Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Dratwa wracając do meczu Stalówka-Cracovia,Cracovia nie zerwała wtedy kawałka flagi Stali?Są gdzieś zdjęcia albo filmiki z tego meczu bo kiedyś szukałem ale coś nie mogłem znaleźć.O ile się nie mylę to była chyba rozkładówka w TMK z tego meczu.
-
A na pytanie kiedy w latach 90tych byliśmy lepsi ciężko jednoznacznie odpowiedzieć.W pierwszej połowie 90tych mieliśmy siedzibę na Rynku,jeden był barmanem,drugi kucharzem,trzeci sprzedawał Big stary,a jeszcze inny dilerem,czy bramkarzem.Komórek nie było,ale przy tak funkcjonującej strukturze organizacyjnej kilkadziesiąt osób potrafiło się skrzyknąć bardzo szybko.Młodość,fantazja,brak kasy i jeden wspólny cel...Wisła;). Prezencje i potencjał dalej w tamtym okresie mieliśmy słabszy od Wisły,ale z nawiązką nadrabialiśmy organizacją i determinacją w działaniu.
Druga połowa lat 90tych to już właściwie moda na bycie za Cracovią,bo po sezonie w 96tym piłkarze głównie przegrywali,hokeiści mieli jeden dobry sezon i później spadli nie wiadomo gdzie,więc frekwencja na meczach była jakby jej nie było.Mimo tego ekipa w tym okresie prezentowała się okazale na reprezentacji wraz z Arką i Lechem absolutny top,reszta przy Triadzie prezentowała się ubogo dosłownie i w przenośni.Rozwój kraju w bardzo szybkim czasie szedł do przodu,więc razem z nim zmienił się też chyba wtedy wspólny cel tzn Wisła musiała ustąpić zarabianym pieniądzom co przekładało się często na brak konsolidacji w drużynie.
a ten mecz w Zabrzu to był w roku '91,wynik 2-2:)
Z flagi Ultras Stalówka zdążyliśmy zerwać Ultras,albo Stalówkę, ale nie pamiętam dokładnie którą część.
Druga połowa lat 90tych to już właściwie moda na bycie za Cracovią,bo po sezonie w 96tym piłkarze głównie przegrywali,hokeiści mieli jeden dobry sezon i później spadli nie wiadomo gdzie,więc frekwencja na meczach była jakby jej nie było.Mimo tego ekipa w tym okresie prezentowała się okazale na reprezentacji wraz z Arką i Lechem absolutny top,reszta przy Triadzie prezentowała się ubogo dosłownie i w przenośni.Rozwój kraju w bardzo szybkim czasie szedł do przodu,więc razem z nim zmienił się też chyba wtedy wspólny cel tzn Wisła musiała ustąpić zarabianym pieniądzom co przekładało się często na brak konsolidacji w drużynie.
a ten mecz w Zabrzu to był w roku '91,wynik 2-2:)
Z flagi Ultras Stalówka zdążyliśmy zerwać Ultras,albo Stalówkę, ale nie pamiętam dokładnie którą część.
-
Niektóre zdjęcia z tamtego okresu:Psiak pisze:Jasne nrth i ja to bardzo dobrze rozumiem. Sam nie raz jechałem na mecz autobusem (wjechali raz) więc rzeczywistość znałem b. dobrze. Niepokojące jest jednak to, analizując kolejność postów na tym forum to jednak my (a nie Cracovia) dajemy pożywkę innym do ocen typu "Wisła w kryzysie", czy "Cracovia robiła co chciała". To my, a nie oni gloryfikowaliśmy ich ekipe, więc nie ma się co dziwić, że ludzie spoza Krakowa, ale też chłopaki z lewej, o pardon, własciwej :) strony Błoń typu Stefan, czy inne wynalazki, czytają i powtarzają dodatkowo koloryzując.
Ale co się dziwić skoro piszemy o jakichs dołach 92-96.
Inna sprawa to co poruszyłeś, czyli brak konsolidacji z młodymi i brak przekazu informacji o tym co się działo. Ale musicie nam to wybaczyć. Nigdy nie wiedziałeś, kto i kiedy cię zostawi i wystawi, stąd wyłącznie waska grupa zaufanych osób mogła działać. Ale i tak nie ustrzegliśmy się tego, że jeden z nas! też nas wystawił.
Kontynuując, spotykały nas porażki, jak ta na Czarnowiejskiej przed GKS (91 lub 92), przed Cracovia-Jagiellonia (91), przed Pogoń-Wisła (92), czy przed Miedź-Wisła (94), Paryż 95 (po meczu), ale mieliśmy też wiele zwycięstw Cracovia-Garbarnia (90), Zagłębie S. - Wisła (91), Prokocim (po Wawelu? 92), Wisła-Pogoń (93), Wisla-Cracovia (93), Paryż 95 (przed meczem), Żelazna 95, Florianska 96.
Do tego dochodzi reprezentacja, która przynajmniej kiedyś była wyznacznikiem siły ekipy.
San Marino (93) 5 dych b. mocnej ekipy. Cracovia nie dojechała, chyba dwa autokary (potwierdzisz dratwa?). To miał być rewanż za Rotterdam z 92 kiedy niestety nie pojechalismy a Cracovia chciała zlać naszych 7 osób, za którymi wstawił się Śląsk i Lechia, to umozliwiło odnowienie zgody.
Polska - Anglia, Chorzów 93. Nas jakiś 1000, Cracovii 100-200?. Liczby nie są oczywiście wyznacznikiem. Nas ok. 150-180 osób do bicia a ich ok 6- 8 dych z tego co widzialem :)
Polska-Azarbejdżan 94?, ponoć 10&10 i remis przed meczem. Nas do bicia ok 4 dychy dobrego składu, ile Cracovii, nie wiem. Po meczu szukaliśmy ich, ale oprócz połaczonego Rzeszowa nie znaleźliśmy nikogo.
Polska- Francja 94, nas ok,. 500, Cracovii 5 dych. Ok 100 od nas do bicia. Przez cały mecz spiecia dołem sektoru przy kratach. Po meczu wychodzimy i jak na rasowych psów przystało, patrolujemy :) okolice stadionu, późnie pogoń za autokarem (MPK) Cracovii.
Francja - Polska 95, nas ponad 8 dych z czego połowa do bicia, wg mnie najsilniejsza ekipa na Parc des Princes. Porażka po meczu w kontrowersyjnych okolicznościach i zwyciestwo przed meczem, jak się wydaje tez w okolicznościach kontrowersyjnych.
Byliśmy aktwywni przez calą przedmeczowa noc, szukajac oczywiście sasiadów z l.. własciwej strony Błoń :)
Słowacja-Polska 95, było nie było wyjazd prestiżowy bo blisko Krakowa, i to po kontrowersyjnym Paryżu, nas kilkadziesiąt osób, bez ekipy! ich chyba cala ekipa. Zerwanie naszej flagi przez Me. Nasza moralna porazka.
Z tego roku Żelazna razy 2 i chyba pierwsze połamane ręce.
Rynek po awansie do ekstraklasy w 96 wiele starć na plus i nasze ok 3 dychy czekających bez obstawy pod sukiennicami do ok. 22.00
Jubilat, Cracovia (hotel) nasze zwycięstwa.
Polska-Niemcy, Zabrze 96, generalnie bez ekipy oprócz kilkunastu wariatów w ekipie koalicji. Nie znam szcegułów co do dokładnych liczb oprócz tego, ze Cracovia była mocna bandą. To w zasadzie zaczynala się powolna agonia naszej "starej ekipy".
97 Wisła-Ślask juz opisywałem, mogło to się skończyć różnie mimo, ze było nas 22 sztuki a ich 5-6 dych, ale niestety jak w wielu wcześnieszych przypadkach, zlekceważyliśmy i ten dym.
Ja mogę zrobić kwerendę z lat 90-tych, mniejszych i większych starć, no moze nie wszystkich, bo po 97 (wg mnie najsłabszy rok w naszej historii) to już musiał by ktoś inny napisać, tylko zastanawiam sie po co? Ja troche inaczej oceniam wartośc ekipy, a nizeli przez starcia.
Liczy się potencjał bandy, a dalej aktywność i organizacja, a tu nie mielismy startu, stąd moje wcześniejsze oceny.
Gdybym brał pod uwage wyłącznie starcia to te lata 90-te kształtowały by się inaczej.
K.rwa, czy wy sobie jaja robicie (to nie do ciebie nrth)? Jesli w tym okresie mieliśmy doła, to co powiecie o 97-2000?
*** to nie tak jak piszesz, menele, huligany spod sklepów, to w latach 80-tych, owszem ale nie 90-tych. Wisła i Cracovia to były już ogarnięte ekipy. U nas selekcja trwała mniej więcej od 90 roku.
A teraz czekam na twoje wypociny Stefan!!!
[link]
-
Odnosnie kadry lata 90 chyba 95(nie pamietam) Zabrze Polska-Rumunia na mecz jedziemy autem po drodze mijamy (lub nas mijają) autokary z róznymi ekipami podjazd pod stadion masa psów i róznych ekip spotykamy chłopaków od nas mówia że dziś prężą muskuły tzw śląska siła, pod stadionem dziwne nieprzychylne gesty wchodzimy sektor 17 już jest Śląsk, dociera lechia obok po prawej Chrobry, po lewej Motor, chwila spokoju i co się dzieje w sektorze Górnika , nagle wjazd w sektor Zagłębia Sosnowiec -Arka z Cracovią, u nas tez coś iskrzy wypadamy na lewo za Motor tam Lech, pózniej chyba Legia totalna miazga.... zaczyna sie pałowanie MO i powrót, chłopakom z Lechi nie podoba sie flaga Chrobrego po prawe i akcja... wreszcie hymn Polski i jakies sugestie Apostela i powoli wszystko wraca do normy, Jak dla mnie (wtedy 17 latka) mecz miazga najbardziej utkwił mi w pamięci wjazd Arki w sektor Sosnowca(targanie flag i rozpierd...) Jednak z tego co słyszałem sporo Arkowców wtedy to najemnicy z Gdynskich siłowni...... po meczu wracamy do Grodu Kraka , na stacji spotykamy dwie fury Pasów, nas 4,ich chyba 9 sztuk wchodzimy na CPN przez szyby widac że bedzie wesoło... jakis koles wpada do sklepu z tekstem chodzcie psy jeba... juz wiadomo że jest wesoło powoli wychodzimy , nie bardzo pewni siebie,,, w tym momencie na stacje wjeżdza autokar z jakąś ekipa z obstawą dwóch radiolek, więc tylko wrogie spojrzenia i jazda dalej, patrząc na gabaryty naszych rywali mysle że bez interwencji lekarzy by się nie obeszło , cóz takie czasy.....
-
Aleście się rozpisali, nie chce mi się wszystkiego czytać ;-) Poprzedni post jest naprawdę znakomity, szczególnie opis burd na stadionie. Kończę, nie chciałbym żeby było tak jak ostatnim razem, w tym temacie, że wstawiłem posta, wracam do tematu i jest już nowszy post :-)
Hej, hej, Cracovia...
-
W końcu ten temat rozkwitł i zgadza się w 100% z tytułem :) Dla takich młodych jak ja, zajebiscie poczytać coś takiego mimo że sporo z tych sytuacji wie się od ojca, starszych itd. Mam nadzieje że dojdzie jeszcze kilka ciekawych postów z obydwu stron :)
-
zachowanie Cracovii , a raczej jej zarządu to czysta żenada
-
Wisła na dwa tygodnie przed meczem wyprzedała wszystkie bilety(14k) na mecz kosza z Galatasaray. Sam młyn będzie podobnej wielkości co na stadionie. Zapowiada się gruby meczyk.
-
- ostatnie ostrzeżenie
Wiadomo cos czy Turcy sie pojawia na meczu?
Dzieci wesoło wybiegły ze szkoły. Zapaliły papierosy, wyciągnęły flaszki. Chodnik zapluły, ludzi przepędziły. Siedzą na ławeczkach i ryczą do siebie. Wszyscy mamy źle w głowach, że żyjemy...
-
Dokładnie 13 tysiecy bedzie na meczu a nie 14 (przez koncert 2 dni wcześniej B.Adamsa i sceny nie złożonej nie sprzedają pełnej puli).Tak czy siak to rekord na parkietach europejskich.
A co do pytania Seth Gecko odnośnie kibiców gości to na ta chwile nic nie wiadomo.Jedynie siegajac pamiecią do zeszłego sezonu gdzie w grupie było Fenerbahce i kibiców gości zawitało 15-20 osób raczej spokojnego składu można sie spodziewać ze tak i w tym przypadku bedzie na meczu.Ewentualnie jacyś studenci którzy tu studiują w Krk
A co do pytania Seth Gecko odnośnie kibiców gości to na ta chwile nic nie wiadomo.Jedynie siegajac pamiecią do zeszłego sezonu gdzie w grupie było Fenerbahce i kibiców gości zawitało 15-20 osób raczej spokojnego składu można sie spodziewać ze tak i w tym przypadku bedzie na meczu.Ewentualnie jacyś studenci którzy tu studiują w Krk
-
Z tego co mi wiadomo to Galata jak i inne ekipy udzielające się na koszu, preferują wyjazdy na męską eurolige i też nie wszędzie a raczej na te bliższe i gorętsze tereny.
-
W grudniu nie tylko Wisła będzie miała w Arenie mecz, jeśli się nie mylę to Cracovia też ma spotkania w hokeju.
-
Mamy swoje spotkania w Turnieju finałowym PP.eNGie pisze:W grudniu nie tylko Wisła będzie miała w Arenie mecz, jeśli się nie mylę to Cracovia też ma spotkania w hokeju.
Różni się to jednak od meczu Wisły tym, że to nie Cracovia jest organizatorem turnieju tylko PZHL i na razie nam wydzielili na hali 3 sektory.
Pozostały 3 zespoły też mają wydzielone po 3 sektory. Jak to będzie wyglądało w praktyce to się okaże.

-
Można wiedzieć jakie ekipy zagrają w tym finale PLH? I jak to jest że po 3 sektory tylko wydzielają, to tak jakby mieli grać wszyscy w ten sam dzień
-
Tak sie wlasnie sklada ze graja wszyscy w ten sam dzien :)
W hokejowym PP gra sie dwa pofinaly i final dnia nastepnego.
W hokejowym PP gra sie dwa pofinaly i final dnia nastepnego.

-
I jak tam dziś na gali KSW w Krakowie ?
Pytam bo według konsylium tego forum , ten co rządzi na gali ten rządzi w całym Krakowie .
Pytam bo według konsylium tego forum , ten co rządzi na gali ten rządzi w całym Krakowie .
-
Pojawila sie Garbarnia ale nikogo nie stwierdzili i sie zawneli na final Mam Talent

-
PeRkun kiedy , gdzie ? bo ja chyba głuchy i ślepy byłem....
Jedyne okrzyki to chłopaków z Grapplingu Kraków(Gdy walczył Sasza) lub jakieś fizole które śpiewały Polska biało czerwoni.
Jedyne okrzyki to chłopaków z Grapplingu Kraków(Gdy walczył Sasza) lub jakieś fizole które śpiewały Polska biało czerwoni.
-
- Lokalizacja: Piszę chore posty siedząc 5 centymetrów od komputera
KSC podobno 30-40 osob konkretnej ekipy na gali i krecili sie kolo hali.Info od znajomego co byl.Wisly kolejny raz nie stwierdzono.
Wnioski mozna samemu powyciagac.
Wnioski mozna samemu powyciagac.
JP 100%
-
sami sobie dopowiadacie jakieś śmieszne teorie a potem samych siebie wyszydzacieHercules Poirot pisze:I jak tam dziś na gali KSW w Krakowie ?
tak, byli ludzie od nas ale gdzie ktoś twierdzi do k**** nędzy że to oznaka rządzenia w Krakowie?
-
Że rządzicie może nie, ale ostra podjarka była
-
To ich największy "sukces" ostatnich lat, więc co się dziwicie

-
Wiadomo ze Cracovia rzadzi w Krakowie
-
Temat przez chwilę był nawet ciekawy, chodzi mi o te historię, które niektórzy tu przytoczyli. Takie posty się ciekawie czyta, a bezsensowna napinka nic nie wnosi i tylko zaśmieca temat.
-
- Lokalizacja: Piszę chore posty siedząc 5 centymetrów od komputera
Wiadomo tylko ze po co Wisla zaklamuje rzeczywistość ze jest inaczej.Cracovie to mozna wedlug mnie do Ruchu troche porownac.U siebie obie ekipy prezentuja sie kiepsko w ultrasce kiepsko ale dla nich numer 1 to ulica i sprawy poza meczowe.glwtrcd pisze:Wiadomo ze Cracovia rzadzi w Krakowie
JP 100%
-
Dobrze tu czasem zaglądnąć od razu można sobie humor poprawić czytając co tu co poniektórzy wypisują
-
Z lechem nr 1 w Polsce parka ;)Kabo pisze:Wiadomo tylko ze po co Wisla zaklamuje rzeczywistość ze jest inaczej.Cracovie to mozna wedlug mnie do Ruchu troche porownac.U siebie obie ekipy prezentuja sie kiepsko w ultrasce kiepsko ale dla nich numer 1 to ulica i sprawy poza meczowe.glwtrcd pisze:Wiadomo ze Cracovia rzadzi w Krakowie
ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY
-
wiadomo, że gdzieś kibice Cracovii musieli być, bo na meczu z Jagą się nie pojawili.
to jakiś protest, czy po prostu od tego roku będą chodzić na Halę zamiast na swój stadion?
to jakiś protest, czy po prostu od tego roku będą chodzić na Halę zamiast na swój stadion?
-
a co ciebie jebana parówo interesuje gdzie chodzi Cracovia z policji huju jesteś czy szukasz kumpli?Regis pisze:wiadomo, że gdzieś kibice Cracovii musieli być, bo na meczu z Jagą się nie pojawili.
-
normalne zadał pytanie, powinieneś odpowiedzieć że Cracovia ma się dobrze i nikomu nie będziecie się tłumaczyć ;)
-
A Ty nethulsie nie powinieneś teraz po swoim mieście latać i nieistniejących Hutników i Pasiaków kroić?*** pisze:normalne zadał pytanie, powinieneś odpowiedzieć że Cracovia ma się dobrze i nikomu nie będziecie się tłumaczyć ;)
-
Jak kroić coś co nie istnieje?stadnicki pisze:A Ty nethulsie nie powinieneś teraz po swoim mieście latać i nieistniejących Hutników i Pasiaków kroić?*** pisze:normalne zadał pytanie, powinieneś odpowiedzieć że Cracovia ma się dobrze i nikomu nie będziecie się tłumaczyć ;)
Skasować znowu ze 2 strony tematu...
-
Przecież ta parówa musi wstać rano do szkoły mama na bilet nie dała to czyta relacje na interii, poza tym to leszcz z bieńczyc który siedzi tutaj na kilku nickach i prowadzi sam ze sobą dialog kogo to wisła ostatnio nie rozpierdoliła. Poczekaj jeszcze chwilę zaraz zobaczysz co się będzie działo :)
-
Sportowo nie mają startu do chorzowskich, wyjazdowo też (a to 2 najważniejsze aspekty), więc twoje porównanie jest tak niedorzeczne jak stwierdzenie że Cracovia rządzi w KrakowieKabo pisze:Wiadomo tylko ze po co Wisla zaklamuje rzeczywistość ze jest inaczej.Cracovie to mozna wedlug mnie do Ruchu troche porownac.glwtrcd pisze:Wiadomo ze Cracovia rzadzi w Krakowie
-
Porównie Cracovii do Ruchu to jakaś beka.
-
to tylko potwierdza jak są oderwani od rzeczywistości

-
No ale Cracovia pokazala Wisle ze jednak cos znacza na miejscie
-
bo poszli na gale? walka w Krakowie trwa 24/h cały rok a nie podczas gal gdzie jest wkurwe ludzi psiarkich itp
-
ten co porównał Cracovie do Ruchu niech sie pierdolnie w łeb
w KRK przeważają napisy pro Wisła i liczbowo na pewno w KRK jest więcej kibiców klubu Milicyjnego niz żydowskiego.
w KRK przeważają napisy pro Wisła i liczbowo na pewno w KRK jest więcej kibiców klubu Milicyjnego niz żydowskiego.

-
I znowu internetowa armia ABG rozjebała idący w dobrym kierunku temat. I kto tu bez kogo żyć nie może??
Jesteśmy biali,jesteśmy czerwoni,jesteśmy CRACOVIA,a kim są oni?