Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

nieobliczalnyTSW1906

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: nieobliczalnyTSW1906 »

Dopisz jeszcze,że nie liczy się ilość a jakość pajacu.
iparts.pl
NNZNP_qn

Post autor: NNZNP_qn »

Odnośnie łysego bednarza to mnie osobiście cieszy taki rozwój sytuacji i powrót kibiców Wisły na stadion,bo przynajmniej fajne derby się zapowiadają,ale mam też małe pytanie do chłopaków z drugiej strony błoń.W pewnym oświadczeniu skwk które było umieszczone na ich stronie a brzmiało : "Informujemy, że dopóki w klubie będą pracować takie osoby jak Prezes Bednarz, Prezes Pilch, czy trener Smuda, to nie widzimy możliwości żadnej współpracy " to jak to w końcu zostało załatwione bo przecież pozostała dwójka pracuje dalej w klubie? Odbiegając od tej sytuacji to komuch czerwiński chyba sobie nieźle radzi w waszym towarzystwie.
NNZNP_qn

Post autor: NNZNP_qn »

Panie ubecki patrioto.
Jesteście ostatnimi osobami które mogą nam zarzucać cokolwiek związane z patriotyzmem.Takiej własnie sympatycznej odpowiedzi się spodziewałem,czyli żadnej.

Dzięki wielkie,już wszystko wiem:)
Hercules Poirot

Post autor: Hercules Poirot »

Tutaj trwa walka cyber bojówkarzy obu klubów a rzeczywistym świecie kibole Cracovii i Wisły współpracują . Baaaa kibice Cracovii współpracowali nawet z kibicem Wsły skazanym za śmierć ich kolegi Ś.P. Człowiaka . http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/3 ... ,id,t.html

W tym Krakowie to już chyba nie ma żadnych zasad .
sherkan

Post autor: sherkan »

Nie tylko w krakowie tak jest prawdomówny panie,lecz w większości miast i miasteczek więc raczej nic nowego niema w tym co napisałeś,a osób traktujących przynależność klubową także nie brakuje ale co taki ktoś może wiedzieć jak niema pojęcia o realnym świecie
wibrator

Post autor: wibrator »

Na wycieczce z rodzicami w Krakowie byli i będą znawców świrować, smiesznie troche
300prawda

Post autor: 300prawda »

Mógłbyś się odnieść precyzyjnie, do której wypowiedzi w tym momencie się odnosisz, bo pisząc, że nikt tu nie ma pojęcia o niczym, z pewnością się z prawdą rozmijasz.
Super_Mario

Post autor: Super_Mario »

Może i tu sa jakies osoby które mają jako takie pojęcie, ale gołym okiem widać że wiekszość krakowskie realia to zna jedynie z tendencyjnych artykułów
300prawda

Wbrew pozorom niektóre tendencyjne artykuły mają coś wspólnego z prawdą. Czytałem takie, że gdyby być obiektywnym, to trzeba by przyznać rację dziennikarzowi, bo nie każdy z nich jest miękkim chujem robiony.
daniKSC

Post autor: daniKSC »

"Coś" wspólnego z prawdą wiadomo że muszą mieć, ale w 99% są przedstawione podkoloryzowane, kto brał udział w jakichś wydarzeniach a potem czytał o tym, wie doskonale o czym mowa

Post autor: *** »

w takim Poznaniu to się wszyscy po główkach głaskają, nikt nikogo nie wykręca, nie ma żadnych porachunków.Kraków to dobry temat dla pismaków, masz wyrobioną kartę kibica, psy już cię mają w rejestrze jako kibola.
Banksy

Post autor: Banksy »

A we Wrocławiu?
MODECOM

Post autor: MODECOM »

Prawda odnośnie tego tematu też jest taka że, codziennie coś się "dzieje" nowego na mieście i jest to rzecz oczywista jak w innych miastach. I jeśli ktoś się spodziewa że właśnie w tym temacie dowie się co tak na prawdę się wydarzyło to jest w błędzie!
Rzeczą oczywistą jest to że czasy się zmieniły i młode pokolenie jest inne niż to co było kiedyś, afery typu przeżuty są normą w każdych derbowych miastach, kasa robi swoje i tyle. I nie ma się tu czym emocjonować że kiedyś dane osiedle było z X a teraz jest za Y, taka kolej widocznie ma być. Nie ma kto trzymać za mordę młodych, bo każdy starszy swoje przeżył, wyjechał, odsiedział lub ma rodzinę i po kiego grzyba ma się angażować w coś co sam przeżywał za młodu, teraz bardziej się liczy hajs niż jeszcze kiedyś no i wyrastają z tego różne kwiatki.

Temat oczywiście jest ciekawy, fajnie że można poczytać np. coś o "swoim osiedlu" czyli jak było kiedyś a jak dziś to wygląda, ale tak jak już pisałem, pewnych rzeczy się nie zmieni i tyle.

Ale zajawka zawsze pozostaje!
jebać cenzure

Post autor: jebać cenzure »

Jak kogos dziwią takie interesy to tylko pokazuje jak sie orientuje w realiach
300prawda

No to wypierdalam oglądać TVN, chociaż nie mam telewizji, a Wam pozostawiam napinkę, bo temat idealny.
Hercules Poirot

Post autor: Hercules Poirot »

W ostatnich dniach został aresztowny czołowy kibic Cracovii z Kurdwanowa ( za narkotyki a jakże ) a wy tu kumacze nic na ten temat nie rozkminiacie . No wstyd .
dratwa06

Post autor: dratwa06 »

Widzę,że kumaci kibice.net posadzili za kratkami S.;)
A tak poza tym jest oprawa do skrojenia(trzecia fotka)
http://krakow.naszemiasto.pl/artykul/kr ... id,tm.html
Pango

Post autor: Pango »

Nie prawda. Temat wałkowany setki razy, jak Cię to tak interesuje, to na pewno znajdziesz.
jakdzieci

Post autor: jakdzieci »

A czy to prawda, że Wisła pozostaje nadal towarzystwem policyjnym, a układy pozostały?? Po komunie zmieniono tylko nazwę jak w przypadku milicji i zomo?

Polska Federacja Sportu "Gwardia" aktualnie zrzesza 16 klubów i towarzystw sportowych związanych z resortem spraw wewnętrznych i administracji.

1. Hetman - Białystok
2. Gwardia - Bielsko Biała
3. Gwardia - Bydgoszcz
4. Wisła - Kraków
5. Łódzki Policyjny Klub Sportowy - Łódż
6. Gwardia - Piła
7. Olimpia - Poznań
8. Walter - Rzeszów
9. Słupskie Policyjne Towarzystwo Sportowe - Słupsk
10. Arkonia - Szczecin
11. Gwardia - Szczytno
12. Błękitni Tarnów
13. Gwardia - Warszawa
14. Gwardia - Wrocław
15. Wisła Zakopane
16. Gwardia - Zielona Góra

http://gwardia.org.pl/index.php?d=11

Obrazek

@starysadeczanin:

Tak jak w Przemyślu lub Mościcach? Czy bardziej?

Post autor: *** »

pasiaki tradycyjnie wypominają historię Wisły, nie patrząc na to jaką sobie obecnie piszą nie widząc w tym nic dziwnego ;)
jakdzieci

Zabawne, a raczej żałosne jest, że Śląsk gwiżdże na wykładach emerytowanego pułkownika SB - baumanna, a prezesem Wisły zostaje emerytowany piłkownik SB. Przy poparciu stowarzyszenia.
Jacoby31

Post autor: Jacoby31 »

Zabawne jest to ,że ta historia była poruszana wiele razy.
Zbieżność nazwisk
jakdzieci

Powyżej mowa o prezesie Ludwiku Miętta-Mikołajewiczu.

Natomiast z Czerwińskim członkiem rady nadzorczej s.s.a i honorowym prezesem skwk też ciekawa sytuacja:

za wikipedią
Tadeusz Czerwiński (ur. 22 lutego 1940 w Horpieniu) - prawnik, urzędnik konsularny i dyplomata, działacz sportowy, biznesmen.

Pracownik polskiej służby zagranicznej, m.in. jako sekretarz ambasady w Moskwie, członek personelu ambasad w Kuala Lumpur i Brukseli, konsul generalny w Chicago (1988-1990), dyr. departamentu w MSZ. Następnie był dyr. w Banku Handlowym. Działacz klubu sportowego Wisła.
i inne:

Sympatią darzył natomiast ostatniego konsula generalnego PRL, Tadeusza Czerwińskiego, który nieoficjalnie pozostawał kontaktem operacyjnym wywiadu o pseudonimie „Nowak”.
http://blogmedia24.pl/node/66987

Z oficerami współpracowała bezpośrednio duża część dyplomatów, z konsulami generalnymi włącznie. Byli to najczęściej współpracownicy SB przekwalifikowani na tzw. placówkowe kontakty operacyjne (KO). Z akt wynika, iż taką przeszłością legitymowali się ostatni konsulowie generalni PRL w Chicago: Jan Rabś (KO ps. „Pulut”) i Tadeusz Czerwiński (KO ps. „Nowak”).
http://www.naszdziennik.pl/wp/60971,ary ... onu-k.html
jakdzieci

Dzięki za rozwianie wątpliwości. Tradycja zobowiązuje.

[quote]Z 10 prezesów Wisły, poza Jaskółką o którym nic nie wiadomo i Jabłońskim wszyscy czyli ośmiu pracowało w resorcie bezpieczeństwa w czasach stalinowskich. Cześć bezpośrednio w UB, cześć w MO - w latach 50-tych MO byłą częścią resortu bezpieczeństwa i podlegało pod Ministerstwo Bezpieczeństwa Publicznego czyli centralę UB.[/quoite]

w google wystarczy wpisać: Poczet prezesów Wisły

Obecnie tradycyjne związki klubu z komunistyczną bezpieką pielęgnuje aktualny prezes Towarzystwa, emerytowany pułkownik Milicji Obywatelskiej, który drogę do tej godności rozpoczynał – w Służbie Bezpieczeństwa..
nrth

Post autor: nrth »

Jesteśmy jak dzieci we mgle. Nie wiemy co z tym zrobic. Mistrzu proszę o wskazówki - jak urządziliście Filipaka, członka PZPR "wierzącego w te idee", jak się odcięliście od Cyrankiewicza?
Pomóż.
Nie wiem jak wygląda sytuacja na mieście ale zawsze gdy coś jest nie teges to powracają stare potwory.
Musze odkopać jeden cytacik z waszego niegdys tajnego forum to świetnie zobrazuje sytuacje.
nrth

zaden argument - pytam czy kiedykolwiek jakkolwiek sie do tego odniesliscie hipokryci?
jakdzieci

Ale do czego się tu odnosić? Komunista to komunista, natomiast bilans działalności to chyba różna skala?
Mnie interesuje kto ilu ludzi skrzywdził i jakie ma zasługi dla podtrzymania PRLu.

Cyrankiewicz, był sympatykiem i jak na sympatyka przystało wspierał klub. I go wyróżniono. Czy powinno? Za całokształt uważam, że nie.
Ale czy ktoś z tego powodu ucierpiał?

Dla przeciwwagi http://www.wikipasy.pl/Jak_dyskryminowano_Cracovi%C4%99

Nie rejestrowałem się, by dyskutować, bo to nie ma sensu. Tym bardziej wypowiadać się o obecnej sytuacji w Krakowie, bo tam już nie mieszkam pare lat.
Przytoczyłem kilka faktow, które każdy sobie sam oceni.

ps. jaki ojciec, taki syn ;)

Obrazek
jakdzieci

*** pisze:po prostu wypominanie Wiśle historii jest da nich czyśćcem, te cioty już dawno zgubiły własną tożsamość.
w koła Macieja...

Polska Federacja Sportu "Gwardia" aktualnie zrzesza 16 klubów i towarzystw sportowych związanych z resortem spraw wewnętrznych i administracji.

http://gwardia.org.pl/index.php?d=11
asdasd

Post autor: asdasd »

jakdzieci pisze: ps. jaki ojciec, taki syn ;)
Mocne slowa jak na kibica klubu, ktorego gniazdowym byl/jest syn psa.

Nie jestem z Wisly ani zgod.
jakdzieci

W kontekście zdjecia? Syn wybrał inną drogę. A za flagą gts-u kto stał? Przy fladze zgody z Białegostoku.
http://d.webgenerator24.pl/k/r//nm/g9/z ... 78.600.jpg
Zawsze trzeba pamiętać o skali. U jednych norma, gdzie indziej odstępstwo od reguły.
Jedna jaskółka wiosny nie czyni...
nrth

PS
Co tam u noiproksa mąciciele?
Szpicbródka

Post autor: Szpicbródka »

Sorki, że się tak wtrącam między wódkę a zakąskę, ale mam pytanie do kibiców Cracovii odnośnie tego Miętty, bo jego biogram nic nie wspomina o tym, że był skurwisyn w UB czy SB
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ludwik_Mi% ... %82ajewicz
wręcz przeciwnie wynika z niego, że był koszykarzem, następnie długoletnim trenerem koszykówki z sukcesami.

czy to nie jest czasem tak, że będąc trenerem był na milicyjnym etacie, podobnie jak zawodnik, czy działacz Legii na wojskowym, a zawodnik czy działacz Górnika na etacie górnika dołowego? Pamiętam, że wypominając Wiśle byłych prezesów wklejaliście kiedyś tutaj zdjęcia i biogramy z publikacji IPN "Twarze krakowskiej bezpieki" (z tego co pamiętam był tam Łanin, Wałach, Grubba itp. bandyci - którzy jednak w Wiśle znajdowali się z nadania - w przeciwieństwie do tegoż Mięty, którego jak widzę Wiślacy szanują), znajduje się tam również tenże Miętta?

W związku też z powyższymi pytaniami zastanawiam się (i tu pytanie do starszych kibiców Pasów) czy w latach prylu także cisnęliście po zawodnikach (trenerach, działaczach) wypożyczonych czy zakupionych z Wisły, którzy legitymowali się milicyjnymi etatami?

Z góry zaznaczam nie jestem fanatykiem krakowskiej piłki.
Szpicbródka

Post autor: Szpicbródka »

Tak jeszcze smarkaczu, żeby nie było do końca tak miło, to jakieś pół roku temu wraz z kumplami sam robiłeś flagę GTS.
Wislak93

Post autor: Wislak93 »

ktoś tam pisał że 8 na 10 prezesów w czasach komuny to byli działacze SB - tak zgadza się , nie negujemy tego , jest to niechlubna część naszego klubu , cóż zrobić ... było minęło , taki był ustrój . Nikt tego nie neguje , nikt sie nie odcina . Ja tylko dodam że od 49 do teraz prezesami Cracovii są ludzie związani z PZPR , czy pamiętacie o tym ? czy ktoś wam to wypomina na każdym kroku ? czy się od tego odcinacie ?
PRO+MOC=JA

Post autor: PRO+MOC=JA »

Proste pytanie do wisły :
Macie w stowarzyszeniu honorowego członka który jest komuchem i kiedyś działał komunistycznie ? Prosta odpowiedź : tak/nie
Adik

Post autor: Adik »

wIsla szczeka a Na miescie z roku na rok coraz gorzej z Wami :) smiech na sali jak czytam te posty. zalozcie sobie sekcje internetowa . o ile juz jej nie macie bo tylko tyle wam pozostalo :)
PRO+MOC=JA

bnm, Odpowiesz na moje pytanie ? Czy wstydzisz się odpowiedzieć ?
PRO+MOC=JA

Nie rozumiesz że nikt z tych osób Cracovii nie jest honorowym członkiem kibiców ???
zylak

Post autor: zylak »

Adik, tak z ciekawości, bez napinki - gdzie na Łagiewnikach masz jakąś Cracovie ? Ile razy bywałem w tamtych rejonach, to zawsze widywałem tylko i wyłącznie barwy Wisły. No chyba, że masz na myśli stare Łagiewniki, to z tego co się orientuje, to tam zawsze były tereny podzielone. Natomiast nowe Łagiewniki (blokowisko), to jak na moje sama Wisła. Popraw mnie jeżeli się mylę.
jakdzieci

nrth pisze:zaden argument - pytam czy kiedykolwiek jakkolwiek sie do tego odniesliscie hipokryci?
Żaden argument a koledzy powyżej cisną teksty typu:
nrth pisze:Wislak93
Ja tylko dodam że od 49 do teraz prezesami Cracovii są ludzie związani z PZPR , czy pamiętacie o tym ?
W następstwie odrzucenia patronatu resortu siłowego, pod ich wodzą Cracovia "awansowała", aż do okręgówki.
Wtedy nawet dyrektorzy szkół byli w pzpr, ale nie byli pułkownikami SB, czy komendantami MO.
A inni robili kariery na agh, jak Filipiak. Czy kiedykolwiek widzieliście przy Kałuży oprawy czy teksty w stylu: Boguś Cupiał 1906% poparcia ?
Czy to w stosunku do Filipiaka czy Cyrankiewicza?

Obrazek

U was za to OBECNIE prezesem S.A. (bo TS-u jest od 1990), zostaje Ludwik Miętta.
Dyrektor Okręgowy Służby Więziennej w Krakowie złożył również serdecznie podziękowania dla Prezesa Towarzystwa Sportowego Wisła Kraków - Pana Ludwika Miętty-Mikołajewicza. Więziennictwo krakowskie od wielu lat współpracuje z Towarzystwem Sportowym, również w zakresie readaptacji społecznej skazanych.
http://www.sw.gov.pl/pl/okregowy-inspek ... wieta.html

Kolejna sekcja trenowania sportów walki: http://www.policja2009.fora.pl/test-fiz ... 2-440.html
Nie ma tu wypominania historii, a czasów obecnych.
Psiak pisze:Według tej drugiej, Cyrankiewicz był bohaterem oświęcimskim i założycielem obozowej organizacji konspiracyjnej. Prawda jednak była inna.
Fajnie, że teraz to wiesz. Być może wtedy nie wiedziano. I nie była ta prawda powszechnie znana. Natomiast, ani później, ani obecnie nie nawiązywano do cyrankiewicza, ani nie pełnił żadnej funkcji w klubie.
Psiak pisze:A tak go przyjmowaliście:
spotkanie rozegrano z okazji hucznie obchodzonego jubileuszu 60-lecia obu klubów. Na trybunach zmieściło się ponad 20 tysięcy ludzi, w przeważającej mierze fani pasów
Ponad 1/3 publiczności stanowili kibice Wisły.
nrth pisze:W zasadzie można Was zostawić samych z waszymi dywagacjami. c**** obchodzi chłopaków z Wisły co Wy tam sobie wrzucicie z wikipedii o Czerwiński, Miecie-Mikiołajewiczu czy nawet jak krócej pośpi ie to o grubie czy jak mu tam.
Bo tacy z was patrioci, dla których historia się nie liczy. Bo mają swoją, alternatywną. Taka mentalność czerwonych.
bnm pisze:dopóki ty i reszta nie wyspowiadacie się z cyrynkiewicza filipiaka i reszty ubeków i komuchów z waszej strony to odpowiadać nikt na nic nie musi.
Masz już dawno odpisane. Nikt na Cracovii nie pielęgnuje pamięci o cyrankiewiczu, nie robi transparentów dla Filipiaka. Tak jak wy obecnie dla Cupiała, podpułkownika LWP Reymana, czy pułkownika milicji Mikołajewicza. Nikt na Cracovii nie chodzi prowadzony na Derby przez Tabisza, jak wy z Czerwińskim.
ODPOWIEDZ