Świeta Wojna czyli Derby Krakowa

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

fanatyk18

Świeta Wojna czyli Derby Krakowa

Post autor: fanatyk18 » 14.04.2008, 15:12

Juz nie caly tydzien do najwiekszych derbow Polski a tutaj zadnego tematu zwiazanego z tym wydarzeniem.
Ja osobiscie obstawiam wygrana Wisły 3:1 na Cracovia

iparts.pl
kumaty_kumacz

Post autor: kumaty_kumacz » 14.04.2008, 15:16

Zawsze ciekawe derby... Cięzki mecz będzie bo obie drużyny nieźle grają. Wisłą to wisła a cracovia powalczy o dobry wynik
Ciekawe czy jakieś akcje są szykowane przez kibiców :)
CRACOVIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Łowcy psów

popaprany

Post autor: popaprany » 14.04.2008, 15:17

także stawiam na Wisłę... nie tylko pod względem sportowym :wink:
[link]

linaad

Post autor: linaad » 14.04.2008, 15:19

stawiam na Wisłe,
ale najwieksze derby Polski to jednak są w Łodzi a nie w Krakowie

fanatyk18

Post autor: fanatyk18 » 14.04.2008, 16:16

linaad pisze:stawiam na Wisłe,
hahah tak napewno najwieksze derby w lodzi hahah
przestan pisac takie glupie posty bo tylko poprawiasz humor :lol:

MBTCh

Post autor: MBTCh » 14.04.2008, 16:37

Największe derby w Polsce to może 20 lat temu Kraków miał. Łódź czy Sląsk już dawno przerosły skalą te Krakowskie. No chyba że o wielkości derbów świadczy ilość noży w żebrach przeciwnika, wtedy powodzenia zyczę :roll:

popaprany

Post autor: popaprany » 14.04.2008, 16:42

fanatyk18 pisze:
linaad pisze:stawiam na Wisłe,
hahah tak napewno najwieksze derby w lodzi hahah
przestan pisac takie glupie posty bo tylko poprawiasz humor :lol:
kompletnie nie rozumiem reakcji... taka jest prawda ze derby Krakowskie straciły na zainteresowaniu...
Ostatnio zmieniony 14.04.2008, 17:03 przez popaprany, łącznie zmieniany 1 raz.
[link]

koshu

Post autor: koshu » 14.04.2008, 16:47

MBTCh pisze:Największe derby w Polsce to może 20 lat temu Kraków miał. Łódź czy Sląsk już dawno przerosły skalą te Krakowskie. No chyba że o wielkości derbów świadczy ilość noży w żebrach przeciwnika, wtedy powodzenia zyczę :roll:
Zgadzam się w stu procentach. Cracovia ostatnio prezentuje się poniżej swoich możliwości... jak to będzie na Derbach zobaczymy 8)
Obrazek
!!!

isaac

Post autor: isaac » 14.04.2008, 16:59

ku*** mac !!!
znowu napinka nt. nozy ?!
dajcie sobie na wstrzymanie...
niestety,ale to prawda - teraz prawdziwe derby sa w Lodzi czy na Slasku...
u nas nie ma tak pieknie ze przyjezdni dostaja po kilka tys. biletow...mam nadzieje ze to sie jeszcze zmieni...

derby dla Pasów !!!

mikołaj

Post autor: mikołaj » 14.04.2008, 17:04

Derby Krakowa mają swój klimat, ale pisanie że są gorsze od łódzkich albo górnośląskich dość IMO nie na miejscu. Różnica w klimacie i tyle

Derby dla PASÓW!
EOT
do krwi ostatniej, do tchu ostatniego!

Inter

Post autor: Inter » 14.04.2008, 17:04

Prawda jest taka, że pod względem historycznym derby Krakowa są na pewno najważniejszymi w Polsce.

Jednak na obecną chwilę największe zainteresowanie wśród nas; kibiców wzbudzają derby Łodzi, ze względu na możliwość wpuszczenia dużej liczby przyjezdnych.

Niemniej, derby Krakowa, to najstarsze w Polsce z niesamowitą historią (nawet w czasie okupacji grano mecze, a i do zadym dochodziło :) )

Byłoby git, gdyby obie ekipy w końcu zrozumiały, że prawdziwy mezczyzna napierdala się na gole lapy, ale to tylko taka dygresja...

Pozdrowienia dla Hutnika :D
http://slowfoot.pl/

szalona musztarda

Post autor: szalona musztarda » 14.04.2008, 18:12

To sa najbardziej prestizowe derby w Polsce, moze przez ograniczenia sa w cieniu derbow Lodzi, ale mimo wszystko to jest ta najwieksza Swieta Wojna.

Derby oczywiscie dla Wisły. 8)

Qubek

Post autor: Qubek » 14.04.2008, 18:55

Dla slązka najważniejsze bedą derby Śląska, dla karakusa - Krakowa, itd. Nie wiem po c*** ta licytacja skoro nikt tu raczej zdania nie zmieni
Ostatnio zmieniony 15.04.2008, 14:59 przez Qubek, łącznie zmieniany 1 raz.

GoodOldBoy

Post autor: GoodOldBoy » 14.04.2008, 21:40

najlepsze derby sa wtedy kiedy kibice gosci dostaja tyle biletow ile chca, a pilkarsko druzyny sa zblizone poziomem...do niedawna tak bylo w Lodzi, w tym roku jednak derby na Slasku przebily te lodzkie ze wzgledu na ilosc kibicow, no i pilkarsko...w Krakowie nienawisc miedzy klubami jest chyba najwieksza, dodajac jeszcze sprzet w uzyciu na porzadku dziennym...wiec chyba pod tym wzgledem (no i pilkarskim tez) mozna mowic,ze sa najlepsze w Polsce. Jednak te 800 osob Cracovii nijak sie ma do kilku tysiecy Widzewa i kilkunastu Gornika.
Ja tylko mam nadzieje na niezly mecz (tu Cracovia moglaby wygrac), i oprawy (szczegolnie Wisly), no i zero osob pocietych nie mowiac o ofiarach smiertelnych.
>>>BENEATH THIS MASK THERE IS MORE THAN FLESH. BENEATH THIS MASK THERE IS AN IDEA, AND IDEAS ARE BULLETPROOF<<<

Total

Post autor: Total » 14.04.2008, 21:54

Myślę, że piłkarsko i kibicowsko derby dla Wisły.

Pasy od dłuższego czasu mają poziom mizerny. Ciekawy jestem jaki trans wymyślą na Wisłe(pewnie jakiś prostacki ibez pomysłu) i czy zaśpiewają choć raz dla piłkarzy, czy jednak cały mecz będzie AntyWisla.

Takie moje zdanie jest, zaraz pewnie pasiaki mnie zjadą..prosze bardzo ;)

JSC

Post autor: JSC » 14.04.2008, 21:56

Total pisze:Pasy od dłuższego czasu mają poziom mizerny. Ciekawy jestem jaki trans wymyślą na Wisłe(pewnie jakiś prostacki ibez pomysłu) i czy zaśpiewają choć raz dla piłkarzy, czy jednak cały mecz będzie AntyWisla.
Po co się więc napinasz ? Pomyśl trochę czasem.
Obrazek

Total

Post autor: Total » 14.04.2008, 21:58

JSC pisze:
Total pisze:Pasy od dłuższego czasu mają poziom mizerny. Ciekawy jestem jaki trans wymyślą na Wisłe(pewnie jakiś prostacki ibez pomysłu) i czy zaśpiewają choć raz dla piłkarzy, czy jednak cały mecz będzie AntyWisla.
Żadna napinka. A moje osobiste zdanie.

JSC

Post autor: JSC » 14.04.2008, 22:11

Jeżeli przypuszczenia czy kibice Cracovii choć raz dla piłkarzy, czy jednak cały mecz będzie AntyWisla są Twoim osobistym zdaniem to polecam raz wyjść sprzed komputera i chociaż Canal + raz włączyć, już nie wymagam zebyś na mecz szedł.
A tak ma marginesie to ze jesteś AntyCracovia to widać na kilometr, więc nie zarzucaj innym ze są AntyWisła :D
Dzięki za uwagę.
Obrazek

craxoholik

Post autor: craxoholik » 14.04.2008, 22:16

Total pisze:Myślę, że piłkarsko i kibicowsko derby dla Wisły.

Pasy od dłuższego czasu mają poziom mizerny. Ciekawy jestem jaki trans wymyślą na Wisłe(pewnie jakiś prostacki ibez pomysłu) i czy zaśpiewają choć raz dla piłkarzy, czy jednak cały mecz będzie AntyWisla.

Wsumie chlopak to ma troche racji bo te przyspiewki na kazdy meczu wisla to stara kur... itp... to juz sie troche nudne robi a co do transparentow to sa takie pomyslowe zarowno jak i wasze;p
pozdrawiam:D
CRACOVIA zawsze PANY

viceroy

Post autor: viceroy » 15.04.2008, 02:06

Inter pisze:Prawda jest taka, że pod względem historycznym derby Krakowa są na pewno najważniejszymi w Polsce.

Jednak na obecną chwilę największe zainteresowanie wśród nas; kibiców wzbudzają derby Łodzi, ze względu na możliwość wpuszczenia dużej liczby przyjezdnych.

Niemniej, derby Krakowa, to najstarsze w Polsce z niesamowitą historią (nawet w czasie okupacji grano mecze, a i do zadym dochodziło :) )

Byłoby git, gdyby obie ekipy w końcu zrozumiały, że prawdziwy mezczyzna napierdala się na gole lapy, ale to tylko taka dygresja...

Pozdrowienia dla Hutnika :D
Ale ciulstwa piszesz , najwiekszymi i najwazniejszymi derbami są derby sląska i kibicowsko atmosfera samego mecz przerasta Krakowskie Derby , z całym szacunkiem jesli było by troche wiecej biletów dla drugiej ekipy moglibysmy dyskutowac , fakt ze Derbów na sląsku jest masa , ale jedne są dosc kontrowersyjne i to juz w tym roku odowodnili , cała Polska i cały g.sląsk zył derbami w mediach radiach sląskich i nietylko szumiało az trza... na tym zakoncze te durnowata polemike na temat.

PS.Kto niebył ten pewnie wie lepiej...
Obrazek
Gůrny Ślůnsk , Freistaat Bayern , Euskadi Vasca

Inter

Post autor: Inter » 15.04.2008, 07:27

Sam ciulstwa piszesz :lol:
Derby klasyczne, to mecze klubów z jednego miasta. Dla potrzeb komercyjnych używa się również tego okreslenia piszac o meczach klubów z jednego regionu, czy nawet nie bedace w jednym regionie geogr. (Barca-Real). Nazywajcie sobie derbami co chcecie, dla mnie "derby" sa zarezerwowane dla jednego miasta.
I c*** mnie obchodzi co jakis dziennikarz czy inna wikipedia o tym mówi.
Wiec kolego viceroy, nie p****** mi tu 8)

PS Pomine juz fakt, ze 1. raz byles na Ruch-Górnik organizowanym na Śląskim z taka iloscia kibiców, zwlaszcza przyjezdnych i zgrywasz tu znawce. Litości.

Np. Nisc_PL zbanowany, a takie pokemony sie udzielają. Fajne forum :lol:

nikczemny

Post autor: nikczemny » 15.04.2008, 09:26

Panowie z Krakowa.
O co się tu kłócić???
Na mecz ustalony jest przecież pakt o nieagresji i każdy kumaty o tym wie.
Najświetniejsze derby w Polsce to derby Łodzi a na Górnym Śląsku to derby Górnego Śląska.

Chyba tyle przed meczem informacji wystarczy, po co przelewać żółć.

Ciekawski

Post autor: Ciekawski » 15.04.2008, 10:42

Ja mam pytanko, były słuchy że sektor D będzie otwarty na derby, czy to prawda ??
Obrazek

Szejk

Post autor: Szejk » 15.04.2008, 10:57

Ciekawski pisze:Ja mam pytanko, były słuchy że sektor D będzie otwarty na derby, czy to prawda ??

niestety nie.
st.Marynarz pisze:Niema co juz pisac o nie pojawienu sie Wisły na rynku nie od dzisiaj wiadomo ze Wisła to Ultraska a Cracovia Bandytka i niema co pierdolic

viceroy

Post autor: viceroy » 15.04.2008, 11:13

Inter pisze:Sam ciulstwa piszesz :lol:
Derby klasyczne, to mecze klubów z jednego miasta. Dla potrzeb komercyjnych używa się również tego okreslenia piszac o meczach klubów z jednego regionu, czy nawet nie bedace w jednym regionie geogr. (Barca-Real). Nazywajcie sobie derbami co chcecie, dla mnie "derby" sa zarezerwowane dla jednego miasta.
I c*** mnie obchodzi co jakis dziennikarz czy inna wikipedia o tym mówi.
Wiec kolego viceroy, nie p****** mi tu 8)

PS Pomine juz fakt, ze 1. raz byles na Ruch-Górnik organizowanym na Śląskim z taka iloscia kibiców, zwlaszcza przyjezdnych i zgrywasz tu znawce. Litości.

Np. Nisc_PL zbanowany, a takie pokemony sie udzielają. Fajne forum :lol:
Po 1 niebyłem , po drugie w poprzednich latach na Derbach Sląska bywało duzo więcej ludzi wiec twoje sugestie sa wyssane z palca.
Obrazek
Gůrny Ślůnsk , Freistaat Bayern , Euskadi Vasca

JSC

Post autor: JSC » 15.04.2008, 11:18

krakowski - moim zdaniem też jest za dużo anty dopingu, ale bez przesady że jest on wyłącznością. Taka opinia powstała przez internet, bo jak pare osób płacze na tym forum że "Cracovia to tylko anty doping" to od razu reszta to podłapała i teraz "trendy" jest napisać na Cracovię "Anty Wisła". Tak samo jak trendy jest napisać do kogoś ze jest "prze kumaty", albo "dziecko neo" albo "lecz swoje kompleksy". Byłem na meczu Polonia Bytom - Korona, gdy Korona zaczęła śpiewać WTSK, to Polonia od razu się przyłączyła, jakby to conajmniej było coś o PZPN-ie. I co ? nikt o tym tu nie napisał. Nie napisał bo nie wiedział - nie było tego slychać w TV ani nie pisali o tym na Onecie, to skąd ludzie z tego forum mogliby się o tym dowiedzieć ?
Rozumiem że moze komuś się nie podobać ze Cracovia śpiewa WTSK (chociaż 80 % ludzi którzy na to narzekają nigdy nawet tego nie słyszeli), ale nie popadajmy w skrajności. Bo teraz pojawiają się mądrale tacy jak ten wyżej którzy piszą "ciekawe czy kibice chociaż raz zaśpiewaja dla piłkarzy, czy ciągle będzie AW", a za chwile jakiś następny inteligent to przeczyta i pomyśli ze tak jest naprawdę i wymyśli następną bajkę w którą uwierzy następny maniak.
Obrazek

Yaguarundi

Post autor: Yaguarundi » 15.04.2008, 12:11

krakowski pisze:
JSC pisze:
Nie wiem czemu sie go czepiasz. A niby co miał sobie pomyśleć? skoro u Was nawet mecz hokeja nie może sie odbyć bez odśpiewania Waszego hymnu -> W.T.S.K.
Wyrobiliście sobie w Polsce taką a nie inną opinie i nie masz sie co dziwić że jesteście kojarzeni w Polsce przede wszystkim z "anty dopingiem"
Macie klub z tradycjami i historią ale postanowiliście wybrać drogę "anty", Wasza sprawa, ale nie dziw sie że ludzie w Polsce odbierają to inaczej niż Wy i kojarzą w festiwalem kompleksów.

Natomiast co do samych derbów to piłkarsko i kibicowsko pewnie będą dla Wisły, no bo ciężko wymagać żeby Pasiacy w 800 głów przyćmili kilkanaście tys. Wisły. Na dzień dzisiejszy w krakowskich derbach, gospodarz zawsze wypadnie lepiej przy takich dysproporcjach biletowych.
Co do wyższości jednych derbów nad drugimi, to na pewno łódzkie są lepsze pod względem liczebności gości i może dlatego wydają sie bardziej klimatyczne dla kogoś z zewnątrz. Natomiast te krakowskie wyróżniają sie pod względem klimatu i tradycji, bo w końcu nazwa "święta wojna" nie wzięła sie z nikąd. Chociaż ostatnio "święta wojna" nie wywołuję już tak dużego ciśnienia w mieście jak kiedyś"
Ale W. to S.K, o co ci chodzi? :?
Obrazek

gawcio[Sekcja Muszyna]

Post autor: gawcio[Sekcja Muszyna] » 15.04.2008, 13:03

K.M.W.T.W
Obrazek

Cracovia

Post autor: Cracovia » 15.04.2008, 13:44

Nie wałkujmy tego tematu, nie zróbmy się takim pośmiewiskiem jak Łódź. Na internecie każdy mądry, co ma być to będzie wszystko wyjaśni się na mieście.
Powodzenia.

Inter

Post autor: Inter » 15.04.2008, 13:54

viceroy pisze:(...) Po 1 niebyłem , po drugie w poprzednich latach na Derbach Sląska bywało duzo więcej ludzi wiec twoje sugestie sa wyssane z palca.
Acha, to jak niebyłeś, to juz w ogóle szacunek. :shock:

Total

Post autor: Total » 15.04.2008, 14:20

craxoholik pisze:
Total pisze:Myślę, że piłkarsko i kibicowsko derby dla Wisły.

Wsumie chlopak to ma troche racji bo te przyspiewki na kazdy meczu wisla to stara kur... itp... to juz sie troche nudne robi a co do transparentow to sa takie pomyslowe zarowno jak i wasze;p
pozdrawiam:D
Rozumiem po tym wpisie, że uważasz mnie za kibica Wisły.

No troche się mylisz... ;)

Pau

Post autor: Pau » 15.04.2008, 14:50

Jak dla mnie to na chwile obecna malo interesuja mnie derby Krakowa. Czemu Craxie nie oddadza calej trybuny E? Nudne mecze sa miedzy tymi zespolami, kiedys bylo ciekawiej pozdrawiam.

p.

Post autor: p. » 15.04.2008, 15:00

Pau pisze:Jak dla mnie to na chwile obecna malo interesuja mnie derby Krakowa. Czemu Craxie nie oddadza calej trybuny E? Nudne mecze sa miedzy tymi zespolami, kiedys bylo ciekawiej pozdrawiam.

Bo gdybyśmy dali Pasom, cała trybune E, to co moglibysmy dostać w zamian od nich? 300 miejsc w dzikiej klatce, po za boiskiem...
miasto nocą..i o to mi chodziło

Qubek

Post autor: Qubek » 15.04.2008, 15:03

wth pisze:Panie Qubek jaką szkołe pan skonczył :?: wolniej pisac więcej mysleć,po co licytować :lol: :roll:
Zmieniłem, pasuje?? Mam nadzieje że nie uraziłem Twoich uczuć :lol: . Co do licytacji to sam sobie odpowiedz na to pytanie i przy okazji napisz jak dla osób z Górnego Śląska, Trójmiasta bądź Łodzi derby Krakowa mają mieć większe znaczenie od ich własnych. 8)

Co do twojego pytania to skończyłem 2 lata temu polibude :wink:

Piotras ŁKS

Post autor: Piotras ŁKS » 15.04.2008, 15:35

co do samej polemiki an temat derbów to obiektywnie patrząc to te NAJLEPSZE to jednak ma Łódź :wink:

Kraków ma najbogatszą historie derbowych pojedynków ale kibicowski poziom tych spotkań odkąd Cracovia wrocila do ektraklasy raczej nie zachwyca ze względu na ilosc przyznawanych biletów dla gości w obie strony... to juz nie ta sama Święta Wojna ;)

Derby Śląska zostawie bez szerszego komentarza, jeden napompowany przez media mecz na Śląskim to troche za mało na miano NAJWIĘKSZYCH DERBÓW

Derby Łodzi od dluzszego czasu trzymają równy wysoki jak na polskie standardy poziom (z malymi wyjatkami) i na dzien dzisiejszy zdecydowanie to sa najlepsze DERBY
ŁKS ŁÓDŹ

t_JB

Post autor: t_JB » 15.04.2008, 16:12

Pisać na temat !

Załóżcie sobie temat o tym które sa cacy itp. i tam piszcie. Ten zostawcie dla Krakowa.

Sync

Post autor: Sync » 15.04.2008, 21:31

Cracovia dostała 800 biletów dziś rozpoczeła się sprzedaż i wszystkie bilety poszły

Zablokowany