Szyjemy fanę polsko-węgierską

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
zygzak

Re: Szyjemy fanę polsko-węgierską

Post autor: zygzak » 22.12.2012, 20:56

Duszek pisze:[link]

wedle uznania. Przynajmniej tak mogę się w jakimś stopniu przyczynić do jej powstania, im wiecej projektow, tym wyzszy poziom pracy i lepszy efekt flagi :) Gdybyscie mieli jakies propozycje odnosnie flagi, lub mieli swoja wizje tego projektu, a nie mieli zdolnosci graficznych to piszcie PW, z checia zrobie
Bardzo dobry projekt,oddający to co ma przekazywać :)
Kocham Polskę

iparts.pl
Duszek

Post autor: Duszek » 23.12.2012, 01:20

propozycja 2, bardzo podobna do pierwszej - [link]

wiecej grafikow mogloby sie przylaczyc do projektowania, chyba ze wysylaja na PW do zalozyciela tematu :) mam taka nadzieje.

Eagle from Przeworsk

Post autor: Eagle from Przeworsk » 23.12.2012, 09:17

Nie wydaje wam sie ze słabo wyglada ta flaga pod wzgledem podziału jej na 2 równe czesci?,według mnie tak nie moze byc!

Spierdalaj88

Post autor: Spierdalaj88 » 23.12.2012, 10:29

Duszek pisze:propozycja 2, bardzo podobna do pierwszej - [link]

wiecej grafikow mogloby sie przylaczyc do projektowania, chyba ze wysylaja na PW do zalozyciela tematu :) mam taka nadzieje.

moim zdaniem ostateczny projekt o ile wszystko jest zgodne z pisownią
NARODOWE SIŁY ZBROJNE NSZ
NAPIERDALAM PROJEKTY GRAFICZNE - PW

ToPatriota.

Post autor: ToPatriota. » 23.12.2012, 11:10

Eagle from Przeworsk pisze:Nie wydaje wam sie ze słabo wyglada ta flaga pod wzgledem podziału jej na 2 równe czesci?,według mnie tak nie moze byc!

Podbijam. Wg Mnie lepiej by było jakby była fana na pół dzielona.
Ogólnie projekt elegancki !
W 1503 powołana
Armia Orła Białego wybrana...

n1906h

Post autor: n1906h » 23.12.2012, 11:27

ToPatriota. pisze:
Eagle from Przeworsk pisze:Nie wydaje wam sie ze słabo wyglada ta flaga pod wzgledem podziału jej na 2 równe czesci?,według mnie tak nie moze byc!

tylko jak to podzielisz? Skoro jest różnica w ilości liter, a jak dasz znowu pół na pół to nasza strona będzie w 2/3 pusta.
Wisła Nowa Huta

ToPatriota.

Post autor: ToPatriota. » 23.12.2012, 11:54

W zasadzie masz Racje ...
Można ewentualnie troche rozciągnąc naszą "Polske". Nie ma co więcej kombinowac.
Mam nadzieje ,że taką flage uszyjemy.
W 1503 powołana
Armia Orła Białego wybrana...

n1906h

Post autor: n1906h » 23.12.2012, 12:02

ToPatriota. pisze:W zasadzie masz Racje ...
Można ewentualnie troche rozciągnąc naszą "Polske". Nie ma co więcej kombinowac.
rozciągniesz napis to flaga będzie wyglądała jak robiona przez 5 letnie dziecko, jedyne co mi przychodzi to dać "[link]" ale wtedy to znowu nasza strona będzie sporo dłuższa.
Wisła Nowa Huta

S19K47S

Post autor: S19K47S » 23.12.2012, 12:13

n1906h pisze:
ToPatriota. pisze:W zasadzie masz Racje ...
rozciągniesz napis to flaga będzie wyglądała jak robiona przez 5 letnie dziecko, jedyne co mi przychodzi to dać "Rzeczpospolita Polska" ale wtedy to znowu nasza strona będzie sporo dłuższa.
Wielka Polska by się idealnie nadawało
„Ponieważ żyli prawem wilka, historia o nich głucho milczy..."

idegracwpilke

Post autor: idegracwpilke » 23.12.2012, 12:14

[link]

Czy ja wiem, czy tak gorzej wygląda...
Obrazek

Duszek

Post autor: Duszek » 23.12.2012, 12:15

Spierdalaj88 pisze:
Duszek pisze:propozycja 2, bardzo podobna do pierwszej - [link]

moim zdaniem ostateczny projekt o ile wszystko jest zgodne z pisownią
moglby własnie ktos kto ogarnia ich jezyk napisac czy jest poprawnie, ewentualnie jak powinno byc poprawnie

co do podobnej dlugosci:

1. [link]

2. [link]

tylko takie cos przychodzi mi na mysl, co jednak wedlug mnie nie wyglada az tak fajnie jak po prostu POLSKA

n1906h

Post autor: n1906h » 23.12.2012, 12:32

Wielka Polska to lekkie wywyższanie się nad Madziarami, a flaga nie powinna faworyzować żadnej ze stron. Nad ostatnim "A" Magyarorszag powinna być kreska tak jak nad naszym ó
Wisła Nowa Huta

Blizniak3

Post autor: Blizniak3 » 23.12.2012, 12:46

Wiadomo ile już zebrano funduszy ?

AarONR

Post autor: AarONR » 23.12.2012, 13:14

Moim zdaniem "zawsze po jednej stronie" do usunięcia
myślę że 14 słów opisze mnie w 100%

viva

Post autor: viva » 23.12.2012, 14:22

Propozycje zbieram i później wśród ludzi, którzy kupią jakieś gadżety zdecydujemy o wyborze projektu.

Fundusze dopiero będziemy podliczać po zamknięciu zapisów. Przecież nawet nie wiem ile dokładnie będzie kosztowała produkcja poszczególnych gadżetów (jedna z pięćdziesięciu koszulek kosztuje mniej niż jedna z piętnastu).
Polska&Węgry!

lukacz

Post autor: lukacz » 23.12.2012, 14:45

[link]

Projekt bardzo dobry, ale mam kilka uwag.

"Zawsze po tej samej stronie" do wywalenia, moim zdaniem.

Może przerzucić całe hasło (dwa bratanki) do góry: po naszej stronie po Polsku, a po wegierskiej w ich i dół pusty?

Flaga, jeśli ma dobrze wyglądać, musi być symetryczna. Nie jestem grafikiem, ale widziałem flagi, gdzie są krótsze i dłiuższe napisy, więc napewno da się rozciągnąć napis "Polska" w taki sposób, aby zajęło tyle co druga strona.

gregory88

Post autor: gregory88 » 23.12.2012, 14:49

n1906h pisze:
ToPatriota. pisze:

tylko jak to podzielisz? Skoro jest różnica w ilości liter, a jak dasz znowu pół na pół to nasza strona będzie w 2/3 pusta.
mozna dac napis Polska po Wegiersku a Wegry po Polsku wtedy by sie zgadzalo i podzial flagi by byl po rowno

AarONR

Post autor: AarONR » 23.12.2012, 15:04

lukacz pisze:[link]

Może przerzucić całe hasło (dwa bratanki) do góry: po naszej stronie po Polsku, a po wegierskiej w ich i dół pusty?

Flaga, jeśli ma dobrze wyglądać, musi być symetryczna. Nie jestem grafikiem, ale widziałem flagi, gdzie są krótsze i dłiuższe napisy, więc napewno da się rozciągnąć napis "Polska" w taki sposób, aby zajęło tyle co druga strona.
Dokładnie, wiem że większość nie chce wspominać czasów IIWŚ ale nie zawsze byliśmy po tej samej stronie...i należy to uwzględnić.

???

Post autor: ??? » 23.12.2012, 15:05

Polska po węgiersku to Lengyelország i jak na moje oko to trochę więcej liter niż w wyrazie Węgry.
Kibice.net -siedlisko wszelakiego zła.

ChG-Chrobry

Post autor: ChG-Chrobry » 23.12.2012, 15:17

To zrobcie dwie wersje tej flagi po polsku i po wegiersku,bedzie po problemie z iloscia liter a jedna wersje podaruje sie wegrom.

n1906h

Post autor: n1906h » 23.12.2012, 15:37

AarONR pisze:

Dokładnie, wiem że większość nie chce wspominać czasów IIWŚ ale nie zawsze byliśmy po tej samej stronie...i należy to uwzględnić.
to że byli w pakcie Osi nie znaczy że działali przeciwko nam, a było wręcz odwrotnie, więcej nam pomogli Węgrzy niż wszyscy alianci zachodni razem wzięci plus sowiecka ku***.
Wisła Nowa Huta

n1906h

Post autor: n1906h » 23.12.2012, 15:42

musiałyby być dwie flagi nasza Polska-Węgry i Węgierska Magyarorszag-Lengyelország
Wisła Nowa Huta

AarONR

Post autor: AarONR » 23.12.2012, 16:51

n1906h pisze:
AarONR pisze:

to że byli w pakcie Osi nie znaczy że działali przeciwko nam, a było wręcz odwrotnie, więcej nam pomogli Węgrzy niż wszyscy alianci zachodni razem wzięci plus sowiecka ku***.
Nie zapominaj o wydarzeniach na Wołyniu gdzie 27 Dywizja AK miała wiele problemów i ciężkich starć z Węgrami... Nie jestem wrogo nastawiony do Węgrów tylko chodzi mi o napis co by nie umieszczać "zawsze po tej samej stronie" gdyż byłoby to kłamstwem.

n1906h

Post autor: n1906h » 23.12.2012, 19:06

Nie zapominaj o wydarzeniach na Wołyniu gdzie 27 Dywizja AK miała wiele problemów i ciężkich starć z Węgrami... Nie jestem wrogo nastawiony do Węgrów tylko chodzi mi o napis co by nie umieszczać "zawsze po tej samej stronie" gdyż byłoby to kłamstwem.
czy aby na pewno chodziło tu o Węgrów? Skoro najważniejsze głowy na Węgrzech stanowczo odmawiały hitlerowi brania czynnego udziału przeciwko Polsce, a nawet były gotowe do wojny z niemcami? Ponoć nasza przyjaźń trwa od średniowiecza do dnia dzisiejszego, więc może coś w tę stronę pokierować drugie hasło?
Wisła Nowa Huta

Eagle from Przeworsk

Post autor: Eagle from Przeworsk » 23.12.2012, 19:38

Skoro flaga ta ma byc wieszana na meczach kadry Wegier czy Polski to dlaczego nie wstawic napisu POLAND- HUNGARY a dla jasnosci wszystkich którzy beda ja ogladac z drugiej strony dodac jakis symbol miedzy tymi wyrazami jasno pokazujac ze chodzi o przyjazn.Reszte napisów dodac tak jak było w projektach wczesniejszych czyli w jezyku naszym i jezyku Wegierskim.

Cz (R) Dz

Post autor: Cz (R) Dz » 23.12.2012, 19:48

n1906h pisze:

czy aby na pewno chodziło tu o Węgrów? Skoro najważniejsze głowy na Węgrzech stanowczo odmawiały hitlerowi brania czynnego udziału przeciwko Polsce, a nawet były gotowe do wojny z niemcami? Ponoć nasza przyjaźń trwa od średniowiecza do dnia dzisiejszego, więc może coś w tę stronę pokierować drugie hasło?
Nie można wkładać wszystkich do jednego wora, w tych czasach Polacy też byli po różnych stronach.

n1906h

Post autor: n1906h » 23.12.2012, 21:02

Cz (R) Dz pisze:
n1906h pisze:

Nie można wkładać wszystkich do jednego wora, w tych czasach Polacy też byli po różnych stronach.
dokładnie mało to było zdrajców na wschodzie którzy żeby uratować własne dupsko współpracowali ze szkopami? Węgrzy zachowali się jak na przyjaciół przystało, mimo że nie musieli tego robić.
Wisła Nowa Huta

n1906h

Post autor: n1906h » 23.12.2012, 21:11

Eagle from Przeworsk pisze:Skoro flaga ta ma byc wieszana na meczach kadry Wegier czy Polski to dlaczego nie wstawic napisu POLAND- HUNGARY a dla jasnosci wszystkich którzy beda ja ogladac z drugiej strony dodac jakis symbol miedzy tymi wyrazami jasno pokazujac ze chodzi o przyjazn.Reszte napisów dodac tak jak było w projektach wczesniejszych czyli w jezyku naszym i jezyku Wegierskim.
kolego flaga ma być Polsko-Węgierska a po angielsku niech sobie robią anglicy z fancuzami o ile się nie sprzedadzą nawzajem, jak będzie Polska i Magyarorszag każdy zrozumie, flagi Polskie też robisz w języku anglotchórzy czy francuskocip?
Wisła Nowa Huta

zygzak

Post autor: zygzak » 23.12.2012, 21:22

Eagle from Przeworsk pisze:Skoro flaga ta ma byc wieszana na meczach kadry Wegier czy Polski to dlaczego nie wstawic napisu POLAND- HUNGARY a dla jasnosci wszystkich którzy beda ja ogladac z drugiej strony dodac jakis symbol miedzy tymi wyrazami jasno pokazujac ze chodzi o przyjazn.Reszte napisów dodac tak jak było w projektach wczesniejszych czyli w jezyku naszym i jezyku Wegierskim.
Z jakiej baśni się wyrwałeś?Po angielsku jak chcesz to jedź do Anglii.
Kocham Polskę

AarONR

Post autor: AarONR » 23.12.2012, 21:42

n1906h pisze:
Cz (R) Dz pisze:
n1906h pisze:
dokładnie mało to było zdrajców na wschodzie którzy żeby uratować własne dupsko współpracowali ze szkopami? Węgrzy zachowali się jak na przyjaciół przystało, mimo że nie musieli tego robić.
Ale nie rozmawiamy tu o kolaborantach czy volksdeutschach, rozmawiamy o regularnej armii Węgierskiej która oficjalnie zwalczała Polskie Dywizje, brała Polaków do niewoli. Było wiele sytuacji gdzie Ci sami Węgrzy może nie pomagali ale przymykali oko na działania jednostek Polskich, ale byli sojusznikami III Rzeszy, byli okupantami! Wracając do tego nieszczęsnego Wołynia, jeżeli macie czas to poszperajcie i poszukajcie jak wielu Węgrów zginęło podczas uciekania jednostek AK z Wołynia na Lubelszczyzne, takie rzeczy nie świadczą o przyjaźni... wracając do tematu to ja osobiście uważam pomysł szycia flagi Polsko Węgierskiej za średnio trafiony. A jeżeli już to nie widzę sensu wysyłania im tej flagi...

Tommy Lee Jones

Post autor: Tommy Lee Jones » 23.12.2012, 21:52

[link]
Dla mnie ten projekt flagi przekozak. Krzyczymy Wielka Polska manifestujemy to na vlepach, szalach więc dlaczego nie umieścic tego na fanie. WIELKA POLSKA NASZYM CELEM

fluor

Post autor: fluor » 23.12.2012, 22:13

Ten projekt bardzo fajny, dla mnie akurat nie ma znaczenia długość obu części, może być bez wydziwiania: Polska - Magyarország.

Co do Węgrów to mieszkam w mieście Bema i mieście w którym ukrywał się król węgierski Jan Zápolya, dlatego inicjatywa mnie cieszy. Dla zainteresowanych:
[link]
[link]
[link]

n1906h

Post autor: n1906h » 23.12.2012, 22:25

AarONR pisze:
n1906h pisze: Ale nie rozmawiamy tu o kolaborantach czy volksdeutschach, rozmawiamy o regularnej armii Węgierskiej która oficjalnie zwalczała Polskie Dywizje, brała Polaków do niewoli. Było wiele sytuacji gdzie Ci sami Węgrzy może nie pomagali ale przymykali oko na działania jednostek Polskich, ale byli sojusznikami III Rzeszy, byli okupantami! Wracając do tego nieszczęsnego Wołynia, jeżeli macie czas to poszperajcie i poszukajcie jak wielu Węgrów zginęło podczas uciekania jednostek AK z Wołynia na Lubelszczyzne, takie rzeczy nie świadczą o przyjaźni... wracając do tematu to ja osobiście uważam pomysł szycia flagi Polsko Węgierskiej za średnio trafiony. A jeżeli już to nie widzę sensu wysyłania im tej flagi...
każdy będzie miał jakieś ale do tej flagi, ale prawda jest taka że Węgrzy jako jedyny naród zawsze nam sprzyjał, czy między najlepszymi zgodami nie dochodzi do zgrzytów? Czy najlepsi przyjaciele nie mają czasami jakiegoś ale do siebie? Ja Węgrów szanuje za pomoc Warszawiakom w powstaniom, ukrywaniu Polaków przed niemceami, czy pomocy udzielonej po klęsce po wrześniu w 39 itp.
Wisła Nowa Huta

Cz (R) Dz

Post autor: Cz (R) Dz » 23.12.2012, 22:32

były takie przypadki puki nie wiedzieli że walczą z Polakami :

„Nie można ocenić wydarzeń na Wołyniu w latach 1943-44, jeśli nie weźmie się pod uwagę roli, jaką odegrali Węgrzy. Chronili oni Polaków, dzielili się bronią. Stacjonujący w Jagodzinie 55. pułk honwedów bronił tamtejszej ludności. (…)
22 lutego 1944 r. w rejonie Włodzimierza Wołyńskiego doszło do walki oddziałów AK z Niemcami, którym pomagali Ukraińcy i pułk piechoty węgierskiej. Gdy Węgrzy dowiedzieli się, że walczą z Polakami, odeszli z pola bitwy.”

tu jest ciekawy artykuł:
[link]

AarONR

Post autor: AarONR » 23.12.2012, 22:56

Cz (R) Dz pisze:były takie przypadki puki nie wiedzieli że walczą z Polakami :

„Nie można ocenić wydarzeń na Wołyniu w latach 1943-44, jeśli nie weźmie się pod uwagę roli, jaką odegrali Węgrzy. Chronili oni Polaków, dzielili się bronią. Stacjonujący w Jagodzinie 55. pułk honwedów bronił tamtejszej ludności. (…)
22 lutego 1944 r. w rejonie Włodzimierza Wołyńskiego doszło do walki oddziałów AK z Niemcami, którym pomagali Ukraińcy i pułk piechoty węgierskiej. Gdy Węgrzy dowiedzieli się, że walczą z Polakami, odeszli z pola bitwy.”

tu jest ciekawy artykuł:
[link]
Ale trzeba też wspomnieć o zdradzieckich akcjach gdzie po porażce broniącego się oddziału Węgierskiego, Węgrzy wstali krzycząc "Poliaki nie strelać" gdy Polacy opuścili broń i ruszyli w kierunku "przyjaciół którzy byli zawsze po naszej stronie" Ci doskoczyli do stanowisk strzeleckich otwierając ogień i zabijając 12 bezbronnych żołnierzy... można by się sprzeczać, licytować ale to nie temat na to. Ja z mojej strony zamykam polemikę, jak coś tona priv.

Viclav

Post autor: Viclav » 23.12.2012, 23:40

No czy wy jesteście poważni? Temat jest o zgodowej fladze, a wy rozkminiacie IIWŚ. A jakby historia nie była tak różowa, to cokolwiek by to dziś zmieniło?
Obrazek"Jesteś sterem, białym żołnierzem!" Beata KozidrakObrazek

AarONR

Post autor: AarONR » 23.12.2012, 23:43

Ja rozkminiałem cytat "zawsze po tej samej stronie" wydaje mi się że znalazło by się wiele innych, bardziej trafnych...

HC

Post autor: HC » 24.12.2012, 10:08

Viclav pisze:No czy wy jesteście poważni? Temat jest o zgodowej fladze, a wy rozkminiacie IIWŚ. A jakby historia nie była tak różowa, to cokolwiek by to dziś zmieniło?
Viclav, ale wydaje mi się, że idea powstania tej fany wzięła się właśnie ze względu na zaszłości historyczne i ich pozytywny wydźwięk...nie wyobrażam sobie raczej takiego projektu pod szyldem przyjaźni polsko-rosyjskiej na przykład, nawet jeśli teraz wśród wiadomych kręgów możemy liczyć na wsparcie i pozytywny stosunek do nas...
HUTNIK&MAZOVIA

fluor

Post autor: fluor » 24.12.2012, 20:25

Oczywiście że nie jest możliwa w innym przypadku. Od 2007 roku mamy wraz z Węgrami wspólny dzień przyjaźni polsko - węgierskiej ustanowiony przez oba parlamenty bez żadnych top trendy nurtów i żadnej innej nie ma.

zygzak

Post autor: zygzak » 24.12.2012, 20:59

Viclav pisze:No czy wy jesteście poważni? Temat jest o zgodowej fladze, a wy rozkminiacie IIWŚ. A jakby historia nie była tak różowa, to cokolwiek by to dziś zmieniło?
Jesteśmy bardzo poważni,bo przecież od czegoś ta przyjaźń musiała się zacząć prawda?Była tworzona na przestrzeni lat.Wg Ciebie mamy o tym zapomnieć?
Kocham Polskę

ODPOWIEDZ