Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
Psiak

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: Psiak » 02.04.2015, 15:10

Sagat14 pisze:no własnie ludzie ten temat tak wygląda od strony R22, na dzien dobry historiawisly.pl ponad wszystko, potem wysyp Wiślackich wszystkoznawców, potem wrzuty że nie rozumiecie PRLu albo jesteś małolatem a na koniec że szkoda czasu :)
Dyskusja z tobą wyglądała tak:
Sagat14 pisze:mieliście zgody z kibicami innych klubów ktorym to nie przeszkadzało ale mozna tez odpowiedzieć że reszta polski wam zawsze z tego powodu jechała
Napiszesz, która reszta Polski nam "zawsze jechała z tego powodu" i dlaczego nie ma wśród niej Cracovii?
np duzo bylo śpiewów typu ''Niebieski mundur gumowa pałka maszeruje sierżant Nawałka" Wisła z Krakowa milicja bezmundurowa" itd itd
Ja Cię pytałem, która reszta Polski nam zawsze! jechała!!!
Nie rozumiesz?
jedni byli Waszymi przyjaciołmi w sobote a w nastepną niedziele jechali Wam do zomowców, ot takie czasy i tyle.
I w dodatku twierdzisz, ze
co do spiewania odpiwiedziałem wyżej
Pytam cie po raz kolejny! Kto jechał nam od zomowców przez cały czas lub w jakimś okresie tamtego czasu!!!!?????
Proszę cię o to żebyś napisał jakie kluby śpiewały!!!
Nie rozumiesz słowa pisanego???
wiedze że bardzo sie starasz złapać na słowie, wiec mowie np na kadrze, np spotkanie z reprezentacją związane nie koniecznie tylko na stadionie a ekipy które z Wami czy tez Wy z nimi zrywaliscie zgody również początki lat 90-tych gdzie wszystko sie kreowało i w zasadzie pozostało do dzisiaj, mozna by powiedzieć ze wszystkie zgody Cracovii, i ich zgody które w mniejszym bądź wiekszym stopniu byly pro ACL ale wedlug Ciebie tylko Legia i Pasy tak wam jechały, to ok nie mam pytań
Umiejętnie przeszedłeś z lat PRL-u do lat 90-tych innymi słowy wywróciłes kota do góry ogonem, tak jak to macie w zwyczaju!

Drugi przykład.
Sagat14 pisze:klub Wisła zostaje przeszterzolny przez resort (zreszta jak wiele innych wtedy) to sie na niego nie chodzi z nimi nie utorzsamia, proste zasady dla kazdego, wszyscy w Polsce tak wlasnie robili a u was niby wielka miłość do Wisełki, no bez jaj takie kity ludziom po latach wciskać
Wierutna bzdura!
Oto zgody Wisły z tego okresu (kolejność przeklejona z tabeli ekstraklasy, reszta dopisana)
Tu wymieniam ci zgody…
W większym lub mniejszym stopniu, kibice tych klubów utożsamiali się z Wisłą!!!
To dobitnie świadczy o tym, że nie wiązano polityki ze sportem.
teraz ja ci moge zarzucić nie znajomość czasów PRLu jesli przytaszasz pijackie zgody zawarte przez waszych meneli w latach 80-90tych gdzie ludzie nie mieli dostepu do mediów tak jak dzisiaj i sami nie mogli ocenić jak dany klub w rzeczywistości funkcjonuje to sie tylko chłopie ośmieszasz,
Z Wisłą zgodę miała cała prawie Liga, kilkadziesiąt klubów! i to ekip kibicowskich z pierwszej ligowej półki, w wielu przypadkach zgody przynajmniej kilkuletnie, w tym kilkuletnia zgoda z Cracovią!!!,
kilkadziesiąt zgód czyli ile dokłądnie? podaj chociać 50? ok?
Znów odwróciłeś kota ogonem pytając o ilość, mimo, ze czarno na białym dostajesz ją jak na tacy, ale co ważniejsze już przestaje być istotne to, że przez kilkadziesiąt zgód Wisły udowodniłem Ci twoje kłamstwo z pierwszej wypowiedzi w tym przykładzie, w której twierdziłeś, że wszyscy w Polsce nie utożsamiali się z klubami resortowymi w tym przypadku gwardyjską Wisłą!

Przykład trzeci:
Sagat14 pisze:kazdy klub moze sie pochwalić takimi liczbami
Wymień, chociaż trzy!!!
Górnik Zabrze, Łks i nie wiem np pierwsze z brzegu Stal Rzeszów, moze nie kilkadziesiąt jak wielka Wisła ale co najmniej kilkanasie i to w zupełności wystarczy
Przeszedłeś z kilkudziesięciu na kilkanaście!

To był mój ostatni post komentujący twoje wypowiedzi, bo po prostu szkoda mi na ciebie czasu.
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"

iparts.pl
Psiak

Post autor: Psiak » 02.04.2015, 15:14

jck pisze:Wisła zawsze dziewica.A i z pisaniem historii w ostatnich latach nie ma nic wspólnego.Psiak skąd z się wam nagle wziął maj przy dacie powstania?
Ja nie wiem, zapytaj "jakdzieci" od was, on tu się kiedyś powoływał na dokument, który datuje powstanie Wisły w maju 1906. Na pewno ci pomoże.
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"

Psiak

Post autor: Psiak » 02.04.2015, 15:16

SkalbmierzRCK pisze:Psiak, nie znasz piosenki o dzielnicowym Nawałce i drugiej zwrotki o Kapce?
Nie, jeśli znasz to może też będziesz jeszcze wiedział jakie kluby ją śpiewały?
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"

Sagat14

Post autor: Sagat14 » 02.04.2015, 15:17

Sagat14 pisze:Ale jaki temat?To wy każdy bieżący temat sprowadzacie ZAWSZE do tego samego rozpierdolu, a wasza historia kończy się na zmierzchu bohaterskiej bandy kanara.

ulżyło Ci? ja nie chce sie odnosić do spraw bieżących gdyż jak wiadomo wiele tematów jeszcze w toku i czas sam to wszystko zweryfikuje.
może ktoś objaśnić mi młodemu człowiekowi na czym polegała w tamtym czasach zgoda Wisły i Cracovii ?

zaraz ktos z R22 odeśle Cie na historiawisły.pl tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi na nurtujące Cie pytania.
Nadwiślan Kraków

Psiak

Post autor: Psiak » 02.04.2015, 15:31

TT1909 pisze:może ktoś objaśnić mi młodemu człowiekowi na czym polegała w tamtym czasach zgoda Wisły i Cracovii ?
Oczywiście. Jak zgoda w tamtych latach. Picie, wspólne śpiewy itp. I tak przez kilka lat.
Z drugiej strony pułkownik Jabłoński na stołku prezesa Wisły, szkolenia ubeków i zomowców na obiektach Wisły, terror na ulicach szerzony przez wyszkolonych przez Wisłę zomowców a tu Żyd pije i śpiewa z Psem/Ubekiem (wówczas jeszcze ci drudzy bez przydomków).
Ot taki paradoks, ale jakby to Sagat napisał, zgodę zawiązały menele... :)
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"

Sagat14

Post autor: Sagat14 » 02.04.2015, 15:53

Umiejętnie przeszedłeś z lat PRL-u do lat 90-tych innymi słowy wywróciłes kota do góry ogonem, tak jak to macie w zwyczaju!
do kiedy ofcjalnie byliście pod skrzydelkiem resortu? do 93r? wtedy mniej wiecej już dośc dobrze funkcjonował ruch kibicowski w Polsce i te lata własnie opisuje, wychodziły pierwszy ziny, pojawialy sie zdjecia, zresztą jak starszy brat czy ojciec zabierał malolata na stadion to byly pytania czemu nie na mecz z Legią czy Górnikiem a z Okocimskim Brzeszko to szly odpowiedzi typu "na milicyjne ku**y tu sie nie chodzi, dorosniesz sam zrozumiesz" ale zaraz wyskoczy jakis nethooligans z Wisly i mi powie ze nie mam pojecia o czasach PRLu albo Psiak że wtedy nikt nie interesował sie polityką a na pewno nie oni i są ok bo mieli kilkadziesiąt zgód w Polsce, moze i jakis mlody dzieciak łyknie te wasze brednie ale ktos starszy doskonale pamieta jak wyglądały wtedy zgody w Polsce i nie tylko u Was(o tym póżniej) moje osobiste zdanie jest takie że po Paryżu(ktoś pewnie powie że po Angli) mniej wiecej wszystko zaczeło sie zazębiać do sytuacji jaka panuje dzisiaj a od tego czasu wielka Wisła zrobiła ile zgód? z Polonią Przemyśl? + jakieś tam biznesowe wąchanki z Resovią? ok nie wnikam nie oceniam nie o tym w koncu temat, zresztą na emigracji dzisiaj powstają takie układy że niektórym by sie włos na łbie zajeżył ale oficjalnie cisza spokój wszystko po staremu :)

Znów odwróciłeś kota ogonem pytając o ilość, mimo, ze czarno na białym dostajesz ją jak na tacy, ale co ważniejsze już przestaje być istotne to, że przez kilkadziesiąt zgód Wisły udowodniłem Ci twoje kłamstwo z pierwszej wypowiedzi w tym przykładzie, w której twierdziłeś, że wszyscy w Polsce nie utożsamiali się z klubami resortowymi w tym przypadku gwardyjską Wisłą!
absolutnie nic nie udowodniłeś!!! sam odwracasz kota ogonem jak wspominam że duża część ludzi z róznych stron kraju wtedy nie mieli pojęcia jak działa Wasz klub a wyjazdy byly traktowane jako fajne pijackie wypady, jedyne dostepne media jakie byly to dziennik telewizyjny na czerwonej linii z partią i to tyle, Wy tego absolutnie nie przyjujecie że jak np przybijaliscie zgode z kimś tam to byla to zwykla menelska zgoda kultywowana przy winie i najczesciej rozpadała sie po kilku nastepnych kontaktach stąd tez taka ich liczba, albo inne zgody szybko przerodziły sie w kosy, wspominam jeszcze raz, póżne lata 70-te, lata 80-te i wczesne 90 tak wlasnie wyglądały albo sie z kimś piło i była zgoda albo w*******, chyba nie zaprzyczysz :) dzisiaj tez mozna by sie dopierdolić do Ślaska, robi jazde(bardzo slusznie zresztą) o mjr baumana a w miedzy czasie ich zgoda i to kibice(nie działacze!) wybiera plk czerwinskiego na honorowego prezesa czy kogoś tam takiego podobnego, nie no zajebiście ale ok, nie o tym mowa
Przeszedłeś z kilkudziesięciu na kilkanaście!
facet nie osłabiaj mnie, kilkadziesiąt waszych zgód? no to prosze podaj chociac 40 czy 50 a do mnie sie dopierdalasz o podanie połowy Polski, daje kilkanasie mniej czy bardziej znaczących powiazanych z ACL+Legie(jej zgody) to źlle i jeszcze za mało bo miało być "pół Polski", póknij no sie chłopie w łeb.
Nadwiślan Kraków

NoNameB

Post autor: NoNameB » 02.04.2015, 15:56

Psiak: jak Ci się chce?! Podziwiam Cię! Moja dobra rada. Olej debili bo to nie ma sensu. Mówić do słupa a słup jak du..a...

SkalbmierzRCK

Post autor: SkalbmierzRCK » 02.04.2015, 16:11

Psiak pisze: Nie, jeśli znasz to może też będziesz jeszcze wiedział jakie kluby ją śpiewały?
Bytom, Mielec, tam znaja na pewno.

Sagat14

Post autor: Sagat14 » 02.04.2015, 16:24

SkalbmierzRCK pisze:
Psiak pisze: Nie, jeśli znasz to może też będziesz jeszcze wiedział jakie kluby ją śpiewały?
min to byly to dość chwytliwe nuty i spiewaly je rozne osoby z roznych ekip żeby dopiec Wiślakom(nawet dzisiaj przy wódkce gdzieś tam czasem ktoś to zarzuci tak dla draki) czy to na meczach czy na gdzieś na kadrze ale zaraz wyskoczy jakies SharksHooligans czy inny Psiak rzuci historiawisly.pl że tam nic takiego nie wspominają i że farmazon a wszyscy zydy są bee bo nie honorowi i że wprowadzili sprzet w Krakowie i wałkowanie tematów zacznie sie od nowa
Nadwiślan Kraków

W-G

Post autor: W-G » 02.04.2015, 16:33

Dla mnie patriotyzm to ważna sprawa, kto zna ten wie dobrze (różne inicjatywy, grafy, marsze - w sumie tylko niepodległości bo tam najwięcej się dzieje) ale mimo wszytko jestem przykładem że politykę nie zawsze trzeba mieszać ze sportem, bo jak sport mnie nie interesuje ni c**** ani trochę, tak miłość do Wisły nie ma dla mnie nic wspólnego z tym czy czerwiński jest kimś tam czy nie jest. Jak jest i rzeczywiście jest łajzą to przykro że KIBICE (Stowarzyszenie) go poparło, tylko co mam zrobić, zmienić kurs na jedynie prawdziwy, kibicować papieskiemu klubowi? Nie możemy mieć jakiejś skazy a mienić się Patriotami, za błędy poprzednich pokoleń (choć nie wiem czy tak można nazwać decyzje poszczególnych władz Wisły) mamy odpowiadać my tworzący teraz ruch kibicowski na Reymonta? Idiotyczne.

Ażeby wócić do poziomu oko za oko tu panującego to wywalcie komucha filipiaka a my wtedy komucha czerwinskiego i ogień dalej:D
"(nawet dzisiaj przy wódkce gdzieś tam czasem ktoś to zarzuci tak dla draki)" - aha hostriawisly.pl bee bo przypisy nie pewnie, pod Wisle pisana, a takie odnośniki jak najbardziej historyczne

TT1909

Post autor: TT1909 » 02.04.2015, 16:46

W-G pisze:Dla mnie patriotyzm to ważna sprawa, kto zna ten wie dobrze (różne inicjatywy, grafy, marsze - w sumie tylko niepodległości bo tam najwięcej się dzieje) ale mimo wszytko jestem przykładem że politykę nie zawsze trzeba mieszać ze sportem, bo jak sport mnie nie interesuje ni c**** ani trochę, tak miłość do Wisły nie ma dla mnie nic wspólnego z tym czy czerwiński jest kimś tam czy nie jest. Jak jest i rzeczywiście jest łajzą to przykro że KIBICE (Stowarzyszenie) go poparło, tylko co mam zrobić, zmienić kurs na jedynie prawdziwy, kibicować papieskiemu klubowi? Nie możemy mieć jakiejś skazy a mienić się Patriotami, za błędy poprzednich pokoleń (choć nie wiem czy tak można nazwać decyzje poszczególnych władz Wisły) mamy odpowiadać my tworzący teraz ruch kibicowski na Reymonta? Idiotyczne.

Ażeby wócić do poziomu oko za oko tu panującego to wywalcie komucha filipiaka a my wtedy komucha czerwinskiego i ogień dalej:D
"(nawet dzisiaj przy wódkce gdzieś tam czasem ktoś to zarzuci tak dla draki)" - aha hostriawisly.pl bee bo przypisy nie pewnie, pod Wisle pisana, a takie odnośniki jak najbardziej historyczne

Oczywistością jest że jestem za Cracovią poniewać jestem z biało czerwonej strony Tarnova, ale w 100 % popieram to co napisałeś my młodzi jesteśmy od tego że by zmieniać naszą szarą rzeczywistość na lepszą . i trochę dziwi mnie to przekrzykiwanie kto jest większym patriotom albo kto ma prawo być patriotom , albo który klub za czasów swego powstania jakie miał priorytety. Liczy się to co jest teraz a to co będzie musimy wziąść w swoje dłonie. I cieszy mnie to że w ruchu kibicowskim w wielkim stopniu rozwinął się Patriotyzm, w tej walce powinniśmy iść razem. Takie zdanie młodego człowieka, mam nadzieję że nikogo nie uraziłem :-)

Psiak

Post autor: Psiak » 02.04.2015, 16:53

SkalbmierzRCK pisze:
Rozumiem, ze nie tylko znają, ale też śpiewali.
W Bytomiu byłem w tamtym czasie w 89 a w Mielcu w 88 lub 87 i nie słyszałem. To samo w Krakowie w drugiej połowie lat 80-tych. Ale ok. nie mam powodu ci nie wierzyć.

W zasadzie to sie nawet cieszę, ze potwierdziłeś, bo to dowód na to, że jednak wbrew temu co wypisywał tu Sagat, ludzie mieli dostep do mediów tak jak dzisiaj i sami mogli ocenić jak dany klub w rzeczywistości funkcjonuje!
Czyli były ekipy, które nie wiązały polityki ze sportem i utożsamianie się z Wisłą im nie przeszkadzało, ale też były ekipy, którym to jednak przeszkadzało.
Pytanie jednak, czy na te drugie ekipy nie miała wpływu ich krakowska zgoda?

Nie będę licytował się, których było więcej, bo każdy może ocenić to sobie sam.
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"

Sagat14

Post autor: Sagat14 » 02.04.2015, 16:56

W-G pisze: "(nawet dzisiaj przy wódkce gdzieś tam czasem ktoś to zarzuci tak dla draki)" - aha hostriawisly.pl bee bo przypisy nie pewnie, pod Wisle pisana, a takie odnośniki jak najbardziej historyczne

nie pisze że calkiem beee ale generalnie jest dość tendencyjna i ewidentnie spisana pod Wiślaków, a wy traktujecie ją jak świetość juz tak bardzo w nią wierzycie że nie douszczacie że ktoś konkretne sprawy odbiera inaczej i zaraz z Waszej strony ma pociski że jest malolatem albo nie zna PRLu.
Nadwiślan Kraków

Sagat14

Post autor: Sagat14 » 02.04.2015, 17:03

Pytanie jednak, czy na te drugie ekipy nie miała wpływu ich krakowska zgoda?
oczywiście że miała! ale z drugiej strony Legia i jej ekipy prolegijne juz chyba nie byly pod wpływem tych zlych Zydów.

W zasadzie to sie nawet cieszę, ze potwierdziłeś, bo to dowód na to, że jednak wbrew temu co wypisywał tu Sagat, ludzie mieli dostep do mediów tak jak dzisiaj i sami mogli ocenić jak dany klub w rzeczywistości funkcjonuje!
poza swoimi meczami ludzie mieli glownie kontakty na kadrze, w delegacjach w robocie czy gdzies tam jeszcze, o jakich ty mediach gadasz? chlopie ludzie utrzymywali kontakty nawet listownie a telefon to byl luksus wręcz kosmiczny w tamtych czasach o jakich ty niby mediach piszesz?
Nadwiślan Kraków

jakdzieci

Post autor: jakdzieci » 02.04.2015, 17:16

Może i historiawisly, podaje przypisy jednak teksty pisane na ich podstawie są dość swobodnie interpretowane i w dużej większości naciągane.
Oczywiście pisać o komunie i PRL to zaraz wiślak wyskoczy, ze nic nie wiecie o tamtych czasach, że dawno i nie było was na świecie. Ale jednocześnie nie przeszkadza im to pisać o czasach sprzed 1 wojny.

To wy zarzucacie Cracovii żydowstwo i antypolskość, a sobie przypsujecie na wyłączność prawa do nazywania "patryjotami".

Sami określając się jako "psy" wyzywając od "żydów".
Dlatego też podałem przykład Piłsudskiego i Jana Pawła II. Oni tego nie dostrzegali w czasach kiedy żyli, wy teraz owszem.

Ze skanu Psiaka:
"Wyżej przytoczone fakty świadczą dobitnie, iż oba kluby krakowskie, na meczach których gościem bywał także Pierwszy Marszałek Polski Józef Piłsudski, łączyły żywe związki z Legjonami. Dał temu wyraz w r. 1929 ówczesny inspektor armiji, a obecnie Marszałek Polski Śmigły-Rydz, który raczył objąć protektorat nad Towarzystwem Sportowym "Wisła". Stadjon zaś Cracovii nosi nazwę parku gier im. Marszałka Józefa Piłsudskiego."
Natomiast jednocześnie opieracie się na Piłsudskim i "paragrafie aryjskim" z lat 30., co następne? Autostrada na Prusy?
Tych antysemickich przepisów, wobec sprzeciwu władz państwowych, nie uchwalono na zjeździe PZPN.
dwie niebieskie gwiazdy zostały zastąpione jedną białą w drugiej połowie 1910 roku. W tym kontekście Biała Gwiazda staje się niezwykle wymownym symbolem – wraz z jej wprowadzeniem stroje Wisły przybrały patriotyczny, biało-czerwony wygląd, co podkreślało niepodległościowe nastawienie klubu.
To już kilka lat po powstaniu klubów, więc jak wytłumaczysz biało-czerwone barwy Cracovii? Żydostwem?
Bo idąc twoim tokiem rozumowania:
Nazwa, Wisła:
To dopiero musiał być patriotyzm, zaczerpnąć nazwę od długoletniej Stolicy, Miasta Królów Polski.
1910 roku. Pod koniec tego roku Wisła rozpoczęła starania o autonomizację polskiego ruchu sportowego i uniezależnienie polskich klubów od zaborcy austriackiego. W tym celu Wisła wystąpiła z Österreichischer Fußball-Verband, gdyż Austriacy nie wywiązywali się z obietnicy przekształcenia ÖFV w Związek Krajowych Organizacji Sportowych (obietnica taka padła w 1910 roku, gdy Wisła wstępowała do ÖFV). Wisła podała pomysł utworzenia Związku Footballistów Polskich i namawiała wszystkie polskie kluby do przyłączenia się do tej inicjatywy.
Na mocy uchwały walnego zgromadzenia Cracovia 19 lutego 1910 zgłosiła akces do ÖFV i została jego członkiem. Jeszcze w tym samym roku tak samo zrobiły Wisła Kraków, Czarni Lwów i Pogoń Lwów.

20 grudnia 1910 Wisła została zawieszona w prawach członka ÖFV, po czym wystąpiła z tego związku, zgłaszając swój akces do Union International Amateur de Football Association (UIAFA).

Zrzeszał on wówczas tylko trzy związki: amatorów Anglii, jedną z federacji francuskich oraz Czeski Związek Piłkarski. Kluby UIAFA były objęte bojkotem ze strony FIFA co oznaczało zakaz gry z nimi.

Polecam porównać sobie to do FIFA: [link]

W maju 1911 Wisła zgłosiła inicjatywę utworzenia niezależnego Polskiego Związku Towarzystw Sportowych Piłki Nożnej (PZTSPN), tzw. Związku Footbalistów Polskich, do którego przystąpiło jedynie kilka klubów prowincjonalnych. Po zaledwie 2 miesiącach nastąpiło rozwiązanie PZTSPN i powrót drużyn pod patronat ÖFV.

Już wcześniej bo w 1910 na żądanie m.in polskich klubów rozpoczęły się prace nad przekształceniem ÖFV w federację krajowych związków. 25 czerwca 1911 – z inicjatywy prezesa Cracovii – powołano Związek Polski Piłki Nożnej (ZPPN). Jako, że Galicja wchodziła wówczas w skład monarchii austro-węgierskiej, ZPPN musiał być zrzeszony w ÖFV, ponieważ FIFA dopuszczała istnienie w jednym państwie jedynie jednego związku piłkarskiego.

[link]

Celem uniknięcia tarć narodowościowych przystąpił Austrjacki Związek Footballowy do przeobrażenia się w organizację naczelną, w skład której wchodziłyby Związki krajowe i do tej pracy zaprosił Cracovię, jako najstarszy klub polski w "Verbandzie".
Skutkiem prac przygotowawczych Cracovii odbyło się dnia 25. czerwca 1911 we Lwowie posiedzenie prezesów i delegatów klubów, należących do Austrjackiego Związku, a mianowicie: I. L.K.S. Czarni, L.K.S. Pogoń, K.S. Cracovia i Robotniczego Klubu Sportowego w Krakowie.
W ten sposób założono podwaliny pod budowę Związki Polskiego Piłki Noznej (Z.P.P.N.) w byłym zaborze austrjackim.

[...] Dzięki przystąpieniu klubów polskich do Związku Austrjackiego, a później dzięki zorganizowaniu Związku własnego, mogły kluby polskie wejść w ścisły kontakt z klubami zagranicznymi, co znów przyczyniło się do olbrzymiej mierze nie tylko do podniesienia się formy naszych piłkarzy, lecz do zainteresowania się tym sportem szerokich warstw publiczności, która uczęszczając licznie na matche footballowe, umożliwiła klubom także rozwój materjalny.
Prasa codzienna nie mogła zostać głucha na tak nagły i szybki rozwój sportu - siłą faktu musiała się sportem footballowym zainteresować i informować opinję publiczną.
- Rocznik Polskiego Związku Piłki Nożnej. Pięciolecie PZPN (1919-1924), Kraków 1925

W tym okresie czasu zaczyna Wisła rozgrywać matche z drużynami czeskimi, które ówcześnie zaliczano do pierwszych na kontynencie. [...]
Zawodami tymi zerwała Wisła swoją dotąd lojalną przynależność do Austriackiego Związku footballowego i z końcem 1910r. przystąpiła do Union International Football Association”, a tem samem od tej pory weszła w bliższe stosunki z Czeskim Związkiem footballowym.
- Przegląd Sportowy nr 21 z 1921

z protokołu I Walnego Zgromadzenia KS Cracovia, 19 lutego 1910:
Walne Zgromadzenie uchwala zgłosić przystąpienie KS „Cracovia” do Austryackiego Związku Footballowego.
W umotywowaniu wniosku przedstawił p. Miller, iż położenie geograficzne Krakowa, dalej trudność sprowadzania drużyn czeskich z powodu wygórowanych warunków, jakie te kluby stawiają i bojkot jaki groziłby Klubowi, gdyby ten nie przystąpił do międzynarodowej federacji zmuszają dotychczasowy Zarząd do postawienia takiego wniosku, tembardziej, że organizacya Austr. Zw. Foot. zmieni się na szereg organizacyi krajowych względnie narodowych.
Na terenie Austro-Węgier początkowo zakaz ten nie był przesadnie przestrzegany. ÖFV patrzyła na niego przez palce i udzielała zezwolenia klubom na grę z Czechami. W 1910 Cracovia grała 6-krotnie, a Wisła Kraków 5-krotnie z czeskimi klubami. Na jesieni 1910 Wisła zagrała jednak kolejne trzy mecze tym razem bez zgody, a w jednym przypadku wyraźnie mimo zakazu gry. Za łamanie bojkotu w listopadzie ÖFV zawiesił Wisłę w prawach członka, a ta odpowiedziała wystąpieniem z ÖFV i struktur FIFA. Dla polskich klubów oznaczało to zakaz gry z Wisłą.

Chcąc nakłonić kogokolwiek do grania ze sobą Wisła sięga do metod nie-fair wykorzystując do tego patriotyczną retorykę. Otóż nieoczekiwanie ogłosiła ona w prasie, że zamierza zagrać z Cracovią 3 maja 1911, a zysk z meczu przeznaczy na cel funduszu TSL (organizacja utrzymująca polskie szkoły). Podstęp nie udał się - biało-czerwoni odmówili gry proponując, że przekażą na TSL dokładnie tyle ile zechce wcześniej wpłacić Wisła, a na wypadek gdyby Wisła nic nie chciała wpłacić dokładając jeszcze dochód brutto z tego dnia ze wszystkich swoich kortów tenisowych.

Przy okazji meczu z Aberdeen 21 maja 1911 Wisła podjęła desperacką próbę założenia związku konkurencyjnego wobec powstającego właśnie w ramach struktur FIFA Związku Polskiego Piłki Nożnej. Brak pewności co do nazwy tej organizacji. "Czas" określił go jako Związek Towarzystw Piłki Nożnej, a w różnych opracowaniach spotykane są nazwy Polski Związek Towarzystw Sportowych Piłki Nożnej czy Związek Footbalistów Polskich, a nawet ... Związek Polski Piłki Nożnej.
Członkami-założyciela miałyby być oprócz Wisły następujące kluby:
Polonia Kraków, Diana Podgórze, Krakus Podgórze, Kresy Biała, Resovia Rzeszów, Sandecja Nowy Sącz, Skawa Wadowice, Wisłoka Dębica, KF Mielec, KF Tarnów, Czarni Lwów i Lechia Lwów.

Brak jednak jakiś źródeł potwierdzających skład założycielski, a podana tu lista pochodzi z roku ... 1986.

Z pewnością natomiast związek powstał bo na kongresie UIAFA w Roubaix 28 maja 1911 zadeklarował wstąpienie do tej federacji co formalnie miało się uskutecznić na przyszłorocznym kongresie w Pradze.

I to w zasadzie wszystko co wiadomo o krótkiej działalności tego związku. Miesiąc później, 26 czerwca 1911 jeden z rzekomych członków-założycieli Czarni Lwów zakłada inne, należące tym razem do struktur FIFA zrzeszenie Związek Polski Piłki Nożnej. Mija raptem kolejny miesiąc i 26 lipca 1911 Wisła, nie czekając nawet na formalne zarejestrowanie ZPPN, prosi o ponowne przyjęcie do ÖFV. Austriacki Związek Piłki Nożnej przychyla się do tej prośby i 17 sierpnia 1911 Wisła znów staje się jego członkiem co kończy futbolową wojnę FIFA-UIAFA na polskim gruncie.

Wspomniany wcześniej zapowiadany na 1912 kongres UIAFA w Pradze już nie odbywa się z braku ... UIAFA.
[link]
Związek Polski Piłki Nożnej (zwany również wymiennie Polskim Związkiem Piłki Nożnej) – stowarzyszenie sportowe (związek klubów piłkarskich), założone 25 czerwca 1911 we Lwowie z inicjatywy Stanisława Kopernickiego (prezesa Cracovii) przez cztery polskie kluby futbolowe: Czarnych Lwów, Pogoń Lwów, Cracovię i RKS Kraków.
[link]

25 czerwca 1911 – z inicjatywy prezesa Cracovii, Stanisława Kopernickiego – powołano Związek Polski Piłki Nożnej (ZPPN).

Jako, że Galicja wchodziła wówczas w skład monarchii austro-węgierskiej, ZPPN musiał być zrzeszony w ÖFV, ponieważ FIFA dopuszczała istnienie w jednym państwie jedynie jednego związku piłkarskiego (z wyjątkiem Wielkiej Brytanii, co było uzasadnione historią rozwoju futbolu). Był jednak w pełni autonomiczny.

I tutaj przechodzimy do kuriozum, jak Reyman służył w armii austriackiej na froncie włoskim, to dlatego, że nie miał wyboru. Ale jak Cracovia tworzyła Polski związek, to już kolaboracja z zaborcą.

Sam Reyman powiedział "straciliśmy na świetności..." i dziś powiedziałby to samo.

Powyższe fakty niech każdy sobie zinterpretuje.

Oba kluby były patriotyczne, żydzi nieasymilujący mieli swoje kluby. Nie można powiedzieć, ze któryś był bardziej.
Natomiast to, który klub bardziej przyczynił się na tle narodowym, również dla polskiego sportu jest oczywiste.
Austrjacki Związek Footballowy do tej pracy zaprosił Cracovię, jako najstarszy klub polski w "Verbandzie".
- Rocznik Polskiego Związku Piłki Nożnej. Pięciolecie PZPN (1919-1924), Kraków 1925

Wisła została zawieszona i dopiero później wystąpiła z OFV. Wieczny kompleks bycia po Cracovii.

9 lutego 1949 roku rozpoczęła się stalinowsko-PRLowska reorganizacja polskiego sportu (...) Do tego czasu CRACOVIA BYŁA NAJBARDZIEJ UTYTUŁOWANYM I NAJPOPULARNIEJSZYM KLUBEM W POLSCE. ZDOBYŁA 24 TYTUŁY DRUŻYNOWEGO MISTRZA POLSKI w różnych dyscyplinach (Legia i Wisła razem wzięte miały ich 5).

Towarzystwo Sportowe Wisła tysiącami nici związane jest z Milicja Obywatelską.
Tak zaczyna się rozdział "Wisła - klubem niebieskich mundurów" w monografii tego klubu wydanej w 1966. Wewnątrz szalenie interesujące dane statystyczne. Otóż podają tam, że 57% członków Wisły to funkcjonariusze MO. Członków, nie działaczy!

jakdzieci

Post autor: jakdzieci » 02.04.2015, 17:34

Twój Kolega, już się raczkiem wycofywał z mianowania "pułkownikiem" prezesa Wisły Miętty
Nie bądź smieszny, równie jak jesteś obiektywny. Myslisz, że jak podasz jedną pomyłkę, dorzucisz do tego kilka głupot, których nikt nie mówił to twój wpis będzie mądrzejszy?

Ludwik Miętta-Mikołajewicz, ma stopień "tylko" aspiranta sztabowego.
Otrzymuał Krzyż Komandorski za zasługi dla "bezpieczeństwa wewnętrznego kraju oraz dla sportu" i to nie od ministra sportu tylko od ministra spraw wewnętrznych (podlega mu policja) i to w obecności komendanta policji.
Był prezesem PFS ''Gwardia'' (do 2012(?))
PFS ''Gwardia'' jest ''Jest czlonkiem Miedzynarodowej (USIP) i Europejskiej (USPE) Policyjnej Unii Sportowej.''
Zajmują się min. szkoleniem sportowym policji .

A już po 1989 powiedział:

"To ucywilnienie funkcji prezesa wiąże się z ucywilnieniem całego klubu. Jest on nadal policyjny, ale działacze w niebieskich mundurach są już nie z nakazu, lecz z własnych zainteresowań i związków emocjonalnych z klubem. [...] W tej chwili w zarządzie na dwunastu członków jest czterech policjantów."

Ludwik Miętta-Mikołajewicz - Tempo 30-XII-1991

Miętta-Mikołajewicz do wybitnych prezesów Wisły zalicza: płk. Jabłońskiego.
Płk. Jabłoński który zdaniem obecnego prezesa jest zasłużony, ma swoje miejsce w książce "Twarze krakowskiej bezpieki". W milicji był od lat 50, komendantem wojewódzkim MO w Krakowie był od 15-X-1972. Komendantem miejskim od 1-VI-1975 i wtedy łączył obie funkcje.

"Jesteśmy jedynym właścicielem spółki "Dyskam" przysparzającej niemały dochód z systemów alarmowych."

gen. Gruba był szefem milicji w Katowicach w czasie, gdy dokonano masakry górników w Kopalni "Wujek". Później brał udział w mataczeniu przy sprawie zabójstwa Grzegorza Przemyka.
W czasie, kiedy zarejestrowano go na esbeckim nagraniu, pełnił funkcje szefa bezpieki i milicji w Krakowie oraz prezesa klubu sportowego GTS Wisła Kraków. Właśnie jako prezes GTS Wisła na początku stycznia 1988r. zwołał do swego gabinetu kilku ludzi, w tym przedstawicieli Urzędu Postępu Naukowego i Wdrożeń, i nakazał im założenie pierwszej w Polsce prywatnej firmy ochroniarskiej. Tak powstał Dyskam spółka z o.o. Formalnie udziały objęły w nim klub sportowy GTS Wisła Kraków oraz UPNiW.

A tych bezimiennych z huty, co walczyli z komuną na wiśle już dawno nie ma. Bo ich szarki pogoniły przed 2000 rokiem jeszcze.
A resztę pózniej: https://www.youtube.com/watch?v=g01TMSz ... verified=1

Jak to się mówi sorry Winetou :) ale to ty pierniczysz trzy po trzy bo starasz się przedstawiać sprawy inaczej niż ja je osobiście widziałem. Zwykle nazywa się to propagandą.Pisałem o drugiej połowie lat 80 tych czyli mniej więcej 88/89
U was skini pojawili się po roku 2000, w osobie krystianka z... a jakże Oświęcimia.

Psiak

Post autor: Psiak » 02.04.2015, 18:06

Proponuje wszystkim, by nie komentowali wypowiedzi "jakdzieci".
To już wszystko było przerabiane w tym temacie, łącznie z jego kłamstwami i manipulacjami:
http://www.kibice.net/forum/viewtopic.p ... start=1280
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"

jakdzieci

Post autor: jakdzieci » 02.04.2015, 18:08

Zanim napiszecie o cyrankiewiczu, dajcie znać kto był patronem 90-lecia wisły?
Wklejcie też zdjęcie z flagą Ogniwa, tak jak u was gościły gts-u, nawet na wyjeździe w Białymstoku.

Obiektywny artykuł: [link]

Źródło: Tempo nr 91 z 30 lipca 1990

jakdzieci

Post autor: jakdzieci » 02.04.2015, 18:12

To już wszystko było przerabiane w tym temacie, łącznie z jego kłamstwami i manipulacjami:
haha, gdzie bo nie widzę.

żródła: "tempo", "wikipedia", "Rocznik Polskiego Związku Piłki Nożnej. Pięciolecie PZPN (1919-1924), Kraków 1925 ", "Przegląd Sportowy " i inne dokumenty jak: protokuł I Walnego Zgromadzenia KS Cracovia, 19 lutego 1910

vs

historiawisly :))

jakdzieci

Post autor: jakdzieci » 02.04.2015, 18:26

A może legioniści pochodzili tylko spośród wiślaków? A Cracovia to same zydy i z zaborcą kolaborowali?
Wielu z nich, stojących na czele plutonów jeszcze przed rokiem 1914, występowało w czołowych w tamtych czasach drużynach: Pogoni Lwów, Czarnych Lwów, czy krakowskich: Wiśle i Cracovii.

Pośród wielu wybitnych osobistości niepodległego sportu, Stanisław Mielech jest jedną z najbardziej przykuwających uwagę. Wpływ na to ma zarówno jego piłkarska biografia – grał w Cracovii, z którą w 1913 roku zdobył mistrzostwo Galicji, jak i to, że był jednym z założycieli Legii, twórcą nazwy klubu i jego pierwszym kronikarzem. Urodził się 12 kwietnia 1894 roku w Stanach koło Niska. Żołnierz Legionów.
[link] złe źródło?

A może to też nieprawda: Polegli i pomordowani podczas II wojny światowej [link]

albo to:

Obrazek

lsz

Post autor: lsz » 02.04.2015, 18:36

w tym temacie brakuje już tylko Bogusława Wołoszańskiego

jakdzieci

Post autor: jakdzieci » 02.04.2015, 18:46

w tym temacie brakuje już tylko Bogusława Wołoszańskiego
Przydałby się, zresztą obejrzyjcie sami, Historia Cracovii przygotowana przez Discovery Channel: https://www.youtube.com/watch?v=kJ0mDuzLFmo

A, warto przpominać o tym, bo każdego dnia ktoś tworzy historię na nowo:
Cel: wyrwać Cracovię

Gazeta powinna liczyć pięć szpalt, liczy ... trzy i pół. Wyrwano jedną, bo właśnie na drugiej stronie po lewej powinna być rubryka "Kronika krakowska", a w niej zawiadomienie o powstaniu Akademickiego Klubu Footballistów.
[link]

Bogusław Wołoszański

Post autor: Bogusław Wołoszański » 02.04.2015, 18:56

lsz pisze:w tym temacie brakuje już tylko Bogusława Wołoszańskiego
Fakt, materiał na sensacje XX wieku ogromny. Pozdrawiam serdecznie

B. Wołoszański

Fighteros

Post autor: Fighteros » 02.04.2015, 19:01

lsz pisze:w tym temacie brakuje już tylko Bogusława Wołoszańskiego
Władkowi Pasikowskiemu trzeba by też dać cynę żeby zajrzał.Miałby świetny materiał na nowy film o Żydach.Tym razem akcja toczyłaby się w przedwojennym Krakowie i opowiadała jak to 'zła' Wisła bawiła się w faszyzm.

jakdzieci

Post autor: jakdzieci » 02.04.2015, 19:09

A ja widzę potencjał na 3 część "Resortowych dzieci" pt. trybuny.

gts teraz będzie rozmywał, bo fakty, które podałem pokrywają się z dokumentem Discovery.

nrth

Post autor: nrth » 02.04.2015, 20:03

Raczej Bareja niż Woloszański ale scenariusz już jest prawie gotowy. Dwa miejsca akcji, dwie grupy bohaterów.
W pierwszym przypadku menelsko - pijackie, c**** warte i nic nie mówiące zgody Wisły z lat 80tych.
Drugi przypadek to też menelsko - pijackie ale tym razem już o poważnym wydźwięku śpiewy o Nawałce czy innym Kapce.
Oba epizody kręcone będą z logo discovery gang.
za kim jestes?

jakdzieci

Post autor: jakdzieci » 02.04.2015, 20:46

Wiadomo, jak discovery to hollywood, a jak hollywood to żydzi.

Scenariusz dla Barei (nieobiektywny, bo z innego źródła niż wwwhistoriawisly):

Tygodnik "W sieci" (październik 2013) felieton Witolda Gadowskiego:

"Oto oglądam wykonane w gabinecie szefa krakowskiej milicji przez esbeka nagranie, a na nim gen. Jerzy Gruba, różowiutki na gębie, z papieroskiem w zębach, i jego ówczesny przyboczny, mjr mgr Jerzy Połubiński. Młodszym przypomnę, że gen. Gruba był szefem milicji w Katowicach w czasie, gdy dokonano masakry górników w Kopalni "Wujek". Później brał udział w mataczeniu przy sprawie zabójstwa Grzegorza Przemyka.
W czasie, kiedy zarejestrowano go na esbeckim nagraniu, pełnił funkcje szefa bezpieki i milicji w Krakowie oraz prezesa klubu sportowego GTS Wisła Kraków. Właśnie jako prezes GTS Wisła na początku stycznia 1988r. zwołał do swego gabinetu kilku ludzi, w tym przedstawicieli Urzędu Postępu Naukowego i Wdrożeń, i nakazał im założenie pierwszej w Polsce prywatnej firmy ochroniarskiej. Tak powstał Dyskam spółka z o.o. Formalnie udziały objęły w nim klub sportowy GTS Wisła Kraków oraz UPNiW. Praktycznie nowa firma od początku stała się sposobem na zasilanie pieniędzmi esbeckich kieszeni. Dawne zdarzenie, Gruba już nie żyje, po co wiec wracam do starego, esbeckiego nagrania? Powód istnieje i przewrotny jest jak nasze życie. Oto bowiem firma Dyskam (dziś w większej całości, działająca jako "Dyskam Ecotrade") funkcjonuje spokojnie i do niedawna "ochraniała nawet pomieszczenia krakowskiego oddziału IPN. I to przez 10 lat. Była bohaterką kilku skandali już na początku lat 90., kiedy wykryłem, że bezprawnie korzystała z policyjnego centrum monitoringu znajdującego się w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Krakowie. [...] Dyskam od samego początku był przystanią dla byłych esbeków i milicyjnej nomenklatury. "

Cracovia do 1 ligi wracała 20 lat, od 1984. Poprzednio grając (od 1969) w 2, 3 i okręgowej lidze.
W latach 90 po komunie, kiedy zmagała się z kłopotami finansowymi:

"Jesteśmy jedynym właścicielem spółki "Dyskam" przysparzającej niemały dochód z systemów alarmowych."

A wy pierdolicie o jakimś Reymanie, który sam stwierdził, ze straciliście na blasku. I tego blasku nie odzyskaliście już nigdy.

Cracovię w dużej mierze uratowali kibice, których po Basztowej klub się wypierał: i potępił https://www.youtube.com/watch?v=AwbVQ5ruQJw
Legia bojkotowała ITI (skutecznie), a wy sobie czerwińskiego na honorowego prezesa wybieracie i nazywacie kogoś żydami, bo w latach 30 poparły wasze władze paragraf aryjski, któremu przeciwny był Piłsudski. AHA

drugi nick

Post autor: drugi nick » 02.04.2015, 21:04

Myślę że teraz powinieneś wkleić zdjęcie flag GTS, tabliczki z hali i przypomnieć o Czerwińskim. Później napisać o dyskamie, grubie, pułkowniku sb Mięcie, flagach gts, tabliczkach z hali, Czerwińskim i dyskamie, grubie, esbeku Mięcie, flagach, tabliczkach i Czerwińskim. Później arturze fortuno vel jakdzieci vel farciarzu2 odpocznij i napisz o dyskamie, flagach GTS, tabliczkach z hali, Mięcie i Czerwińskim.

Dla nowo zarejestrowanych nie wiedzacych wszystkiego przydałyby się jeszcze informacje o dyskamie, flagach gts, tabliczkach z hali mięcie i Czerwińskim.
Mam jeszcze osobistą prośbę, mógłbyś napisać o dyskamie, flagach gts, tabliczkach z hali, Mięcie i Czerwińskim.

Sam Fisher

Post autor: Sam Fisher » 02.04.2015, 21:18

i jeszcze 10 razy o milicji i SB i o komunistycznej Wiśle 20 razy, żydy z tego żyją, żyją Wisłą a nie cracovią

jakdzieci

Post autor: jakdzieci » 02.04.2015, 21:28

Może być sprawozdanie za 2009?

Uchwała nr 171/2009 z dnia 1 września 2009 r.
Zarząd Towarzystwa Sportowego ''Wisła'' Kraków, z siedzibą w Krakowie, ul. Reymonta 22, jednogłośnie postanawia podtrzymać członkostwo w Polskiej Federacji Sportu ''Gwardia'' oraz uiścić składkę członkowską na rzecz tejże organizacji za rok 2009 w wysokości 300 zł.

Bo zapomnieliście, że stowarzyszenie gwardia aktualnie zrzesza 16 klubów i... towarzystw.

PS. Nie miałem tu nigdy konta, jeśli do tego pijesz. Nawet na forum Cracovii nie jestem zarejestrowany.
i jeszcze 10 razy o milicji i SB i o komunistycznej Wiśle 20 razy, żydy z tego żyją, żyją Wisłą a nie cracovią
Przecież ostatni mój post tyczy się lat po komunie. Od 1990. Lepiej przyznajcie po prostu, że kibicujecie wiśle z powodu sukcesów, frekwencji i profitom , które dają wam układy (choć tego większość stara się już niezauważać).

Na 25 tys patriotów na ostatnich derbach, tylu samo lub mniej was przyszło co Cracovii na marsz 1 marca. A pokażcie zdjęcia, relacje, na którym z marszy w Warszawie lepiej się zaprezentowaliście?
I nie pytam ze względu na przechwałki, a ze względu jak wygląda to w rzeczywistości.
Wasza ostatnia "oprawa patriotyczna" po przekreślony che guevara z początku 2012? Żeby nie razić czerwonych towarzyszy na trybunach...

drugi nick

Post autor: drugi nick » 02.04.2015, 22:07

Nawet nie pierdolcie że ktoś ma zamiar debilowi odpowiadać na takie pytanie. Pokaż zdjęcie relacje na którym wy pokazaliscie się lepiej. Patrioci ku*** z żydowską gwiazdą na większości kibicowskich gadżetów. Dopiero jakieś dwa lata temu szaraniec oznajmił wam na forum, że zaczynacie odchodzic od symboliki żydowskiej na rzecz patriotycznej i teraz jakieś głupie chuje chcą od nas dowodów. Wisła na MP była od zawsze, wy skurwione żydowskie pacholki pod osłoną amikowcow jesteście ledwo widoczni od 3 lat.

Post autor: *** » 02.04.2015, 22:22

w rzeczywistości to chyba wygląda tak że pojawiliście się w końcu w zorganizowanej grupie na jakiejś uroczystości w Krakowie i wam się w dupach poprzewracało z tymi porównaniami.jeszcze niedawno nie przeszkadzało wam że pedały paradują po niby waszym rynku których Wisła przeganiała.

króluzłoty

Post autor: króluzłoty » 02.04.2015, 23:34

kiedy tych pedałów goniliście i gdzie? byłem chyba na 10 manifestacjach ale nigdy nikt homo nie gonił, czasem próbowano powstrzymać marsz, policja kilka razy zagazowała i homo zawsze cel osiągali, zawsze do rynku doszli. odkąd stwierdziłem że kontrmanifestację im tylko korzyść prznoszą, bo dzięki temu są w kazdych wiadomościach - na kontrmanifestację nie chodzę (tylko na dwóch pierwszych było gorąco, reszta systematycznie spadała na jakości). dopóki dużo osób chodzilo, nigdy się nie wychyliliście, na dwóch ostatnich przyszliście w barwach, walić pokazówkę (jakość lekko pól/śmieszna, jednak się nie nabijam bo tak po prawdzie tylko na pierwszych akcjach przychodzily kumate osoby, reszta to zbieranina patoli szukajacych poklasku w blasku kamer, by w telewizji każdy widział że kto nie skacze ten ...). Prawda jest taka że jedno dobre osiedle (czy to z tej czy tamtej strony Błoń) przegoniłoby obie manifestację na raz oczywiście gdyby nie policja dzieląca obie grupy...

nrth

Post autor: nrth » 03.04.2015, 06:12

Sagat14 pisze: co do Henryka Reymana różne źródła różne informacje podają, na jednych jest w 39 roku mjr na drugim ppłk a na nagrobku jest juz chyba czystym płk, takze dlatego pytam i to zupelnie bez napinki, jak wspomnialem za czasów stalina nikt przypadkowy nie miał prawa tytułować sie tak wysokim stopniem oficerskim
.
No ku***, w końcu głos rozsądku. Idźmy dalej tym tropem towarzyszu a dotrzemy do prawd. Po latach możemy parę rzeczy już ujawnić. Prezes Żur. My tu na Łubiance do tej pory tak się śmiejemy ze nam kalendarze Wisły ze ścian spadają ze ktoś był gotów uwierzyć że w takich czasach ktoś może sobie wyprosić naszych ludzi z gabinetu. No ale dla grona ludzi uważających się za kosmopolitycznych inteligentów ta legenda okazała się strzałem w dziesiątkę. Na całym świecie działamy w ten sposób. W Ameryce 99 % hippisów do tej pory jest przekonanych że protestowali przeciw swoim żołnierzom walczącym w Wietnamie z czystych pobudek i że nie byli przez nas sterowani haha.
Tak więc Prezes Żur zdeptał, przeżuł a następnie wypluł do kibla komunistycznych kacyków i machina poszła w ruch. Marionetkowa opozycja do naszej Wisły poszła w ruch. Wszystko wszak trzeba mieć pod kontrolą. "Inteligenci" jedli to gówno przez długie lata będąc przekonanymi ze jedzą świetne lody ze Starowiślnej. Dzieła przyjeżdżał doglądać sam Cyrankiewicz ale legendę dla takich epizodów łatwo było zmajstrować. Schody się zaczęły gdy zaczęła kiełkowac idea transformacji. Być albo nie być. Wisła utuczona latami prosperity z dziesiątkami sukcesów, z wygraym meczem w damskiego kosza, z zajebanymi jupiterami, z imponującym stadionem....a kibice biją się z naszymi dzielnymi mundurowymi na ulicach Nowej Huty. "Szto eta ???" grzmiało coraz częściej na naszych korytarzach. Ale nie z takich opresji wychodziliśmy. Mieliśmy takiego zdolnego aparatczyka - Janusza, przytrzymalismy go przez jakis czas w uśpieniu a potem machina ruszyła, oczywiscie nie samoistnie, pomagał czerwony Jacek, który nam wiernie służył w grodzie Kraka z ramienia SLD, z czasem oczywiscie trzeba będzie z niego zrobić bezpartyjniaka po to by tłum inteligentow wiwatował jego cześć bez zadnych skrupułów. Mówię tu oczywiście o szczeblu ekonomicznym bo bez tego nie przeżyjemy. Sczeblem nieco niższym zajęli sie tez nasi ludzie i postanowilismy zrobic porządek z tymi awanturnikami z ulic Nowej Huty. Nie jest tajemnica ze nasze komórki lubią infiltrować środowiska prawicowe. dobrze miec tam swoich ludzi, niech podpuszczaja innych, radykalizuja postawy a wtedy my zawsze będziemy mogli już na oficjalu przypiąć im łatkę faszytsów i zgnoic gdy trzeba będzie. Nasi ludzie w krakowskim środowisku skinów zostali wiec odpowiednio nakierowani i pod czujnym okiem paru "haryzmatycznych przywódcow" dołączył do inteligenckich, kosmopolitycznych trybun...dziwne? Nie dla wszystkich haha. Niewdzięcznych awanturników z Reymonta mieli zniszczyć za wszelka cenę i wszelkimi metodami...sprzęt, wjazdy na chate, wizyty w pracy...metodyki miał ich kto uczyć. W zamian za to co madrzejszych miano zapewnić spokojne "emeryturki zarobkowe" bez zbędnej uciążliwości naszych funkcjonariuszy....

Tak wygląda właśnie próby pisania historii przez niektorych z Was, jak w przypadku posta, którego zacytowałem na samym poczatku.
Ktoś sie puknie w głowe i uzna autora za debila, ktoś inny przeczyta i co nieco lyknie.
W trakcie jakichś imprez w mieszanym gronie zdażalo mi sie usłyszeć historyków ktorzy przekazywali info zasłyszane na osiedlu że Wisłę ZAŁOZYLI zomowcy, którzy nie mieli gdzie grać w piłkę.
I o to niektorym chodzi.
Woda na ich młyn.
za kim jestes?

WS1906

Post autor: WS1906 » 03.04.2015, 07:22

Miałem mu odpisywać ale jednak zrezygnowałem..
Mogę tylko Ci przyklasnąć bo jednym postem obnażyłeś całą jego propagandę..

W-G

Post autor: W-G » 03.04.2015, 09:00

króluzłoty pisze:kiedy tych pedałów goniliście i gdzie? byłem chyba na 10 manifestacjach ale nigdy nikt homo nie gonił, czasem próbowano powstrzymać marsz, policja kilka razy zagazowała i homo zawsze cel osiągali, zawsze do rynku doszli. odkąd stwierdziłem że kontrmanifestację im tylko korzyść prznoszą, bo dzięki temu są w kazdych wiadomościach - na kontrmanifestację nie chodzę (t
Ja w Krakowie kojarzę np taką z 15 maja 2010, datę łatwo było znaleźć bo po pojechaliśmy na mecz z Odrą W na Suchych Stawach (co też łatwo zapamiętać bo była próba ściągnięcia ich fany). Ale skoro ty mówisz ze nie to tak musi być, jeżeli poprzesz to argumentem, że przy wódeczce ktoś mówił, że tak było, to już murowana sprawa:)

P.S. U nas na Wiśle stare chuligany przestały szydzić z G przed TSem bo stwierdzili że to przynosi korzyść resortowi tylko, od tego czasu flagi GTS dumnie wisiały przy Reymonta i wiszą tam do dziś.

Przejebany ten temat, nawet gdyby stalin z leninem chodzili na Wisłe przez iles tam lat to nie zmieniałoby to tego ze pół Krakowa Wisłę kocha a żydów pierdoli. I znakomita większość z nas utożsamia się z tym krajem wyrażajać mniej lub bardziej, ale ok czerwinski mieta, tabliczka (która nota bene kibice wyjebali w końcu). Dobrze ze po drugiej stronie jest filipiak, cyrankieiwcz i majchrowski bo byśmy tu zdechli...

Psiak

Post autor: Psiak » 03.04.2015, 09:22

dratwa06 pisze:Psiak pamiętam Franczaka z przełomu lat 80tych i 90tych jak mieszkał w wieżowcu przy Opolskiej, gdzie już wtedy był wrakiem człowieka, a ty z niego jeszcze dzisiaj jakąś encyklopedie robisz.Ostatnio w krakowskiej się chwalil,ze byl trenerem gwardyjskiej reprezentacji polski:)
Gdyby jego relacje nie pokrywały się z faktami, mógłbyś mnie nawet przekonać, że jest wariatem.
Obrazek

W tym przypadku lepiej zdać się na jego wspomnienia, niż na waszych zakłamanych niektórych "historyków".
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"

redrum781

Post autor: redrum781 » 03.04.2015, 11:42

jakdzieci pisze:A ja widzę potencjał na 3 część "Resortowych dzieci" pt. trybuny.

gts teraz będzie rozmywał, bo fakty, które podałem pokrywają się z dokumentem Discovery.
No ale czy trzeba waszemu gniazdowemu poświęcać cały odcinek?

Co do reszty twoich postów to widzę je co 10 stron w tym temacie. Ktoś prostuje twoje manipulacje, uciszasz się i za 10 stron wklejasz to samo. Nie ma sensu odpowiadać na te wypociny.

protektormalopolska

Post autor: protektormalopolska » 03.04.2015, 12:25

Zawsze kiedy pasiaste dziewczyny mają lipe w aspekcie kibicowskim to odgrzewaja poraz enty kotleta pod tytułem gts itp. To tylko pokazuje że bez Nas wasz sens egzystowania by runął. Najśmieszniejsze jest to ze koleś któremu przerzuty z innych ekip nie przeszkadzają stać ramię w ramię umoralniania innych i rozlicza z przeszlosci. Nie dyskutujcie z tym alfa i omega o nicku jakdzieci bo tylko go nakręcenia w tym odmecie hipokryzji. Jego źródła są Naj Naj obiektywne i wiarygodne reszta to chłam. Prawda jest jedna pasy zawsze sztywne i nigdy nie wybaczają... Chyba ze jesteś przerzutem ;)
ABG

ŻMUDZIN

Post autor: ŻMUDZIN » 03.04.2015, 12:31

szczyt hipokryzji? wyszydzać powoływanie się na historiawisly.pl samemu powołując się na wikipasy.pl. Ta gwiazda dawida do was idealnie pasuje- odwrócić kota ogonem, pupilka austriackiego (klub cracovia) nazwać patriotycznym, czysto polski klub (Wisła) nazwać ubeckim, bohatera dwóch wojen Reymana bez dowodów podejrzewać o uległośc (delikatnie mówiąc) wobec komuny, swojego prezesa Żura (też bez dowodów) wykreować na conajmniej Żołnierza Wyklętego, z Wisły zrobić klub który utuczył się na komunie (całe 2 mistrzostawa- to w 49 obiektywnie trudno uznać za zdobyte dzięki komunie) podczas gdy samemu zdobyło się tylko jeden mniej i miało inne sekcje z sukcesami, własne parady w komunistyczne święta, honorowych prezesów marginalizować, Wiślackich prezesów czasów komuny wyolbrzymiać, własnego komucha Filipiaka -właściciela klubu - niedostrzegać, wiślackiego pracownika najemnego Czerwińskiego uważać za conajmniej Bieruta, własne mistrzostwo przez IIWŚ przy zielonym stoliku uważać za rzecz normalną, robić flagi z gwiazdą dawida jednocześnie rywalizować na patriotyzm która wygląda tak : wizyta widoczną grupą na 2 marszach w Krakowie , odgrzewany kotlet z koszulką dla kpt.Kopfa i hit! fotki sprzed kilku dni z por.Szaconiem którym od ponad roku opiekuje się grupa wiślacka vs wszystkie marsze i wydarzenia patriotyczne w Krk od kilku lat (13 grudnia,1 marca,11 listopada,1 sierpnia odsłonięcia pomników), akcje dla kombatantów na Kresach od lat w tym wyjazdy wiślaków do Wilna, na Białoruś,Ukraine i Rumunie- zebrane w sumie od początku pewnie dobrze ponad tysiąc paczek , akcja paczkowa w Krk i małopolsce z ostatniego tygodnia - blisko 100 kombatantów odwiedzonych przez Wiślaków, wystawy,współpraca z IPN ,spotkania z Leszkiem Żebrowskim,Tadeuszem Płużańskim, dr.Korkuciem, dr.Szarkiem,prof.Szwagrzykiem, za tydzień z prof.Nowakiem, z legendą płk.Bieńkowiczem którymi WP też się opiekuje,z por.Szaconiem , premiera filmu M.Pilisa o patriotycznej stronie polskich kibiców (pełna hala), patriotyczne grafy, pielgrzymki kibicowskie od wielu lat do Cz-wy. O czym my k....a mówimy. Jesteście bandą meneli jadącej na propagandzie - wystarczy że pierdniecie i wg.was ma to wielki wydźwięk patriotyczny , co tam jakieś byle działania Wiślaków- że wielokrotnie więcej,częściej i dłużej- nie ma znaczenia -u pasiaków nawet smród jest arcypolski,antykomunistyczny i patriotyczny

ODPOWIEDZ