Prawicowe/Lewackie kluby w Europie
-
Re: Prawicowe/Lewackie kluby w Europie
na partizanie wisza tez celtyki szczegolnie po stronie zabranieni, chociaz oi/punk tam nie brakuje tez flagi z motywem adicts np pewnie jacys anarchisci tez sie znaja pobnie na zvezdzie chociaz chyba w mniejszym stopniu
ekipy sa napewno mocno patriotyczne ale klimat jest inny niz u nas. mocno prawicowy nazistwoski jest RAD:)
s
-
-
30% populacji stanowią biali?? hahahahaha Po co siejesz takie farmazony??? 85,4% białych obywateli - oficjalne dane na 2011 rok.Nordavind pisze:Teraz to pewnie większość, przecież w tym kraju ledwie 30% populacji stanowią biali ludzie. Napewno kiedyś najbardziej znaną wymieszaną rasowo bojówą było Birmingham CityBarnet pisze:no wlasnie a jak jest z Angolami, sa tam jakies lewackie ekipy?
Birmingham City mimo, że ma ekipę mieszaną rasowo,na pewno nie lewackie!
-
Apoel jest też za przyłączeniem cypru do Grecji.Pierre89 pisze:Tak Apoel jest prawicowy, często wieszają flagi z Celtykiem na swoich meczach. Derbowe mecze rozgrywają z Omonią która w odróżnieniu jest lewicowa.Oden2 pisze:Ma ktos jakies info o ekipie Apoelu Nicosia? Ponoc bardzo prawicowa ekipa na cyprze
A ktoś ma jakieś większe info o PAOK Saloniki jak to u nich jest naprawde, czytałem że uważają się za apolitycznych. Ale zdarzają się na trybunach anarchiści prawda to?, co na to ich zgoda Partizan Belgrad która jak większośc w Serbii jest na prawo. I jeśli już o Serbii wspomniałem są tam jakieś ekipy lewicowe?.
-
-
Paris Saint-Germain?
-
Podzielone młyny na prawicowych,rasistowskich boulogne boys oraz suptras auteil nie lewackich lecz antyrasistowskich (dużo kolorowych w grupie) istnieje miedzy nimi duży konflikt zdarzają sie walki między nimi po jednej z nich stracił życie jeden z boulogne boys co jeszcze bardziej zaogniło konflikt. Oba młyny już nie chodzą na PSG z racji konfliktu z klubem, szejkami .TenZeWschodu pisze:Paris Saint-Germain?
-
czy może ktoś powiedzieć jakie poglądy ma ekipa GAIS Göteborg
i jakie kluby prawicowe są w Sztokholmie
z góry dzięki
i jakie kluby prawicowe są w Sztokholmie
z góry dzięki
-
[link]
Znalazłem takie coś..
Znalazłem takie coś..
-
Wie ktoś może coś na temat poglądów kibiców West Ham United?
Szczecińska albo żadna!
-
WHU to w większości lewary
-
Nemo pisze:WHU to w większości lewary

o ku*** rzeczywiście
-
Rozumiesz znaczenie terminu "w większości"?PalmeirasFan pisze:Nemo pisze:WHU to w większości lewary
o ku*** rzeczywiście
Precz z antypolonizmem w polskim środowisku kibicowskim!!
-
Może mi ktoś wytłumaczyć jak jest z Celticiem ?
praktycznie większość to katolicy jednak mają poglądy lewackie ....
chyba że jet jakiś konflikt miedzy sobą ?
praktycznie większość to katolicy jednak mają poglądy lewackie ....
chyba że jet jakiś konflikt miedzy sobą ?

-
zadajesz glupie pytania, najpierw o londyn teraz o celtic. Jaka wiekszosc ma lewackie poglady? Wiekszosc kibicow celtiku? Jak to zmierzyles? pol szkocji, 3/4 irlandi, pol irlandii polnocnej i pewnie jeszcze boston to kibice celtiku.
Zeby bylo jasne, dane sobie wymyslilem, ale chyba zrozumiesz o co mi chodzi.
-
śmieciu ku*** nie ja zadałem pytanie o londynmancunian pisze:zadajesz glupie pytania, najpierw o londyn teraz o celtic. Jaka wiekszosc ma lewackie poglady? Wiekszosc kibicow celtiku? Jak to zmierzyles? pol szkocji, 3/4 irlandi, pol irlandii polnocnej i pewnie jeszcze boston to kibice celtiku.
po drugie debilu pytam bo ku*** Celtic to lewacki klub czyli popieraja pewnie pedalow a sa katolikami

-
Wyzywasz od smieci a potem liczysz ze ktos ci udzieli jakis informacji. Czym dla ciebie jest lewacki klub? To nie jest Polska czy europa wschodnia, gdzie mlyn jest wyznacznikiem pogladow. Wejdz sobie w temat kibice w UK i zacznij go czytac od poczatku, bylo to wyjasniane wielokrotnie. Wypowiadal sie gosc z Rangersow i odpowiadal mu gosc z Celtiku. Z racji ze jestem debilem, nie chce mi sie tego robic za ciebie.
-
Dobrze napisane ... 95 % jak nie wiecej używających terminów "Druga Anglia" wogóle nie ma pojęcia o tamtejszej scenie... zajeżdżają na mecz WHU czy Tottenhamu i są srodze zawiedzeni bo naoglądali sie filmów, do tego naczytali sie artykułów rodem z wyborczej o latach 80 i myślą, że zobaczą jakieś fajerwerki. Atmosfera w latach 80 może i była lepsza, ale włóżcie minimum wysiłku i obejrzyjcie jakis mecz z tamtego okresu ... zobaczycie taki sam styl dopingowania i momenty ciszy jakie są teraz. Czasem czytam relacje polskich kibiców i to wydaje się na poważnych stronach, którzy postanowili odwiedzić brytyjskie stadiony i klient narzeka, że nie wystawili młyna, nie przygotowali oprawy, barwy pochowali wstydliwie pod kurtki ... smiac sie chce
-
Ax 100% racji - wez tylko pod uwage ze najwiecej do powiedzenia (napisania) tu na forum w kwestii tego co sie dzieje na BRYTYJSKICH;) stadionach maja osoby które .... baaa nawet w zyciu w UK nie były.
Szkoda ze nie ma już starego forum i tematu - Rozmowy Celtic Bhoya z RHP :-)
Tam forumowi "znawcy" tematu dowiedzieli by sie WIELU ciekawych rzeczy :-)
Szkoda ze nie ma już starego forum i tematu - Rozmowy Celtic Bhoya z RHP :-)
Tam forumowi "znawcy" tematu dowiedzieli by sie WIELU ciekawych rzeczy :-)

-
Standard Liege - RSC Anderlecht, 25.01.2015r.
[link]
[link]
-
Nie wiem jakie poglądy ma Standard Liege, ale wiesz, ze w tej oprawi chodzi o coś zupelnie innego?
-
To ekipa ewidentnie lewicowa, co mogą Ci potwiedzić niedawno z nimi grający Wiślacy.
Precz z antypolonizmem w polskim środowisku kibicowskim!!
-
no i spoko, mimo wszystko oprawa tyczy sie bylego ich pilkarza, ktory teraz gra w Anderlechcie i stad jego glowa tam trzymana przez Jasona
-
Niech ktoś opisze Ukrainę.
-
Który klub konkretnie?
-
Szachtar Donieck
-
Tu masz poniekąd odpowiedź : https://www.youtube.com/watch?v=S4iKxRC5v1sTenZeWschodu pisze:Paris Saint-Germain?
Swoją drogą zastanawiałem się kiedyś kto będzie zapełniał zachodnie stadiony jak już biali będą tam w mniejszości .
Jest jeszcze alternatywa :
https://www.youtube.com/watch?v=ogocJMqsrWg Tutaj trochę bielej .
-
ciekawe czy będą mieć swój młyn biali/czarni
-
Pytanie o OFI crete jakie poglądy ?
-
SSC Napoli to prawica?
-
Lewica: Rayo Vallecano, Celtic, AEK Ateny, Livorno, Standard Liege, Sevilla, Olympique Marsylia, St.Pauli, Omonia Nikozja, Hapoel Tel Awiw
-
+ historycznie Atalanta Bergamo, Roma, Milan, Sampdoriakrzycho_ASR pisze: ↑28.08.2024, 15:02Lewica: Rayo Vallecano, Celtic, AEK Ateny, Livorno, Standard Liege, Sevilla, Olympique Marsylia, St.Pauli, Omonia Nikozja, Hapoel Tel Awiw
-
Z historycznie typowo lewicowych ekip włoskich dodalbym Genuę i Bolonię, Fiorentina i Torino tez raczej na lewo.yalla pisze: ↑29.08.2024, 15:42+ historycznie Atalanta Bergamo, Roma, Milan, Sampdoriakrzycho_ASR pisze: ↑28.08.2024, 15:02Lewica: Rayo Vallecano, Celtic, AEK Ateny, Livorno, Standard Liege, Sevilla, Olympique Marsylia, St.Pauli, Omonia Nikozja, Hapoel Tel Awiw
Do mojej listy można dopisać Athletic Bilbao, Aris Saloniki, Girondins Bordeaux i mamy z grubsza komplet wśród tych większych zachodnich ekip.
-
Ty tak na poważnie? Przecież takich ekip jest od groma (podobnie zresztą jak tych z bardziej prawicową orientacją). Wspomniałeś o Athelticu - w Hiszpanii lewicowe są Deportivo, Celta, w zasadzie wszystkie ekipy baskijskie, Sevilla, Rayo, Tenerife, Xerez, Alicante, Burgos, itd. We Francji nie tylko Bordeaux i OM, ale też Montpellier, Cannes, kilka dużych grup z PSG, Metz (Horda), Rennes, itd.krzycho_ASR pisze: ↑30.08.2024, 18:02
Do mojej listy można dopisać Athletic Bilbao, Aris Saloniki, Girondins Bordeaux i mamy z grubsza komplet wśród tych większych zachodnich ekip.
Za wymienianie włoskich nawet nie chce mi się zbierać, bo tyle tego tam jest.
This is CELTIC - my religion.
"What a fuckin shame. It used to be a Paradise, now it's a Little Palestine"
-
To jest może 1/5 lewicowych ekip z Italii, które wymieniłem ja + Krzycho_ASR. Jakby zjechać do najniższych lig to by się tego sporo znalazło :) Inna sprawa jest taka, że we Włoszech popularne jest ostatnio "odpolitycznianie się". Jak to stwierdził jeden z moich włoskich rozmówców - wymiana pokoleń sprawia że młodzi średnio interesują się polityką i brakuje tradycji obnoszenia się z poglądami na trybunach. Niewiele ekip (np. Hellas Verona) zostało przy swoich prezentowanych aktywnie poglądach.CelticBhoy pisze: ↑31.08.2024, 01:43Ty tak na poważnie? Przecież takich ekip jest od groma (podobnie zresztą jak tych z bardziej prawicową orientacją). Wspomniałeś o Athelticu - w Hiszpanii lewicowe są Deportivo, Celta, w zasadzie wszystkie ekipy baskijskie, Sevilla, Rayo, Tenerife, Xerez, Alicante, Burgos, itd. We Francji nie tylko Bordeaux i OM, ale też Montpellier, Cannes, kilka dużych grup z PSG, Metz (Horda), Rennes, itd.krzycho_ASR pisze: ↑30.08.2024, 18:02
Za wymienianie włoskich nawet nie chce mi się zbierać, bo tyle tego tam jest.
-
Włochy to pod względem sympatii politycznych specyficzne miejsce.yalla pisze: ↑31.08.2024, 09:50
To jest może 1/5 lewicowych ekip z Italii, które wymieniłem ja + Krzycho_ASR. Jakby zjechać do najniższych lig to by się tego sporo znalazło :) Inna sprawa jest taka, że we Włoszech popularne jest ostatnio "odpolitycznianie się". Jak to stwierdził jeden z moich włoskich rozmówców - wymiana pokoleń sprawia że młodzi średnio interesują się polityką i brakuje tradycji obnoszenia się z poglądami na trybunach. Niewiele ekip (np. Hellas Verona) zostało przy swoich prezentowanych aktywnie poglądach.
Nikogo nie dziwi, że ekipy lewicowe mają kosę z prawicowymi. Wszyscy się też przyzwyczaili, że dwie ekipy deklarujące prawicowe poglądy mogą się nienawidzieć i przy każdej okazji walić po łbach. Podobnie jest z ekipami lewicowymi - antyfaszystowskie Chemie może serdecznie nie znosić antyfaszystowskiego St. Pauli, lewicowa Celta może dyszeć nienawiścią do lewicowego Depo.
Ale we Włoszech apolityczną (oficjalnie) Sampdorię łączy długoletnia przyjaźń z najbardziej prawicowym w kraju Hellasem i jednocześnie z najbardziej lewicową Ternaną. I takich sytuacji jest tam więcej. Co w sumie jest fajne, bo pokazuje, że można mieć sprecyzowane poglądy polityczne, a przy tym rozumieć, że polityka nie definiuje całego naszego życia i nie powinna przekraślać takich wartości jak przyjaźń, tradycja, etc. (oczywiście są granice - trudno sobie wyobrazić, żeby w Europie ktoś przy zdrowwych zmysłach przyjaźnił się z islamskim fundamentalistą, ale to przykład skrajny i temat na inną dyskusję).
Co do tej włoskiej mody na "odpolitycznianie" to masz oczywiście rację, ale akurat wielu ekipom wyszło to na zdrowie. Raczej nie ma tam dziś takich sytuacji jak w Niemczech, że prawicowi chuligani leją się z lewicowymi ultrasami (Werder, Alemania i wiele innych przykładów). W takim Bergamo ci, którzy nie chcieli się "odpolitycznić", zostali sobie w lewicującej grupie Forever Atalanta i też jest spoko, żadnych wielkich kwasów między nimi a resztą ultrasów Atalanty nie ma.
A propos ruchu ultras i polityki - trudno znaleźć drugi kraj, gdzie w historii było aż tyle przypadków zwrotu o 180 stopni jeśli chodzi o dominującą na trybunie opcję polityczną...
-
Mógłbys przytoczyć kilka przykładów zmiany poglądów jaka miała miejsce na włoskich trybunach?
Exterior pisze:Panowie sory bez zadnej napinki, ale ten zespol GKS Jastrzębie to z jakiego jest miasta.
-
Tak na szybko z pamięci: Bologna, Vicenza, Venezia, Roma, Brescia, wszystko z klimatu lewicowego w prawicowy. I żeby nie było niedomówień - to nie tak, że wszystkie lewicujące grupy tam poznikały (może poza Venezią, gdzie na trybunach nie ma w tej chwili żadnej zorganizowanej ekipy o lewicowych poglądach), ale od pewnego momentu ton zaczęły nadawać grupy prawicowe.
Do tego oczywiście mnóstwo przypadków przejścia na "apolityczność" (czasem realnie, a czasem tylko oficjalnie, z różnych powodów).
Dla porównania w Hiszpanii taka kompletna zmiana opcji politycznej dokonała się chyba tylko w La Corunii - z pozycji prawicowych na mocno lewicowe. No, może jeszcze w FCB, tyle że w odwrotnym kierunku.
Do tego oczywiście mnóstwo przypadków przejścia na "apolityczność" (czasem realnie, a czasem tylko oficjalnie, z różnych powodów).
Dla porównania w Hiszpanii taka kompletna zmiana opcji politycznej dokonała się chyba tylko w La Corunii - z pozycji prawicowych na mocno lewicowe. No, może jeszcze w FCB, tyle że w odwrotnym kierunku.
-
Co do AS Roma, to tam lewica to głównie lata 80, później na lewo już tylko Fedayn. Jest masa zdjęć z już wczesnych lat 90 z celtykami zarówno na Curva Sud jak i na wyjazdach. Najbardziej w prawo to chyba grupa BOYS ROMA, założona już w 1972 roku.
Na Lazio zanim w 1987 powstało Irriducibilli też bywało na lewo.
Na Lazio zanim w 1987 powstało Irriducibilli też bywało na lewo.