Małopolska kibolska
Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany
-
Re: Małopolska kibolska
Chyba im się dwa razy zdarzyło zrobić coś z Glinikiem. To wszystko
-
I dalej nie wiem co cię boli? Przecież i tak nie jeździsz.
-
nie "dla pewności przekopałeś internet" tylko gamoniu to twoje główne i jedyne źródło informacji. Ale nawet dysponując ttlyko takim to średnio rozgarnięty imbecyl dałby radę wyszukać np fotki z meczów z Tarnovią, Grybovią, awanty z Grybovią, trzymanie się z Glinikiem Gorlice itd. Nie chcę mi się więcej pisać i bez odbioru.Karpiu pisze: ↑09.04.2025, 12:00A ja jakieś 150km od "małopolskich grodów". Nie wiem co Ty bierzesz człowieku, że widzisz zebranego Kolejarza i jeszcze dymiącego ;) Śledzę ruch kibicowski już dobre parę lat, dla pewności przekopałem Internet i nie znalazłem nic na ten temat. Dla mnie większość tych brygad, ferajn, młodych x, band itp to tylko pod sweet focie działania. Torebka, podrobione Balanciaga, Versace i inny syf, kominy, torby, a w łapie 30cm i miękka faja na komendzie, a na gadżetach PDW, anty 60 , git ludzie :) :)
-
Świat Git Ludzi ostatnio wchodzi do internetu. Czy kibicowsko, czy rapersko. A dawniej nie byle kto wiedział o co biega.
-
Blablabla11 pisze: ↑09.04.2025, 16:35nie "dla pewności przekopałeś internet" tylko gamoniu to twoje główne i jedyne źródło informacji. Ale nawet dysponując ttlyko takim to średnio rozgarnięty imbecyl dałby radę wyszukać np fotki z meczów z Tarnovią, Grybovią, awanty z Grybovią, trzymanie się z Glinikiem Gorlice itd. Nie chcę mi się więcej pisać i bez odbioru.Karpiu pisze: ↑09.04.2025, 12:00A ja jakieś 150km od "małopolskich grodów". Nie wiem co Ty bierzesz człowieku, że widzisz zebranego Kolejarza i jeszcze dymiącego ;) Śledzę ruch kibicowski już dobre parę lat, dla pewności przekopałem Internet i nie znalazłem nic na ten temat. Dla mnie większość tych brygad, ferajn, młodych x, band itp to tylko pod sweet focie działania. Torebka, podrobione Balanciaga, Versace i inny syf, kominy, torby, a w łapie 30cm i miękka faja na komendzie, a na gadżetach PDW, anty 60 , git ludzie :) :)
Wiesz co nie każdy ma takie nudne życie i się ogranicza do kucia na pamięć wydarzeń i sprzeczek spod remizy, GSow i boisk LKSów. W pewnym wieku ludzie mają firmy, karierę, dzieci, lecz nie wszyscy tak mają, bo są też tacy tak sfrustrowani że muszą leczyć swoje porażki przez wyzywanie ludzi na forum.
Przejrzałem te materiały i nie ma się czym podniecać. Ekipy sezonowe, dziś są a jutro nie ma. Trzymanie z Glinikiem? To już nie ten sam Glinik co za Łysych Diabłów i zgody z Unią.
-
Od kiedy Orzeł Dębno nie jest już Fc Unii Tarnów? Jakie są teraz relacje na tej linii? Czy "unia" z małej litery to w tym wpisie celowy zabieg?
https://www.facebook.com/share/v/1J7RQPtJj1/
-
"stadionowi terroryści" na ostatnim transparencie nawiązuje do działalności nowej bandy Tarnovii? W sensie "wjazdy" na puste stadiony pod szybką fotę.
-
Z Tego co wiem to już koło dwóch lat będzie.Kibic_janusz pisze: ↑15.04.2025, 22:52Od kiedy Orzeł Dębno nie jest już Fc Unii Tarnów? Jakie są teraz relacje na tej linii? Czy "unia" z małej litery to w tym wpisie celowy zabieg?
Odbili całkowicie przez ciągłe afery które były w "środku Unii " Szkoda bo tamte rejony zawsze były" PRO Unia"
-
Niezły cyrk. Ale tak to jest gdy za sportowe sprawy zabiera się pokolenie tiktokowców, którzy o wszystkim co zrobią muszą powiadomić internet.
Niezły cyrk. Ale tak to jest gdy za sportowe sprawy zabiera się pokolenie tiktokowców, którzy o wszystkim co zrobią muszą powiadomić internet.
-
Nie były zawsze pro-Unia.Kibicowanie Unii w tamtym rejonach zaczęło się około 20 lat temu.A w przypadku samego Orła, nie była to ich inicjatywa, tylko dostali wówczas "propozycję nie do odrzucenia".
Najlepsze jest, to że Tarnovia o wielu rzeczach, przez wiele lat niepisała w internecie.Teraz pojawiła się tam jakaś pseudo-chuligańska grupa i piszą relację z "wjazdów" na puste stadiony:).
Nie dawno napisałem kilka zdań o tej nowej grupie Tarnovii, ale po kilku minach usunąłem post.Napisałem mi.in., że będzie to kontynuacja "działalności" pseudo-chuliganów Młodych Gniewnych, czyli bieganie z maczetami i gazami, wpierdalanie się na bezmyślne przypały i odsiadywanie niepotrzebnych wyroków.No, ale SH tymi "akcjami" na puste stadiony już na samym początku swojej "działalności" zaczyna przewyższać MG.
-
Jak obecnie sytuacja w Andrychowie? O Beskidzie jest dość cicho, a FC Cracovii ostatnio ruszył z miejsca i jeździ w niezłych liczbach (ostatnio 30 osób w Poznaniu), gdzie jakiś czas temu jeszcze wydawało się, że już to FC jest praktycznie w grobie i nawet ogarnięte osoby z Cracovii na ten temat pisały.
-
Dawno, dawno temu jakieś 20 lat wstecz gdy zacierały się dwa światy kibicowskie, szeroko pojęte resztki lat 90 i zaczynała wchodzić nowa moda, pewna ekipa z Wielkiego miasta wybrała się na wyjazd i została obita przez miejscowych. Miastowi jadący na biedniejsze strony naszego kraju, chcieli pokazać się z jak najlepszej strony, bo zaliczając mecz chcieli zrobić rekonesans po okolicy w celu poznania lokalnych dziewczyn. Jakby w dowodzie miejsce zamieszkania w tym mieście nie wystarczyło, chłopaki ubrali jeansy bo wiadomo, lokalsi to sportowe ciuchy, siłka i techno w Polonezie.
I niestety ich ubiór to był gwóźdź do trumny, bo później na tym właśnie forum, chłopaki tłumaczyli swoją porażkę, tak tym że mieli na sobie jeansy!!
A dlaczego o tym wspominam? Bo w tamtych czasach taka relacja poszła w Polskę i zrobiła z nich pośmiewisko na długie, długie lata, a widzę że w tych czasach nie jedna głupota przechodzi bez większego echa.
I niestety ich ubiór to był gwóźdź do trumny, bo później na tym właśnie forum, chłopaki tłumaczyli swoją porażkę, tak tym że mieli na sobie jeansy!!
A dlaczego o tym wspominam? Bo w tamtych czasach taka relacja poszła w Polskę i zrobiła z nich pośmiewisko na długie, długie lata, a widzę że w tych czasach nie jedna głupota przechodzi bez większego echa.
-
Czy kolega nawiązuje do wpierdolu jaki sączersi dostali w Waksmundzie?Karpiu pisze: ↑30.05.2025, 20:32Dawno, dawno temu jakieś 20 lat wstecz gdy zacierały się dwa światy kibicowskie, szeroko pojęte resztki lat 90 i zaczynała wchodzić nowa moda, pewna ekipa z Wielkiego miasta wybrała się na wyjazd i została obita przez miejscowych. Miastowi jadący na biedniejsze strony naszego kraju, chcieli pokazać się z jak najlepszej strony, bo zaliczając mecz chcieli zrobić rekonesans po okolicy w celu poznania lokalnych dziewczyn. Jakby w dowodzie miejsce zamieszkania w tym mieście nie wystarczyło, chłopaki ubrali jeansy bo wiadomo, lokalsi to sportowe ciuchy, siłka i techno w Polonezie.
-
Raczej do Polonii W. ale tam z tego co pamiętam jeansy nie były powodem wpierdolu, ale wymówką by nie walczyć.
-
-
Po tym jak dowiedzieliśmy się że wyjazd do Chorzowa nie wypalił, postanowiliśmy wspomóc Sandecje w Wielką Sobotę w niedalekiej (140 km) Łomży na meczu z miejscowym ŁKS. W trakcie meczu z Polonią Bytom prowadzimy zapisy i na ten wyjazd ostatecznie zebrało się 35os + 5 Sączersów (którzy wcześniej przybywają do stolicy i jadą z Warszawy razem z nami), w 95% młodego składu w tym 2 dziewczyny i około 15-20 osób wogóle niezainteresowanych wydarzeniami "pozaboiskowymi" a jadących jedynie w wolnym dla nas terminie obejrzeć mecz.
Przed południem wyruszamy 2 busami i 2 autami. Większość osób od momentu zbiórki (znacznie przed terminem odjazdu) spożywa napoje "wyskokowe" i nie trzeba było dużo czasu by w ich "chuligańskich" (cudzysłów napisany specjalnie) głowach narodził się pomysł konfrontacji z ŁKS, który bardzo szybko podchwyciło sporo ludzi, również pikniki, które jak nie od dziś wiadomo potrafią po % "góry przenosić" i szybko zaczęły się telefony w celu konfrontacji, która nie miała najmniejszego sensu bo jak pisałem osób do bicia było góra 15 z czego praktycznie nikt nie przygotowany na takie atrakcje (brak bandaży i podobnych gadżetów, połowa ludzi w jeansach). Większości abstynentów pomysł ten od początku się nie spodobał jednak byli oni w mniejszości (jak to niestesty zazwyczaj bywa na wyjazdach KSP) i "negocjacje" telefoniczne były ciągle prowadzone. Na ich temat nie chce sie wypowiadać by nie prowadzić niepotrzebnej polemiki, jednak faktem jest, ze Łomza odmowila "grilla" 15x15 do 21 lat (pewnie myślała że jedziemy przygotowani na walkę a po swojej stronie miała osoby starsze) jak i to, ze również dążyła do konfrontacji.
Przed południem wyruszamy 2 busami i 2 autami. Większość osób od momentu zbiórki (znacznie przed terminem odjazdu) spożywa napoje "wyskokowe" i nie trzeba było dużo czasu by w ich "chuligańskich" (cudzysłów napisany specjalnie) głowach narodził się pomysł konfrontacji z ŁKS, który bardzo szybko podchwyciło sporo ludzi, również pikniki, które jak nie od dziś wiadomo potrafią po % "góry przenosić" i szybko zaczęły się telefony w celu konfrontacji, która nie miała najmniejszego sensu bo jak pisałem osób do bicia było góra 15 z czego praktycznie nikt nie przygotowany na takie atrakcje (brak bandaży i podobnych gadżetów, połowa ludzi w jeansach). Większości abstynentów pomysł ten od początku się nie spodobał jednak byli oni w mniejszości (jak to niestesty zazwyczaj bywa na wyjazdach KSP) i "negocjacje" telefoniczne były ciągle prowadzone. Na ich temat nie chce sie wypowiadać by nie prowadzić niepotrzebnej polemiki, jednak faktem jest, ze Łomza odmowila "grilla" 15x15 do 21 lat (pewnie myślała że jedziemy przygotowani na walkę a po swojej stronie miała osoby starsze) jak i to, ze również dążyła do konfrontacji.
-
Beskid swój progres i ekspansję na miarę lidera regionu rozpoczął po tym jak podłączył się pod koalicję BKS Stal & Zagłębie Sosnowiec. Ten stały i mocny progres doprowadził do oddzielenia się grubą kreską od FC Cracovii, a następnie niemal całkowitego wytępienia tego FC. Ten Progress zniweczyła sprawa Radłowa, a konkretnie zachowanie kilku osób z Beskidu na komendzie, co doprowadziło również do zakończenia zgody z Zagłębiem i BKS. Obecnie Beskid nie wiem czy ma szansę na rozwój czy nie, czas pokaże czy została tam grupa młodych zdolnych do ponownego rozkręcenia ruchu kibicowskiego na Beskidzie. Na pewno będą bardzo mocno dojeżdżali przez kluby którym zaleźli przez te wszystkie lata za skórę - mam tu głównie na myśli Unię Oświęcim i Cracovia FCA.B. Ricci pisze: ↑26.04.2025, 21:02Jak obecnie sytuacja w Andrychowie? O Beskidzie jest dość cicho, a FC Cracovii ostatnio ruszył z miejsca i jeździ w niezłych liczbach (ostatnio 30 osób w Poznaniu), gdzie jakiś czas temu jeszcze wydawało się, że już to FC jest praktycznie w grobie i nawet ogarnięte osoby z Cracovii na ten temat pisały.
-
Beskid na pewno był ekipą, która mocno wyróżniała się na mapie kibicowskiej Polski pod kątem ultras i mega dobrze im to wychodziło. Ewidentnie dostali skrzydeł po podłączeniu pod BKS/ZS, ale najwyraźniej "zabawa" w H ich przerosła i zweryfikowała.Coke1982 pisze: ↑04.06.2025, 13:43Beskid swój progres i ekspansję na miarę lidera regionu rozpoczął po tym jak podłączył się pod koalicję BKS Stal & Zagłębie Sosnowiec. Ten stały i mocny progres doprowadził do oddzielenia się grubą kreską od FC Cracovii, a następnie niemal całkowitego wytępienia tego FC. Ten Progress zniweczyła sprawa Radłowa, a konkretnie zachowanie kilku osób z Beskidu na komendzie, co doprowadziło również do zakończenia zgody z Zagłębiem i BKS. Obecnie Beskid nie wiem czy ma szansę na rozwój czy nie, czas pokaże czy została tam grupa młodych zdolnych do ponownego rozkręcenia ruchu kibicowskiego na Beskidzie. Na pewno będą bardzo mocno dojeżdżali przez kluby którym zaleźli przez te wszystkie lata za skórę - mam tu głównie na myśli Unię Oświęcim i Cracovia FCA.B. Ricci pisze: ↑26.04.2025, 21:02Jak obecnie sytuacja w Andrychowie? O Beskidzie jest dość cicho, a FC Cracovii ostatnio ruszył z miejsca i jeździ w niezłych liczbach (ostatnio 30 osób w Poznaniu), gdzie jakiś czas temu jeszcze wydawało się, że już to FC jest praktycznie w grobie i nawet ogarnięte osoby z Cracovii na ten temat pisały.
Jak na murach w mieście prezentuje się sytuacja? Będąc w Andrychowie jeszcze 6 lat temu pomimo tego, że już Beskid odciął się od FCA i żył z BKS/ZS, grafy i napisy obydwóch ekip były nieruszone wzajemnie, a nawet w kilku miejscach Andrychowa na jednym bloku potrafiły być napisy sławiące KSB i KSC. (nie wspólne, obok siebie)
-
Przede wszystkim w Andrychowie pojawiło się bardzo dużo grafów z klimatem Ala skin, typu celtyki, gnls, 1488, ku klux itp. Ciekawe czy któraś z dwóch ekip (Beskid, Cracovia) tym się zajmuje, czy istnieje jakaś grupka młodych rasowych skinów w Andrychowie 
Myślałem że takie klimaty wymarły w Polsce już daaaawno.
-
W Andrychowie swego czasu mieszkańcy mieli problemy z cyganami czy tego typu niechcianymi nacjani. Organizowano patrole obywatelskie w których prym wiedli kibole.Coke1982 pisze: ↑06.06.2025, 09:56Przede wszystkim w Andrychowie pojawiło się bardzo dużo grafów z klimatem Ala skin, typu celtyki, gnls, 1488, ku klux itp. Ciekawe czy któraś z dwóch ekip (Beskid, Cracovia) tym się zajmuje, czy istnieje jakaś grupka młodych rasowych skinów w Andrychowie
-
Cyganów było tam zawsze wielu, z 20 lat temu pamiętam, że swój bastion mieli w okolicach dworca PKS - w jednej kamienicy ich chyba kilkudziesięciu mieszkało.siwy123 pisze: ↑06.06.2025, 10:58W Andrychowie swego czasu mieszkańcy mieli problemy z cyganami czy tego typu niechcianymi nacjani. Organizowano patrole obywatelskie w których prym wiedli kibole.Coke1982 pisze: ↑06.06.2025, 09:56Przede wszystkim w Andrychowie pojawiło się bardzo dużo grafów z klimatem Ala skin, typu celtyki, gnls, 1488, ku klux itp. Ciekawe czy któraś z dwóch ekip (Beskid, Cracovia) tym się zajmuje, czy istnieje jakaś grupka młodych rasowych skinów w Andrychowie
-
A jak już został poruszony temat Beskidu Andrychów, to jakie były początki założenie tam grupki tworzącej młyn, ultras, i całą tożsamość kibicowska Beskidu ?
Ja pamiętam czasy jak był mecz w Andrychowie z Unia Tarnów jakoś w okolicach 2006-2008, Unia przyjechała większa banda i próbowała rozkręcić avanti które zostało przerwane przez psy. Ekipa która występowała Wedy jako Beskid to była sama Cracovia z Andrychowa, wsparta paroma personami z poza Andrychowa.
Parę lat później kojarzę już powstanie grupy Ultras Beskid 08 która zaczęła wydawać swoje smyczki, szale itp. Kręcili nawet niezłą mobilizację która niosła się przez całe miasto, na mecze z takimi klubami jak KS Olkusz, z piro w młynie.
Kojarzy ktoś w którym momencie grupka kręcąca młyn na Beskidzie przestała występować jako Cracovia i zaczęła występować jako kibole Beskidu, i jakim cudem z przeszłości jako dosłownie Cracovia z Andrychowa zaczęli uważać że jednak poprą Legię itp.
Ja pamiętam czasy jak był mecz w Andrychowie z Unia Tarnów jakoś w okolicach 2006-2008, Unia przyjechała większa banda i próbowała rozkręcić avanti które zostało przerwane przez psy. Ekipa która występowała Wedy jako Beskid to była sama Cracovia z Andrychowa, wsparta paroma personami z poza Andrychowa.
Parę lat później kojarzę już powstanie grupy Ultras Beskid 08 która zaczęła wydawać swoje smyczki, szale itp. Kręcili nawet niezłą mobilizację która niosła się przez całe miasto, na mecze z takimi klubami jak KS Olkusz, z piro w młynie.
Kojarzy ktoś w którym momencie grupka kręcąca młyn na Beskidzie przestała występować jako Cracovia i zaczęła występować jako kibole Beskidu, i jakim cudem z przeszłości jako dosłownie Cracovia z Andrychowa zaczęli uważać że jednak poprą Legię itp.
-
Chyba to była do pewnego momentu też pewnego rodzaju symbioza, gdzie dwie grupy się przenikały - były osoby, które jednocześnie jeździły na Cracovię i Beskid, ale również i takie, których interesowała tylko Cracovia lub Beskid, ale tutaj może niech mnie ktoś poprawi bardziej zorientowany w przeszłości i andrychowskich klimatach.Coke1982 pisze: ↑11.06.2025, 12:47A jak już został poruszony temat Beskidu Andrychów, to jakie były początki założenie tam grupki tworzącej młyn, ultras, i całą tożsamość kibicowska Beskidu ?
-
Ruch kibicowski na Beskidzie to połowa lat 90 i zgoda chociażby z BKS Bielsko. W takich małych miastach młyn często tworzą osoby kibicujace różnym klubą w wyższych ligach. Beskid nigdy oficjalnie nie był fc Cracovii. (młyn kręciły małolaty z różnych klubów) A rozdzielenie sie FCA i Beskidu było już tu opisywanie poszło o strate flagi na rzecz Podhala. Konsekwencje akcji były na reke 2 strona FCA twierdziło ze Beskid to Beskid i oni nie chcą brać straty na siebie. A Beskid się powoli zaczął usamodzielniać mijały lata grupy sie coraz bardziej oddalały od siebie. Beskid poszedł w inna stronę co doprowadziło w kocu do konfliktu.Coke1982 pisze: ↑11.06.2025, 12:47A jak już został poruszony temat Beskidu Andrychów, to jakie były początki założenie tam grupki tworzącej młyn, ultras, i całą tożsamość kibicowska Beskidu ?
-
Można prosić o top 5 najliczniejszych FC Wisły i Cracovii jeśli chodzi o mecze u siebie z ostatniego sezonu ?
-
Na pewno Miechów po stronie Cracovii.Taksepatrze pisze: ↑12.06.2025, 10:34Można prosić o top 5 najliczniejszych FC Wisły i Cracovii jeśli chodzi o mecze u siebie z ostatniego sezonu ?
-
Na Beskidzie Andrychów w przeszłości udzielały się osoby, które jeździły również na Legię oraz Jagiellonię.
-
Nieduże miasto a Wisła też tam dosyć aktywna. Jest tam jakiś podział klarowny miejscowości?eNGie pisze: ↑12.06.2025, 10:41Na pewno Miechów po stronie Cracovii.Taksepatrze pisze: ↑12.06.2025, 10:34Można prosić o top 5 najliczniejszych FC Wisły i Cracovii jeśli chodzi o mecze u siebie z ostatniego sezonu ?
Co to pytania o najliczniejsze FC to chyba nikt takich statystyk nie prowadzi, szczególnie że u siebie często takie osoby są rozproszone po stadionie.
-
Rozumiem.DiegoT pisze: ↑12.06.2025, 21:02eNGie pisze: ↑12.06.2025, 10:41Na pewno Miechów po stronie Cracovii.Taksepatrze pisze: ↑12.06.2025, 10:34Można prosić o top 5 najliczniejszych FC Wisły i Cracovii jeśli chodzi o mecze u siebie z ostatniego sezonu ?
Co to pytania o najliczniejsze FC to chyba nikt takich statystyk nie prowadzi, szczególnie że u siebie często takie osoby są rozproszone po stadionie.
-
Dość ciekawa sytuacja gdzie w barażowych meczu Podhala Nowy Targ młyn kręcą... Miejscowi kibice Wisły.
Specyficzne to z tego względu gdyż na meczach swojego klubu pozdrawiają Unię Oświęcim? Która to ma kosę to właśnie z Podhalem :)
Do tego uaktywniony FC Cracovii w NT ...
Ktoś opiszę obecna sytuację tam? Lechia Gdańsk też chyba była swego czasu.
Specyficzne to z tego względu gdyż na meczach swojego klubu pozdrawiają Unię Oświęcim? Która to ma kosę to właśnie z Podhalem :)
Do tego uaktywniony FC Cracovii w NT ...
Ktoś opiszę obecna sytuację tam? Lechia Gdańsk też chyba była swego czasu.