Pewnie masz rację widząc sytuację na co dzień, ja dopiero nadrabiam kwestie sceny kibicowskiej na naszej dzielnicy. Ale w kwestii Wielkiej Wisły to od znajomego słyszałem że dbają o Nią nie tylko chłopaki z 5. Zresztą z racji iż była ona już tyle razy odmalowywana wygląda tak jak wygląda podobnie jak graf stylizowany na flagę 5. A właśnie, skoro jesteś tak dobrze obeznany w temacie to może wiesz jakie są powody faktu że już od dłuższego czasu na płycie nie wisi flaga 5 (w sensie od kilku miesięcy)Quorth pisze:Jasne nie ma dawnej ekipy. Było tutaj sporo wariatów kiedyś. Teraz dzieciaki jednak cały czas działają...popatrz choćby na to jak dzielnie utrzymuje się największy napis Wielka Wisła. W parku piękne grafy, chodź czasem niszczone. To jasne, że wszystkie osiedla zaliczają co kilka, kilkanaście lat zjazd i progres ale rzecz w tym, że Wisła na 5, Bronowicach jest generalnie niezagrożona. Cracovia robi tu czasem partyzantkę i nic więcej.

Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Wisła 5
-
ale znalazłeś miejsce na pytania o własną dzielnice.tyle się pozmieniało przez te lata że zamknęli knajpę na miechowskiej i wiara się tak nie przewija, a te bazgroły na murach robią pejsy przejazdem raz na pół roku jak uzbierają na spraye nie żadna miejscowa cracovia, bo czegoś takiego tam nie ma (równie dobrze mogą napisać cracovia islamabad na jeden c*** wyjdzie)
co do flagi to że nie wisi nie ma nic wspólnego z aspektami kibicowskimi, ale w tej wersji już nie zawiśnie.Kazimierza Wielkiego, Wrocławska to wchuj długie ulice od strony alei, gdzieś koło kleparza, łokietka to są tereny graniczne więc jakieś tam ścierwo niby się gnieździ tyle że tam życie toczy się swoim torem i to bardziej jakaś zbieranina przeszczepów a nie żadna konkurencja.
co do flagi to że nie wisi nie ma nic wspólnego z aspektami kibicowskimi, ale w tej wersji już nie zawiśnie.Kazimierza Wielkiego, Wrocławska to wchuj długie ulice od strony alei, gdzieś koło kleparza, łokietka to są tereny graniczne więc jakieś tam ścierwo niby się gnieździ tyle że tam życie toczy się swoim torem i to bardziej jakaś zbieranina przeszczepów a nie żadna konkurencja.
-
*** i po co się tak spinasz, zadałem normalne pytanie a Ty się goraczkujesz.. Jeśli tak dobrze znasz temat to wiesz jaki potencjał miała kiedyś 5 i jaka ekipa na niej była.. I jak chcesz mi powiedzieć że napisy Cracovia 5 tworzą osoby z poza dzielnicy to chyba nie masz za bardzo Pojęcia bo w okolicach Wrocławskiej działa grupa tak się podpisujaca co można zobaczyć na murach od Wrocławskiej aż po K. Wielkiego. Tak samo jak przestrzelone grafy na alejkach Grottgera które są nie odmalowywane od dłuższego czasu.. *** jeśli masz wiedzę na temat to odpisz normalnie bo chętnie się dowiem... Większość moich znajomych z dzielnicy wyprowadziła się więc liczyłem że tu się czegoś dowiem na powyższe kwestie a myślę że temat jest ciekqwszy nóż ciągle gadanie o menelach po mefedronie i GTS-ie z jednej i drugiej strony..
Wisła 5
-
można to zdjecie?Silnoręki pisze:Cracovia swoim propagowaniem żydostwa od zawsze wywoływała u mnie pogardę, jednak teraz gdy zobaczyłem zdjęcie czarnucha z czołówką "JG" (tfu!) to dla mnie jako kibice już nie istnieją, a raczej jako odłam "Zielonych".
-
Rozwożę pizzę czasem do bloków przy Wrocławskiej i Łokietka. Zdążyłem już poznać klimaty na tyle, że mogę parę ciepłych słów napisać. Sam początek Wrocławskiej przy piekarni mieszkają dwie persony dalej przy Wójtowskiej pewna osobistość która siedziała na gnieździe przy K1. Kontakty z Czarnymi Jasło i lechem powodują, że za biedronką w okresie odwiedzin powstają w okolicy przekreślone gwiazdy, penisy i ksc. Trwa próba badania terenu i pierwsze napisy na końcu Wrocławskiej z Kijowską podpisane jako ksc wrc. Czy to ma znaczyć że już cała Wrocławska jest pasiasta. Może w wyobrażeniu tamtejszych trzech mieszkających pasiaków tak jest. Ale czy napis Wisła na próbę na początku Łokietka ma oznaczać, że to osiedle już nie jest pasiaste. Też nie choć takiej siły i wiary już tam nie ma jak kiedyś. Wisła trzyma w ryzach tereny choć to nie te klimaty jak kiedyś się jeździło z plackami. Ogniska na działce przy Freidleina i melanże na Wichury. Team braci piechników kiedyś miał swoje 5 minut, udało się przerzucić kilka osób., po czym zapał i moda na pasy znikła. Mikroklimat jest odpowiedni a jeśli trzeba według pasiaków słaba 5 i pasiaste Azory są z chłopakami z Kleparza i klapsy na bieżąco są w gratisie.
-
małolat pisze:*** i po co się tak spinasz, zadałem normalne pytanie a Ty się goraczkujesz.. Jeśli tak dobrze znasz temat to wiesz jaki potencjał miała kiedyś 5 i jaka ekipa na niej była.. I jak chcesz mi powiedzieć że napisy Cracovia 5 tworzą osoby z poza dzielnicy to chyba nie masz za bardzo Pojęcia bo w okolicach Wrocławskiej działa grupa tak się podpisujaca co można zobaczyć na murach od Wrocławskiej aż po K. Wielkiego. Tak samo jak przestrzelone grafy na alejkach Grottgera które są nie odmalowywane od dłuższego czasu.. *** jeśli masz wiedzę na temat to odpisz normalnie bo chętnie się dowiem... Większość moich znajomych z dzielnicy wyprowadziła się więc liczyłem że tu się czegoś dowiem na powyższe kwestie a myślę że temat jest ciekqwszy nóż ciągle gadanie o menelach po mefedronie i GTS-ie z jednej i drugiej strony..
przeciez on zawsze sie spina przeczytaj jego posty :-) 80% to o żydach haha z 20% o Wiśle :-)
-
jakie 20%O Wiśle nic nie piszę tylko o samych żydach, podpowiedz o czym mam pisać w temacie krakowskim i gdzie się konkretnie spiąłem?zresztą popatrz się na swoje, tyle wnoszą co ten wyżej.za kim jesteś i czego tu szukasz też nie napiszesz bo po co.
-
z tego Londynu ją rozwozisz?Podglądacz pisze:Rozwożę pizzę czasem do bloków przy Wrocławskiej i Łokietka. Zdążyłem już poznać klimaty na tyle, że mogę parę ciepłych słów napisać.
-
Super_Mario pisze:można to zdjecie?Silnoręki pisze:Cracovia swoim propagowaniem żydostwa od zawsze wywoływała u mnie pogardę, jednak teraz gdy zobaczyłem zdjęcie czarnucha z czołówką "JG" (tfu!) to dla mnie jako kibice już nie istnieją, a raczej jako odłam "Zielonych".

-
Rafal1934 pisze:Super_Mario pisze:można to zdjecie?Silnoręki pisze:Cracovia swoim propagowaniem żydostwa od zawsze wywoływała u mnie pogardę, jednak teraz gdy zobaczyłem zdjęcie czarnucha z czołówką "JG" (tfu!) to dla mnie jako kibice już nie istnieją, a raczej jako odłam "Zielonych".

-
-
nowa zgoda jest, nie wiedziałeś? swoją drogą mogłeś to ze swojego konta wrzucić a nie zakładać nowe, ale widze że zabolały cie wcześniejsze zdjęcia
nie popieram robienia sobie takich zdjęć jak wkleiłes ale po pierwsze jakby nie patrzeć idea antypolicyjna a wiesz jak kibice sie powinni zachowywac w takich przypadkach, a po drugie - wole takie zdjęcie niz zdjęcia z brudasami czy gwiazdą dawida
nie popieram robienia sobie takich zdjęć jak wkleiłes ale po pierwsze jakby nie patrzeć idea antypolicyjna a wiesz jak kibice sie powinni zachowywac w takich przypadkach, a po drugie - wole takie zdjęcie niz zdjęcia z brudasami czy gwiazdą dawida

-
Dlaczego ten chujek jeszcze nie jest zabanowany?Dusawe pisze:4 KIBICÓW CIĘŻKO RANNYCH!!!!!
POTRZEBNA KREW!!!!!!
[link]
Są na tym forum jacyś moderatorzy?
Wisła Kraków
-
ale gość tym spamem zaprowadził spokój, rozjebał dwie ekipy jednym linkiem heheheheh
-
Dyskusja zdechła . Chciałbym poruszyć temat obrzeży Krakowa. Od lat Wola Justowska jest za Wisłą. Zdaniem znajomego jednak pozycja Wisły spadła w tych rejonach za to Cracovia wzmocniła się w Olszanicy-siedzi ktoś w tych rejonach?
-
szczerze to nie zaobserwowałem tam żadnej zmiany w tamtych rejonach

-
a ja nie wiedzielem ze byli tam kiedys jacys kibice
-
jacyś byli i nawet są dalej, ale słuszna uwaga - tamte rejony nigdy nie były jakieś specjalnie "gorące"

-
Na Woli J swego czasu urzędowała silna ekipa Wisły. Mieszkał jeden z jej liderów R, który był zamieszany w sprawę Cz ale istotnie ze względu na specyfikę terenu-jest tu w miarę spokojnie. Obok jest jednak Olszanica i byłem zainteresowany relacjami jednych i drugich. Jadąc z Krakowa w kierunku wiejskiego bastionu Cracovii Rybnej też jest ciekawie...no Cholerzyn, Liszki są za Wisłą, Od Kryspinowa po Rybną Pasy.Okazuje się, że nie tylko w Krakowie wszystko jest pomieszane. Ciekawe, że kibice Cracovii chwaląc się zawsze tym, że są rodowitymi a Wisłą to "wiochy" zapominają o tych swoich wiejskich bastionach.
-
a to że "R" tam mieszkał to od razu świadczy o tym że się tam udzielał? zreszta chyba nie ta branża skoro mieszka sie na luksusowym zamkniętym osiedlu
-
tak sie bawi, tak sie bawi
[link]
[link]
-
Tu wasz mentor w towarzystwie waszego właściela przy aplauzie kilku tysięcy!:jakdzieci pisze:Z kim przystajesz, taki się stajesz... Czy wyobrażacie sobie iść w pochodzie w ubeckim donosicielem?
Szacunek dla Korony, że nie wpuszcza ubecji na trybuny. Aż dziw bierze, że ktokolwiek inny przyjmuje.
https://www.youtube.com/watch?v=j-asrNdZbdw
Łączy ich jedna legitymacja, członka PZPR.
Dzieli jednak inna sprawa.
[link]Majchrowski lawirował w swoich kontaktach z SB. W operacyjnym zainteresowaniu bezpieki znalazł się w marcu 1973 r. Początkowo kontaktował się z nim funkcjonariusz Wydziału III SB w Krakowie ppor. T. Baran, który odbył z nim trzy tzw. rozmowy sondażowe. Podczas nich Majchrowski miał przekazywać informacje dotyczące m.in. środowiska Stowarzyszenia "PAX". Następnie kontakty z Majchrowskim przejął Wydział VIII Departamentu I MSW i osobiście kpt. E. Fulczyński. Wywiadowcy nadali mu wówczas kryptonim "Nick".W kwietniu 1975 r. Majchrowski miał dwukrotnie spotkać się z Fulczyńskim w kawiarniach "Literacka" i "Cracovia". Tam miał przekazać oficerowi SB garść informacji na temat "Tygodnika Powszechnego" oraz włoskiego Centro Studi Europeo, którego był stypendystą w 1974 r. i gdzie spotkał m.in. Jasia Gawrońskiego, Karola Popiela i Dominika Morawskiego. Podczas jednego ze spotkań "Nick" rzekomo dostarczył też krótką informację na temat Centro Studi Europeo. Wyraził też "zgodę na utrzymywanie kontaktu, ale zastrzegł się, że wolałby nic nie podpisywać"
Aż pierwszy raz tak pozytywnie odebrałem Cracovie :)
A tu doborowa dwójka w towarzystwie... tatarzyna:
https://www.youtube.com/watch?v=c4tIq7ITDCo
Folklor pełną gębą.
W temacie historii klubów próbowałeś już tu wszystkiego, kłamałeś, przekłamywałeś, manipulowałeś...
Przed następną kompromitacją weź pod uwagę to, że "piłka jest okrągła a bramki sa dwie".
krakus- rozumiem, że skoro waszym mentorem jest donosiciel Majchrowski (j.w) właścielem członek PZPR, a co mecz leci na stadionie kilkukrotnie komunistyczne: "Kolejorz...." to uznajemy, że dalej Cracovia jest klubem komunistów?
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"
Ja Wisła, Ja Wisła!"
-
Psiak
Towarzysze myśleli, myśleli i...nic. Co niby majchrowski ma wspólnego z Cracovią? Na TN przychodzi tak jak wszyscy prezydenci miasta.
Do właściciela niestety nie mamy wpływu na to kto nim jest. Zresztą wśród kibiców Cracovii ma on więcej krytyków. Nigdy też nie doczekał się opravy ze sobą. A taką od towarzyszy dostał cinkciarz.
Że jesteście klubem komunistycznym nie świadczy kto o was mówi czy kupił wasze akcje. O tym że jesteście komunistami świadczą wasi patroni, ludzie których stawiacie sobie za wzór. Dla SKWK, WS i reszty towarzyszy takim wzorem jest tow. Czerwiński którego zapraszacie na swój pochód i który jest HONOROWYM prezesem SKWK. Po przejęciu TSu na HONOROWEGO prezesa wybieracie milicjanta Ludwika M-M.
To dlatego jesteście komunistycznym klubem. Takich macie idoli. Dla porównania napiszę że u nas św. JPII ma swoje krzesełko na stadionie. A numer 1. jest zastrzeżony dla niego.
Byliście, jesteście komunistami i żadne wasze kłamstwa tego nie zmienią. Po raz kolejny napisze-szkoda tylko małolatów których oszukujecie wciągając w łapy komunistów.
Towarzysze myśleli, myśleli i...nic. Co niby majchrowski ma wspólnego z Cracovią? Na TN przychodzi tak jak wszyscy prezydenci miasta.
Do właściciela niestety nie mamy wpływu na to kto nim jest. Zresztą wśród kibiców Cracovii ma on więcej krytyków. Nigdy też nie doczekał się opravy ze sobą. A taką od towarzyszy dostał cinkciarz.
Że jesteście klubem komunistycznym nie świadczy kto o was mówi czy kupił wasze akcje. O tym że jesteście komunistami świadczą wasi patroni, ludzie których stawiacie sobie za wzór. Dla SKWK, WS i reszty towarzyszy takim wzorem jest tow. Czerwiński którego zapraszacie na swój pochód i który jest HONOROWYM prezesem SKWK. Po przejęciu TSu na HONOROWEGO prezesa wybieracie milicjanta Ludwika M-M.
To dlatego jesteście komunistycznym klubem. Takich macie idoli. Dla porównania napiszę że u nas św. JPII ma swoje krzesełko na stadionie. A numer 1. jest zastrzeżony dla niego.
Byliście, jesteście komunistami i żadne wasze kłamstwa tego nie zmienią. Po raz kolejny napisze-szkoda tylko małolatów których oszukujecie wciągając w łapy komunistów.
-
nie macie wpływu na to kim jest właściciel ?
"Był pomysłodawcą i twórcą Grupy 100, to on tchnął wiarę w grono sympatyków Cracovii, co przyczyniło się do powrotu Cracovii na zasłużone pierwszoligowe miejsce. Dzięki jego zabiegom prof. Filipiak zainwestował w Cracovii. "
"Był pomysłodawcą i twórcą Grupy 100, to on tchnął wiarę w grono sympatyków Cracovii, co przyczyniło się do powrotu Cracovii na zasłużone pierwszoligowe miejsce. Dzięki jego zabiegom prof. Filipiak zainwestował w Cracovii. "
-
Macie tupet towarzyszu psiak. ps nie wstyd ci gloryfikować milicję poprzez swój login na forum? Pewnie nie, skoro dumnie prężysz klatę za psimi flagami.psiak pisze:...
Wskaż teraz, w którym miejscu była taka sytuacja. Poza zawyżeniem stopnia służbowego Miętty-Mikołajewicza. Bo historię to sobie możecie wymyślać między sobą towarzyszu. A nie propagować swoją zakłamaną wersję.kłamałeś, przekłamywałeś, manipulowałeś...
Ale pewnie twój powrót do tego tematu, to wynik targających tobą emocji po wczorajszym pogrzebie gnidy kociołka.
Byłeś w oficjalnej delegacji skwk na czele z czerwińskim?
Tyle pisania ze strony gts-u było, by nie poruszać historii prl i komuny. A sami znów do niej wracacie.W pierwszej połowie lat 80 Tadeusz Czerwiński, robiący sporą karierę w dyplomacji – wówczas był sekretarzem ambasady w Moskwie, (W latach 1982-05 ambasadorem w Moskwie był Stanisław Kociołek-Jest on współodpowiedzialny za wydarzenia grudniowe 1970 na Wybrzeżu – według Klemensa Gniecha miał wydać zgodę na strzelanie do robotników.
Następnie Czerwiński został ostatnim PRL-owskim konsulem generalnym w Chicago. Gdzie donosił na tamtejsza Polonię jak np. tu -cztery dni przed rozpoczęciem rozmów przy „okrągłym stole”, 2 lutego 1989 roku, „Towarzysz Czerwiński” (jak został określony autor tajnego raportu) donosi z Konsulatu PRL w Chicago do warszawskiej centrali w depeszy nr 20 (przedstawionej w szyfrogramie nr 1807/I z 4.02.89, który – według instrukcji „Po wykorzystaniu należy … zniszczyć zgodnie z przepisami o postępowaniu z dokumentami tajnymi”)...
To, że jesteście towarzystwem gwardyjskim to akurat historia współczesna. Należycie do stowarzyszenia gwardia, policja nadal wykorzystuje wasze obiekty, a wy żyjecie za pieniądze mswia.
Kolejny wasz wielki prezes honorowy Mikołajewicz, do którego na urodziny z kwiatami chodzicie w latach 90 udziela wywiadu:
"To ucywilnienie funkcji prezesa wiąże się z ucywilnieniem całego klubu. Jest on nadal policyjny, ale działacze w niebieskich mundurach są już nie z nakazu, lecz z własnych zainteresowań i związków emocjonalnych z klubem. [...] W tej chwili w zarządzie na dwunastu członków jest czterech policjantów."
Ludwik Miętta-Mikołajewicz - Tempo 30-XII-1991
"Jesteśmy jedynym właścicielem spółki "Dyskam" przysparzającej niemały dochód z systemów alarmowych."
Ludwik Miętta-Mikołajewicz - Tempo 30-XII-1991
gen. Gruba był szefem milicji w Katowicach w czasie, gdy dokonano masakry górników w Kopalni "Wujek". Później brał udział w mataczeniu przy sprawie zabójstwa Grzegorza Przemyka.
W czasie, kiedy zarejestrowano go na esbeckim nagraniu, pełnił funkcje szefa bezpieki i milicji w Krakowie oraz prezesa klubu sportowego GTS Wisła Kraków. Właśnie jako prezes GTS Wisła na początku stycznia 1988r. zwołał do swego gabinetu kilku ludzi, w tym przedstawicieli Urzędu Postępu Naukowego i Wdrożeń, i nakazał im założenie pierwszej w Polsce prywatnej firmy ochroniarskiej. Tak powstał Dyskam spółka z o.o. Formalnie udziały objęły w nim klub sportowy GTS Wisła Kraków oraz UPNiW.
już nie wspominając o cinkciarzu z myślenic. Czy Kapce, wychowanku gts-u
Po żurawskim jechaliście, że startował z list sld. A kto przekonał go do tego, jak nie czerwiński.Kapka startował do Europarlamentu z trzeciej pozycji na liście Socjaldemokracji Polskiej.
-
Jakim idolem, czy jak to nazywasz patronem ewentualnie wzorem może być dla mnie albo małolatów albo o zgrozo WS towarzysz Czerwiński? Że co w nim takiego że małolaty obiorą go za idola. Bierze 160 na płaskiej bez koszulki? Rozjebał 4ch a mógłby więcej? Co ty p*********?
Kto zapraszał Czerwińskiego na marsz? Jak dla mnie szedł na mecz na wasz stadion, zaproszenia mu nie wysłaliśmy. Ale tak już jest, jak u was komunista, to tylko tam jest przez zasiedzenie, nikt go nie lubi, jest tylko właścicielem, jest tylko sympatykiem, tylko do d*** nam włazi przy waszym aplauzie bla bla bla.
No i tekst roku o wciąganiu w łapy komunistów. Tak - setki małolatów pod szyldem Wisły przechrzciliśmy na komunizm, w koszulkach z che gonią was po Krakowie za wasz słynny patriotyzm i przywiązanie do Ojca Świętego.
Kto zapraszał Czerwińskiego na marsz? Jak dla mnie szedł na mecz na wasz stadion, zaproszenia mu nie wysłaliśmy. Ale tak już jest, jak u was komunista, to tylko tam jest przez zasiedzenie, nikt go nie lubi, jest tylko właścicielem, jest tylko sympatykiem, tylko do d*** nam włazi przy waszym aplauzie bla bla bla.
No i tekst roku o wciąganiu w łapy komunistów. Tak - setki małolatów pod szyldem Wisły przechrzciliśmy na komunizm, w koszulkach z che gonią was po Krakowie za wasz słynny patriotyzm i przywiązanie do Ojca Świętego.
-
Kapka był lżony u nas na trybunachjakdzieci pisze:Kapka startował do Europarlamentu z trzeciej pozycji na liście Socjaldemokracji Polskiej.
A mógłby nawet sam cyrankiewicz, towarzysz filipiak lub nawet majchrowski tylko co to ma wspólnego ze współczesnym kibicowaniem:Djakdzieci pisze:Po żurawskim jechaliście, że startował z list sld. A kto przekonał go do tego, jak nie czerwiński.
-
Kolejne zatrzymania wsród kibiców Cracovii a wy nic nie poruszacie tej kwesti
[link]
No wstydźcie sie panowie . No przecież jesteście wszyscy kumaci i tą kwestią powinniście sie zająć i skomentować a nie tym kto był w PZPR .
[link]
No wstydźcie sie panowie . No przecież jesteście wszyscy kumaci i tą kwestią powinniście sie zająć i skomentować a nie tym kto był w PZPR .
-
Pytasz mnie co Majchrowski ma wspólnego z Cracovią?krakus pisze:Psiak
To ty mi odpowiedz dlaczego kilka tysięcy kibiców Cracovii urządzało mu owacje.
Ty wierzysz w to co piszesz?To, że jesteście klubem komunistycznym nie świadczy kto o was mówi czy kupił wasze akcje. O tym że jesteście komunistami świadczą wasi patroni, ludzie których stawiacie sobie za wzór. Dla SKWK, WS i reszty towarzyszy takim wzorem jest tow. Czerwiński którego zapraszacie na swój pochód i który jest HONOROWYM prezesem SKWK. Po przejęciu TSu na HONOROWEGO prezesa wybieracie milicjanta Ludwika M-M.
Jeśli tak to w takim razie mamy bardzo podobnie, choć różnimy się co do kryterium oceny.
O tym, że jesteście nadal klubem komunistycznym świadczy głównie wasza (kibiców) postawa.
Śpiewacie hymn Gwardii Ludowej.
Co mecz gloryfikujecie Kolejorza (Kolejarza) z Poznania.
Właścicielem klubu jest członek PZPR.
Ciepło przyjmujecie innego członka PZPR.
Byliście i jesteście komunistami i żadne wasze kłamstwa tego nie zmienią.
Szkoda tylko tych małolatów których wciągacie w łapy komunistów.
A gdzie ty widzisz w moim nicku milicjanta?jakdzieci pisze: Macie tupet towarzyszu psiak. ps nie wstyd ci gloryfikować milicję poprzez swój login na forum? Pewnie nie, skoro dumnie prężysz klatę za psimi flagami.
Ja rozumiem, że tęsknisz za starymi czasami, za zgodą z GTS-em, czy za treningami boksu na hali gwardyjskiego klubu, ale musze cie zmartwić. Mój nick nie ma nic wspólnego z milicją.
Rozumiem.Wskaż teraz, w którym miejscu była taka sytuacja. Poza zawyżeniem stopnia służbowego Miętty-Mikołajewicza. Bo historię to sobie możecie wymyślać między sobą towarzyszu. A nie propagować swoją zakłamaną wersję.
Pierwsze z brzegu:
Daleko wam, by zarzucić Piłsudskiemu, Janowi Pawłowi II i innym wielkim Polakom żydostwo czy antypolonizm, bo ich sympatie skierowane były w biało-czerwoną stronę.
Już wśród założycieli Wisły jest kilku izraelitów np. Jan Weyssenhoff czy Józef Stoeger.
Stoeger wcześniej grał nawet w piłkę w Cracovii, by później przenieść się do Wisly i jako działacz być jednym z głównych twórców ich statutu
Około 1911 zaborcy austriaccy przyznaja Wisle tereny na Oleandrach i właśnie tam rozpoczęła się budowa stadionu
1.Ani Wayssenhoff ani Stoeger ani inni Izraelici nie byli założycielami Wisły!To, że jesteście towarzystwem gwardyjskim to akurat historia współczesna
2.Stoeger nie był twórcą statutu Wisły!
3.Zaborca nie przyznał terenów Wiśle!
4.Nie jesteśmy towarzystwem gwardyjskim!
5.Co do Piłsudskiego to nie mam wiedzy, czy był sympatykiem Cracovii. Znajac jednak twoje azkłamanie w ciemno można obstawić, ze to kolejne twoje kłamstwo!
Ale chętnie zobacze jakiś tekst źródłowy co do tej rzekomej sympatii.
Nie jestem członkiem żadnej z grup kibicowskich a przede wszystkim nie łacze polityki ze sportem.Ale pewnie twój powrót do tego tematu, to wynik targających tobą emocji po wczorajszym pogrzebie gnidy kociołka.
Byłeś w oficjalnej delegacji skwk na czele z czerwińskim?
Ale skoro ty lubisz politykowanie w sporcie to odpowiedz mi czy wiwatowałeś na cześć Majchrowskiego i czy śpiewasz na meczach piosenki Gwardii Ludowej, albo o Kolejarzu?
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"
Ja Wisła, Ja Wisła!"
-
Czy jak zgłoszę post wyżej do administracji to będę posądzony o konfidenctwo ?
Czekam na wypowiedź ekspertów krakowskich.
-
[quote="krakus"]Psiak
.....
Do właściciela niestety nie mamy wpływu na to kto nim jest. Zresztą wśród kibiców Cracovii ma on więcej krytyków........
.......[/quote="krakus"]
Aha.... a my mieliśmy wpływ kto nas bez pytania wciągnął w struktury gwardyjskie i był państwowym właścicielem klubu? Hipokryzja pełną gębą.Ale co tam. My za komuny barwy odwróciliśmy na znak protestu, wy na swój znak sprzeciwu daliście d*** cyrankiewiczowi i tow.filipiakowi ,wywiesiliście niebieską gwiazdę Dawida i zrobiliście ekipe Jude G.
.....
Do właściciela niestety nie mamy wpływu na to kto nim jest. Zresztą wśród kibiców Cracovii ma on więcej krytyków........
.......[/quote="krakus"]
Aha.... a my mieliśmy wpływ kto nas bez pytania wciągnął w struktury gwardyjskie i był państwowym właścicielem klubu? Hipokryzja pełną gębą.Ale co tam. My za komuny barwy odwróciliśmy na znak protestu, wy na swój znak sprzeciwu daliście d*** cyrankiewiczowi i tow.filipiakowi ,wywiesiliście niebieską gwiazdę Dawida i zrobiliście ekipe Jude G.
-
Odwróciliście swoje barwy historyczne, po to by na pierwszy plan wszedł kolor mundurowych. Wszak:
To tak na szybko, większe podsumowanie wkrótce. Poczekajmy na resztę wynaturzeń ubeków z "czarnej wsi".
Do dziś się nic nie zmieniło. A wasza wyhodowana na ubeckich wartościach "mierność", to pic na wodę. Efekt sukcesów, zbudowanych na potrzeby przechowalni czerwonych towarzyszy.Towarzystwo Sportowe Wisła tysiącami nici związane jest z Milicja Obywatelską.
Tak zaczyna się rozdział "Wisła - klubem niebieskich mundurów" w monografii tego klubu wydanej w 1966. Wewnątrz szalenie interesujące dane statystyczne. Otóż podają tam, że 57% członków Wisły to funkcjonariusze MO. Członków, nie działaczy!
To tak na szybko, większe podsumowanie wkrótce. Poczekajmy na resztę wynaturzeń ubeków z "czarnej wsi".
-
No chyba, że flagi z GTSem też były "wciąganiem" w struktury gwardyjskie, w których tkwicie po dziś dzień. [link]
A czerwiński sam wybrał się na honorowego prezesa skwk.
A czerwiński sam wybrał się na honorowego prezesa skwk.
-
Nie są to kibice Cracovii. Za to chciałem ponownie zadać pytanie, jak wg wszystkich trzech stron w tym momencie wygląda Kraków? Przeprowadzmy normalną dyskusję. I jeszcze jedno, ciekawe. panie Daniksc czy taki sam odważny i wyszczekany jesteś na ulicy. (sorry za offtop)
-
barwy Krakowa są dla ciebie mundurowe?dobrze wiedzieć:)
-
Tak.jemkotlety pisze:Czy jak zgłoszę post wyżej do administracji to będę posądzony o konfidenctwo ?
-
Barwy Krakowa są biało-błękitne
psiak
Jakakolwiek próba porównywania towarzyszy do Cracovii jest śmieszna z założenia. Poczet Waszych prezesów można zobaczyć w książce "Twarze krakowskiej bezpieki". Trzeba być niezłym wariatem by myśleć o porównywaniu historii Cracovii i czerwonych towarzyszy..Nie robie tego bo nie będę poruszał spraw podstawowych i oczywistych. To że OBECNIE za HONOROWYCH uznajecie towarzyszy Czerwińskiego i milicjanta Mięttę jasno pokazuje jaki macie stosunek do nich. Wciągacie ich w swoje kibicowskie struktury-kto wam kazał za honorowego prezesa SKWK wybrać konfidenta komunistycznego. Kto wam kazał z milicjanta robić honorowego prezesa swego TS który jak sami się chwalicie przejęliście? Są to dla was idole, innego wytłumaczenia nie ma. Jesteście komunistami i to jest FAKT.
W pkt. 4 piszesz 4.Nie jesteśmy towarzystwem gwardyjskim!
Problem w tym że jesteście...
[link]
Żmudzin
Aha.... a my mieliśmy wpływ kto nas bez pytania wciągnął w struktury gwardyjskie i był państwowym właścicielem klubu?
Na Waszej stronie stoi że mieliście wpływ, mówi o tym pułkownik Leszek Snopkowski wislalive.pl
Jedna z fam głosi, że władza ludowa chciała zrobić na złość Wiśle, która przed wojną była klubem prawicowym.
Możliwe, że jest w tym trochę prawdy. Niemniej jednak, o tym, że Wisła została klubem gwardyjskim, zdecydowali ludzie związani z Białą Gwiazdą, a nie z władzą. Z tego, co ja pamiętam, to takim członkiem zarządu - nawet nie wiem czy nie wiceprezesem - był Stanisław Voigt, który w tym czasie był również w zarządzie Wisły. Cały szereg ludzi jemu podobnych zadecydowało o tym, że Wisła przyłączyła się do pionu gwardyjskiego. Ja oczywiście nie wiem dokładnie, jak to się stało, ale domyślam się, że wynikało to ze swego rodzaju wyrachowania. Z przynależności do pionu gwardyjskiego wynikały po prostu większe korzyści. Gwardia dawała lepsze możliwości rozwoju i wzrostu.
psiak
Jakakolwiek próba porównywania towarzyszy do Cracovii jest śmieszna z założenia. Poczet Waszych prezesów można zobaczyć w książce "Twarze krakowskiej bezpieki". Trzeba być niezłym wariatem by myśleć o porównywaniu historii Cracovii i czerwonych towarzyszy..Nie robie tego bo nie będę poruszał spraw podstawowych i oczywistych. To że OBECNIE za HONOROWYCH uznajecie towarzyszy Czerwińskiego i milicjanta Mięttę jasno pokazuje jaki macie stosunek do nich. Wciągacie ich w swoje kibicowskie struktury-kto wam kazał za honorowego prezesa SKWK wybrać konfidenta komunistycznego. Kto wam kazał z milicjanta robić honorowego prezesa swego TS który jak sami się chwalicie przejęliście? Są to dla was idole, innego wytłumaczenia nie ma. Jesteście komunistami i to jest FAKT.
W pkt. 4 piszesz 4.Nie jesteśmy towarzystwem gwardyjskim!
Problem w tym że jesteście...
[link]
Żmudzin
Aha.... a my mieliśmy wpływ kto nas bez pytania wciągnął w struktury gwardyjskie i był państwowym właścicielem klubu?
Na Waszej stronie stoi że mieliście wpływ, mówi o tym pułkownik Leszek Snopkowski wislalive.pl
Jedna z fam głosi, że władza ludowa chciała zrobić na złość Wiśle, która przed wojną była klubem prawicowym.
Możliwe, że jest w tym trochę prawdy. Niemniej jednak, o tym, że Wisła została klubem gwardyjskim, zdecydowali ludzie związani z Białą Gwiazdą, a nie z władzą. Z tego, co ja pamiętam, to takim członkiem zarządu - nawet nie wiem czy nie wiceprezesem - był Stanisław Voigt, który w tym czasie był również w zarządzie Wisły. Cały szereg ludzi jemu podobnych zadecydowało o tym, że Wisła przyłączyła się do pionu gwardyjskiego. Ja oczywiście nie wiem dokładnie, jak to się stało, ale domyślam się, że wynikało to ze swego rodzaju wyrachowania. Z przynależności do pionu gwardyjskiego wynikały po prostu większe korzyści. Gwardia dawała lepsze możliwości rozwoju i wzrostu.
-
Uuu to teraz od kretyna sie dowiadujemy ze niebieski to kolor od milicji...haha, wczesnie nas otoczyli patronatem się okazuje.
PS
"jakakolwiek próba porownywania czegokolwiek do cracovii jest śmieszna..."
Oczywiście, któż by śmiał ... z góry stoicie na wygranej pozycji i wszelakie przytyki na nic. Nieskazitelność.
To mówi o was wszystko
PS
"jakakolwiek próba porownywania czegokolwiek do cracovii jest śmieszna..."
Oczywiście, któż by śmiał ... z góry stoicie na wygranej pozycji i wszelakie przytyki na nic. Nieskazitelność.
To mówi o was wszystko
za kim jestes?