Kibolsko Miasta Warmii i Mazur

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
N'08

Re: Kibolsko Miasta Warmii i Mazur

Post autor: N'08 » 01.08.2024, 05:34

plemplem81 pisze:
18.07.2024, 07:33
Przewijały się w tym temacie z lat wcześniejszych nazwy różnych miejscowości mazurskich, jednakże ciekawi mnie kilka spraw - może ktoś ma wiedzę w temacie i jest w stanie rozwiać wątpliwości:
1) W którym momencie kibice z miejscowości Pisz zaprzestali wspierać Lechię Gdańsk? Tworzyli dość solidne podwaliny fan clubowe ze swoją flagą na trybunach Lechii. Obecnie Pisz to ważna składowa Mazurskiej Arki, zatem powstaje od razu pytanie - kiedy rozpoczęto tam kibicować Arce i czy stało się to samoistne czy swój wkład (nie do końca pokojowy) w tą zmianę kursu mieli kibice z nieodległej miejscowości Ruciane-Nida (zdominowanej przez wiarę w Arkę Gdynia)?
2) Miejscowość Reszel może się wciąż pochwalić działającym ruchem kibicowskim. Fani Orląt na wyposażeniu mają dwie solidne flagi:
Obrazek
Czy to grupka kibiców aktualnie sympatyzująca z kimś większym? Nieco ponad 10 km na wschód znajduje się Kętrzyn, gdzie odżywa ruch kibicowski po latach niebytu - czy Granica tam ma swoje wpływy?

3) Miejscowość Ryn znajduje się na styku strefy wpływów kibicowskich Stomilu Olsztyn (Mrągowo), Legii Warszawa (Giżycko), Mazurskiej Arki (Pisz) oraz przede wszystkim Granicy Kętrzyn. Czy to miasto jest w czyimś władaniu czy to strefa niczyja? Miejscowość przepiękna, malowniczo położona, zawsze z jakimś tam potencjałem (3 tysiące mieszkańców), a na murach totalna posucha, bez żadnych śladów kibicowskich.
Orlęta Reszel z Granicą Kętrzyn nie mają nic wspólnego.

Podkreślić trzeba, że są to miasta położone blisko siebie i czuć lokalną niechęć i animozje Reszla w stosunku do Kętrzyna, jako większego i bogatszego sąsiada. Odkąd pamiętam (99/00) utarczki między tymi miastami bywały na różnych polach - koncerty hiphopowe, festiwale, imprezy lokalne itd.

Z tego co mi też wiadomo to conajmniej kilkukrotnie w przeszłości Granica wjeżdżała Orlętom na mecze.

Zajawka na kibicowanie była tam (Reszlu) duża ale brak jest ciągłości. Reszel mimo całego swego uroku (kto nie był - polecam) to nie jest miasto dla młodych ludzi, którzy wybierają bliższą lub dalszą emigrację zarobkową niż wegetację w "poczekalni dusz". A to wszystko raczej nie wpływa dodatnio na istnienie i rozwój ruchu kibicowskiego.

Z ciekawostek mogę dodać, że swojego czasu kibice Orląt Reszel mieli sympatie i zapatrywania prowarszawskie - chodzi o ten drugi klub ze stolicy - Legia Warszawa. :)

iparts.pl
kmwtwpdk

Post autor: kmwtwpdk » 01.08.2024, 08:41

TypowyJanekKibic pisze:
31.07.2024, 20:45
A co się stało w Iławie? Niby fc Lechii Gdańsk a kilkanaście osób z Iławy na poniedziałkowym meczu Arki Z ŁKSem

Proszę się nie nabijać z Iławy i Jezioraka bo z nimi to jak w sinusoidzie i za rok mogą być fan clubem waszej ekipy :))oni są śmiechem i przykładem dla wszystkich jak można stać się Światem według Kiepskich polskiej sceny kibolskiej.Założyciel fan clubu Lechii w Iławie nie dość,że dojebane miał w papierach to po odsunięciu go z Lechii zmienił miejscówkę na Warszawę i pojawią się w teledyskach ciemnej strefy oraz w towarzystwie Legionistów.

K_89

Post autor: K_89 » 04.08.2024, 00:14

baryn pisze:
19.08.2019, 20:59
Zatoka Braniewo- Błękitni Orneta na meczu około 20-30 osób z Ornety ,ekipa pro Legijna odpalają race , mają szaliki dopingują na meczu,co ciekawe u nich nie ma dopingu być może tylko zebrali się na Braniewo, kiedyś za dawnych lat była kosa pomiędzy dwiema drużynami ,a miastami tj.Arka Braniewo i Legia Orneta .Mam nadzieję , że doping u nich zagości i będą jeździć za swoją drużyną bo na tej pustyni kibicowskiej gdzie są 2-3 ekipy jeżdżące coś się będzie działo
Potwierdzam. Pamiętam, gdy zacząłem interesować się klimatem - przełom XX i XXI wieku - przeglądałem pradawny portal kibicowski "Kibice.PL" i natrafiłem wówczas na foty i info dot. Zatoki Braniewo. Nie byłem wówczas świadomy, że takie małe ekipy też istnieją, więc zdobyli w ten sposób moją atencję. Pamiętam, że wspomniany portal podawał informacje, iż wtedy mieli zgodę z Mazurem Pisz (na jednym meczu ligowym byli jedyną dawno nie widzianą ekipą przyjezdną i to wystarczyło to przybicia z nimi zgody ;)), układ z Wartą Poznań (którą często pozdrawiali w swoich relacjach) oraz - tak jak napisałeś - kosę z Błękitnymi Orneta, a młyn określono na 0-15. Na zdjęciach ekipy rzucały się w oczy szale Arki oraz... flaga Legii na płocie do góry kołami (taka prosta, nazwa klubu w barwach, która na Łazienkowskiej pewnie nigdy nie wisiała). Na innymi ujęciu owa flaga jarała się jako centralna dekoracja zdjęcia grupowego. Zapewne owe płótno zostało przejęte od Ornety. Niestety dziś te zdjęcia (przynajmniej dla mnie) są nie do odtworzenia.

W późniejszym czasie miało tam dojść do zmiany kadrowej i na trybuny wejść miał miejscowy.... FC Olimpii Elbląg. Za co zostali skarani przez Stomil wykrojeniem im sektorówki oraz głównej i najstarszej flagi, która widocznie nie odeszła wraz ze starą ekipą.

Obrazek

Podobno dzisiaj dalej działają, a temat Arki wcale się nie skończył, przez co zaliczyli jakiś czas temu wjazd ekipy Lechii.

Jeżeli coś przekręciłem to proszę o dementi.
Better Dead Than Red...

htsk4

Post autor: htsk4 » 04.08.2024, 09:31

Podobno dzisiaj dalej działają, a temat Arki wcale się nie skończył, przez co zaliczyli jakiś czas temu wjazd ekipy Lechii.
Był to wjazd nie tyle Lechii,ile ekip z rodziny,czyli Iławy i Starogardu Gdańskiego.
Good Night Left Side

plemplem81

Post autor: plemplem81 » 04.08.2024, 09:45

K_89 pisze:
04.08.2024, 00:14
układ z Wartą Poznań (którą często pozdrawiali w swoich relacjach)
Nie tylko Warciarzy werbalnie pozdrawiali, oni faktycznie mieli bliskie relacje:

Obrazek
K_89 pisze:
04.08.2024, 00:14
Na zdjęciach ekipy rzucały się w oczy szale Arki oraz... flaga Legii na płocie do góry kołami (taka prosta, nazwa klubu w barwach, która na Łazienkowskiej pewnie nigdy nie wisiała). Na innymi ujęciu owa flaga jarała się jako centralna dekoracja zdjęcia grupowego. Zapewne owe płótno zostało przejęte od Ornety. Niestety dziś te zdjęcia (przynajmniej dla mnie) są nie do odtworzenia.
Pewnie mowa jest o tej fladze:

Obrazek
Obrazek

qwerty88

Post autor: qwerty88 » 04.08.2024, 20:42

A w Giżycku coś się dzieje kibicowsko ?

Ziomeczek2727

Post autor: Ziomeczek2727 » 04.08.2024, 20:48

TypowyJanekKibic pisze:
04.08.2024, 20:32
Ziomeczek2727 pisze:
31.07.2024, 22:47
TypowyJanekKibic pisze:
31.07.2024, 20:45
A co się stało w Iławie? Niby fc Lechii Gdańsk a kilkanaście osób z Iławy na poniedziałkowym meczu Arki Z ŁKSem
Te kilkanaście osób to po stronie Arki czy Łksu?
Na sektorach gospodarzy.
A to ciekawe,masz może jakąś fotkę?

(L)Warsaw

Post autor: (L)Warsaw » 08.08.2024, 07:58

plemplem81 pisze:
19.07.2024, 11:13
Trochę dziwne to, o czym piszesz w kwestii miasta Pisz i kibiców Arki stamtąd w relacji do poniższych 3 zdjęć:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Widać, że piszesz z dużą pewnością siebie, wnioskuję więc, że temat znasz z pierwszej ręki. Z jakiej jesteś ekipy?
Dwa tygodnie temu byłem w Piszu na weselu kuzyna. Żadnych śladów kibicowskich nie stwierdziłem, chociaż parę lat temu dało się takie dojrzeć. Chociaż na osiedlach można się natknąć na takie kwiatki

https://zapodaj.net/plik-9fmXZwFdFh

Foremny

Post autor: Foremny » 30.09.2024, 12:19

TypowyJanekKibic pisze:
29.09.2024, 23:04
Informuje co następuje.

GKS wikielec Hooligans dominuje coraz bardziej. Motor Lubawa, Jeziorak Iława i Sokół Ostróda odmawiają walki, Drwęca Nowe miasto ucieka.
W jakim świecie żyjesz oprócz internetowego? W Lubawie nie ma żadnego składu oprócz paru lokalnych ćpunków, Iława wiadomo, że Jeziorak nic już nie znaczy od wejścia pod but Lechii, Sokół Ostróda...Serio? Oni dali wyciągnąć podczas oprawy chłopa spod sektorówki i nikt nic nie zrobił, a Drwęca to chyba po Stomilu i Mazurze jest na 3 miejscu na Warmii, takie odnieść można wrażenie, że w ostatnich latach duży progress

BillHodges

Post autor: BillHodges » 14.10.2024, 09:14

Zatoka Braniewo - Motor Lubawa (12.10.24)

„Dobre kibolsko spotkanie w Braniewie. Na stadionie wysoka frekwencja, gospodarze z pokazem ultras. Gości ponad stówka dyszek. Co ciekawe od pierwszych minut bluzgaterka a po chwili przyjezdni postanowiły wyjaśnić sobie co nieco z miejscowymi ręcznie na bieżni. Jednakże szybki wjazd psiarzy zapobiegł konfrontacji a jedna osoba nie powróciła już na trybuny.”

Mógłby ktoś po krótce opisać obecną sytuację w Braniewie ?

Spaacerowicz

Post autor: Spaacerowicz » 14.10.2024, 09:49

BillHodges pisze:
14.10.2024, 09:14

„Dobre kibolsko spotkanie w Braniewie. Na stadionie wysoka frekwencja, gospodarze z pokazem ultras. Gości ponad stówka dyszek. Co ciekawe od pierwszych minut bluzgaterka a po chwili przyjezdni postanowiły wyjaśnić sobie co nieco z miejscowymi ręcznie na bieżni. Jednakże szybki wjazd psiarzy zapobiegł konfrontacji a jedna osoba nie powróciła już na trybuny.”
Czyli 1000?

Foremny

Post autor: Foremny » 14.10.2024, 10:26

BillHodges pisze:

Motor zebrał ludzi z 4 czy 5 klubów na jeden wyjazd w sezonie i szaleństwo, a u siebie na wsi pod miotłą

BillHodges

Post autor: BillHodges » 14.10.2024, 10:27

Spaacerowicz pisze:
14.10.2024, 09:49
BillHodges pisze:

Czyli 1000?
To już pytanie do autora powyższego tekstu, dlatego dałem cudzysłów bo cytowałem z fp Władcy Trybun 😄

yalla

Post autor: yalla » 14.10.2024, 11:54

Foremny pisze:
14.10.2024, 10:26
BillHodges pisze:

Motor zebrał ludzi z 4 czy 5 klubów na jeden wyjazd w sezonie i szaleństwo, a u siebie na wsi pod miotłą
Pod czyją niby miotłą? Motor normalnie działa, wystawia młyn u siebie, jeżdżą na mecze Legii (też jej sekcje). O czym Ty mówisz?

HalaMadrid06

Post autor: HalaMadrid06 » 14.10.2024, 23:25

Polonia Lidzbark jakkolwiek działa? Mlyn u siebie chociaz?

All_excuseme

Post autor: All_excuseme » 31.10.2024, 10:06

yalla pisze:
14.10.2024, 11:54
Foremny pisze:
14.10.2024, 10:26
BillHodges pisze:

Pod czyją niby miotłą? Motor normalnie działa, wystawia młyn u siebie, jeżdżą na mecze Legii (też jej sekcje). O czym Ty mówisz?
A czy nie jest przypadkiem tak, że Drwęca od lat, z różną częstotliwością ośmiesza ich zarówno u siebie, jak i w Lubawie? Nie mówiąc już o Jezioraku, który na przestrzeni lat wykroił im chyba wszystkie możliwe flagi - ostatnio w sposób wręcz groteskowy, wchodząc do klatki i ściągając fanę z płotu?

plemplem81

Post autor: plemplem81 » 31.10.2024, 10:29

qwerty88 pisze:
04.08.2024, 20:42
A w Giżycku coś się dzieje kibicowsko?
Chodziły słuchy, że lokalne Mamry miały się zorganizować bardziej od początku obecnego sezonu, ale słabo to wyszło. Ich najlepszy czas to okolice 2016 roku.

Obrazek

W mieście sympatie prolegijne.
All_excuseme pisze:
31.10.2024, 10:06
A czy nie jest przypadkiem tak, że Drwęca od lat, z różną częstotliwością ośmiesza ich zarówno u siebie, jak i w Lubawie?
Nawet nie przypadkiem... Drwęca w ostatnich latach poczyniła gigantyczny progres i fani z Lubawy o tym mogą najlepiej zaświadczyć. W jednym z zimowych wydań "TMK" ukaże się wywiad z ekipą Drwęcy Nowe Miasto Lubawskie - sporo na temat tej lokalnej kosy jest opowiedziane. Cieszy natomiast, i to bardzo, powrót ekipy Motoru Lubawa do żywych - i to tak z przytupem. Oby już na stałe. Będzie w regionie dużo ciekawiej.
Obrazek

tak tylko pytam

Post autor: tak tylko pytam » 02.11.2024, 17:00

All_excuseme pisze:
31.10.2024, 10:06
Nie mówiąc już o Jezioraku, który na przestrzeni lat wykroił im chyba wszystkie możliwe flagi - ostatnio w sposób wręcz groteskowy, wchodząc do klatki i ściągając fanę z płotu?
No właśnie, zna ktoś dokładną liczbę tych skrojonych flag przez te wszystkie lata ?

ślusarz

Post autor: ślusarz » 02.11.2024, 17:47

Drwęca na przestrzeni lat olbrzymi progres jak na miasto 30 tysięczne. Patrząc po zdjęciach mam przed oczami ich w Poznaniu przed kilkunastoma laty.Lech wbił im do klatki aby zajebał flagi a oni wspieli się i wisieli na ogrodzeniu żeby nie zaliczyć oklepu.

A po sąsiedzku Jeziorak z historią podobną jak Drwęca ale tu zjazd na dół. Miasto podobnej wielkości, kosa ze wszystkimi stomilowskimi miastami na około, jakieś mniejsze lub większe akcje z Elaną gdzie pamiętam obili Olimpie Elbląg i Górnik Konin. Teraz chyba tylko jeżdżenie na Lechię im zostało bo o Jezioraku długo nic nie słychać.

Lubawa może mógłby ktoś przybliżyć skąd się tam wzięła zajawka na Legię, może orzez te same barwy? Mi się wydawało, że jakieś kilkanaście lat temu oni jeździli na Stomil, robiąc tak pozłości sąsiadującej Iławie, nawet będąc tam przejazdem widziałem jakieś napisy pro Olsztyńskie.

Opiszę ktoś Pasłęk bo z poprzednich lat kojarzę flagę Stomilu ale obecnie jest tam chyba tylko Olimpia Elbląg?

Ja tylko przejazdem

Post autor: Ja tylko przejazdem » 03.11.2024, 14:57

Chłopie skąd ty wziąłeś te 30 tys? Każde oficjalne źródło podaje liczbę trzykrotnie mniejszą od tej, którą napisałeś.

trzecigarnitur

Post autor: trzecigarnitur » 03.11.2024, 16:29

ślusarz pisze:
02.11.2024, 17:47
Drwęca na przestrzeni lat olbrzymi progres jak na miasto 30 tysięczne. Patrząc po zdjęciach mam przed oczami ich w Poznaniu przed kilkunastoma laty.Lech wbił im do klatki aby zajebał flagi a oni wspieli się i wisieli na ogrodzeniu żeby nie zaliczyć oklepu.

A po sąsiedzku Jeziorak z historią podobną jak Drwęca ale tu zjazd na dół. Miasto podobnej wielkości, kosa ze wszystkimi stomilowskimi miastami na około, jakieś mniejsze lub większe akcje z Elaną gdzie pamiętam obili Olimpie Elbląg i Górnik Konin. Teraz chyba tylko jeżdżenie na Lechię im zostało bo o Jezioraku długo nic nie słychać.

Lubawa może mógłby ktoś przybliżyć skąd się tam wzięła zajawka na Legię, może orzez te same barwy? Mi się wydawało, że jakieś kilkanaście lat temu oni jeździli na Stomil, robiąc tak pozłości sąsiadującej Iławie, nawet będąc tam przejazdem widziałem jakieś napisy pro Olsztyńskie.

Opiszę ktoś Pasłęk bo z poprzednich lat kojarzę flagę Stomilu ale obecnie jest tam chyba tylko Olimpia Elbląg?
w Lubawie zawsze byla Legia, ale jezdzili tez na Olimpie E. czy Sparte Brdonica. A tereny Stomilu w tamtym rejonie koncza sie max na Ostrodzie

baryn

Post autor: baryn » 12.01.2025, 13:12

W Pasłęku jest fc Olimpii Elbląg o Stomilu cisza chyba wymarli choć coś się zaczęło dziać na Polonii Pasłęk . Lubawa zawsze tam była Legia są tam też jednostki Prostomilowskie ,ale raczej w uśpieniu. Drwęca z kolei duży progres dobre zgody I liczby w młynie choć na wyjazdy nie jeżdżą wszędzie od jakiegoś czasu utrzymują wysoki poziom

ODPOWIEDZ