KellyCMI pisze:Nie znam dokładnych podziałów jeżeli chodzi o Czerwionkę, ale nie zgodzę się, że Ruch nie nosi tam barw. Swego czasu często tam jeździłem i trochę przebywałem i często widywałem ludzi a to w bluzach, koszulkach czy smyczach Ruchu. Co więcej, nigdy nie widziałem nikogo w barwach Górnika/ROWu. Oczywiście nie przeczę, że Czerwionka nie jest opanowana przez Górnik/ROW - bo jest. Ale bez przesady, że praktycznie nie ma tam Niebieskich. Chyba, że w ciągu pół roku Górnicy 'wyczyścili' sobie teren.
Mozesz sie zdziwic ale nie minales sie z prawda co do czyszczenia Gdybys tej zimy pojezdzil po Czerwionce to zobaczylbys ze etap "swego czasu" to daleka przeszlosc i na miescie widac tylko barwy Gornika
Zeby nie bylo nieporozumien - oczywiscie w Czerwionce sa chorzowscy jednak ich liczba i aktywnosc drastycznie spadla tak jak i chec "pokazywania" sie na miescie
To że Mikołów jest niebieski - ok , ale ponoć wyszły vlepki a wczoraj na meczu w Toruniu wisiała flaga Mikołów(L) To kolejny przypadek jakiejś pojedynczej osoby która sie przeprowadziła czy to jakaś większa grupa ?
Opcja "szukaj" nie działa Wklejam dla przypomniania.
Zupełnie Zielony pisze:
Oto opis (przekrojowo) Dębicy:
Podział jest bardzo prosty:
Wszystko na pólnoc od strony ulicy Rzeszowskiej tj. ciąg ul. Rzeszowska - ul. Kościuszki - tory kolejowe jest za Igloo. Wszystko na południe to Wisłoka. Jedyny wyjątek to tzw. "Leśniczówka" (obrzeża Dębicy od strony Rzeszowa {początek ul. Rzeszowskiej}) gdzie jest malutnki terenik Igloo. Oczywiście nie piszę tu o małych (niemal pojedyńczych przypadkach z innych terenów zarówno po jednej jak i drugiej stronie).
Osiedlowo / dzielnicowo można określić tereny wpływów na- Igloo:
Kędzierz, Zatorze (os. Słoneczne) oraz os. Świetosława, os. Rzeszowska PN (Tuwima, Cmentarna, Rzeszowska Osiedle), Leśniczówka Wisłoka:
Kępa, Wolica I, II, III, Kawęczyn, Gawrzyłowa (chodzi o tereny przyległe ul. Gawrzyłowskiej), Budzisz, os. Matejki, os. Leśna, os. Łysogórska, os. Metalowców, os. Fredry, os. Głowackiego/Kolejowa, centrum (Rynek + os Sobieskiego), os. Strumskiego, os. Poddęby, os. Mickiewcza (tzw. "Pana Tadka"), os. Rzeszowska PD (Sienkiewicza, Robotnicza).
Specyfika terenów:
Wyszczególniłem dokładnie tereny osiedlowo pomijając te mniejsze! Warto zaznaczyć że (tereny Igloo) tzw. "Zatorze" to nie tylko os. "Słoneczne" ale nieco wiekszy teren m.in. (inne bloki nie wchodzące w skłąd w/w osiedla + domki.) Z drugiej strony duża dzielnica Kędzierz to w rzeczywistości same pola lub obiekty fabryczne. Jedynie niewilka ilość domostw prywatnych. Teren dosyć rozległy.
Główne tereny Igloo to: Zatorze i teren "Rzeszowskiej PN" (Tuwima)
Jeśli chodzi o tereny KSW to dzielnica Kępa oraz Wolica I , II , III to duże i gęsto zamieszkałe tereny domków jednorodzinnych. Dzielnica Kawęczyn - (tereny przyległe ul. Kawęczyńskiej) - za KSW jednak niewielkie ilości, Dzielnica Gawrzyłowa (tereny przyległe ul. Gawrzyłowskiej) oraz tereny za obwodnicą (ul. Lwowską) jednak nie licząc Wolicy. To tereny bardzo rozległe za KSW jednak z niewielką ilością kibiców. Inne wymienione tereny są wmiare jednolite powierzchniowo.
Główne ośrodki KSW to: tzw. os. Matejkowskie (ul. Matejki, ul Leśna, ul. Łysogórska) oraz tzw. "Pana Tadeusza" (os. Mickiewicza).
Generalnie duża przewaga obszarowa kibiców KSW z zaznaczeniem że Cetrum miasta to Wisłoka.
Okoliczne miejscowości podczas przejazdu przez Dębicę - (główne trasy) to: jadąc od strony Mielca do Dębicy: Pustków Osiedle (duży ośrodek KSW) z małą domieszką Igloo, Pustków Wieś: Wisłoka oraz Igloo, Brzeźnica KSW, Kozłów, Pustynia- Igloo. Od strony Rzeszowa: Ropczyce (duży ośrodek KSW), Lubzina, Zawada, Nagawczyna -KSW. Od strony Tarnowa: Pilzno, Parkosz, Podgordzie, Latoszyn KSW.
ps. Co do mapki którą ktoś wcześniej wrzucił to zasadniczo jest ok- ale pokazuje tereny na których są działki itp. Granica jak juz pisałem jest na lini: (od strony Rzeszowa)-> ul. Rzeszowska -> ul. Kościuszki -> tory kolejowe (dworzec pkp jest na granicy :p) -> tory kolejowe (dalej są już działki lub obiekty fabryczne do końca granic miasta)
Za stary już jestem na internetowych bajarzy tworzących alternatywną rzeczywistość!
Spadam z tego forum!
Adminów proszę o usunięcie tego konta!
Generalnie opis Dębicy w miare ok(choć miąłbym pewne obiekcje),jeszcze bym dodał tylko Żyraków(mała miejscowość granicząca z Dębicą) to kibice Igloopol-u i w Nagawczynie też jest sporo naszych kibiców(starsze osoby).Troche szacunku panie zielony mój klub nazywa się Igloopol,a nie jakieś Igloo. Ja mam pytanie odnośnie Wieliczki jaki teraz jest rozkład sił między TSW a KSC i czy na miejscowym Górniku kręcony jest jeszcze jakiś młynek?
Tuwimianin pisze: Ja mam pytanie odnośnie Wieliczki jaki teraz jest rozkład sił między TSW a KSC i czy na miejscowym Górniku kręcony jest jeszcze jakiś młynek?
Tuwimianin pisze:Ja mam pytanie odnośnie Wieliczki jaki teraz jest rozkład sił między TSW a KSC i czy na miejscowym Górniku kręcony jest jeszcze jakiś młynek?
Nie słyszałem żeby się coś tam miało zmienić, miasto Wieliczka to głównie KSC.
Na meczach w Wieliczce pojawi się czasem ktoś w szaliku Górnika, a dzieci trochę pokrzyczą. Nie nazwałbym tego młynem.
warchol1910Radom pisze:Ciekawi mnie sytuacja we Wloclawku (Kujawiak-Wloclavia) i czy dziala cos Kujawiak
Z tego co wiem to raczej dominacja Włocłavii. Kujawiak to fc Elany.
liczny?? dobry jakościowo?? porównywalny z ŁKSem ?
Aż tak dobrze sytuacji nie znam. Logicznie jednak myśląc jeśli nie dominuje to jest zapewne mniej liczny i słabszy jakościowo niż fc ŁKSu (Włocłavia) .
Tuwimianin pisze:Generalnie opis Dębicy w miare ok(choć miąłbym pewne obiekcje),jeszcze bym dodał tylko Żyraków(mała miejscowość granicząca z Dębicą) to kibice Igloopol-u i w Nagawczynie też jest sporo naszych kibiców(starsze osoby).
Proszę cię -czytaj ze zrozumieniem, a jesli nie potrafisz tego robić to zamilcz.
Ja nie podawałem ani waszych fc ani naszych tylko te znajdujące się na głównych trasach dojazdowych do Dębicy (ewentualnie tranzytu typmi trasami)- czyli ze stron- Krakowa, - Rzeszowa,- Mielca.
Co do Nagawczyny to człowieku zmiłuj się. Chyba wyraźnie napisane jest także że pomijam w opisie "pojedyńcze" przypadki, a zapewniam ciebie że gdybym miał się czepiać takich rzeczy. To na każdym waszym terenie / fc były "sporo" naszych kibiców
Za stary już jestem na internetowych bajarzy tworzących alternatywną rzeczywistość!
Spadam z tego forum!
Adminów proszę o usunięcie tego konta!
Ty zawsze musisz mieć ostatnie słowo tak? Nie mam zamiaru się tu z Tobą wykłocać ile osób z Nagawczyny jeździ na Igloopol(a nie są to pojedyncze przypadki).Ty wiesz swoje,a Ja swoje.Staraj się nie rzucać hasłami typu "zamilcz" ,bo jeszcze nie jesteś wszechwiedzący i nie pozjadałeś wszystkich "kibicowskich" rozumów,a troche kultury też nie zawadzi.
Ile razy można opisywać ten Włocławek Kujawiak fc Elany, Włocłavia fc ŁKSu, przewaga jakościowa i ilościowa zdecydowanie dla Włocłavii, Kujawiak działa ale słabiutko... Oprócz tego w mieście jednostki Legii, i jak się nie mylę Lecha i Widzewa.
A ja mam dwie sprawy... jedna dla zakazowiczów lub ich zanjomych... czy u was w miastach policja również zrobiła zebranie wszystkich zakazowiczów? dosłownie parodia hehe... a drugie dotyczy mojego..odkurzacza...strasznie słabo wsysa...patrzałem nic nie jest zatkane poprostu nie ma siły...w czym moze lezec problem?
...,,Ten sam problem ma ŁKS, brak lokalnego rywala".
....dlatego w Łomży jest jak jest
Mam specyficzne pytanie - czy Zabrze i Chorzów są całkowicie opanowane odpowiednio przez Górnik i Ruch, czy znajdzie się jakaś bardziej lub mniej zorganizowana grupka zapaleńców kibicująca klubowi z innego miasta? (vide Ruch w Katowicach).
Z tego co mi wiadomo na chwile obecną(i raczej w przyszłości też) Chorzów-100 % Niebieski,a Zabrze-100% Górnik(dobrych pare lat temu była w Zabrzu mała grupka kibiców Polonii Bytom mieli nawet falge ,ale to już historia).Oczywiście w obu miastach napewno są jednostki kibicujące innym klubom,ale to normalne(przeprowadzka za pracą,ślub itp.)i o niczym zorganizowanym nie ma mowy. Niebiescy z Katowic to duży i aktywny Fc i raczej nie są przykładem "grupki zapaleńców".Jeśli coś pominołem albo przekręciłem to niech mnie ktoś poprawi.pozdro
KellyCMI pisze:Mam specyficzne pytanie - czy Zabrze i Chorzów są całkowicie opanowane odpowiednio przez Górnik i Ruch, czy znajdzie się jakaś bardziej lub mniej zorganizowana grupka zapaleńców kibicująca klubowi z innego miasta? (vide Ruch w Katowicach).
Odgrzebałem swojego posta i pozwolę sobie go zacytować:
Co do flagi Polonii Bytom "Zabrze" pojawiała się takowa na Olimpisjkiej jak i na wyjazdach Polonii w połowie lat 90-tych(na pewno na Śląsk - Polonia).. Z opowieści osób ogarniających tamte lata wiem, że należała ona podobno do dwójki kibiców Polonii zamieszkujących graniczącą z Bytomiem dzielnice Biskupice (nie wiem, czy byli to rodowici zabrzanie, czy osoby "migrujące"). Jak głosi w/w opowieść, szybko zostali wyleczeni z kibicowania, obecny status flagi pozostaje nieznany.
Co do samego Zabrza - (...) swego czasu mówiono o jednym (?) dwóch (?) kibicach (aktywnych) Cracovii z Poremby, a także o kimś utożsamiającym się z Polonią Warszawa.
Z Zabrza ponoć pochodzi kilka osób z legijnego Squadronu, lecz jakiejkolwiek ich działalności nie widać. Żadnego zorganizowanego fc innej drużyny w Zabrzu nie ma i odważę się napisać, że obecnie przy ciśnieniu jakie panuje na Górnika (mimo serwowanej przez piłkarzy [link]) nic takiego raczej szans zawiązać się nie ma.
A to komentarz do mojej wypowiedzi forumowicza neRki
Napewno Ci Poloniści byli z Biskupic - wiem bo ich dobrze pamiętam jak często popijali u mnie na dzielnicy ( graniczącej po części z Biskupicami ). Jednym z nich pisałem jakieś 2 lata temu to jeszcze jezdził.
(...)
Jeszcze 2 lata temu jeździło z nami 3 chłopaków z Zaborza ale teraz nie mamy z nimi kontaktu, niewiem czy jeżdżą dalej czy odpuścili. Za to jeździ chłopak z innej części Zabrza
Jak wygląda sytuacja na Mazurach? czy takie zespoły jak Wigry Suwałki, Sparta Augustów, Mazur Ełk sympatyzują z Legią? Kto w tym rejonie ma największe wpływy? Jak wygląda rozkład sił?
Ostatnio sobie uświadomiłem, że nie wiem nic o kibicach w Wyszkowie. W sumie są w niedaleko Warszawy, ale jakoś nie kojarzę, żebym wiele słyszał o kibicach z tego miasteczka.
thorgal pisze:Jak wygląda sytuacja na Mazurach? czy takie zespoły jak Wigry Suwałki, Sparta Augustów, Mazur Ełk sympatyzują z Legią? Kto w tym rejonie ma największe wpływy? Jak wygląda rozkład sił?
Kibice Sparty Augustów jako jedyni z tego grona pałają sypmatią do Legii,Suwałki to przede wszystkim Wigry,temat Arki był już wyjaśniany wcześniej.Co do Legii w Suwałkach to znam osoby kibicujące jej,ale o żadnej zorganizowanej grupie nie ma mowy,ot zwykli kibice,w kapcie,piwko i...przed telewizor.W Ełku natomiast zaczęli pałać uczuciem w stronę Jagiellonii,wcześniej mówiono,że Ełk jest "legijny",ale to już raczej przeszłość.
Jak wygląda sytuacja na Mazurach? czy takie zespoły jak Wigry Suwałki, Sparta Augustów, Mazur Ełk sympatyzują z Legią? Kto w tym rejonie ma największe wpływy? Jak wygląda rozkład sił?
Ełk w 100% za Jagą, działają chyba nawet jako ich FC. Ogólnie w takich miejscowościach na podlasiu jak Augustów, Suwałki, Zambrów, Łomża mozna znależc wielu kibiców Jagi, którzy coprawda sie z tym za ostro nie obnoszą ale jednak są.
Ostatnio sobie uświadomiłem, że nie wiem nic o kibicach w Wyszkowie. W sumie są w niedaleko Warszawy, ale jakoś nie kojarzę, żebym wiele słyszał o kibicach z tego miasteczka
Wyszków jeżeli już to Legia, nie widać tam wpływów żadnych innych ekip.
FC Śląska Wrocław. ale są tez obecni kibice Opolskiej Odry ale to rzadkość
Nie wiesz to nie opowiadaj bzdur
Zaręczam że w Namysłowie żadnego czynnego (mniej czy bardziej) kibica Odry nie ma i nie będzie.
W Namysłowie, jak tu nieraz był opisywane, są przede wszystkim kibice miejscowego Startu, którzy kibicują oczywiście również Śląskowi
Legioner pisze:W Ełku byli i pewnie są kibice Legii.
Wszystko za sprawą pewnego starszego, bardzo oddanego kibica Legii z tego miasta, który niestety już odszedł do lepszego świata.
Z ciekawostek:
[link] pisze:był założycielem jednego z pierwszych w Polsce „Klubu CWKS” w Ełku, w następnych latach był sekretarzem Rady Ogólnopolskiego Klubu Kibica przy PZPN, otrzymał Srebrny Krzyż za zasługi od Lecha Wałęsy, a także Order Uśmiechu
Jakoś 5 lat temu (przed przyjściem tych k**** z iti) zdarzało się, że co najmniej raz do roku na najciekawszy mecz przyjeżdżała większa grupa kibiców Legii z Ełku. I to z tego co pamiętam nawet autokarem czyli jakieś 40-50 osób. Raczej bardzo młodzi, ale chyba teraz nie kibicują Jadze (tak jak ktoś napisał że Ełk 100% Jaga) ?
Ten autokar,to dzieci z domu dziecka.Klub Legia i często piłkarze odwiedzali wychowanków tego Domu Dziecka,obdarowywali ich szalikami i innymi gadżetami Legii,stąd pewnie ich wizyta na Ł3.
Ełk w 100% za Jagą, działają chyba nawet jako ich FC. Ogólnie w takich miejscowościach na podlasiu jak Augustów, Suwałki, Zambrów, Łomża mozna znależc wielu kibiców Jagi, którzy coprawda sie z tym za ostro nie obnoszą ale jednak są.
Kolego,trochę się zagalopowałeś.Może i Ełk jest w 100% za Jagą,ale pisanie o kibicach(kibicach w rozumowaniu aktywnie udzielających się) Jagi,szczególnie w Suwałkach czy Łomży to po prostu prowokacja.Suwałki to Wigry,Łomża to tamtejszy ŁKS,ludzie kibicujący Jagiellonii może i w tych miastach są,ale z kibicami to nie mają nic wspólnego..więc po prostu nie prowokuj!!