Magazyny kibicowskie.

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
Styl Bluzy Ninja

Magazyny kibicowskie.

Post autor: Styl Bluzy Ninja » 26.11.2010, 18:38

Od jakiś dwóch lat kupuje TMK oraz TMK+, i czasami Szalikowca.
Kupujecie TMK, lub inne ziny? Z Polski i zagranicy?
Jaka jest Wasza opinia na ich temat.

iparts.pl
Sylwester89

Re: Magazyny kibicowskie.

Post autor: Sylwester89 » 26.11.2010, 20:42

Der grenzgaenger bardzo dobry Niemiecki magazyn swojego czasu bylo w nim bardzo dużo materiałów z Polski z ciekawszych spotkan głównie nizszych lig, fajne fotki. Polecam

Gargulec

Post autor: Gargulec » 26.11.2010, 21:01

Kupię zagraniczne magazyny jak i Polskie ziny chętnych zapraszam na priv.
Ze starszych zinów polecam Diablos,Polish Hools,Szalikowca,PUPOP,No Name.

Igor48

Post autor: Igor48 » 26.11.2010, 23:00

Ja regularnie dostaje gazetki typu TMK z zagranicy. Wiele z nich jest anprawdę bardzo dobrych, niektóre niekoniecznie. Może tak wypowiem się o kilku wydawnictwach które wpadły mi w ręce.

3 Felido (Węgry)- jak dla mnie jeden z najlepszych zinów na świecie. Pierwsze wydania TMK i również wiele późniejszych gazetek bylo wydawanych na wzór tej gazetki. Pierwsze numery to czarno-biały zin z wkładką z kolorowymi zdjęciami na papierze kredowym. Potem gazetka ewoluowała, ostatnie numery przypominały dzisiejsze TMK i wyglądem i też treścią. Niestety wraz z kryzysem sceny kibicowskiej an Węgrzech upadła równiez gazetka.

adeptos ultra (portugalia) jedna z słabszych pozycji kibicowskich, w magazynie można znaleźc artykuły na temat piłkarzy, słabe zdjęcia. Nic godnego polecenia

bealrus fans (białoruś) zin w starym stylu. Czyli kolorowa okładka oblepiona zdjęciami a w środku tekst i marnej jakości zdjęcia. Ale widać że zin raczej nastawiony na chuliganke i prawicowe klimaty. Nie mam informacji czy nadal się ukazuje.

blickfang ost (Niemcy) Perełka- gazetka opisująca scenę kibicowską w wschodnich Niemczech. Szkoda że czarno-biała ale zdjęcia w niej zawarte są w dobrej jakości. Dużo treści, pisów i zawsze klimatyczna okładka z przesłaniem

blickfang ultra (Niemcy) wypasiona gazetka prosto z Niemiec. Dużo zdjęć, profesionalne wydawnictwo. treść też bardzo bogata. Też stylem przypominająca TMK. Bardzo często zamieszczone są tam reportaże z Polski.

der grenzganger (Niemcy) to najlepszy przykład że Nieieccy kibice są zapatrzeni w scenę Polską. Gazeta której 6 z 7 wydań były poświęcone Polsce (jedno to Argentyna). Wydawana w formie albumu. Tutaj już mniej treści a więcej fotoreportaży z wszystkich meczów w Polsce an których się coś działo.

erlebnis fussball (Nimecy) Kolejna bardzo dobra gazetka wydana w Niemczech. Podobnie jak blickfang Ultras tutaj tez jest anprawde multum reportaży. Do tego standardowa publicystyka. Garść informacji z zagranicy , również czeste wizyty w Polsce. Całość równie podobne do TMK

eternal fans(Grecja) Grecka gazeta o kibicach. Full kolr . Dużo zdjęć a wiadomo że w Grecji jest co fotografować. Szkoda tylko że nie utrzymała się na rynku.

fans magazine (Włochy) drugie pod względem sprzedaży pismo kibicowskie w Włoszech. Treść tej gazetki nie jest zbyt obszerna, za to lwią część zajmuje galeria z kolorowych Włoskich stadionów. Wszystkie ligi, wiele opraw czy poprostu młyny. Trochę polemiki i felietonów. Brak niestety wieści z [link]. Dobry paier i profesionalne wydanie.

football factory (czechy) Kibicowska gazeta z Czech. Wygląd przypominał nieco pierwsze wydania 3 Felido- czarno biały zin z kolorową okładką i wkładką w środku z zdjęciami. Dużo opisów z ligi Czeskiej i Słowackiej. Sporo miejsca poświęconego scenie Polskiej.

le douzieme homme (Francja) - niewielka gazeta z Francji. Zawiera kilkanaście reportaży z ligi francuskiej.

match live (Niemcy) To raczej nie fanzin ale profesionalny amgazyn o kibicach, stadionach i wszystki co jest z tym związane. Jak dla mnie za bardzo poprawny politycznie. Co niestety jest pokłosiem dużego nakładu i profesionalnego wydawnictwa.

navijacke noviny (Serbia) ciekawa gazeta prosto z ciekawej Serbii. W zinku sporo relacji, dużo fotek. Większość to relacje i fotoreportaże z meczów Zvezdy oraz Partizana. Niestety te ekipy wyraźnie wybijają się od reszty ligi. Całość profesionalnie wydana na kredowym papierze.

Srpski navijac (serbia) podbny do navijackich novin. Duzo reportaży z meczów z Serbii, trochę publicystyki, konkretne zdjęcia to plus tego magazynu.

super hincha boys (Hiszpania) wbrew powszechnej opini to liga hiszpańska też potrafi być pod względem kibicowskim ciekawa. Magazyn to reportaze z ligi hiszpańskiej i europejskich pucharów do tego garść info z zagranicy- oczywiście Polska tez nieraz się przewija. Niestety minusem są nienajlepszej jakości zdjęcia.

supertifo (Włochy) chyba każdy kojarzy. Najstarszy zin w Europie. Choć z przerwą w wydawaniu. Sporo zdjęć made in italy ale w odróznieniu do fan's magazine inne kraje nie zostały w tej gazetce ominięte. jednak tutaj już rzadziej zaglądają do Polski. Każdy numer jest bardzo obszerny ok 120 stron. Minus to papier na jakim jest to wydawane- bardzo słabej jakości.

tifo suppoert skandinavien kilka numerow wpadło mi w ręce ale są one z lat 90 więc trudno mi powiedzieć coś na temat tej gazetki. Te numery które mam- to trochę ładnych zdjęć. Treść zupełnie nei zrozumiała. Szta graficzna przystępna i dość profesionalne wykonanie.

1927

Post autor: 1927 » 27.11.2010, 15:05

lukasz48 - jest jakaś szansa na zakup włoskich zinów w Polsce?
Obrazek

Igor48

Post autor: Igor48 » 29.11.2010, 07:32

Nikt raczej nie sprzedaje tego u nas w dystrybucji. Troche gazetek jest na sklepie TMK tak poza tym allegro lub najlepiej wymiana.

1927

Post autor: 1927 » 30.11.2010, 22:13

jest szansa odkupienia tego od Ciebie?
Obrazek

Igor48

Post autor: Igor48 » 11.12.2010, 22:13

Co do gazetek to w grę wchodzi u mnie tylko wymiana za inne gazetki lub szale.

A czytał ktoś Rosyjski magazyn Ultras Life? Nie mam w kolekcji a jestem ciekawy tego wydawnictwa.

ODPOWIEDZ