kkr pisze:Co do derbow GieKSy z GKS-em... czyli Katowice vs Jastrzebie
bylem na tym meczu, choc jestem sympatykiem innego klubu, ale napisze pare slow
Derby zdecydowanie na korzysc Katowic, moim zdaniem jedyne co zaprezentowalo Jastrzebie to pokaz kompleksow (wiem, wyswiechtane slowko) i nienawisci do hmmm... do GieKSy, ale chyba w jeszcze wiekszym stopniu do Gornego Slaska i Slazakow.
Cala ich oprawa byla w istocie antyoprawa na GKS, najpierw sektorowka z "fuck-iem"

a potem chlopek sikajacy na napis "Bukowa"... Zaprezentowali tez jak dobrze idzie im trzesienie plotem i walenie piesciami w ogrodzenie sektora, co juz bylo po prostu komiczne. Standartowe ich przyspiewki to "zawsze polskie, nigdy slaskie, Jastrzebie", "smierc hanysom" oraz inwektywy pod adresem rywala...
W przerwie kibice z Jastrzebia spiewaja hymn Polski, ktory zreszta caly stadion kompletnie wygwizduje i calkiem zaglusza.
Po stronie GieKSy dwie oprawy, druga ciekawa, nawiazujaca do tego, ze ruch kibicowski w Katowicach byl wczesniej niz w Jastrzebiu i dlatego to oni maja prawo do przydomku "GieKSa" (tak to przynajmniej zinterpretowalem). Duzo elementow gornoslaskosci, widzialem co najmniej kilka flag "Provinz Oberschlesien", flagi G/S wydane przez Ruch Autonomii Slaska, co ciekawe kilka osob w szalach z napisem "Oberschlesien" po jednej ze stron (rowniez wydane przez RAS), chyba wreszcie GieKSiarze zaczynaja rozumiec, ze "O/S" to nazwa ich hajmatu w jedym z naturalnych jego jezykow, a nie jakies zakazane haselko ze stadionu Ruchu

I co najwazniejsze, jest na to pewne "przyzwolenie", a nie, ze za to nawet od swojego mozna dostac po zebach, bo tak to chyba do tej pory wygladalo. Koszulki G/S, flagi, flaga kibicow, po stronie Jastrzebia flaga bialo-czerwona... slowem mecz miedzynarodowy.
Generalnie podsumowujac, napisze ze jedyne co mozna zaliczyc na plus dla Jastrzebia to brak wiekszych przerw w dopingu (tudziez w antydopingu

), natomiast to co mozna zaliczyc na minus dla GieKSy to kompleksy wobec Ruchu, z ktorymi nawet nie probuja sie kryc (kto nie skacze ten za Ruchem, smierdziele, tak wychowano nas itp. - co ten mecz mial z Ruchem wspolnego?

).
Widzow ok. 8 tys. w tym z Jastrzebia ok. 600-800 na moje oko.