Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
halas

Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

Post autor: halas » 21.07.2016, 18:03

Ej gimbusie j...ny ,naszej sie pisze z malej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ile masz latek ????????????? 12 a moze 14 ,zaistniales z ta gramatyka i bedzie z ciebie kiedys dobry koalicjant !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

iparts.pl
wypityjanusz

Post autor: wypityjanusz » 21.07.2016, 18:29

halas pisze:Ej gimbusie j...ny ,naszej sie pisze z malej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ile masz latek ????????????? 12 a moze 14 ,zaistniales z ta gramatyka i bedzie z ciebie kiedys dobry koalicjant !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
przetłumaczy ktoś? bo nie rozumiem żydosmRoda
welnoak pisze:Jaki tu spokoj sialalalalala nic sie nie dzieje sialalalalala :)

Combat

Post autor: Combat » 21.07.2016, 18:39

No właśnie ja też,dlatego mu nie odpisałem.Na ruchu patologia i tyle.

halas

Post autor: halas » 21.07.2016, 18:52

A co tam takiego niezrozumialego jest ?Twoja kolezanka pisze cyt.(juz wszystko zostalo powiedziane z Naszej stony) to jesli ona sie przypierdala do mojej gramatyki to zwracam jej uwage ze pisze sie- z naszej- a nie- z Naszej-.Jeszcze tlumacz ci potrzebny?jak nie to spi...aj bo zaraz ojciec przyjdzie i znowu bedziesz musial fujare ciagnac.
K...a jest to forum kibicowskie albo koleczka gramatycznego ?

Combat

Post autor: Combat » 21.07.2016, 18:59

No i masz smieRdziele jak zwykle,rodzinami jadą.Inaczej nie potrafią.Mają chyba jakiś tego kompleks.Chyba znane z autopsji.

halas

Post autor: halas » 21.07.2016, 19:16

Niestety z ku...mi inaczej sie nie da gdyz jestescie jedna duza kupa Gowna wysrana przez skur...na matke ktora powinna wam zaraz po urodzeniu lby poukrecac.Koniec tematu i h.j
wam w ryj panienki.
INO RUCH

Combat

Post autor: Combat » 21.07.2016, 19:20

Do Znawcy GŚ.To nie bylo do Ciebie.Odp.do zał. linku

halas

Post autor: halas » 21.07.2016, 19:22

Jest pewna zasada :mieczem wojujesz od miecza giniesz.

halas

Post autor: halas » 21.07.2016, 19:23

ach ta gramatyka,znowu sie bedziecie onanizowac .

Combat

Post autor: Combat » 21.07.2016, 19:25

halas pisze:Jest pewna zasada :mieczem wojujesz od miecza giniesz.
Tu masz rację.

halas

Post autor: halas » 21.07.2016, 19:29

Dobra koncza juz bo na noc do roboty ida a wy mocie wakacje to mogecie sie duzyj popruc.Kedys sie na kolonie jezdziolo a teraz siedzom dzieci na k.net i dzielnie walczom ze wydzielajoncym sie smrodem z ich galot.

Combat

Post autor: Combat » 21.07.2016, 19:30

halas pisze:Niestety z ku...mi inaczej sie nie da gdyz jestescie jedna duza kupa Gowna wysrana przez skur...na matke ktora powinna wam zaraz po urodzeniu lby poukrecac.Koniec tematu i h.j
wam w ryj panienki.
INO RUCH
Radzionków?

Combat

Post autor: Combat » 21.07.2016, 19:33

halas pisze:Dobra koncza juz bo na noc do roboty ida a wy mocie wakacje to mogecie sie duzyj popruc.Kedys sie na kolonie jezdziolo a teraz siedzom dzieci na k.net i dzielnie walczom ze wydzielajoncym sie smrodem z ich galot.
Widzisz jaki jesteś jebnięty.Przecież to ty jesteś smRód.

halas

Post autor: halas » 21.07.2016, 19:42

Combat pisze:
halas pisze:Dobra koncza juz bo na noc do roboty ida a wy mocie wakacje to mogecie sie duzyj popruc.Kedys sie na kolonie jezdziolo a teraz siedzom dzieci na k.net i dzielnie walczom ze wydzielajoncym sie smrodem z ich galot.
Widzisz jaki jesteś jebnięty.Przecież to ty jesteś smRód.
Niy stac cie na wiyncyj ????jedyny smrod jaki znosz to tyn po otwarciu twojego rozporka albo tyn po wyciongniynciu twojego fjuta z d*** kolezanki z miasta K.
I kto tu jest jebniynty ?

halas

Post autor: halas » 21.07.2016, 19:44

Przyjemnej nocy wam zycze i do zobaczenia (choc z tym bydzie ciynzko)Geje.

dziecko armageddonu

Post autor: dziecko armageddonu » 22.07.2016, 00:24

Combat pisze:(...)nawet poprawnie nazwę tego waszego Adlera nie potrafisz napisać.
myślałem że śląski adler (orzeł) jest symbolem wszystkich Ślązaków

Bolo85

Post autor: Bolo85 » 22.07.2016, 00:36

tyle że Górnik to nie śląski klub, założona przez czerwonych towarzyszy maskotka PZPRu, więc ze Śląskiem nie powinno się go utożsamiać, co zresztą pokazuje jego post

dziuraweportki

Post autor: dziuraweportki » 22.07.2016, 04:33

Pytanie do BKS Bielsko Biała - jakie są Wasze największe kosy spoza województwa śląskiego?

wypityjanusz

Post autor: wypityjanusz » 22.07.2016, 08:46

Bolo85 pisze:tyle że Górnik to nie śląski klub, założona przez czerwonych towarzyszy maskotka PZPRu, więc ze Śląskiem nie powinno się go utożsamiać, co zresztą pokazuje jego post
a pana ryszarda trzczionke (jak to się ku*** pisze) pamiętasz?

Dex Dexter

Post autor: Dex Dexter » 22.07.2016, 08:48

Bolo o Górniku wie wszystko a o historii swojego klubu nie pamieta.

Blue Old Boy

Post autor: Blue Old Boy » 22.07.2016, 13:00

Jesteście żałośni broniąc się w ten sposób, jak dziecko które rozbiło wazon - "a ty mamo też kiedyś wysypałaś solniczke
To Górnik został ZAŁOŻONY z inicjatywy czerwonych towarzyszy
To Górnik był nienawidzony w pierwszych latach istnienia przez kibiców w Zabrzu (dla nich był sztucznym wytworem i nikt mu nie chciał kibicować)
To Górnik był pupulkiem władz przez długie lata i to on był sztandarowym klubem PZPRu
Czasy były skurwiałe, to fakt, w wielu klubach czerwoni mieli wiele do powiedzenia, ale róznicą jest sytuacja gdy do klubu z tradycjami wchodzi czerwona zaraza, a sytuacja gdy ta zaraza zakłada ten klub.
Jak byście nie tupali nóżkami to historii nie zmienicie

blakuś

Post autor: blakuś » 22.07.2016, 13:10

Blue Old Boy pisze:Jesteście żałośni broniąc się w ten sposób, jak dziecko które rozbiło wazon - "a ty mamo też kiedyś wysypałaś solniczke
To Górnik został ZAŁOŻONY z inicjatywy czerwonych towarzyszy
To Górnik był nienawidzony w pierwszych latach istnienia przez kibiców w Zabrzu (dla nich był sztucznym wytworem i nikt mu nie chciał kibicować)
To Górnik był pupulkiem władz przez długie lata i to on był sztandarowym klubem PZPRu
Czasy były skurwiałe, to fakt, w wielu klubach czerwoni mieli wiele do powiedzenia, ale róznicą jest sytuacja gdy do klubu z tradycjami wchodzi czerwona zaraza, a sytuacja gdy ta zaraza zakłada ten klub.
Jak byście nie tupali nóżkami to historii nie zmienicie
Został, fakt faktem.
Za to wasz klub założony przez Powstańców Śląskich - Polskich Patriotów.
Których się wypieracie. Wielcy oberschleiseny.

nowonarodzony

Post autor: nowonarodzony » 22.07.2016, 13:23

No więc ich klub założyli powstańcy, wasz komuniści - więc na waszym miejscu siedziałbym cicho

biohazard

Post autor: biohazard » 22.07.2016, 13:36

tak patrząc z boku na przepychanki o historię danego klubu zapytam wprost - po c*** wam to? Mieliście jakiś istotny wpływ na tą historię czy zaczęliście kibicować z innego powodu? Czy każdy kibic danego klubu zaczyna kibicowanie od czytania historii powstania wszystkich klubów regionu i wybiera ten, który ma najbardziej kryształową. Nie. Dlatego wasze przekrzykiwanie się świadczy o poziomie inteligencji, która nie mówi o tym że kibicowanie dla danego klubu zacząłem dlatego, że zabrał mnie na pierwszy mecz ojciec, kumpel czy też zakochałem się w klubie bo jego pierwsze mecze widziałem w TV itp. a daje tylko powód żeby bezsensu obrzucać się błotem jak te dwa wieśniaki ze słomą w butach w filmie Sami Swoi. ku*** klub z 1920 roku, kolejny z 1948 a do tego jeden 1964 roku. Ilu tu ku*** jest forumowiczów pamiętających te czasy? Żenada.

Super_Mario

Post autor: Super_Mario » 22.07.2016, 13:44

biohazard pisze:tak patrząc z boku na przepychanki o historię danego klubu zapytam wprost - po c*** wam to? Mieliście jakiś istotny wpływ na tą historię czy zaczęliście kibicować z innego powodu? Czy każdy kibic danego klubu zaczyna kibicowanie od czytania historii powstania wszystkich klubów regionu i wybiera ten, który ma najbardziej kryształową. Nie. Dlatego wasze przekrzykiwanie się świadczy o poziomie inteligencji, która nie mówi o tym że kibicowanie dla danego klubu zacząłem dlatego, że zabrał mnie na pierwszy mecz ojciec, kumpel czy też zakochałem się w klubie bo jego pierwsze mecze widziałem w TV itp. a daje tylko powód żeby bezsensu obrzucać się błotem jak te dwa wieśniaki ze słomą w butach w filmie Sami Swoi. ku*** klub z 1920 roku, kolejny z 1948 a do tego jeden 1964 roku. Ilu tu ku*** jest forumowiczów pamiętających te czasy? Żenada.
To zwykła dyskusja o faktach, w roku 1948 dla ludzi geneza powstania komunistycznego tworu miała znaczenie , bo był bojkotowany, ale po sukcesach (które zostały osiągniete dzieki czerwonym towarzyszom) i masowych zakładowych wycieczkach organizowanych przez czerwonych, jakoś to ucichło
Dla mnie - pasjonata historii, powstanie klubu ma znaczenie i uważam że takie kluby jak Górnik nie powinny mieć kibiców, bo są symbolem tego czego wszyscy tak nienawidzimy.

I jedna ważna sprawa - skoro ta historia jest taka nieważna to dlaczego kibice Górnika na fladze wypisali mistrzowskie tytuły z dopiskiem "szacunek się należy"? Szczycą się tylko wybranymi fragmentami historii?? tak się nie da, albo historia jest ważna albo nie

dziecko armageddonu

Post autor: dziecko armageddonu » 22.07.2016, 13:46

Super_Mario pisze:I jedna ważna sprawa - skoro ta historia jest taka nieważna to dlaczego kibice Górnika na fladze wypisali mistrzowskie tytuły z dopiskiem "szacunek się należy"? Szczycą się tylko wybranymi fragmentami historii?? tak się nie da, albo historia jest ważna albo nie
Nic dodać nic ująć!

wypityjanusz

Post autor: wypityjanusz » 22.07.2016, 13:51

załóżcie se temat jaki to Górnik był zły, jaki nie dobry, że podpierdalał graczy..

dziecko armageddonu

Post autor: dziecko armageddonu » 22.07.2016, 13:52

Tutaj dzieciaku nie chodzi o podpierdalanie graczy tylko o komunistyczną geneze powstania, pod koniec gimnazjum dojdziecie na historii do XX wieku to może zrozumiesz

biohazard

Post autor: biohazard » 22.07.2016, 13:54

nie jestem pasjonatem historii ale czy komuna w tym negatywnym znaczeniu nie jest też czasem częścią historii Ruchu? Ruch jak mnie pamięć nie myli to kiedyś był HKS czyli hutniczy klub, w takim razie musiał działać na bazie pieniędzy z hut a tym samym całego ustroju komunistycznego co też przecież możecie traktować jako ujmę, nie wiem ale chyba nawet mistrzostwa Ruch wtedy zdobywał. To samo tyczy się katowiczan, którzy też byli finansowani z górnictwa i ich klub też powstał w latach gdzie w Polsce był ustrój jaki był. Nie znam się na historii waszych klubów tak jak wy więc tylko wnioskuje po wiedzy jaką zdobywam czytając różne artykuły itp. ale na mój gust każdy klub ma coś w historii nie tak. Pamiętam, że po ogłoszeniu listy fryzjera, była prawie cała polska ekstraklasa piłkarska w tym również Ruch, GKS, Górnik itp. To kolejny element wstydliwej historii, czy warto wykorzystywać to jako element dojebania wrogowi? Wydaje mi się, że nie. Dyskusja jak najbardziej ale o suchych faktach z uwagą, że mój klub też nie jest krystalicznie czysty.

wypityjanusz

Post autor: wypityjanusz » 22.07.2016, 13:55

dziecko armageddonu pisze: o komunistyczną geneze powstania
w takim razie większość klubów powinna się j****.
Gimnazjum skończyłem już dawno.

dziecko armageddonu

Post autor: dziecko armageddonu » 22.07.2016, 13:56

Blue Old Boy juz odpowiedział na twoje pytanie:
"Czasy były skurwiałe, to fakt, w wielu klubach czerwoni mieli wiele do powiedzenia, ale róznicą jest sytuacja gdy do klubu z tradycjami wchodzi czerwona zaraza, a sytuacja gdy ta zaraza zakłada ten klub."
P.S. Ruch nigdy nie był HKSem - to przydomek stworzony przez kibiców (tak nawiasem mówiąc)

emigrantPB

Post autor: emigrantPB » 22.07.2016, 14:00

Mój dziadek pochodzący z okolic Zabrza zawsze mi powtarzał że najgorsze co może zrobić patriota to kibicować Górnikowi, w latach 50 ten klub był nienawidzony nawet w Zabrzu, na początku kibicowała mu ludność napływowa i ci wzdychający w kierunku Moskwy, popytajcie dziadków jak to było. I słuszna uwaga - szczycą się tytułami mistrzowskimi pisząc o szacunku, ale juz reszta historii jest be? Bądźmy poważni!

biohazard

Post autor: biohazard » 22.07.2016, 14:02

dzieki za info o HKS, nie wiedziałem i w sumie ciekawa sprawa. Jednak wracając do stwierdzenia Blue Old Boy dalej jestem zdania, że o ile sam fakt, jesli taki miał miejsce jest nieciekawy, to nie zmienia to w żaden sposób faktu, że zostając kibicem danego klubu mam przez całe życie wstydzić się historycznych faktów, na które nie miałem wpływu ani nie były elementem wyboru klubu. Tak jak pisałem wcześniej, ilu jest kibiców którzy zostali kibicem Ruchu, Górnika czy Legii patrząc tylko na historię powstania, pomijam sprawy mistrzostw itp.?

wypityjanusz

Post autor: wypityjanusz » 22.07.2016, 14:03

dziecko armageddonu pisze: "Czasy były skurwiałe, to fakt, w wielu klubach czerwoni mieli wiele do powiedzenia, ale róznicą jest sytuacja gdy do klubu z tradycjami wchodzi czerwona zaraza (1), a sytuacja gdy ta zaraza zakłada ten klub. (2)"
1. Legia, Ruch, Wisła, ŁKS chociażby
2. Górnik, GKS, Śląsk, Zawisza, Górnik Wałbrzych, Olimpia Poznań.
Co do kibiców to ciekawostka to Makoszowy, Pawłów, Kończyce (przedwojenne wsie w Polsce, teraz dzielnice Zabrza) to do lat 70
"szły" za Ruchem

Sebastian75

Post autor: Sebastian75 » 22.07.2016, 14:12

wypityjanusz pisze:
dziecko armageddonu pisze: "Czasy były skurwiałe, to fakt, w wielu klubach czerwoni mieli wiele do powiedzenia, ale róznicą jest sytuacja gdy do klubu z tradycjami wchodzi czerwona zaraza (1), a sytuacja gdy ta zaraza zakłada ten klub. (2)"
1. Legia, Ruch, Wisła, ŁKS chociażby
Co do kibiców to ciekawostka to Makoszowy, Pawłów, Kończyce (przedwojenne wsie w Polsce, teraz dzielnice Zabrza) to do lat 70
"szły" za Ruchem

Kiedys nie bylo zorganizowanych wyjazdów to skad wiesz kto skąd jezdził na mecze.
Na dobre mecze to i z Warszawy przyjezdzali ale czy to byli Fanatycy/kibice bardziej pikniki.
Nie co pisac o tamtych czasach.

emigrantPB

Post autor: emigrantPB » 22.07.2016, 14:12

wypityjanusz pisze:1. Legia, Ruch, Wisła, ŁKS chociażby
"szły" za Ruchem
Tutaj masz racje, ale z podpunktu 2 należy wyszczególnić te kluby które zostały stworzone na wzór radziecki, mające za zadanie byc sztandarowymi resortowymi klubami - tutaj Górnik jest zdecydowanie numerem 1, dlatego wszelkie nawiązywanie do historii przez kibiców tego klubu przypomina mi narodowca który krzyczy "White power" trzymając na rękach mulata którego spłodził z murzynką

Blue Old Boy

Post autor: Blue Old Boy » 22.07.2016, 14:17

Sebastian75 pisze:Kiedys nie bylo zorganizowanych wyjazdów to skad wiesz kto skąd jezdził na mecze.
Sami piłkarze Górnika to przyznają:

Obrazek

cały wywiad:
[link]

pangrzegorz1975

Post autor: pangrzegorz1975 » 22.07.2016, 14:21

dziecko armageddonu pisze:Blue Old Boy juz odpowiedział na twoje pytanie:
"Czasy były skurwiałe, to fakt, w wielu klubach czerwoni mieli wiele do powiedzenia, ale róznicą jest sytuacja gdy do klubu z tradycjami wchodzi czerwona zaraza, a sytuacja gdy ta zaraza zakłada ten klub."
P.S. Ruch nigdy nie był HKSem - to przydomek stworzony przez kibiców (tak nawiasem mówiąc)
Ruch był HKS-em,oficjalnie,gdy Huta Batory sprawowała pieczę nad Niebieskimi.Potem zostało to w języku potocznym i tak jest do dziś.Ruch był też Unią Chorzów,w czasach,gdy każdy klub miał nad soba zrzeszenie.Tak,gwoli ścisłości.
W ramach ciekawostki,gdy tworzono propagandowy klub PZPR-u,czyli Górnika,wedle pierwszych planów komuchów miał to byc klub z Radlina.
Z klubu prekursorów polskiego ruchu kibicowskiego

Sebastian75

Post autor: Sebastian75 » 22.07.2016, 14:25

Czyli z wywiadów Piłkarzy i trenerów z tamtych lat mamy wiedze ze wszyscy jezdzili na Ruch hehe
Teraz tez można od piłkarzy piasta usłyszec że w Gliwicach jest tylko Piast :] i tak to pójdzie w świat ale to nie o to chodzi.
Tam jak chodzili ludzie na mecze Ruchu czy Górnika to byli zwykłe pikniki nawet płotu nie było żeby coś można było odgradzać.

Blue Old Boy

Post autor: Blue Old Boy » 22.07.2016, 14:30

pangrzegorz1975 pisze:
dziecko armageddonu pisze:Blue Old Boy juz odpowiedział na twoje pytanie:
Ruch był HKS-em,oficjalnie,gdy Huta Batory sprawowała pieczę nad Niebieskimi
Nie masz racji, w nazwie klubu nigdy nie było "Hutniczy", owszem - Huta Batory "opiekowała" się Ruchem, jednak oficjalnie człon "hutniczy" nigdy nie był dodany do nazwy. to tak gwoli ścisłości, bo mnie ma to wiekszego znaczenia i nic to nie zmienia, ale warto to naprostować
Sebastian75 pisze:Czyli z wywiadów Piłkarzy i trenerów z tamtych lat mamy wiedze ze wszyscy jezdzili na Ruch hehe
Nie tylko, wystarczy pogadać ze starszymi mieszkańcami Śląska, wywiad wkleiłem jako "dowód" bo tutaj nikt nikomu nie wierzy na słowo, a tak było, czy to się kibicom Górnika podoba czy nie. W sprawach historii to akurat powinni zabierać glos szeptem bo ich historia chluby im nie przynosi

ODPOWIEDZ