Aktualna sytuacja kibicowska
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Aktualna sytuacja kibicowska
O to aktualna sytuacja na Polskiej scenie kibicowskiej

-
Re: Aktualna sytuacja kibicowska
Niezła robota, może parę detali dyskusyjnych ale generalnie ciekawe zobrazowanie. Mógłbyś to wrzucić w większej rozdzielczości?
-
Dobra robota, generalnie widać 5 szerokich koalicji - Triada, WRWE, KSGKS, Legia-ZS, Śląsk-Lechia
Największe ekipy 'niezrzeszone' to Jagiellonia, Pogoń i Korona.
Największe ekipy 'niezrzeszone' to Jagiellonia, Pogoń i Korona.
Kibicowskie mapy - Kraków, Śląsk, Łódź, Podkarpacie, Toruń, Tczew
https://www.kibice.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=37085&start=80#p1445021
https://www.kibice.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=37085&start=80#p1445021
-
-
Naprzód Jędrzejów
-
Traktując to jak gwiazdozbiór Wisła Sandomierz ma najlepsze położenie względem galaktyk :)
ABG
-
Świetna sprawa. Kawał roboty i bardzo duża wiedza, także o ekipach pobocznych, o których wielu by nawet się nie zająknęło (Granica Kętrzyn, Górnik Brzeszcze, Obra Kościan, Włókniarz Kietrz, Kolejarz Stróże, Naprzód Rydułtowy, Concordia Knurów, MKS Radymno...). Do przyswojenia przez każdego z nas :). Ciekawie mi się tą mapę czytało i zapisałem ją sobie na dysku - anno domini 2023. Wrócę do tego za jakiś czas na pewno, gdy pozachodzą kolejne zmiany na naszej scenie. Polski ruch kibicowski skoncentrował się, jak nigdy. Poucinane zostały niejednoznaczne relacje i ta konstelacja gwiazd doskonale to przedstawia. Ten rozrys pokazuje 4 ciekawe sprawy:
1) Odrębność ważnego obozu La Familia odpowiadającego za bardzo duży obszar naszego kraju, pomimo działania w kręgach zainteresowań ekip typu Widzew Łódź, Ruch Chorzów czy Wisła Kraków. Specyfika ekip (większość z nich to średnie ekipy, ale bardzo prężnie się wspierające) w ramach niego działających powoduje, że w zasadzie powinien on być również wyróżniony pogrubioną kreską (główną osią jest tutaj relacja Stal Rzeszów-Stal Stalowa Wola);
2) "Połączenie" dwóch poważnych obozów dzięki zgodzie BKS Stal Bielsko-Biała-Miedź Legnica (to z przymrużeniem oka);
3) Najlepszy przegląd sceny (pół żartem, pół serio) Wisły Sandomierz, która dzięki swoim relacjom może w zasadzie mieć styczność z ekipami totalnie siebie wykluczającymi w przeciągu kilku tygodni, gdy trafią dobre mecze układów i zgód, na które ściągnie cała rzesza przyjaciół;
4) Położenie Górnika Konin, którego polubienia są tak nieoczywiste i tworzące poniekąd osobną konstelację ekip, że aż byłem ciekaw, jak autor mapki z tego wybrnie.
Pytania do autora:
1) Przerywana linia Motor-Miedź sugerowałaby bardzo bliskie relacje (coś jak Raków-Stomil czy ŁKS-Cracovia) między tymi ekipami. Kiedy obie ekipy wspierały się oficjalnie na swoich meczach? Pytam o oficjalne wsparcia, bo Raków-Stomil czy ŁKS-Cracovia podają swoje liczby, gdy siebie wspierają, mimo braku usankcjonowanych relacji.
2) Czy Górnik Konin i Ostrovia Ostrów Wielkopolski mają oficjalne relacje z Falubazem Zielona Góra? Z mojej wiedzy wynika, że nie zostały przybite między nimi żadne nawet układy, a na mapce zaznaczone zostało, jakby łączyła te ekipy albo zgoda albo układ (ciągła linia to sugerująca). Jeśli było coś przybijane - to kiedy?
I sugestia - mnie osobiście frapująca - do Górnika Wałbrzych i Polonii Świdnica koniecznie dodałbym Dozamet Nowa Sól. Dozametowcy w ostatnich latach zrobili jeden z największych progresów w kibicowskiej Polsce - z ekipy wymarłej stali się ważnym składnikiem Legionu Sudety. Myślę, że ich tu ewidentnie brakuje.
Reasumując - kapitalna praca. Jak dobrze, że komuś jeszcze chce się takie rzeczy robić i ktoś się tym jara, zamiast jedynie klepać w klawiaturę i pisać pełne napinki komenty. Brawo!
1) Odrębność ważnego obozu La Familia odpowiadającego za bardzo duży obszar naszego kraju, pomimo działania w kręgach zainteresowań ekip typu Widzew Łódź, Ruch Chorzów czy Wisła Kraków. Specyfika ekip (większość z nich to średnie ekipy, ale bardzo prężnie się wspierające) w ramach niego działających powoduje, że w zasadzie powinien on być również wyróżniony pogrubioną kreską (główną osią jest tutaj relacja Stal Rzeszów-Stal Stalowa Wola);
2) "Połączenie" dwóch poważnych obozów dzięki zgodzie BKS Stal Bielsko-Biała-Miedź Legnica (to z przymrużeniem oka);
3) Najlepszy przegląd sceny (pół żartem, pół serio) Wisły Sandomierz, która dzięki swoim relacjom może w zasadzie mieć styczność z ekipami totalnie siebie wykluczającymi w przeciągu kilku tygodni, gdy trafią dobre mecze układów i zgód, na które ściągnie cała rzesza przyjaciół;
4) Położenie Górnika Konin, którego polubienia są tak nieoczywiste i tworzące poniekąd osobną konstelację ekip, że aż byłem ciekaw, jak autor mapki z tego wybrnie.
Pytania do autora:
1) Przerywana linia Motor-Miedź sugerowałaby bardzo bliskie relacje (coś jak Raków-Stomil czy ŁKS-Cracovia) między tymi ekipami. Kiedy obie ekipy wspierały się oficjalnie na swoich meczach? Pytam o oficjalne wsparcia, bo Raków-Stomil czy ŁKS-Cracovia podają swoje liczby, gdy siebie wspierają, mimo braku usankcjonowanych relacji.
2) Czy Górnik Konin i Ostrovia Ostrów Wielkopolski mają oficjalne relacje z Falubazem Zielona Góra? Z mojej wiedzy wynika, że nie zostały przybite między nimi żadne nawet układy, a na mapce zaznaczone zostało, jakby łączyła te ekipy albo zgoda albo układ (ciągła linia to sugerująca). Jeśli było coś przybijane - to kiedy?
I sugestia - mnie osobiście frapująca - do Górnika Wałbrzych i Polonii Świdnica koniecznie dodałbym Dozamet Nowa Sól. Dozametowcy w ostatnich latach zrobili jeden z największych progresów w kibicowskiej Polsce - z ekipy wymarłej stali się ważnym składnikiem Legionu Sudety. Myślę, że ich tu ewidentnie brakuje.
Reasumując - kapitalna praca. Jak dobrze, że komuś jeszcze chce się takie rzeczy robić i ktoś się tym jara, zamiast jedynie klepać w klawiaturę i pisać pełne napinki komenty. Brawo!

-
To jest mapa stworzona przez policję z tad tyle dokładności i wiedzy
-
-
Bardzo dobra mapa. Czasem trudno się połapać ,a tu gotowa ściąga.
-
Orleta Radzyń Podlaski nie są w "rodzinie" Legii?
Obserwator z zawodu. Neutralny względem wszystkich i wszystkiego
-
-
Ktoś teraz pomyśli że te ekipy wszystkie mają uklady i zgody a są takie ekipy w tych grupach co mają obecnie kosy.
-
-
Apatora nie łączy nic ze Startem Gniezno? Jakiś czas temu Krzyżacy pisali że Ci drudzy byli u nich na Ryba Cup
Obserwator z zawodu. Neutralny względem wszystkich i wszystkiego
-
Nie wiem po co tam tyle plątaniny.
Chwila w paincie i proszę - https://zapodaj.net/images/dee0831910bf1.png
wrw mi się nie chce wykańczać.
Chwila w paincie i proszę - https://zapodaj.net/images/dee0831910bf1.png
wrw mi się nie chce wykańczać.
-
plemplem81 pisze: ↑02.09.2023, 11:05bardzo duża wiedza, także o ekipach pobocznych, o których wielu by nawet się nie zająknęło (Granica Kętrzyn, Górnik Brzeszcze, Obra Kościan, Włókniarz Kietrz, Kolejarz Stróże, Naprzód Rydułtowy, Concordia Knurów, MKS Radymno...). Do przyswojenia przez każdego z nas :).
Serio ? Przecież to powinien wiedzieć każdy kto siedzi w klimacie.I raczej nie potrzeba do tej wiedzy internetu, a tym bardziej jakiś gównianych mapek.
-
Znawcy a Resovia to już chyba w konstalacji Oriona tzn. inna galaktyka 
-
Że w ogóle taka mapa powstała i w większości jest to prawda jest straszne :/Niech piekło pochłonie te k**** "decyzyjne " które do tego doprowadziły !!
-
Arka to już raczej powinna być z ŁKSem przerywana,tymbardziej z Zawiszą
-
1. Ale po co Banik ze Spartakiem?
2. Wisła nie ma już zgody/układu z Lazio?
2. Wisła nie ma już zgody/układu z Lazio?
-
Tutaj aktualizacja zrobiona przez tego samego użytkownika, który najwidoczniej zapomniał wstawić obrazka w pierwotnym temacie.
[link]
Swoją drogą pominięta została zgoda ŁKSu z Tychami.
[link]
Swoją drogą pominięta została zgoda ŁKSu z Tychami.
Ruch lewostronny jest dla lewaków