Historia i czasy obecne pokazują, że fancluby wojujące z lokalnymi klubami to bardzo zły pomysł, bez większej przyszłości. Wydaje mi się, że nie tylko Legia, ale i Lech, Lechia czy jeszcze parę innych ekip posiadających sporo fc nie miało takich przypadków. Była to od zawsze "specjalność Widzewa". Wzorowo to rozwiązuje Lech w Lesznie, Gnieźnie, Koninie. Przede wszystkim gdyby Olimpia Grudziądz była w "rodzinie Rtsu" mocny chuligański fanclub mógłby trwać w najlepsze. Ciężko coś budować bez oparcia w tym co na miejscu. A już budować w kontrze, w opozycji do tego co lokalne to się po prostu nie da.CzeskaKorona pisze: ↑05.07.2024, 02:21wydaje mi się że Legia nigdy nie miała takich fc.z mocnym wrogiem w mieście w postaci fanów lokalnych drożyn jak kiedyś Widzew np Bełchatów, Grudziądz, Częstochowa czy ChełmKarmaaa pisze: ↑04.07.2024, 16:12To prawda działanie na lokalnym klubie jednak zwiększa potencjał aktywności.
Ale w przypadku Widzewa to myślę że głównie wpływ np na Grudziądz miał po prostu spadek atrakcyjności czysto piłkarskiej.
Wszystkie FC powstawały w momencie kiedy byli na szczycie jeśli chodzi o sukcesy. I mieli z czego czerpać narybek bo najczęściej żeby być nawet FC chulignskim to trzeba mieć skąd brać ludzi. Po latach 90 i początku 2000 gdzie zbierali żniwa lat poprzednich, jak dopadły ich tarapaty to po prostu zaczęli odpływać ludzie. Gdyby grali w LM i walczyli o mistrza to raczej żadna Olimpia ani żużlowcy by im "krzywdy" nie zrobili.. a tak były tarapaty coraz wieksze zawirowania długi spadki itd
Gdyby taka Legia nagle wpadła na dekadę w czarną dziurę, i wyladowaliby ostatecznie w 4 lidze z której z trudem by się wydrapywali, to po czasie by się okazało ze kilka tych bardziej odległych FC tez by się wyłożyło. Tym bardziej gdyby mieli właśnie konkurencje w mieście..
Toruń i kujawsko-pomorskie
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: Toruń i kujawsko-pomorskie
-
Nie do końca tak jest, odległość też ma swoje znaczenie. W Bełchatowie, mimo lokalnej wojenki z miejscowym klubem, to Widzew ma się bardzo dobrze a miasto leży blisko Łodzi i innych fc. Przytoczone tu Leszno czy Gniezno, też leżą blisko Poznania i innych fc Lecha. Co innego jakby któreś z tych miast było oddalone o 250 km od Poznania.matador88 pisze: ↑05.07.2024, 18:07Historia i czasy obecne pokazują, że fancluby wojujące z lokalnymi klubami to bardzo zły pomysł, bez większej przyszłości. Wydaje mi się, że nie tylko Legia, ale i Lech, Lechia czy jeszcze parę innych ekip posiadających sporo fc nie miało takich przypadków. Była to od zawsze "specjalność Widzewa". Wzorowo to rozwiązuje Lech w Lesznie, Gnieźnie, Koninie. Przede wszystkim gdyby Olimpia Grudziądz była w "rodzinie Rtsu" mocny chuligański fanclub mógłby trwać w najlepsze. Ciężko coś budować bez oparcia w tym co na miejscu. A już budować w kontrze, w opozycji do tego co lokalne to się po prostu nie da.CzeskaKorona pisze: ↑05.07.2024, 02:21wydaje mi się że Legia nigdy nie miała takich fc.z mocnym wrogiem w mieście w postaci fanów lokalnych drożyn jak kiedyś Widzew np Bełchatów, Grudziądz, Częstochowa czy Chełm
A co do Grudziądza, to o ile dobrze pamiętam były próby namawiania ich, by "przejęli" Olimpię. Zresztą nasz fc często się tam pojawiał, zwłaszcza jak byli kibice gości. Ale Olimpia się wtedy nie liczyła i temat został olany, co jak widać wydaje się być bolesnym błędem.
-
Mieliscie doslownie pod nosem Elane Torun - najlepsza w Polsce mloda ekipe i Kwidzyn, wiec tlumaczenie niezbyt sensowne.Pique pisze: ↑05.07.2024, 23:36Nie do końca tak jest, odległość też ma swoje znaczenie. W Bełchatowie, mimo lokalnej wojenki z miejscowym klubem, to Widzew ma się bardzo dobrze a miasto leży blisko Łodzi i innych fc. Przytoczone tu Leszno czy Gniezno, też leżą blisko Poznania i innych fc Lecha. Co innego jakby któreś z tych miast było oddalone o 250 km od Poznania.matador88 pisze: ↑05.07.2024, 18:07Historia i czasy obecne pokazują, że fancluby wojujące z lokalnymi klubami to bardzo zły pomysł, bez większej przyszłości. Wydaje mi się, że nie tylko Legia, ale i Lech, Lechia czy jeszcze parę innych ekip posiadających sporo fc nie miało takich przypadków. Była to od zawsze "specjalność Widzewa". Wzorowo to rozwiązuje Lech w Lesznie, Gnieźnie, Koninie. Przede wszystkim gdyby Olimpia Grudziądz była w "rodzinie Rtsu" mocny chuligański fanclub mógłby trwać w najlepsze. Ciężko coś budować bez oparcia w tym co na miejscu. A już budować w kontrze, w opozycji do tego co lokalne to się po prostu nie da.CzeskaKorona pisze: ↑05.07.2024, 02:21wydaje mi się że Legia nigdy nie miała takich fc.z mocnym wrogiem w mieście w postaci fanów lokalnych drożyn jak kiedyś Widzew np Bełchatów, Grudziądz, Częstochowa czy Chełm
A co do Grudziądza, to o ile dobrze pamiętam były próby namawiania ich, by "przejęli" Olimpię. Zresztą nasz fc często się tam pojawiał, zwłaszcza jak byli kibice gości. Ale Olimpia się wtedy nie liczyła i temat został olany, co jak widać wydaje się być bolesnym błędem.
Nawet chlop z Widzewa z tego miasta napisal, ze sensowne tlumaczenie innych, a ty na upartego mms, ze nie i c***.
ŁKS Łódź Polska !
-
Bez spiny, ale z Bełchatowem to tak różowo dla was już nie było w pewnym momencie. Wasz fart polegał w głównej mierze na tym, że Gks w momencie kiedy powinien zbierać plony z lat poprzednich to zaczął dołować, aż w końcu upadł. Co w przypadku młodej ekipy bez wiekszych tradycji w porównaniu choćby do waszego FC oznaczało kres ich możliwości i zjazd..
Stawiam ze gdyby grali w tej ekstraklasie nie dekadę a dwie, to by was w końcu wyparli.
Stawiam ze gdyby grali w tej ekstraklasie nie dekadę a dwie, to by was w końcu wyparli.
-
Górnik to wszędzie teraz hujowo stoi a PG ma sporo młodych trenujących to se dodaj kropki. Ale to nie jest temat o GŚ ani o Zabrzu...
-
Tak chujowo stoimi ,a jakoś na trasie spokojnie. Ps. Dodaje się liczby ,nie kropki .Blablabla11 pisze: ↑06.07.2024, 20:13Górnik to wszędzie teraz hujowo stoi a PG ma sporo młodych trenujących to se dodaj kropki. Ale to nie jest temat o GŚ ani o Zabrzu...
-
przestań pierdolić bo doskonale wiesz co prezenujecie teraz a co kilka lat temu.KSGKSW pisze: ↑06.07.2024, 22:34Tak chujowo stoimi ,a jakoś na trasie spokojnie. Ps. Dodaje się liczby ,nie kropki .Blablabla11 pisze: ↑06.07.2024, 20:13Górnik to wszędzie teraz hujowo stoi a PG ma sporo młodych trenujących to se dodaj kropki. Ale to nie jest temat o GŚ ani o Zabrzu...
-
Doskonale wiem,i również wiem że ciągle czekamy a dalej nic.Blablabla11 pisze: ↑06.07.2024, 22:49przestań pierdolić bo doskonale wiesz co prezenujecie teraz a co kilka lat temu.KSGKSW pisze: ↑06.07.2024, 22:34Tak chujowo stoimi ,a jakoś na trasie spokojnie. Ps. Dodaje się liczby ,nie kropki .Blablabla11 pisze: ↑06.07.2024, 20:13Górnik to wszędzie teraz hujowo stoi a PG ma sporo młodych trenujących to se dodaj kropki. Ale to nie jest temat o GŚ ani o Zabrzu...
-
Piast już sobie ładnie harcuje u siebie w mieście i tępienie wroga idzie im całkiem sprawnie mimo że Górnik mógłby mieć wsparcie.. ale takiego wsparcia prędko nie dostanie przez różne zawirowania
-
W Toruniu chyba się coś ruszyło na korzyść Apatora. Ostatnio pojeździłem trochę po mieście i zobaczyłem dużo przestrzelonych grafów Elany w rożnych dzielnicach. Nie jest szokiem, że na R3 są grafy Apatora, ale już na R1 i R2 trochę mnie zdziwiły. Bardzo zdziwiony byłem zobaczywszy pobazgrane grafy Elany na Bydgoskim i Rolniczej. Ogólnie coraz więcej napisów 'Apator' się pojawia, np. na JARze
Ja wiem, że to nie świadczy o sile ekipy, jednak ktoś to musi malować. Jeszcze kilka lat temu nie do pomyślenia.
Ja wiem, że to nie świadczy o sile ekipy, jednak ktoś to musi malować. Jeszcze kilka lat temu nie do pomyślenia.
Dzisiaj jest bardzo ważny dzień,
dzień zemsty za bezsensowne życie.
Dzisiaj to my bawimy się,
a jutro znów będziemy niczym.
GRAMY W FINALE!
GRAMY W FINALE!
-
Aż miło to się czyta z drugiej strony :)old_rts_old pisze: ↑03.07.2024, 21:51Dość dobrze to opisał poprzednik.
Ja bym jeszcze wspomniał o grupie dsf, która działała i pewnie kilka osób nadal działa na GKMie.
W najcięższych czasach dla GKMu, gdy cała stara ekipa odpuściła, zostało kilkunastu małolatów, spotykających się na 1 podwórku. Do bicia nie bylo tam praktycznie nikogo, jednak przetrwali ten ciezki rok, dwa. Wystawiali nawet śmieszny młyn 30 osób wraz z dziewczynami.
Na murach walczyli jak równy z równym, z dwiema ekipami naraz. Zdarzało się, że powstał graf Widzewa lub Olimpii i jeszcze w tej samej dobie został zniszczony.
Fakt podwórko miało bardzo trudny rok/dwa, w najgorszym momencie młyn 16 osób bodajże, wjazdy prawie codziennie raz chyba nawet z Olimpią wpadliście, jednego wjazdu strasznie żałuje byliście około 15 osób my to samo, jednak od Nas zawrotka...
Z perpektywy czasu naprawdę fajne czasy, bo kształtowały charakter :)
Audi multa, dic pauca!
-
Szacunek za kulturalnie omawiany Grudziądz. Co do Torunia, ME miała na tyle mocną pozycję w Toruniu, że ta grupa skupiona przy Apatorze, dość mocno musiała się hartować. To, że Apator nie został zgnieciony i całkowicie wytępiony wynika chyba z tego, że w tych miastach w których jest w Polsce żużel jest na to moda. Są oczywiście pikole oglądacze tylko sportu, ale jest też młodzież, która potrafi się zorganizować. Ruch odpalił Apator, który poszedł w ciekawą dla siebie stronę do Chełmży i Brodnicy. Fajnie że się coś dzieje też w Polsce na północy. To jest nie do zmierzenia jakoś czy obiektywnie ocenić ciężko - uważam że Apator przy Elanie ma dwa razy taką pozycje jak Polonia przy Zawiszy i ciekawsze perspektywy . Ale to subiektywnie mówię każdy pewnie widzi inaczej.
-
Zapomniałem dodać, że przez ten czas ani razu się nie postawiliście, zawsze ucieczka. Nawet nie patrzyliście ilu nas jest, a czasem bylo nas tylko 5 i od razu ucieczka.teraz95 pisze: ↑07.07.2024, 21:32Aż miło to się czyta z drugiej strony :)old_rts_old pisze: ↑03.07.2024, 21:51Dość dobrze to opisał poprzednik.
Ja bym jeszcze wspomniał o grupie dsf, która działała i pewnie kilka osób nadal działa na GKMie.
W najcięższych czasach dla GKMu, gdy cała stara ekipa odpuściła, zostało kilkunastu małolatów, spotykających się na 1 podwórku. Do bicia nie bylo tam praktycznie nikogo, jednak przetrwali ten ciezki rok, dwa. Wystawiali nawet śmieszny młyn 30 osób wraz z dziewczynami.
Na murach walczyli jak równy z równym, z dwiema ekipami naraz. Zdarzało się, że powstał graf Widzewa lub Olimpii i jeszcze w tej samej dobie został zniszczony.
Fakt podwórko miało bardzo trudny rok/dwa, w najgorszym momencie młyn 16 osób bodajże, wjazdy prawie codziennie raz chyba nawet z Olimpią wpadliście, jednego wjazdu strasznie żałuje byliście około 15 osób my to samo, jednak od Nas zawrotka...
Z perpektywy czasu naprawdę fajne czasy, bo kształtowały charakter :)
To nie wiem co za charakter wtedy kształtowałem?
-
Teraz się bujają z żużlofanami z Gniezna i, pewnie przez ich zgidę, z Dyskobolią.
Fajnie że się coś dzieje też w Polsce na północy. To jest nie do zmierzenia jakoś czy obiektywnie ocenić ciężko - uważam że
Zgadzam się - Polonia, gdyby nie OKS i GKM, by wyginęła kibicowsko. Apator sam musiał walczyć o przetrwanie.
GRAMY W FINALE!
GRAMY W FINALE!
-
Apator na pewno zrobil robotę na swoich osiedlach, likwidując grupę Elany GPS działająca na Skarpie i przejmując większość Rubinkowa. Zobaczymy co dalej będzie, bo sytuacja wydaje się bardzo ciekawa w Toruniu. Elana to już nie jest ta siła co dawniej, mimo ze to oni nadal rozdaja karty w Toruniu. Obie ekipy teraz bazują w duzej mierze na młodych. Sytuacja w Toruniu powinna się ukształtować w 3 lata.matador88 pisze: ↑07.07.2024, 21:54Szacunek za kulturalnie omawiany Grudziądz. Co do Torunia, ME miała na tyle mocną pozycję w Toruniu, że ta grupa skupiona przy Apatorze, dość mocno musiała się hartować. To, że Apator nie został zgnieciony i całkowicie wytępiony wynika chyba z tego, że w tych miastach w których jest w Polsce żużel jest na to moda. Są oczywiście pikole oglądacze tylko sportu, ale jest też młodzież, która potrafi się zorganizować. Ruch odpalił Apator, który poszedł w ciekawą dla siebie stronę do Chełmży i Brodnicy. Fajnie że się coś dzieje też w Polsce na północy. To jest nie do zmierzenia jakoś czy obiektywnie ocenić ciężko - uważam że Apator przy Elanie ma dwa razy taką pozycje jak Polonia przy Zawiszy i ciekawsze perspektywy . Ale to subiektywnie mówię każdy pewnie widzi inaczej.
Co do współpracy na linii Apator-Start-Dyska, myślę że dla Startu i Grodziska Apator jest większa promocją, ale zobaczymy czy siatka w przyszłości bardziej się nie rozbuduje.
-
Ptaszki ćwierkają, że w Toruniu poszli po rozum do głowy i dogadali się na pakt antysprzętowy.
Ktoś może potwierdzić?
Ktoś może potwierdzić?
-
To już chyba jakiś czas temu takie info latało.
"przejmując większość Rubinkowa" - no ku*** nie uwierze, że Apator przejął największe i najbardziej ludne blokowisko w Toruniu.
"przejmując większość Rubinkowa" - no ku*** nie uwierze, że Apator przejął największe i najbardziej ludne blokowisko w Toruniu.
-
Osiedle Rubinkowo ogólnie obecnie wygląda jak typowo Apatorowskie. Na osiedlu w dodatku co jest fenomenem w porównaniu do 10 lat wstecz widać osoby w barwach.Blablabla11 pisze: ↑08.07.2024, 20:13To już chyba jakiś czas temu takie info latało.
-
niby tak ale mimo tego wciąż Elana jest tam aktywna, na rubinkowie 1 pojawiają się nawet grafy Elany przy głównych ulicach i widać że są tam aktywni kibice, bardziej bym powiedział że poprostu do apatora dołączyło wielu ludzi, którzy kilka lat temu byli dzieciakami i zwyczajnie w ten sposób ich liczebność się zwiększyła.Kinan pisze: ↑08.07.2024, 22:06Osiedle Rubinkowo ogólnie obecnie wygląda jak typowo Apatorowskie. Na osiedlu w dodatku co jest fenomenem w porównaniu do 10 lat wstecz widać osoby w barwach.Blablabla11 pisze: ↑08.07.2024, 20:13To już chyba jakiś czas temu takie info latało.
-
Zasadniczo wydaję mi się że m.in właśnie ta sytuacja stoi za przejęciem przez Apator w 90% Rubinkowa 2 i skarpy, kiedy Apator "werbował" młodych i zachęcał "egzotycznością" żużla Elana pozostawała w swoim środowisku i kiedy młodzi wyrośli a starzy zaczęli odpuszczać kibicowanie Apator zyskał dużą przewagę liczebną nad Elaną w tamtych rejonach.
Z drugiej strony dawny bastion Apatora jakim było Jakubskie dzisiaj jest praktycznie całe Elany choć nie jest to bardzo znacząca dzielnica. Co do zamazywania grafów Elany na bydgoskim stoi za tym Apator z okolic Gagarina, zazwyczaj przychodzą w tym celu na bydgoskie po 20 licząc na to że nie trafią na Elanowców co nie zawsze się im udaje :)
Z drugiej strony dawny bastion Apatora jakim było Jakubskie dzisiaj jest praktycznie całe Elany choć nie jest to bardzo znacząca dzielnica. Co do zamazywania grafów Elany na bydgoskim stoi za tym Apator z okolic Gagarina, zazwyczaj przychodzą w tym celu na bydgoskie po 20 licząc na to że nie trafią na Elanowców co nie zawsze się im udaje :)
-
A bydgoskie i szkodole to nie był mocny bastion Elany ? Nadal jakoś ciężko mi uwierzyć, że Elana aż tak upadła w kilka lat żeby z nikąd pojawiło się jakieś 20 chłopa z okolic UMK i chodziło po ich dzielnicy na polowanie. Tak samo te barwy na Rubinkowie - ale kto je nosi? Jakieś żużlowe janki czy faktycznie chłopaki z, lub chociaż z pogranicza klimatu, bo wiadomo, że jak ktoś ma barwy Elany w Toruniu to raczej ktoś z klimatu bo raczej mało zwykłych janków zapierdala na 3 ligę napawać się pięknem futbolu i Elana to też nigdy nie był jakiś mocno "miastowy" klub, który miał sporą rzesze zwykłych kibiców sympatyzujacych i śledzących wyniki klubu
-
Był czas że na Skarpie Apator prawie wyginął. Spokojnie, Toruń to miasto gdzie co 5 lat Apator coś tam zaczyna działać aż nagle przychodzi pokolenie Elany i Apator znika do podziemi. Tak jak wyżej było napisane 2~3 lata okażą się kluczowe ale ja sądzę że Elana się odrodzi.
-
Miałem na myśli po godzinie 20, grupy apatora które takie rzeczy robią są kilkuosobowe ;)Blablabla11 pisze: ↑13.07.2024, 18:48A bydgoskie i szkodole to nie był mocny bastion Elany ? Nadal jakoś ciężko mi uwierzyć, że Elana aż tak upadła w kilka lat żeby z nikąd pojawiło się jakieś 20 chłopa z okolic UMK i chodziło po ich dzielnicy na polowanie. Tak samo te barwy na Rubinkowie - ale kto je nosi? Jakieś żużlowe janki czy faktycznie chłopaki z, lub chociaż z pogranicza klimatu, bo wiadomo, że jak ktoś ma barwy Elany w Toruniu to raczej ktoś z klimatu bo raczej mało zwykłych janków zapierdala na 3 ligę napawać się pięknem futbolu i Elana to też nigdy nie był jakiś mocno "miastowy" klub, który miał sporą rzesze zwykłych kibiców sympatyzujacych i śledzących wyniki klubu
-
Tak poza tym to oczywiście że te tereny są silnymi bastionami Elany, co najwyżej właśnie koło UMK są małe grupy Apatora, tyle tylko że tak jak ktoś tu już pisał, żeby apator mógł przetrwać w Toruniu musiał się hartować i walczyć przez co te małe grupki kibiców są dość "terytorialne" i lubią sobie po zmroku grafy pozamazywać, ewentualnie dopaść w trzech jakiegoś pojedynczego kibica Elany.
-
Jakuś czas temu widziałem gościa w kurtce Apatora w sobotę ok. 13:00 w centrum Rubinowa, tzn robił zakupy w tym markecie koło Manhattanu. Kiedyś to była Billa, teraz nie wiem.Blablabla11 pisze: ↑13.07.2024, 18:48Tak samo te barwy na Rubinkowie - ale kto je nosi? Jakieś żużlowe janki czy faktycznie chłopaki z, lub chociaż z pogranicza klimatu
To nie był Janek.
GRAMY W FINALE!
GRAMY W FINALE!
-
ee, padłeś trochę ofiarą toruńskiego marketingu ;). Fakt jest taki, że Apator to był wytępiony od upadku SNA (skazani na apator), czyli z dobre 10 lat temu, czyli na długo zanim "powstała" ME, założona już przez młodzież, która zasadniczo nie zbierała doświadczenia w walkach miejskich tylko raczej na siłowniach i salkach mma. W tym czasie jak oni dorastali to Apator na mieście przedstawiał już szczątkową siłę i to była raczej partyzantka zbieraniny kilkunastu młodych z ohio, rotek, czernikowa, jakubskiego, ogólnie porozsiewani bez konkretnych bastionów i swoich dzielnic (oprócz ohio i rotek, ale to pojedyncze zabudowania). I faktycznie ME przez dosłownie chwile miała swoje 5 minut bo zebrało się kilkunastu (w porywach do 30) mocnego chłopa, którzy coś potrenowali, polatali na solarium, zrobili sobie dziary, tylko, że był jeden problem... oni w 10 nie mieli tyle meczów i wyjazdów co jeden stary grubas z gtw i to dość szybko zostało obnażone - nie mieli korzeni na Elanie, to był tylko tymczasowy lans i błysk, moda. Właśnie dlatego Grubasy nie mieli problemy żeby i przecież wejść wpuszczeni na zakazie na trybunę Zawiszy bo to zupełnie inne historia niż te dzieciaki z ME dla których w więkoszości Elana to była 2-3 letnia chwilowa przygoda z lansem. Pojawili się znikąd i tak samo zniknęli. Oprócz kilku wyjątków oczywiście.jestesmywaszastolica pisze: ↑13.07.2024, 21:48
Heh za moich czasów to po 20 to się dopiero zaczynało prawdziwe życie na osiedlu :)
Zaś co do tematów toruńskich, to wydaje mi się, że problemem Elany stał się Wasz niesamowity progres.
Z jakiejś lokalnej ekipy, dzięki pracy kilku osób (nie tylko K, ale też starszych typów z GTW/Grubasów) mogliście śmiało konkurować z topowymi ekipami (to nie znaczy, że byliście od nich lepsi).
Dużo dało Wam mocne postawienie na młodzież, do tego praktyczne wytępienie na mieście Apatora, plus pewna moda na chuliganienie, która zapanowała w Toruniu.
To dodatkowo się zbiegło z problemami wewnętrznymi Waszego lokalnego rywala, co Was pewnie dodatkowo nakręcało.
I pewnie wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że z lokalnej ekipy - która siłą rzeczy może więcej (bo i psy mają w nią bardziej wyjebane i inne ekipy nie mają aż takiej zajawki na nich), zaczęliście robić jakichś typów co niby mają rozdawać karty (słynny wywiad, oświadczenia, grafiki). To wszystko siłą rzeczy powodowało i pewne kwasy w ekipie, wożenie się, olanie młodzieży (ktoś tam ode bywał w Toruniu i mówił, że do czasu KK to mieliście duże ciśnienie - zarówno na treningu młodych, wspieranie ich i ogólnie nakręcanie do chodzenia na mecze)
Żeby nie było wiem, że kibic z dala się nie wpierdala, ale napisałem jak to widzę z jakiegoś tam dystansu, w sumie bez większej napinki (co mi się rzadko zdarza hahaha)
-
W kwestii przejmowania osiedli przez Apator. Jak obecnie wygląda sytuacja West Thorn? Kiedyś najmocniejsze osiedla Apatora, następnie całkowicie wybite i przejęte przez Elanę. A jak sytuacja wygląda obecnie?
-
Rotki to jest potoczna nazwa na całe osiedle Rubinkowo II czy tylko jakąś jego konkretną część?
-
-
Tu się wychowałem więc myślę że mogę się wypowiedzieć. West thorn można powiedzieć że się skończył mniej więcej tak jak skończyło się SNA. To były czasy kiedy ludzie z Apatora zaczęli wyjeżdżać za granicę, Koszary i Gagarina z mocnym wsparciec starszych z Elany zaczęli tępić tych co zostali, młodzi zaczęli się przerzucać na Elane. Mniej więcej każdy wie w jaki sposób K. Wybili chuliganke z głowy elanowcy. Klub bokserski w którym trenował W. Z Apatora i kilku jeszcze chlopakow w gimnazjum 22 przestał istnieć. Głównie do tego przyczyniła się emigracja i to się zbiegło w czasie z wymianą pokoleń. Obecnie widać i tutaj odrodzenie Apatora. Co do samej Elany myślę że te celebryctwo i interesy zniszczyły ich od środka. Wiem że swego czasu był konflikt K z chłopakami z rolniczej i K zabronił swoim kolega się trzymać z chłopakami z Rolniczej. Znam kilku chłopaków z Elany którzy odbili od chuliganki po tym jak K sodowa uderzyła do głowy. Na starym bydgoskim widać młodych chłopaków którzy trenują w parkach itp, boksują że starszymi chłopakami no ale zobaczymy. Myślę że właśnie dużo czynników się na Elanie zbiegło w czasie i jest jak jest.
-
Na Bydgoskim mają też chyba jakąś salke do sztuk walki z tego co kojarzę, nie wiem czy myślę o Pomorzaninie czy coś jescze tam jest, ale to też pewnie wpływa na siłę rażenia okolicy bo lokalne chłopaki mają gdzie trenować. Tym bardziej dziwią mnie te przekreślone wrzuty Elany na Broniewskiego. Swoją drogą myślałem, że Apator odbił się gdzieś tam od Legii z Chełmży, ale niby nadal dobre kontakty utrzymane i z Chełmżą i Brodnicą.
-
Tak, jest hala olimpijczyk gdzie treningi ma sekcja bokserska Pomorzanina, kiedyś jeszcze był Ring wolny ale nie wiem czy dalej istnieje. W Pomorzaninie kiedyś trenowało kilku młodych chłopaków z Apatora ale ze hala położona w rejonie mocnej ekipy Elany na bydgoskim to wiadomo że ciężko pewnie było im chodzić.Blablabla11 pisze: ↑14.07.2024, 17:45Na Bydgoskim mają też chyba jakąś salke do sztuk walki z tego co kojarzę, nie wiem czy myślę o Pomorzaninie czy coś jescze tam jest, ale to też pewnie wpływa na siłę rażenia okolicy bo lokalne chłopaki mają gdzie trenować. Tym bardziej dziwią mnie te przekreślone wrzuty Elany na Broniewskiego. Swoją drogą myślałem, że Apator odbił się gdzieś tam od Legii z Chełmży, ale niby nadal dobre kontakty utrzymane i z Chełmżą i Brodnicą.
-
Z czystej ciekawości mam dwa pytanka. Skąd na Rotkach i Czeczeni Apator? Bo jak dobrze rozumiem te dwa rejony to Rubinkowo? MotoArena jest po drugiej części Torunia i wcześniej myślałem, że to jakieś rejony bliżej ich stadionu.
Drugie pytanie, to są kibice zorganizowani jakiś innych drużyn w Toruniu? Kiedyś trafił nam się typek w smyczce Lecha i z tego co mówili chłopaki z Elany to, że pewnie był z osiedla Wrzosy.

-
Jeśli chodzi o rotki Czeczenie itp to chyba od zawsze. Jak tu ludzie zaczęli mieszkać to wszyscy na zuzel chodzil a na Elane chyba jeszcze nikt i tak zostało z pokolenia na pokolenie. Co do drugiego pytania. Kiedyś coś sobie Zawisza ubzdurała o FC Toruniu i raz gdzieś chyba na rubinkowie pojawił się herb na śmietniku Zawiszy ale to był krotki epizod. Jeśli chodzi o szczegóły niech ktoś poprawi Jeśli się mylę w tej kwestii. Ostatnio na mieście zaczęły się pojawiać napisy i niskiej jakości grafy TKH Toruń ale zostały zamazane.Thor1910 pisze: ↑14.07.2024, 21:19Z czystej ciekawości mam dwa pytanka. Skąd na Rotkach i Czeczeni Apator? Bo jak dobrze rozumiem te dwa rejony to Rubinkowo? MotoArena jest po drugiej części Torunia i wcześniej myślałem, że to jakieś rejony bliżej ich stadionu.
Drugie pytanie, to są kibice zorganizowani jakiś innych drużyn w Toruniu? Kiedyś trafił nam się typek w smyczce Lecha i z tego co mówili chłopaki z Elany to, że pewnie był z osiedla Wrzosy.
-
Zrobiłem kibicowską mapę Torunia. Póki co wersja wstępna, więc jak coś się nie zgadza to piszcie co poprawić.
[link]
[link]
Kibicowskie mapy - Kraków, Śląsk, Łódź, Podkarpacie, Toruń, Tczew
https://www.kibice.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=37085&start=80#p1445021
https://www.kibice.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=37085&start=80#p1445021
-
c*** kogo obchodzą te twoje mapki. Pokażesz je kolegom 1 września w szkole.
-
Podczas turnieju Apatora, Elana była chętna również się dołączyć do zabawy jednakże wiadomo kto przeszkodził i był mocno obstawiony przez policję. Czy podczas Mucha Cup, Apator będzie również chętny do udziału w turnieju? Czy jak to zwykle bywa będą ukryci w kanałach?
-
No jasne, na Elane, Wisłe, Ruch, Widzew, Stal, KKS, Karpaty, Oswięcim itd ma wpasc Apator ze Startem i Dyskobolia? W jakiej Ty bajce zyjesz?!
Wrogzly pisze: ↑16.07.2024, 04:57Podczas turnieju Apatora, Elana była chętna również się dołączyć do zabawy jednakże wiadomo kto przeszkodził i był mocno obstawiony przez policję. Czy podczas Mucha Cup, Apator będzie również chętny do udziału w turnieju? Czy jak to zwykle bywa będą ukryci w kanałach?
-
Przez chwilę Skarpa była nawet bardziej Elanowska. Mieli nawet solidną ekipę GPS, ale obecnie osiedle jest dominowane przez Apatora w 100%. Nawet na tych terenach, gdzie Elanowcy rozdawali karty (Witosa, Olimpijska) jest więcej Apatora, niż niedobitków GPS.Wrogzly pisze: ↑13.07.2024, 19:40Był czas że na Skarpie Apator prawie wyginął. Spokojnie, Toruń to miasto gdzie co 5 lat Apator coś tam zaczyna działać aż nagle przychodzi pokolenie Elany i Apator znika do podziemi. Tak jak wyżej było napisane 2~3 lata okażą się kluczowe ale ja sądzę że Elana się odrodzi.
-
Jakie ekipy były obecne na Mucha Cup 2024?