- Kibice w mediach (temat zbiorczy)

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
Nowohucianie1950

Re: - Kibice w mediach (temat zbiorczy)

Post autor: Nowohucianie1950 » 16.03.2013, 09:01

Nie poszło o sprawy kibicowskie, bo co prawda był za Cracovia ale nie udzielał się specjalnie w "ruchu kibicowskim".
Zdjęcie z miejsca zdarzenia : [link]

Wrzucam screena żeby wybiórczej nie nabijać wejść.
Hutnik Nowa Huta

iparts.pl
figofago82

Post autor: figofago82 » 16.03.2013, 10:23

"Nie poszło o sprawy kibicowskie, bo co prawda był za Cracovia ale nie udzielał się specjalnie w "ruchu kibicowskim".
Zdjęcie z miejsca zdarzenia : [link]

Wrzucam screena żeby wybiórczej nie nabijać wejść."

Koles przegladasz temat czy juz sie podniecasz ze to na "twoim" osiedlu zabili chlopaka ? Piszesz o wczorajszym wydarzeniu a post wyzej masz o czym innym.Do wyjebania
Obrazek

f1

Post autor: f1 » 16.03.2013, 15:51

GoWno
Raper pocięty nożami. Krwawy finał osiedlowej kłótni
Tomasz J. skonał na chodniku w Krakowie od kilkunastu ciosów nożami. Przypuszczalnie wdał się w kłótnię z chuliganami z sąsiedniego osiedla. Wcześniej ktoś zdemolował samochód jego kolegi. Zatrzymani w związku z jego śmiercią działali w biznesie narkotykowym.
"Life is brutal, wszystkie chwyty dozwolone (...) ci, co za szybko tu biegli, to polegli, na odciski nadepli. (...) Unicestwiamy siebie pełni zawiści. (...) Za swoje błędy płacisz słono, nie chcę widzieć, jak na ławce walisz kimono" - to fragment utworu hiphopowego "To leci", który 20-letni Tomasz J. - pseudonim artystyczny "Papug" - nagrał razem z Furiatem NH.

W czwartek po godz. 22 przed jednym z bloków na os. Szkolnym mieszkaniec zauważył umierającego młodego mężczyznę. Myślał, że to syn jego znajomej, więc szybko ją zaalarmował. Kobieta pobiegła na pomoc. Zorientowała się, że to nie jej bliski i rozpoczęła reanimację. Zawiadomiła też policjantów, którzy po przyjeździe kontynuowali udzielanie pierwszej pomocy. Potem zastąpili ich ratownicy medyczni. Wszystkie wysiłki na darmo - ciężko ranny 20-latek umarł.

Raper z osiedla Górali

Kiedy go odnaleziono, był w bardzo ciężkim stanie - na całym ciele, m.in. na głowie, miał rany cięte od noża. Z relacji świadków i z jego obrażeń wynika, że wcześniej został dotkliwie pobity. Mieszkańcy Nowej Huty są wstrząśnięci. W piątek od rana w miejscu, gdzie zginął 20-latek, gromadzili się ludzie i zapalali znicze.

Ofiara bandyckiego napadu to "Papug". Wychował się i mieszkał na os. Górali w Krakowie. Był twórcą nowohuckiego hip-hopu i fanem tej muzyki. Jeszcze w ubiegłym roku wyjechał do swojej rodziny przebywającej w Wielkiej Brytanii, gdzie dorywczo pracował. Do Polski wrócił niecałe dwa tygodnie temu.

Policja od czwartkowej nocy penetrowała nowohuckie osiedla w poszukiwaniu sprawców i wypytując mieszkańców o przebieg zdarzenia. Ze wstępnych informacji wynika, że Tomasz J. poszedł w czwartek późnym wieczorem do sklepu na sąsiednim osiedlu. Tam najprawdopodobniej wdał się w sprzeczkę z grupą mężczyzn. O co poszło? Tego na razie nie wiadomo.

Gdy atmosfera zrobiła się gorąca, "Papug" odszedł w kierunku swojego mieszkania. Nastawieni na bójkę mężczyźni wsiedli do samochodu i ruszyli za nim. Pozostali dopadli go pieszo. Przypuszczalnie musiał stawić czoła siedmiu mężczyznom z nożami. Ci najpierw dotkliwie go pobili, a potem pocięli po całym ciele i konającego zostawili przed jednym z bloków. Krwawe ślady walki były widoczne w promieniu metra.

Siedmiu zatrzymanych

Policja zatrzymała już w piątek siedmiu mężczyzn w wieku od 19 do 25 lat. - Na razie nie postawiliśmy im jeszcze zarzutów, badamy ich udział w tym zdarzeniu. Niektórzy z nich byli w przeszłości karani - poinformował Dariusz Nowak z małopolskiej policji. Jak się dowiedzieliśmy, chodziło o wyroki związane z rozprowadzaniem narkotyków. Tego samego dnia, kiedy zginął "Papug", ktoś na osiedlu doszczętnie zdemolował samochód jego kolegi. Najprawdopodobniej tłem zabójstwa są porachunki między osiedlowymi grupami, a ich ofiarą padł "Papug".

Kłótnię mogły też sprowokować sympatie kibicowskie. Z profilu Tomasza J. w portalu społecznościowym można się dowiedzieć, że często odwiedzał stronę fanów piłki nożnej kibice.net. Również z wpisów w internecie pod klipami do jego muzyki wynika, że był sympatykiem jednej z krakowskich drużyn piłkarskich.

Zabójstwo na ul. Wielickiej

To kolejne wstrząsające morderstwo, jakie rozegrało się ostatnio na krakowskich ulicach. We wrześniu ubiegłego roku w pobliżu restauracji przy ul. Dobrego Pasterza od ciosów nożem zginął 32-letni Dariusz Dz. Mężczyznę na "ustawkę" przywołał SMS-em kolega, który w kinie spotkał kibica antagonistycznego klubu. Do krwawej bójki doszło tuż po seansie. W marcu ubiegłego roku przy ul. Wielickiej grupa kibolikijami zatłukła na śmierć 18-latka .

Podejrzany o napinke

Post autor: Podejrzany o napinke » 16.03.2013, 21:38

Kibice gości na stadionie, czyli samo zło?
Artykuł ukazujący polskie realia przyjmowania zorganizowanych grup kibiców gości na stadionu piłkarskie.

KajtekBezMajtek

Post autor: KajtekBezMajtek » 17.03.2013, 18:15

[link]

Inż. Mamoń

Post autor: Inż. Mamoń » 18.03.2013, 17:26

[link]

Janusz Wąs

Post autor: Janusz Wąs » 18.03.2013, 17:57

KajtekBezMajtek pisze:[link]
Zdrowo P*********** jest ten Najsztub.Reszta gości nie lepsza.

Lewacko-tolerancyjna kupa ten program.Oglądałem kiedyś ze 2 razy z ciekawości,takiego bełkotu to nie uświadczy się chyba nawet w GóWnie lub TVNie.
Drugi prowadzący Dąbrowa prowadził kiedyś szkło kontaktowe w WSI24.
''Jestem Polakiem – więc całą rozległą stroną swego ducha żyję życiem Polski, Jej uczuciami i myślami, Jej potrzebami, dążeniami i aspiracjami. Im więcej nim jestem tym mniej z jej życia jest mi obce i tym silniej chcę, żeby to, co w mym przekonaniu uważam za najwyższy wyraz życia stało się własnością całego narodu.'' Roman Dmowski,1903r.

bunio5

Post autor: bunio5 » 19.03.2013, 18:15

[link]
Tylko pod Krzyżem, tylko pod tym Znakiem Polska jest Polską, a Polak Polakiem!
BÓG - HONOR - OJCZYZNA
Wielka Polska Katolicka
Krucjata Różańcowa za Ojczyznę! Codziennie odmawiajcie Różaniec o Polskę wierną Bogu, Krzyżowi i Ewangelii, o wypełnienie Jasnogórskich Ślubów Narodu!

kbls

Post autor: kbls » 21.03.2013, 01:25

[link]

Weszlo.com zebrało patologie wyjazdowe.

M.O.W.

Post autor: M.O.W. » 24.03.2013, 08:33

Dosyć ciekawie o sytuacji na wyjazdach. Artykuł na głównej stronie, może coś dotrze do co poniektórych, może ktoś pomyśli.
[link]

Wizard.

Post autor: Wizard. » 24.03.2013, 23:26

M.O.W. pisze:Dosyć ciekawie o sytuacji na wyjazdach. Artykuł na głównej stronie, może coś dotrze do co poniektórych, może ktoś pomyśli.
[link]
taaaaaaaaaak na pewno :)
Xp

walka_o_przetrwanie

Post autor: walka_o_przetrwanie » 25.03.2013, 02:24

"Lechia Gdańsk k..., szajs" - ryczeli kibole Cracovii podczas minuty ciszy poświęconej kibicom Lechii, którzy zginęli w wypadku autokarowym.
Do sytuacji doszło przed sobotnim meczem z GKS-em Katowice przy ul. Kałuży. Spiker zarządził minutę ciszy, a piłkarze obu zespołów w skupieniu stanęli na środku boiska. Po chwili kibole Cracovii ryknęli "Lechia Gdańsk k..., szajs".

Kibice klubu z Trójmiasta przyjaźnią się z fanami Wisły, stąd kompromitujący festiwal nienawiści w wykonaniu kiboli Cracovii. W odpowiedzi na ich przyśpiewkę sympatycy GKS-u zaczęli gwizdać, a kibice gospodarzy zgromadzeni na innych trybunach z niedowierzaniem kręcili głowami.
Nie mam nic do powiedzenia na ten temat - ucina Anna Lisowska ze Stowarzyszenia "Tylko Cracovia". W niedzielę nie udało nam się skontaktować z Jakubem Tabiszem, wiceprezesem Cracovii.

To nie pierwszy wybryk kiboli na stadionie przy ul. Kałuży w tym sezonie. Podczas prezentacji drużyny przed rundą wiosenną jeden z kiboli opluł i wyzywał jednego z dziennikarzy. Klub przekazał nagranie z monitoringu policji, ale kibic nie dostał zakazu stadionowego. Wówczas władze Cracovii potępiły zachowanie i oficjalnie przeprosiły dziennikarza.

Podczas jesiennego spotkania Cracovii z Sandecją Nowy Sącz fani przygotowali kompromitujący transparent, który obrażał zamordowanego kibica Wisły. Odpalili też race dymne, dlatego mecz został przerwany na ponad kwadrans. W konsekwencji klub musiał zapłacić karę finansową.

- Jako klub nie chcemy wyruszać na wojnę z kibicami, bo relacje z nimi są bardzo dobre. Nie zamierzamy podejmować żadnych środków poza tymi nakazanymi przez władze - tłumaczył wówczas Janusz Filipiak, prezes Cracovii.
z gazety szechtera

Teo1976

Post autor: Teo1976 » 25.03.2013, 11:01

[link]
Zajebista wypowiedż Bieleckiego

KajtekBezMajtek

Post autor: KajtekBezMajtek » 25.03.2013, 11:08

Dawać bany za linki z gówna.

A Bielecki to śmieć i ziomek Tuska, razem walczą z nami

kalakatakimulu

Post autor: kalakatakimulu » 25.03.2013, 16:23

O akcji Razem Damy Radę w związku z wypadkiem kibiców Lechii

[link]

KajtekBezMajtek

Post autor: KajtekBezMajtek » 25.03.2013, 21:31

Tomasz Lis :
Takie granie jak kibicowanie

Też mi się nie podobała gra naszych reprezentantów w meczu w Ukrainą. Też byłem zawiedziony, więcej - wściekły. Ale nie tylko na piłkarzy. Nic nie poradzę, oni po prostu poziomem gry dostosowali się do poziomu kibiców.

Herezje tu jakieś szerzę, jakby piłkarze dobrze grali, to i kibice by dobrze kibicowali. Guzik prawda. Albo inaczej, co to za kibice co kibicują jak drużynie idzie. Jak powiedział kiedyś Kazimierz Górski - dobrą drużynę poznaje się po tym jak gra, gdy jej nie idzie, bo każdy potrafi wygrać jak mu idzie. Podobnie jest z kibicami. Każdy potrafi wrzeszczeć "Polska, biało czerwoni" jak nasi wygrywają. Ale kibic jest od tego, żeby zdzierać gardło zawsze i na całego, szczególnie wtedy, gdy drużynie nie idzie.

W czasie Euro na Stadionie Narodowym daliśmy się przekrzyczeć Rosjanom zajmującym jeden sektor. Trochę lepiej było po bramce Błaszczykowskiego, ale tylko trochę. W czasie meczu z Ukrainą daliśmy się przekrzyczeć garstce Ukraińców. Ta garstka zdominowała jakieś 53 tysiące Polaków bardziej niż 11 Ukraińców naszych 11 - tu piłkarzy. Wstyd.

Wkurza mnie fałszywa alternatywa - kibice krewetkowi kontra prawdziwi kibice, czyli kibole. Nie jestem ani krewetkowcem ani kibolem. Ale gardła nie żałuję nigdy. Uważam, że dla prawdziwego kibica jest zawstydzające, gdy dzień po meczu nie jest solidnie zachrypnięty, więcej, gdy nie ma zdartego głosu.

Dlatego szlag mnie trafiał, gdy na meczu z Ukrainą co i rusz zrywałem się, by zmobilizować mój i pobliski sektor do dopingu, a echem było parę głosów. Publika spała jak na odpuście albo na marnym pikniku. Podobnie było na całym stadionie.

Ostatnio, szczególnie na prawicowych portalach, przeczytałem jakim to jestem idiotą, bo kibicowałem Realowi siedząc w sektorze Manchesteru United. Nie wiem skąd nieszczęśni prawicowcy zaczerpnęli wieść, że był to sektor Manchesteru (akurat nie był, czego dowodzą bilety). Znalazło się na nim paru osiłków z Manchesteru. Tyle. Ale też nie gwarantuję, że Realowi nie kibicowałbym także w sektorze Manchesteru. Tak to robiłem, gdy grał on na stadionie Barcelony, tak robiłem siedząc 11 lat temu w czasie finału Ligi Mistrzów w sektorze Bayeru Leverkusen. Nawiasem mówiąc nigdy z tego powodu nic złego mi się nie stało.

Chyba tylko dla naszych prawicowców jest oczywiste, że jak się dopinguje swoją drużynę siedząc wśród nieswoich kibiców, to się dostaje po ryju. Ja swoją drużynę, czy to Polskę czy Real czy Falubaz, dopinguję zawsze. Tak kibice mają. I jeszcze jedno. Wśród kibiców Manchesteru w Manchesterze nie czuję się bardziej zagrożony niż wśród rocznicowo wzmożonych prawicowców gotowych manifestować miłość bliźniego pluciem i poszturchiwaniem.

Nasza reprezentacja musi się nauczyć grać. A nasi kibice muszą się nauczyć dopingować. Jedni i drudzy mają przed sobą naprawdę długi kurs. Może przyjdzie czas, gdy piłkarze nigdy nie odpuszczą, tak jak nigdy nie odpuszczają na przykład Irlandczycy. Może przyjdzie też czas, że kibice zrozumieją, iż na swoją drużynę nie gwiżdże się nigdy, tak jak dopingowania nigdy, nawet przy stanie 0 - 4 nie odpuszczają kibice z Irlandii. Jak tak się kiedyś stanie, warto będzie znowu pójść na stadion zwany narodowym.
[link]

mancunian

Post autor: mancunian » 26.03.2013, 00:14

Tak, na pewno siedział na sektorze Realu. A steward każący mu w**********, bo dwa tygodnie temu dostał po głowie od angoli, mial na myśli przyjezdnych...

Nie rozumie, że na Old Trafford nie ma sektora neutralnego. Albo siedzisz wśród miejscowych albo wśród przyjezdnych.

Zadruga

Post autor: Zadruga » 26.03.2013, 01:01

Przecież to jest debil bez pojęcia, on pewnie do tej pory nie wie gdzie i z kim siedział.

Apennine

Post autor: Apennine » 26.03.2013, 14:22

Ten tekst jest dobry na 1kwietnia, jak taki zjeb mógł zaistnieć w ogóle w TV?
"...Kipiąca z nich nienawiść i pewność szybko zmieniły się w strach, gdy okazało się, że dzieląca kibiców bramka jednak jest otwarta. Kilkudziesięciu fanów szybko wykorzystało sytuację w celu wyjaśnienia męczących gospodarzy kwestii, jednak tym prawdopodobnie przypomniało się włączone żelazko w domu..."

RybakZtvn

Post autor: RybakZtvn » 26.03.2013, 19:59

PZPN zajmie się skandalicznym zachowaniem kiboli Cracovii

W czwartek komisja dyscyplinarna PZPN zajmie się skandalicznym zachowaniem kiboli Cracovii, którzy podczas meczu z GKS-em Katowice nie uszanowali minuty ciszy.
W sobotę chuligani dali popis głupoty. Przed meczem z GKS-em nie uszanowali minuty ciszy, która miała upamiętnić zmarłych w wypadku samochodowym dwóch kibiców Lechii Gdańsk. Kiedy wyklinali klub z Trójmiasta, część trybun gwizdała.

W czwartek sprawą zajmie się komisja dyscyplinarna PZPN. - To bulwersujące wydarzenie. Wysłaliśmy faks do Cracovii z informacją o podjęciu tematu podczas posiedzenia. Wachlarz kar jest szeroki, ale nie chciałbym ferować wyroków przed rozpatrzeniem sprawy - podkreśla Mikołaj Bednarz, przewodniczący komisji.

PZPN może nałożyć na klub karę finansową lub zamknąć trybunę, na której zasiadają najzagorzalsi sympatycy Cracovii.
gw

192

Post autor: 192 » 27.03.2013, 03:30

[link]

maciupek

Post autor: maciupek » 27.03.2013, 16:01

Czy kibole Cracovii będą bezkarni
KONTROWERSJE. Wiceszef policji Andrzej Rokita zapewnia: nigdy nie ingerowałem, gdy zatrzymywano mego syna

Małopolska policja deklaruje, że wyjaśnia skandaliczne zachowanie kibiców Cracovii podczas sobotniego meczu. Z nagrania monitoringu wynika, że minutę ciszy, poświęconą dwóm tragicznie zmarłym fanom Lechii Gdańsk, przerwał zapiewajło "Pasów", czyli Radosław Rokita, syn zastępcy komendanta głównego policji.

- Nigdy nikomu nie sugerowałem, by stosowano wobec syna jakąkolwiek taryfę ulgową. Zarówno w przeszłości, jak i obecnie. Jeśli zawinił, powinien ponieść zasłużoną karę - mówi nadinspektor Andrzej Rokita, wiceszef policji.

Rzecznik małopolskiej policji, mł. insp. Dariusz Nowak zapewnia, że sprawa zostanie wyjaśniona w najdrobniejszych szczegółach. - Kompletujemy materiały, włącznie z zapisem monitoringu. Chodzi zarówno o przerwanie ciszy, jak i o napisy na transparentach. W najbliższych dniach całość dokumentacji prześlemy do prokuratury, która zdecyduje, pod jakim kątem będzie toczyć się postępowanie - zapewnia rzecznik.

Nie oznacza to jednak, że dochodzenie faktycznie będzie się toczyć. - Czekamy na materiały z policji. Na razie znamy sprawę z artykułu w "Dzienniku Polskim". Aktualnie jest rozpytywany policjant, który był na tym meczu w charakterze obserwatora. Będziemy badać, czy zachowania nieetyczne, związane z przerwaniem ciszy, można przełożyć na znamiona czynów, określonych w kodeksie karnym. Będziemy także wyjaśniać kwestię napisów na transparentach, m.in. to, czy nie nawoływały one do nienawiści - mówi prok. Bogusława Marcinkowska, rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Krakowie.

We wczorajszym "Dzienniku Polskim" nasz dziennikarz relacjonował, jak po zarządzeniu przez sędziego minuty ciszy, zapiewajło Cracovii zaintonował: "Lechia Gdańsk! K... szajs". A wraz z nim ryknęło tę frazę kilkaset gardeł. Z zapisu monitoringu ma wynikać, że Radosław Rokita zaintonował jedynie pierwszą część, czyli słowa: "Lechia Gdańsk!". Tak przynajmniej twierdzą policjanci z komendy wojewódzkiej.

Radosław Rokita jest członkiem Stowarzyszenia "Tylko Cracovia" i "gniazdowym" na trybunie, w przeszłości miał brać udział w kibicowskich "zadymach". - Znowu mu się upiecze - komentują niektórzy funkcjonariusze z komendy miejskiej krakowskiej policji. Twierdzą, że po prostu boją się podejmować działania tam, gdzie potencjalnie zamieszany może być syn zastępcy komendanta.

- Nie ma żadnych podstaw do takich obaw ani też do podejrzewania mnie o jakieś naciski. Bo nigdy nie ingerowałem, gdy mój syn był zatrzymywany ani też, gdy stawał przed sądem grodzkim, a z tego, co wiem, działo się to kilkakrotnie. Mogę tylko ubolewać z tego powodu, ale niestety, nie mam wpływu na to, co robi mój 25-letni syn - mówi nadinsp. Andrzej Rokita.

Policja zapewnia, że ciągle wyjaśnia kwestię ataku na naszego dziennikarza (na początku marca) na stadionie przy ul. Kałuży (został opluty, znieważony i usłyszał groźby). Dochodzenie toczy się w sprawie gróźb karalnych. Przełomu na razie nie ma, ale jak zapewnia rzecznik małopolskiej policji, sprawcy zostali już ustaleni. Mają im zostać postawione zarzuty.

Jak na zachowanie kibiców reaguje klub? - Pracujemy nad problemem i damy znać, jak go rozwiążemy. Problem jest jasny, jest zidentyfikowany. Absolutnie potępiamy takie naganne zachowania części kibiców i staramy się rozwiązać ten problem - powiedział nam prezes Cracovii Janusz Filipiak.

Prezes krakowskiego klubu jesienią 2011 r. ugiął się pod naciskami trybun, które głośno i wulgarnie domagały się zmian w organizacji klubu, lżąc jego samego i wiceprezesa Jakuba Tabisza. Do zarządu klubu wprowadzono ówczesnego prezesa organizacji kibicowskiej Stowarzyszenie "Tylko Cracovia" Radomira Szarańca. To zagwarantowało spokój na stadionie, ale równo rok po tym w czasie listopadowego meczu z Sandecją Nowy Sącz kibice zaprezentowali oprawę, którą chełpili się z morderstwa kibica Wisły.

Od blisko miesiąca Szarańca nie ma już w klubie i co za tym idzie, nie ma tak silnego łącznika między fanami a władzami klubu. W związku z tym kibice nie mają już żadnych hamulców w swoich zachowaniach.

Jutro sprawą zachowania się kibiców Cracovii zajmie się Wydział Dyscypliny PZPN.
źródło: Dziennik Polski

figofago82

Post autor: figofago82 » 27.03.2013, 20:51

[link]
Obrazek

Zadruga

Post autor: Zadruga » 27.03.2013, 22:08

Cracovii nie lubię z kilku powodów, ale od kiedy to w Polsce jest obowiązek minuty ciszy, a nie spełnienie go jest karane ?

walka_o_przetrwanie

Post autor: walka_o_przetrwanie » 28.03.2013, 21:02

Syn zastępcy komendanta policji gniazdowym ? Cracovia sztywna ekipa widze ;']

KSZO GANG

Post autor: KSZO GANG » 28.03.2013, 21:17

ku*** a co ma do tego to kim jest jego ojciec,jakby był rozjebusem to by nawet na stadion nie przyszedł...

KajtekBezMajtek

Post autor: KajtekBezMajtek » 28.03.2013, 22:35

Cracovia ukarana przez PZPN

Cracovia została ukarana przez Komisję Dyscyplinarną PZPN grzywną w wysokości 10 tys. złotych - informuje "Sport.pl". Jest to kara za zachowanie kibiców krakowskiej drużyny podczas meczu ligowego z GKS Katowice.

Podczas upamiętnienia minutą ciszy zmarłych w wypadku autokaru kibiców Lechii Gdańsk fani Cracovii wznosili wulgarne okrzyki.
Kara nałożona głównie przez nagonkę w mediach, chyba pierwszy raz w historii za nieuszanowanie (?) minuty ciszy.

Twoje Zdrowie

Post autor: Twoje Zdrowie » 29.03.2013, 11:00

Medialna sraczka się zrobiła pokaźna i coraz lepsze rzeczy dziennikole płodzą. Nie zdziwię się, jak za kilka dni wyjdzie, że kierowca autokaru był kibolem Cracovii i wypadek zrobił specjalnie.
Obrazek

RybakZtvn

Post autor: RybakZtvn » 29.03.2013, 11:03

Pod te święta od GóWna jeszcze jeden artykuł o kibolach !
Mecz pod specjalnym nadzorem

Do amatorskiej, niedzielnej B-klasy, rozgrywanej często na łąkach, weszli kibole z Wiary Lecha. Związek Piłki Nożnej zwołuje specnaradę i nakazuje: rewidować kibiców, wprowadzić ochronę. Rzuca na front sędziów odpornych na race, petardy, krzyki i stres

B-klasa to ósma klasa rozgrywkowa w Polsce. Od tego sezonu gra w niej drużyna Wiara Lecha, złożona z członków stowarzyszenia kibiców Lecha Poznań, o tej samej nazwie. Stowarzyszeniu przewodzi, a zespołem opiekuje się "Litar", który dostał zakaz wstępu na mecze Lecha za atak na rodzinę z dziećmi.

"Litar" zdegradował swoją pasję kibicowania do B-klasy, bo w niej jego zakaz stadionowy nie działa. A kibole Lecha wnieśli tam swój styl: po jednym z przegranych spotkań skopali prezesa przeciwnej drużyny, a trzech innych opluli. Kiedy reszta przeciwników, z żonami i dziećmi, chowa się w szatni, ktoś wrzucił tam petardę. Na innym meczu odpalili race i petardy na trybunach. Kilka miesięcy temu opisała to "Gazeta".

Stefan Antkowiak, prezes Wielkopolskiego Związku Piłki Nożnej, zapowiedział wtedy, że takie sytuacje się nie powtórzą. Kilka tygodni temu zaprosił działaczy amatorskich klubów na spotkanie z policją. Temat: bezpieczeństwo na meczach B-klasy.

Szefowie amatorskich klubów nie chcą rozmawiać pod nazwiskiem o wnioskach ze spotkania. Boją się "Litara", który po jesiennych zadymach Wiary Lecha groził w internecie ujawnieniem nazwisk "frajerów i konfidentów".

Na stronie internetowej poznańskiego klubu Odlew czytamy taką relację ze spotkania: "Dowiedzieliśmy się, że organizacja meczu B-klasy to nie jest taka prosta sprawa jak kiedyś. Wydaje się, że czasy beztroskiej amatorskiej piłki bezpowrotnie minęły".

Zawodnik jednej z B-klasowych drużyn: - Założyliśmy ją dla frajdy, by w weekend pograć z kolegami w piłkę. Ale boimy się o mecze z Wiarą Lecha.

Receptę na ten problem przedstawił szefom amatorskich klubów Jan Żołnierek z Wydziału Bezpieczeństwa WZPN: - Mecze z Wiarą Lecha poprowadzą w rundzie wiosennej sędziowie z IV ligi. Są bardziej doświadczeni i odporni na presję trybun. Jeśli kibic krzyknie czy rzuci racę, to się nie wystraszą.

- To powstrzyma kiboli? - pytamy.

- Wszystkie drużyny, nie czarujmy się, obawiają się tej Wiary Lecha. Jeśli dojdzie do incydentów, to sędziowie wpiszą to do protokołu, a związek będzie wyciągał konsekwencje - mówi nam Żołnierek. I dodaje: - Podjęliśmy też decyzje, by wysyłać na mecze B-klasy obserwatorów.

Ale to nie koniec. Autor relacji na stronie Odlewu Poznań zżyma się, że amatorskie kluby "przytłacza się milionami obowiązków".

Drużyny dowiedziały się, że choć ich mecze nie są imprezami masowymi, to powinny przekazać wykaz spotkań wójtom i burmistrzom, straży pożarnej, pogotowiu ratunkowemu oraz policji. Przed każdym meczem mają też informować policję, ilu kibiców spodziewają się na trybunach.

Każdy stadion ma posiadać regulamin, najlepiej zakazujący maskowania twarzy, wnoszenia i odpalania rac lub petard. Jeśli przez kibiców nie zostanie uszanowany, ochroniarze będą mogli wyprowadzić ich ze stadionu. Żołnierek podkreśla: - Regulamin napisze się raz, a służył będzie przez lata.

Ochrona to kolejny problem amatorów. Żołnierek podaje nam przelicznik: jeśli na mecz w B-klasie przyjdzie 300 kibiców, to gospodarz będzie musiał wyznaczyć 10 ochroniarzy. - Ale to nie muszą być osoby z uprawnieniami - zastrzega. - Można wyznaczyć kogoś ze stałych kibiców, by pilnował porządku społecznie.

- Korzystamy z gminnego boiska, które wójt użycza nam za darmo. Jeśli mamy się trzymać regulaminu, jaki każą nam zrobić, powinniśmy kibiców rewidować. Tylko jak to zrobić? Boisko nie jest ogrodzone, a na mecz może przyjść każdy - zastanawia się, zastrzegając anonimowość, prezes jednego z klubów spod Poznania.

Szef innej drużyny dodaje: - Jeśli 50 kiboli będzie chciało wejść na nasz mecz, to nikt ich nie powstrzyma. Nie wiem, skąd wziąć ochronę. Na wynajęcie mnie nie stać. To rozgrywki amatorskie. Często się zrzucamy, by w ogóle pojechać na mecz.

- Kiedy zaczęliśmy na spotkaniu zadawać szczegółowe pytania, to działacze odesłali nas do publikacji "Vademecum bezpieczeństwa na obiektach piłkarskich w Polsce" - opowiada jeden z prezesów.

"Vademecum..." to licząca 160 stron broszura, którą wydał Wydział Bezpieczeństwa PZPN. W trakcie narady sprzedawano ją za 10 zł. Skusiło się kilkunastu uczestników.

- Eeee, rozczarowałem się. Nie ma tam słowa o B-klasie - żali się nam jeden z nabywców.

Naradę chwali rzecznik wielkopolskiej policji Andrzej Borowiak: - Chcemy uporządkować to, co dzieje się na meczach niższych klas, bo dochodzi tam do patologii.

I zdradza, jakie rady miała dla szefów klubów policja: - Dobrze, żeby prezes takiego klubu miał w komórce telefon do najbliższego komisariatu.

Żołnierek liczy, że Wiara Lecha nie będzie sprawiać kłopotów, bo za jesienne wybryki poniosła karę. Zapłaciła tysiąc złotych - dokładnie tyle, ile sama dla siebie zaproponowała. Związek się zgodził, dorzucając jeszcze 500 zł kary przeciwnikom Wiary Lecha, bo nie zapewnili na meczu ochrony.

Piotr Żytnicki

Pokerface

Post autor: Pokerface » 29.03.2013, 11:35

RybakZtvn pisze:Pod te święta od GóWna jeszcze jeden artykuł o kibolach !
Mecz pod specjalnym nadzorem

Piotr Żytnicki
Tej rozhisteryzowanej dziewczynce nie znudziło się jeszcze pisanie paszkwili o Wierze Lecha?

mancunian

Post autor: mancunian » 29.03.2013, 19:29

ku***... skad chca wyprowadzic kibicow z boisk bklasowych? nakarze im sie wstac z laweczki i stanac pod sklepem, 3 metry dalej czy co? Gdzie te stadiony w b-klasie? Co za matol to napisal?

Hujtras

Post autor: Hujtras » 30.03.2013, 10:36

mancunian pisze:ku***... skad chca wyprowadzic kibicow z boisk bklasowych? nakarze im sie wstac z laweczki i stanac pod sklepem, 3 metry dalej czy co? Gdzie te stadiony w b-klasie? Co za matol to napisal?
Przecież wiadomo, że debile z wyborczej nie maja pojęcia o piłce nożnej i kibicowaniu. Najbardziej mnie rozjebał fragment o regulaminie stadionu. ku***, w B Klasie!?

P_FSW

Post autor: P_FSW » 30.03.2013, 19:21

z gejzetki, bramkarz reprezentacji Anglii o meczu w Czarnogórze:
Angielski bramkarz incydenty z udziałem kiboli Czarnogóry chciał puścić w niepamięć, lecz FIFA już wszczęła postępowanie w tej sprawie. Hart przyznał nawet, że ciężkie warunki na boisku jeszcze bardziej go mobilizują. - Nie było idealnie, lecz takie jest właśnie piękno futbolu. Atmosfera była naprawdę zabawna. Spisali się także nasi fani, którzy wspaniale nas wspierali - powiedział.
Tuskostan - mityczny stan na zielonej wyspie, gdzie 28-latek, milioner z 6 wyrokami zakłada linie lotniczą oraz parabank...aby żyło się lepiej!

RybakZtvn

Post autor: RybakZtvn » 31.03.2013, 19:02

Polityka dzieli kiboli w Warszawie: "obrona swastyki ważniejsza niż same derby"

Co naprawdę wydarzyło się podczas sobotniego meczu na stadionie Polonii Warszawa przy ul. Konwiktorskiej?
Warszawa, sobota, druga połowa derbowego meczu Polonii z Legią. Na trybunie Kamiennej, zajmowanej przez organizujących doping kibiców Polonii, dochodzi do przepychanek. Bójek nie spowodowała jednak obecność na stadionie rywali; na trybunie szarpali się ze sobą kibicujący Polonii zwolennicy lewicy i prawicy.

Jak relacjonowali dziennikarze sportowi "Gazety", w drugiej połowie meczu na trybunie Kamiennej zajmowanej przez fanatyków "Czarnych Koszul" zaczęła się bójka. W pewnym momencie z gniazda została zerwana flaga z napisem "Precz z komuną" z przekreślonym sierpem i młotem. Interweniowała ochrona.

Na prośbę spikera kibice uspokoili się, jednak po zakończeniu meczu przy wyjściu ze stadionu doszło do kolejnych zamieszek i kolejnej interwencji ochrony.

Podczas meczu nie doszło do bezpośredniej konfrontacji między kibicami Legii i Polonii. Przed spotkaniem grupa chuliganów Legii próbowała wejść na mecz, na trybunę główną. Policja ich nie wpuściła.

"Nie spodobały im się szale z przekreślonymi swastykami"

W niedzielę kibice przedstawiali w internecie swoje wersje przebiegu niecodziennych bójek na stadionie.

"65. minuta meczu, drużyna przegrywa. Wszyscy zdzieramy gardła, by wspomóc naszą Polonię. (...) Nagle ni stąd ni zowąd grupa chłopaczków z rasistowskimi emblematami zaczyna wznosić nacjonalistyczne hasła w stronę antyrasistowskiej grupy kibiców Polonii (którzy obecni są przy Konwiktorskiej od ponad dwudziestu lat). Ewidentnie nie spodobały im się szale z przekreślonymi swastykami, które miało kilkadziesiąt osób. Najwyraźniej woleliby, aby swastyki nie były przekreślone. Zostali wygwizdani przez większość braci po szalu. Jeden z antyrasistów podszedł do nich, aby wytłumaczyć im w twardych słowach, że nie ma zgody na trybunie na takie zachowania. Kilkunastu nacjonalistów rzuciło się na niego. Antyrasiści ruszyli mu z pomocą. Sytuacja eskalowała. Nacjonaliści jakby tylko na to czekali. Ewidentnie ważniejsza była dla nich tego dnia obrona swastyki niż same derby" - relacjonowała na Facebooku Eva Bahia.

"Biegną stadem, odpychają ludzi, mało tego - porywają flagę 'Precz z komuną'"

W reakcji na jej wpis swoją wersję wydarzeń przedstawił internauta podpisany Baltazar Gąbka:

"Trwa sobie doping, a z lewej strony młyna nagle wszyscy podnoszą szale z 'anty nazi', wszyscy inni konsternacja, bo gniazdowy nie prosił. No nic... dalej intonujemy doping. A tamci nagle zaczynają krzyczeć swoje.

Gniazdowy oczy wytrzeszcza - co się dzieje? Ludziom się to nie podoba. Mamy dopingować Polonię, a tamci swoje sprawy tutaj chcą przemycić.

Więc lecą gwizdy w stronę tych, zwanych tutaj 'lewakami'. (...) Po chwili biegną całym stadem i przeganiają, odpychają, przewracają Bogu ducha winnych ludzi. (...) Mało tego - porywają flagę 'Precz z komuną'" - napisał.

"Nie jest to temat na publiczne forum"

Na oficjalnym forum Polonii Warszawa administrator poprosił o niekomentowanie tych zdarzeń. "Nie jest to temat na publiczne forum" - napisał. Sprawa jest jednak szeroko dyskutowana na profilu klubu piłkarskiego na Facebooku.
gw

Nordfront

Post autor: Nordfront » 31.03.2013, 19:25

Lewusy sie popłakały : )
Ojej

???

Post autor: ??? » 31.03.2013, 19:54

Gdzie tam niby jakaś swastyka była?Gówno Prawda jak zwykle się popisało rzetelnością.
Kibice.net -siedlisko wszelakiego zła.

damian1979

Post autor: damian1979 » 02.04.2013, 21:05

Akcja charytatywna kibiców RKS Radomsko:
o akcji: [link]
z powodu odwołania meczu, akcja musiała zostać przełożona: [link]

efekt akcji: [link]
"...wiesz co ich boli?? nie dam się zniewolić... Mężczyzna, Hetero, Polak, Katolik !"

Ado

Post autor: Ado » 04.04.2013, 10:48

Pamiętacie akcje Gieksy z działaczami w zeszłym roku? Niestety, ale zapadły wyroki w tej sprawie [link]

TOMEK_1910

Post autor: TOMEK_1910 » 05.04.2013, 00:48

[link]

Michał_Płock

Post autor: Michał_Płock » 05.04.2013, 13:44

[link]

Dość niecodzienna akcja, ale fajny efekt.
Wandale zniszczyli - kibole odkupili ;)
Prezentacje maturalne/prace licencjackie/magisterskie! -> gg:1451747

ODPOWIEDZ