Stare Zgody ...

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
bum bum

Re: Stare Zgody ...

Post autor: bum bum » 09.06.2013, 16:11

Witam ja chciałbym się dowiedzieć jak ma się Czuwaj Przemyśl. pozdrawiam

iparts.pl
aga_wks

Post autor: aga_wks » 13.06.2013, 15:15

Toudi pisze:Może ktoś opisać zgodę Poloni Bytom i Zawiszy?
podbijam, opisze ktoś ??

micgree

Post autor: micgree » 13.06.2013, 23:37

Opis zgód/kos można znaleźć na stronie
[link]
jest tam i o Zawiszy
ZAWISZA BYDGOSZCZ - wspominana jako zajebista zgoda. Przez Polonię Zawisza był postrzegany jako bardzo honorowa ekipa. Upadek zgody datuje się na początek lat 90-tych, gdy na Polonię zaczęło chodzić nowe pokolenie po latach strasznej posuchy. Miało wtedy miejsce odnowienie zgody z opolską Odrą, a stare kontakty nie były pielęgnowane, jak choćby te z Zawiszą. Zgoda z bydgoszczanami padła przez powiązania Polonii z Arką. Wcześniej bowiem Arka też miała zgodę z Zawiszą, ale sztama ta została zerwana. Polonia poszła tą samą drogą co Arka. Kropką nad „i” było przybicie przez Odrę Opole zgody z Polonią, ale Bydgoszcz. Znalazło to konsekwencje w postaci wyjazdu fanów Zawiszy na ligowy mecz do Bytomia i zaatakowanie ich przez opolan. Zawiszanie byli jednak przekonani, że atak na nich przypuścili niebiesko-czerwoni z Bytomia i tak zgoda upadła definitywnie.
I te noci kada izdahnem, zadnje pivo za tebe popijem,
I na nebu tom na koje idem ja, Sija moja Wielka Polonia !

halodrol

Post autor: halodrol » 14.06.2013, 17:12

Może ktoś opisać jak padały zgody Polonii Warszawa z ŁKS i Lechem Poznań (gdzieś około 1996?)
Czytałem wtedy w Fan-Śląsku o pobiciu Polonistów w Poznaniu i skrojeniu im ...flyersów, czy też że do Łodzi pojechali nie wiedząc, że już nie ma zgody?

Ciballa

Post autor: Ciballa » 14.06.2013, 20:00

Jaka panuję obecnie sytuacja na Linii Ruch - Apator po zerwaniu tak długiej sztamy. (neutral (ze względu na stare kontakty i historie czy bliżej negatywnych relacji?) Od razu piszę że pytanie bez napinkowe i jeżeli nikt nie ma nic normalnego do napisania niech milczy).Pozdro

Zupełnie Zielony.

Post autor: Zupełnie Zielony. » 14.06.2013, 21:46

micgree pisze:Opis zgód/kos można znaleźć na stronie
[link]
[/quote]
Generalnie ten opis z d*** wzięty. Juz kiedyś o tym wpominałem, Polonia miała zgodę równiez z Wisłoką Dębica i nic o tym fakcie nawet nie wspominają. Sam osobiście byłem na jednym z takich meczy kiedy to wspomogliśmy ich w jakieś 40 osób na II ligowym wtedy meczu z Igloopolem. Ponad to jakoś dwa sezony wcześniej (?) także w dobrej liczbie ich wspomagaliśmy na tym samym meczu. Wiele lat temu rozmawiałem z duzo starszym kibicem i także potwierdził że czasem zjawiał sie nawet w Bytomiu. Niestety nie mam więcej informacji na ten temat.
Więc jesli juz cos robicie to róbcie sumiennie.
Nigdy za wami nie przepadałem, ale historia to historia i wypadałoby ją uwzględnić w całości, nawet gdy nie ma się relacji z pierwszej ręki.
Za stary już jestem na internetowych bajarzy tworzących alternatywną rzeczywistość!
Spadam z tego forum!
Adminów proszę o usunięcie tego konta!

N'08

Post autor: N'08 » 15.06.2013, 23:42

halodrol pisze:Może ktoś opisać jak padały zgody Polonii Warszawa z ŁKS i Lechem Poznań (gdzieś około 1996?)
Czytałem wtedy w Fan-Śląsku o pobiciu Polonistów w Poznaniu i skrojeniu im ...flyersów, czy też że do Łodzi pojechali nie wiedząc, że już nie ma zgody?
Ciężko przerzucić parę stron wstecz ?
Bez Ciśnień pisze:
N'08 pisze:Zgoda Lechia-Śląsk od 77 trwa bez żadnych przerw?

Zgoda Polonia W.- Lech Poznań, może ktoś opisze przyczynek do zerwania jej?

Zerwana wobec frajerskiej akcji Lecha wobec Polonii. Owo zerwanie zostało opisane pokrótce w książce "Liga Chuliganów" Romka Z.

(...)Do niedawna kolejarze z Warszawy mieli resortową zgodę z kibica Lecha Poznań. Kilka lat temu paru polonistów postanowiło przywitać jadących do Warszawy na mecz z Legią ziomali w... Poznaniu. Wybrali się więc tam i zbierającym się do wyjazdu poznaniakom przedstawili. Był to schyłek okresu, w którym na trybunach stadionu przy ulicy Bulgarskiej panowało totalne bezhołowie. Nie było jakiejś zintegrowanej grupy, i ważniejszy w niej był ten, kto miał najsilniejsze pięści. Niezależnie, czy to jego setny wyjazd, czy pierwszy mecz w życiu. Wobec tego, że starsi poznaniacy temat kibicowania sobie odpuścili, młodsi musieli rozstrzygnę dylemat, czy podający się za przyjaciół z Polonii są nimi faktycznie, czy też może jest to jakaś podpucha ze strony Legii. Do Warszawy wybierało się kilku starszych kibico-żuli, którzy z uwagi na brak jakiejś zorganizowanej grupy, rządzili resztą. Po pewnym czasie wspólnego picia wódki, żule doszli do wniosku, ze „w zasadzie to nieważne, Polonia czy Legia, ważne że z Warszawy”. Mieszkańcy stolicy stawiali alkohol i mieli na sobie fajne skórzane kurtki. Dostali więc po nosach, a kurtki zmieniły właścicieli. Na najbliższej stacji obici wysiedli, konduktor zrobił aferę i pomógł psom zidentyfikować napastników. Poloniści, choć w okrwawionych swetrach i bez kurtek, stwierdzili, że nic się me stało. W Warszawie tym czasem na Lecha czekała kolejna grupa kibiców Polonii. Gdy najbardziej znany polonista dowiedział się o zajściach w pociągu, o mało nie wpadł w szał. Natychmiast skontaktował się z legionistami i rozpoczęło się wspólne warszawskie szukanie kibiców Lecha. Po tym meczu jeden z kiboli Polonii ostrzelał pociąg wiozący poznaniaków do domu. Nic dziwnego, że po tamtych perypetiach, w ciągu jednego dnia dla fanatyków Polonii kibice Lecha stali się niemal największymi wrogami.

ciwik

Post autor: ciwik » 18.06.2013, 20:39

Ciballa pisze:Jaka panuję obecnie sytuacja na Linii Ruch - Apator po zerwaniu tak długiej sztamy. (neutral (ze względu na stare kontakty i historie czy bliżej negatywnych relacji?) Od razu piszę że pytanie bez napinkowe i jeżeli nikt nie ma nic normalnego do napisania niech milczy).Pozdro
gdzieś już było na forum.
nie ma żadnej sytuacji bo nie ma kontaktu jako takiego na linii Apator-Ruch.
Ci co się przyjaźnili nadal się przyjaźnią
Ci co nie lubili drugich ze względu na Elanę, nadal nie lubią
nie wiem czy jak Ruch jest w Toruniu to robi akcję wspólnie z Elaną, osobiście nikogo z Ruchu nie widziałem, ale nie wykluczam

n1906h

Post autor: n1906h » 18.06.2013, 20:45

Nie wiem czy w odpowiednim temacie, czy Polonia Warszawa miała kiedyś dużo lepszą pozycję w stolicy, czy zawsze była tam przygniatająca dominacja Legii?
Wisła Nowa Huta

Averno

Post autor: Averno » 18.06.2013, 20:59

Tak, wynika tak zapewne z tego co podaja statystyki przed wojna, gdzie niewiele wieksza frekwencja czesciej byla na KSP, zaraz Legia, w miescie ze mozliwe chyba na rowni moze troche mniej sympatykow a pozniej owczesny 3 popularny klub pilkarski Warszawianka.Nalezy tez pamietac ze przed wojna mnostwo ludzi chodzilo tu i tu, kibicowalo 2tym klubom
Pare sezonow po wojnie w zasadzie sie juz wyrownywalo, pozniej tak od lat 60-tych juz dominacja Legii. . W tym okresie chodzi oczywiscie o zwyklych sympatykow w Warszawie, bo od kiedy pojawili sie szalikowcy w zorganizowanych grupach, to od tej pory nie bylo przewagi Polonii w zadnym okresie

elep

Post autor: elep » 18.06.2013, 23:19

Averno pisze:Tak, wynika tak zapewne z tego co podaja statystyki przed wojna, gdzie niewiele wieksza frekwencja czesciej byla na KSP, zaraz Legia, w miescie ze mozliwe chyba na rowni moze troche mniej sympatykow a pozniej owczesny 3 popularny klub pilkarski Warszawianka.Nalezy tez pamietac ze przed wojna mnostwo ludzi chodzilo tu i tu, kibicowalo 2tym klubom
Pare sezonow po wojnie w zasadzie sie juz wyrownywalo, pozniej tak od lat 60-tych juz dominacja Legii. . W tym okresie chodzi oczywiscie o zwyklych sympatykow w Warszawie, bo od kiedy pojawili sie szalikowcy w zorganizowanych grupach, to od tej pory nie bylo przewagi Polonii w zadnym okresie

Trzeba też dodać to że Polonia w latach 80-tych i na początku lat 90-tych miał sporą grupę "trzymającą władze" która pięściami wyrobiła sobie szacunek nawet u kibiców Legii co powinny potwierdzić też osoby działające w tamtych latach po stronie wojskowych.
To co piszę na forum jest tylko i wyłącznie moim osobistym zdaniem i nie jest oficjalnym stanowiskiem kibiców Polonii Warszawa.

Martin79

Post autor: Martin79 » 19.06.2013, 02:38

Jak powstała i padła zgoda Górnika z Zawiszą?
Powstanie to zapewne ta koalicja w latach 80-tych ale co z zakończeniem?

Dr Kamszot

Post autor: Dr Kamszot » 19.06.2013, 08:08

Cozy Mozi pisze:
darson79 pisze:[link]

Fotka pochodzi z meczu Górnik Zabrze - Olimpiakos Pireus.
Puchar Europy...sezon chyba 87/88.
Na płocie flaga m.in. Korony i Stali Mielec.
Przeglądając wątek wiem że ze Stalą Górnika łączył układ lub zgoda.
A czy łączyło was coś z Koroną?
Czy ich obecność wiąże się tylko i wyłącznie z obecnością Stali M.?
jak byś uważnie oglądał ten mecz zobaczyłbys jeszcze fane Arki Gdyna
Jaki układ? Wtedy nie było żadnych układów. Zgoda była zgodą i tyle.
Układy to wymysł późniejszych czasów.

kibic75

Post autor: kibic75 » 21.06.2013, 19:46

N'08 pisze:
halodrol pisze:Może ktoś opisać jak padały zgody Polonii Warszawa z ŁKS i Lechem Poznań (gdzieś około 1996?)
Ciężko przerzucić parę stron wstecz ?
Bez Ciśnień pisze:
N'08 pisze:Zgoda Lechia-Śląsk od 77 trwa bez żadnych przerw?

Zgoda Polonia W.- Lech Poznań, może ktoś opisze przyczynek do zerwania jej?

Zerwana wobec frajerskiej akcji Lecha wobec Polonii. Owo zerwanie zostało opisane pokrótce w książce "Liga Chuliganów" Romka Z.

(...)Do niedawna kolejarze z Warszawy mieli resortową zgodę z kibica Lecha Poznań. Kilka lat temu paru polonistów postanowiło przywitać jadących do Warszawy na mecz z Legią ziomali w... Poznaniu. Wybrali się więc tam i zbierającym się do wyjazdu poznaniakom przedstawili. Był to schyłek okresu, w którym na trybunach stadionu przy ulicy Bulgarskiej panowało totalne bezhołowie. Nie było jakiejś zintegrowanej grupy, i ważniejszy w niej był ten, kto miał najsilniejsze pięści. Niezależnie, czy to jego setny wyjazd, czy pierwszy mecz w życiu. Wobec tego, że starsi poznaniacy temat kibicowania sobie odpuścili, młodsi musieli rozstrzygnę dylemat, czy podający się za przyjaciół z Polonii są nimi faktycznie, czy też może jest to jakaś podpucha ze strony Legii. Do Warszawy wybierało się kilku starszych kibico-żuli, którzy z uwagi na brak jakiejś zorganizowanej grupy, rządzili resztą. Po pewnym czasie wspólnego picia wódki, żule doszli do wniosku, ze „w zasadzie to nieważne, Polonia czy Legia, ważne że z Warszawy”. Mieszkańcy stolicy stawiali alkohol i mieli na sobie fajne skórzane kurtki. Dostali więc po nosach, a kurtki zmieniły właścicieli. Na najbliższej stacji obici wysiedli, konduktor zrobił aferę i pomógł psom zidentyfikować napastników. Poloniści, choć w okrwawionych swetrach i bez kurtek, stwierdzili, że nic się me stało. W Warszawie tym czasem na Lecha czekała kolejna grupa kibiców Polonii. Gdy najbardziej znany polonista dowiedział się o zajściach w pociągu, o mało nie wpadł w szał. Natychmiast skontaktował się z legionistami i rozpoczęło się wspólne warszawskie szukanie kibiców Lecha. Po tym meczu jeden z kiboli Polonii ostrzelał pociąg wiozący poznaniaków do domu. Nic dziwnego, że po tamtych perypetiach, w ciągu jednego dnia dla fanatyków Polonii kibice Lecha stali się niemal największymi wrogami.
Zgoda Lecha Poznań z Polonią Warszawa była zgodą typowo ''pijacką''.Kontakty były znikome,generalnie tylko przy okazji meczu Legia-Lech gdzie Poloniści pojawiali się zawsze tylko w pare osób,jakies kontakty były także na koszu.Nie każdy też w Poznaniu akceptował Polonie jako zgode,ale faktem jest to,że akcja była troche krzywa,jednakże takie rzeczy w tamtych czasach się zdarzały.Ciekawe skąd Roman wie o rzekomym ostrzelaniu pociągu?

MWZUF

Post autor: MWZUF » 25.06.2013, 04:14

Jak wyglądał układ Hetman Zamość - Stal Rzeszów?
I jakie są obecne relacje między tymi ekipami?

shanti

Post autor: shanti » 01.07.2013, 11:32

jedno pytanie czy w latach 80-90 Zaglebie sosnowiec mialo zgode z Motorem i czy byl wtedy podzial w Sosnowcu na fanow proLegia i proMotor w mlynie Zaglebia bo ostatnio slyszalem cos takiego od fana Zaglebia
"CHŁOPI"REYMONTA

RoyberpakaOdrodzenie

Post autor: RoyberpakaOdrodzenie » 03.07.2013, 20:57

shanti pisze:jedno pytanie czy w latach 80-90 Zaglebie sosnowiec mialo zgode z Motorem i czy byl wtedy podzial w Sosnowcu na fanow proLegia i proMotor w mlynie Zaglebia bo ostatnio slyszalem cos takiego od fana Zaglebia
Według mnie zgoda Zagłębia z Motorem w latach 80-tych była lepsza niż z Legią.
Ale to tylko moja opinia.
http://www.youtube.com/watch?v=BsUjr1qqdVw

shanti

Post autor: shanti » 03.07.2013, 21:40

wiem ze byl spory podzial w mlynie na Motorowcow i Legionistow osoba ktora mi o tym mowila np byla za Motorem i do teraz nienawidzi krawaciarzy ale to byly inne czasy i wiekszosc z forumowiczow byla wtedy hmmm w planach
"CHŁOPI"REYMONTA

RESORT

Post autor: RESORT » 04.07.2013, 10:55

Opiszę ktoś w jakich okolicznościach została zerwana i jak długo trwała zgoda Kalisza z Chrobrym?

ziomek

Post autor: ziomek » 05.07.2013, 14:17

10 lat z maleńkim hakiem. A padła w dość dziwnych okolicznościach których sami zainteresowani chyba nie potrafią określić (coś jak wypadkowa częściowego wymarcia relacji, spoglądanie przychylnym okiem w innych kierunkach i takie tam...) Ogółem dość dziwne i zaskakujące to było.
[link]

pijany powietrzem

Post autor: pijany powietrzem » 07.07.2013, 09:36

może ktoś napisać wszystkie stare zgody Stilonu?

zgredzik

Post autor: zgredzik » 22.07.2013, 04:23

Na pewno Widzew.

HanysRSL

Post autor: HanysRSL » 22.07.2013, 19:26

Opisze ktoś jak doszło do rozpadu zgody Odra-Piast-Polonia ?

Carbo

Post autor: Carbo » 27.09.2013, 21:38

A wiec potwierdzilo sie to co wiemy juz od jakiegos czas.
Zgoda Pogoń-Legia tez przeszla do historii.

Hujtras

Post autor: Hujtras » 27.09.2013, 21:42

Carbo pisze:A wiec potwierdzilo sie to co wiemy juz od jakiegos czas.
Potwierdzone na 100%? Jeśli tak to z jakiego powodu?

psychopig

Post autor: psychopig » 27.09.2013, 21:47

Kto ma wiedzieć ten wie :)
Obrazek

jebać cenzure

Post autor: jebać cenzure » 27.09.2013, 22:35

ile lat łaczyła zgoda Raków i Odre Wodzisław i w jakich okolicznościach się zakonczyła?
i od razu zapytam o obecne relacje obu ekip, neutral?

tigerodrawodzislaw

Post autor: tigerodrawodzislaw » 28.09.2013, 00:54

Cos kolo 2 lat 2/5 moze jedni z Rakowa byli za drudzy nie mieli wtedy silna i dluga zgode z stalowa

Słowianin.pl

Post autor: Słowianin.pl » 28.09.2013, 09:01

Carbo pisze:A wiec potwierdzilo sie to co wiemy juz od jakiegos czas.
Kolego powiedz mi (jak wiesz oczywiscie) kiedy byla pierwsza zgoda na lini Pogon -Legia ? W jakich latach?
Słowiańska Dusza,Polska Krew

Holdek

Post autor: Holdek » 28.09.2013, 09:38

"Najstarsi kibice wspominają, że zgoda rozpoczęła się w latach 60. od pamiętnego meczu w Warszawie. - Pogoń walczyła wtedy o awans – mówi Grzegorz Kozak, kibic. – Wygraliśmy wtedy z Legią 4:0. Później wszystko się zaczęło. Kibice odwiedzali siebie nie tylko przy okazji meczów. Warszawiacy przyjeżdżali do Szczecina na "Dni Morza”, my jeździliśmy do stolicy na różne imprezy"

Słowianin.pl

Post autor: Słowianin.pl » 28.09.2013, 10:53

Holdek pisze:"Najstarsi kibice wspominają, że zgoda rozpoczęła się w latach 60. od pamiętnego meczu w Warszawie. - Pogoń walczyła wtedy o awans – mówi Grzegorz Kozak, kibic. – Wygraliśmy wtedy z Legią 4:0. Później wszystko się zaczęło. Kibice odwiedzali siebie nie tylko przy okazji meczów. Warszawiacy przyjeżdżali do Szczecina na "Dni Morza”, my jeździliśmy do stolicy na różne imprezy"
Jakies inne wiarygodne zródła?
.....ten kawalek reportazu(który umiesciles w poscie) akurat widziałem
Słowiańska Dusza,Polska Krew

domin839

Post autor: domin839 » 28.09.2013, 13:45

Zgoda z Pogonią została w dniu wczorajszym zakończona, rozstajemy się spokojnie i bez agresji. Barwy Pogoni od dziś znikają z naszego stadionu. Szacunek za te 20 wspólnych lat.

Legionisci.com

Luk_KSG

Post autor: Luk_KSG » 28.09.2013, 14:20

jednak te plotki okazały się słuszne...
jak dla mnie szok, bo wydawała mi się to mocna zgoda

PrawyCzłowiek

Post autor: PrawyCzłowiek » 28.09.2013, 15:41

Zgoda moze i dobra, ale generalnie niefortunna nieco. Zapewne dziwnie było na wyjazdach takich jak w Rzymie, gdzie Pogoń stała obok ZS i BKS.

GMB

Post autor: GMB » 28.09.2013, 16:10

Jestem ciekaw postawy Wielima Szczecinek. Dalej na Legie czy już rodzina się zawęży i mama nie pozwoli na harce do Warszawy ?

palaczzaba

Post autor: palaczzaba » 28.09.2013, 16:16

No to coraz mniej sytuacji, gdzie dwie zgody danej ekipy, mają między sobą silną kosę.

tenTYPhe

Post autor: tenTYPhe » 28.09.2013, 16:17

Gdzie ZS i BKS pokazało się lepszą ekipą sportową niż PS ;)

Tommas

Post autor: Tommas » 28.09.2013, 16:22

palaczzaba pisze:No to coraz mniej sytuacji, gdzie dwie zgody danej ekipy, mają między sobą silną kosę.
Jakie ekipy mają obecnie taką sytuację?

pomarańcz

Post autor: pomarańcz » 28.09.2013, 16:25

Zagłębie - Zawisza - ŁKS ,ogólnie chyba trochę tego jest.

mr_who

Post autor: mr_who » 28.09.2013, 16:26

Motor-Śląsk-Wisła z Lechią

ODPOWIEDZ