emigracja z irlandii
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Co do napisu, to nie przesadzajcie z tym ośmieszaniem. Macie jakieś kompleksy czy co? Jestem Polakiem i Za Polską flagą stoję i mi to wystarczy, nie upieram się przy polskim tekscie. Flaga powinna sławić nas i nasz kraj w całej Europie i na świecie. Flaga powinna miec jakies przesłanie, skierowane nie do nas ale do kibiców druzyny przeciwnej. Mam nadzieje ze będzie wisieć na wielu stadionach Europy/Swiata i chyba lepiej żeby tekst na fladze był rozumiany wszędzie gdzie się pojawi tak zeby kazdy wiedzial ze w Irlandii istnieje silny bastion Polskosci.
Nie mowie zeby pisac POLAND, bo tu akurat nazwa kraju powinna byc pisana po polsku, ale hasło/sentencja ktora bedzie na fladze juz moglaby byc po angielsku lub w dwoch wersjach jezykowych.
P.S. Mi osobiscie podoba sie pomysl zeby machnac na fladze tekst w jezyku irlandzkim (gaelic), no ale to juz za duzo tych jezykow na fladze. Trzeba usiasc, obgadac za i przeciw i zdecydowac.
Tak naprawde tekst na fladze to sprawa drugorzedna, bo kazdy z nas bedzie jezdzil dla Polski, dla tych barw a nie dla tekstu na fladze.
Nie mowie zeby pisac POLAND, bo tu akurat nazwa kraju powinna byc pisana po polsku, ale hasło/sentencja ktora bedzie na fladze juz moglaby byc po angielsku lub w dwoch wersjach jezykowych.
P.S. Mi osobiscie podoba sie pomysl zeby machnac na fladze tekst w jezyku irlandzkim (gaelic), no ale to juz za duzo tych jezykow na fladze. Trzeba usiasc, obgadac za i przeciw i zdecydowac.
Tak naprawde tekst na fladze to sprawa drugorzedna, bo kazdy z nas bedzie jezdzil dla Polski, dla tych barw a nie dla tekstu na fladze.
-
Prosta flaga: Czerwone tlo, wokol obramowanie celtyckim wezlem - bialy, duze litery ukladajace sie w napis POLSKA, czcionka: [link] do wyboru.
Przejrzyscie, czytelnie, przeslanie wiadome.
Przecietny europejczyk kojarzy celtyckie motywy graficzne, kroj pisma przypisujac je od razu Irlandii.
Mozecie zrobic prawdziwe dzielo sztuki, nwiazujac graficznie do najbardziej znanych "wezlow celtyckich" jakie zamieszczono w Ksiedze Kells. Dobry grafik, umiejetne dobranie kolorow (moga byc pewnym motywem barwy miast - "sponsorow"), lub umiejetne dobranie roznych tonow czerwieni i bieli, da naprawde swietny efekt.
W Dublinie jest tylu Polakow - grafikow, artystow, malarzy (nie pokojowych), ze problemow ze znalezieniem jakiegos nie bedzie zadnych. Wystarczy dac ogloszenie do jednej z kilku gazet polonijnych.
Ustalcie budzet, zrobcie zbiorki - np. podczas meczow w pubach, moze same knajpy typu Chaplins dorzuca sie ze sponsorowaniem, i zamowcie superwykonanie flagi. Zeby innych "emigrantow" poczyscilo z zazdrosci.
Nie robcie projektu na szybko, byle jak, robiac zlepek kilkunastu pomyslow, nie naciapcie hasel po angielsku (po co ?!), gaelicku (przeciez flaga ma miec Czytelny przekaz! a oprocz kilku tysiecy starych irlandczykow gaelic nikt nie rozumie). Nazwa naszego kraju brzmi duzo lepiej w naszym jezyku niz po angielsku.
Np. flaga Cracovii - Gaudeamus Igitur... byla naprawde bliska arcydzielu. Dobrano idealnie kolorystyke, tonacje, czcionke. Byla prawie maksymalnie dopracowana graficznie.
Raz na jakis czas jestem na Wyspie, z checia sie sam dorzuce do flagi. Nawet duzo. Ale to musi byc COS, a nie plotno z napisem POLISH SUPPORTERS FROM IRELAND.
Pozdrawiam.
Przejrzyscie, czytelnie, przeslanie wiadome.
Przecietny europejczyk kojarzy celtyckie motywy graficzne, kroj pisma przypisujac je od razu Irlandii.
Mozecie zrobic prawdziwe dzielo sztuki, nwiazujac graficznie do najbardziej znanych "wezlow celtyckich" jakie zamieszczono w Ksiedze Kells. Dobry grafik, umiejetne dobranie kolorow (moga byc pewnym motywem barwy miast - "sponsorow"), lub umiejetne dobranie roznych tonow czerwieni i bieli, da naprawde swietny efekt.
W Dublinie jest tylu Polakow - grafikow, artystow, malarzy (nie pokojowych), ze problemow ze znalezieniem jakiegos nie bedzie zadnych. Wystarczy dac ogloszenie do jednej z kilku gazet polonijnych.
Ustalcie budzet, zrobcie zbiorki - np. podczas meczow w pubach, moze same knajpy typu Chaplins dorzuca sie ze sponsorowaniem, i zamowcie superwykonanie flagi. Zeby innych "emigrantow" poczyscilo z zazdrosci.
Nie robcie projektu na szybko, byle jak, robiac zlepek kilkunastu pomyslow, nie naciapcie hasel po angielsku (po co ?!), gaelicku (przeciez flaga ma miec Czytelny przekaz! a oprocz kilku tysiecy starych irlandczykow gaelic nikt nie rozumie). Nazwa naszego kraju brzmi duzo lepiej w naszym jezyku niz po angielsku.
Np. flaga Cracovii - Gaudeamus Igitur... byla naprawde bliska arcydzielu. Dobrano idealnie kolorystyke, tonacje, czcionke. Byla prawie maksymalnie dopracowana graficznie.
Raz na jakis czas jestem na Wyspie, z checia sie sam dorzuce do flagi. Nawet duzo. Ale to musi byc COS, a nie plotno z napisem POLISH SUPPORTERS FROM IRELAND.
Pozdrawiam.
Historia nie zna przedawnienia
-
panowie jezeli tak narzekacie to chociarz podajcie swoja propozycje bo jak narazie to negujecie wszystko a sami sie nieprzylaczycie , super napis na fladze wyszedlby czcionka "celtic md " lub " seven swordsmen bb " ja niestety nic niezrobie bo grafik ze mnie niejest lecz mam nadzieje ze ktorys z naszych forumowych grafikow wykaze sie i zaprezentuje nam cos . tak jak ktos to napisal ponizej flaga bedzie jezdzila po calym swiecie to najlepiej ja zrobc po angielsku lecz rownierzm ozna dwie zrobic wyjazdowke oraz druga na mecze naszej kadry w polsce !! tak wiec temat ten poruszymy na spotkaniu i mam nadzieje ze wszystko dojdzie do skutku tak wiec dozobaczenia w euforii
W IMIÉ OJCA I SYNA UNIA NOWA SARZYNA
-
-
euforia jest na upper dorset street najlepiej dojsc do niej idac od ambasadora to skreccie w pierwsza w prawo i idzdzcie caly czas pod gore i po lewej stronie bedzie euforia . mecz w polsce zaczyna sie o 17 : 30 czyli naszego czasu 16:30 tak wiec proponuje spotkac sie o 15:00 w euforii ja juz tam bede troche wczesniej bo specjalnie wziolem sobie wolne w pracy na ten dzien a jezeli ktos nieda rady to zapraszam na nastepny termin czyli mecz z armenia . jezeli macie pomysly to wydrukujcie jakies projekty flagi oraz loga stowarzyszenia .
p.s: jeszcze jedno jezeli ktos by chcial zakupic tmk w dublinie to mozna je nabyc w supersamie mis na dorset street
p.s: jeszcze jedno jezeli ktos by chcial zakupic tmk w dublinie to mozna je nabyc w supersamie mis na dorset street
-
POLISH FANS FROM IRELAND taka nazwę przyjeliśmy na spotkaniu gdzie w ostatniej chwili zostało zmienione ze względu na pewne problemy wlasciciela euforii lecz na szybko przenieslismy sie do chaplinsa i od wczorajszego dnia bedzie to nasze oficjalne miejsce spotkań . wszystkie osoby chetne zapraszamy na nastepne spotkanie do chaplinsa prz 1-2 hawkins street dublin 2 ( lewa strona heinekena ) ktore obedzie sie przed meczem z armenia !! o wiecej informacji prosze pisac na maila [email protected]
-
-
-
Za trochę ponad tydzień wylatuję do Irlandii, pierwszy raz. Nigdy wcześniej nie leciałam też samolotem, w związku z tym, napiszcie jak jest w czasie lotu, tzn. czy można odczuć jakieś kłopoty np. z oddychaniem? Bo mam skłonności astmatyczne i nie chciałabym żeby mnie jakieś halo spotkało. Przepraszam, że tak odbiegam od myśli przewodniej wątku
Aha, no i jak daleko jest od miasta CORK do tego lokalu? 

-
-
co tu tak cicho ?? panowie wklejajcie jakies wzory flagi bo niedlugo bedziemy chcieli ja zamowic pozatym jezeli chce sie ktos zapisac to formularze zgloszeniowe sa w chaplinsie lub pod emailem [email protected]
ja bylem w sbote ogladalem tam barca - espanyol , a dlaczego pytasz ??
ja bylem w sbote ogladalem tam barca - espanyol , a dlaczego pytasz ??
-
-
-
-
-
-
dokladnie.dzisiaj zamawialem koledze przez internet.150e z jakimis centami.kemot80 pisze:Ja bede wylatywal takze w czwartek 06-09 liniami aerlingus. Powrot planuje na wtorek 11-09. Koszt przelotu w obydwie strony mysle ze jest elastyczny i moze zmieniac sie w zaleznosci kiedy zamowimy bilet, ale bedzie to ok 150 euro. Pozdrawiam
[link]
[link]
The doom of a nation can be averted only by a storm of flowing passion,but only those who are passionate themselves can arouse passion in others
-
bardzo dobry pomysl i trzeba bedzie nad tym myslec juz bo jakby niebylo troche ludzi sie tam wybiera a jak wiadomo w aerlingusie puchna z tygodnia na tydzien a 150 euro to dobra cena za ten lot !! a patrzyl ktos na polaczenie z lisbony do helsinek ?? i pozniej powrot do dublina ?? bo chcialbym polaczyc te dwa wyjazdy
-
witam ja mam takie polaczenie
AER LINGUS EI 480 R/ECONOMY CLASS CONFIRMED
DEP DUBLIN THU 6SEP07 7.10AM
ARR LISBON THU 6SEP07 9.50AM
AER LINGUS EI 481 W/ECONOMY CLASS CONFIRMED
DEP LISBON TUE 11SEP07 10.30AM
ARR DUBLIN TUE 11SEP07 1.10PM
koszt 126,28 Euro
Hotrlu jeszcze nie wybralem ale ktos na forum podal stronke
[link] tam mozna znalesc hoteliki, nie sa wcale takie drogie. Piszcie jakie wybieracie.
Jesli chodzi o bilety na mecz to mozna je kupic na stronce
[link] ale ich cena jest duzo wieksza niz bilety zamowione przez federacje lub w kasach, i nie wiadomo w jakim sektorze, tak ze mysle ze jak najszybciej trzeba zalegalizowac to stowarzyszenie aby miec szanse na bileciki z Pzpn. Pozdrawiam
AER LINGUS EI 480 R/ECONOMY CLASS CONFIRMED
DEP DUBLIN THU 6SEP07 7.10AM
ARR LISBON THU 6SEP07 9.50AM
AER LINGUS EI 481 W/ECONOMY CLASS CONFIRMED
DEP LISBON TUE 11SEP07 10.30AM
ARR DUBLIN TUE 11SEP07 1.10PM
koszt 126,28 Euro
Hotrlu jeszcze nie wybralem ale ktos na forum podal stronke
[link] tam mozna znalesc hoteliki, nie sa wcale takie drogie. Piszcie jakie wybieracie.
Jesli chodzi o bilety na mecz to mozna je kupic na stronce
[link] ale ich cena jest duzo wieksza niz bilety zamowione przez federacje lub w kasach, i nie wiadomo w jakim sektorze, tak ze mysle ze jak najszybciej trzeba zalegalizowac to stowarzyszenie aby miec szanse na bileciki z Pzpn. Pozdrawiam
-
-
-
Ja posiadam CANAL+ ze standartowym talerzem i problemow z odbiorem niemam zadnych.Kiju pisze:Dobra.skoro jest juz temat...powiedzcie mi ,jak wyglada w dublinie odbior canal+?
da rade odbierac na standardowym talerzu?bo slyszalem ze jakis wiekszy trzeba
Tylko trzeba miec dobrze ustawiony talerz-mniej wiecej poludniowy-wschod.
The doom of a nation can be averted only by a storm of flowing passion,but only those who are passionate themselves can arouse passion in others