"Soul Crew" - D.Jones, T.Rivers. Jedyna książka jak na razie, którą przeczytałem. Opowiada o ekipie Cardiff City - lata 1974-2006, fajnie sie czyta wspomnienia z inwazji Red Army właśnie w 1974, czy tez meczu z Chelsea jakieś 10 lat pożniej, kiedy Headhunters zjeżdżali do Walii od 11 rano i z tego tytułu przez cały dzień do pożnego wieczora odbywały się non stop walki. Ale najlepszy klimat ma rozdział o "wycieczkach towarzyskich", konkretnie o wypadzie jednego z autorów na mecz ME'96 Anglia - Szkocja, gdzie na kilku stronach przewijają się fanatycy Chelsea, Millwall, Wolves, Boro, Newcastle innych... Słowem taki klimat jak w Polsce na kadrze w latach 90-tych (mecze w Zabrzu).
[link]
"30 years of hurt" - C. Pennant, A.Nicholls. Czyli 30 lat jeżdzenia z reprezentacją Anglii na wyjazdy, na turnieje mistrzowskie. Jak już wcześniej wspomniałem w innym temacie prawie rok temu, jest spory rozdział o Polsce ""They wanted fight us or each other!" poświęcony czterem wizytom Angoli w naszym kraju (91, 93, 97, 99), wszystko w formie opisów ludzi z różnych ekip (słynny Jason Mariner z Chelsea skazany po akcji "Own Goal", czy tż Mark Chester ze Stoke i wielu innych). Jestem w trakcie czytania.
[link]
Teraz tak...
Dwie książki o uznawanej za najlepszą w historii ekipie West Hamu, koncentrujące się wokół osoby jej lidera Billa Gardnera
"Congatulations...". Fragmenty były tłumaczone na starym forum przez Stortebekera, książka uznawana za jedną z lepszych, chociaż niektóre osoby zarzucają Pennantowi wyolbrzymianie pewnych faktów, zdarzeń.
[link]
i jeszcze jedna
[link]
Rywal zza miedzy czyli Chelsea, też sie ma czym pochwalić
Książka w/w Jasona Marinera
[link]
i dość znanego w Polsce Dougie Brimsona, którego jeden z rozdziałów książki
"England, my England" (o wizycie w Chorzowie'93), został wydrukowany bodajże w 2, czy 3 numerze "TMK"
[link] - to właśnie w/w pozycja, poza tym Brimson napisał jeszcze 8 innych.
Manchester United to...
"Red Army General" - będę ją miał za miesiąc.
[link]
"The men in black"
[link]
Podzielony Birmingham
"Zulus: Football Hooligan Gang" - to oczywiscie FC Birmingham
[link]
i
"Villains Aston Villi
[link]
Dwie książki o Potsmouth
"Rolling with the 6.57 Crew"
[link]
"Playing Up With Pompey"
[link]
Druga strona Manchesteru i wspomnienia lidera Man City
"Guvnors"
[link]
"Service Crew" - to oczywiscie Leeds United
[link]
Na koniec dwie pozycje Marka Chestera, lidera Stoke, pierwsza
"Sex, drugz and football thugs"
[link]
i jeszcze jedna, przy czym w tym przypadku, polecam byście przeczytali komentarze tych, którzy ową książke juz przeczytali, zwróćcie uwagę na wypowiedzi...
"Naughty..."
[link]
No na koniec książka opisująca przygody jednej z najlepszych ekip w historii
"We Fear No Foe!" - czyli Millwall
[link]
To tyle z mojej strony, resztę znajdziecie na Amazonie