Bzdura do kwadratu. Władza komunistyczna podporządkowała sobie kluby w latach 1948/1949.birkut pisze:Powstanie i egzystencje tym władzom zawdzięczają wszystkie kluby powstałe po II wojnie światowej w tym Lechia I Śląsk
Tu masz więcej:
[link]"
A tymi patriotami to mordę sobie wycieracie non-stop
A czy to nasza wina, że mamy taką metrykę, że Wisła została założona przez polskich patriotów a nie przez UB jak wasze zaprzyjaźnione Dynamo z Kijowa?
Mi osobiście przeszkadza, ale z drugiej strony, tak jak za komuny, tak i teraz potrafię odróżnić politykę od sportu.a tu 25 lat po tzw "upadku komuny" a u was króluje prlowski moskiewski dyplomata -uwielbiany przez kibiców -Czerwiński, a w klubie pełno postaci milicyjnopodobnych jak pan donosicie (nomen omen) Kapka.
Nie przeszkadza wam to??
Szkoda, że wy (Hutnik, Cracovia) tego nie potraficie, bo przecież za komuny nie mieliście z tym żadnego problemu sympatyzując z GTS-em.
Aż strach pomyśleć jakiego określenia używa w stosunku do Dynama.Mój kumpel wielki fan Wisły i ostry antykomunista osoba powiedział mi ostatnio że wolał gts niż ten ubecki twór bo wtedy wszystko było jasne.
Ale zawsze możesz mu zwrócić uwagę, ze Wisła nie jest "ubeckim tworem" i podesłac tą stronę:
[link]
Jak się z nią zapozna to na pewno określenie "ubecki twór" nie przejdzie mu przez gardło.Profesor II Wyższej Szkoły Realnej w Krakowie Tadeusz Łopuszański w roku 1906, a było to na wiosnę po zajęciach szkolnych, zatrzymał nas w klasie proponując utworzenie klubu sportowego... Opowiadał jak to w innych państwach rozwija się sport, więc i my Polacy musimy włączyć się w ten nurt. Na te słowa radość taka zapanowała, żeśmy zaczęli klaskać i niejednemu łza pokazała się w oku. Godziliśmy się na wszystko, że klub będzie nazywał się Wisła, i znowu oklaski i okrzyki »Polacy i Wisła to Polska«”.
Możesz mu jeszcze dodać ode mnie, że II Wyższa Szkoła Realna w Krakowie mieściła sie przy ul. Michałowskiego stąd też wiemy, że Wisła powstała w Krakowie a nie jakichś Suchych Stawach czy innych peryferyjnych Parkach Jordana :)
Nie tylko nie pamiętam, ale jej w ogóle nie znam.MY
a tak bez marginesu pamiętasz może druga zwrotkę tej przyśpiewki??? bo jest cd
W czasach kiedy ją słyszałem śpiewaliście tylko pierwszą.
[