MARSZ NIEPODLEGŁOŚCI 2014.

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
rightside

Re: MARSZ NIEPODLEGŁOŚCI 2014.

Post autor: rightside » 10.11.2014, 14:14

Obrazek

iparts.pl
Fanatyczny Andrzej

Post autor: Fanatyczny Andrzej » 10.11.2014, 14:40

Supporter pisze:Tak ciężko komuś z Wawy napisać gdzie najlepiej zostawiać busy/auta ?
trasa marszu kończy sie na Kamionku tak? Jest gdzieś blisko jakiś większy market, albo parking ?

NA Marszu bedzie pewnie ze 100k ludzi a ty sie ludzisz ze znajdziesz wolne miejsce ?

Nawet jakbyscie mieli zostawic(wy, jadacy wlasnymi transportami) samochod 5 km od trasy to polgodzinny spacerek do samochodu wam nie zaszkodzi.

slonecznazks

Post autor: slonecznazks » 10.11.2014, 15:13

Nie daleko mety Marszu znajduje się Dworzec Wschodni, może tam są jakieś miejsca parkingowe. Warszawiacy ?

PATRIOTIC

Post autor: PATRIOTIC » 10.11.2014, 16:18

Jeśli miał by ktoś 2 wolne miejsca i jechał by z Radomia lub przez Radom to prosił bym o info na priv, gdyż nie chcę się wybierać pociągiem a na trasie chcę popatrzeć i ponagrywać jeszcze akcje z psami ;)

dzydzydzydzy

Post autor: dzydzydzydzy » 10.11.2014, 17:00

Nie daleko mety Marszu znajduje się Dworzec Wschodni, może tam są jakieś miejsca parkingowe. Warszawiacy ?
Ja bym proponował parkować w uliczkach blisko zakończenia miejsca Marszu i stamtąd ruszyć np. tramwajem nr 9 z Grochowskiej lub przystanku Aleja Zieleniecka, a ze Wschodniego jedzie oczywiście SKM.

[link]

Foxx

Post autor: Foxx » 10.11.2014, 17:05

slonecznazks pisze:Nie daleko mety Marszu znajduje się Dworzec Wschodni, może tam są jakieś miejsca parkingowe. Warszawiacy ?
Jakieś są, ale na pewno nie dla autokarów. Propozycja dzydzydzydzy dobra, ale raczej dla mniejszych grup.

Przypominka - nowa trasa MN:

Obrazek

W dalszym ciągu warto parkować przy Torwarze/Legii. Można podejść do metra "Politechnika" - jeden przystanek i jest miejsce zbiórki. Powrót - od momentu cofnięcia się na lewy brzeg Wisły, od Mostu Poniatowskiego na parking przy Torwarze jest jakieś 15 min. z buta. Ze względu na połączenie metrem można też zaparkować przy Polonii i do Centrum przejechać ze stacji "Dworzec Gdański". To opcja, w której odległość do miejsc startu i końca Marszu jest podobna (powrót komunikacją miejską przez Trasę W-Z w kierunku Starego/Nowego Miasta). Jakieś miejsca są też na początku trasy, przy Muzeum Wojska Polskiego (Al. Jerozolimskie przed wjazdem na Most Poniatowskiego), albo przy ul. Królewskiej (okolice Grobu Nieznanego Żołnierza).

Mapka - sporządzona na Wszystkich Świętych, ale co robić ;) (chodzi o linię metra i zobrazowanie położenia miejsc, o których napisałem)

Obrazek

Parkingi P&R

Obrazek
A co tam w komentarzach na Onecie?

orsieres

Post autor: orsieres » 10.11.2014, 20:47

Możecie rozwinąć dlaczego nie parkować w okolicy stadionu narodowego? (Jak tam w ogóle wygląda parking, jest coś miejsc, czy przy imprezach wszystko parkuje w podziemiu?). Sorry za tak proste pytanie, ale nie pamiętam, kiedy ostatnio byłem w Warszawie...
A te rejony byłyby dobre żeby się potem szybko zabrać do domu bo daleka droga jeszcze potem. Wolę dłużej iść na miejsce zbiórki niż po Marszu wracać.

Do jutra!

PanAdolf

Post autor: PanAdolf » 10.11.2014, 21:02

Krzysztof Bosak o Marszu Niepodległości
https://www.youtube.com/watch?v=S3OcxVqP2Zw

HC

Post autor: HC » 10.11.2014, 21:38

Torwar chyba będzie najlepszym miejsce na pozostawienie fur/busów, stamtąd do miejsca startu Marszu jakieś 20 minut żwawym krokiem, komunikacją do samego Centrum nie dojedziecie (jedynie metrem-z przystanku Politechnika jeden przystanek czyli Centrum, ale nie wiem czy się opłaca, bo to dosłownie 5 minuty z buta)...przy Wschodnim (czyli okolice mety MN) to raczej nie ma gdzie postawić fury, chyba, że okoliczne uliczki, ale wiecie, to jest Praga, ciemne zaułki, a kołpaki to chodliwy towar, heh:)...Jak ktoś chce to może skorzystać z parkingów P&R i z nich ruszacie komunikacją (tylko jutro obowiązuje zmiana organizacji ruchu, więc najpierw trzeba obczaić sobie rozkład)...
HUTNIK&MAZOVIA

PATRIOTIC

Post autor: PATRIOTIC » 10.11.2014, 21:47

Wojciech Cejrowski też dobrze prawi
https://www.youtube.com/watch?v=DgaJH9n61d8

jebaka_

Post autor: jebaka_ » 11.11.2014, 02:24

Tak mnie temat ruszył, że się zalogowalem z telefonu. Panowie, róbcie co chcecie, ale tyle piszecie o tym torwarze, że każdy pies tam będzie szukał ewentualnych sprawców potencjalnej awantury. Ja bym tam w życiu nie parkowal. Foxx dał dobrą mapę, moja rada to kitrać się po ulicach w okolicy marszu. Wiem, nic odkrywczego, ale torwar naprawdę dla mnie przypalowe miejsce.

xyz1920

Post autor: xyz1920 » 11.11.2014, 02:35

bilet w ta i spowrotm z Białegostoku za 15 zł. Czekam priv do 8 Podawać w wiadomości nr telefonu

w_harringtonce

Post autor: w_harringtonce » 11.11.2014, 22:09

Podstawowe pytanie na które nigdy dostaniesz mądrej odpowiedzi:
Dlaczego tych osób nigdy nie ma na marszach z okazji 3 Maja, 13 Grudnia itp?
Odpowiem sam.
Bo nie ma dymu ;) Sam klimat narodowy ich nie interesuje. Zresztą pewnie większość z nich na pytanie o datę zakończenia I Wojny Światowej nie podałoby jej...

alonzo

Post autor: alonzo » 11.11.2014, 22:25

Gość z łódzkiej MW - konkretne podsumowanie https://www.facebook.com/video.php?v=15 ... =2&theater
Galimatias pisze: Czy do k**** nędzy nie można wyczyścić 6 i 7 strony tego tematu? Obydwie strony Łodzi tak tu nasrały, że śmierdzi gorzej niż w Krakowie.

kapo

Post autor: kapo » 11.11.2014, 22:42

Rozmawiam z koleżanką ze Straży Marszu, która zreszta zgarnęła dzisiaj kopniaka w plecy od jakiegoś frajera. Zapytalem ją czy bylo wśród tych debili widać jakieś emblematy klubowe. Ona twierdzi ze byli to ludzie w ubraniach od red is bad czy surge polonia i raczej wygladali jej na podstawionych do prowokowania ludzi niż faktycznie kiboli.

Helena29

Post autor: Helena29 » 12.11.2014, 02:15

Podejrzany o napinke

Post autor: Podejrzany o napinke » 12.11.2014, 02:42

Lech na Marszu Niepodległości
Obrazek

TenZeWschodu

Post autor: TenZeWschodu » 12.11.2014, 08:46

Jerzy_z_wieży

Post autor: Jerzy_z_wieży » 12.11.2014, 10:50

[link]

''Marsz Prezydencki'' złapany w kamere z szerokim obiektywem (czy jakoś tak ).

Niezły marsz . Niejedna, trzecioligowa ekipa liczniejsze wyjazdy zaliczała.

AroStomil

Post autor: AroStomil » 12.11.2014, 11:29

Tradycyjnie nie zabrakło ulicznych "fajterów" robiących tylko niepotrzebny wiatr, najlepszym podsumowaniem niech będzie koleżka w czerwonej chuście.
http://gifyoutube.com/gif/vMGN41

pijany powietrzem

Post autor: pijany powietrzem » 12.11.2014, 11:52

AroStomil pisze:Tradycyjnie nie zabrakło ulicznych "fajterów" robiących tylko niepotrzebny wiatr, najlepszym podsumowaniem niech będzie koleżka w czerwonej chuście.
http://gifyoutube.com/gif/vMGN41
widziałem to już kilkukrotnie w mediach, strasznie to komicznie wygląda, ten koleś z którym chcieli walczyć to tajniak czy o co chodzi w ogóle w tym filmiku?

Chusteczka

Post autor: Chusteczka » 12.11.2014, 12:58

[link]
Tutaj nawet 5 tysięcy nie ma.

Łódź-Andrzejów

Post autor: Łódź-Andrzejów » 12.11.2014, 12:59

Chusteczka pisze:[link]
Dzisiaj w TVN podawali, że było 35tys. na prezydenckim.

Super_Mario

Post autor: Super_Mario » 12.11.2014, 13:09

Łódź-Andrzejów pisze:
Chusteczka pisze:[link]
Dzisiaj w TVN podawali, że było 35tys. na prezydenckim.
Słyszałem dziś w rajkimś radio że na MN kilkanaście tysięcy narodowców, manipulują szarą masą jak im się podoba

Chusteczka

Post autor: Chusteczka » 12.11.2014, 14:02

Na powrocie na południe dalej blokady, trzepania autokarów. Szukali śladów gazu, walki, czegokolwiek.

Republika 28

Post autor: Republika 28 » 12.11.2014, 14:19

Dzisiejsza konferencja organizatorów MN polecam:

http://www.youtube.com/watch?v=uw94QxiNKrY

nowonarodzony

Post autor: nowonarodzony » 12.11.2014, 14:22

TadzioNorek pisze:Gdzieś widziałem wideo jak paru uczestników tego marszu (akurat nie wyglądali zbytnio na kiboli ale pozory mogą
a przyszło ci do głowy że to mogła być prowokacja? też wczoraj takich spotkałem, próbowałem wypytać na tematy kibicowskie to szybko się gdzieś ulotnili a bojowi byli jak c***. Niektórzy tutaj sa tak samo naiwni jak widownia TVNu, trzeba było iśc na marsz i zobaczyć jak jest a nie teraz będzie pierdolił jeden z drugim zjebów co w tv widział

ODRAFan

Post autor: ODRAFan » 12.11.2014, 14:23

Odra Opole w 150 osób na Marszu.
Odra Opole

Republika 28

Post autor: Republika 28 » 12.11.2014, 14:27

A ja chciałem zapytać skąd się wział ten koleś z mikrofonem na platformie wogóle ???Zero organizacji ...Zaczynał cos spiewać nikt go prawie nie słuchał każdy i tak swoje zaczynał jedna grupka co innego śpiewała z przodu jeszcze co innego itd...W poprzednich latach jak rykneliśmy to na drugim końcu wa-wy było słychać :) Hymn był wogóle odśpiewany?Przydał by się na jego miejscu taki Staruch i by było git :)

Hujtras

Post autor: Hujtras » 12.11.2014, 14:30

dobry był typek z tej całej straży, który w połowie marszu krzyczał do nas, byśmy nie odpalali pirotechniki, bo jest zabroniona

Maku Design

Post autor: Maku Design » 12.11.2014, 14:34

Marsz sam w sobie wg. mnie gorszy niż choćby przed rokiem. Słabe nagłośnienie, brak konkretnych haseł typu: "gdzie są flagi" - bynajmniej ja nie słyszałem. Rozpierdalają szczury na których ortaliony leżą jakby założyli po starszym bracie, 60 kilo wagi, kominiarka ze stadionowych oprawców...ku*** kabaret. Jednemu "wariatowi" z Polonii Bydgoszcz aż tak adrenalina wypierdoliła, że wracając z marszu kominiarkę zgubił (mam). Żal patrzeć na tych bojowników którzy przeciskając się przez tłum napierdalają w podskokach jakby ich ku*** co najmniej buty parzyły.

Na koniec sytuacja z tłumu. Szło koło nas 3 gości, ubrani na kumato, przepaski na rękach, nic nie śpiewających, a szli przy nas przez połowe marszu. Sprawdzaliśmy ich, zarzucając od czasu do czasu coś na psy - nie śpiewali. Ostatecznie gdy zostali otoczeni, lekko się zdezorientowali, zaczeli miedzy sobą szeptać, a po chwili śpiewać już nawet "kto nie skacze". Podbiliśmy więc większą grupą do nich, kazaliśmy im się wylegitymować, zaczęli coś kręcić, więc lekko mówiąc zostali przez nas "wyproszeni". Wyszli z tłumu pod bramy stadionu i zaczęli się kontaktować z dowódcą. Uważajcie na te tajniackie k****, miejcie oczy dookoła głowy!
Obrazek
Facebook: http://www.facebook.com/DesignMaku
E-mail: [email protected]

Kabo
Lokalizacja: Piszę chore posty siedząc 5 centymetrów od komputera

Post autor: Kabo » 12.11.2014, 14:39

NIE WIEM CZY SŁYSZELISCIE JAK WINNICKI MOWIL ŻE DZIŚ O 18:00 WSZYSCY MAJA ZBIERAC SIĘ POD MENDOWNIAMI W SWOICH MIASTACH.
RUSZCIE d*** I SKOŃCZCIE PIERDOLIĆ SMUTY NA FORACH.
JP 100%

Beermistrz

Post autor: Beermistrz » 12.11.2014, 14:40

[link]

Chaos

Post autor: Chaos » 12.11.2014, 14:42

W tym roku trasa marszu wiodła na prawą stronę Wisły. Po raz pierwszy Marsz Niepodległości przeszedł przez Most Poniatowskiego, a organizatorzy tłumacząc swoją decyzję o zmianie trasy przypominali o wypadającej w tym roku 150. rocznicy urodzin Romana Dmowskiego, który narodził się i większość swojego życia spędził właśnie w tej części Warszawy. Przed wejściem marszowej kolumny na most miały miejsce pierwsze wspomniane na początku relacji „okołomarszowe” wydarzenia. Zgromadzeni w tej okolicy policjanci zostali „obdarowani” butelkami, pirotechniką i kamieniami. Całość nie trwała jednak zbyt długo i po chwili uczestnicy marszu przekraczali Wisłę podążając w stronę Stadionu Narodowego, w którego okolicy miał zakończyć się pochód. Po drugiej stronie mostu doszło do kolejnych zdarzeń, które jednak zasługują na negację – zostały bowiem wzniecone przez osoby mało odpowiedzialne, a ich finał mógł się skończyć nawet tragicznie za sprawą faktu, iż gdyby na moście doszło do paniki wśród uczestników to najprawdopodobniej nie obyłoby się bez mocno poturbowanych czy nawet stratowanych osób. Media podawały informację o ataku grupy zamaskowanych ludzi na czoło pochodu i – niestety – były to informacje prawdziwe. Na publikowanych w sieci zdjęciach z tego zajścia widać najprawdopodobniej młode osoby (przynajmniej tak sugeruje ich niezbyt rosła postura), które z sobie tylko znanych przyczyn nacierają na powołaną przez organizatorów „Straż Marszu Niepodległości”. Części ich garderoby mogą wskazywać na konotacje ze środowiskiem kibicowskim, w związku z czym właśnie to środowisko jako pierwsze mocno skrytykowało całe zajście.
W okolicach mieszczącego się za mostem Ronda Waszyngtona trwały natomiast poważniejsze starcia radykalnej części uczestników z policją. Oprócz „znanych” do tej pory atrybutów, takich jak kamienie czy petardy, w stronę policjantów poleciało również kilka tzw. koktajli Mołotowa, co podkreśla w pewien sposób znaczną radykalizację nastrojów i determinację u coraz większej części społeczeństwa. Oddziały prewencji wspierane były przez antyterrorystów oraz Żandarmerię Wojskową. W ruch poszła również „polewaczka”, którą policjanci bez uzasadnionej przyczyny skierowali na niezwiązaną ze starciami kolumnę Marszu Niepodległości. Policjanci operowali „polewaczką” tak nieudolnie, że zostały z niej potraktowane również okoliczne budynki – w kilku prywatnych mieszkaniach puszczany przez policję strumień wody wybił szyby w oknach (sic!).
Kiedy uczestnicy marszu zmierzali pod rozstawioną koło Stadionu Narodowego scenę, z której trwały już kończące marsz przemówienia organizatorów, tłum „zwykłych” ludzi (mamy tu na myśli m.in. osoby starsze, kobiety oraz ludzi absolutnie niezainteresowanych jakimikolwiek zamieszkami) został zaatakowany przez oddział policyjnej prewencji oraz wojskowych żandarmów, którzy na oślep pryskali gazem, bili pałkami oraz rzucali granaty ogłuszające. Spowodowało to popłoch, ale i zorganizowaną reakcję bardzo licznej grupy osób – atak „chuliganów” i „ekstremistów” na błoniach Stadionu Narodowego skutecznie przepędził agresywnych troglodytów w mundurach z powrotem na ulicę, a nie był to koniec „podziękowań”, jakie przygotowali dla funkcjonariuszy radykałowie w odpowiedzi na ich brutalne i nieuzasadnione działanie. Starcia na błoniach trwały około godziny i można je uznać za dobrze skoordynowane – policjanci zostali mocno zniechęceni do podejmowania kolejnych prób ataków na uczestników marszu.
Opisywane w powyższym akapicie obrazy odbywały się w tle dobrze słyszalnych ze sceny przemówień liderów i przedstawicieli Ruchu Narodowego. Wśród nich głos zabrał jeden z koordynatorów „Straży Marszu Niepodległości”, Adam Małecki, który tym razem postanowił jednak wystąpić w roli osoby zaangażowanej w ruch kibicowski. W mocno nieprzemyślany sposób określił on osoby biorące udział w starciach na błoniach Stadionu „hołotą”, „ćwierćmózgami” czy „kretynami”. W swoim przemówieniu Adam Małecki zrównał osoby, które faktycznie nie szukają na Marszu Niepodległości niczego poza zadymą z ludźmi, którzy swoim radykalnym działaniem – nie będzie przesadą jeśli to napiszemy – uratowali znaczny procent uczestników pochodu przed pacyfikacją. Wystąpienie to było o tyle kuriozalne, że odbywało się w asyście unoszącego się nad słuchaczami policyjnego gazu, polewanych z policyjnej „polewaczki” strumieni wody, a także wybuchających wojskowych granatów ogłuszających – jeden z nich został wrzucony pod samą scenę…
Nikt nie zaprzeczy problematycznemu faktowi istnienia grup, których nie interesuje idea Marszu Niepodległości ani sam marsz sensu stricto, relacje mediów głównego nurtu ograniczające się do ukazywania zdjęć z zamieszek wyrobiły u co poniektórych przekonanie, że to wydarzenie jest świetną okazją np. aby coś rozwalić. Nie godzimy się jednak na zrównywanie tej grupy z ludźmi, którzy w ostatnich latach (a także na tegorocznym marszu) stawiali czynny opór policyjnej agresji, jaka towarzyszy organizowanym marszom od 2011 roku. Nikt nie oczekuje, że organizatorzy wypowiedzą się pozytywnie o ataku na policję (nawet jeśli miał on charakter defensywny), jednak powielanie języka polityków oraz głównych mediów jest nieuczciwe względem wielu osób, bez których Marsz Niepodległości nie byłby wydarzeniem o tak masowej skali (mamy tu na myśli, rzecz jasna, środowisko kibicowskie). Z tego miejsca pragniemy więc zaznaczyć, że redakcja Autonom.pl w pełni solidaryzuje się z osobami, które ryzykując swoje zdrowie oraz swoją wolność stanęły naprzeciw policyjnym bandytom, ratując tym samym wielu postronnych i bezbronnych ludzi biorących udział w tegorocznym marszu.
reszta na Autonom.pl [link]
Ostatnio zmieniony 12.11.2014, 14:58 przez Chaos, łącznie zmieniany 2 razy.
http://zs-strzelec.mil.pl/kg/

panek

Post autor: panek » 12.11.2014, 14:46

Super_Mario pisze:było gdzieś zdjęcie typa który był w grupie atakującej straż marszu a później z innymi tajniakami zawijał kogoś
wrzuccie ktoś jak wie o czym mowa
W filmiku na stronce od minuty: 3:23 jest fragment o nim: [link]

Wilk herbu Rola

Post autor: Wilk herbu Rola » 12.11.2014, 14:55

Trzy grosze ode mnie bo wydaje mi się, że to niezbędne.

Wczoraj byłem na czele marszu, w pierwszym szeregu Straży Marszu Niepodległości. Przedstawię w punktach to co się działo:

1) Początek marszu i obelgi ze strony najebanych obdartusów z kibicowskimi gadżetami. Nasłuchałem się m.in. że jestem dziewczynką, kurwą, szmaciarzem, tylko dlatego, że staraliśmy się trzymać marsz w jednej kupie (mowa o początku marszu, nie dochodziło wtedy do żadnych spin z policją).

2) Pierwsze starcia z policją i pierwsze obite osoby z SMN. Tuż przed mostem poniatowskiego mieliśmy kilku naszych z obitymi twarzami, przewróconych i nieco potarganych. Tu serdeczne pozdrowienia dla panów w czarno-pomarańczowych(czerwonych?) kominarkach w kratę.

3) Most Poniatowskiego. Chyba najbardziej newralgiczne miejsce, w którym staraliśmy się za wszelką cenę utrzymać szyk. Widok kolesia, który nie był w SMN ale stanął z nami by nam pomóc, dostającego buty na plecy za to, że wyraził dezaprobatę w związku z tym co się dzieje - bezcenne. Obite dziewczyny, nasi ludzie lądujący w karetkach tylko po to by obrzucić kamienicę petardami.

4) Okolice stadionu. Tu już nie ryzykowaliśmy dalej życia i zdrowia bo ilość osób, która oberwała nie pozwalała na dalsze panowanie nad sytuacją, ekipa się przebiła i zaczęła się zabawa z policją. I tu ważny moment. Mimo, że dostałem bułę od krewkiego kibica, mimo, że nasłuchałem się jaką to jestem kurwą, mimo, że pół dnia spędziłem na przepychanie się z braćmi w narodowości opatrzyłem kilku wojowników ortalionu z rozjebanymi łapami, ogarnąłem kilka mord opryskanych gazem.

5) Kojarzycie moment gdy psy wyskoczyły po was ze szpaleru i zaczęła się łapanka? Wiecie dlaczego zagarnęli tylko 200 osób a nie 300 albo 400? Bo gdy spierdoliliście za nasze plecy, które jeszcze przed chwilą obijaliście, zatrzymaliśmy policję. Psy miały wskoczyć w to zadolenie między stadionem a ulicą gdzie staliście ale Straż Marszu ich zatrzymała i poprosiła żeby się cofnęli. Co dostałem w zamian? Kamień który przeleciał 5 cm nad moją głową gdy stałem przy scenie.

Będę za rok mimo, że sporo wczoraj zdrowia oddałem, żeby ten marsz się ku*** udał.
Pozdrawiam ozięble najebanych kutafonów, którzy podnosili na nas rękę.
Pozdrawiam ciepło kibiców, którzy odpuszczali gdy ich o to poprosiliśmy.

89piotrekski

Post autor: 89piotrekski » 12.11.2014, 14:56

Dobrze jest marsze przechodzą do historii , kto się boi niech idzie z bronkiem , a kto inny niech wpada 10.04 na szopkę caloroczna Jarka krzycząc Jarosław i bijąc mu brawa.Mamy się dobrze i tyle mlodych zawsze jaralo awanti

Podejrzany o napinke

Post autor: Podejrzany o napinke » 12.11.2014, 15:02

Widzew na Marszu:

Obrazek

ODPOWIEDZ