komentarze dla Gornego Slaska

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

poolonia

Post autor: poolonia »

Temat Zabrze nieaktualny wiec ciach bajer.Ostatnia szansa to Opole i tam raczej zagramy!Wszystkich z PB prosze o nie wdawanie sie w dyskusje z ZABOLAMI,itp.
iparts.pl
fatkot

Post autor: fatkot »

elo_melo pisze:
fatkot pisze: btw: pytanie do Zabrzan, wolicie by Bytom nie zagrał w pierwszej lidze? czy jednak pójśc na kompromis? pytam o normalna opinię, nie wiem kto w Zabrzu podejmuje takie decyzje(psy,miasto,alianz,klub?)
Chcemy Polonii Bytom w 1 lidze ale nie na Roosevelta!

rozumiem, ale czy to jest odp. na pytanie:
1 liga na Roosevelta czy 2 liga? brak innych opcji.
TenTyp

Post autor: TenTyp »

Może ktoś mi napisać jak wygląda sytuacja w Bieruniu i Pszczynie ? Są tam jakieś konkretne fc ?
PavelGKS

Post autor: PavelGKS »

TenTyp pisze:Może ktoś mi napisać jak wygląda sytuacja w Bieruniu i Pszczynie ? Są tam jakieś konkretne fc ?
Bieruń - Stary to juz raczej tylko GKS Tychy kiedyś było chyba paru GieKSiarzy choc niewiem moze jezdza jeszcze...natomiast w Bieruniu Nowym jest kilkunastoosobowy fc Unii Oświęcim choć pare lat temu było ich chyba troche wiecej, z Nowego Bierunia troche ludzi jezdzi jeszcze na GKS Tychy (głównie starsi i pare młodszych osób), są również pojedyńcze osoby z GieKSy, ale to na palcach jednej ręki chyba można policzyć
Lukasz

Post autor: Lukasz »

Piotr Spyra, lider Ruchu Obywatelskiego "Polski Śląsk", protestuje przeciwko reaktywacji klubu sportowego 1. FC Katowice. - W czasie wojny był narzędziem propagandy goebbelsowskiej - mówi oburzony.
Zobacz powiekszenie
fot. archiwum Mariana Lubiny
Drużyna 1. FC Katowice na boisku przy ul. Kościuszki. Druga połowa lat 20. XX wieku
Zobacz powiekszenie
Fot. Dawid Chalimoniuk / AG
Piotr Spyra: - Nie chcę powrotu 1. FC
Zobacz powiekszenie
Fot. Bartłomiej Barczyk / AG
Jerzy Gorzelik: - Klub będzie istnieć
ZOBACZ TAKŻE

* Komentarz Pawła Czado: ROPŚ jest przewrażliwiony (13-07-07, 20:57)

Z pomysłem odrodzenia klubu, jednego z najstarszych na Śląsku, bo założonego 102 lata temu, wystąpił w maju Jerzy Gorzelik, przewodniczący Ruchu Autonomii Śląska. Po rejestracji w Okręgowym Związku Piłki Nożnej udało się już zgłosić żeńską jedenastkę 1. FC Katowice do rozgrywek ogólnopolskiej drugiej ligi, a męska wystartuje już jesienią w klasie B.

Spyra w piątek mówił o tym z przekąsem. - Nie sądzę, żeby znaleźli się jacyś piłkarze, którzy by chcieli w takim klubie grać. Ba! Mam nadzieję, że się tacy nie znajdą.

Gorzelik na to: - Mam nadzieję, że dżentelmeni z ROPŚ się zreflektują i przeproszą nie tylko piłkarzy, ale też kibiców.

Obaj działacze nie są zgodni nawet wtedy, gdy wymieniają nazwę klubu. Gorzelik mówi o 1. FC (Fussball-Club) Katowice, a Spyra - o FC Kattowitz.

Pod tą ostatnią nazwą śląska jedenastka występowała w czasie II wojny światowej. Zgodę na jej istnienie wydały okupacyjne władze niemieckie, jednak oprócz Niemców w drużynie grali też przedwojenni reprezentanci Polski, uczestnicy mistrzostw świata i rodowici katowiczanie: Ernest Wilimowski, Erwin Nyc i Ewald Dytko.

- Pozostaje dla mnie zagadką, dlaczego grali tam tak szanowani jak Wilimowski piłkarze. Ale faktem jest, że klub jeszcze przed wojną był ośrodkiem nazistowskiej propagandy i w efekcie został rozwiązany w czerwcu 1939 roku przez władze polskie - mówi Spyra. Zapowiada, że jeśli RAŚ nie zrezygnuje ze swoich zamiarów, zawiadomi prokuraturę o podejrzeniu afirmacji nazizmu.

Tymczasem Gorzelik, który funkcję w RAŚ łączy z prezesurą w klubie, nic z takich gróźb sobie nie robi. - Chcemy, żeby nasz klub łączył ludzi, którzy czują się Górnoślązakami - podkreśla i przypomina, że katowicka jedenastka grała w polskiej lidze. W 1927 roku, w pierwszym sezonie istnienia polskiej ligi, niewiele brakowało, żeby piłkarze 1. FC zostali mistrzami Polski, ale po porażce na własnym boisku z Wisłą Kraków musieli zadowolić się drugim miejscem.
Chudy/R

Post autor: Chudy/R »

Historia , Tradycja i Zasady. Macie tez Rozwój i jakoś wam nie przeszkadza (oprucz Śrutwy). Ja bym chciał żeby AKS Chorzów znów był silny przynajmniej w II - III lidze jak by nie było mamy też na Ślonsku ,mniejszość niemiecką i Hanysów którzy Ani na Ruch ani GKS nie chodzą, dlaczego oni nie mogą mieć swojego klubu ? a ilu ich bedzie na b klasie 50 ? i tak fantastyczna liczba
zdrowa krowa

Post autor: zdrowa krowa »

Moze ktos mi przedstawic krotko sytucje w Olkuszu, z dawnych czasow pamietam flagi GKSu i Wisly z napisem Olkusz, wiem ze to malopolskie ale miasto jest mocno zwiane z GS.
op3

Post autor: op3 »

zdrowa krowa pisze:Moze ktos mi przedstawic krotko sytucje w Olkuszu, z dawnych czasow pamietam flagi GKSu i Wisly z napisem Olkusz, wiem ze to malopolskie ale miasto jest mocno zwiane z GS.
No i nic sie specjalnie nie zmienilo - jest Wisla,Zaglebie i GieKSa - po cichu gdzies czai sie Cracovia.

Zaglebie - szczegolnie popularni na os.Słowiki - mocna grupa,teraz po awansie doszlo im kilka osob - aktywni

Wisla - wiekszosc miasta,duzo ich - ale jakosc juz nie ta sama jak w latach 90-tych

GKS K-ce - glownie Pakuska,ale tez inne osiedla - ostatnio coraz wiecej jezdzacych co cieszy - duzo mlodych,ale powracaja tez starsi - dzialaja aktywnie w FCM

Przed nami nowy sezon i szczegolnie przed Zaglebiem i GieKSa nowe wyzwania w zwiazku z awansem do wyzszej klasy rozgrywkowej - jak bedzie czas pokaze.
19(R)20

Post autor: 19(R)20 »

W dzisiejszym I Marszu Autonomii Śląska uczestniczyło 30 kibiców chorzowskiego Ruchu.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 15.07.2007, 15:04 przez 19(R)20, łącznie zmieniany 1 raz.
warsteiner

Post autor: warsteiner »

GieKSy tez troche było.
PH_64

Post autor: PH_64 »

warsteiner pisze:GieKSy tez troche było.
Potwierdzam, ogolem rozronialem ekipy kibicow po koszulkach. Procz koszulek RAS, widzialem rownie te od kibicow ruchu, "To my narod slonski" etc :)
S.P.

Post autor: S.P. »

był to ponoć ten fc Gksy z Chorzowa :lol: :lol: :lol:
musialem sie napiąć :oops:
neRka

Post autor: neRka »

I'm_R
ban

Post autor: I'm_R »

widac nawet w tokyo maja urazy do Ruchu i dobrze oto nam chodzi
Kibic R.Śl
ban

Post autor: Kibic R.Śl »

dajcie sobie juz spokój z ta napinką, na każdej stronie to samo czytać sie nie da...
Patton

Post autor: Patton »

Za to Ty wiesz najwiecej... Pamietaj kolego, kto ma 14 tytulow mistrzowskich. Pamietaj, kto ma legendarnych pilkarzy. Poza tym pamietaj, ze jest taki twor, co sie PF zwie... :P 8)
Rondel
Post autor: Rondel »

fajny ten temat dzieci moga sie powyzywac w internecie..

a tak poza tym, to co sie dzialo ostatnio, ilu ludzi kultury, sztuki, polityki popieralo Ruch, deklarowalo do niego sympatie wlasnie swiadczy o wielkosci tego klubu. I chocbyscie nie wiem jak nas nienawidzili to z tym sie musicie zgodzic.
Ten klub ma to cos czego zadne ksg czy gks nigdy nie bedzie miec :)

no, to tyle. Pyrsk!
SteRyd

Post autor: SteRyd »

Dziecia Neostrady mówimy NIE !!
Zamknac tyn temat bo to bez sensu !!
Bogdan Adamiec

Post autor: Bogdan Adamiec »

mówisz czy godosz? lepiej sie zdecyduj bo chujowo to wychodzi...
nie podoba sie temat?w prawym górnym rogu masz X - wiesz co z nim zrobic...
bs

Post autor: bs »

tak się cieszyli na swoim forum że Ruch nie dostał licencji, nie wyszło to teraz tu wylewają swoje żale :roll:
PALACZ

Post autor: PALACZ »

Tak w sprawie tytulow mistrzowskich Ruch ma 14 MP dlatego ze jeden tytul otrzymal po zdobyciu PP a nie w wyniku wygrania ligi
HunteR

Post autor: HunteR »

A ja sie ciesze z licencji dla Niebieskich , choc bardziej cieszy mnie licencja dla Polonii bo wkoncu cos zaczyna dziac sie w miescie , w ktorym zyje od ponad 20 lat . Jesli Zaglebie Sosnowiec nie dostanie licencji , nie bede wcale rozczarowany , ze jakis klub z regionu nie otrzymal licencji bo ich wylot z ligi , jesli zarzuty korupcyjne sa udowodnione , jest jak najbardziej sluszny .
Ruch mial nie dostac licencji za dlugi , ktore podobno splacaja (pisze , ze podobno poniewaz nie mam dostepu do zadnych dokumentacji finansowych) .
Polonia , nie ma sie co czarowac jest klubem biednym , moze i najbiedniejszym w 1 lidze . Niemoznosc uzyskania licencji w tym przypadku byla spowodowana wieloletnim zaniedbaniem wladz miasta , ktore o stadionie zupelnie zapomnialy . Wielkie podziekowania naleza sie osobom zarzadzajacym Chorzowem , jak i samym klubem oraz kibicow , ktorzy nie wyrazili sprzeciwu na rozgrywanie meczow ekstraklasy w Chorzowie .

Czytajac ten temat mozna dojsc do wniosku , iz w wiekszosci wypowiada sie tutaj banda dzieciakow w wieku gimnazjalnym , ktora probuje jakos wyladowac tutaj swoja frustracje . Rozumie , ze kazdy chce byc najsilniejszy , najlepszy itd , ale wiekszosc z osob wypowiadajacych sie tutaj nie ma nic do powiedzenia . Nie mam tu na mysli samej chuliganki , ale po prostu... nic do powiedzenia . Zreszta ja tez nie mam nic do powiedzenia , chcialem sie tylko pozalic na niski (bardzo) poziom tego tematu :( (jak i calego forum niestety...)
HunteR

HooliganWDuszyPolaka - gdzie sie ujawnia ta moja wielka nienawisc do Zaglebia Sosnowiec ?

"Jesli Zaglebie Sosnowiec nie dostanie licencji , nie bede wcale rozczarowany , ze jakis klub z regionu nie otrzymal licencji bo ich wylot z ligi , jesli zarzuty korupcyjne sa udowodnione , jest jak najbardziej sluszny . "

Pałam tutaj nienawiscia ? Znam osobiscie kilku kibicow Zaglebia , z ktorymi zyje w dobrych stosunkach , wiec o jakims zaslepieniu moja nienawiscia do ZS nie moze byc mowy . Troche zle odebrales moj post . Tez chcialbym spotkac Zaglebie Sosnowiec w ekstraklasie , ba , powiem wiecej , zycze wam zebyscie nie wylecieli . Nigdzie nie napisalem ze zycze wam spadku wiec troche spusc z tonu :)

Co do wczucia sie w sytuacje... dobra rozumie , kibice sa niewinni , obecny zarzad takze (?) . Zwroc jednak uwage , ze byc moze kilka lat temu Zaglebie ukradlo komus awans do wyzszej klasy rozgrywkowej . Zaglebie to nadal Zaglebie , zmiana zarzadu nic tu nie daje , mozna sie wczuc rowniez w sytuacje kibicow , ktorzy zostali w ten sposob ograbieni i nad nimi sie uzalac . Nie wiem jakie sa zarzuty korupcyjne wobec Zaglebia . Gdzies wyczytalem , ze sa porownywalne do zarzutow jakie uslyszala Arka Gdynia .

W kazdym badz razie ja zycze wam pierwszej ligi bardziej niz Wiśle Płock (zaslepiony nienawiscia do Wisly ? 8) ) Milo bylo by miec kolejny klub z regionu w ekstraklasie , ale tak jak napisalem w poprzednim poscie , jesli zarzuty sa sluszne i udowodnione i Zaglebie wyleci , nie bede tym faktym wielce rozczarowany , nie przez moja nienawisc do Zaglebia , tylko przez moja nienawisc do korupcji .

pozdrawiam
HunteR

Ale jaka zawisc o czym Ty w ogole do mnie mowisz ? Napisalem jakie mam zdanie na temat korupcji i samej sprawy . Nigdzie nie napisalem , ze nie chce Zaglebia w pierwszej lidze .
I'm_R
ban

jaworzno to tez jest wasz fanklub??
Bogdan Adamiec

Post autor: Bogdan Adamiec »

ja bym jeszcze dodał że nie znają nazwy swojego klubu :D
czegoś takiego jak HKS już nie ma od paru ladnych lat (oczywiscie w Chorzowie), ale tak to jest jak sie żyje historią :wink:
HunteR

No i stalo sie ... decyzja w sprawie Zaglebia Sosnowiec zostala przesunieta na przyszly tydzien , tak wiec na 99% mozna powiedziec , ze ZS zagra w rozpoczynajacym sie sezonie w pierwszej lidze . Ewentualne kary zapewne beda przesuniete na przyszly sezon - lub , Zaglebie w tym sezonie zostanie ukarane ujemnymi punktami... albo wcale nie zostanie ukarane :) W kazdym badz razie OE nie dla Wisły Płock , Lechii czy Górnika Łęczna i chyba dobrze sie stalo , ze sklad ligi bedzie taki jaki mial byc .
I'm_R
ban

o Jaworznie
I'm_R
ban

i tak jestesmy najlepsi przynajmniej na slasku, co tak bardzo boli cala reszte
Fighting Dragon Tokyo

Post autor: Fighting Dragon Tokyo »

Odpuście kontrataki. WNC1964 wcześniej sam pisałeś, żeby nie odpisywać na prowokacyjne posty kibiców Ruchu a jakoś Ciebie samego ponisło. Liga rusza więc niech śląskie ekipy piszą jakie są nastawienia na wyjazdy lub przyjezdnych. Ilu Was jedzie? Ilu do Was przyjeżdża przyjezdnych? Niech zacznie się normalna dyskusja.
esenes

Post autor: esenes »

Nie zamykajcie, prawie jak w Krakowskim 8)

A żeby nie odchodzić od tematu, jak to panowie jest w Piekarach Śląskich ? Wiem że Nas(Górnik) jest tam najwiecej, ile jest Ruchu i kibiców innych klubów ?
anon00
ban

Post autor: anon00 »

To ja odpowiem:

Opcja1: najwięcej jest Ruchu

Opcja2: najwięcej jest GKS`u

Opcja3: najwięcej jest Górnika

Opcja3: najwięcej jest Polonii

Opcja zależy od przynależności klubowej osoby odpowiadającej

Panowie jest temat Śląski zaczoł się sezon Ruch miał pierwszy wyjazd w OE , Górnik gra z GKS`em sparing jest tyle ciekawych rzeczy do DYSKUSJI a wy ino sie potraficie wyzywać i liczyć kaj kogo wiecej.

mam nadzieje że od 30 strony już będą same konkrety. więc wyszumcie się jeszcze troche i potem już odpuście tematu typu kto jest "naj"
neRka

Post autor: neRka »

W Piekarach najwięcej jest Górnika, potem Ruch-u. Kilkanaście osób jeździ na GKS ( mało zorganizowani ) i jednostki Poloni.
Zablokowany