Dlaczego nie karać klubów? Przecież to nie tylko 'ludzie odpowiedzialni za ten proceder' zyskali na korumpowaniu, ale zyskał cały klub. Nawet radość kibiców (jej przyczyna spreparowana pieniędzmi, a nie sportową rywalizacją) była w momencie zwycięstw szczera. Cały klub zyskał w tamtym okresie. Klub także ukarać, a osoby napędzające w nim mechanizm korupcyjny ukarać z pełna surowością - dotkliwe kary finansowe nakładane przez PZPN, następnie wykluczenie z jego struktur i dożywotnia dyskwalifikacja (lub czasowa, w zależności od poziomu przewinienia).grrrymas pisze:Mam takie oto przemyslenia:
Po 1: Zaglebie raczej nie zostanie w ekstraklasie, i tak poleci, pytanie tylko do ktorej ligi, ile punktow ujemnych beda mieli na starcie, jak wysoka bedzie kara finansowa. Mysle ze te sprawy moga sie zmienic, ale nie sadze aby pozostali w lidze, bo udowodniono korupcje.
Po 2: Wychodzi tutaj nasza Polska zawisc, jeden spadl to drugiego tez trzeba pociagnac. Kibicom powinno zalezec na tym aby jakis klub wygral z WD, niewazne czy bylby to Widzew, Zaglebie czy ktokolwiek inny. To bylby precedens i moze w przyszlosci moglby byc wykorzystywany przez inne kluby.
Swoja droga, jestem za karaniem ludzi odpowiedzialnych za ten syf a nie klub jako calosc.
Traca kibice, traca sponsorzy, traca uczciwi pilkarze, obniza sie poziom ligi, a tych kilku frajerow ktorzy sprzedali leja na wszystko, bo dostana albo wyroki w zawieszeniu albo kary finansowe. Przyszli do klubow, narobili smrodu, a potem maja wszystko w d****.
Najgorsze ze uczciwi ludzie na tym cierpia.
Wszystkie kluby, którym została udowodniona korupcja, karać z pełną surowością. Degradacja, za choćby jeden udowodniony mecz. Za większą ilość ustawionych meczy - oprócz degradacji, dotkliwe kary finansowe, ujemne punkty. Im większa skala korupcji, tym większe kary. Im większa premedytacja w działaniu oraz im większa stawka do zyskania - tym kara bardziej surowa.
Pamiętajcie, że kary mają także charakter wychowawczy i jeśli będzei zauważone, że nawet przy jednym ustawioym meczu można 'polecieć' zostać zdyskwalifikowanym i zapłacić niezłą karę finansową, to liczba chętnych do tego się zmniejszy (bo wyeliminować się tego raczej nie da).
Działania karne prokuratury to odrębny tok, powyżej wspomniałem o restrykcjach dla członków PZPN.