Espanyol Barcelona grupy
-
Espanyol Barcelona grupy
Hej,możecie mi wyjaśnić o co chodzi z grupami takimi jak CUSOS i Guardia Joven Espanyol Barcelona ? To są jakieś sekcje,odłamy grupy Brigadas Blanquiazules? szukam info na ten temat od dłuższego czasu z góry dzięki za wyjaśnienie.
-
Re: Espanyol Barcelona grupy
Podlacze sie do tematu. Jutro ide na derby Barcelona - Espanyol. Niestety liga hiszpanska jest mi zupelnie obca stad pytanie - jak wyglada sytuacja na miescie? Wiadomo ze w liczbie widzow FCB, ale kibicowsko? Dzieje sie tam cos w ogóle? Wiem ze jeszcze pare lat temu jakies lekkie atrakcje bywaly, teraz kompletny piknik? Bylbym wdzieczny gdyby ktos mogl napisa pare slow o obu ekipach. Ja za to wkleje po meczu jakies krótkie info.
-
W temacie "Miasta derbowe" juz na 1stronie macie coś nie cos o Barcelonie.
Nie warto dla trybun iśc na rzaden mecz w Barcelonie obecnie.
AntonioSal pisze:
Hej,możecie mi wyjaśnić o co chodzi z grupami takimi jak CUSOS i Guardia Joven Espanyol Barcelona ? To są jakieś sekcje,odłamy grupy Brigadas Blanquiazules?
Nie. BB które już jest chyba nie aktywne, choć jeszcze paru starych czasem jeździ do Madrytu. Obecnych trybun nigdy nie zaakceptowało i na początku atakowali "nowe" ekipy na Espanyolu.
Grupy te to zwykłe ultras, część identyfikuje się z Katalonią, kiedyś nie do pomyslenia na Espanyolu.
Atmosfera jak na FC, tyle tylko że będzie doping jednej trybuny, parę flag i baloniki.
kilian pisze:
jak wyglada sytuacja na miescie?
FC rządzi totalnie, kibice Espanyolu są rozproszeni, ich wieksze skupisko już nie wystepuje ( kiedys było w dzielnicy gdzie stał stary stadion), troche jest ich pod Barcelona niedaleko nowego stadionu z racji wycieczek szkolnych i bliskości , ale tak to wszędzie uświadczy się kibiców FC.
FC się jeszcze trzyma BN, nie ma na stadionie ale istnieją, sekcja działa jeszcze i pojawia sie na rezerwach, Grup Fidel też istnieje, na meczach jednak mało widoczni ponieważ rozproszeni, inne grupy słabo, są też niestety lewaki od paru lat, ekipa z dzielnicy brudasów Sant Andreu, część z nich wspiera tamtejszy dzielnicowy klub.
AntonioSal pisze:
Hej,możecie mi wyjaśnić o co chodzi z grupami takimi jak CUSOS i Guardia Joven Espanyol Barcelona ? To są jakieś sekcje,odłamy grupy Brigadas Blanquiazules?
Nie. BB które już jest chyba nie aktywne, choć jeszcze paru starych czasem jeździ do Madrytu. Obecnych trybun nigdy nie zaakceptowało i na początku atakowali "nowe" ekipy na Espanyolu.
Grupy te to zwykłe ultras, część identyfikuje się z Katalonią, kiedyś nie do pomyslenia na Espanyolu.
Atmosfera jak na FC, tyle tylko że będzie doping jednej trybuny, parę flag i baloniki.
kilian pisze:
jak wyglada sytuacja na miescie?
FC rządzi totalnie, kibice Espanyolu są rozproszeni, ich wieksze skupisko już nie wystepuje ( kiedys było w dzielnicy gdzie stał stary stadion), troche jest ich pod Barcelona niedaleko nowego stadionu z racji wycieczek szkolnych i bliskości , ale tak to wszędzie uświadczy się kibiców FC.
FC się jeszcze trzyma BN, nie ma na stadionie ale istnieją, sekcja działa jeszcze i pojawia sie na rezerwach, Grup Fidel też istnieje, na meczach jednak mało widoczni ponieważ rozproszeni, inne grupy słabo, są też niestety lewaki od paru lat, ekipa z dzielnicy brudasów Sant Andreu, część z nich wspiera tamtejszy dzielnicowy klub.
-
Dzięki Averno za odpowiedź!
Faktycznie, mecz kibicowsko delikatnie mówiąc nie powalał.
Espanyolu może z 20 osób, z czego w klatce chyba 2 osoby z barwami a reszta obok. Dno
FCB trochę mnie zaskoczyła - pikniki bardzo negatywnie i emocjonalnie nastawieni do Espanyolu, ciągłe gwizdy i wyzywnie bramkarza (miał spięcie z Messim jakoś w styczniu). Mimo ogólnego pikniku było czuć atmosferę dużej niechęci i derbów (oczywiście z uwzględnieniem skali, to nie Kraków). Młynek liczył może 200-300 osób, cośtam pośpiewali ale najgłośniej wychodziło im wyzywanie Espanyolu i wieszczenie im spadku do drugiej ligi. Wrażenie robi liczba widzów, 100 tys. narodu to nie jest coś co polski kibic ogląda na co dzień.
Tak sie składa, że byłem w tym roku roku również na Realu (też z Espanyolem) i zaprezentował się dużo lepiej. Młyn z 800 osób, nieźle słyszalni cały mecz, całkiem melodyjne i w miarę zróżnicowane przyśpiewki porównując do Barcelony.
Podsumowując, jak ktoś chce zobaczyć ładną piłkę liga hiszpańska na pewno jest dobrym wyborem. Kibicowsko równie dobrze można iść na Podbeskidzie - Nieciecza. Wrażenia podobne, a wyjdzie sporo taniej
Faktycznie, mecz kibicowsko delikatnie mówiąc nie powalał.
Espanyolu może z 20 osób, z czego w klatce chyba 2 osoby z barwami a reszta obok. Dno
FCB trochę mnie zaskoczyła - pikniki bardzo negatywnie i emocjonalnie nastawieni do Espanyolu, ciągłe gwizdy i wyzywnie bramkarza (miał spięcie z Messim jakoś w styczniu). Mimo ogólnego pikniku było czuć atmosferę dużej niechęci i derbów (oczywiście z uwzględnieniem skali, to nie Kraków). Młynek liczył może 200-300 osób, cośtam pośpiewali ale najgłośniej wychodziło im wyzywanie Espanyolu i wieszczenie im spadku do drugiej ligi. Wrażenie robi liczba widzów, 100 tys. narodu to nie jest coś co polski kibic ogląda na co dzień.
Tak sie składa, że byłem w tym roku roku również na Realu (też z Espanyolem) i zaprezentował się dużo lepiej. Młyn z 800 osób, nieźle słyszalni cały mecz, całkiem melodyjne i w miarę zróżnicowane przyśpiewki porównując do Barcelony.
Podsumowując, jak ktoś chce zobaczyć ładną piłkę liga hiszpańska na pewno jest dobrym wyborem. Kibicowsko równie dobrze można iść na Podbeskidzie - Nieciecza. Wrażenia podobne, a wyjdzie sporo taniej
-
[quote="Averno"]W temacie "Miasta derbowe" juz na 1stronie macie coś nie cos o Barcelonie.
AntonioSal pisze:
W TMK + z grudnia gdzie były opisane ekipy,to pisało,że ULTRAS SUR mają sztamę z BB to było jasne,ale było też że mają układ z Curva RCDE,które teraz jest na Espanyolu. Prawda z tym układem czy jakieś fejk info? Która grupa chce aby Espanyol identyfikowano z Katalonią ? Juvenil ?
AntonioSal pisze:
W TMK + z grudnia gdzie były opisane ekipy,to pisało,że ULTRAS SUR mają sztamę z BB to było jasne,ale było też że mają układ z Curva RCDE,które teraz jest na Espanyolu. Prawda z tym układem czy jakieś fejk info? Która grupa chce aby Espanyol identyfikowano z Katalonią ? Juvenil ?
-
na pewno nieAntonioSal pisze:Averno pisze:W temacie "Miasta derbowe" juz na 1stronie macie coś nie cos o Barcelonie.
AntonioSal pisze:
TYBET JEST SERBSKI
-
US teraz podzielone jest, już nie wiem jak młody odłam się nazwał, ale młodzi maja wbite w BB Espanyolu, którzy zreszta są na wymarciu powoli ( albo już zdechli, sa pewnie jeszcze jednostki aktywne).AntonioSal pisze:W TMK + z grudnia gdzie były opisane ekipy,to pisało,że ULTRAS SUR mają sztamę z BB to było jasne,ale było też że mają układ z Curva RCDE,które teraz jest na Espanyolu. Prawda z tym układem czy jakieś fejk info? Która grupa chce aby Espanyol identyfikowano z Katalonią ? Juvenil ?
Nie ma układu, ale jest fakt że ze względu na dawne czasy i to że wciąż część nawet zwykłych fanów Espanyolu to emigracja z Madrytu i podobnych miast po za Katalonią albo ich potomkowie i uważa się za patriotów Hiszpańskich oraz nie lubi Barcy, to dla paru osób z Realu, wciąż jest sympatia po prostu do tego klubu i tyle, jest neutral na meczach Real-Espanyol i odwrotnie, ale układem tego nazwać nie można.
Juvenil to stara grupa na Espanyolu, mała, powstała jeszcze za czasów BB, na początku lat 90-tych, oni jak najbardziej na prawo ale śie z tym nie afiszują, maja lub mieli kontakty z jakąś grupą Benficy, Leicesterem.
Curva z nimi współpracuje, ale obie grupy odzielnie jeżdzą, współpraca jest na zasadzie "protestów jakiś czy dopingu wspólnego na najważniejszych meczach", tak to raczej...separacja i krzywe patrzenie, część Curvy nie przeszkadzają flagi Katalońskie i przyjmowanie młodych co mają w d**** Hiszpanie, nienawidzili sie też z BB, jak widac trybuny Espanyolu podzielone.
Te przyjmowanie Katalońskich symboli zaczeło się od klubu, to Swego rodzaju walka o przetrwanie, w mieście rządzonym od zawsze przez FCB. Bo Espanyol nawet za czasów BB, był w totalnej mniejszości i słabszy. Za czasów BB, Espanyol zresza pozwolił sobie na zbyt wiele akcji do Boixos nois i skończyło się to krawym odwetem ze skutkiem śmiertelnym, po tym i jeszcze paru innych akcjach wywalono dwie grupki ze stadionów, teraz kibicowsko Barcelona dogorywa, plus podziały kibicowskie w jednym i drugim klubie.
Mała liczba Espanyolu może świadczyć o jakimś konflikcie albo protescie, byłem na paru derbach i ich liczba oscylowała jakoś 200-300osób zazwyczaj.
-
Juvenil-Benfica jak najbardziej, ach te piwkowanie na parkingach przed derbami na Montjuic ;-)
co do tych akcji odwetowych BN chetnie bym poczytal (chyba ze masz na mysli bitwy w trakcie koncertow Decibelios etc), moze byc prv, ja zadnej aktywnosci w dniu derbow nigdy nie zauwazylem (bylem trzy razy), tym bardziej jakiejs totalnej dominacji. nie ma co wchodzic w polemike na temat czasów po przeprowadzce na Cornelle, bo to zakonczylo totalna katastrofa dla RCDE i takie sa fakty. Ja mialem przyjemnosc byc tam wtedy,kiedy jeszcze BB byli na stadionie, aczkolwiek byly to ostatnie podrygi
pozdro
co do tych akcji odwetowych BN chetnie bym poczytal (chyba ze masz na mysli bitwy w trakcie koncertow Decibelios etc), moze byc prv, ja zadnej aktywnosci w dniu derbow nigdy nie zauwazylem (bylem trzy razy), tym bardziej jakiejs totalnej dominacji. nie ma co wchodzic w polemike na temat czasów po przeprowadzce na Cornelle, bo to zakonczylo totalna katastrofa dla RCDE i takie sa fakty. Ja mialem przyjemnosc byc tam wtedy,kiedy jeszcze BB byli na stadionie, aczkolwiek byly to ostatnie podrygi
pozdro
TYBET JEST SERBSKI
-
Ostatnio na meczach na trybunie La Curva wisi flaga OLDSCHOOL SARRIA co może wskazywać na Brigadasów
-
Tak, na ich stronie tez się pojawiło info o szacunku dla starych czasów i ludzi działających. No coż, widać zmiane pokoleniową na trybunie, bo pierwsze osoby zakładający La Curve miały konflikt z BB.
Co do tych akcji odwetowych, to znam tylko wersje fanow FCB i jedną tylko widziałem.
Fajnie na początku Espanyol sie postawił na olimpijskim, ale tydzień później odwet i ich lokal dzielnicowy rozjebany podczas ich zbiórki na wyjazd. Noże w ruch szły przy okazji wjazdu, na ich wcześniejsze zbiórki albo zabawy, ogólnie w użyciu sprzęt.
+ jeszcze wenętrzne porachunki BN z ekipa lewacką z FCB, w której brylował tranwestyta, którego dojechali i po aresztowaniach , osłabiło ekipe mocno, teraz to jest cień, ale i tak dobrze że jeszcze w ogóle istnieją.
Tak reasumując, ekipy hiszpańskie są słabe i używają sprzętu, w Barcelonie nawet przez to były ofiary.
Co do tych akcji odwetowych, to znam tylko wersje fanow FCB i jedną tylko widziałem.
Fajnie na początku Espanyol sie postawił na olimpijskim, ale tydzień później odwet i ich lokal dzielnicowy rozjebany podczas ich zbiórki na wyjazd. Noże w ruch szły przy okazji wjazdu, na ich wcześniejsze zbiórki albo zabawy, ogólnie w użyciu sprzęt.
+ jeszcze wenętrzne porachunki BN z ekipa lewacką z FCB, w której brylował tranwestyta, którego dojechali i po aresztowaniach , osłabiło ekipe mocno, teraz to jest cień, ale i tak dobrze że jeszcze w ogóle istnieją.
Tak reasumując, ekipy hiszpańskie są słabe i używają sprzętu, w Barcelonie nawet przez to były ofiary.
-
Espanyol obecnie ma jakąś mała bandę chuliganów? Chodzi mi o jakieś podgrupy,które działają w La Curva np Eternos czy coś takiego
-
Ma, ale bardzo słabo aktywna, BB pozostałości przecież
Tu we Francji na euro wraz z ze starymi z US i Malaga
[link]
Tu we Francji na euro wraz z ze starymi z US i Malaga
[link]