- Kibice w mediach (temat zbiorczy)

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

BaCaKsc

Re: - Kibice w mediach (temat zbiorczy)

Post autor: BaCaKsc » 18.07.2013, 17:54

Zatrzymany wczoraj przez CBŚ - Maciej K. piłkarz I ligowej Olimpii Grudziądz, za handel narko i udział w grupie przestępczej dziś opuścił areszt po wpłacie kaucji ... 5 tys. zł.

Porównajcie sobie to do sprawy Starucha i jego kaucji.

iparts.pl
brigante

Post autor: brigante » 19.07.2013, 00:14

[link]
Krakowska policja zatrzymała 21-letniego mężczyznę, który w przerwie meczu Wawel Kraków - Olimpic AWF uderzył sędziego i groził zawodnikom. Okazuje się, że 21-latek był już wcześniej karany za kradzież i rozbój, a w jego mieszkaniu znaleziono uprawę marihuany.

O bulwersującym incydencie podczas meczu juniorów starszych na stadionie WKS "Wawel" pisaliśmy niecałe dwa tygodnie temu. Grupa kiboli, która przyjechała za drużyną Olimpicu na rozgrywki, wyzywała i groziła zawodnikom Wawelu oraz sędziom. W przerwie jeden z nich wtargnął na murawę i spoliczkował sędziego. Wezwano policję, ale ta nie weszła na stadion poinformowana przez ochronę obiektu, że wszystko jest w porządku. Kibole bezkarnie opuścili stadion. Później jednak wszczęto postępowanie.

- Wytypowaliśmy sprawcę, okazało się, że jest nim 21-letni mieszkaniec podkrakowskiej miejscowości . Został już przesłuchany, przedstawiono mu zarzuty kierowania gróźb karalnych oraz naruszenia nietykalności cielesnej sędziego (w związku z chuligańskim charakterem czynu). Dodatkowo odpowie także za uprawę konopi indyjskich, które policjanci odnaleźli w jego mieszkaniu podczas przeszukania. Prokurator zdecydował o oddaniu 21-latka pod policyjny dozór - poinformowała Katarzyna Padło z małopolskiej policji.

Mężczyzna był już wcześniej karany za kradzież i rozbój.
druzyna Olimpicu to kibice Wisły z PB

BaCaKsc

Post autor: BaCaKsc » 19.07.2013, 14:23

[link]

BaCaKsc

Post autor: BaCaKsc » 22.07.2013, 20:07

12-latek wyzywa w autobusie, a ojciec się cieszy, czyli kibolskie wychowanie

12-latek w autobusie, wraz z grupą kibiców, klął, skandował plugawe hasła i śpiewał kibicowskie przyśpiewski. Tata stał obok i puchł z dumy. Opowiedział mi o tym redakcyjny kolega, zdziwiony tym, że można w ten sposób wychowywać dziecko. Niestety, nie tylko można, ale w pewnych środowiskach jest to uznawane za punkt honoru.

Słysząc historię o 12-latku, który krzyczy o policji: "białe kaski robią laski", a autobus pełen kibiców podchwytuje i ochoczo dośpiewuje resztę, nie byłem ani trochę zdziwiony. W niektórych kręgach wychowywanie dziecka, które dumnie przeklina, a w sercu nosi zakorzenioną nienawiść do drugiego klubu jest nie tylko łatwe, ale i dość popularne.

"Legia, Legia, kur..."

Kilka lat temu internet obiegło nagranie, na którym mała dziewczynka z szalikiem Lecha Poznań śpiewa: "Do nienawiści, do tej drużyny, tak wychowano, wychowano nas. I bez powodu, i bez przyczyny, śpiewamy dziś na cały świat: a Legia, Legia kur...czak, Legia Warszawa starym kurczakiem jest".

Filmik ten przesłano na YouTube w 2008 roku, od tamtej pory minęło 5 lat. Za kolejne pięć dziewczynka – kimkolwiek jest – pewnie będzie już (o ile jeszcze się to nie stało) umiała zaśpiewać "prawdziwą" wersję tej przyśpiewki. "Prawdziwa" niestety nie znaczy lepsza, bo z odpowiednim słowem, również zaczynającym się na "k", ale z drobiem nie mającym nic wspólnego. Uczenie dzieci klubowych przyśpiewek to dość powszechna praktyka – rodzice-kibice wychowują dzieci kibiców. I nie ma w tym nic złego, gorzej jest, kiedy kibole wychowują dzieci-kiboli.

Niestety, to też się zdarza. I to nierzadko. Sam wielokrotnie widziałem, jak rodzice chwalili się na Facebooku czy Naszej-Klasie tym, jak to ubierają dzieci w klubowe barwy czy uczą ich przyśpiewek. "Legia, Legia kurczak" to mało drastyczny przypadek, bo dzieci moich znajomych w wieku 7-9 lat potrafią już kląć tak soczyście, że niejednemu dorosłemu zwiędłyby uszy. Oczywiście, w ustach dzieci brzmi to z jednej strony groteskowo, a z drugiej makabrycznie. Obrażanie drużyny przeciwnej to jedna z pierwszych rzeczy, których uczy się dziecko-kibola.

Koszulka i śpiewanie

Kolejne etapy to: pójście na mecz, przyśpiewki klubowe, nierzadko poznanie kolegów taty. Warto podkreślić, że dziewczynki rzadko kiedy są w ten sposób wychowywane – ojcowie lubią pozakładać im klubowe koszulki, zarazić ich tym bakcylem, ale nie odbywa się to tak intensywnie, jak w przypadku chłopców. Ci, naturalnie bardziej pasują do męskiego towarzystwa i w wieku 12-13 lat mogą już nawet dostać od taty łyk (albo pięć) piwa przed meczem. Trudno uznać taki wzorzec za sprzyjający dziecku.

Obserwacji tych nie biorę z kosmosu – po prostu znam ludzi, którzy w ten sposób wychowują dzieci. Chciałem napisać o nich reportaż, ale oni nie chcą o tym opowiadać – bo ani nie widzą w tym nic złego czy dziwnego, ani niespecjalnie chcą chwalić się takimi metodami wychowania. Bo mimo wszystko mają świadomość, że jednak "ludzie zbyt dobrze na to nie patrzą" – jak to określił mój kolega-kibol.

Dzieci skażone agresją

W takim wychowaniu najgorsze nie są jednak przekleństwa, alkohol czy przyśpiewki. Najgorsza w tym jest nienawiść i agresja, którymi zatruwa się dopiero kształtujące się umysły. Jeśli dziecko już w wieku 4 lat słucha, że ma nienawidzić tych w zielono-białym albo niebiesko-czerwonym albo jakimkolwiek innym, to jak ma funkcjonować w dorosłości? Nie jestem specjalistą od wychowania, ale trudno mi uwierzyć w to, że takie nagromadzenie negatywnych emocji w dzieciństwie, w tym agresji, pozostaje zupełnie bez wpływu na psychikę człowieka.

Kiedy pytam jednego z takich ojców, czy nie zastanawiał się nigdy nad dawką nienawiści, jaką ładuje w swoje – bądź co bądź niewinne – dziecko, ten nie ma wątpliwości, że nie ma w tym nic złego. - Jaka nienawiść? Trochę sobie chłopak pośpiewa... - słyszę. Dopytuję: a przekleństwa? A mówienie, że kibice innych drużyn są tacy i owacy? - Hehehe, no to przecież i tak się nauczy, na podwórku albo w szkole. To już lepiej żeby z tatusiem śpiewał, nie? - mówi mi znajomy kibol. Nie wiem, co odpowiedzieć.

Lepszy tata niż podwórko

No właśnie, lepiej, czy nie lepiej? Wiem, jak to wygląda od środka – takie wychowanie potęgowane jest przez środowisko. Faktycznie, nawet jak tata nie nauczy, to w szkole czy na podwórku takie dziecko w końcu będzie musiało zostać kibolem i wrzeszczeć razem z innymi. Koledzy, podobnie wychowani, utwierdzają tylko w przekonaniu, że tak trzeba. A rodzice wspierają innych rodziców w dążeniu do zaszczepienia w dzieciach piłkarskiej miłości i nienawiści. Ojcowie potrafią przechwalać się miedzy sobą tym, jak to ich dziecko nauczyło się nowej przyśpiewki.

Ktoś mógłby zapytać: a gdzie w powyższym tekście miejsce matek? Rozmawiałem o tym z dwiema mamami. Jedna stwierdziła, że nie dopuści do tego, by jej dziecko kibicowało komuś innemu, bo sama chodzi na mecze. Druga była bardziej refleksyjna. Wiem, że kocha swoje męża, ale wiem też, że przeszkadza jej takie wychowanie. Wolałaby, żeby ich 8-letni syn się dobrze uczył i "wyrósł na kogoś dobrego". Ale gdy pyta mnie, co ma zrobić, nie umiem odpowiedzieć.

- Rafał mógłby zrobić karierę, zbierać dobre stopnie w szkole. Idzie mu angielski i matematyka, może pracowałby w banku? A tak traci czas na te piłkarskie głupoty, które są nikomu niepotrzebne. Tylko problemy z tego. No i boję się, że któregoś dnia Maciek zabierze Rafała na mecz i coś mu się stanie. Tylko co mam zrobić, uciec z dzieckiem? Pozbawić go praw rodzicielskich? - pyta mnie kobieta. I dodaje: - A Maciek, jak słyszy, że Rafał nauczył się nowej przyśpiewki, jest wniebowzięty. Będzie mógł się pochwalić.
[link]

Hujtras

Post autor: Hujtras » 22.07.2013, 21:58

Ja p******* coraz głupsze pomysły mają te dziennikarzyny. Pewno wg nich najlepiej dziecko wychować na tolerancyjnego, "europejskiego" pedała.

fakty

Post autor: fakty » 23.07.2013, 09:45

Listy gończe za kibolami ŁKS! Akty oskarżenia w sprawie śmiertelnej ustawki .
Listami gończymi prokuratura poszukuje dwóch kiboli ŁKS, którzy brali udział w śmiertelnej ustawce w Józefce pod Poddębicami.
– Prawdopodobnie wyjechali za granicę. Policja ustala, w jakim kraju przebywają. Jeśli uda się zdobyć informacje, za mężczyznami zostaną wystawione Europejskie Nakazy Aresztowania – mówi Józef Mizerski, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Sieradzu, która zakończyła śledztwo w sprawie bijatyki pod Poddębicami.
Do starcia między pseudokibicami Widzewa i ŁKS, jadącymi na mecz do Piły, doszło 8 stycznia 2011 r. Brało w nim udział około 100 osób. 24-letni fanatyk Widzewa został pobity na śmierć.
– Zarzuty udziału w bójce ze skutkiem śmiertelnym postawiono 76 podejrzanym. Dwunastu z nich zostało oskarżonych – mówi prokurator Józef Mizerski.
Oskarżonym grozi do dziesięciu lat więzienia.

Akta karne dotyczące 26 innych podejrzanych sieradzka prokuratura przekazała do Prokuratury Apelacyjnej w Łodzi, która przeciwko nim prowadzi śledztwo w innych sprawach.
– Niestety, śledztwo zakończyło się połowicznym sukcesem. Przeciwko 35 podejrzanym nie udało się zdobyć wystarczających dowodów winy. Ich sprawy zostały umorzone – mówi prokurator Józef Mizerski.
Podczas śledztwa nie udało się zdobyć nagrania z ustawki, jakie ponoć sporządzili jej uczestnicy.

Pierre89

Post autor: Pierre89 » 23.07.2013, 19:32

Adam Tołoczko - Stowarzyszenie Kibiców Jagiellonii Białystok Dzieci Białegostoku
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uUzOCClxcmg[/youtube]

costamjest

Post autor: costamjest » 26.07.2013, 14:07

Każdy powinien wyciągnąć morał z ostatniego zdania. Nie ma filmu pewnie tylko nieliczni pójdą siedzieć. Na szczęście.

BaCaKsc

Post autor: BaCaKsc » 27.07.2013, 09:33

[link]

Support28

Post autor: Support28 » 27.07.2013, 11:29

[link]
Wyklęci żołnierze, chłopcy twardzi jak stal
Ostatni patrioci wśród ruin i łgarstw
Wszystko dla Polski, dla siebie nic
Dziś dla was nasza pamięć
Dla was walecznych krzyż

BaCaKsc

Post autor: BaCaKsc » 27.07.2013, 14:15

Kolejny "anonimowy list" czytelniczki : [link]

https://www.facebook.com/mmszczecin

Lemingi w to uwierzą, nie zwracając uwagi na ostatnie zdania, że psy czy kierownik pociągu mówią, że nic takiego nie miało miejsca

Moe

Post autor: Moe » 28.07.2013, 12:55

no to o Szczecinie ciąg dalszy
[link]
czuję jak oblepia mnie przeciętność

BaCaKsc

Post autor: BaCaKsc » 29.07.2013, 16:19

[link]

Pierre89

Post autor: Pierre89 » 30.07.2013, 00:34

Dodatkowo sektor gości do końca rundy jesiennej. A najlepsze jest to że go powiększali do 1900.

Pierre89

Post autor: Pierre89 » 02.08.2013, 03:29

Wojewoda Pomorski Ryszard Stachurski podjął decyzję, że Lechia Gdańsk musi zamknąć dolne sektory trybuny zielonej oraz sektor dopingowy gości podczas poniedziałkowego meczu z Jagiellonią Białystok - informuje "Sport.pl".

Gdański klub został ukarany zamknięciem sektórów za odpalenie przez kibiców rac podczas spotkania z Górnikiem Zabrze, które odbyło się 2 czerwca w ramach ostatniej 30. kolejki T-Mobile Ekstraklasy w ubiegłym sezonie.

Kolejna żenada ciekawe czemu nie zamkneli na mecz z Podbeskiedziem a teraz?. ku*** już dla mnie karanie za wybryki z poprzedniego sezonu są przejawem mega debilizmu.

OdrzuconyHWDP

Post autor: OdrzuconyHWDP » 04.08.2013, 16:42

Bartoszewski do UEFA. Nie ma lepszego kandydata na delegata do walki z motłochem [link]

OdrzuconyHWDP

Post autor: OdrzuconyHWDP » 05.08.2013, 15:23

Spiker Korony i jednocześnie rzecznik klubu tak podsumował kibiców na "super-meczu" Lechia - Barca :)
mecz w Gdańsku, a na trybunach: Strzelcie kur..om gola! I coście tak cicho, hej ku..y coście tak cicho?! - to pierwsze o drużynie którą można lubić/nie lubić - ale szanować na pewno trzeba i podziwiać przy okazji, a ten drugi okrzyk skierowany do dzieci, kobiet i innych "januszy" w koszulkach FCB. Mega hooliganska ekipa. Nie kumam takiego czegoś! TOTALNIE!
https://www.facebook.com/profile.php?id ... riends_tab

OdrzuconyHWDP

Post autor: OdrzuconyHWDP » 11.08.2013, 14:37

Podczas wczorajszego meczu Ruchu Chorzów z Legią Warszawa kibice gospodarzy naśladowali małpy, gdy do piłki dochodził Dossa - poinformował Jakub Rzeźniczak przy pomocy serwisu Twitter.com.

"Mega słabe było tez to ze z trybun było słychać okrzyki udających małpy kibiców Ruchu gdy przy piłce był Dossa. Wiocha na całego." - Czytamy w notce opublikowanej przez obrońcę stołecznej drużyny.
Ten lamus po raz kolejny wywołuje nie potrzebną aferę, nie wiem jak Legioniści mogą sobie przybijać z nim po meczu "piąteczki".
https://www.facebook.com/jakubrzezniczak

dintre

Post autor: dintre » 11.08.2013, 23:50

KS Paradyż nie chce grać z ŁKS! Boją się najazdu kibiców

[link]
Tbm

NRTGS

Post autor: NRTGS » 12.08.2013, 10:30

Bardziej rygorystyczną politykę wobec klubów sportowych w przypadku ich pobłażliwości wobec incydentów wywoływanych przez "środowiska kibolskie" zapowiedział szef MSW Bartłomiej Sienkiewicz. Skomentował także transparent wywieszony w trakcie meczu Lecha Poznań z Żalgirisem Wilno ("Litewski chamie, klęknij przed polskim panem!"). - To wstrząsająca obrzydliwość - powiedział minister.

[link]

OdrzuconyHWDP

Post autor: OdrzuconyHWDP » 12.08.2013, 15:16

Szef MSW o Lechu: Mamy ewidentnie do czynienia z kibolskim klubem sportowym

Bardziej rygorystyczną politykę wobec klubów sportowych w przypadku ich pobłażliwości wobec incydentów wywoływanych przez "środowiska kibolskie" zapowiedział szef MSW Bartłomiej Sienkiewicz.

W poniedziałek Sienkiewicz skomentował w radiowej Jedynce incydent z zeszłego tygodnia, kiedy kibice piłkarscy Lecha Poznań podczas meczu eliminacji Ligi Europejskiej z Żalgirisem Wilno wywiesili transparent: "Litewski chamie, klęknij przed polskim panem!".

- To wstrząsająca obrzydliwość - powiedział Sienkiewicz o transparencie. Według niego pokazuje to, że coś niedobrego dzieje się ze środowiskiem kibiców w Polsce.

Szef resortu ocenił, że władze klubu z Poznania "kompletnie się skompromitowały". Jak podkreślił, są publiczne informacje od jednego z szefów klubu, że był zawiadomiony o treści transparentu na kilka godzin przed meczem.

Sienkiewicz uznał, że "część klubów żyje w zadziwiającej symbiozie ze środowiskami kibolskimi". Przypomniał, że policja może wejść na stadion tylko wtedy, kiedy organizatorzy ją wezwą. - Jeśli organizator zaczyna być nadmiernie łaskawy wobec tego rodzaju środowisk, to kończy się to takimi transparentami - stwierdził.

Według ministra szefowie klubów muszą się zdecydować, czy chcą mieć klub sportowy, czy "kibolski klub sportowy" (taki transparent też wisiał w Poznaniu - red.). - W tym wypadku mamy ewidentnie do czynienia z kibolskim klubem sportowym - dodał.

Podkreślił, że wobec takich incydentów "mamy dość zdecydowaną politykę; po prostu kluby będą traciły pieniądze, bo wojewoda, na wniosek policji, będzie zamykał trybuny". - Będzie to bolało, będziemy prowadzili tę politykę coraz bardziej rygorystycznie, więc w pewnym momencie kluby będą musiały zdecydować, czy chcą mieć puste trybuny, czy chcą mieć trybuny pełne, zarabiać na meczach czy tracić - mówił szef MSW.

Transparent spotkał się z powszechnym oburzeniem. Ministerstwa Spraw Zagranicznych Polski i Litwy potępiły zachowanie kibiców; także poznański klub wyraził ubolewanie i dezaprobatę z powodu tego incydentu. Wojewoda wielkopolski zamknął trybunę stadionu na jeden mecz. Możliwa jest też kara dla Lecha od UEFA. Sienkiewicz ujawnił, że zwróci się do UEFA z listem wskazującym na konieczność "bardziej zdecydowanego działania" w przypadku obrazy uczuć religijnych lub wprowadzania akcentów politycznych na meczach.
[link]

Najpierw te k**** piszą donosy do UEFY, żeby karać polskie kluby wysokimi karami, a jak UEFA potem da kare to ...zarzucając kibolom, że przez nich kluby muszą płacić wysokie kary (zapominając że sami się takowych domagali)

Ciekawe czemu nie zwrócili się do UEFA do ukarania żydów z Haopelu za oprawę z sierpem i młotem?

dintre

Post autor: dintre » 13.08.2013, 20:31

W ŁODZI CORAZ CIEKAWIEJ :)

[link]
Tbm

adw

Post autor: adw » 13.08.2013, 20:34

dintre pisze:W ŁODZI CORAZ CIEKAWIEJ :)

[link]

Hit !
Kluby nie chcą jednak podejmować ryzyka. Na mecz z Jutrzenką wybiera się około tysiąc fanów ŁKS, a stadion, podobnie jak pozostałe w IV lidze, nie spełnia norm bezpieczeństwa. Tym bardziej, że obawa przed kibicami gości jest duża. Do tego stopnia, że piłkarze jednego z najbliższych rywali ŁKS mieli spotkanie z zarządem. Usłyszeli na nim kilka pouczeń, jak mają postępować w przypadku ewentualnego rozpoczęcia burd na stadionie. Mają m.in. uciekać w pola, ale nie do szatni, żeby te nie zostały zdemolowane! Psychoza, czy rzeczywiście realne zagrożenie?

Janusz Wąs

Post autor: Janusz Wąs » 13.08.2013, 22:23

dintre pisze:W ŁODZI CORAZ CIEKAWIEJ :)

[link]
Jeśli mnie pamięć nie myli to podobna sytuacja miała miejsce,gdy Lechia tułała się po niższych ligach.Kilka walkowerów otrzymali.
''Jestem Polakiem – więc całą rozległą stroną swego ducha żyję życiem Polski, Jej uczuciami i myślami, Jej potrzebami, dążeniami i aspiracjami. Im więcej nim jestem tym mniej z jej życia jest mi obce i tym silniej chcę, żeby to, co w mym przekonaniu uważam za najwyższy wyraz życia stało się własnością całego narodu.'' Roman Dmowski,1903r.

buakaw pramuk

Post autor: buakaw pramuk » 14.08.2013, 07:51

Krzysztof Wąsowski vs Robert Leszczyński (12.08.2013)

https://www.youtube.com/watch?v=NnqI9q85Nyc

Dr Kamszot

Post autor: Dr Kamszot » 14.08.2013, 17:25

Do kibiców Śląska Wrocław...
Widziałem wywiad z Bońkiem w TVN 24 i mówił, że nie rozumie kibiców Śląska kiedy w 85 minucie odpalają jakieś ogniska... a Sobota tak pięknie rozpoczyna mecz. W Europie zaś już tak się nie robi...
Oczekuję odpowiedzi kibiców z Wrocławia!!!

scherzo

Post autor: scherzo » 15.08.2013, 10:18

[link]

hordy barbarzyńców żądnych krwi, zmierzają do Łomianek... ;)

i apel burmistrza:

[link]

śmiać się? czy już płakać?

Seszob

Post autor: Seszob » 15.08.2013, 10:53

Nie rozumiem czego oni oczekiwali po meczach na takich stadionach. Zresztą same władze klubu w Łomiankach rozgłaszają,że wejść może każdy bo nie ma biletów a potem nagle płacz bo przed oczami staje im problem z oddzieleniem Ksp od fanów lokalnych klubów warszawskich i podwarszawskich.

Z ŁKS zresztą podobnie tylko tam nie ma "drugiej strony".

Jak ich związki piłkarskie zdegradowały a potem przyjęły do danej ligi to niech teraz związki zabezpieczają mecze albo wymyślą alternatywne rozwiązania tam gdzie lokalni działacze nie dają rady. Bo na dziś to wyłącznie te małe kluby mają przejebane.

grzeg

Post autor: grzeg » 15.08.2013, 11:15

Czytając ten wątek, głęboko się zastanówcie, w której rubryce stawiacie X na wyborach!

RESORT

Post autor: RESORT » 16.08.2013, 08:48

Niespokojny powrót z wyjazdowego meczu z Pogonią Szczecin mieli kołobrzescy kibice. Na mecz wybrała się około 30-osobowa ekipa fanów Kotwicy. Wracali pociągiem relacji Szczecin – Kołobrzeg o 19.55. Kiedy dojechali do przystanku Baszewice, nagle z lasu wybiegło kilkudziesięciu zamaskowanych napastników. Relację ze zdarzenia przekazał nam pasażer jadący tym samym pociągiem co kołobrzescy kibice. Jak podkreślał kołobrzeżanie byli bardzo spokojni w trakcie podróży, część z nich spała.

Eskortowało ich kilku policjantów. Kiedy w Baszewicach z lasu wyskoczyli napastnicy najprzytomniej zachował się konduktor. Kazał zamknąć wszystkie drzwi, tak aby nikt nie mógł wbiec do środka pociągu, ani się z niego wydostać. Kilkadziesiąt postronnych osób, jak wspomina świadek było przerażonych. Od razu podbiegli do nich policjanci, tak aby w razie potyczki nikomu nie związanemu z kibicowskimi zatargami nic się nie stało. Zamaskowani napastnicy w barwach biało-niebiesko-czerwonych, jak opisuje ich pasażer feralnego pociągu, kopali wagony i walili w szyby. Konduktor kazał maszyniście natychmiast odjechać. Dzięki temu nie doszło do bijatyki.Na następnej stacji czekała policja. Kołobrzeżanie uspokoili funkcjonariuszy, że nie są agresywni, a w samym pociągu panuje spokój. Policja odjechała na sygnałach prawdopodobnie szukać napastników. Na kołobrzeskim dworcu czekała na pociąg spora ilość służb porządkowych. Do żadnych ekscesów już nie doszło.
[link]

RESORT

Post autor: RESORT » 16.08.2013, 08:50

Sorry za off top
[link]

OdrzuconyHWDP

Post autor: OdrzuconyHWDP » 17.08.2013, 14:32

Żytnicka z poznańskiej GW dalej pisze artykuły, atakując WL, boli ją, że klub nie słucha ich wołania o zerwanie współpracy z WL to trzeba znowu pisać artykuły antykibolskie
Wszyscy kumple Lecha Poznań

Czasem zapraszają mnie na trybunę VIP. Kto tam nie bywa! Prezydent, policjanci, generałowie,politycy PO i PiS - opowiada Andrzej Białas, syn legendy Lecha. Dlaczego półmilionowy Poznań milczy, gdy kibole po raz kolejny kompromitują miasto

Od kilku lat marketingowym symbolem Poznania jest niebieska gwiazdka odsyłająca do słów: ''miasto know-how'', czyli ''wiemy jak''. Hasło miało oznaczać, że ''w Poznaniu wszystko się udaje, każdy znajdzie swój pomysł na rozwiązanie problemów''. W postawie władz wobec kiboli Lecha należałoby dopisać: ''może i wiemy jak, ale lepiej o tym nie mówmy''.

8 sierpnia, tuż przed meczem z Żalgirisem Wilno, stadionowy monitoring rejestruje scenę: pod trybuną, gdzie siedzą najbardziej głośni kibole, kilkunastu ludzi w niebiesko-białych koszulkach Lecha niesie flagę, która po rozłożeniu układa się za chwilę w napis ''Litewski chamie, klęknij przed polskim panem''. Wybucha międzynarodowy skandal.

Ryszard Grobelny, prezydent Poznania, komentuje: - To było głupie, chamskie i bezmyślne.

Pytany o konsekwencje wobec klubu dodaje: - Poznań nie potrzebuje nagłaśniania tej sprawy.

Układ kiełbasiany

By zrozumieć, jak poznańscy kibole stali się nietykalni, musimy cofnąć się o 12 lat. Lech tuła się wtedy w drugiej lidze, a po trybunach hula wiatr.

Kibole, jak sami z dumą o sobie mówią, zrzeszają się w stowarzyszeniu Wiara Lecha. Wśród nich są studenci, prawnicy, lekarze. - To kibice wyszli z inicjatywą uzdrowienia sytuacji w klubie. To była oddolna inicjatywa, której przyklaskiwałem - wspomina Krzysztof ''Grabaż'' Grabowski, lider zespołu Strachy Na Lachy, od ponad 40 lat dopingujący Lecha.

Wiara akcentuje przywiązanie do regionu, barw klubowych i tradycji. Odpala race, śpiewa głośno i równo, jak podczas wojskowej musztry, rozwija olbrzymie flagi zwane sektorówkami. Kibolskie widowiska przyciągają na stadion po kilkanaście tysięcy widzów, rośnie sprzedaż biletów. Dla wielu ludzi doping to widowisko bardziej atrakcyjne niż gra piłkarzy.

Klub zarabia, pojawia się inwestor - producent kuchenek Amica Jacek Rutkowski. Lech zaczyna grać w europejskich pucharach, kibole robią furorę na zachodnich stadionach.

Rosną w siłę. Są świadomi swojej atrakcyjności. Na trybunach, którymi rządzi Wiara Lecha, porządku pilnują bojówkarze zaprawieni w bijatykach na gołe pięści z kibolami innych drużyn.

Zatrudniona przez klub firma ochroniarska kibolskiej trybuny woli nie zauważać. Rządzi tam ''Olaf'', oskarżony o stworzenie gangu i handel narkotykami. - Niegrzeczni chłopcy mają autorytet. Także dzięki temu na stadionie jest spokój - tłumaczy nam wtedy Jarosław Kiliński z Wiary Lecha.

Jednak dopiero przejęcie władzy w stowarzyszeniu przez Krzysztofa Markowicza, ''Litara'', niepozornego, o młodzieńczej urodzie, ale wspieranego przez ''Olafa'', rozzuchwala kiboli. Układ oparty na dopingu zamienia się w biznes, którego fundamentem stają się sprzedawane na stadionie przez ''Litara'' kiełbaski.

http://www.youtube.com/watch?v=2srI_O8yu2M
Szef Wiary Lecha odbiera Piłkarskiego Oscara

Markowicz ma wyrok za udział w kibolskiej bójce, w której jedna osoba zginęła, a kilkanaście zostało rannych. Klub powierza jednak jego stowarzyszeniu sprzedaż biletów na mecze wyjazdowe (''do wszelkiej maści polonusów próbujących kupić bilety - w********** na Wisłę, kadrę i Małysza!!!!'' - informował ''Litar'' w 2008 roku przed meczem z Feyenoordem Rotterdam). Firma ''Litara'' karmi też VIP-ów, z prezydentem Poznania, wojewodą i urzędnikami na czele, za co płacą mu władze klubu. Zostaje szefem Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców, organizacji przyjmowanej i hołubionej przez urzędników Kancelarii Prezydenta Lecha Kaczyńskiego i Polskiego Związku Piłki Nożnej. Jest partnerem w dyskusjach nad Ustawą o bezpieczeństwie imprez masowych.

Lech dziękuje za rozmach

Patologiczne powiązania kiboli z klubem opisujemy w ''Gazecie'' od lat.

* Gdy ujawniamy, że bojówkarze wyręczają ochronę na drugiej trybunie, Arkadiusz Kasprzak, wtedy wiceszef Lecha, ucina w telewizyjnym wywiadzie: - To wewnętrzna sprawa klubu i stowarzyszenia.

* Ukrytą kamerą nagrywamy, jak bojówkarze wchodzą na stadion bez kontroli, bo ochrona wpuszcza ich bocznymi bramami.

* Dwa lata temu ujawniamy nagranie ze stadionowego monitoringu: ''Litar'' bije i opluwa rodzinę, która przyszła na stadion obejrzeć mecz reprezentacji Polski.

* 8 sierpnia kibole rozwieszają olbrzymi antylitewski transparent.

Magazyn Wiary Lecha, w którym kibole ukryli flagę, jest na stadionie wybudowanym przez miasto za ponad 750 mln zł eksterytorialny. Ochrona nie mogła go przeszukać, bo - jak ujawnił wojewoda wielkopolski - tylko kibole mają do niego klucze.

- Jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze - mówi Andrzej Białas, poznański społecznik, którego ojciec, Edmund, jest legendą Lecha. Grał i działał w klubie przez blisko 60 lat.

Pieniądze i strach. Bo właściciel Lecha, boi się, by kibole nie zepsuli mu biznesu. Lepiej się z nimi ułożyć: dać im władzę na części stadionu, dać im zarobić.

Taki układ gwarantuje Lechowi pełne trybuny i widowiskowy doping. ''Litar'', pilnując swojego interesu, potrafi skutecznie zmotywować kiboli. Na forum Wiary Lecha kilka lat temu ogłosił zasadę dyscyplinowania: komfort oglądania meczów ma w ''d****'', a temu, kto za cicho kibicuje, grozi ''masażem twarzy''. Nic więc dziwnego, że kibolska trybuna rytmicznie podskakuje, co podziwia reszta stadionu.

Gdy Lech próbował wierzgnąć, luzując układ z kibolami, ''Litar'' ogłosił zakończenie dopingu i trybuny karnie zamilkły. Stadion opustoszał, bo wielu kibiców wolało oglądać mecze w telewizji niż na cichym stadionie, bez ''atmosfery''.

Nie tylko władze Lecha darzą kiboli szczególnymi względami. Firma ''Litara'' dostarczała catering na wieczór wyborczy prezydenta Poznania Ryszarda Grobelnego.
Libicki (PO): Kibole Lecha! Uczcie się od Litwinów!

"Czy ci kibole coś z tego zrozumieją? Czy zrozumieją, że ci, o których grobów renowacje chcą dbać, którą to renowacją tak się chlubią, dziś byliby - w tym pięknym geście - po stronie Litwinów?" - pisze Jan Filip Libicki na swoim blogu
"Rzadko chodzę na piłkarskie mecze. Ostatnio to był czerwiec zeszłego roku. Spotkanie Polska - Rosja w ramach Euro 2012. Z tego też powodu nie zabierałem głosu w żywym kibolsko-politycznym sporze.

Ten spór można - w generalnych zarysach - opisać tak: dla jednych to raczej niebezpieczna chuliganerka, ocierająca się o elementy nacjonalistyczne, którą lepiej mieć pod uważniejszą kontrolą, dla drugich - grupa, która może i bezładnie, czasem nieporadnie i zbyt ostro, ale jednak prezentuje tradycyjne wartości: patriotyzm, wiarę, wzajemną pomoc. Jakie partie stały po stronie tych dwóch opisów - wszyscy wiemy.

Ja w tej sprawie dotąd nie zabierałem głosu. Bo zjawisko to było dla mnie niejednoznaczne. Na swoją skromną skalę, tyle co spotykałem, także prywatnie, fanów poznańskiego Lecha, odnajdywałem wśród nich te obie, opisane powyżej, postawy. Sytuacja się jednak zmieniła. Zmieniła się od czasu niedawnego meczu poznańskiej drużyny z wileńskim Żalgirisem.

Najpierw był głupi wileński wybryk fanów Lecha. Ostentacyjne wznoszenie okrzyków co do przynależności Wilna do Polski pod Ostrą Bramą trudno traktować inaczej jak czystą prowokację. Prowokację, która tamtejszym Polakom - rzeczywiście przez Litwinów w swych podstawowych prawach krzywdzonym - z pewnością nie pomoże. Zresztą pewnie nie o to tu chodziło. Bo szło tu chyba raczej o zademonstrowanie - pewno i zakumulowanego alkoholem - specyficznie rozumianego patriotycznego "wzmożenia". "Wzmożenia" wskazującego, że jego uczestnicy więcej czasu spędzili dotąd w barach czy na stadionach niźli w szkolnych ławach.

Potem było już tylko gorzej. W meczu rewanżowym w Poznaniu na trybunie zawisł ogromny transparent: "Litewski chamie, klęknij przed polskim Panem". Już sama jego treść jasno wskazywała przynajmniej na to, kto w całej tej sytuacji przyjmuje rolę owego chama. Oczywiście po małym wyjaśnieniu: to wskazanie jest oczywiste dla tych, których Pan Bóg bardziej obdarzył inteligencją niż siłą. Siłą wykorzystywaną zwykle do walki z policją czy kibicami przeciwnej drużyny przy pomocy profesjonalnie wyrwanego krzesełka.

Teraz spór wszedł w nową fazę. Bo oto zasłużony i znany kapłan, organizator poznańskich zbiórek na wileńską Rossę, ksiądz Eda Jaworski, który zaprotestował przeciw napisowi o "litewskim chamie", dowiedział się najpierw, że kibice Lecha więcej zbiorą w swej akcji renowacji grobów wielkopolskich powstańców niż on na ratowanie Rossy, a potem jeszcze - jakiś z pewnością oddany Polsce i swej drużynie kibic - wysłał zasłużonego kapłana do egzorcysty ([link]).

I na to wszystko pojawiła się zaskakująca, internetowa akcja litewska. Akcja "Kocham Polskę!". Akcja stronę polską zawstydzająca. To rzecz jasna nie znaczy, że już wszystko jest w porządku. Że mamy sobie wyrwać z serc naturalny polski sentyment do Wilna. Że nie będziemy już widzieć naruszeń prawa - i jasno reagować na nie - tam gdzie litewskim Polakom staje się krzywda. Ale - przyznajmy to otwarcie - to Litwini pokazali nam dziś, że można inaczej. Nam, ale nie tylko nam. Przede wszystkim poznańskim kibolom.

Czy ci kibole coś z tego zrozumieją? Czy zrozumieją, że ci, o których grobów renowacje chcą dbać, którą to renowacją tak się chlubią, dziś byliby - w tym pięknym geście - po stronie Litwinów? Tak. Byliby. Jestem tego pewien. Bo ci wielkopolscy powstańcy, choć kochali Polskę i byli gotowi do ostatniej kropli krwi walczyć o nią z sąsiadami, to z pewnością nie znali jednego uczucia: pogardy. Pogardy, która jest czymś gorszym od najbardziej nawet zaciekłej walki z kimś - kto w danej chwili - jest wrogiem mojej Ojczyzny. Czy kibole Lecha to rozumieją? Chciałbym w to wierzyć. Choć - szczerze wątpię, skoro na swego szefa wybierają faceta mocnego w pluciu. Tu zdecydowanie bardziej trzeba umysłu i serca".
Osoba oddelegowana do atakowania kiboli Lecha w poznańskim oddziale Wybiórczej -> https://twitter.com/PiotrZytnicki

Wizard.

Post autor: Wizard. » 18.08.2013, 00:48

grzeg pisze:Czytając ten wątek, głęboko się zastanówcie, w której rubryce stawiacie X na wyborach!
Eee no co Ty,przeciez to i tak wina Kaczyńskiego !!
Xp

Nowohucianie1950

Post autor: Nowohucianie1950 » 18.08.2013, 10:52

Wizard. pisze:
grzeg pisze:Czytając ten wątek, głęboko się zastanówcie, w której rubryce stawiacie X na wyborach!
Nie przyjdzie Kaczor i zalegalizuje ustawki.. Daj spokój on jest tak poprawny politycznie, że jak widzi race to się chowa z kotem pod łóżko.Nie zapomnij kto wprowadził sądy 24 godzinne, przez które mnóstwo kibicó ucierpiało.
Hutnik Nowa Huta

performat

Post autor: performat » 18.08.2013, 14:11

Najprawdopodobniej nie zrozumiales sensu tej wypowiedzi. Tutaj nikt nie broni Kaczynskiego, tylko jest to nawiazanie do slow obecnej wladzy, ze to wszystko wina Kaczynskiego badz, ze jakby byl Kaczynski to bedzie jeszcze gorzej. I jak widac na Twoim przykladzie obecnej wladzy wychodzi to idealnie, bo do Kaczynskiego jest jeszcze wieksza nienawisc niz do PO i tutaj na forum widac to swietnie - co jakis czas ktos w obrone bierze PO w imie walki z Kaczynskim.
BKS STAL

Nowohucianie1950

Post autor: Nowohucianie1950 » 18.08.2013, 16:16

performat pisze:Najprawdopodobniej nie zrozumiales sensu tej wypowiedzi. Tutaj nikt nie broni Kaczynskiego, tylko jest to nawiazanie do slow obecnej wladzy, ze to wszystko wina Kaczynskiego badz, ze jakby byl Kaczynski to bedzie jeszcze gorzej. I jak widac na Twoim przykladzie obecnej wladzy wychodzi to idealnie, bo do Kaczynskiego jest jeszcze wieksza nienawisc niz do PO i tutaj na forum widac to swietnie - co jakis czas ktos w obrone bierze PO w imie walki z Kaczynskim.
Ja mam w d**** jednych i drugich, tak jak oni mają kibiców, tylko z grona kibiców nikt nie głosuje (mam nadzieje) na PO, a na PiS sporo osób wierząc, że Jarek Polske zbawi.A zmiana by była jak z Bieruta na Gomułkę.Trzeba wspierać partie spoza układu takie jak RN,KNP,NOP i jechać równo po wszystkich którzy nam szkodzą z Tuskiem,Palikotem i Kaczyńskim na czele.
Hutnik Nowa Huta

Tadeusz Borkowski

Post autor: Tadeusz Borkowski » 18.08.2013, 16:54

Nowohucianie1950 pisze:
Wizard. pisze:
Nie przyjdzie Kaczor i zalegalizuje ustawki.. Daj spokój on jest tak poprawny politycznie, że jak widzi race to się chowa z kotem pod łóżko.Nie zapomnij kto wprowadził sądy 24 godzinne, przez które mnóstwo kibicó ucierpiało.
Sądy wprowadził Ziobro, które miały uderzyć w "stadionowych chuliganów", a uderzyły w ...pijanych rowerzystów. Prze lamus musiał ktoś być jeśli dał sobie przybić wyrok w tych sadach 24-godzinnych, było tyle dróg, aby się wywinąć spod tego sądu i odpowiadać w normalnym trybie wystarczyło nie być posranym i pomyśleć.

Myślę, że teraz dużo osób działających w tematach "h" wiele by dało, aby to co dziś mamy i to prawo zamienić na te straszne sądy 24-godzinne (przynajmniej można było race na legalu jeszcze odpalać)
"Ekspresowy" wymiar sprawiedliwości źle ocenia znany karnista prof. Andrzej Zoll, były rzecznik praw obywatelskich. Jego zdaniem, największym grzechem tych sądów było to, że trafiały nie w tych, w których trzeba. Pijanych rowerzystów najłatwiej było zatrzymać i postawić przed sądem. Z chuliganami było już dużo gorzej. Przyznaje, że przez 24 godziny nie ma możliwości rzetelnego osądzenia np. grupy pseudokibiców. Dlatego sądy takie powinno się, według niego, zlikwidować.
24 godzinny sąd nie dla kiboli?!
[link]

Nie ma co roztrząsać tematu. To co zrobiło PO (i przychylne im główne media) przebija działania przeciw kibolom wszystkich poprzednich partii od 89 roku razem wziętych, dlatego trzeba skupić się na walce z Platformą bo za ich władzy na trybunach będzie "dokręcanie bardziej śruby"

pijany powietrzem

Post autor: pijany powietrzem » 18.08.2013, 17:02

Tadeusz Borkowski pisze: 24 godzinny sąd nie dla kiboli?!
[link]

hahahaha, to już teraz kibolami są 40 letnie najebane dziadki, z browarem w łapie, na jakiejś wiosce hehe, co za imbecyle piszą te artykuły

Krzysiek1947

Post autor: Krzysiek1947 » 18.08.2013, 17:20

chyba co niektórzy są za młodzi albo nie chcą pamietać co działo się w Polsce w latach 2005-2007. PO PiS SLD PSL palikot = przefarbowany PZPR.
CHEMICAL BROTHERS

Tadeusz Borkowski

Post autor: Tadeusz Borkowski » 18.08.2013, 17:40

Krzysiek1947 pisze:chyba co niektórzy są za młodzi albo nie chcą pamietać co działo się w Polsce w latach 2005-2007. PO PiS SLD PSL palikot = przefarbowany PZPR.
a co się działo ? bo ja pamiętam i nie wiem co masz na myśli

ODPOWIEDZ