Praca licencjacka - Prasa kibicowska w Polsce.

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
Sz1945

Praca licencjacka - Prasa kibicowska w Polsce.

Post autor: Sz1945 » 10.06.2012, 00:51

Siema, poza tym że jestem aktywnym kibicem to studiuję dziennikarstwo i komunikację społeczną. Jako że kończę drugi rok licencjatu to zbieram się do pisania pracy na temat prasy kibicowskiej w Polsce. I tu mam prośbę do was. Potrzebuję publikacji dotyczących:
-historii ruchu kibicowskiego w Polsce
-historii pism kibicowskich (ważniejsze ziny, miesięczniki typu :TMK i inne)
-wykazu pism kibicowskich (wiem że jest we wrześniowym numerze TMK z 2005 roku, jednak trochę od tego czasu minęło, a nie mam dostępu do wszystkich numerów TMK, nie wiem czy taki spis pojawił się w jakimś innym piśmie, jeśli tak to proszę o namiar)
-poza tym jeśli ktoś pisał pracę na podobny temat to proszę o pomoc :)

Z góry dzięki!

iparts.pl
Magister

Re: Praca licencjacka - Prasa kibicowska w Polsce.

Post autor: Magister » 10.06.2012, 10:53

skoro jesteś aktywnym kibicem, to po co zadajesz głupie pytania? Poszukaj na forum, w bibliotekach to znajdziesz. Ja napisałem licencjat o kibicach bez durnych pytań na forum.

a co do historii ruchu kibicowskiego - gazeta wyborcza, to zdecydowanie najlepsze źródło wiedzy! :)
Prezentacje maturalne
kontakt: [email protected]

Troublemaker

Post autor: Troublemaker » 10.06.2012, 11:05

Magister pisze:skoro jesteś aktywnym kibicem, to po co zadajesz głupie pytania? Poszukaj na forum, w bibliotekach to znajdziesz. Ja napisałem licencjat o kibicach bez durnych pytań na forum.

a co do historii ruchu kibicowskiego - gazeta wyborcza, to zdecydowanie najlepsze źródło wiedzy! :)
Abstrahując od ich "rzetelności", to "Obraz polskich kibiców w oczach publicystów [link] Wyborczej" moim zdaniem byłby jednym z najłatwiejszych tematów na magisterkę, czy licencjat. Wystarczyłoby sięgnąć do poniedziałkowych numerów GóWienka. Nic prostszego. :)
Precz z antypolonizmem w polskim środowisku kibicowskim!!

Magister

Post autor: Magister » 10.06.2012, 12:16

chłopaczek z mojej uczelni pisał własnie o stereotypie kibica w GW, miał tyle materiału, że musiał zacieśnić zakres badań do okresu jednego półrocza, ja opisuje wizerunek kibiców na podstawie "Polityki" i z całego roku ledwo zebrałem wystarczającą ilość materiału do analizy, a i tak uratował mnie FPP w Bydgoszczy, bo 1/3 tekstów z Polityki dotyczyła bezpośrednio lub pośrednio tamtych wydarzeń ;)

Taki prosty przykład pokazuje, jak bardzo nie lubią nas media ;)
Prezentacje maturalne

Pokerface

Post autor: Pokerface » 10.06.2012, 15:09

Kumpel pisał o manipulacjach wyborczej w sprawie kibiców Lecha Poznań, też wyszła mu ciekawa praca :)
Nie wiem, dlaczego zdaje mi się, że jesteś zwykłym studenciakiem i wychwyciłeś temat na topie, a teraz zerowym kosztem chcesz zdobyć materiały. Studiowali ze mną dziennikarze i z doświadczeń i obserwacji wiem, że to najwięksi lenie. Nie bierz tego do siebie.
Tak jak napisał Magister - też pisałem pracę dyplomową o kibicach i nowych tematów zakładać nie musiałem. Na forum jest już taki temat, a w nim pełno przydatnych materiałów.

Sz1945

Post autor: Sz1945 » 10.06.2012, 17:18

Pokerface, po czym wnosisz że jestem zwykłym studenciakiem ? :) Po ilości postów czy dacie rejestracji? :>
Co do GW i tematów typu "Wizerunek kibiców w...", to takich tematów było od c****, i wolę napisać coś nowego.
Kolejna sprawa, wiem że jest temat do takich spraw, jednak podejrzewam że tam moja prośba zostałaby najzwyczajniej przegapiona.
Lenistwo, hmm... tu trafiłeś, ale to przypadłość nie tylko dziennikarzy ;) Sam pewnie znasz kibiców leniwych jak cholera.
Magister, to nie jest głupie pytanie, chyba że Ty masz historię całego ruchu kibicowskiego w małym paluszku, to wtedy ok, dla Ciebie może być głupie. W bibliotekach akurat jest cały c*** publikacji dotyczących kibiców. A chyba lepiej szukać pomocy u ludzi zainteresowanych kibicowaniem niż starszej Pani która akurat dorwała robotę w bibliotece.
Dzięki że chciało wam się chociaż zerknąć do tego tematu :)

Magister

Post autor: Magister » 10.06.2012, 18:07

Nie mam w małym paluszku, ale wiem gdzie i u kogo jej szukać. Znam też książki, które traktują o kibicach, artykuły prasowe itp, a wiedzę tę posiadłem dzięki przeglądaniu tego forum i skorzystaniu z googli. Jakbyś czasem uważał na tych swoich studiach i porozmawiał z promotorem/promotorką, to byś wiedział, że ciekawe informacje można znaleźć również w książkach z zakresu socjologii, psychologii, czy też globalizacji. A poza tym, skoro wiesz, że istnieje odpowiedni temat, to po co spamujesz na forum? Regulaminu się nie chciało czytać? Jakbyś przebrnął te kilka stron tematu, to byś znalazł przynajmniej 5 książek, na podstawie których mógłbyś napisać pracę, ale przecież lepiej dostać gotowe.
Prezentacje maturalne

ODPOWIEDZ