Przydomki Klubowe
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: Przydomki Klubowe
Dla mnie z północy Górnik Zabrze to nigdy nie bedzie Torcida tylko Górnicy, Torcida to może być ale Hajduka Split.
-
-
Rzuciliście się na chłopaka a ma 100% racji
papatki dziubaski
pozdrowienia od Cracioviusi...natenczaswojski3 pisze:A mnie zastanawia, od kiedy kibice Widzewa, używają zdrobnienia "Widzewek", które moim zdaniem za c**** nie pasuje i osobiście mi się nie podoba.
papatki dziubaski
-
-
czemu miałby być obraźliwy?Sven pisze:A przydomek Legi zieloni to jest obraźliwy?
-
Pasiaczki ;D.daniKSC pisze:pozdrowienia od Cracioviusi...
papatki dziubaski
''Quot homines, tot sententiae''
-
To i ja się o coś zapytam, kiedyś bodajże Dyskobolia wieszała flagę z napisem "szczuny z landu" , może ktoś wyjaśnić co oznacza słowo szczuny ? Za c**** nigdy nie umiałem tego rozkminić, tak mi się teraz to przypomniało ze starych czasów. Jeszcze Resovia - Malta też mógłby ktoś rozjaśnić.
-
Radomiak tez ma przydomek ogórki wiedzą od czego...
-
Następny który nie zrozumiał tematu...hoolsik pisze:Radomiak tez ma przydomek ogórki wiedzą od czego...
UMIESZ LICZYĆ? LICZ KALORIE!
-
Odpowiem według tego co mi się wydaje, ale moge się mylić. W herbie Rzeszowa jak i Resovii jest krzyż maltański i chyba to od tego, ja to tak odbieramAesthetic_Perfection pisze:To i ja się o coś zapytam, kiedyś bodajże Dyskobolia wieszała flagę z napisem "szczuny z landu" , może ktoś wyjaśnić co oznacza słowo szczuny ? Za c**** nigdy nie umiałem tego rozkminić, tak mi się teraz to przypomniało ze starych czasów. Jeszcze Resovia - Malta też mógłby ktoś rozjaśnić.
-
a skąd się wzięło Cidry na Ruch R?
-
Nysa Zgorzelec- Wioślarze.
W lokalnych wioskach tak nas "wyzywają", nikt nie ma pojęcia dlaczego.
W lokalnych wioskach tak nas "wyzywają", nikt nie ma pojęcia dlaczego.
-
pijany powietrzem pisze:a skąd się wzięło Cidry na Ruch R?
Na Górnym Śląsku zawsze na Radzionków mówiło się Cidry
-
No ale jakąs geneze to chyba ma? też mnie to ciekawi
-
Nazwa Cider pochodzi od wina jabłkowego ,ktore to wino bylo popularne w radzionkowie przed kilkudziesieciu laty .TPŚL pisze:pijany powietrzem pisze:a skąd się wzięło Cidry na Ruch R?
Na Górnym Śląsku zawsze na Radzionków mówiło się Cidry
Wino bylo sprowadzane z zagranicy ,chyba z francji lub z Angli , a w Radzionkowie byla rozlewnia tego wina ,której wlascicielem byla rodzina LUSTIGÓW
"Przyznał, że na razie Stowarzyszeniu Kibiców ŁKS udało się - dzięki pomocy Marka Szukalaka z Fundacji Monumentum Iudaicum Lodzense - odnaleźć grób pierwszego prezesa klubu Ryszarda Wintera, który zmarł we wrześniu 1921, mając 38 lat. Jego grób znajduje się na cmentarzu żydowskim w Łodzi."
http://www.zw.com.pl/artykul/189384.html
http://www.zw.com.pl/artykul/189384.html
-
Cydr to nie jest wino a napój alkoholowy wytwarzany (warzony) podobnie jak piwo. Odnośnie przydomku Cidry to jest parę wersji. Ta chyba jest najbardziej prawdopodobna: "W czasie wojen napoleońskich koło Radzionkowa przebywały wojska francuskie w latach 1807-1809. I ci Francuzi mieli tam sprowadzić modę na picie i robienie jabłkowego napoju, który nazywa się – cidr. W taki sposób Radzionków stał się na Śląsku pierwszym miejscem picia i robienia cidru – dlatego więc ludzi nazwano tam cidrami."
-
Jak się nie mylę to Cidry nawet mają flagę z beczkami symbolizującymi ten alkohol.
Któraś jeszcze ekipa bodaj z województwa lubelskiego odwoływała się do tradycji piwowarskich/winiarskich/gorzelniczych jak się nie mylę była to Łada Biłgoraj która też ma w swoim mieście alkoholowe tradycje.
Któraś jeszcze ekipa bodaj z województwa lubelskiego odwoływała się do tradycji piwowarskich/winiarskich/gorzelniczych jak się nie mylę była to Łada Biłgoraj która też ma w swoim mieście alkoholowe tradycje.
-
Andrus pisze:Jak się nie mylę to Cidry nawet mają flagę z beczkami symbolizującymi ten alkohol.
Okocimski Brzesko również

A tutaj flaga RR związana z cydrem.

-
to jest rozwinięcie skrótu bojówki Stali CHMK 99. Miasto kryzysu - tego chyba nie trzeba tłumaczyć - jak to w Polsce.Sherman81 pisze:Chuligani Miasta Kryzysu (Stal Mielec) ?
-
Może nie przydomek klubowy, ale skąd wzięła się nazwa Podkarpacka Ośmiornica?
-
Jeżeli Torcida to na pewno nie tylko ze Splitu, bo oni też sobie to zapożyczyli
-
Chyba pierwsi uzyli tej nazwy w Europie?Canelo pisze:Jeżeli Torcida to na pewno nie tylko ze Splitu, bo oni też sobie to zapożyczyli
-
Hajduk zapożyczył nazwę TORCIDA z Brazylii ale faktycznie w Europie jako pierwsi zaczęli używać tej nazwy dokładnie od 1950 roku.SILESIA FAN pisze:Chyba pierwsi uzyli tej nazwy w Europie?Canelo pisze:Jeżeli Torcida to na pewno nie tylko ze Splitu, bo oni też sobie to zapożyczyli
-
Karkonosze Jelenia Góra-Karki
Zagłębie Lubin-Lubinki lub Kreciki
-
Większych bzdur to w życiu nie czytałem no ale skoro już brniesz tą drogą, to może byś wyjaśnił dlaczego jesteście nazywani 'pedałami'.mariuszstalowa pisze:jesli chodzi o sasiadow za miedzy- Siarka Tarnobrzeg- nazywamy ich ,,Smierdziele'' - dlatego,ze wydobywano kiedys tam siarke i jak deszcz popada to walilo zgnilymi jajami
Wisla Sandomierz - Parasole - miasto zwiazane z sadownictwem , drzewa tam rosnace przypominaja parasole .
-
Faktycznie zapożyczyli to określenie z Brazylii, ale tam nie była to nazwa konkretnej grupy, ale ogólnie fanatycznych kibiców. Jeśli chodzi natomiast o nazwę konkretnej ekipy to Hajduk był pierwszy.FF1981 pisze:Hajduk zapożyczył nazwę TORCIDA z Brazylii ale faktycznie w Europie jako pierwsi zaczęli używać tej nazwy dokładnie od 1950 roku.SILESIA FAN pisze:Chyba pierwsi uzyli tej nazwy w Europie?Canelo pisze:Jeżeli Torcida to na pewno nie tylko ze Splitu, bo oni też sobie to zapożyczyli
-
GKS Tychy - Chuligani Miasta Sypialni
-
trafiłeś w sedno tematu.. nawet tu przychodzisz sie napinaćhoolsik pisze:Radomiak tez ma przydomek ogórki wiedzą od czego...
Radomiak = Warchoły , a ogórki wymyśliliście sobie wy w ramach derbów
-
Uzupełnię tylko ten temat, skoro został już poruszony.drzewiec pisze:Andrus pisze:Jak się nie mylę to Cidry nawet mają flagę z beczkami symbolizującymi ten alkohol.
Okocimski Brzesko również
http://legionisci.com/zdjecia2/2012/1344242039.jpg
A tutaj flaga RR związana z cydrem.
[link]
Do ekip nawiązujących na flagach do regionalnych tradycji browarnych można dorzucić KS Warkę: [link] i wspomnianą już Dyskobolię: [link]

-
Andrus pisze:Jak się nie mylę to Cidry nawet mają flagę z beczkami symbolizującymi ten alkohol.
że co !!!
-
Zagłębie raczej znane jest z przydomków Lubinki bądź Miedziowi,KSK1953 pisze:Karkonosze Jelenia Góra-Karki
a na te Karkonosze JG słyszałem też że mówią Korki lub Korkinosze. Czy jakiś przydomek ma Górnik Wałbrzych?
-
Sami o sobie to Górnicy.
-
A prześmiewczo to Biedaszyby,brudasy,czarne pazury.
-
RESORT pisze:Miało to związek z granicą prusko-ruską. W obronie powstał potężny łańcuch jakby sie bali, że niemiaszki im coś ukradną... natomiast na sąsiednie Strzałkowo ( pierwsza miejscowość za granicą po stronie pruskiej _ mówiono Bażanty co najprawdopodobniej miało związek z bażancim piórem noszonym przez niemieckich bambrów...beny33 pisze:Wyjaśni ktoś?RESORT pisze:POGOŃ SZCZECIN - PAPRYKARZE, KKS KALISZ - CEBULORZE, GÓRNIK KONIN - ŁAŃCUCHY, RADOMIAK - WARCHOŁY
Dlaczego KKS KALISZ to CEBULORZE?
Na pewno nie miało to nic w związku z granicą prusko-ruską.Konin nie miał nic z tym wspólnego.W tamtym okresie łańcuchy to mieszkańcy Słupcy a Bażanty to mieszkancy Strzałkowa.Po prostu pare lat temu zrobili sobie fane a później sie tak nazwali.
-
A czasem Górnik Konin nie lubował się w czasie walk w łańcuchach?
-
dbdex pisze:Większych bzdur to w życiu nie czytałem no ale skoro już brniesz tą drogą, to może byś wyjaśnił dlaczego jesteście nazywani 'pedałami'.mariuszstalowa pisze:jesli chodzi o sasiadow za miedzy- Siarka Tarnobrzeg- nazywamy ich ,,Smierdziele'' - dlatego,ze wydobywano kiedys tam siarke i jak deszcz popada to walilo zgnilymi jajami
Wisla Sandomierz - Parasole - miasto zwiazane z sadownictwem , drzewa tam rosnace przypominaja parasole .
do dbdex-pedal to twoja stara
-
mi to sie kojarzy raczej z obrażaniem tak swego czasu kibiców z G.ŚląskaciawaZL pisze:A prześmiewczo to Biedaszyby,brudasy,czarne pazury.
-
Może nie tradycje, ale w 90 latach sponsorem Łady była firma Ambra S.A. rozlewnia win. Więc kolega Andrus ma trochę w tym racji. Pierwsze szaliki Łady :) [link]lospantalones pisze:Andrus pisze:Jak się nie mylę to Cidry nawet mają flagę z beczkami symbolizującymi ten alkohol.
że co !!!
Czy rządem prawa nazwiesz twór, co polski naród w przepaść pcha?
Patriotyzm karze więzieniem, a sam - żydowskim kurestwom kłania się w pas?
Patriotyzm karze więzieniem, a sam - żydowskim kurestwom kłania się w pas?
-
słyszalem że Apator na lokalnego rywala gadał żydzi, czemu akurat tak?