A co ma ku*** byc ? i zobacz na ostatatnie lata. nasze osiedla jak byly sa dalej za KSC . jesli chodzi o wasze to pare przejetych i mnostwo podzielone . czytaj np azory lagiewniki stare podgorzebnm pisze:Wiedziałem że na Adika można liczyć, ten to żyje już chyba w kanałach z resztą koleżków pochowany od paru lat. Biedak myśli że jego ukochana cracovia znaczy coś w Krakowie. Patrząc na ostatnie strony tego tematu i internetowych wojowników z pasiastej strony błon którzy mają problemy z pogodzeniem się z tym że są jedynie tłem w Krakowie, i mało kogo obchodzą ich szczekania internetowe, i płakanie nad marnym losem waszej pasiastej rodziny, to raczej mniemam że to wy założyliście już tą internetową sekcję, co mnie nie dziwi jako że tej ulicznej już niestety nie macie. Ponawiam pytanie co tam u noiproksa ?

Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

KAWAŁ C.H.U.J.A
-
Niczego się nie wstydzę, jedynej rzeczy jakiej się wstydzę to fakt że trochę tych pasiastych dzieci noiproksa jest jeszcze w Królewskim mieście, na szczęście dla mnie i pewnie dużej większości mieszkańców Krakowa z roku na rok coraz mniej. dopóki ty i reszta nie wyspowiadacie się z cyrynkiewicza filipiaka i reszty ubeków i komuchów z waszej strony to odpowiadać nikt na nic nie musi.
Adik na azorach was nie ma, na łagiewnikach podobnie. Na nowej Hucie tracicie Przy Arce, na reszcie osiedli z huty też marnie wyglądacie, . na większości osiedli marnie wyglądacie. Większość "waszych" osiedli będzie można zaznaczyć jako wymarłe nie długo. Przykre ale prawdziwe. Gdzie wasze bastiony? Nic nie przejeliście w ostatnich latach i to jest fakt a że ty sobie coś wymyśliłeś w tej swojej chorej główce to już nie mój problem.
Różnica jest taka że Wisła ma mocne osiedla, kiedy wy macie popychadła, tyle i aż tyle. :) Więc jeśli ci to przyjemność sprawi moge liczyć że wiślackie osiedla = wasze popychadła także jest 50/50 zadowolony?
Poza tym kończe z tobą dyskusje, bo poważny to ty nie jesteś co udowodniłeś wcześniej, kiedy zarzekałeś się że to twój ostatni post na tym forum.
Adik na azorach was nie ma, na łagiewnikach podobnie. Na nowej Hucie tracicie Przy Arce, na reszcie osiedli z huty też marnie wyglądacie, . na większości osiedli marnie wyglądacie. Większość "waszych" osiedli będzie można zaznaczyć jako wymarłe nie długo. Przykre ale prawdziwe. Gdzie wasze bastiony? Nic nie przejeliście w ostatnich latach i to jest fakt a że ty sobie coś wymyśliłeś w tej swojej chorej główce to już nie mój problem.
Różnica jest taka że Wisła ma mocne osiedla, kiedy wy macie popychadła, tyle i aż tyle. :) Więc jeśli ci to przyjemność sprawi moge liczyć że wiślackie osiedla = wasze popychadła także jest 50/50 zadowolony?
Poza tym kończe z tobą dyskusje, bo poważny to ty nie jesteś co udowodniłeś wcześniej, kiedy zarzekałeś się że to twój ostatni post na tym forum.
Ostatnio zmieniony 07.09.2014, 14:39 przez bnm, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Nie rozumiesz że nikt z tych osób Cracovii nie jest honorowym członkiem kibiców ???
-
Adik, tak z ciekawości, bez napinki - gdzie na Łagiewnikach masz jakąś Cracovie ? Ile razy bywałem w tamtych rejonach, to zawsze widywałem tylko i wyłącznie barwy Wisły. No chyba, że masz na myśli stare Łagiewniki, to z tego co się orientuje, to tam zawsze były tereny podzielone. Natomiast nowe Łagiewniki (blokowisko), to jak na moje sama Wisła. Popraw mnie jeżeli się mylę.
-
nrth najpierw opowiedz jak się miewają gwałciciel cinek i konfident szrek.
-
Żaden argument a koledzy powyżej cisną teksty typu:nrth pisze:zaden argument - pytam czy kiedykolwiek jakkolwiek sie do tego odniesliscie hipokryci?
W następstwie odrzucenia patronatu resortu siłowego, pod ich wodzą Cracovia "awansowała", aż do okręgówki.nrth pisze:Wislak93
Ja tylko dodam że od 49 do teraz prezesami Cracovii są ludzie związani z PZPR , czy pamiętacie o tym ?
Wtedy nawet dyrektorzy szkół byli w pzpr, ale nie byli pułkownikami SB, czy komendantami MO.
A inni robili kariery na agh, jak Filipiak. Czy kiedykolwiek widzieliście przy Kałuży oprawy czy teksty w stylu: Boguś Cupiał 1906% poparcia ?
Czy to w stosunku do Filipiaka czy Cyrankiewicza?

U was za to OBECNIE prezesem S.A. (bo TS-u jest od 1990), zostaje Ludwik Miętta.
[link]Dyrektor Okręgowy Służby Więziennej w Krakowie złożył również serdecznie podziękowania dla Prezesa Towarzystwa Sportowego Wisła Kraków - Pana Ludwika Miętty-Mikołajewicza. Więziennictwo krakowskie od wielu lat współpracuje z Towarzystwem Sportowym, również w zakresie readaptacji społecznej skazanych.
Kolejna sekcja trenowania sportów walki: http://www.policja2009.fora.pl/test-fiz ... 2-440.html
Nie ma tu wypominania historii, a czasów obecnych.Polska Federacja Sportu "Gwardia" aktualnie zrzesza 16 klubów i towarzystw sportowych związanych z resortem spraw wewnętrznych i administracji.
Fajnie, że teraz to wiesz. Być może wtedy nie wiedziano. I nie była ta prawda powszechnie znana. Natomiast, ani później, ani obecnie nie nawiązywano do cyrankiewicza, ani nie pełnił żadnej funkcji w klubie.Psiak pisze:Według tej drugiej, Cyrankiewicz był bohaterem oświęcimskim i założycielem obozowej organizacji konspiracyjnej. Prawda jednak była inna.
Ponad 1/3 publiczności stanowili kibice Wisły.Psiak pisze:A tak go przyjmowaliście:
spotkanie rozegrano z okazji hucznie obchodzonego jubileuszu 60-lecia obu klubów. Na trybunach zmieściło się ponad 20 tysięcy ludzi, w przeważającej mierze fani pasów
Bo tacy z was patrioci, dla których historia się nie liczy. Bo mają swoją, alternatywną. Taka mentalność czerwonych.nrth pisze:W zasadzie można Was zostawić samych z waszymi dywagacjami. c**** obchodzi chłopaków z Wisły co Wy tam sobie wrzucicie z wikipedii o Czerwiński, Miecie-Mikiołajewiczu czy nawet jak krócej pośpi ie to o grubie czy jak mu tam.
Masz już dawno odpisane. Nikt na Cracovii nie pielęgnuje pamięci o cyrankiewiczu, nie robi transparentów dla Filipiaka. Tak jak wy obecnie dla Cupiała, podpułkownika LWP Reymana, czy pułkownika milicji Mikołajewicza. Nikt na Cracovii nie chodzi prowadzony na Derby przez Tabisza, jak wy z Czerwińskim.bnm pisze:dopóki ty i reszta nie wyspowiadacie się z cyrynkiewicza filipiaka i reszty ubeków i komuchów z waszej strony to odpowiadać nikt na nic nie musi.
-
mialem sie tu juz wiecej nie wpisywac, powazne osoby tak nie robia , ale skoro Ty nie widzisz roznicy miedzy PZPR a SB to ciezko z Toba rozmawiac , pewnie myslisz sobie ze moj punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia , i gdyby Cupial byl w pzpr myslisz bym to wypominal , nie samo bycie w pzpr bym nie wypominal .
Powiedzcie no czy Filipiak mial jakas korzys materialna z bycia w PZPR ? Jedyna taka korzysc to swiety spokoj , nikt go na uczelni o nic sie nie czepial , natomiast SB lamala ludzi , gnoila strasznie , Filipiak donosil na kogos ? Zlamal komus kariere ?
Powiedzcie no czy Filipiak mial jakas korzys materialna z bycia w PZPR ? Jedyna taka korzysc to swiety spokoj , nikt go na uczelni o nic sie nie czepial , natomiast SB lamala ludzi , gnoila strasznie , Filipiak donosil na kogos ? Zlamal komus kariere ?
""W ogóle ,w tamtych latach liczyła się tylko "Tarnovia" .Kibice tej drużyny byli w zdecydowanej większości.Późniejsze sukcesy Unii , sekcja żużlowa , napływ nowej ludności do Tarnowa, zanikanie tradycji mieszczańskich spowodowała że sytuacja się odwróciła .""
-
Wzorem waszej zydowskiej propagandy.
Pokaz papier na wjebanych przez Miętę i Czerwinskiego, albo W**********.
Idąc waszym tokiem (nie)rozumowania.
Ojcowie wislaków to psy i komuchy. Ojcowie parchów to....ojca się nie wybiera.
Kapka w Wisle komuch i esbek, u parchów... co my mozemy zrobic?
Młodzi wislacy działają w Małopolskich Patriotach od lat, parchy chwalą się jednym MN pod opieką amikowców.
Na Wisle syn psa , na waszych kurwach R. nie jada obiadów z ojcem.
Na Wisle potepiony i wyjebany z grona kibiców, na parchach nawrócony.
A tu wyskakuje jakiś adik czy c*** wie jak mu tam i pisze że z Wisłą coraz gorzej w Krakowie. Szkoda ze nie wszyscy w to wierzycie, bo coraz mniej was widać na mieście i wiecej hutnik dymi ostatnio niz wy. Zresztą kim macie dymić? Tymi małolatami z XXX-lecia co ostatnio przeszli nocą przez Opolską i za ekranami zrobili 3 napisy?
Skończcie sie błaźnić dratwa, adik, lesny dziadzie (niedługo wszyscy bedziecie mieć taki nick tylko z numerami,bo tylko w lesie będzie mozna was spotkac) i ten podsumowujacy was wszystkich o nicku "jak dzieci".
Do zobaczenia na ulicach.
Wiem, marzenie. Wy na ulice niechętnie się ruszacie.
Pokaz papier na wjebanych przez Miętę i Czerwinskiego, albo W**********.
Idąc waszym tokiem (nie)rozumowania.
Ojcowie wislaków to psy i komuchy. Ojcowie parchów to....ojca się nie wybiera.
Kapka w Wisle komuch i esbek, u parchów... co my mozemy zrobic?
Młodzi wislacy działają w Małopolskich Patriotach od lat, parchy chwalą się jednym MN pod opieką amikowców.
Na Wisle syn psa , na waszych kurwach R. nie jada obiadów z ojcem.
Na Wisle potepiony i wyjebany z grona kibiców, na parchach nawrócony.
A tu wyskakuje jakiś adik czy c*** wie jak mu tam i pisze że z Wisłą coraz gorzej w Krakowie. Szkoda ze nie wszyscy w to wierzycie, bo coraz mniej was widać na mieście i wiecej hutnik dymi ostatnio niz wy. Zresztą kim macie dymić? Tymi małolatami z XXX-lecia co ostatnio przeszli nocą przez Opolską i za ekranami zrobili 3 napisy?
Skończcie sie błaźnić dratwa, adik, lesny dziadzie (niedługo wszyscy bedziecie mieć taki nick tylko z numerami,bo tylko w lesie będzie mozna was spotkac) i ten podsumowujacy was wszystkich o nicku "jak dzieci".
Do zobaczenia na ulicach.
Wiem, marzenie. Wy na ulice niechętnie się ruszacie.
-
Heh a jak Pasy zdobywały MP w hokeja to wielki napis " Profesorze dziękujemy" - do tego skandowanie nazwiska Filipiaka.A inni robili kariery na agh, jak Filipiak. Czy kiedykolwiek widzieliście przy Kałuży oprawy czy teksty w stylu: Boguś Cupiał 1906% poparcia ?
Czy to w stosunku do Filipiaka czy Cyrankiewicza?
No chyba że na hokej chodzą tylko pikniki.....
POLSKA DLA POLAKÓW
-
cracovia cacy Wisla be i tak w kolko. Zawsze jak dopada Was spadek formy jestesie w dupaku to odgrzewa ie tego samego kotleta od lat jakim jest przeszlosc Wisly. Z przerzutami biegacie i Wy tu macie czelnosc koms cos wypominac ? To samo mit waszej sztywnej cracovii ktory juz kopejny raz zostal obalony. W interneie mozecie nas oczerniac ale ulicy tacy cwani nie jestescie.
-
autorów co najmniej 10 a może nawet 15 postów wyżej proponuję od razu zbanować. Szczyle:D
-
Polska Federacja Sportu "Gwardia" aktualnie zrzesza 16 klubów i towarzystw sportowych związanych z resortem spraw wewnętrznych i administracji.vvvvvvvvvv pisze:przeszlosc Wisly.
[link]
-
I tym żyjcie,my dalej robimy swoje.
Dobrze że zabory z was zrobiły chujostwo, bo jak nic idealnie wpisałyby się w waszą propagandę.
Jakoś coraz mniej młodych w Krakowie idzie za tą waszą propagandą i wybierają tą złą esbecką, gwardyjską i komunistyczną Wisłę.
Byle tak dalej.
Dobrze że zabory z was zrobiły chujostwo, bo jak nic idealnie wpisałyby się w waszą propagandę.
Jakoś coraz mniej młodych w Krakowie idzie za tą waszą propagandą i wybierają tą złą esbecką, gwardyjską i komunistyczną Wisłę.
Byle tak dalej.
-
-
Niestety nie doczekałem się odpowiedzi na swoje (wydawałoby się) proste pytanie ze strony Kibiców Cracovii. Szkoda. Mieszkając 30 lat w Krakowie (pochodzę z dawnego województwa nowosądeckiego i kibicuję Sandecji) przyznać muszę, że większej hipokryzji nie widziałem. Z jednej strony obrzucanie Kibiców Wisły najgorszymi wyzwiskami, czasem słuszne (nie rozumiem tego nadania honorowego prezesa Stowarzyszenia Kibiców komunistycznemu dyplomacie i jak wszystko na to wskazuje kontaktowi operacyjnemu, choć jednocześnie rozumiem, że w 2005 r. ciężko jeszcze było sprawdzić typa w IPN-ie) z drugiej całkowita amnezja i pomijanie własnych grzechów (choćby ostatnie donosy do PZPN ze strony m.in. komunistycznego prokuratora Zbigniewa Kołtońskiego i usprawiedliwianie tego typa ze strony prezesa Stowarzyszenia "Tylko Cracovia" -> że "swój" to mniej czerwony?).
Kiedyś pamiętam taki wpis na pasiastym forum przez który całkowicie straciłem jakąkolwiek sympatię do tego klubu, gdzie po przejęciu klubu przez Filipiaka (w pzpr do samego końca) jedynym żalem użytkowników tamtejszego forum była konstatacja, że "ciężej będzie jeździć po Wiśle". Hipokryzja po cracovsku.
Bez odbioru.
Kiedyś pamiętam taki wpis na pasiastym forum przez który całkowicie straciłem jakąkolwiek sympatię do tego klubu, gdzie po przejęciu klubu przez Filipiaka (w pzpr do samego końca) jedynym żalem użytkowników tamtejszego forum była konstatacja, że "ciężej będzie jeździć po Wiśle". Hipokryzja po cracovsku.
Bez odbioru.
-
Skoro jestes kibicem Sandecji to na pewno bedziesz mial okazje by zapytac o trapiace Cie kwestie kibicow Cracovii na zywo.
Zamknijcie rejestrację !
-
.....za kolejne 3 lata jak znów przyjadą "wspomóc" zgodę?
-
O tym, ze uczciwym Polakom chciał ucinać ręce też niewiedzieliście? ;)jakdzieci pisze:Fajnie, że teraz to wiesz. Być może wtedy nie wiedziano. I nie była ta prawda powszechnie znana. Natomiast, ani później, ani obecnie nie nawiązywano do cyrankiewicza, ani nie pełnił żadnej funkcji w klubie.
Chcesz powiedzieć, ze to Wisła go przyjmowała?Ponad 1/3 publiczności stanowili kibice Wisły.
Podaj źródło informacji, co do frekwencji Wisły?
Nie no k..., antykomuniści i patrioci się znaleźli co wyprosili byłego członka PZPR o przejęcie klubu,Bo tacy z was patrioci, dla których historia się nie liczy. Bo mają swoją, alternatywną. Taka mentalność czerwonych.
Antykomuniści i patrioci, co adorują swojego mentora Majchrowskiego - donosiciela SB.
"Z posiadanych przez nas dokumentów wynika, że obecny prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski doniósł SB, iż jego studentka dała mu ulotkę wydaną w podziemiu. Majchrowski rządzi dzięki wsparciu postkomunistów, Aleksandra Kwaśniewskiego i tej części PO, która chciała wygryźć ludzi Rokity."
http://www.youtube.com/watch?v=VFUrA0ikR14
Antykomuniści i patrioci, dla których przez dziesiątki lat nieoficjalnym hymnem klubowym jest zmieniony hymn zbrodniczej, komunistycznej Gwardii Ludowej.
Patrioci, którzy w Hucie jako jednego z najsilniejszych bastionów oporu roku 1988, pojawili się na początku lat 90-tych.
Teraz będą nas tu uczyć patriotyzmu :)
Coraz śmieszniej się tu robi.
Dawno już nieaktualne.Polska Federacja Sportu "Gwardia" aktualnie zrzesza 16 klubów i towarzystw sportowych związanych z resortem spraw wewnętrznych i administracji.
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"
Ja Wisła, Ja Wisła!"
-
Azory uznajesz za przejete? gdzie banda przezutów których zostało juz nie wielu chowa sie po klatkach. Gdyby nie ziomeckzi ktore do was wpadają z łokietka to by was juz nawet na klatkach ciezko było spotkac. Wszystko wraca juz do normy osiedle jest WIsły.Adik pisze:A co ma ku*** byc ? i zobacz na ostatatnie lata. nasze osiedla jak byly sa dalej za KSC . jesli chodzi o wasze to pare przejetych i mnostwo podzielone . czytaj np azory lagiewniki stare podgorzebnm pisze:Wiedziałem że na Adika można liczyć, ten to żyje już chyba w kanałach z resztą koleżków pochowany od paru lat. Biedak myśli że jego ukochana cracovia znaczy coś w Krakowie. Patrząc na ostatnie strony tego tematu i internetowych wojowników z pasiastej strony błon którzy mają problemy z pogodzeniem się z tym że są jedynie tłem w Krakowie, i mało kogo obchodzą ich szczekania internetowe, i płakanie nad marnym losem waszej pasiastej rodziny, to raczej mniemam że to wy założyliście już tą internetową sekcję, co mnie nie dziwi jako że tej ulicznej już niestety nie macie. Ponawiam pytanie co tam u noiproksa ?
-
Proszę Cię nie rób im nadziei. Żadne ziomeczki z Łokietka nie wpadają. Żyją flagą "Azory" zreszta nie do zdobycia ze wzgledów oczywistych.
-
Wywiad z prezesem Ludwikiem Mięttą-Mikołajewiczem"Oto oglądam wykonane w gabinecie szefa krakowskiej milicji przez esbeka nagranie, a na nim gen. Jerzy Gruba, różowiutki na gębie, z papieroskiem w zębach, i jego ówczesny przyboczny, mjr mgr Jerzy Połubiński. Młodszym przypomnę, że gen. Gruba był szefem milicji w Katowicach w czasie, gdy dokonano masakry górników w Kopalni "Wujek". Później brał udział w mataczeniu przy sprawie zabójstwa Grzegorza Przemyka.
W czasie, kiedy zarejestrowano go na esbeckim nagraniu, pełnił funkcje szefa bezpieki i milicji w Krakowie oraz prezesa klubu sportowego GTS Wisła Kraków. Właśnie jako prezes GTS Wisła na początku stycznia 1988r. zwołał do swego gabinetu kilku ludzi, w tym przedstawicieli Urzędu Postępu Naukowego i Wdrożeń, i nakazał im założenie pierwszej w Polsce prywatnej firmy ochroniarskiej. Tak powstał Dyskam spółka z o.o. Formalnie udziały objęły w nim klub sportowy GTS Wisła Kraków oraz UPNiW. Praktycznie nowa firma od początku stała się sposobem na zasilanie pieniędzmi esbeckich kieszeni. Dawne zdarzenie, Gruba już nie żyje, po co wiec wracam do starego, esbeckiego nagrania? Powód istnieje i przewrotny jest jak nasze życie. Oto bowiem firma Dyskam (dziś w większej całości, działająca jako "Dyskam Ecotrade" funkcjonuje spokojnie i do niedawna "ochraniała nawet pomieszczenia krakowskiego oddziału IPN. I to przez 10 lat. Była bohaterką kilku skandali już na początku lat 90., kiedy wykryłem, że bezprawnie korzystała z policyjnego centrum monitoringu znajdującego się w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Krakowie. [...] Dyskam od samego początku był przystanią dla byłych esbeków i milicyjnej nomenklatury."
Gdybym-wracając do pytania- miał wyliczyć wszystkich, którzy pomogli Towarzystwu w tym roku to-może trochę przesadzam- łamów "Tempa" mogłoby zabraknąć. Trzeba zacząć przede wszystkim od władz miasta Krakowa, które udzieliły nam znaczącej pomocy, przede wszystkim-jeżeli idzie o szkolenie młodzieży, ale też przy wznowieniu przerwanego przed pięciu laty remontu stadionu. Z kolei Urząd wojewody umożliwił nam remont basenu pływackiego. Trzeba powiedzieć o resorcie spraw wewnętrznych i komendzie policji w Krakowie. [...]
Skąd zatem brać pieniądze?
Staramy się je oczywiście zdobywać. Jedno źródło to sponsorzy. Drugie-własna działalność gospodarcza. [...] Prowadzimy działalność handlową na własnym obiekcie, nadto-giełdę kwiatową. Jesteśmy jedynym właścicielem spółki "Dyskam" przysparzającej niemały dochód z systemów alarmowych.
[..] Wymienił pan również nazwisko długoletniego prezesa Tadeusza Orzelskiego. Ale przecież prezesem był także prof. Weyssenhoff, nie należy też zapominać, że do grona zasłużonych prezesów Wisły zalicza się i płk. Jabłoński *. [...] To ucywilnienie funkcji prezesa wiąże się z ucywilnieniem całego klubu. Jest on nadal policyjny, ale działacze w niebieskich mundurach są już nie z nakazu, lecz z własnych zainteresowań i związków emocjonalnych z klubem. [...] W tej chwili w zarządzie na dwunastu członków jest czterech policjantów.
Tempo 30-XII-1991
* Płk. Jabłoński który zdaniem obecnego prezesa jest zasłużony, ma swoje miejsce w książce "Twarze krakowskiej bezpieki". W milicji był od lat 50, komendantem wojewódzkim MO w Krakowie był od 15-X-1972. Komendantem miejskim od 1-VI-1975 i wtedy łączył obie funkcje.
Stanisław Molik - były prezes zarządu firmy Dyskam - były zastępca komendanta krakowskiej policji:
źródło: [krakow.naszemiasto.pl]
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stanisław Molik sprawuje nadzór nad szalikowcami przed derbami:
Dlatego naszym podstawowym zadaniem jest niedopuszczenie z tym arsenałem szalikowców na stadion mówi młodszy inspektor Stanisław Molik, szef Komendy Rejonowej Policji Kraków-Zachód. Przy bramie będziemy już wspólnie ze służbami porządkowymi eliminować prowodyrów, pijanych oraz posiadaczy niebezpiecznych przedmiotów.
Na stadionie przy ul. Kałuży dokonano wielu przeróbek, zamontowano nowe zabezpieczenia.
źródło: [link]
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stanisław Molik oddany kibic koszykówki TS Wisła, członek Honorowy TS Wisła
m.in. przy honorowym członku TS Wisła Stanisławowi Molikowi młodzi piłkarze ślubują wierność TS Wisła
źródło: http://wislakrakow.com/www/showarticle. ... =10&page=2
W przeszłości Stanisław Molik pojawia się jako organ do reprezentowania TS Wisła
Komendant Wojewódzki Policji w Krakowie od 01.09.1991 do 18.04.1999 roku - nadinspektor Bogusław Strzelecki
Członenk Rady TS Wisła
Strzelecki Bogusław komendant wojewódzki MO 1 II?11 V 1990, został komendantem po Jerzym Grubie
za Wydawnictwem Jubileuszowym 50-lecia Gwardyjskiego Towarzystwa Sportowego Wisła;
Pismo TS Wisła z dnia 26 stycznia 1949:
odpowiedź z dnia 29 stycznia"W związku z reorganizacją struktury sporty w Polsce zarząd TS Wisła w Krakowie uchwalił zgłosić swe przystąpienie do samodzielnego pionu zrzeszeń sportowych Gwardia w Polsce, prosząc o przychylne załatwienie naszej prośby i wyrażenie decyzji..."
"Zarząd Główny ZS Gwardia w Warszawie wyraża zgodę..."
W 1948 rozpoczął grę w koszykarskiej drużynie Wisły Kraków, z którą zdobył mistrzostwo (1951) i wicemistrzostwo Polski (1952). Następnie został powołany do zasadniczej służby wojskowej, po której nie wrócił do wyczynowego uprawiania sportu.Szpicbródka pisze:wikpedia
Od 1957 do 1982 pracował jako trener żeńskiej drużyny Wisły Kraków.
Ludwik Mieta -Mikołajewicz.
Emerytowany pułkownik Milicji Obywatelskiej, który drogę do tej godności rozpoczynał – w Służbie Bezpieczeństwa.
Oddelegowany z resortu do nadzoru w GTS Wisła.
Krzysztof Fikiel - Przez cały okres służby w SB oddelegowany do Grupy "S" jako zawodnik drużyny koszykówki GTS "Wisła".
[link]&
Co Ty nie powiesz :)Psiak pisze:Dawno już nieaktualne.
[link]
-
Psiak pisze:Chcesz powiedzieć, ze to Wisła go przyjmowała?
Psiak pisze:spotkanie rozegrano z okazji hucznie obchodzonego jubileuszu 60-lecia obu klubów.
-
Żadną propagandą nie odmienicie już wiwatowania Cyrankiewicza.
Cieszy nas bezgraniczne zainteresowanie historią Wisły, szkoda ze na wasze potrzeby zindoktrynowaną ale zawsze. Dopóki Wisła będzie dla was wazniejsza i jej bedziecie poswięcać wiekszość waszego smutnego zycia w ukryciu, będziemy wam kibicować. Czym wiecej czasu poswięcacie Wisle, tym mniej swojemu zydowskiemu kurewstwu.
A młodzi jak wczesniej napisałem wybierają Wisłę.....
Cieszy nas bezgraniczne zainteresowanie historią Wisły, szkoda ze na wasze potrzeby zindoktrynowaną ale zawsze. Dopóki Wisła będzie dla was wazniejsza i jej bedziecie poswięcać wiekszość waszego smutnego zycia w ukryciu, będziemy wam kibicować. Czym wiecej czasu poswięcacie Wisle, tym mniej swojemu zydowskiemu kurewstwu.
A młodzi jak wczesniej napisałem wybierają Wisłę.....
-
Jak sobie nazwozicie z przemyśla i Mościc, bo co do Gdowa i innych wiosek, które robią wam 50% frekwencji się nie kłócę.
Dokonania towarzysza Czerwińskiego.
W pierwszej połowie lat 80 Tadeusz Czerwiński, robiący sporą karierę w dyplomacji – wówczas był sekretarzem ambasady w Moskwie, (W latach 1982-05 ambasadorem w Moskwie był Stanisław Kociołek-Jest on współodpowiedzialny za wydarzenia grudniowe 1970 na Wybrzeżu – według Klemensa Gniecha miał wydać zgodę na strzelanie do robotników.Od 1995 zasiada, obok m.in. gen. Wojciecha Jaruzelskiego na ławie oskarżonych w procesie o sprawstwo kierownicze masakry na Wybrzeżu w 1970.)
Następnie Czerwiński został ostatnim PRL-owskim konsulem generalnym w Chicago. Gdzie donosił na tamtejsza Polonię jak np. tu -cztery dni przed rozpoczęciem rozmów przy „okrągłym stole”, 2 lutego 1989 roku, „Towarzysz Czerwiński” (jak został określony autor tajnego raportu) donosi z Konsulatu PRL w Chicago do warszawskiej centrali w depeszy nr 20 (przedstawionej w szyfrogramie nr 1807/I z 4.02.89, który – według instrukcji „Po wykorzystaniu należy … zniszczyć zgodnie z przepisami o postępowaniu z dokumentami tajnymi”), że z inicjatywy ówczesnego Prezesa Kongresu Polonii Amerykańskiej, Edwarda Moskala doszło do jego rozmowy telefonicznej z Krzysztofem Smoleńskim z Konsulatu PRL w Chicago.
Raport ten z rozmowy z Prezesem Moskalem był na tyle ważny, iż został skierowany bezpośrednio m.in. do generała Kiszczaka oraz Cioska, Czyrka i Kwaśniewskiego. Do kancelarii Departamentu III Ministerstwa Spraw Wewnętrznych wpłynął 7 lutego 1989 roku. W archiwum IPN znajduje się w zbiorze dokumentów oznaczonych: INP BU 0296/200/3. (Donos Czerwińskiego wklejony w komentarzach) .
Po końcu PRL, Czerwiński wrócił do GTS i dziś jest Zastępcą przewodniczącego Rady Nadzorczej Wisły Kraków SA (od 8 stycznia 2013 roku).
Od 30 marca 2005 roku Honorowy Prezes Stowarzyszenia Kibiców Wisły Kraków. Za uchwałą głosowali wszyscy obecni na walnym zgromadzeniu !
Cytat Honorowego prezesa SKWK:

Dokonania towarzysza Czerwińskiego.
W pierwszej połowie lat 80 Tadeusz Czerwiński, robiący sporą karierę w dyplomacji – wówczas był sekretarzem ambasady w Moskwie, (W latach 1982-05 ambasadorem w Moskwie był Stanisław Kociołek-Jest on współodpowiedzialny za wydarzenia grudniowe 1970 na Wybrzeżu – według Klemensa Gniecha miał wydać zgodę na strzelanie do robotników.Od 1995 zasiada, obok m.in. gen. Wojciecha Jaruzelskiego na ławie oskarżonych w procesie o sprawstwo kierownicze masakry na Wybrzeżu w 1970.)
Następnie Czerwiński został ostatnim PRL-owskim konsulem generalnym w Chicago. Gdzie donosił na tamtejsza Polonię jak np. tu -cztery dni przed rozpoczęciem rozmów przy „okrągłym stole”, 2 lutego 1989 roku, „Towarzysz Czerwiński” (jak został określony autor tajnego raportu) donosi z Konsulatu PRL w Chicago do warszawskiej centrali w depeszy nr 20 (przedstawionej w szyfrogramie nr 1807/I z 4.02.89, który – według instrukcji „Po wykorzystaniu należy … zniszczyć zgodnie z przepisami o postępowaniu z dokumentami tajnymi”), że z inicjatywy ówczesnego Prezesa Kongresu Polonii Amerykańskiej, Edwarda Moskala doszło do jego rozmowy telefonicznej z Krzysztofem Smoleńskim z Konsulatu PRL w Chicago.
Raport ten z rozmowy z Prezesem Moskalem był na tyle ważny, iż został skierowany bezpośrednio m.in. do generała Kiszczaka oraz Cioska, Czyrka i Kwaśniewskiego. Do kancelarii Departamentu III Ministerstwa Spraw Wewnętrznych wpłynął 7 lutego 1989 roku. W archiwum IPN znajduje się w zbiorze dokumentów oznaczonych: INP BU 0296/200/3. (Donos Czerwińskiego wklejony w komentarzach) .
Po końcu PRL, Czerwiński wrócił do GTS i dziś jest Zastępcą przewodniczącego Rady Nadzorczej Wisły Kraków SA (od 8 stycznia 2013 roku).
Od 30 marca 2005 roku Honorowy Prezes Stowarzyszenia Kibiców Wisły Kraków. Za uchwałą głosowali wszyscy obecni na walnym zgromadzeniu !
Cytat Honorowego prezesa SKWK:
„Dziś nie żałuje swej przeszłości i donoszenia na swoich rodaków- Z całą otwartością pragnę powiedzieć, że dyplomacji uczyłem się od dyplomatów radzieckich. Burzę się, kiedy słyszę jak mówimy, że to Ruski, że zły..”

-
Jeszcze jakieś sensacyjne cytaty wymyślisz na dzisiejszy wieczór?jakdzieci pisze:Cytat Honorowego prezesa SKWK:
„Dziś nie żałuje swej przeszłości i donoszenia na swoich rodaków- Z całą otwartością pragnę powiedzieć, że dyplomacji uczyłem się od dyplomatów radzieckich. Burzę się, kiedy słyszę jak mówimy, że to Ruski, że zły..”

-
A tam od razu sensacyjne. Cały wywiad do przeczytania tutaj http://skwk.pl/skwk/4-stowarzyszenie-in ... nskim.html
Nawiązując do dyplomatów radzieckich to polecam serdecznie wszystkim książkę Sergiusza Piaseckiego - Zapiski oficera Armii Czerwonej. Nie ma tam nic o historii krakowskich klubów, jest natomiast wiele o tej slynnej ruskiej dyplomacji. Gwarantuję, że nikt się nie będzie nudził. Lepiej poczytać, niż kłócić się na forum, bo większość tu naprawdę odleciała. Włącznie z tuzami internetowego światka.
Nawiązując do dyplomatów radzieckich to polecam serdecznie wszystkim książkę Sergiusza Piaseckiego - Zapiski oficera Armii Czerwonej. Nie ma tam nic o historii krakowskich klubów, jest natomiast wiele o tej slynnej ruskiej dyplomacji. Gwarantuję, że nikt się nie będzie nudził. Lepiej poczytać, niż kłócić się na forum, bo większość tu naprawdę odleciała. Włącznie z tuzami internetowego światka.
-
Manipulacja.jakdzieci pisze:Psiak pisze:Chcesz powiedzieć, ze to Wisła go przyjmowała?Psiak pisze:spotkanie rozegrano z okazji hucznie obchodzonego jubileuszu 60-lecia obu klubów.
"Na trybunach zmieściło się ponad 20 tysięcy ludzi, w przeważającej mierze fani pasów zaopatrzeni w chorągiewki rozdawane przed wejściem."
Majchrowski
"Był czerwiec 1977 r. Liliana Sonik, wówczas Batko, przyszła do dr. Jacka Majchrowskiego, asystenta w Instytucie Nauk Politycznych UJ, z prośbą o przełożenie egzaminu na jesień. Po tej rozmowie Majchrowski spotkał się z kpt. Eugeniuszem Fulczyńskim z Departamentu I, czyli wywiadu SB. Ten napisał potem w notatce: [Majchrowski] "poinformował ustnie, że na początku czerwca br. od studentki III roku filologii polskiej UJ - BATKO, podczas przekładania jej egzaminu na sesję jesienną otrzymał ulotki Studenckiego Komitetu Solidarnościowego. BATKO stwierdziła, że materiały te są przeznaczone także dla kadry naukowej. «Nick» twierdzi, że nie wie, kto jeszcze mógł je otrzymać". W raporcie cytowanego funkcjonariusza SB czytamy ponadto: "Ulotek tych [Majchrowski] mi nie przekazał, gdyż miał je wypożyczyć pracownikowi Zakładu Medycyny Sądowej, który brał udział w sprawie Pyjasa. Sprawa BATKO jest znana […] Wydz. III KW MO Kraków - przeprowadzono u niej rewizję". Mimo upływu ponad 30 lat od tamtych wydarzeń Lilianna Sonik pamięta tę sytuację i potwierdza autentyczność treści notatki SB."
Filipiak:
"Byłem szeregowym członkiem. Wierzyłem, że to ma sens. To był ten etap, gdy wiwatowano na cześć Gierka."
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"
Ja Wisła, Ja Wisła!"
-
A Fikiel po co?
'Marsz Gwardii Ludowej
My ze spalonych wsi,
my z głodujących miast,
za głód, za krew,
za lata łez
już zemsty nadszedł czas!
Za głód, za krew,
za lata łez
Więc zarepetuj broń
i w serce wroga mierz!
Dudni nasz krok,
milionów krok,
brzmi partyzancki śpiew.
Dudni nasz krok,
milionów krok,
brzmi partyzancki śpiew.'
"Nikt Nam nie zrobi nic
Nikt Nam nie zrobi nic !!! x2
Bo z nami jest, x2
Marszałek Piłsudski.
Więc zarepetuj broń
I w białą gwiazdę mierz.
Za ból, za krew,
Za lata łez,
Cracovii nadszedł czas !!!
Za ból, za krew,
Za lata łez,
Cracovii nadszedł czas !!!"
"W ramach, jak określali członkowie GL, „oczyszczania terenu z reakcji i faszystów” bojówki GL napadały na członków AK, NSZ i mordowały ludność cywilną. Zabójstwa na tle politycznym nazywano „stuknięciem w ciemię”, a normą było przypisywanie członkom polskiej partyzantki niepodległościowej (AK, NSZ) fikcyjnej współpracy z Niemcami i oskarżenia ich o dokonywanie zabójstw komunistów. Miało to być usprawiedliwianiem dla zabijania „szpicli”"
'Marsz Gwardii Ludowej
My ze spalonych wsi,
my z głodujących miast,
za głód, za krew,
za lata łez
Za głód, za krew,
za lata łez
Więc zarepetuj broń
i w serce wroga mierz!
Dudni nasz krok,
milionów krok,
brzmi partyzancki śpiew.
Dudni nasz krok,
milionów krok,
brzmi partyzancki śpiew.'
"Nikt Nam nie zrobi nic
Nikt Nam nie zrobi nic !!! x2
Bo z nami jest, x2
Marszałek Piłsudski.
Więc zarepetuj broń
I w białą gwiazdę mierz.
Za ból, za krew,
Za lata łez,
Cracovii nadszedł czas !!!
Za ból, za krew,
Za lata łez,
Cracovii nadszedł czas !!!"
"W ramach, jak określali członkowie GL, „oczyszczania terenu z reakcji i faszystów” bojówki GL napadały na członków AK, NSZ i mordowały ludność cywilną. Zabójstwa na tle politycznym nazywano „stuknięciem w ciemię”, a normą było przypisywanie członkom polskiej partyzantki niepodległościowej (AK, NSZ) fikcyjnej współpracy z Niemcami i oskarżenia ich o dokonywanie zabójstw komunistów. Miało to być usprawiedliwianiem dla zabijania „szpicli”"
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"
Ja Wisła, Ja Wisła!"
-
Kto pierwszy ten lepszy :)
"Cracovia wyprzedziła Wisłę w zmianie swego statusu o cały miesiąc i znalazła się w Związku Zawodowym Pracowników Samorządowych RP już z końcem 1948 r.
"Cracovia, chociaż jej do tego nie zmuszano, wybrała fatalnie, najsłabsze zrzeszenie Ogniwo' grupujące transport miejski, służby komunalne oraz urzędników, krótko mówiąc wielką biedę. To był pierwszy krok do klęski. Na początku 1949r. przybrała nazwę Związkowy Klub Sportowy Ogniwo - Cracovia."
"Cracovia wyprzedziła Wisłę w zmianie swego statusu o cały miesiąc i znalazła się w Związku Zawodowym Pracowników Samorządowych RP już z końcem 1948 r.
"Cracovia, chociaż jej do tego nie zmuszano, wybrała fatalnie, najsłabsze zrzeszenie Ogniwo' grupujące transport miejski, służby komunalne oraz urzędników, krótko mówiąc wielką biedę. To był pierwszy krok do klęski. Na początku 1949r. przybrała nazwę Związkowy Klub Sportowy Ogniwo - Cracovia."
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"
Ja Wisła, Ja Wisła!"
-
Dzięki za fragmentarycznie merytoryczną odpowiedź. Właśnie dlaczego fragmentarycznie? Kto to jest ten Fikiel? Czy to jest trzecie nazwisko Mięty, że podałeś go zaraz przy nim? Szukałem nazwiska Mięty pod podanym przez Ciebie linkiem w biuletynie IPN i podobnie jak w publikacji "Twarze krakowskiej bezpieki" go nie ma.jakdzieci pisze:[...] Ludwik Mieta -Mikołajewicz.
Emerytowany pułkownik Milicji Obywatelskiej, który drogę do tej godności rozpoczynał – w Służbie Bezpieczeństwa.
Oddelegowany z resortu do nadzoru w GTS Wisła.
[...]
Podaj także źródło w/w informacji n/t Mięty bo jak na razie odnoszę wrażenie, że manipulujesz niczym radio Erewań przeplatając swoje wpisy faktami z ??? No właśnie z czym?
Tymczasem specjalnie dla Ciebie
donos zagorzałych sympatyków Cracovii z prokuratorem w stanie spoczynku Zbigniewem Kołtońskim.
[link]
a oto przeszłość prokuratora Kołtońskiego awansowanego w trakcie stanu wojennego z prokuratury rejonowej do prokuratury wojewódzkiej w Krakowie
[link]
[link]
oraz obrona tegoż czerwonego pająka przez prezesa (nie wiem czy byłego czy wciąż aktualnego) Stowarzyszenia "Tylko Cracovia" do wyszukania na Waszym forum w temacie "Stadion Cracovii zamknięty na dwa mecze!!!". Jeśli nie znajdziesz to zwróć się do swoich adwersarzy wrzucali gdzieś na necie screen tegoż tekstu.
-
Jak widzę nie myliłem się z tą manipulacją.
Przeczytałem cały wywiad komuchem Czerwińskim z linku podanego przez Twojego Kolegę - SkalbmierzRCK i fragmentu "Dziś nie żałuje swej przeszłości i donoszenia na swoich rodaków" rzecz jasna nie ma. Niczym w komunistycznej propagandzie.
Szkoda czasu marnować na te Wasze przepychanki. Jedni warci drugich.
Przeczytałem cały wywiad komuchem Czerwińskim z linku podanego przez Twojego Kolegę - SkalbmierzRCK i fragmentu "Dziś nie żałuje swej przeszłości i donoszenia na swoich rodaków" rzecz jasna nie ma. Niczym w komunistycznej propagandzie.
Szkoda czasu marnować na te Wasze przepychanki. Jedni warci drugich.
-
Propaganda pasiastych dziewczyn nie zna granic. Co to sie porobilo ze typki ktore nie widza problemu w bieganiu z przerzutami strofuja innych.
ABG
-
Drogi hipokryto, a czy u was nie biegały w ekipie (celowo użyty czas przeszły) przerzuty?protektormalopolska pisze:Propaganda pasiastych dziewczyn nie zna granic. Co to sie porobilo ze typki ktore nie widza problemu w bieganiu z przerzutami strofuja innych.
Precz z antypolonizmem w polskim środowisku kibicowskim!!
-
A tu roześmiane twarze tysięcy Wiślaków życzliwie przyjmujacych Premiera ;) Ciekawe tylko co pośród nich robi J. Lustgarten :)

Stalinowskie czystki w polskim sporcie:
"Otóż jesienią tego roku, na skutek nacisku władz, udała się do Katowic specjalna Komisja PZPN przysłana z Warszawy, która przy udziale miejscowego delegata GUKF dokonała czystki w ŚOZPN wśród „szkodników sportu ludowego” [8]. Wymusiła m.in. rezygnację kpt. zw. ŚOZPN i PZPN Zygmunta Alfusa, zdyskwalifikowała 4 innych działaczy za „wrogie klasowo nastawienie do sportu robotniczego;... faworyzowanie klubów niezwiązanych z ideologią Polski Ludowej”. W imieniu PZPN i GUKF Komisja wydała także wiele mówiące oświadczenie, „że naczelne władze sportu polskiego przeprowadzą w przyszłości konsekwentne wyeliminowanie z życia sportowego Polski Ludowej elementu o obcym i wrogim nastawieniu do klasy pracującej”. Tym haniebnym poczynaniom towarzyszyła nagonka propagandowa. Prasa podgrzewała jeszcze atmosferę twierdząc, że należy teraz zrobić czystkę w tych klubach, z którymi ci ludzie byli związani. Oświadczenie to podpisali m.in. w imieniu PZPN zasłużeni do tej pory działacze piłkarscy, jak Andrzej Przeworski (eks gracz Cracovii, w nagrodę później mianowany prezesem PZPN)!! i Czesław Krug"

Stalinowskie czystki w polskim sporcie:
"Otóż jesienią tego roku, na skutek nacisku władz, udała się do Katowic specjalna Komisja PZPN przysłana z Warszawy, która przy udziale miejscowego delegata GUKF dokonała czystki w ŚOZPN wśród „szkodników sportu ludowego” [8]. Wymusiła m.in. rezygnację kpt. zw. ŚOZPN i PZPN Zygmunta Alfusa, zdyskwalifikowała 4 innych działaczy za „wrogie klasowo nastawienie do sportu robotniczego;... faworyzowanie klubów niezwiązanych z ideologią Polski Ludowej”. W imieniu PZPN i GUKF Komisja wydała także wiele mówiące oświadczenie, „że naczelne władze sportu polskiego przeprowadzą w przyszłości konsekwentne wyeliminowanie z życia sportowego Polski Ludowej elementu o obcym i wrogim nastawieniu do klasy pracującej”. Tym haniebnym poczynaniom towarzyszyła nagonka propagandowa. Prasa podgrzewała jeszcze atmosferę twierdząc, że należy teraz zrobić czystkę w tych klubach, z którymi ci ludzie byli związani. Oświadczenie to podpisali m.in. w imieniu PZPN zasłużeni do tej pory działacze piłkarscy, jak Andrzej Przeworski (eks gracz Cracovii, w nagrodę później mianowany prezesem PZPN)!! i Czesław Krug"
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"
Ja Wisła, Ja Wisła!"
-
To zdanie jest prawdziwe, tak jak to że w Polsce i w RPA ludzie mają hiva. Mają, tylko że w Pl są to jednostkowe przypadki a w RPA prawdziwa plagaTroublemaker pisze:Drogi hipokryto, a czy u was nie biegały w ekipie (celowo użyty czas przeszły) przerzuty?protektormalopolska pisze:Propaganda pasiastych dziewczyn nie zna granic. Co to sie porobilo ze typki ktore nie widza problemu w bieganiu z przerzutami strofuja innych.
U was próby przerzucania to była taka codzienność jak poranna kupa;)
Jesteście bandą złożoną ze sprzedajnych k**** z Wisły i Hutnika
Kiedyś była moda na gonienie w ekipie która ma na wszystko wyjebane - na szczęście czasy się zmieniają.Doszło do tego że przez prężnie działających wiślackich patriotów, musieliście wyściubić nosy z domów i jechać do Wawy, by pokazać że aż takimi zjebami nie jesteście, szkoda tylko że nie wzięliście swojej kolorowej zgody z Ajaxu
Tak więc rada od ubeka z Wisły -przestańcie pierdolić o historii, która i u was była nieciekawa bo nikogo to nie rusza, szczególnie że większość liczących się ekip ma coś za uszami - tzn ich działacze.
Piszcie o dniu dzisiejszym i waszych wielkich sukcesach , przecież tyle ich jest;)
-
Primo: napięty jak bawole jaja "najlepszy kibicu w Polsce" Twoja uwaga jest nietrafiona, gdyż mam tyle wspólnego z koszernymi co wy z honorem.ts06 pisze:To zdanie jest prawdziwe, tak jak to że w Polsce i w RPA ludzie mają hiva. Mają, tylko że w Pl są to jednostkowe przypadki a w RPA prawdziwa plagaTroublemaker pisze:Drogi hipokryto, a czy u was nie biegały w ekipie (celowo użyty czas przeszły) przerzuty?protektormalopolska pisze:Propaganda pasiastych dziewczyn nie zna granic. Co to sie porobilo ze typki ktore nie widza problemu w bieganiu z przerzutami strofuja innych.
U was próby przerzucania to była taka codzienność jak poranna kupa;)
Jesteście bandą złożoną ze sprzedajnych k**** z Wisły i Hutnika
Kiedyś była moda na gonienie w ekipie która ma na wszystko wyjebane - na szczęście czasy się zmieniają.Doszło do tego że przez prężnie działających wiślackich patriotów, musieliście wyściubić nosy z domów i jechać do Wawy, by pokazać że aż takimi zjebami nie jesteście, szkoda tylko że nie wzięliście swojej kolorowej zgody z Ajaxu
Tak więc rada od ubeka z Wisły -przestańcie pierdolić o historii, która i u was była nieciekawa bo nikogo to nie rusza, szczególnie że większość liczących się ekip ma coś za uszami - tzn ich działacze.
Piszcie o dniu dzisiejszym i waszych wielkich sukcesach , przecież tyle ich jest;)
Secundo: Odniosłem się do wypowiedzi, przesiąkniętej do cna hipokrtyzją, twojego kolegi po szalu, która bezprzecznie jest prawdziwa.
Tertio: ty pitolisz jakiesz głodne kawałki o działaczach (cytując tylko i wyłącznie moją wypowiedź) a ja wspomniałem wszakże o osobach z ekipy.
Precz z antypolonizmem w polskim środowisku kibicowskim!!
-
Tak szczerze powiedziawszy to temat nazywa się Sytuacja w Krakowie a nie kółko historyczne,możecie otworzyć również taki temat ale nie rozpierdalajcie tego tematu,swoją drogą cieszy ,żydki coraz słabsze na mieście ale dalej zamiast skupić się na poprawie w paru aspektach to najbardziej zainteresowani historią Wisły :) Bardzo mi się to podoba,że schodzicie na coraz niższy poziom :)Szperajcie dalej w historii za niedługo wy w Krakowie będziecie historią :)
-
Lepsza rzeczowa rozmowa o historii klubów niż wyzwiska i napinka dzieciaków. Może dla Ciebie historia Twojego klubu jest bez znaczenia, jednak niektórzy przywiązują do tego wage
-
Kolejny baran zaklinający rzeczywistość.ts06 pisze:Tak więc rada od ubeka z Wisły -przestańcie pierdolić o historii
Piszcie o dniu dzisiejszym
Polska Federacja Sportu "Gwardia" aktualnie zrzesza 16 klubów i towarzystw sportowych związanych z resortem spraw wewnętrznych i administracji.
[link]
No to faktycznie. Przyśpiewka na melodię. Ale skup się na tekście.Psiak pisze:Marsz Gwardii Ludowej
Jeśli schodzimy już na taki poziom dyskusji (choć wy ciągle operujecie wyłącznie tego typu "ciekawostkami").
To wy śpiewacie: "Auschwitz Birkenau - sialala"
Faktycznie przejaw patriotyzmu i wiedzy historycznej.
[link]
[link]
A okrzyki pt. "j**** żydów", dotyczą kogo? Żydów z Izraela, czy Cracovii?
Bo, jeśli to drugie, to mowa tu o "Żydach". I z prawdziwymi Żydami nie ma to nic wspólnego, w przeciwieństwie do komunistycznej przeszłości towarzysta.
Usilnie kreowana przez was teza o żydowskiej Cracovii, nie wiele ma wspólnego z rzeczywistością.
Do poczytania tutaj: [link]
Członkiem pierwszego założycielskiego zarządu Wisly (tego samego) z 1910 roku był również zasłużony działacz, sędzia, piłkarz - Józef Stoeger.Jednak Wisła nie zamykała się na inne sojusze, bardzo bliskie kontakty miała z żydami. Już wśród założycieli Wisły jest kilku izraelitów np. Jan Weyssenhoff czy Józef Stoeger.
Z biegiem czasu te kontakty rozwijały się, doprowadzając do przyjaźni Wisły z Makkabi. W październiku 1921 roku, grała mecze przyjacielskie z Makkabi.....
Tak opisywał Przegląd sportowy z 5-XI ten mecz, odbył się on 29 października. "Drugie z rzędu przyjacielskie zawody w obecnym sezonie między powyższemi drużynami przyniosły znowu zwycięstwo Wiśle. [...] Przed rozpoczęciem zawodów wręczyła Makkabi Wiśle wspaniale haftowany proporzec, poczem nastąpiło uczczenie dwóch graczy Makkabi.".
Stoeger wcześniej grał nawet w piłkę w Cracovii, by później przenieść się do Wisly i jako działacz być jednym z głównych twórców ich statutu.Ma więc niepodważalne zasługi dla TS Wisla. Jak wynika z informacji podanych przez ŻIH 301/2026 (Żydowski Instytut Historyczny) krakowscy Stoegerowie wiele wycierpieli w czasie okupacji.
Jan Weyssenhoff, który z Wisłą był związany od samego początku jej istnienia (od 1906 roku grał w Czerwonych), był też współtwórcą PZPN-u
No tak, mogli wybrać Gwardię :)Psiak pisze:"Cracovia wyprzedziła Wisłę w zmianie swego statusu o cały miesiąc i znalazła się w Związku Zawodowym Pracowników Samorządowych RP już z końcem 1948 r.
[link] Tempo nr 91 z 30 lipca 1990Wtedy zaczęły się zmiany strukturalne w sporcie, na wzór sowiecki. Kluby przyporządkowywano różnym pionom i zrzeszeniom. Działacze Cracovii zupełnie nieprzygotowani do tak radykalnych zmian, nie wiedzieli komu oddać się w opiekę. Gwardia nie wchodziła w grę, chociaż była taka propozycja. Taki partner budził w działaczach Cracovii jak najgorsze skojarzenia. Oni przecież wciąż wyczekiwali na białego konia... Wisła była bardziej pragmatyczna. Nie broniła się za bardzo kiedy to jej starania o kolejarskiego patrona zostały odrzucone i wepchnięto ją do Gwardii.
Cracovia, chociaż jej do tego nie zmuszano, wybrała fatalnie, najsłabsze zrzeszenie "Ogniwo" grupujące transport miejski, służby komunalne oraz urzędników, krótko mówiąc wielką biedę. To był pierwszy krok do klęski. Na początku 1949 r. przybrała nazwę Związkowy Klub Sportowy Ogniwo - Cracovia. Ten ostatni człon raził jednak komunistów, podobnie jak tradycje mieszczańsko - inteligenckie oraz brak sympatii w klubie do socjalistycznych przemian. Naciski były wyraźne i 18. VI. 1949 r. klub jeszcze raz musiał zmienić nazwę na ZKS Ogniwo Krakow i barwy na żółto - czerwone. Polityczne podejrzana, materialnie odstawiona na margines, zaczeła tracić swój blask. Na kłopoty finansowe nakładały się trudności z wkomponowaniem się do biurokratycznych zmian w jakie klub wtłoczono.
Po skandalicznej decyzji Wojewody Małopolskiego Jerzego Millera, który w rażąco różny sposób potraktował Cracovię i Wisłę za użycie przez kibiców pirotechniki na stadionach otrzymaliśmy List otwarty krakowskich prawników-kibiców Cracovii przesłany do Wojewody.Szpicbródka pisze:donos
Zażalenie na nierówne traktowanie. Wynikające z? No właśnie ;)
I może zagorzałych, ale prawników. Nie widzę tam nic o stowarzyszeniu czy innych kibicach poza tą czwórką.
A prywatna wypowiedź prezesa stowarzyszenia ma się nijak do:
[link]Główną uwagę zwrócił powrót znanego i lubianego przez kibiców Wisły Tadeusza Czerwińskiego. Ten człowiek pracował w klubie już w 2004 roku. Kontakty z fanami miał wyśmienite. Część wpuszczał na mecze za darmo, innym robił pikniki z piwem i kiełbasą, za które płacił nawet z własnej kieszeni
To jest właściwy cytat:Szpicbródka pisze:nie ma cytatu
"Z całą otwartością pragnę powiedzieć, że dyplomacji uczyłem się od dyplomatów radzieckich. Burzę się, kiedy słyszę jak mówimy, że to Ruski, że zły.."
A o tym, że donosił jest już.

[link]
Napisz wprost, że ambasada w Moskwie przy Stanisławie Kociołku, była z przypadku. I byle kto mógł ją w tych czasach objąć. Napisz jeszcze, że Mikołajewicz został aspirantem sztabowym za zasługi w trenowaniu koszykarek...
Ludwik M-M jest także członkiem zarządu Polskiej Federacji Sportu ''Gwardia''. Do sprawdzenia w KRS."Ludwik Miętta - Mikołajewicz otrzymuje Krzyż Komandorski za zasługi dla bezpieczeństwa wewnętrznego kraju oraz dla sportu" i to nie od ministra sportu tylko od ministra spraw wewnętrznych (podlega mu policja) i to w obecności komendanta policji.
Podczas tej uroczystości obecni byli ponadto Komendant Główny Policji Antoni Kowalczyk oraz wojewoda małopolski Jerzy Adamik.
PFS ''Gwardia'' jest ''Jest czlonkiem Miedzynarodowej (USIP) i Europejskiej (USPE) Policyjnej Unii Sportowej. Zajmują się min. szkoleniem sportowym policji,
[link]
http://www.policja2009.fora.pl/test-fiz ... 2-240.html
Kolejny, tym razem wiceprezes:
[link]&JÓZEF BIEL - Aktywny działacz GTS „Wisła”; jako kierownik Sekcji Koszykówki wielokrotnie wyjeżdżał w ramach urlopu bezpłatnego na międzynarodowe rozgrywki w tej dziedzinie. /// Skreślony z ewidencji funkcjonariuszy na podstawie aktu zgonu.
Skąd te sukcesy, skąd ta hala?
Prezydium Zarządu GTS Wisła.
płk Stanisław Wałach - prezes honorowy
płk Zbigniew Jabłoński - prezes
płk Stanisław Żmudziński - wiceprezes
płk Jerzy Jaroszewski - wiceprezes
ppłk Józef Biel - wiceprezes
ppłk Jan Opial - skarbnik
ppłk Zbigniew Faryna - sekretarz Zarządu
Źródło: Zbigniew Ringer 70 lat GTS Wisła - 70 lat KS Cracovia, Wydawnictwo Komitetu Obchodów 70-lecia GTS Wisła i KS Cracovia 1976
Co robili działacze Wisły:
- departament XI UB i pion IV SB - walka z Kościołem
- departament III UB - rozpracowywanie antykomunistycznej partyzantki
- departament II UB - kontrola korespondencji
- departament X UB - absolutna elita, wyszukiwanie "reakcjonistów" w partii
Tak się składa, że Maciej Gawlikowski, działacz opozycyjny jest kibicem Cracovii. Gdzie Wasi walczący z komuną?Sąd Okręgowy w Krakowie skazał czterech byłych milicjantów (funkcjonariuszy z plutonu specjalnego ZOMO), oskarżonych o napaść na uczestników pokojowej manifestacji na Wawelu 3 maja 1987 roku, na kary po kilkanaście miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na dwa lata; wobec dwóch postępowanie zostało umorzone - poinformowała Polska Agencja Prasowa.
Sprawa nabrała rozgłosu, kiedy jeden z pobitych opozycjonistów, Maciej Gawlikowski z Konfederacji Polski Niepodległej, nakręcił o niej film pt. "Fachowcy", posiłkując się materiałami operacyjnymi dawnej Służby Bezpieczeństwa. Udowodnił w nim, że występujący po cywilnemu i tworzący tzw. "drugi szereg" podczas patriotycznych manifestacji funkcjonariusze komunistycznej bezpieki, wspomagani przez zaprawionych w biciu ludzi ZOMO-wców (byli wśród nich bokserzy), bez najmniejszego powodu rzucili się na uczestników 3-Majowej demonstracji sprzed 15 lat. Po jego emisji w Telewizji Polskiej w styczniu 2007 roku pracę w archiwum małopolskiej komendy policji stracili dwaj występujący w filmie funkcjonariusze.
Korzystając ze zgromadzonych przez Gawlikowskiego materiałów, pion prokuratorski Krakowskiego Oddziału Instytutu Pamięci Narodowej wniósł akt oskarżenia do sądu przeciw Kazimierzowi L., Andrzejowi Cz., Ryszardowi R., Krzysztofowi H., Kazimierzowi Z. i Janowi D. o to, że ?będąc funkcjonariuszami państwa komunistycznego, dopuścili się zbrodni komunistycznej, biorąc udział w pobiciu 12 uczestników manifestacji patriotycznej 3 maja 1987 roku na Wawelu", narażając ich na bezpośrednie niebezpieczeństwo doznania ciężkiego uszkodzenia ciała lub ciężkiego rozstroju zdrowia. Jeden z uczestników manifestacji miał m.in. złamane lewe ramię, żuchwę, żebra oraz obrażenia nogi; dwóch miało złamane nosy, a inne osoby - liczne potłuczenia i "obrażenia naruszające nietykalność osobistą".
http://www.cracovia.krakow.pl/read.php? ... 31,1243492
Protektorzy obchodów jubileuszowych Cracovii.
1922 Józef Piłsudski
1927 b.d.
1932 Józef Piłsudski
1937 Mieczysław Kaplicki i Marian Dąbrowski
1946 b.d.
1956 Józef Cyrankiewicz
1966 Józef Cyrankiewicz
1976 Jerzy Pękala
1986 Zbigniew Gertych
1996 b.d.
2006 Lech Kaczyński
Prezesa Żura odwolano na potajemnie zwolanym posiedzeniu dnia 12 lutego 1949 o którym oczywiście nie poinformowano samego Zura i większości jego zwolennikow sposrod członków Cracovii.
Póżniej jak sami piszecie:
Fakt uczynienia Cyrankiewicza patronem jubileuszu Cracovii był niewątpliwie pomysłem któregoś z aparatczyków PZPR-owskich.Psiak pisze:Czapnicki był pierwszym członkiem PZPR na stanowisku prezesa Cracovii. Zapoczątkowana w ten sposób era partyjnych prezesów miała trwać przez prawie 40 lat
Cyrankiewicz Cracovią najpewniej mało się interesował skoro nie znalazł dla niej żadnego liczącego się protektora w postaci bogatego i solidnego zakładu przemysłowego, huty czy jakiegoś resortu. Nie specjalnie poprawił bazę sportową i infrastrukturę klubu.
Gdyby Cyrankiewicz wykazał choć niewielki procent troski o losy naszego klubu jak choćby Gierek w przypadku Zagłębia Sosnowiec.
Chwalcie się tym ministrem spraw wewnętrznych ( towarzyszem Mieczysławem Moczarem ), który w 1966 roku objal osobisty patronat nad obchodami 60 lecia Wisly a wstęgę na nowym wiślackim basenie przecinal wtedy partyjny magnat ziemi krakowskiej – Czesław Domagala.
Co do zaborów.
Około 1911 zaborcy austriaccy przyznaja Wisle tereny na Oleandrach i właśnie tam rozpoczęła się budowa stadionu. Uroczystość otwarcia obiektu odbyła się 16 kwietnia 1914 roku – dzisiaj tak szybko stadionow nie buduja nawet w wolnej Polsce ) pod butem zaborcy austriackiego posiadala w owych czasach juz swoj stadion i piekne rozlegle tereny, ktore dostala od tego zaborcy zeby walczyc z tym zaborca o wartości narodowe. Jest w tym jakas logika? Praktycznie jako chyba jedyny klub w tamtym czasie mogla poszczycic sie takim wspaniałym zapleczem.
Reyman, w czasie I wojny walczył w szeregach austryjackich, najpierw na wschodzie, a później (od lutego 1917 r.) z Włochami. Dosłużył się stopnia oficerskiego, dwukrotnie ranny, odznaczony został Krzyżem Wojennym z Mieczami i Srebrym Medalem za Odwagę. Słowem bohatersko przelewał krew za swoją austriacką ojczyznę.
-
Teraz każdy może powiedzieć o sobie, że jest patriotą. Gdy nie wiążą się z tym żadne konsekwencje.

Historię Polski znacie tak samo?
Iście "patriotyczna" postawa, "patriotycznego" towarzystwa.
[link]

Historię Polski znacie tak samo?
Iście "patriotyczna" postawa, "patriotycznego" towarzystwa.
[link]