refleksje kibicowskie

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

ODPOWIEDZ
zabarsking

refleksje kibicowskie

Post autor: zabarsking » 21.04.2025, 21:29

Witam.
Od dłuższego czasu obserwuję w świecie kibicowskim zachowania totalnie niezrozumiałe. Ja wiem, za chwilę pewnie wskoczą tu jakieś mądrości w stylu "Nie znasz, to się nie wypowiadaj". No może i nie znam. Nie mam i nigdy nie miałem ambicji bycia "kumatym" kibicem, bliżej mi do pikola. Choć biorąc pod uwagę, że zdarzało mi się w pojedynkę smarować grafy rywala na jego terenie, to chyba niejeden "kumaty" chciałby być takim pikolem jak ja.

Ale do rzeczy.
Ja rozumiem, że społeczność kibicowska to nie ludzie na Woodstocku. Że awantury, że bluzgi. Taka subkultura. Do hokeistów też nikt nie ma pretensji, że się napierdalają. Taki folklor, który trzeba albo zaakceptować, albo się od niego zdystansować.
Ale niech mi ktoś wyjaśni skąd takie namnożenie jawnie kasztaniarskich, wieśniackich zachowań wśród kibiców? Kiedy przywędrowała do nas ta cała śmieszna moda na nagrywanie "zapowiedzi" przedmeczowych na jutubka, gdzie na nagraniu widać, jak stowarzyszenie masturbacyjne pawianów w kominiarkach napina się do kamery i zapowiada "mobilizację"? Przecież, ku***, to jest tak śmieszne i żenujące, to jest takie intelektualne AIDS i pospolita wiocha, że nie wiem, co jest niżej. Może "Pamiętniki z wakacji". Może...

Kolejna sprawa.
"Internet swoje a ulice swoje". Ulubione hasło każdej ekipy. Tyle jeśli chodzi o deklaracje. Jeśli chodzi o czyny, to każda, ku***, każda ekipa (albo prawie każda) wrzuca do internetu jakieś śmieszne oświadczenia, stanowiska, sprostowania et cetera. A to że nie było tak jak pisali rywale.

No i jeszcze te pożal się Boże zachowania "kumatych", którym się wydaje, że są kimś wyżej, bo starsi koledzy tak ich nauczyli, robią te swoje naburmuszone miny, powtarzają pod nosem jakieś teksty w stylu "kto ma wiedzieć ten wie", "nie wypowiadaj się o świecie, którego nie rozumiesz", generalnie cała paleta śmiesznych gestów i zachowań dających takim marszczyfredom iluzję wyjątkowości, niedostępności i bycia kimś większym niż inni.

Tyle ode mnie. Pozdrowienia dla normalnych. I tych spokojniejszych, i tych lubiących mocniejsze wrażenia.

iparts.pl
navijaci88

Re: refleksje kibicowskie

Post autor: navijaci88 » 21.04.2025, 21:48

Był już temat w tym stylu kilka lat temu
viewtopic.php?f=1&t=35361

Po prostu znak czasów i wyścig szczurów, który nie ma końca. Żadna ekipa nie chce odstawać i myśleć po swojemu, więc nikt nie wpuszcza Wisły, każdy Ultrasuje, chociaż jak pokazała Anglia lat 80 nie jest to do niczego potrzebne, żeby robić fajną atmosferę, kazdy robi patriotyczne oprawy, chodzi na pielgrzymki, wszystkie nowe stadiony są identyczne i większość meczy polega na suchym wyśpiewaniu śpiewnika. Jedni po prostu nakładają zielone koszulki, drudzy niebieskie, a wszystko ma drugie dno, bo pamiątkami handlują tzw kumaci, którzy robią pieniądze na tzw piknikach. Kiedyś były fleki, ortaliony, nie było hajsu, ale był klimacik. Szal wiele znaczył, bo nie było o niego łatwo. Dzisiaj stoiska z pamiątkami przypominają chiński bazar, a kibole to prężni biznesmeni w drogich samochodach, którzy przybijają piąteczki z prezesami i innymi szychami.

Hugo Boss

Post autor: Hugo Boss » 21.04.2025, 22:10

navijaci88 pisze:
21.04.2025, 21:48
Po prostu znak czasów
...że taka pierdolona, bez klubowa p**** jak ty, ma tu w ogóle konto (a nawet kilka) i może pisać te swoje modowe wysrywy o koszulkach.
RKS MOTOR LUBLIN

Montanista

Post autor: Montanista » 22.04.2025, 06:18

zabarsking pisze:
21.04.2025, 21:29
Ja rozumiem, że społeczność kibicowska to nie ludzie na Woodstocku. Że awantury, że bluzgi. Taka subkultura. Do hokeistów też nikt nie ma pretensji, że się napierdalają. Taki folklor, który trzeba albo zaakceptować, albo się od niego zdystansować.
Ale niech mi ktoś wyjaśni skąd takie namnożenie jawnie kasztaniarskich, wieśniackich zachowań wśród kibiców?
[link] (zerknij na fragment od 15:28 do 15:50)

Radosnego dnia 😁

navijaci88

Post autor: navijaci88 » 22.04.2025, 06:31

Hugo Boss pisze:
21.04.2025, 22:10
navijaci88 pisze:
Po prostu znak czasów
...że taka pierdolona, bez klubowa p**** jak ty, ma tu w ogóle konto (a nawet kilka) i może pisać te swoje modowe wysrywy o koszulkach.
Mogę pisać co chcę. Jest wolność słowa, demokracja. To nie Trybuna Ludu.

Pozdro stary Motor. Piękne czasy przed Bundesligą na trybunach

Obrazek

Ie_suiveur

Post autor: Ie_suiveur » 24.04.2025, 02:18

navijaci88 pisze:
22.04.2025, 06:31
Hugo Boss pisze:
21.04.2025, 22:10
navijaci88 pisze:
Po prostu znak czasów
Mogę pisać co chcę. Jest wolność słowa, demokracja. To nie Trybuna Ludu.

Pozdro stary Motor. Piękne czasy przed Bundesligą na trybunach

Obrazek
a u ciebie w kraju jak to teraz wygląda? przybliżysz swoją ekipę?

ODPOWIEDZ