Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany
-
Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Południe to kolebka kibicowska Cracovii ,ale jest tam także silna Wisła musi taka być aby poradzić sobie z większą ilością przeciwnika. Bieżanów jak ktoś napisał to raczej echa przeszłości ekipy mocnych wrażeń ale tak samo jest z Prokocimem ,oczywiście nie w takiej skali i nawet tam są Wiślacy .
Co do Wisły to napewno min. Płaszów Stary i część Qrdwanowa .
Analogiczna sytuacja jest na północy gdzie to Wisła rządzi ale pasy mają mocne bastiony na Siemaszkach oraz Krowodrzy Górka (XXX -lecia)kiedyś wydawało się że topka ich osiedli ,nie wiem jak jest obecnie .
Azory to skomplikowany temat ,tam biznesy zniszczyły ruch kibicowski ale pikniki raczej za Wisłą.
Paradoksem Krakowa jest to że kiedy Wisła osiągała swoje szczyty piłkarskie i jeśli chodzi o ultra to także lepiej to wyglądało niż u rywala to Cracovia była najsilniejsza na ulicy , teraz kiedy Wisła ugrzęzła w pierwszej lidze to mimo wszystko jest bardziej aktywna na ulicy z lepszymi perspektywami więcej młodych a to im głównie chce się w to bawić chodź to propaganda że główną ekipą to dzieciaki , subiektywne zdanie bo oczywiście nie mam kamer na każdym rogu ulicy ani nie znam wszystkich ludzi z Krakowa więc ocena jest trudna .
Na NH Pasy mniej aktywne niż Wisła ,chyba największy zjazd jeśli chodzi o ich siłę ,co do Hutnika się nie wypowiadam bo świetnie w tym temacie są opisane przez ich samych .
Co do Wisły to napewno min. Płaszów Stary i część Qrdwanowa .
Analogiczna sytuacja jest na północy gdzie to Wisła rządzi ale pasy mają mocne bastiony na Siemaszkach oraz Krowodrzy Górka (XXX -lecia)kiedyś wydawało się że topka ich osiedli ,nie wiem jak jest obecnie .
Azory to skomplikowany temat ,tam biznesy zniszczyły ruch kibicowski ale pikniki raczej za Wisłą.
Paradoksem Krakowa jest to że kiedy Wisła osiągała swoje szczyty piłkarskie i jeśli chodzi o ultra to także lepiej to wyglądało niż u rywala to Cracovia była najsilniejsza na ulicy , teraz kiedy Wisła ugrzęzła w pierwszej lidze to mimo wszystko jest bardziej aktywna na ulicy z lepszymi perspektywami więcej młodych a to im głównie chce się w to bawić chodź to propaganda że główną ekipą to dzieciaki , subiektywne zdanie bo oczywiście nie mam kamer na każdym rogu ulicy ani nie znam wszystkich ludzi z Krakowa więc ocena jest trudna .
Na NH Pasy mniej aktywne niż Wisła ,chyba największy zjazd jeśli chodzi o ich siłę ,co do Hutnika się nie wypowiadam bo świetnie w tym temacie są opisane przez ich samych .
-
Azory - tego osiedla nie ma kibicowsko.
Siemaszki to samo.
Siemaszki to samo.
-
Patrząc po nicku, to kiedy Ty się rodziłeś to takie sytuacje miały miejsce. Przerzucały się całe osiedla, tzn osiedla. najmocniejsze osoby, potem reszta. Od Cracovii szła siła i działania o jakich nikt nigdy nie miał pojecia. Szkoda to pisac poraz 150 w tym temacie. Bylo jak bylo, po co do tego wracać jak cały Kraków to teraz jedno bagno kibicowskie jeśli chodzi o ulice.Malolat_93 pisze: ↑04.06.2025, 14:48Bo nie chce wierzyć że kibolska cześć przerzuca się z taką łatwością na ekipę która wcześniej z nożem w ręku ganiała?Czerwiec_76 pisze: ↑04.06.2025, 14:36Czy może ktoś opisać jak wygląda mapa kibicowska Wisły na południu Krakowa? Które osiedle jest najsilniejsze oraz czy to prawda, że os.Bieżanów kiedyś tak silny bastion Wisły zostaje przejmowane przez Pasy?
-
Z tym że ja mogę zrozumieć zdziwienie ludzie z "normalnych" miast, że przerzucanie ekip jest dziwne.
Dlatego klimat krakowski jest ewenementem na skalę kraju, a pewnie i świata, że czasem w topce chuliganki sprzętowej biega chłop, który kiedyś był w topce chuliganki ale z drugiej strony.
Neo, Dyduch, itd...
Dla niektórych to brzmi jak z filmu, co do którego chuligany by powiedziały, że scenarzystę jednak popierdoliło :)
Dlatego klimat krakowski jest ewenementem na skalę kraju, a pewnie i świata, że czasem w topce chuliganki sprzętowej biega chłop, który kiedyś był w topce chuliganki ale z drugiej strony.
Neo, Dyduch, itd...
Dla niektórych to brzmi jak z filmu, co do którego chuligany by powiedziały, że scenarzystę jednak popierdoliło :)
-
Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30-tu lat
Ile członków z obecnej bandy 'dfh' ganiało z nożami 'craxę' w czasach prawdziwych 'devils' z 1998 r., kochanko 'po-jeba' od tüSSka, tzw. poTRZASKa?kupaWnachio pisze: ↑05.06.2025, 08:02Z tym, że ja mogę zrozumieć zdziwienie ludzi z "normalnych" miast, bo przerzucanie ekip jest dziwne.
Dlatego klimat krakowski jest ewenementem na skalę kraju, a pewnie i świata, że czasem w 'topce' chuliganki sprzętowej biega chłop, który kiedyś był w 'topce' chuliganki, ale z drugiej strony.
Neo, Dyduch, skopek itd. ...
Dla niektórych to brzmi jak z filmu, co do którego zwykli chuligani by powiedzieli, że scenarzystę jednak 'popierdoliło'. :)
-
idź zagłosuj na trzaskowskiego cioto jebana z internetu i się nie udzielajkatanaczio pisze: ↑05.06.2025, 08:02Z tym że ja mogę zrozumieć zdziwienie ludzie z "normalnych" miast, że przerzucanie ekip jest dziwne.
Neo, Dyduch, itd...
-
Nie no nie przesadzaj, Azory są zdemolowane tą wojną, ale tam Wisła się powoli odradza.Natomaist Siemaszki i XXX Lecia mocno się trzymają po stronie Pasów.
Hutnik Nowa Huta
-
Przecież Dyduch to cipsko na liścia. Na Wiśle był znaczącą postacią?katanaczio pisze: ↑05.06.2025, 08:02Z tym że ja mogę zrozumieć zdziwienie ludzie z "normalnych" miast, że przerzucanie ekip jest dziwne.
Neo, Dyduch, itd...
-
Bieżanów, to przerzucają od jakiś 5 lat, nawet założyli sobie profil Cracovia Bieżanów, pytanie (retoryczne) czy pasiaki z Bieżanowa latają po osiedlu w barwach czy tylko prężą się groźnie do zdjęć na fb. Pomimo, że to pustynia kibicowska, to jak widać nie tak łatwo przejąć osiedle. Może to brak w tym wiekszego interesu (dragi), a może po prostu brak jaj u małolatów spod szyldu Cracovia Bieżanów, bo będąc na Bieżanowie jakoś nie widać, żeby coś się zmieniło, poza tym że można sobie spokojnie przejść przez osiedle, a kiedyś byłyby nieprzyjemności po samym przekroczeniu granicy.Czerwiec_76 pisze: ↑04.06.2025, 14:36Czy może ktoś opisać jak wygląda mapa kibicowska Wisły na południu Krakowa? Które osiedle jest najsilniejsze oraz czy to prawda, że os.Bieżanów kiedyś tak silny bastion Wisły zostaje przejmowane przez Pasy?
-
Takich jak on było setki, za to medialnie się pojawił się w głupiej gazecie krakowskiej czy innym gównie wyborczym...Andrzej Kolikowski pisze: ↑06.06.2025, 23:15Przecież Dyduch to cipsko na liścia. Na Wiśle był znaczącą postacią?
Pomachał chudymi łapami w filmiku na derbach i co z tego ?
Gdzie teraz jest on, wszyscy raperzy u których był w teledyskach ?
Zycie go chyba szybko zweryfikowało. 10 razy lepsi biegali po Krakowie i też już ich nie ma, mimo że mieli, honor i zasady.
-
Aktualnie i tak pogoniony, więc karierę zrobił po chuju. Ilu już było takich, którym obiecywali "hajs do końca życia" a teraz po odsiadkach próbują gdzieś dorobić parę groszy.
A na Azorach jedyne co się odradza to nowe pokolenie biegających z 60. Tam i na Prądniku mają swój raj.
A na Azorach jedyne co się odradza to nowe pokolenie biegających z 60. Tam i na Prądniku mają swój raj.
-
dlatego najwiekszym wygranym tej zabawy zawsze jest ten kto w pore odbije od tematuhalodrol pisze: ↑07.06.2025, 09:18Aktualnie i tak pogoniony, więc karierę zrobił po chuju. Ilu już było takich, którym obiecywali "hajs do końca życia" a teraz po odsiadkach próbują gdzieś dorobić parę groszy.
Prosiła żebym pokazał jej Kraków,
Puścił chłopaków z baraków i zabrał na Legia-Raków
Puścił chłopaków z baraków i zabrał na Legia-Raków
-
Podałem go jako książkowy przykład sytuacji, której za c**** nie mogą ogarnąc w innych miastach, czyli zawodnik biegający u jednych "zmienia" barwy klubowe i jest z tego dumny, nowi koledzy są z tego dumni i zbija z nimi piątki, choć kiedyś przed nimi spierdala / gonił ich.Andrzej Kolikowski pisze: ↑06.06.2025, 23:15Przecież Dyduch to cipsko na liścia. Na Wiśle był znaczącą postacią?
Gwiazdą Wisły to on nie był, ale przypadkowym też nie, bo gdy zrozumiał, że jednak Cracovia pany, to maczał palce w paru historiach, które rzutowały na kibicowską mapę Krakowa.
-
Ciekawy jestem czy ktokolwiek z KSC, którzy się tu wypisują, oczywiście mowa o starszych niż 20-25 lat zna sytuację, gdy Neo na początku swojej błyskawicznej kariery przerzuta pod okiem metala został zaproszony z innymi do Poznania a tam... na jakiejś imprezie zajebał jakiś telefon i portfel :D Metal stawał na głowie żeby to odkręcić.
-
Ja to ciekaw jestem jak na to charakterny lech czy łks że tyle pajaców na cracovii w tym najnowszy nabytek z dywizjonu śmieszne to jest bo tacy ludzie pierwsi mówią o jakiś wyimagowanych zasadach a takie kurestwo za pieniądze obok siebie mająhalodrol pisze: ↑07.06.2025, 11:17Ciekawy jestem czy ktokolwiek z KSC, którzy się tu wypisują, oczywiście mowa o starszych niż 20-25 lat zna sytuację, gdy Neo na początku swojej błyskawicznej kariery przerzuta pod okiem metala został zaproszony z innymi do Poznania a tam... na jakiejś imprezie zajebał jakiś telefon i portfel :D Metal stawał na głowie żeby to odkręcić.
-
Zasady i honor to są w książkach o zorganizowanej przestępczości z południa Włoch; reszty nie dotyczy ;)
-
Dobre asy tu pisza a najlepsze to internetowe szmacisko harodrol co trzymalo kciuki za konfidenta malpe
weze napisz swoja ksywe to się przekonasz czy Dyduch jest pogoniony i na liścia chyba nie braknie ci odwagi
weze napisz swoja ksywe to się przekonasz czy Dyduch jest pogoniony i na liścia chyba nie braknie ci odwagi
-
Swoją drogą czy Dyduch nie był porwany i gwałcony?
-
-
Mądrego miło posłuchać.obserwator17 pisze: ↑07.06.2025, 09:42
dlatego najwiekszym wygranym tej zabawy zawsze jest ten kto w pore odbije od tematu
Nawet i w książkach opisane jest inaczej.katanaczio pisze: ↑07.06.2025, 11:52Zasady i honor to są w książkach o zorganizowanej przestępczości z południa Włoch; reszty nie dotyczy ;)
Pojawiają się pieniążki grube wyroki i wszyscy kapują, czy to Wisła czy Cracovia czy ruch czy GKS czy ktokolwiek.
Czas "Omerty" minął. Mozecie tu pisać co chcecie...Na pewno w każdej ekipie jest grypa sztywniaków którzy do końca dadzą radę ale ostatnie lata pokazują jak to wygląda.
najlepsze jest i tak to że ludzie kupują książki masy czy innych rozjebusów i oglądają ich na necie za pieniądze...
ku*** Panie Drozda idz Pan w c*** :)
-
Ewolucja od dzieciaków we flejersach do przywódców wielkich karteli zjadła swoje sztywne dzieci.factoryproject pisze: ↑07.06.2025, 17:56
Pojawiają się pieniążki grube wyroki i wszyscy kapują, czy to Wisła czy Cracovia czy ruch czy GKS czy ktokolwiek.
Czas "Omerty" minął. Mozecie tu pisać co chcecie...Na pewno w każdej ekipie jest grypa sztywniaków którzy do końca dadzą radę ale ostatnie lata pokazują jak to wygląda.
-
Ty jesteś pewien tego co napisałeś? Które osiedla na południu Krakowa oprócz Prokocimia były gdzieś w połowie lat 70tych za Cracovią? Z tego, co mi jest wiadome to wtedy nawet Kozłówek był wiślacki.
Jakbym miał postawić to Prokocim i owszem, ale reszta? I pytanie czy to ich kolebka w ogóle.
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"
Ja Wisła, Ja Wisła!"
-
Ogólnie to jest tak, że północ Krakowa jest za Wisłą, ale są osiedla Cracovii. Z południem jest podobnie tylko na odwrót. Co do kolebek masz racje, kiedyś była Wisła tam gdzie teraz Cracovia i tu z kolei nie jest podobnie w drugą stronę. Np. Cracovia w Hucie prawie nie istniała i są też inne przykłady.Psiak pisze: ↑10.06.2025, 11:03Ty jesteś pewien tego co napisałeś? Które osiedla na południu Krakowa oprócz Prokocimia były gdzieś w połowie lat 70tych za Cracovią? Z tego, co mi jest wiadome to wtedy nawet Kozłówek był wiślacki.
Jakbym miał postawić to Prokocim i owszem, ale reszta? I pytanie czy to ich kolebka w ogóle.
-
Po pierwsze w połowie lat 70 to większość osiedli na południu Krakowa dopiero co powstawała lub jeszcze nie istniała. Taki Bieżanów, Rżąke czy Kurdwanów budowali w pierwszej połowie lat 80tych. Po drugie nie można zaprzeczyć że na Południu Cracovia w latach 80-90 miała przewagę na Prokocimiu, Kozłówku czy nawet na Woli Duchackiej chodź Wiślacy byli także obecni na tych osiedlach. Wiadomo zaraz ktoś zarzuci że przerzuty itd. ten temat był wałkowany 100 razy na tym forum ale druga połowa lat 90tych i pierwsze lata 2000 to była istna wylęgarnia małolatów na osiedlach gdzie spora większość z Południa jeździła na Pasy i tak jest do teraz.Psiak pisze: ↑10.06.2025, 11:03Ty jesteś pewien tego co napisałeś? Które osiedla na południu Krakowa oprócz Prokocimia były gdzieś w połowie lat 70tych za Cracovią? Z tego, co mi jest wiadome to wtedy nawet Kozłówek był wiślacki.
-
Cracovia kibicowsko dostała tlen w 1982 roku kiedy po 12 latach wróciła do pierwszej ligi. W tym czasie zahaczyła nawet o 4 ligę podczas gdy ( oczywiście dziwnym zbiegiem okolicznosci ) Wisła na kolejne trzy mundiale wysyłała pół pierwszego składu i drugie pół na kadrę olimpijską czy juniorską.
Gdyby nie ten trwający dwa lata epizod w pierwszej lidze to Pasy dzisiaj na mieście dzieliły by podobny los co Warta i Polonia Warszawa . A tak Ten chwilowy bum na Pasy z okazji awansu i pierwszy sezon po ,akurat zbiegł się z nowo wybudowanymi blokowiskami na południu Krakowa , które jeszcze nie zdążyły zostać zdominowane przez jedną konkretną ekipę.
Pewnie gdyby miasto pospieszyło się z ich budową tak o 10 lat to system zostałby domknięty .
Na Prokocimiu było dużo Wisly , ale nie mieli kompletnie podjazdu do Cracovii z tego osiedla. Zresztą nawet nie próbowali się wychylać .
Kozłówek był zdecydowanie mniejszym osiedlem w porównaniu z Prokocimiem ale przez to ekipa na nim była zgrana i obecna tam Wisla nie miała nic do gadania.
Przez to że na położonych w sasiedztwie Kozlowka kolejnych nowych osiedlach takich jak Piaski i Wola kibiców Cracovii nie brakowało Wisla w perspektywie czasu nie miała szans się na tych terenach dłużej utrzymać .
Gdyby nie ten trwający dwa lata epizod w pierwszej lidze to Pasy dzisiaj na mieście dzieliły by podobny los co Warta i Polonia Warszawa . A tak Ten chwilowy bum na Pasy z okazji awansu i pierwszy sezon po ,akurat zbiegł się z nowo wybudowanymi blokowiskami na południu Krakowa , które jeszcze nie zdążyły zostać zdominowane przez jedną konkretną ekipę.
Pewnie gdyby miasto pospieszyło się z ich budową tak o 10 lat to system zostałby domknięty .
Na Prokocimiu było dużo Wisly , ale nie mieli kompletnie podjazdu do Cracovii z tego osiedla. Zresztą nawet nie próbowali się wychylać .
Kozłówek był zdecydowanie mniejszym osiedlem w porównaniu z Prokocimiem ale przez to ekipa na nim była zgrana i obecna tam Wisla nie miała nic do gadania.
Przez to że na położonych w sasiedztwie Kozlowka kolejnych nowych osiedlach takich jak Piaski i Wola kibiców Cracovii nie brakowało Wisla w perspektywie czasu nie miała szans się na tych terenach dłużej utrzymać .
-
Bieżanów i Prokocim w 1980 roku był już skończony.ziomek45 pisze: ↑10.06.2025, 17:42Po pierwsze w połowie lat 70 to większość osiedli na południu Krakowa dopiero co powstawała lub jeszcze nie istniała. Taki Bieżanów, Rżąke czy Kurdwanów budowali w pierwszej połowie lat 80tych. Po drugie nie można zaprzeczyć że na Południu Cracovia w latach 80-90 miała przewagę na Prokocimiu, Kozłówku czy nawet na Woli Duchackiej chodź Wiślacy byli także obecni na tych osiedlach. Wiadomo zaraz ktoś zarzuci że przerzuty itd. ten temat był wałkowany 100 razy na tym forum ale druga połowa lat 90tych i pierwsze lata 2000 to była istna wylęgarnia małolatów na osiedlach gdzie spora większość z Południa jeździła na Pasy i tak jest do teraz.Psiak pisze: ↑10.06.2025, 11:03Ty jesteś pewien tego co napisałeś? Które osiedla na południu Krakowa oprócz Prokocimia były gdzieś w połowie lat 70tych za Cracovią? Z tego, co mi jest wiadome to wtedy nawet Kozłówek był wiślacki.

-
Nawet dobrze się złożyło, że nie przeczytałeś ze zrozumieniem tego co poprzednio napisałem.ziomek45 pisze: ↑10.06.2025, 17:42Po pierwsze w połowie lat 70 to większość osiedli na południu Krakowa dopiero co powstawała lub jeszcze nie istniała. Taki Bieżanów, Rżąke czy Kurdwanów budowali w pierwszej połowie lat 80tych. Po drugie nie można zaprzeczyć że na Południu Cracovia w latach 80-90 miała przewagę na Prokocimiu, Kozłówku czy nawet na Woli Duchackiej chodź Wiślacy byli także obecni na tych osiedlach. Wiadomo zaraz ktoś zarzuci że przerzuty itd. ten temat był wałkowany 100 razy na tym forum ale druga połowa lat 90tych i pierwsze lata 2000 to była istna wylęgarnia małolatów na osiedlach gdzie spora większość z Południa jeździła na Pasy i tak jest do teraz.Psiak pisze: ↑10.06.2025, 11:03Ty jesteś pewien tego co napisałeś? Które osiedla na południu Krakowa oprócz Prokocimia były gdzieś w połowie lat 70tych za Cracovią? Z tego, co mi jest wiadome to wtedy nawet Kozłówek był wiślacki.
W ten sposób potwierdziłeś, że waszakolebkato nie południowe dzielnice Krakowa!
Jedyne? osiedle, które istniało na południu Krakowa w połowie lat 70tych, bo zakładam, że w tym czasie ruch szalikowców już się u was rozwijał, to wiślacki Kozłówek.
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"
Ja Wisła, Ja Wisła!"
-
Ty czytaj ze zrozumieniem, bo nie było moim zamiarem opisując sytuację na południu przedstawienie tezy na temat kolebki kibicowskiej Cracovii na tych terenach Krakowa .
Jeśli w połowie lat 70tych Kozłówek był wiślacki to zupełnie mnie to nie dziwi ponieważ Cracovia grała wtedy nawet w IV lidze , więc młodych napływowych mieszkańców Krakowa interesowało oglądanie mistrzów olimpijskich czy medalistów MŚ w potyczkach z Legią czy Górnikiem na żywo ,a nie chamów z podkrakowskich LZSów .
Awans w 1982 i dwuletni pobyt w pierwszej lidze był dla Cracovii z punktu widzenia kibicowskiego zbawieniem ponieważ mimo ponownego zjazdu na drugi i trzecioligowy poziom , trwający rowne 20 lat , na większości południowych osiedli Krakowa warunki dyktowała już Cracovia.
Jeśli w połowie lat 70tych Kozłówek był wiślacki to zupełnie mnie to nie dziwi ponieważ Cracovia grała wtedy nawet w IV lidze , więc młodych napływowych mieszkańców Krakowa interesowało oglądanie mistrzów olimpijskich czy medalistów MŚ w potyczkach z Legią czy Górnikiem na żywo ,a nie chamów z podkrakowskich LZSów .
Awans w 1982 i dwuletni pobyt w pierwszej lidze był dla Cracovii z punktu widzenia kibicowskiego zbawieniem ponieważ mimo ponownego zjazdu na drugi i trzecioligowy poziom , trwający rowne 20 lat , na większości południowych osiedli Krakowa warunki dyktowała już Cracovia.
-
Przede wszystkim udowodniłeś swoimi wpisami że nie jesteś z Krakowa i nawet nie masz zielonego pojęcia o Południowej stronie czy nawet o całym mieście. Poczytaj sobie w Internecie w których latach budowali jakie osiedla na Południu w latach 70 i później. Kozłówek jest jednym z pierwszych osiedli który powstał na południu Krakowa. Jak Kozłówek był skończony to Prokocim czy Wola była dopiero budowana a na Piaskach czy Kurdwanowie to były wtedy łąki i pola. W tamtych latach ruch szalikowców jak to ujmujesz to dopiero był w powijakach i nie było podziałów na dzielnice/osiedla jak to jest teraz ponieważ to był zupełnie inny klimat i mentalność. Wisła na Kozłówku szczególnie w 70 nikogo nie dziwi. Ogólnie patrząc w wstecz gdzie Wisła była pompowana przez władze PRL przez co była popularna a Cracovia musiała sobie radzić sama nie mając takiego zaplecza kibicowskiego. Jak to kolega wyżej ujął sytuacja zaczęła się zmieniać i Cracovia na tych terenach pojawiła się na początku lat 80 równocześnie kiedy większość blokowisk już była gotowa do użytku bądź była jeszcze w budowie. Od tamtej pory z biegiem czasu Cracovia zyskiwała na sile w tej części miasta więc w jakimś małym stopniu w moim odczuciu to kolebka kibicowska Pasów.Nawet dobrze się złożyło, że nie przeczytałeś ze zrozumieniem tego co poprzednio napisałem.
Jedyne? osiedle, które istniało na południu Krakowa w połowie lat 70tych, bo zakładam, że w tym czasie ruch szalikowców już się u was rozwijał, to wiślacki Kozłówek.
Pochodzę z tamtych okolic także bardzo dobrze wiem jak wyglądała sytuacja na Południu więc nie będę z Tobą dyskutować na ten temat.
-
O południu już trochę było, a analogicznie północ by ktoś opisał?
-
Bronowice Wisła
Tyniec Wisła
5 Wisła
Okolice Wrocławskiej Łokietka Cracovia
Azory 50/50
Siemaszki Cracovia
XXX Lecia Cracovia
Prądnik Biały Wisła
Witkowice Wisła
Stary Kleparz Wisła
Nowy kleparz Wisła
Śródmieście 50/50
Wesoła Cracovia
Kazimierz Cracovia
StareGrzegorzki Cracovia
Nowe Grzegorzki Wisła
Dąbie Cracovia
Wieczysta Wisła
Olsza 1 Wisła
Olsza 2 Wisła
Akacjowa Wisła
Prądnik Czerwony Wisła
Czyzyny Hutnik
Sołtysowska/Centralna i okolice Hutnik/Wisła
Huciana:
Stara Huta - Hutnik i 2 osiedla Cracovii
Nowa Huta:
Oswiecenia Cracovia
Dywizjonu 303 Wisła
Avia Wisła
2 Pułku Wisła
Kościuszkowskie Wisła
Albertyńskie Cracovia
Niepodległości Cracovia
Jagiellonskie Wisła
Kazimierzowskie Wisła
Przy Arce Wisła
Kalinowe Wisła
Strusia Wisła
Wysokie Wisła
Lotnisko Wisła
Kombatantów Wisła
Piastów Cracovia
Bohaterów września Cracovia
Zloty wiek Cracovia
Tysiąclecia Cracovia
Mistrzejowice nowe Wisła
Stoki Wisla/Hutnik
Wzgórza cracovia/Hutnik
Zesławice Hutnik/Wisła
Cienista fatimska Wisla
-
Apropo powyższego - z racji wykonywanej pracy codziennie przebywam na Prądniku Czerwonym. W ostatnich 2 latach jedyną Wisle jaką zaobserwowałem to w lecie zeszłego roku okrzyki ,,Wisła sharks hooligans’’ I raz dziadek który wchodził do autobusu przy rondzie Barei w koszulce pamiątkowej z Pucharu Polski. Czy Wisła n Prądniku czerwonym to aby nie przeszłość, i dziś kibicowsko to osiedle całkowicie wymarłe, i prędzej zobaczy się murzyna, Hindusa czy ciapaka na Majora czy Dobrego Pasterza niż Wiślaka ? I czy aby na pewno tej sytuacji nie zaczyna przypominać sytuacja Cracovii na pierwszym jej osiedlu obok, czyli Oświecenia ?
-
Kraków obecnie w większości to prestiżowe i drogie miasto dla bogatych (w porównaniu do innych miast i części kraju) ludzi, pełne przyjezdnych, korpo karierowiczów, emigrantów zarobkowych, studentów etc., dla których pieniądze i kariera są na pierwszym miejscu. Kibicowanie, zwłaszcza w krakowskiej formie i jej konsekwencjami staje się mało atrakcyjne dla ludzi.Coke1982 pisze: ↑12.06.2025, 12:58Apropo powyższego - z racji wykonywanej pracy codziennie przebywam na Prądniku Czerwonym. W ostatnich 2 latach jedyną Wisle jaką zaobserwowałem to w lecie zeszłego roku okrzyki ,,Wisła sharks hooligans’’ I raz dziadek który wchodził do autobusu przy rondzie Barei w koszulce pamiątkowej z Pucharu Polski. Czy Wisła n Prądniku czerwonym to aby nie przeszłość, i dziś kibicowsko to osiedle całkowicie wymarłe, i prędzej zobaczy się murzyna, Hindusa czy ciapaka na Majora czy Dobrego Pasterza niż Wiślaka ? I czy aby na pewno tej sytuacji nie zaczyna przypominać sytuacja Cracovii na pierwszym jej osiedlu obok, czyli Oświecenia ?
Z moich obserwacji najbardziej na Nowej i Starej Hucie czuć jeszcze klimat kibicowski - napisy, graffiti, grupy małolatów biegających "na torbie" oraz mieszkańców od paru pokoleń, czy też zauważalne są czasami jakieś barwy (pewnie znajdzie się jeszcze kilka innych osiedli, może Prokocim, Kozłówek?).
-
Zasada jest głównie taka, że czym mniej prestiżowa okolica ze starszą i najlepiej blokową zabudową, tym więcej można tam jeszcze będzie spotkać niedobitków prezentujących jakieś nawiązanie do starszego klimatu, bo tego w Krakowie ogólnie już nie ma.
Czyli jakieś Kozłówki, Dąbie, Stara Huta czy Bieńczyce itd, to jeszcze to może wyglądać, dopóki mieszkają tam ludzie stamtąd, któzy się tam urodzili.
Zdecydowana reszta Krakowa, czyli nowe osiedla blisko centrum i blisko centrów korporacyjnych to będzie mieszanka wszystkich tylko nie kibiców, bo ludność napływowa kupi lub wynajmie tam kwadraty a im nie w głowie latanie z przedłużaczem tylko latanie po nowych knajpach.
Podany wyżej przykład Czerwonego Prądnika jest bardzo dobry - kiedyś blokowisko bardzo aktywne kibicowsko, dziś sypialnia dla pobliskich korpo, gdzie szybciej rozjedzie Cię ciapaty z Uber Eats niż dostaniesz w łeb za kluby.
Czyli jakieś Kozłówki, Dąbie, Stara Huta czy Bieńczyce itd, to jeszcze to może wyglądać, dopóki mieszkają tam ludzie stamtąd, któzy się tam urodzili.
Zdecydowana reszta Krakowa, czyli nowe osiedla blisko centrum i blisko centrów korporacyjnych to będzie mieszanka wszystkich tylko nie kibiców, bo ludność napływowa kupi lub wynajmie tam kwadraty a im nie w głowie latanie z przedłużaczem tylko latanie po nowych knajpach.
Podany wyżej przykład Czerwonego Prądnika jest bardzo dobry - kiedyś blokowisko bardzo aktywne kibicowsko, dziś sypialnia dla pobliskich korpo, gdzie szybciej rozjedzie Cię ciapaty z Uber Eats niż dostaniesz w łeb za kluby.
-
powiedzmy sobie jasno, nie ma na tym forum osoby która by sytuacje z połowy lat 70 opisała z autopsjiziomek45 pisze: ↑11.06.2025, 14:55Przede wszystkim udowodniłeś swoimi wpisami że nie jesteś z Krakowa i nawet nie masz zielonego pojęcia o Południowej stronie czy nawet o całym mieście. Poczytaj sobie w Internecie w których latach budowali jakie osiedla na Południu w latach 70 i później. Kozłówek jest jednym z pierwszych osiedli który powstał na południu Krakowa. Jak Kozłówek był skończony to Prokocim czy Wola była dopiero budowana a na Piaskach czy Kurdwanowie to były wtedy łąki i pola. W tamtych latach ruch szalikowców jak to ujmujesz to dopiero był w powijakach i nie było podziałów na dzielnice/osiedla jak to jest teraz ponieważ to był zupełnie inny klimat i mentalność. Wisła na Kozłówku szczególnie w 70 nikogo nie dziwi. Ogólnie patrząc w wstecz gdzie Wisła była pompowana przez władze PRL przez co była popularna a Cracovia musiała sobie radzić sama nie mając takiego zaplecza kibicowskiego. Jak to kolega wyżej ujął sytuacja zaczęła się zmieniać i Cracovia na tych terenach pojawiła się na początku lat 80 równocześnie kiedy większość blokowisk już była gotowa do użytku bądź była jeszcze w budowie. Od tamtej pory z biegiem czasu Cracovia zyskiwała na sile w tej części miasta więc w jakimś małym stopniu w moim odczuciu to kolebka kibicowska Pasów.Nawet dobrze się złożyło, że nie przeczytałeś ze zrozumieniem tego co poprzednio napisałem.
Pochodzę z tamtych okolic także bardzo dobrze wiem jak wyglądała sytuacja na Południu więc nie będę z Tobą dyskutować na ten temat.
wszystko to sa mniejsze lub większe spekulacje oparte na wspomnieniach
Psiak już co prawda był na tym świecie ale oczywiście nie pamięta tych czasów bo jego prime to lata90 z naciskiem na 1 połowę , mimo wszystko brakuje szacunku w Jego strone w Twoim poście
a tak z ciekawości gdzie jest kolebka Cracovii ? Salwator ? Groble ?
-
kaelowiec pisze: ↑12.06.2025, 15:47powiedzmy sobie jasno, nie ma na tym forum osoby która by sytuacje z połowy lat 70 opisała z autopsjiziomek45 pisze: ↑11.06.2025, 14:55Przede wszystkim udowodniłeś swoimi wpisami że nie jesteś z Krakowa i nawet nie masz zielonego pojęcia o Południowej stronie czy nawet o całym mieście. Poczytaj sobie w Internecie w których latach budowali jakie osiedla na Południu w latach 70 i później. Kozłówek jest jednym z pierwszych osiedli który powstał na południu Krakowa. Jak Kozłówek był skończony to Prokocim czy Wola była dopiero budowana a na Piaskach czy Kurdwanowie to były wtedy łąki i pola. W tamtych latach ruch szalikowców jak to ujmujesz to dopiero był w powijakach i nie było podziałów na dzielnice/osiedla jak to jest teraz ponieważ to był zupełnie inny klimat i mentalność. Wisła na Kozłówku szczególnie w 70 nikogo nie dziwi. Ogólnie patrząc w wstecz gdzie Wisła była pompowana przez władze PRL przez co była popularna a Cracovia musiała sobie radzić sama nie mając takiego zaplecza kibicowskiego. Jak to kolega wyżej ujął sytuacja zaczęła się zmieniać i Cracovia na tych terenach pojawiła się na początku lat 80 równocześnie kiedy większość blokowisk już była gotowa do użytku bądź była jeszcze w budowie. Od tamtej pory z biegiem czasu Cracovia zyskiwała na sile w tej części miasta więc w jakimś małym stopniu w moim odczuciu to kolebka kibicowska Pasów.Nawet dobrze się złożyło, że nie przeczytałeś ze zrozumieniem tego co poprzednio napisałem.
wszystko to sa mniejsze lub większe spekulacje oparte na wspomnieniach
Psiak już co prawda był na tym świecie ale oczywiście nie pamięta tych czasów bo jego prime to lata90 z naciskiem na 1 połowę , mimo wszystko brakuje szacunku w Jego strone w Twoim poście
a tak z ciekawości gdzie jest kolebka Cracovii ? Salwator ? Groble ?
Okolice lodowiska (grzegórzki stare) chyba zawsze były za Cracovią.
-
Widzę, ze to jednak, nie przypadek, ze nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.ziomek45 pisze: ↑11.06.2025, 14:55Przede wszystkim udowodniłeś swoimi wpisami że nie jesteś z Krakowa i nawet nie masz zielonego pojęcia o Południowej stronie czy nawet o całym mieście. Poczytaj sobie w Internecie w których latach budowali jakie osiedla na Południu w latach 70 i później. Kozłówek jest jednym z pierwszych osiedli który powstał na południu Krakowa. Jak Kozłówek był skończony to Prokocim czy Wola była dopiero budowana a na Piaskach czy Kurdwanowie to były wtedy łąki i pola. W tamtych latach ruch szalikowców jak to ujmujesz to dopiero był w powijakach i nie było podziałów na dzielnice/osiedla jak to jest teraz ponieważ to był zupełnie inny klimat i mentalność. Wisła na Kozłówku szczególnie w 70 nikogo nie dziwi. Ogólnie patrząc w wstecz gdzie Wisła była pompowana przez władze PRL przez co była popularna a Cracovia musiała sobie radzić sama nie mając takiego zaplecza kibicowskiego. Jak to kolega wyżej ujął sytuacja zaczęła się zmieniać i Cracovia na tych terenach pojawiła się na początku lat 80 równocześnie kiedy większość blokowisk już była gotowa do użytku bądź była jeszcze w budowie. Od tamtej pory z biegiem czasu Cracovia zyskiwała na sile w tej części miasta więc w jakimś małym stopniu w moim odczuciu to kolebka kibicowska Pasów.Nawet dobrze się złożyło, że nie przeczytałeś ze zrozumieniem tego co poprzednio napisałem.
Mnie nie interesują daty budowy osiedli czy np firmy i konsorcja, które je budowały. Nie interesują mnie łąki, pola, trawy czy ukształtowanie terenu. Nie interesują mnie też stosunki kibicowskie panujące na osiedlach i twoje zdolności spirytystyczne. Interesuje mnie to, czy Południe było waszą kolebką czy nie!
Bo według mnie nie!
Dlaczego nie?
Ano dlatego, że w połowie lat 70 tych Cracovia prawdopodobnie (to jest moja hipoteza) już miała grupę tzw szalikowców więc jasne i klarowne jest, ze Południe nie może być waszą kolebką, bo jak sam twierdzisz tam pojawiliście się na początku lat 80-tych.
To zależy kiedy.rympałek pisze: ↑11.06.2025, 14:00Ty czytaj ze zrozumieniem, bo nie było moim zamiarem opisując sytuację na południu przedstawienie tezy na temat kolebki kibicowskiej Cracovii na tych terenach Krakowa .
Kurdwanów, Ruczaj, Bieżanów, Piaski, część Woli, Prokocimia a wcześniej Kozłówek > to wszystko była Wisła.
Nie przelogowałeś się na drugie konto czy to faux pas, który do tej pory ci się raczej nie zdarzał?
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"
Ja Wisła, Ja Wisła!"
-
Milicyjny opiekun ogarnął wam MP I gwiazdy polskiego futbolu, więc to, że wszedzie wtedy była Wisła to nie jest żadne odkrycie, ani powód do chwalenia się .
I nie pisz mi że Wisła z NH w latach 70 czy 80tych miała jakiekolwiek pojęcie o przedwojennej historii swojego piłki nożnej w Polsce i tak ją urzekła historii Wisły, że wybrali ją a nie Cracovie.
I nie pisz mi że Wisła z NH w latach 70 czy 80tych miała jakiekolwiek pojęcie o przedwojennej historii swojego piłki nożnej w Polsce i tak ją urzekła historii Wisły, że wybrali ją a nie Cracovie.
-
Cracovie wybrali bo placili za przerzucanie masz sie k**** czym chwalic 

przeloguj sie na drugie konto j***** przezut pejs się sam zaoral 

-
Wy jesteście jacyś niedojebani jeździcie ciągle o tym milicyjnym rodowodzie a kolebką waszego kibicowania to były sprzedajne k**** za pieniądze bez zasad co trwa do tej pory ( patrz np.azory). Cała wasza kibicowska działalność opierała się na przekupstwie i na krzywych akcjach jesteście prekursorami w tym i nie wmówicie nikomu że tak nie było. Więc wasze "charakterne" zbs i całe to pitolenie o zasadach jeszcze w c*** śmieszne i każdy normalny ma z tego bekerympałek pisze: ↑12.06.2025, 23:06Milicyjny opiekun ogarnął wam MP I gwiazdy polskiego futbolu, więc to, że wszedzie wtedy była Wisła to nie jest żadne odkrycie, ani powód do chwalenia się .