Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
-
jebać cenzure
Re: Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)
Ruchu się czepiacie:

Nie wiem, kto tam się czepia Ruchu, ale flaga kriegsmarine na sektorze Legii była na tym jedynym meczu w Poznaniu - nie do końca spotkania zresztą. HKS poza Chorzowem flagi, jeszcze wtedy, RFN zaprezentował po raz pierwszy w meczu o superpuchar z nami (Zamość '89) i, ogólnie rzecz biorąc, przez dekady był w swojej linii konsekwentny i radykalny. Nikt nie będzie udawał, że przy Łazienkowskiej przez lata nie było mocnej grupy nazi skins (z początkami jeszcze zanim w Polsce pojawili się NR, podobnie jak w Gdańsku, Wrocławiu, czy Opolu). Nigdy nie była to jednak polityka całej ekipy i jak czas pokazał w Warszawie wszystko już lata temu poszło trochę w inną stronę.j**** cenzure pisze:Ruchu się czepiacie:
Jednym słowem przykład prawie trafny.
czy pod koniec lat 90 (może wcześniej?) przypadkiem nie było u was małych "wojenek" pomiędzy nazi skins a pozostałymi grupami? Kiedyś znajomy Legionista wspominał o starcu na starej krytej pomiędzy skinami a inną bandą. Jeśli uważasz, że to nieodpowiednie miejsce na tego typu wywody to nie odpowiadaj :)Foxx pisze:Nie wiem, kto tam się czepia Ruchu, ale flaga kriegsmarine na sektorze Legii była na tym jedynym meczu w Poznaniu - nie do końca spotkania zresztą. HKS poza Chorzowem flagi, jeszcze wtedy, RFN zaprezentował po raz pierwszy w meczu o superpuchar z nami (Zamość '89) i, ogólnie rzecz biorąc, przez dekady był w swojej linii konsekwentny i radykalny. Nikt nie będzie udawał, że przy Łazienkowskiej przez lata nie było mocnej grupy nazi skins (z początkami jeszcze zanim w Polsce pojawili się NR, podobnie jak w Gdańsku, Wrocławiu, czy Opolu). Nigdy nie była to jednak polityka całej ekipy i jak czas pokazał w Warszawie wszystko już lata temu poszło trochę w inną stronę.j**** cenzure pisze:Ruchu się czepiacie:
Jednym słowem przykład prawie trafny.
te obydwa zdjęcia wyżej pochodzą z jednego meczu?
-
solojuve1234
Legia nie gwiżdży na Hymn i nie niszczy patriotycznych grafów.j**** cenzure pisze:Ruchu się czepiacie:
Nie, pierwsze z meczu z Lechem, drugie z Widzewemż@bol pisze:te obydwa zdjęcia wyżej pochodzą z jednego meczu?
-
jebać cenzure
to zdecydujcie się, po Foxx twierdzi że na jednym tylkoBiały, pisze:Nie, pierwsze z meczu z Lechem, drugie z Widzewemż@bol pisze:te obydwa zdjęcia wyżej pochodzą z jednego meczu?
modest - różnie bywało, ale akurat na tym tle u nas na trybunach nic się nie działo. Sytuacja, o której wspominasz była związana z polityką, ale... dotyczyła małego transparentu Solidarności. Na Krytej zasiadało trochę starszych wyjazdowców z jednej z warszawskich dzielnic, którzy byli zwolennikami apolityczności na trybunach. Jeden z nich spróbował zdjąć ten transparent... co spotkało się z reakcją ponad 100 osób - w tym nazi skins, ale ramię w ramię z innymi. Kontekst tej sytuacji był taki, że w połowie lat '90, gdy postkomuniści z hukiem wrócili do władzy próbowano im robić nachalną kampanię przy Łazienkowskiej (Kwaśniewskiemu, Woroninowi). To był moment, gdy polityka - pomijając subkultury - wróciła na Legię (przedtem, ostatni transparent Solidarności Mazowsze zawisł na finale PP '89 Legia - Jagiellonia w Olsztynie). "c*** w d*** temu, kto oddał głos Kwaśniewskiemu" ;)
Biały, j.c - faktycznie, zapomniałem o tym Widzewie (na którym zresztą chyba miały premierę pierwsze szaliki White Legion)
Biały, j.c - faktycznie, zapomniałem o tym Widzewie (na którym zresztą chyba miały premierę pierwsze szaliki White Legion)
Nie zapominajmy o słynnym transparencie "Arbeit macht frei".Ale zrozumcie ze takie były czasy.U niektórych nawet race odpalali w kształt swastyki.Ale było minęło.
Nie mam wrażenia, ze się kompromituję :) Banderę kriegsmarine na naszych sektorach zapamiętałem jako epizod najbardziej kojarzony z Poznania, gdzie chyba jedyny raz widziałem ją na żywo. Bez cienia wątpienia osoby bywające w trakcie meczów w okolicy miejsc, gdzie się pojawiała mają bardziej precyzyjną wiedzę na ten temat. Napisałem zgodnie ze swoją pamięcią.
Kiedyś były inne czasy, inna sytuacja ;) Kiedyś swastyki to była norma. Gdy byłem młody taki widok to była normalność i nikogo to nie ruszało. Sam znam ludzi którzy malowali AJ a pomiędzy tym swastykę, teraz Ci sami ludzie mocno się temu przeciwstawiają. Kibice to nie prymitywne betony. Uświadamiamy się i idziemy do przodu. Kiedyś swastyka była symbolem swego rodzaju patriotyzmu. Teraz oczywiście się to zmieniło i bardzo dobrze, ale te wszystkie kwiatki i wypominania kto gdzie wieszał swastyki od razu pokazuje że mamy do czynienia z jakimś małolatem który nie jest wstanie pojąć tamtych czasów, że to z czym teraz walczymy kiedyś miało zupełnie inne znaczenie. Tak więc mnie takie zdjęcia wcale nie dziwią a są po prostu normalnością. Nie rozumiem po co szukać jakiejś próby wytłumaczenia tego, tak kiedyś było po prostu.
Małolat "Foxx" tego typu symboli nigdy nie wywieszał i z niczego się nie tłumaczy :) Kontekst jest taki, że Ruch od '89 uczynił ze zbitki niemiecko-nazi własny styl trwający przez dekady, bez związku z przejściowym klimatem lat '90 (to oczywiście ich sprawa, chodzi o fakt). Nie ma więc większego znaczenia, czy w sektorach Legii flaga kriegsmarine wisiała raz, czy pięć razy. Była epizodem - przeciwnie, niż wieszająca ją ekipa. Proste. Nie mam problemu z uznaniem własnego błędu, jeżeli się pojawi. Zdarza się. Dla tej dyskusji ma on jednak znaczenie takie sobie.
A że są tacy, którzy niezależnie od tego, jaki "trend" dominował na części trybun takiej symboliki nie popierali już wtedy i odczytywali ją identycznie jak dzisiaj? Ano są.
A że są tacy, którzy niezależnie od tego, jaki "trend" dominował na części trybun takiej symboliki nie popierali już wtedy i odczytywali ją identycznie jak dzisiaj? Ano są.
-
brunobannani
z taka roznica ze te osoby z Ruchu ktore eksponuja swatyki itp za Polakow sie nie uwazaja , a jak w innych klubach?:)
-
walka_o_przetrwanie2
-
brunobannani
-
Blood&Honor
...no i jak dorośniesz to może zrozumiesz, bo jak na razie nie ma co tego Tobie tłumaczyć, mija się to całkowicie z celem ;]
-
RoyberpakaOdrodzenie
"Hailowało" się już w latach 80-tych... podczas walki z komuną.
Pewnie miała wyjść jakaś napinka z tego powodu...walka_o_przetrwanie2 pisze:
Raś
Na tym marszu obecny Ruch, GKS, jak i Górnik oraz inne śląskie kluby.
Nigdy nie zrozumiecie klimatu śląska i tyle.
To że GKS i Górnik teraz to wielcy patrioci(chwała im za to) nie znaczy że nie ma pełno ludzi którzy chcieli by do niemiec, lub chcieliby autonomiii i popierają RAŚ.
Ale oczywiście trzeb przywalić się do nas :) Otóż u nas są i szaliki z flagą Polski i patriotyczne ubrania-oczywiście mniej niż typowo śląskich, ale są i nikt do nikogo nie ma pretensji.
Nie zapominajcie że Ruch ma tez kibiców z poza śląska, którzy czują sie Polakami jak Kety, Staszów, Dzierżoniów ;)
-
prawoskretny88
Nie przypierdalam się do Ruchu a do ogółu hitleromaniaków uważających się za patriotów.
A to, że gość napisał o modzie na patriotyzm to ... ma 100% racji. Jeszcze kilka lat temu na manife np NOP we Wrocławiu przychodziło kilkadziesiąt, do 100, w porywach do 200 osób. Teraz kilkaset to mało. Wiadomo, taka tendencja wzrostowa cieszy, ale przecież nie urodziło się nagle więcej nacjonalistów ani NOP nie zaczął pojawiać się w TV między wiadomościami a prognozą pogody.
A to, że gość napisał o modzie na patriotyzm to ... ma 100% racji. Jeszcze kilka lat temu na manife np NOP we Wrocławiu przychodziło kilkadziesiąt, do 100, w porywach do 200 osób. Teraz kilkaset to mało. Wiadomo, taka tendencja wzrostowa cieszy, ale przecież nie urodziło się nagle więcej nacjonalistów ani NOP nie zaczął pojawiać się w TV między wiadomościami a prognozą pogody.
zostały już przecież wyjasnione strone wcześniej, ale "j**** cenzure" ma racje - kto tego nie przeżyl nie zrozumie
-
Alexander.
Przerywając chwilowo dyskusję o swastykach, Śląsku, Adolfach i Rudolfach chciałem się spytać co Lech śpiewa o Sypniewskim od 0:31?
https://www.youtube.com/watch?v=ctWdpIXJccU
https://www.youtube.com/watch?v=ctWdpIXJccU
Sypniewski domowy ninja.
a 88 w twoim nicku to pewnie data urodzenia, albo hip hop..
-
BiałostockaJaga
Jakie kluby mają współpracę z nigdy wiecej?
-
prawoskretny88
Długośc kutasa.L3. pisze:a 88 w twoim nicku to pewnie data urodzenia, albo hip hop..
-
Frankie Edgar
prawoskretny88 - Czytając Twoje posty to tak jakby czytać wypowiedzi antify szukającej nazizmu i faszyzmu tam gdzie go nie ma. Nikt tutaj nie napisał Ci nic o Hitlerze, a jedynie tłumaczyli jak to było kiedyś i skąd takie, a nie inne flagi, gesty oraz symbole. Ciekawi mnie czy popierasz Ruch Narodowy? Jeśli tak to chyba nie zdajesz sobie sprawy jakie poglądy jeszcze jakiś czas temu miała duża część z jego członków (i to z samej góry) oraz z organizatorów Marszu Niepodległości. Na początkach Marszu Niepodległości sporą grupe stanowiły tam osoby z C18. Podobnie zresztą na kontrach gejowskich parad.
-
wujek_fido
-
prawoskretny88
Pozdrawiam wszystkich zdrowo i samodzielnie myślących Rodaków.
-
prawoskretny88
Kto ci powiedział, że głosowałem? Miałem w zwyczaju rysować karne kutasy na kartach do głosowania albo wypisywać jakieś pierdoły dla unieważnienia głosu. Raz faktycznie, zagłosowałem za PO i do tej pory tego serdecznie żałuje, że dałem się nabrać. Przynajmniej umiem się do tego przyznać, bo ilu z was głosowało na PO wcześniej koledzy? Kto ma odwagę powiedzieć, że dał się nabrać? I co, ich też nazwiesz chorągiewką? Przepraszam, to w końcu jestem ukryta opcja lewacka czy radykał-chorągiewka? Nigdy siebie nie nazwałbym radykałem, ale też nie zmieniałem poglądów w zależności od tego, w którą stronę wiatr wieje.
Kumata wiara :D No to wolę zostać niekumatym z własnymi poglądami bez fundamentalnych paradoksów w ich ideologii.
Chwała Bohaterom! Sieg heil!
Kumata wiara :D No to wolę zostać niekumatym z własnymi poglądami bez fundamentalnych paradoksów w ich ideologii.
Chwała Bohaterom! Sieg heil!
A wiecie chłopaki że w latach 90, trzon prawie wszystkich bojówek stanowili skinheadzi. I sporo tych osób dalej jest na trybunach waszych klubów i działa aktywnie, pewnie są też wśród osób decyzyjnych. Popytajcie starszyznę najlepiej h, jak to wyglądało kiedyś.
Co do Rudolfa Hessa to proponuję poczytać trochę o o nim, a wtedy się dowiecie czemu Lechia tak krzyczała ;)
Co do Rudolfa Hessa to proponuję poczytać trochę o o nim, a wtedy się dowiecie czemu Lechia tak krzyczała ;)
-
Torcida Świony
Mógłby ktoś jakies zdjecia wrzucic jak Łks stał na tym pagórku?Albo jakiś link
-
SILESIA FAN
Ktos tu zapomnial, ze Wegrzy razem z III Rzesza walczyli ramie w ramie z lewacka bolszewia ZSRR.Tak, to jest jak dzieci dorwia sie do internetu.
-
imperium311
Ja to wiem, tylko posługiwałem się sarkazmem.
A Ty prawoskretny skoncz podpuszczac ludzi.
Trolluje.
ardzo popularna była tez swastyka, ale skąd Wy o tym mozecie wiedzieć ? :)
Nie czytacie gw, nie oglądacie tvn więc juz nic nie czytacie i nie ogladacie...
Nie czytacie gw, nie oglądacie tvn więc juz nic nie czytacie i nie ogladacie...
http://forum.ioh.pl/graficzki2/13956740 ... ia__2_.jpg
teraz parafrazując kolege sieeeeeeeg hail hehehehe
"W Wojsku Polskim używano nie tylko lewoskrętnej swastyki , w uzupełnieniu zdjęcia Pawła - Góralskie krzyże podczas defilady 2 Pułku Strzelców Podhalańskich - Sanok 1936r. "
teraz parafrazując kolege sieeeeeeeg hail hehehehe
"W Wojsku Polskim używano nie tylko lewoskrętnej swastyki , w uzupełnieniu zdjęcia Pawła - Góralskie krzyże podczas defilady 2 Pułku Strzelców Podhalańskich - Sanok 1936r. "
btw Imperium czego sie chcesz dowiedziec ?
Historie pisza zwyciezcy.
Historie pisza zwyciezcy.