OŚWIADCZENIE OZSK W SPRAWIE PROTESTU NA MECZACH LIGOWYCH

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
Viclav

Re: OŚWIADCZENIE OZSK W SPRAWIE PROTESTU NA MECZACH LIGOWYCH

Post autor: Viclav » 14.05.2011, 12:34

Orientuj_się pisze:Wy dalej nie rozumiecie, że protest ten nie polega na zawieszeniu dopingu tylko zawieszeniu ORGANIZACJI dopingu? Czyli zapewne nie będzie flag i opraw, ale jak ktoś wejdzie na gniazdo i pociągnie młyn to dlaczego mają nie śpiewać?
Patrz pan, a ja zawsze myślałem, że doping prowadzony z gniazda jest właśnie tym zorganizowanym.
Obrazek"Jesteś sterem, białym żołnierzem!" Beata KozidrakObrazek

iparts.pl
ludovico

Post autor: ludovico » 14.05.2011, 12:43

nie prowadzenie dopingu wieszania flag czy opraw to jest najgorsze co możemy zrobić. Przecież tym gamonią o to chodzi!!! Lepiej pokazujmy że się dobrze mamy wieszajmy transparenty i głośno mówmy o tym co się dzieje. Samo nie prowadzenie dopingu jest bez sensu i nic tym nie zdziałamy najlepszym wyjściem było by bojkotowanie meczy przez wszystkich kibiców puste trybuny na pewno by dały do myślenia no ale to już jest trudniejsze do zrealizowania bo ciężko będzie namówić przysłowiowego Kowalskiego żeby odpuścił sobie mecz

in_koguto

Post autor: in_koguto » 14.05.2011, 13:27

moim zdaniem jedynym slusznym rozwiazaniem bylby calkowity bojkot meczow. puste trybuny, zero flag, nie mowiac o dopingu - przeciez taki towar, dodajac do tego beznadziejny poziom naszej ligi, jest w ogole nie interesujący dla ewentualnego nabywcy, czyli w tym wypadku canal +. uderzenie po kieszeniach jest wg. mnie najbardziej zasadnym i odczuwalnym srodkiem do walki z tym gownem ktore jest teraz.

tylko szkoda ze ja nic nie moge
Obrazek

Ranger

Post autor: Ranger » 14.05.2011, 13:35

Dokładnie. Nie wiem co za kretyn wpadł na pomysł zawieszenia zorganizowanego dopingu, jednocześnie zachęcając do spontanicznego dopingu:)) Wóz albo przewóz. A co do Wisły, to czego się po nich spodziewacie? Mecz z Lechem pokazał jakie wynalazki chodzą tam na mecze. O ile kiedyś mnie śmieszyły hasła skandowane przez Pasów "kibice sukcesu", o tyle teraz te słowa pokryły się z rzeczywistością.

wlkp.

Post autor: wlkp. » 14.05.2011, 13:47

Czytając co tu gryzmolone jest,wyciągnąć jeden wniosek tylko można---jak na dłoni widać iż 3/4 z was,zabierających tutaj głos,to osoby urodzone po roku 1990,tylko pierdolenie o protestach,kto się wyłamie a kto nie a zero działania z głową. Myślicie że jak focha walniecie iż nie poprowadzicie dopingu,to możecie być dumni iż załatwiliście ''rudego'' na cacy? Właśnie dajecie im pretekst by pokazywali was (nas) palcami,by mówili przy tym iż wygrali bo posadzili kibiców na d****,bo ze strachu siedzą cichutko jak mysz pod miotłą,bo robią to co im się każe. Czyli kto wygrał przez te smutne protesty??oni czy my?? ano ONI. Powinniśmy właśnie pokazać iż nie zamkną nam ust,że siedzieć cicho nie będziemy,że swoje do powiedzenia mamy.Tak więc doping na wielkiej kurwie + zajebiste hasła,to jest jedyna droga do walki z tą rządową hołotą.

To moje prywatne zdanie,nie każdy musi się z tym zgadzać,ale i nie każdy musi tym bardziej zaraz komentować to.

Joka

Post autor: Joka » 14.05.2011, 13:57

Dla mnie mocno nie zrozumiałe jest to, że ekipa X rezygnuje z zorganizowanego dopingu, ale zachęca pikoli i resztę w sumie do jego "spontanicznego" prowadzenia. Oglądnijcie mecz z angielskiej ligi - to właśnie tak wygląda. Czyli wygrana rządu w 100%. Tyle.
A my wciąż o tym samym, a my wciąż tacy sami! Charakternie z zasadami, z pierdolnięciem jak dynamit!

Slavia_ZSC

Post autor: Slavia_ZSC » 14.05.2011, 14:09

Chciałem wkleić w tamtym temacie, ale został zamknięty... źródła nie podaję :[

Trener Kolejorza Jose Bakero o planach kibiców dowiedział się od dziennikarzy. - Będą siedzieli cicho? Dlaczego? - pytał.

- Staram się ogarnąć i zrozumieć to, co dzieje się w Polsce. Staram się, nie wiem czy wiecie jak bardzo ta sprawa jest komentowana w świecie - kiwał głową Jose Bakero i dodał: - Cóż, pozostaje mi uszanować decyzję i protest kibiców. Widocznie mają powody, by to robić. Sama obecność kibiców nam pomoże. Cichy stadion jest lepszy niż pusty.
Boli mnie, gdy wyrzucam dodatki z gAZETY, widząc oczami myśli padające lasy. „Dom” wyrzucam – dąb pada. „Turystykę” – lipa. „Komunikaty” – świerki jak zimowe kwiaty. „Auto-moto” – jak maszty upadają sosny. „Supermarket” – to modrzew, klon – „Nieruchomości”. „Mój Komputer” – i buk się korzeniem nakrywa. A z każdym precz dodatkiem ich żywicą krwawię.

"NOCNA ZMIANA", "OSZOŁOM"

Ranger

Post autor: Ranger » 14.05.2011, 14:11

Osobiście byłbym za taką formą protestu jaką kiedyś przyjęła Legia w walce z ITI. Antyrządowe hasła, transy, sektorówki, wytykanie przeszłości, itd. Brak dopingu, to dobry pomysł, z tym że na jedną, max dwie kolejki.

Slavia_ZSC

Post autor: Slavia_ZSC » 14.05.2011, 14:19

Ta data jest na prawdę przednia:
30 czerwca Warszawę odwiedzą przedstawiciele wszystkich krajów Unii Europejskich. Związkowcy chcą strajkować. Rząd prosi o wstrzymanie się z protestami.
Wystarczająco dużo czasu na zorganizowanie pokojowej wersji Słupska, chwytliwe hasła: POlicyjne państwo, brak poszanowania praw konstytucyjnych, odpowiedzialność zbiorowa jak za Stalina, temat zastępczy, etc...

Oj zaboli zaboli, pójdzie w eter na cały świat :)
Boli mnie, gdy wyrzucam dodatki z gAZETY, widząc oczami myśli padające lasy. „Dom” wyrzucam – dąb pada. „Turystykę” – lipa. „Komunikaty” – świerki jak zimowe kwiaty. „Auto-moto” – jak maszty upadają sosny. „Supermarket” – to modrzew, klon – „Nieruchomości”. „Mój Komputer” – i buk się korzeniem nakrywa. A z każdym precz dodatkiem ich żywicą krwawię.

osfp_

Post autor: osfp_ » 14.05.2011, 14:20

Slavia_ZSC pisze:Chciałem wkleić w tamtym temacie, ale został zamknięty... źródła nie podaję :[

Trener Kolejorza Jose Bakero o planach kibiców dowiedział się od dziennikarzy. - Będą siedzieli cicho? Dlaczego? - pytał.

- Staram się ogarnąć i zrozumieć to, co dzieje się w Polsce. Staram się, nie wiem czy wiecie jak bardzo ta sprawa jest komentowana w świecie - kiwał głową Jose Bakero i dodał: - Cóż, pozostaje mi uszanować decyzję i protest kibiców. Widocznie mają powody, by to robić. Sama obecność kibiców nam pomoże. Cichy stadion jest lepszy niż pusty.

I to tyle na temat "oni tego chcą" :)

Telewizja zacznie się buntować, prezesi zaczną się buntować, pikniki zaczną się buntować. Mecze bez dopingi są smutne jak p****

Nikt nie

Post autor: Nikt nie » 14.05.2011, 14:27

aaaaa pisze:Do wszystkich którzy piszą że Wisła łamie protest.
Naprawde myślicie że dopingu by nie było nawet gdyby G siedziało w ciszy?
Nie dość że to święta wojna, to na dodatek najprawdopodobniej zdobędziemy mistrza w tej kolejce. Pikniki tak jak na ostatnim meczu z Lechem na bank by sie wyłamały i od początku wyrywali by sie z dopingiem. I myśle że ze względu na range tego meczu doping słychać było by w telewizji tak głośno jak by był prowadzony z młynu.
Wszystko w temacie Wisły. Kumaci na Wiśle niech się cieszą, że udało im się wymyślić taką ucieczkę przed kompromitacją, bo nawet gdyby zdecydowano, że w tej kolejce nikt nie dopinguje, to na Reymonta pikniki wzięłyby sprawy w swoje ręce, jak to było na poprzednim meczu, i nikt i tak by tego nie ogarnął. Doping byłby bez względu na to, co by sobie zdecydował młyn, więc wybrali wyjście prowadzenia dopingu. Jedno dobre, że znów nie będzie w prasie artykułów, że "prawdziwi kibice" złamali monopol kiboli i że na innych stadionach też może być tak pięknie.

bez

Post autor: bez » 14.05.2011, 15:01

Nikt nie pisze:
Wszystko w temacie Wisły. Kumaci na Wiśle niech się cieszą, że udało im się wymyślić taką ucieczkę przed kompromitacją, bo nawet gdyby zdecydowano, że w tej kolejce nikt nie dopinguje, to na Reymonta pikniki wzięłyby sprawy w swoje ręce, jak to było na poprzednim meczu, i nikt i tak by tego nie ogarnął. Doping byłby bez względu na to, co by sobie zdecydował młyn, więc wybrali wyjście prowadzenia dopingu. Jedno dobre, że znów nie będzie w prasie artykułów, że "prawdziwi kibice" złamali monopol kiboli i że na innych stadionach też może być tak pięknie.
Co ty w ogóle bredzisz, byłeś na tym meczu?
Nie, wiec nie p****** internetowy błaźnie.
Z Wisły nie jestem, ale tak się składa, że byłem gościnnie na tym meczu i pikniki robiły dokładnie to samo co na innych stadionach czyli okrzyk co 5 minut i klask klask. Nikt nie przejął inicjatywy i nikt pewnie nie będzie bił swoich kibiców bo to nie jest Cracovia.

Mecz na Wiśle się jeszcze nie odbył a tu już głosy potępienia kibiców wiecznie kibicujących sprzed komputera. Ja mam nadzieję, że na derbach zostanie w wyraźny sposób wyartykułowana niechęć do jebanego Tuska i całej obecnej sytuacji.

Slavia_ZSC

Post autor: Slavia_ZSC » 14.05.2011, 15:05

Bardzo drogie bilety na mecze reprezentacji, do tego pezetpeenowska i rządowa wojna z chuliganami, uderzająca w zwykłych kibiców może zebrać swoje żniwo na meczach kadry. Na forach internetowych wrze, pojawił się już nawet pomysł zbojkotowania otwarcia stadionu w Gdańsku. Jego zwolenników szybko przybywa.

Grzegorz Lato i Donald Tusk są konsekwentni. Ten pierwszy zapowiedział, że wzrosną ceny biletów na spotkania kadry i słowa dotrzymał. - Koniec z tanimi biletami. Mieliśmy przez nie same kłopoty. Będą droższe, bo chcemy, żeby na stadion przychodziły całe rodziny - mówił szef związku. Skutek? Ceny wejściówek na mecz z rezerwami Argentyny wynoszą 90, 190 i 250 złotych (5 czerwca na stadionie Legii). Wejściówki na spotkanie z rezerwami Francji (9 czerwca w Gdańsku) kosztują 80, 160 i 240 złotych.

Co zrobił premier? Po burdach w Bydgoszczy ostrzegł, że będą zamykane stadiony. I jego ludzie robią to z godną podziwu konsekwencją."Spieszmy się chodzić na stadiony, tak szybko je zamykają" - chciałoby się powiedzieć. Tylko w Ekstraklasie publiki pozbawiono już obiekty w Warszawie, Poznaniu, Lubinie, Wrocławiu i Łodzi. Do jednego worka ze stadionowymi bandytami wrzuca się niestety także normalnych fanów.

Klimatu do kibicowania obecnie w Polsce nie ma. Rząd i policja odstraszają od chodzenia na stadiony poprzez ich zamykanie, co w sumie jest dosyć logiczne, bo najłatwiej zaprowadzić porządek na obiekcie pustym. Zakazano fanom uczestniczenia w meczach wyjazdowych. Futbolowa centrala wymyśliła sobie zaś, że zedrze z fanów na biletach. Tyle, że może się przeliczyć. 90 złotych za obejrzenie Messiego? Warto. Ta sama kwota za mecz przeciwko Arielowi Cabralowi? Śmiech na sali, a taki nas właśnie czeka mecz na Łazienkowskiej. Do tego, nasza kadra gra futbol dziadowski, z pewnością nie wart takich pieniędzy. No i jeszcze jedno? Rodziny z dziećmi? To wydatek kilkuset złotych. Do tego trzeba do Gdańska dojechać....

Ziarnko do ziarnka i przebrała się miarka. Kibice postanowili więc, że skoro tępi się ich na wszelkie możliwe sposoby, to oni się się odkują. Oficjalne związki fanów poczszególnych klubów zapowiedziały, że nie zamierzają organizować dopingu na meczach ligowych, niektóre rezygnują już ze stadionowej działalności. Tymczasem meczom kadry grozi bojkot.

Na portalu społecznościowym Facebook powstała właśnie grupa nawołująca do odpuszczenia sobie meczu Polski z Francją. Spotkanie odbędzie się 9 czerwca i ma być oficjalnym otwarciem obiektu w Gdańsku.

"Dość napychania kieszeni PZPN-u naszymi pieniędzmi, koniec promowania "sukcesów" rządu przy pomocy kibiców tworzących prawdziwe widowisko na trybunach. Pusty stadion pokaże, że nie dajemy się okradać i widzimy co dzieje się w naszym kraju. EURO i kibice nie mogą być pretekstem do ukrywania nieudolności jednych i drugich! Niech wiedzą, że nie ma na to przyzwolenia. Liczymy na to, że mecz obejrzą w doskonałej atmosferze politycy rządowi i członkowie PZPN Family - głoszą organizatorzy protestu.

Zwolenników akcji przybywa w szybkim tempie. W sobotę rano było ich tysiąc. Przed południem już 1,5 tysiąca. Temat podłapały stronki kibicowskie. Do bojkotu zachęcają w swoim serwisie fani Arki Gdynia. Podobny tekst pojawił się także na stronie kibiców... z Gdańska. Oni wolą otworzyć PGE Arenę meczem Lechii z jakimś dobrym, europejskim zespołem - takim jak np. Juventus Turyn.

Zresztą, sam prezydent Gdańska Paweł Adamowicz zapowiedział, że miasto zorganizuje dla mieszkańców jeszcze jedną bądź dwie imprezy z okazji otwarcia stadionu.

Nie tak dawno, w Chorzowie ze Słowacją, Polacy na skutek kibicowskiego protestu zagrali przy pustych trybunach. Taki widok podczas otwarcia 40-tysięcznego obiektu w Gdańsku będzie bez wątpienia żenujący.

Jacek Stańczyk, Wirtualna Polska

[link] - pozytywnie :)

BydgoskiPatriota

Post autor: BydgoskiPatriota » 14.05.2011, 15:12

Moim skromnym zdaniem najlepszym wyjściem z sytuacji jest bojkotowanie meczów. Nie oszukujmy się, na tak niski poziom prezentowany przez piłkarskie drużyny w Polsce nie przychodzą rzesze pikników (znajdzie się kilka wyjątków np. Wisła). Na większości stadionów, a już na pewno w niższych ligach, jeśli nie większość, to połowę frekwencji stanowią kibice z młyna. A więc nie ma w tej chwili mowy o sytuacji na wzorzec Anglii. Tam poziom piłkarski prezentowany jest na zupełnie innym szczeblu, zjeżdżają się kibice z całego świata, państwo posiada zupełnie inny budżet. Polacy pod tym względem nie mają nawet do czego dążyć. Wystarczy wstawiać na strony internetowe oświadczenia, informować kolegów po szalu, a stadiony może niekoniecznie będą świecić pustkami, ale kluby odczują znaczny ubytek na tle finansowym. A przecież dla władz klubu, nawet miasta, najważniejsze są pieniądze. Jeśli pieniędzy do kasy będzie wpływać znacznie mniej, a niekiedy nawet wcale (niższe ligi), to władze klubów piłkarskich oraz telewizja posiadająca prawa do transmisji meczowych zaczną jeszcze bardziej zwracać uwagę na problem i włączą się do dialogu, aby naprawić problem. Nawet jeśli władzy i PZPN chodzi o to, aby się nas pozbyć ze stadionu, to przecież kluby nie będą siedzieć cicho, będą mieć problemy finansowe i o tym zacznie być głośno (największe pieniądze idą z biletów). A wtedy rząd się przekona, iż pozbycie się "kiboli", którzy stanowią dużą część publiki nie jest wcale takie proste i będą zmuszeni wykonać odwrót. Wystarczy spróbować... Przecież ewentualny bojkot można ustalić na określony czas, jeśli nie będzie widać żadnych postępów w tej sprawie, to zawsze można wrócić na stadion i zastosować inne środki.
Tak więc moim zdaniem, na określony czas - żadnych opraw; żadnych flag; żadnego dopingu (jedynie na kilku spośród setek stadionów kibice sukcesu mogą go podkręcić); wieszanie pojedynczych, wymownych transparentów o treści typu "Czy właśnie tego chcieliście?"; dopuszczalny doping spoza stadionu (tutaj zapewne policyjne prowokacje, kary etc., a więc lepiej byłoby go odpuścić).
I tyle. Wystarczy na pewien czas "zamrozić" klimat stadionowy i zobaczyć czy przyniesie to pożądany efekt.
Jeśli mecze mają odbywać się bez kibiców przyjezdnych, to niech odbywają się również bez kibiców drużyny gospodarzy.
Teraz wszyscy powinni się zjednoczyć, iść ramię w ramię, z jednym głosem. W jedności siła. Solidarność.
Polonia znaczy Polska

mcfc

Post autor: mcfc » 14.05.2011, 15:20

Patrząc na te komentarze to zdecydowana większość z Was nie ma pojęcia z kim się mierzymy, jakie mamy problemy i jak toczyć tą wojnę. Dla Was wystarczy jak na forum pobluzga się na premiera, jak pobluzga się na wojewodów. Dla wszystkich lepiej by było jakbyście nauczyli się czytać ze zrozumieniem oświadczenia OZSK i Waszych Stowarzyszeń klubowych.

W każdym razie brak dopingu, brak oflagowania, brak opraw na krótką metę nic nie pomoże. Natomiast jeśli to będzie trwać (na początek do końca sezonu) to jest spora szansa na odwrócenie losów tej nierównej walki. Dla wielu z Was (Nas) doping to przede wszystkim wychwalanie miasta i klubu, dalej wspomaganie piłkarzy. Biorąc pod uwagę poziom sportowy piłkarskiej ekstraklasy to właśnie atmosfera czyli ów doping, oprawy, jest największym magnesem nie tylko dla kolejnych kibiców ale przede wszystkim dla sponsorów i telewizji. Nie będzie dopingu raz, ok, kibice sobie protestują, za chwilę skończą. Nie będzie dopingu i całej atmosfery przez dłuższy okres, wówczas sponsorzy zaczną się zastanawiać. Ci, którzy mają krótkotrwałe umowy odejdą a Ci więksi, którzy mają umowy na kilka lat zaczną się buntować. A jak sponsorzy będą się buntować i odchodzić to i kluby znajdą oręż w walce z durnymi decyzjami rządu, który przez ów decyzję doprowadza kluby nad przepaść. To samo z telewizją. A telewizja i wielkie firmy mają spore możliwości wpływania na władzę. Najlepszym przykładem jest grupa Carlsberg, która swoją zdecydowaną postawą zmieniła prawo już w kilku krajach w Europie a Polska jest kolejna na liście.

Do tego wszystkiego potrzebna jest jedność. Dlatego wszyscy ale to wszyscy powinni zrozumieć, że musimy być razem. Musimy zrozumieć, że w tej chwili należy odłożyć animozje i własne interesy.

Bez tego się nie uda. Ja rozumiem Polonię Warszawa, że grają na chujowym stadionie podczas gdy ich rywalowi, miasto ufundowało zajebisty obiekt. Rozumiem Wisłę, że chcą świętować Mistrza (chociaż ich mecz jest dopiero w niedzielę a ludzie tu piszą jakby mecz już się odbył). Rozumiem wreszcie Polonię Bytom, która walczy o pozostanie w piłkarskiej elicie i doping jest niezbędny. Rozumiem to ale .. no właśnie jest jedno ALE!!! Musimy działać wspólnie jednym głosem a nie kilkudziesięcioma głosikami i to w czasie, w którym każdemu odpowiada. Dziś jedno walczą o Mistrza, inni o utrzymanie, w środę inni będą walczyć o puchary a inni o awans. Jeśli tak będziemy podchodzić do tego, to od razu można się poddać.

Przemyślcie to.

bez

Post autor: bez » 14.05.2011, 15:32

mcfc pisze: ....
Przemyślcie to.
Zgadzam się z większością twojego tekstu, jest jedno ale, nie powiesz mi chyba, że da się namówić pikników żeby nie cieszyli się z mistrzostwa czy utrzymania w lidze, że da się im wmówić żeby nie przyszli na najważniejszy mecz sezonu.
Gówno prawda, ich nie interesuje nasz problem (w większości), oni nawet nie wiedzą o co nam chodzi.
Moim zdaniem taka forma protestu jest strzelaniem sobie w kolano.
Brak zorganizowanego dopingu, ultraski to jest to o co właśnie chodzi ludziom, którzy rozpętali przeciwko nam wojnę.

mcfc

Post autor: mcfc » 14.05.2011, 15:45

Dlatego napisałem, że jeśli ten protest będzie podczas jednej-dwóch kolejek to nic nie osiągniemy ale jeśli będzie prowadzony przed dłuższy okres czasu to cel będzie w zasięgu ręki. To po pierwsze. Po drugie jedność i wspólnota działania.

Jak chodzi o pikników to wszędzie są tacy sami. Obojętnie czy to Kraków, Poznań czy Warszawa. Ludzi należy edukować a nie na siłę wpajać swój punkt widzenia. Jeżeli sami zrozumieją o co My walczymy to będziemy mieć kolejnego sojusznika.

Aha i jeszcze jedno. Feta mistrzowska w Krakowie zawsze przenosiła się na Rynek. Mecz się skończy i niech idą się bawić na Rynek. Oczywiście to ich decyzja co zrobią podczas meczu i tyle. Nie pierwszy raz się ktoś wyłamie z ogólnopolskiego protestu i pewnie nie po raz ostatni. Biorąc pod uwagę okoliczności tego protestu zastanowiłbym się jednak na ich miejscu czy nie warto odłożyć zabawy na później. Chociaż szczerze przyznam, że nie zazdroszczę podjęcia decyzji.

Nowohucianie1950

Post autor: Nowohucianie1950 » 14.05.2011, 16:08

I na takim meczu jak Derby Krakowa transmitowane przez C+ musi być prowadzony protest, bo właśnie takie mecze zwracają największą uwagę.Jak do tej pory na wszystkich meczach gdzie stadion był zamknięty/ nie było dopingu komentatorzy wyraźnie ubolewali nad tym więc widać że kogoś to obchodzi.
Hutnik Nowa Huta

jsel2

Post autor: jsel2 » 14.05.2011, 16:16

W meczu Wisły z Lechem nie prowadzono cały mecz dopingu i też był w C+ i też był medialny, nawet bardziej. I ani słowa o tym nie napisano / powiedziano. Przeszło bez echa.. chwila, ktoś tam mówił "o i tak powinno wyglądać kibicowanie, siedzieć i równo z jakąś akcją wyrażać emocje".
Protest tak ale nie w takim wydaniu, klubom, Tuskowi przeciez chodzi o drugą Anglię

O..

Post autor: O.. » 14.05.2011, 16:37

jsel2 pisze:W meczu Wisły z Lechem nie prowadzono cały mecz dopingu i też był w C+ i też był medialny, nawet bardziej. I ani słowa o tym nie napisano / powiedziano. Przeszło bez echa.. chwila, ktoś tam mówił "o i tak powinno wyglądać kibicowanie, siedzieć i równo z jakąś akcją wyrażać emocje".
Protest tak ale nie w takim wydaniu, klubom, Tuskowi przeciez chodzi o drugą Anglię
I gdzie masz tą drugą Anglię? Ja żadnego Rooneya nie widzę na polskich boiskach. Zrozumcie, że ten protest nie będzie trwał 1, czy 2 kolejki...

TowarzyszPrzybysz

Post autor: TowarzyszPrzybysz » 14.05.2011, 18:48

80 tysięcy kibiców manifestujących w stolicy?

Link do postu na Fecabooku
Obrazek

ax88

Post autor: ax88 » 14.05.2011, 18:56

O.. pisze:
jsel2 pisze:W meczu Wisły z Lechem nie prowadzono cały mecz dopingu i też był w C+ i też był medialny, nawet bardziej. I ani słowa o tym nie napisano / powiedziano. Przeszło bez echa.. chwila, ktoś tam mówił "o i tak powinno wyglądać kibicowanie, siedzieć i równo z jakąś akcją wyrażać emocje".
I gdzie masz tą drugą Anglię? Ja żadnego Rooneya nie widzę na polskich boiskach. Zrozumcie, że ten protest nie będzie trwał 1, czy 2 kolejki...

Sorry, ale kiedy wy odjeb**cie sie od tej Anglii ??? Czy tam widziałes takie cyrki jak zamykanie stadionow albo puste sektory gosci ??? Nasłuchaliscie sie jakis mitów i ciągle piszecie o tej Anglii. Jakos kibice Angielscy jadąc do Europy wcale nie mają zakazu spiewania i stania, a jakos roznie u nich z tym jest. Pamietacie chyba Wisła - Tottenham. Taka jest tam mentalnosc, a wy ciągle piszecie o "drugiej Anglii"

Nawet w tej Anglii dostaje sie 10 letni zakaz stadionowy, a nie dozywocie jak u nas ... wyrok niczym za zabojstwo. Opanujcie sie. Na zachodzie wygrała sportowa jakosc, a ten debilny rząd myśli, że Anglicy wytepili prawdziwych kiboli ;)

jsel2

Post autor: jsel2 » 14.05.2011, 19:10

Odniosłem się do atmosfery panującej w Anglii a nie do kar, prawa tam panującego itepe

ax88

Post autor: ax88 » 14.05.2011, 19:27

Atmosfera w Anglii to w duzej mierze sprawa mentalnosci ich kibiców, potrafią zrobic super widowisko, szczegolnie w waznych meczach, ale w wielu są senni. Tam po prostu nie ma mentalnosci Ultras. Wiadomo komercja, dobre widowisko sportowe zrobiło swoje, pikniki zaczeły zalewac stadiony, ale prosze Cie ...
W Niemczech tez jest dobry poziom sportowy, ale atmosfera jest normalna. Rząd nie jest tak po**bany, a pozatym tam jest Ultras, wiec mentalnosc podobna do naszej. Oczywiscie nie mowie o piknikach bo czy to Polska, Niemcy czy Anglia to pikniki wbrew pozorom są takie same ;)
Mozemy ubierac sie jak Anglicy, wyglądac jak Anglicy, ale mentalnosc nie zmienisz.
Dlatego mówie Ci, że jezeli rząd zacznie sie mieszac w sprawy kibicówskie to u nas Anglii nie bedzie. Bedzie gorzej.

O..

Post autor: O.. » 14.05.2011, 19:46

ax88 pisze:Atmosfera w Anglii to w duzej mierze sprawa mentalnosci ich kibiców, potrafią zrobic super widowisko, szczegolnie w waznych meczach, ale w wielu są senni. Tam po prostu nie ma mentalnosci Ultras. Wiadomo komercja, dobre widowisko sportowe zrobiło swoje, pikniki zaczeły zalewac stadiony, ale prosze Cie ...
W Niemczech tez jest dobry poziom sportowy, ale atmosfera jest normalna. Rząd nie jest tak po**bany, a pozatym tam jest Ultras, wiec mentalnosc podobna do naszej. Oczywiscie nie mowie o piknikach bo czy to Polska, Niemcy czy Anglia to pikniki wbrew pozorom są takie same ;)
Mozemy ubierac sie jak Anglicy, wyglądac jak Anglicy, ale mentalnosc nie zmienisz.
Dlatego mówie Ci, że jezeli rząd zacznie sie mieszac w sprawy kibicówskie to u nas Anglii nie bedzie. Bedzie gorzej.
Przecież mówiąc o Anglii, Niemczech czy innym Madagaskarze chodzi nam o atmosfere na trybunach, a nie działania rządu, bo do takich debilizmów jak u nas to potrzeba wybitnych matołów.

jsel2

Post autor: jsel2 » 14.05.2011, 19:55

No właśnie, bo już mi się nie chciało tego powtarzać.

Ja piszę o atmosferze w Anglii , nie mentalności, rządach, karach itepe.
Piszę o fakcie a fakt jest taki że c**** się dzieje w Anglii i czy jest to spowodowane wysokimi karami, widowiskiem sportowym, zmianą pokolenia czy czymś jest nie ważne, stwierdzam tylko fakt. A nasz protest doprowadza do tego samego co jest w Anglii a do czego dąży właśnie Tusk z kompanami.

mtfk

Post autor: mtfk » 14.05.2011, 20:20

Panowie u nas nigdy nie będzie druga Anglia.Tam grają w piłkę więc mozna wydawać kasę aby obejrzeć nietuzinkowych piłkarzy. A u nas jest kopanina i kogo my mamy oglądać. Piknik jak będzie miał zamiar oglądać tę padlinę na żywo, to kupi sobie cyfrę i będzie patrzał w tv, bo tam potem mecze najlepszych europejskich lig.

coci

Post autor: coci » 14.05.2011, 22:35

Witam
Brakiem zorganizowanego dopingu to sobie mozemy protestowac przeciwko pilkarzykom lub zarzadom klubow,ale w walce z Tuskiem i reszta matolow trzeba zdecydowanie wiecej.
Generalnie widze dwie opcje:
a)antytuskowa szydera na stadionie(+transparenty) przez 90 minut,lub...
b)niewchodzenie na mecze wogole,dodatkowo blokujac piknikow(wiekszosc z nich kupuje bilety w kasie tuz przed meczem)poprzez np.placenie w kasie groszowkami.(podobna akcje przeprowadzili kiedys motocyklisci przeciwko zbyt wysokim oplatom za autostrady).Oczywiscie majac zbyt malo pieniedzy(groszy) szedlbys znowu na koniec kolejki.I tak wkolko.Stadion pusty=medialny i finansowy skandal.I oto chodzi.
...do tego szydera i okrzyki antyrzadowe przez czas trwania meczu,tak jak to zrobila Legia na meczu z Korona.
Uwazam ze tylko zdecydowanym dzialaniem mozemy cos ugrac z tymi komuchami.
Pozdrawiam
...i ARKA GDYNIA!

Pinnacle

Post autor: Pinnacle » 14.05.2011, 23:45

W Anglii (pisze z obserwacji na miejscu) wciaz dochodzi do tzw. pitch invasions czyli wtargniec na boisko. Ostatnim razem bodajrze na Birmingham przeciwko Asto Villa oraz ze dwa lata temu West Ham - Mill Wall. To byly dosc masowe wydarzenia i mialy duzy oddzwiek w mediach. Na trybunach generalnie jest spokoj. Nigdy nie bylo tutaj opraw w stylu europejskim/kontynentalnym a mecze tutaj wcale nie sa tak czesto porywajacym widowiskiem. Bez oprawy na trybunach czlowiek ziewa a myslami jest gdzie indziej. Co natomiast MA MIEJSCE w Anglii a o czym sie nie mowi, to relatywnie znaczna liczba zwiazanych z meczami drobnych wydarzen w okolicach stadionow (przypuszczam ze fachowo moznaby to nazwac zakloceniami spokoju) o ktorych media nie pisza. Mam na mysli to: http://www.youtube.com/watch?v=YqBW7IPJ ... grec_index
Dosyc sporo filmow z takich wydarzen mozna znalezc na You Tube.
Bardzo wazne jest rowniez ze w Anglii policja i ochrona zachowuje sie bardzo profesjonalnie i pomimo ze nosza high visible vests, odbalskowe kamizelki wiec sa bardzo widoczni ich prezencja nie jest w zaden sposob narzucajaca sie. Natomiast jak patrzy sie na filmiki z Polski jak zachowuje sie policja a juz nie wspominajac ochrony to wlos sie jezy na glowie: palowanie i gazowanie obywateli jak popadnie. W takim razie jak mozna dziwic sie ze ludzie traktowani jak gowniarze, szarpani i bici za byle co nosza w sobie zlosc i chec odwetu?

Kiedys chodzilem na mecze w Polsce, zainteresowanie ruchem kibicowskim pozostalo mi :) Uwazam ze jestescie najlepiej zorganizowana grupa spoleczna przypuszczalnie nawet lepiej niz zwiazki zawodowe. Jezeli bedziecie w stanie zapanowac nad emocjami (Lech -Legia to byl strzal w stope), okreslic i nazwac to co chcecie i mowic jednym glosem to kazda normalna wladza powinna sie z wami liczyc. Pozdro

fluor

Post autor: fluor » 15.05.2011, 00:34

Dokładnie, kto wie jakby stadiony w Anglii wyglądały gdyby tam była mentalność ultras. Jakby mieli do tego pasje to nie wiem czy by były wielkie restrykcje, można gdybać. Jedno jest pewne - skoro z Holandii, Niemiec, Francji, Włoch, które mają o niebo lepszy poziom piłkarski nie zrobiono drugiej Anglii to jakim sposobem ma się zrobić z Polski? Rozumiem, że nie jesteśmy już Serbią, Bośnią, Węgrami, Rumunią, Bułgarią, Chorwacją itd, gdzie bez kiboli nie ma praktycznie publiczności i tam Dynamo Zagrzeb bojkotuje i na 38 tysięcznym stadionie frekwencja wynosi 4 tys... ale bez przesady. Może przez chwile będzie trudno, ale mentalności się nie zmienia. W Egipcie ultras ma około 5 lat. Po tym jak zaczął się dynamicznie rozwijąc, władza zaczęła nękać ultrasów w szczególności za piro, policja robiła wjazdy i konfiskowała przed derbami race. Władza upadła - odrodzili się z dnia na dzień. We Francji też mieli jakieś fazy (władze piłkarskie) karania za piro poprzez mecz bez publiczności, a zmieniło się coś? Tusk porządzi i odejdzie, my zostaniemy. Ciężko znaleźć recepte na działania wręcz bezprawne, których odzwierciedleń ciężko gdziekolwiek szukać, bo gdzie rząd zamyka nowe stadiony za nic? Dlatego trzeba więcej rozwagi. PZPN bardzo pomaga w bojkocie reprezentacji, a premier zapląta się w tej swojej zabawie.

Seth Gecko
ostatnie ostrzeżenie

Post autor: Seth Gecko » 15.05.2011, 09:01

coci pisze:Witam
Brakiem zorganizowanego dopingu to sobie mozemy protestowac przeciwko pilkarzykom lub zarzadom klubow,ale w walce z Tuskiem i reszta matolow trzeba zdecydowanie wiecej.
Generalnie widze dwie opcje:
a)antytuskowa szydera na stadionie(+transparenty) przez 90 minut,lub...
b)niewchodzenie na mecze wogole,dodatkowo blokujac piknikow(wiekszosc z nich kupuje bilety w kasie tuz przed meczem)poprzez np.placenie w kasie groszowkami.(podobna akcje przeprowadzili kiedys motocyklisci przeciwko zbyt wysokim oplatom za autostrady).Oczywiscie majac zbyt malo pieniedzy(groszy) szedlbys znowu na koniec kolejki.I tak wkolko.Stadion pusty=medialny i finansowy skandal.I oto chodzi.
...do tego szydera i okrzyki antyrzadowe przez czas trwania meczu,tak jak to zrobila Legia na meczu z Korona.
Uwazam ze tylko zdecydowanym dzialaniem mozemy cos ugrac z tymi komuchami.
Pozdrawiam
DOKŁADNIE!!! Bardzo dobry pomysł!!!

Do tego akcje typu:
Zaskarżanie idiotycznego zamykania stadionów i zakazu wyjazdowego do Trybunału Konstytucyjnego.

Sprawy sądowe o odszkodowania.

hasła na murach np. po=pzpr

transparenty np. na wiaduktach czy w innych widocznych dla społeczeństwa miejscach o "sukcesach" rządzących. Najlepiej żartobliwe pstryczki w nos, takie dotrą do większej liczby ludzi.

uświadamianie rodziny, znajomych, jak największej liczby ludzi.

Kibice mają ogromny potencjał, jeśli dobrze zadziałamy, to po i tusk szybko przejdzie do historii!!
Dzieci wesoło wybiegły ze szkoły. Zapaliły papierosy, wyciągnęły flaszki. Chodnik zapluły, ludzi przepędziły. Siedzą na ławeczkach i ryczą do siebie. Wszyscy mamy źle w głowach, że żyjemy...

Supporter

Post autor: Supporter » 15.05.2011, 09:42

"Cytuj:
Zamykając stadiony Tusk zmierza do kryterium ulicznego. Chce kibiców wyprowadzić na ulice i tam się z nimi rozprawić. Zastój w gospodarce, zapaść finansów publicznych, potężny dług publiczny, niezdolność do konsumowania unijnych funduszy w ramach podziału unijnego budżetu, uwikłanie w podległość Niemcom i Rosji, zawalenie się budowy infrasruktury na EURO 2012. To wszystko jest dziełem nierządów Tuska. Nie mogą, on ani jego mocodawcy, liczyć na mandat społeczny do dalszych nieudolnych rządów, więc chcą wyprowadzić jakiekolwiek tłumy na ulicę, by sprowokować je prostą bezczelną prowokacją, by dalszą władzę kontynuować z pozycji siły. Zauważmy, że ochroniarze Zubrzyckiego to paramilitarna bojówka Tuska i HGW."

Ten tekst powinien być naszym głównym hasłem przeciwko TUSKOWI !

Gower

Post autor: Gower » 15.05.2011, 09:49

Seth Gecko pisze:
DOKŁADNIE!!! Bardzo dobry pomysł!!!

Do tego akcje typu:
Zaskarżanie idiotycznego zamykania stadionów i zakazu wyjazdowego do Trybunału Konstytucyjnego.

Sprawy sądowe o odszkodowania.

hasła na murach np. po=pzpr

transparenty np. na wiaduktach czy w innych widocznych dla społeczeństwa miejscach o "sukcesach" rządzących. Najlepiej żartobliwe pstryczki w nos, takie dotrą do większej liczby ludzi.

uświadamianie rodziny, znajomych, jak największej liczby ludzi.

Kibice mają ogromny potencjał, jeśli dobrze zadziałamy, to po i tusk szybko przejdzie do historii!!
wzorem innych protestów, organizowanie się w grupy które korkują drogi przechodząc po pasach tam i z powrotem...

co tam jeszcze ojciec duchowy protestów w Polsce.... papa Lepper wymyślał?

wieśniak

Post autor: wieśniak » 15.05.2011, 10:21

Można wysypać zboże tak jak on to robił :)

A tak powaznie mówiąc to wczoraj w canal + skrytykowali rudego chujasa za zamykanie stadioniow, zarowno pilkarzyki Slaska jak i trener GKSu i Ślaska powiedzieli, ze to glupota, co dziwne prowadzacy lige + rowniez gadal ze to tylko po to zeby zdobyc nowy elektorat, tego bym sie po nich nie spodziewal. Dobrze, ze ktos nasz prostet zobaczyl bo ta ciota rosloń mowila ze na Lechii nie ma dopingu bo mecz jest slaby hehe. Co do planow Wisły nie bede sie rozwijał ale to wlasnie na takim meczu protest by przyniosl najwiekszy efekt a juz napewno wiekszy niz na stadionach w 2 lidze :)
Obrazek

Makary

Post autor: Makary » 15.05.2011, 10:28

Przedstawiam pomysł na trans:

Spadną słupki POparcia
Bo jesteśmy nie do zdarcia

ANTYpoLITYK

Post autor: ANTYpoLITYK » 15.05.2011, 10:34

Mnie ciekawi, gdzie można wysłać maile (fifa,choć wątpię bo ręka rękę myje, jakieś duże zagraniczne gazety, najlepiej włoskie, bo oni wciąż chcą euro) o tym żeby nie było jednak euro w Polsce. Przedstawić sytuacje: zamknięte stadiony, na pozostałych niska frekwencja( tak jak Korona zrobić), zamknięte sektory gości, łamanie praw człowieka: utrudnianie wyjazdów do innych miast w celach turystycznych, próby blokowania prawa wolności słowa. Jakby jedna osoba wysłała taki mail ro pewnie nikt by na to nie zwrócił uwagi, ale gdy już kilkaset lub kilka tysięcy.

pms

Post autor: pms » 15.05.2011, 10:35

może lepiej:

"spadają słupki POparcia ... "

moim zdaniem jakoś lepiej to brzmi

KaZuYa

Post autor: KaZuYa » 15.05.2011, 11:36

Najlepszych sposobem są puste trybuny lada moment repra niech świat widzi .

Makary

Post autor: Makary » 15.05.2011, 12:00

pms pisze:może lepiej:

"spadają słupki POparcia ... "

moim zdaniem jakoś lepiej to brzmi
Być może i lepiej brzmi, problem w tym że jakoś nie specjalnie te słupki im już spadają.
KaZuYa pisze:Najlepszych sposobem są puste trybuny lada moment repra niech świat widzi .
Racja, tylko niestety nie bardzo chce mi się wierzyć że pikniki odpuszczą te mecze ze względu na protest.

StilonFan

Post autor: StilonFan » 15.05.2011, 12:15

Makary pisze:Być może i lepiej brzmi, problem w tym że jakoś nie specjalnie te słupki im już spadają.
bo w tv zacytowali OBOP, że nie spadają? :) proszę Cię...
...będziemy z Tobą (S) aż do końca dni...

ODPOWIEDZ