Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Myśle ze wy w ogole na ten temat nie powinniście sie wypowiadać biorąc pod uwagę co się z waszą ekipą stało/dzieje po tym wydarzeniu.
-
Te wczorajsze zatrzymania to kolejne osoby z JG?
-
Jebana patologia ta Wisła i Cracovia.Nie dość,że zabijają to jeszcze później takie ciulstwa im się chce robić jak akcje z tymi klepsydrami lub oprawą.jebane kurwiszony krakowskie.
19R20
-
jestem w stanie zrozumieć wszystko, kosy i zgody, bluzgi vlepki, grzybobrania i wszelakiej maści grille, ale takiej eskalacji agresji jak w Krakowie to nigdzie nie ma i nie było, a najgorsze w tym wszystkim jest to, ze jak już ktoś zginie to nikt nie ma odwagi uderzyć się w pierś i nie zrozumcie mnie źle nie chodzi mi poddanie się karze czy pójście pod sad, tylko o zwykle zrozumienie faktu ze jakaś osoba straciła życie, miała rodzinę i marzenia, ktoś po niej płacze, po co eskalować konflikty przez takie tanie zagrywki, a gdzie szacunek dla tych którzy cierpią po stracie przecież matka Wiślaka nie płacze inaczej niż matka kibica Crakovii. Bez szacunku dla nożowników. Bóg, HONOR, Ojczyzna.
-
Czyli idac twoim tokiem rozumowania Wisla jest obecna na Kazimierzu tak ?Nowa Huta 1906 pisze:sadecki goral pisze:a rynek i Kazimierz jak tam obecnie bo pare lat temu to Cracovia, a ostatnio widzialem napisy Rynkowcy na koszulkach kibicow Wisły.a Kaziemerz??
Kazimierz - przewaga Cracovii
Rynek - kibice obu zespołów.
-
Oczywiście, byłeś u kumpla, masz własne obserwację, niezależny, jesteś ekspertem.czeslaw pisze:troche bym poprawil Wislaka93, bylem jakies pol roku temu w tamtych rejonach na odwiedzinki u kumpla, jestem kibicem Ruchu wiec patrze obiektywnie i przedstawie moje obserwacje...
Mieszkałem na Bieńczycach 2lata i mogę powiedzieć, że [link] to tereny zdecydowanie Wiślackie, niemal codziennie widziane osoby w barwach ( koszulki, smycze, czapki, szaliki - w zależności od pory roku). W barwach osobniki pojedyncze jak i w grupach, w różnym wieku i różnej postury, spotykane nie tylko wewnątrz osiedli ale także na przystankach i na terenach "granicy" stref kibicowskich. Co świadczy, że to zdecydowanie ich teren i nawet nie obawiają się wjazdu z poza zaznaczonego terenu.
Druga sprawa: co się tyczy "przerzutów" na Cracovii to należałoby przypomnieć mecz Cracovia-Korona z 2003r w III lidzę ( byłem), na który przyszło 10tyś kibiców. Więc mówienie o fali przerzutów po tej dacie to dla mnie nieporozumienie. A skoro młyn jak wszędzie tworzą ludzie w wieku 20-25lat i częściej młodsi niż starsi od tego przedziału to mówimy o dzieciakach, którzy mieli max 15 lat kiedy ta fala się skończyła. Znajomi mówią , że najczęściej wyglądało to tak, że łepek z 5klasy na WF chodził w koszulce Wisły - bo taka była moda, a jak poszedł do technikum to przystawał za Pasami i tak już zostawało, co było szokiem dla otoczenia a jego ksywa trafiała do kanonu "przerzutów" których to każdy Wiślak jednym tchem wymieni kilkunastu.
-
To słabo jednak znasz sytuację w Krk/NH w kwestii przeżutów.Wiele "dojrzałych", a często i dość wpływowych osób z Wisły i Hutnika przerzuciło się na Cracovie, a nie tylko małolaty jak tutaj przedstawiasz.cielęcina pisze:Oczywiście, byłeś u kumpla, masz własne obserwację, niezależny, jesteś ekspertem.czeslaw pisze:troche bym poprawil Wislaka93, bylem jakies pol roku temu w tamtych rejonach na odwiedzinki u kumpla, jestem kibicem Ruchu wiec patrze obiektywnie i przedstawie moje obserwacje...
Mieszkałem na Bieńczycach 2lata i mogę powiedzieć, że [link] to tereny zdecydowanie Wiślackie, niemal codziennie widziane osoby w barwach ( koszulki, smycze, czapki, szaliki - w zależności od pory roku). W barwach osobniki pojedyncze jak i w grupach, w różnym wieku i różnej postury, spotykane nie tylko wewnątrz osiedli ale także na przystankach i na terenach "granicy" stref kibicowskich. Co świadczy, że to zdecydowanie ich teren i nawet nie obawiają się wjazdu z poza zaznaczonego terenu.
Druga sprawa: co się tyczy "przerzutów" na Cracovii to należałoby przypomnieć mecz Cracovia-Korona z 2003r w III lidzę ( byłem), na który przyszło 10tyś kibiców. Więc mówienie o fali przerzutów po tej dacie to dla mnie nieporozumienie. A skoro młyn jak wszędzie tworzą ludzie w wieku 20-25lat i częściej młodsi niż starsi od tego przedziału to mówimy o dzieciakach, którzy mieli max 15 lat kiedy ta fala się skończyła. Znajomi mówią , że najczęściej wyglądało to tak, że łepek z 5klasy na WF chodził w koszulce Wisły - bo taka była moda, a jak poszedł do technikum to przystawał za Pasami i tak już zostawało, co było szokiem dla otoczenia a jego ksywa trafiała do kanonu "przerzutów" których to każdy Wiślak jednym tchem wymieni kilkunastu.
Hutnik Nowa Huta
-
Ok, tyle że to nie oznacza że kurestwo z jednej czy drugiej ekipy ma być promowane na tej stronie.Takie rzeczy się po prostu kasujeCanelo pisze:Chyba zdajesz sobie sprawę że jest to odpowiedź na wasze śpiewy o Śp Człowieku. Trzeba by ignorantem żeby widzieć tylko czyjeś grzechy a swoich nie - idealnie jak Iwan w powyższym artykule.
Oczywiście nie pochwalam takich praktyk, z ani jednej ani drugiej strony
-
nic się w krakówku nie zmieni dopóki zgody w i c będą tolerowały taką sytuację...
-
prawda jest taka chlopcy ze Wisla czy tam Pasy to biznes a nie przywiazanie czy wyjazdy ...
Home_Of_Football
jak tam sytuacja na Tysiaclecia bo dawno nie bylem aha
TYLKO HUTNIK TYSIACLECIA
Emigracja Pozdrawia
Home_Of_Football
jak tam sytuacja na Tysiaclecia bo dawno nie bylem aha
TYLKO HUTNIK TYSIACLECIA
Emigracja Pozdrawia
-
Krowodrza dzielnica 5 okolice parku Krakowskiego od kiedy pamietam zawsze byly Wislackie to samo szkoly na tej dzielnicy czyli gimnazjum nr 16 dawana sp 33, pelna fanatykow za Wisla. Troche dalej okolice sp 5 blizej kawiarow tez zawsze Wislackie.
-
Mógłby ktoś opisać jak wygląda sytuacja na Wrocławskiej i Nowym Kleparzu na dzień dzisiejszy i jak to wyglądało tak z 10 lat wstecz
-
J a opisywałem Mistrzejowicenie Bieńczyce. Z wiślackim pozdrowieniemcielęcina pisze:Oczywiście, byłeś u kumpla, masz własne obserwację, niezależny, jesteś ekspertem.czeslaw pisze:troche bym poprawil Wislaka93, bylem jakies pol roku temu w tamtych rejonach na odwiedzinki u kumpla, jestem kibicem Ruchu wiec patrze obiektywnie i przedstawie moje obserwacje...
-
Mieszkałem na Wrocławskiej i dalej mam stały kontakt z ziomkami Hezbollah i z Kleparza więc mogę opisać co nie co.Davey777 pisze:Mógłby ktoś opisać jak wygląda sytuacja na Wrocławskiej i Nowym Kleparzu na dzień dzisiejszy i jak to wyglądało tak z 10 lat wstecz
Pozdro z Wysp dla okolicznych pijaków :)
-
Czyli NK i Wroclawska mlode pokolenie = Pasy?
-
Stara gwardia ma dzieci które dorastają w dobrej wierze. Natomiast obecne pasy to młodzież w wieku jeszcze nie myśląca o zakładaniu rodziny. Stąd ich aktywność. Nikt po 40-50-tce nie będzie biegać ze sprzętem, puszkami w nocy i vlepkami.
Byłem w Kraku na ostatnich derbach i legii po kilku piwach z grupą przyjaciół po drodze było nam pod carrefour na łokietka i jakoś zgrabnej ekipy do odpowiedzi na pytanie "no gdzie jest ta cracovia" nie było, mimo że wiedzieliśmy gdzie oglądali mecz na kwadracie. Światła w oknach zgasły.
Byłem w Kraku na ostatnich derbach i legii po kilku piwach z grupą przyjaciół po drodze było nam pod carrefour na łokietka i jakoś zgrabnej ekipy do odpowiedzi na pytanie "no gdzie jest ta cracovia" nie było, mimo że wiedzieliśmy gdzie oglądali mecz na kwadracie. Światła w oknach zgasły.
-
pytong pisze:Czyli NK i Wroclawska mlode pokolenie = Pasy?
Cracovia jest tylko na Łokietka ("nowe bloki" i te stare kamienice przy Wrocławskiej- i jest tam od kilku ładnych lat. Od Biedronki..Mazowiecka itp. to już sama Wisła. Jeżeli chodzi o sam Nowy Kleparz i okolice młodzież to Wisła i ślady pasiastych przeżutów były tam jakies 3 lata temu... teraz wszystko wróciło do normy i Wisła tam nie podzielnie rządzi.
Typy z Arki "goszczący" ostatnio te rejony przekonaly się że nie warto zapędzać się dalej niż Wojskowy Szpital --notabene tam musieli spędzić noc :)
BARWY cRACOVII TO NASZA PASJA
WISŁA KRAKÓW
NAJSTARSZY POLSKI KLUB W KRAKOWIE !
WISŁA KRAKÓW
NAJSTARSZY POLSKI KLUB W KRAKOWIE !
-
HoF pisze:prawda jest taka chlopcy ze Wisla czy tam Pasy to biznes a nie przywiazanie czy wyjazdy ...
Tak, tak, na pewno jak jedzie Wisla czy Cracovia na wyjazd to cala ekipa to biznesmeni co dla nich nic klub nie znaczy. Wez sie w glowe stuknij chlopie.
Moj post to moja subiektywna opinia.
-
Ktos pisal ze Cracovia na Ruczaju trzyma sie dzieki Klinom. Potwierdzi ktos? A przecieznie tak dawno Ruczaj3 z bracmi Z. Na czele uchodzil za kedna z lepszych band na Pasach. Na Klinach tak naprawde po ostatnim incydencie nie jest tak rozowo jak kiexys
-
Jak wygląda sytuacja w Libertowie i w okolicach Placu Imbramowskiego ?
-
z ta 3 strona ruczaju to pier**lenie,mieszkam raptem 2 lata na Ruczaju ale smialo moge stwierdzic ze trzymaja sie dobrze , mowiac dobrze mam na mysli to ze nie sa aktywni jak dawniej zreszta Wisla tez nie , natomiast na mecze jezdza , ruczaj maluja (nawet cos wrzuca od czasu do czasu na 1 strone) , czasem pewnego Wislaka sklepia w zimie , ot to wszystko w zasadzie status qou utrzymane , poza tym ruczaj odwiedzja regularnie typy z Kazimierza ot to wszystko
nie wiem jak na drugiej stronie ale na 1 str Wisle widac tylko w knajpie jak maja mecz zreszta wiekszosc ponizej 25 roku
nie wiem jak na drugiej stronie ale na 1 str Wisle widac tylko w knajpie jak maja mecz zreszta wiekszosc ponizej 25 roku
""W ogóle ,w tamtych latach liczyła się tylko "Tarnovia" .Kibice tej drużyny byli w zdecydowanej większości.Późniejsze sukcesy Unii , sekcja żużlowa , napływ nowej ludności do Tarnowa, zanikanie tradycji mieszczańskich spowodowała że sytuacja się odwróciła .""
-
A moze ktos zorientowany wypisze dzielnice/osiedla twierdze Pasów jak i Wisły. jak na obecny czas wyglada sytuacja i czy sa miejsca gdzie prawie w calosci osiedle jest okreslone?
-
Co do bastionów (bez Nowej Huty).
Wisła
- Bieżanów
- Prądnik Czerwony
- Prądnik Biały
- Olsza 1
- Olsza 2
- Bronowice
- Łagiewniki
- Borek
Cracovia
- Prokocim
- Kozłówek
- Piaski
- Dąbie
- Kazimierz
- XXX Lecia
- Siemaszki
Wisła
- Bieżanów
- Prądnik Czerwony
- Prądnik Biały
- Olsza 1
- Olsza 2
- Bronowice
- Łagiewniki
- Borek
Cracovia
- Prokocim
- Kozłówek
- Piaski
- Dąbie
- Kazimierz
- XXX Lecia
- Siemaszki
-
Plac Imbramowski jest na Prądniku Białym gdzie jest Wisła, ale za ulicą Opolską na przeciwko placu jest Żabiniec i Siemaszki gdzie jest Cracovia.Igloopol1978 pisze:Jak wygląda sytuacja w Libertowie i w okolicach Placu Imbramowskiego ?
-
Mam pytanie odnośnie mapy kibicowskiej Krakowa.
Czy od czasu jej wydania zmieniły się jakieś tereny na rzecz jednych lub drugich??
[link]
[link]
Czy od czasu jej wydania zmieniły się jakieś tereny na rzecz jednych lub drugich??
[link]
[link]
-
Tą mapką raczej bardzo bym się nie sugerował z resztą myślę, że nie jeden Krakus się ze mną zgodzi. Z kibicowskim pozdrowieniem.
-
racja bastion to nie jest, ale osiedle z przewagą Wisły.pampalini lowca psow pisze:
olsza 1 to nie jest zaden bastion
Do tej listy do osiedli Wisły dodałbym:
-Krowodrza (tak zwana "5")
-Płaszów Stary
-Nowe Grzegórzki
a do Pasów:
-Wola Duchacka
-Podwawelskie
-Salwator
-
Co do sytuacji w rejonach Wrocławskiej. To od starych dobrych czasów 70tych region był zawsze wislacki. Pierwsze ekipy w latach świetności to goście z roczników 66-67. Kto pamieta jeszcze Marka B, Romka M ? Lata 80-90 to rozkwit ekipy wyjazdowej powstanie ekipy Hezbollach. pamiętne wyjazdy od Debicy po Szczecin. Miejscem centralny był tzw Obiekt czyli tereny sp 106 gdzie odbywało się życie towrzysko-sportowe. Co do rewirów Łokietka to mimo odmiennych poglądów wyznaniowych życie płyneło w symbiozie a spory roztrzygalismy na boisku piłkarskim.
Nie widzielismy w nich przeciwników i traktowaliśmy po macoszemu. Jedynym wjazdem w Łokieta z uzyciem siły był spór o.............bramkę piłkarską zabraną z "Obiektu" Stara ekipa to goście ok 40 roku zycia i dalej uczeszczająca na R22 i okazjonalnie widywana na wyjazdach, ale nie zamieszkująca regionu. Sektorem w którym mozna było spotkać Hezbollach była pamiętna 7ka i flaga Kosa 77. Z starych wspomnień gosciny zgód na Naszyn Obiekcie pamietam przyjazd Jagi z Tarą i Sobolem na czele.Pojedynki na zoszczone łyżki ( sprzęt Jagi )
Nie widzielismy w nich przeciwników i traktowaliśmy po macoszemu. Jedynym wjazdem w Łokieta z uzyciem siły był spór o.............bramkę piłkarską zabraną z "Obiektu" Stara ekipa to goście ok 40 roku zycia i dalej uczeszczająca na R22 i okazjonalnie widywana na wyjazdach, ale nie zamieszkująca regionu. Sektorem w którym mozna było spotkać Hezbollach była pamiętna 7ka i flaga Kosa 77. Z starych wspomnień gosciny zgód na Naszyn Obiekcie pamietam przyjazd Jagi z Tarą i Sobolem na czele.Pojedynki na zoszczone łyżki ( sprzęt Jagi )
-
Podwawelskie, to aktualnie bardziej pustynia kibicowska niż bastion.CzupACABra1906 pisze: -Podwawelskie
Niebiesko-biało-czerwony KRAKÓW!
-
ta mapa jest tak rzetelna jak artykuły z gówna wyborczego, nie które rejony przedstawione jak po losowaniu lotka.maroslaw11 pisze:Mam pytanie odnośnie mapy kibicowskiej Krakowa.
[link]
[link]
Wisła Nowa Huta
-
Jak sie ma sytuacja obecnie przy takich Ulicach jak Chopina , Konarskiego ,Lea czy okolice Parku Krakowskiego.
-
mocne towarzystwo, pasa tam nie uswiadczysz
-
nie wiem o jakich latach piszesz.HoF pisze:bohaterow ???
prawda jest taka ze za moich czasow to z bohaterki i tych wyzej wymienionych to chyba tylko tysiaclecia jezdzilo oswiecenia i jakies jednostki z piastow i bohaterki aha i jeszcze jeden ultras z zlotego wieku
Mistrzejowice - Piastów (do czasu przeżucenia się ) było bardzo silnym hutniczym osiedlem.
To samo Oświecenia.
Na przełomie lat 80/90 dużo osób na Hutnika jeździło również z Bohaterki czy Złotego Wieku (mimo że to wiślackie osiedla były).
Gorzej było z Tysiąclecia (tam się później polepszyło) i Kombatantów.
Z tym jednym ultrasem na ZW to Cie poniosło - jak zaczeły być modne bojówki, to w powstałej Hutnika byli reprezentanci prawie każdego Mistrzejowickiego osiedla.
Teraz jest tam lipa - ludzie przestali jeździć lub się wyprowadzili choc na ostatnich debach dużo starych twarzy się pokazało
3 lata temu zmarł "Łysy" Golara, a drugi -"Klakier"- żyje, ale od lat się nie udziela kibicowsko.Piastów TSW pisze:wracaja do Piastów zawsze podziwiałem chyba juz nie żyjacych(z tego co słyszałem) Golarów,i innych z ich ekipy Hutnika a naprawde na tamte lata HKS miał na tym osiedlu niezła paczke,
-
Łagiewniki bastionem Wisły,Wieliczka to samo, młodzież tego klubu niepodzielnie rządzi na Wrocławskiej i Kleparzu.Cracovia padła na Klinach i Ruczaju,a Podwawelskie to już w
ogóle pustynia kibicowska...Całe szczęście ,ze jest internet ,bo inaczej za cholerę nie nadążyłbym ze zmianami które błyskawicznie zachodzą w Krakowie.
ogóle pustynia kibicowska...Całe szczęście ,ze jest internet ,bo inaczej za cholerę nie nadążyłbym ze zmianami które błyskawicznie zachodzą w Krakowie.
-
Kolego twierdzisz, że Łagiewniki to nie bastion Wisły? Z resztą Twojej ironicznej wypowiedzi w większości mogę się zgodzić. Łagiewniki od momentu powstania są osiedlem Wiślackim, pojedyncze przypadki są po drugiej stronie Zakopianki (od strony Woli), lecz oni z Łagiewnikami mają mało wspólnego - siedzą z Wolą.dratwa06 pisze:Łagiewniki bastionem Wisły,Wieliczka to samo, młodzież tego klubu niepodzielnie rządzi na Wrocławskiej i Kleparzu.Cracovia padła na Klinach i Ruczaju,a Podwawelskie to już w
-
zylak pisze:Co do bastionów (bez Nowej Huty).
Wisła
- Bieżanów
- Prądnik Czerwony
- Prądnik Biały
- Olsza 1
- Olsza 2
- Bronowice
- Łagiewniki
- Borek
Cracovia
- Prokocim
- Kozłówek
- Piaski
- Dąbie
- Kazimierz
- XXX Lecia
- Siemaszki
dzieki za bastiony krakowskie, teraz na dokładke ktos obiektywny bastiony na Hucie poprosze.
-
Bastiony w Hucie:
Wisła
-Kazimierzowskie
-Jagiellońskie
-Kalinowe
-Strusia
-Na Lotnisku
-Dywizjonu 303
Cracovia:
-Oświecenia
-Albertyńskie
-Piastów
-Bohaterów Września
-Tysiąclecia
Wisła
-Kazimierzowskie
-Jagiellońskie
-Kalinowe
-Strusia
-Na Lotnisku
-Dywizjonu 303
Cracovia:
-Oświecenia
-Albertyńskie
-Piastów
-Bohaterów Września
-Tysiąclecia
-
Ogółem osiedla w Hucie są bardzo mocne kibicowsko, ale wypisze po pare które są aktywniejszesadecki goral pisze: dzieki za bastiony krakowskie, teraz na dokładke ktos obiektywny bastiony na Hucie poprosze.
Wisła :
Jagiellońskie&Kazimierzowski
Strusia&Kalinowe
Cracovia:
Oświecenia
Piastów
Bohaterów Września
Hutnik:
Skarpa
Wzgórza
-
Jak jest w końcu ze Wzgórzami, tutaj kolega powyżej pisze że bastion Hutnika, a co w takim razie z Pasami z tego osiedla ? Czy Hutnik z powrotem przejął to osiedle ?
Oprócz tego mam pytanie o Stoki, kogo więcej na tym osiedlu, czyje barwy częściej widoczne ?
Oprócz tego mam pytanie o Stoki, kogo więcej na tym osiedlu, czyje barwy częściej widoczne ?
-
Wiedziałem że ktoś zapyta o Wzgórza, sam stąd jestem, jestem Wiślakiem, więc obiektywnie napisze.Wzgórza(jako osiedle, nie dzielnice) dzieli się na 2 części : Górne Wzg i Dolne.
Pasy to górne, HKS to dolne. Pare lat temu Hutnik siedział cicho na dolnych, teraz te "dolne" to największa siła na Wzgórzach. Wiele osób "H", wiele osób ćwiczy i trenuje. Natomiast Górne, Cracovia jedzie dalej na sławie sprzed lat, tylko kilka osób trenuje, wiele to osoby przećpane, uważające się za "Cracovia Wzgórza"część z nich jeździ, ktoś biega, ale większość wyjebka.
Smialo można stwierdzić, że Hutnik ma jakościową przewagę. Ilościowo 50-50
Stoki większość osób to Wisła (kilka konkretnych), plus jedna konkretna i kilka meneli za HKSem.
Ilościowo jakieś 75-25% dla Wisły. Barwy raczej Wisły aczkolwiek Stoki znajdują się pomiędzy opisanymi Wzgórzami, a Petofiego, który jest silnym osiedlem Hutnika, więc ciężko spotkać barwy.
myśle, że obiektywnie
Pasy to górne, HKS to dolne. Pare lat temu Hutnik siedział cicho na dolnych, teraz te "dolne" to największa siła na Wzgórzach. Wiele osób "H", wiele osób ćwiczy i trenuje. Natomiast Górne, Cracovia jedzie dalej na sławie sprzed lat, tylko kilka osób trenuje, wiele to osoby przećpane, uważające się za "Cracovia Wzgórza"część z nich jeździ, ktoś biega, ale większość wyjebka.
Smialo można stwierdzić, że Hutnik ma jakościową przewagę. Ilościowo 50-50
Stoki większość osób to Wisła (kilka konkretnych), plus jedna konkretna i kilka meneli za HKSem.
Ilościowo jakieś 75-25% dla Wisły. Barwy raczej Wisły aczkolwiek Stoki znajdują się pomiędzy opisanymi Wzgórzami, a Petofiego, który jest silnym osiedlem Hutnika, więc ciężko spotkać barwy.
myśle, że obiektywnie