Profanacje barw Biało- Czerwonych.
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Profanacje barw Biało- Czerwonych.
Przeglądałem kilka stron i nic podobnego nie znalazłem więc pozwoliłem sobie zacząć nowy wątek, więc do rzeczy.
Uczestnicząc w Eurobaskecie widziałem kilka flag Biało-Czerwonych z bardzo dziwnymi napisami. Pojawiła się mn. wszystkim znana "Mamo Tu jestem" oraz jeszcze bardziej dziwne napisy typu "Kochamy Was" "Gortat na prezydenta" czy "Logan :*"
Moim zdaniem, takie napisy na Polskiej fladze to jej profanacja i wg mnie powinno się coś z tym próbować zrobić. Kiedyś już podejmowano podobny temat przy okazji flagi Ally.
W związku z tym proponuję aby w tym temacie wklejać flagi, które w opinii większości są profanacją barw Biało Czerwonych, a w dalszym etapie ich wypatrywanie na arenach sportowych i zdejmowanie. W dalszym etapie sprofanowane barwy powinny być palone. (zgodnie z przyjętą metodą niszczenia uszkodzonych barw).
Nie pozwólmy aby Polską Flagę czy Polskie Godło traktowano jak zwykłą szmatę poprzez wywieszenie której niektórzy debile chcą się wylansować.
Jeśli Moderatorzy uznają że inicjatywa ma sens, to proszę o przyklejenie.
Uczestnicząc w Eurobaskecie widziałem kilka flag Biało-Czerwonych z bardzo dziwnymi napisami. Pojawiła się mn. wszystkim znana "Mamo Tu jestem" oraz jeszcze bardziej dziwne napisy typu "Kochamy Was" "Gortat na prezydenta" czy "Logan :*"
Moim zdaniem, takie napisy na Polskiej fladze to jej profanacja i wg mnie powinno się coś z tym próbować zrobić. Kiedyś już podejmowano podobny temat przy okazji flagi Ally.
W związku z tym proponuję aby w tym temacie wklejać flagi, które w opinii większości są profanacją barw Biało Czerwonych, a w dalszym etapie ich wypatrywanie na arenach sportowych i zdejmowanie. W dalszym etapie sprofanowane barwy powinny być palone. (zgodnie z przyjętą metodą niszczenia uszkodzonych barw).
Nie pozwólmy aby Polską Flagę czy Polskie Godło traktowano jak zwykłą szmatę poprzez wywieszenie której niektórzy debile chcą się wylansować.
Jeśli Moderatorzy uznają że inicjatywa ma sens, to proszę o przyklejenie.
-
Re: Profanacje barw Biało- Czerwonych.
Popieram jak najbardziej, Faktycznie to po pierwsze profanacja a po drugie wstyd dla polakow - jedyne co nas moze pocieszysc to fakt ze ludzie zza granicy nie wiedza co tam pisze i pewnie mysla ze to jakies ekipy hehe
-
Pomysł nienajgorszy, tylko pozostaje pytanie, kto zdejmowałby takie płótna? Jeśli repra grałaby, dajmy na to na Legii, czy na Zawiszy, to najpewniej ogarnięci kibice tych drużyn. Stadion Śląski - tu jest problem i to poważny. Wiadomo, największy obiekt, największy wysyp małyszowców, poza tym ciężko byłoby to wykonać od strony technicznej. Tak, czy inaczej społeczeństwo uświadamiać trzeba 
Celowo pomijam tutaj imprezy typu kosz, czy siatkówka, bo tutaj zdecydowana większość publiczności to barany, którzy takie "flagi" entuzjastycznie wieszają.

Celowo pomijam tutaj imprezy typu kosz, czy siatkówka, bo tutaj zdecydowana większość publiczności to barany, którzy takie "flagi" entuzjastycznie wieszają.
Support your local football team
-
obywatel_1984 pisze:Pomysł nienajgorszy, tylko pozostaje pytanie, kto zdejmowałby takie płótna? Jeśli repra grałaby, dajmy na to na Legii, czy na Zawiszy, to najpewniej ogarnięci kibice tych drużyn. Stadion Śląski - tu jest problem i to poważny. Wiadomo, największy obiekt, największy wysyp małyszowców, poza tym ciężko byłoby to wykonać od strony technicznej. Tak, czy inaczej społeczeństwo uświadamiać trzeba
to co sie dzieje w Polsce jest nie do organiecia, bo obiekty sa duze, i jest masa przypadkowych ludzi ( m.in konfitury) wiec lepiej olac przypal przez zdjecie takiej flagi
ale na wyjazdach za granicami naszego kraju to mozna zrobic bo na wyjazdy piknikom sie zbytnio nie chce jezdzic i czasami wiekoszc wyjazdowiczow to kumate osoby, wiec na wyjazdach mozna cos z tym zrobic.
-
Panowie przy stadionie Śląskim wg mnie powinna być niepisana zasada, że jeśli np. na sektorze 18 wywieszają "flagę" jacyś pajace z napisem powiedzmy Mamo Tu Jestem, a na tym samym sektorze znajduje się np ekipa Motoru Lublin, to niejako jest to ich obowiązek aby doprowadzić do tego aby tamte płótno nie zawisło. Chyba że im to nie przeszkadza, że obok Ich fany wisi takie coś. (Oczywiście Motor to tylko przykład)
Jeśli natomiast widzisz gdzieś płótno i z napisem "Logan :*" a nie ma żadnej "kumatej" ekipy, zrób zdjęcie umieść w temacie a inni będą wiedzieć czego się np. spodziewać po meczu kadry Kosza we Wrocławiu. Następnym razem będziemy wiedzieć czego wypatrywać.
Ponadto dla mnie nie ma znaczenia czy profanacacja ma miejsce na piłce koszu, czy siatce, wg mnie w każdym tym przypadku należy reagować jak jest tylko taka możliwość.
Jeśli sami nie rozwiążemy tego problemu to nikt tego za nas nie zrobi, bo jak napiszesz My Naród Polski to Ci jej nie pozwolą wnieść bo powiedzą że nosi treści rasistowskie, natomiast jeśli napiszesz któreś z powyżej wymienionych haseł to już ochrona problemu nie widzi. Wg mnie to jest problem, który należy rozwiązać wspólnie i postawić ponad klubowymi animozjami.
Jeśli natomiast widzisz gdzieś płótno i z napisem "Logan :*" a nie ma żadnej "kumatej" ekipy, zrób zdjęcie umieść w temacie a inni będą wiedzieć czego się np. spodziewać po meczu kadry Kosza we Wrocławiu. Następnym razem będziemy wiedzieć czego wypatrywać.
Ponadto dla mnie nie ma znaczenia czy profanacacja ma miejsce na piłce koszu, czy siatce, wg mnie w każdym tym przypadku należy reagować jak jest tylko taka możliwość.
Jeśli sami nie rozwiążemy tego problemu to nikt tego za nas nie zrobi, bo jak napiszesz My Naród Polski to Ci jej nie pozwolą wnieść bo powiedzą że nosi treści rasistowskie, natomiast jeśli napiszesz któreś z powyżej wymienionych haseł to już ochrona problemu nie widzi. Wg mnie to jest problem, który należy rozwiązać wspólnie i postawić ponad klubowymi animozjami.
-
Nie wiem czy w temacie czy nie ale właśnie tacy to januszkowie powinni śmigać na kosza, siatę oraz szczypiorniaka PIŁKA NOŻNA dla KUMATYCH KIBICÓW
Dziękuję za uwage
Dziękuję za uwage

-
Oczywiście wszystko ładnie pięknie - tylko że założyciel tematu chyba zapomniał że to nie lata 90 a taka akcja z zerwaniem flagi i liściem na otrzeźwienie może skończyć sie sankcjami , a 99% nie chciało by dostać 6 letni zakaz i 5000zl grzywny bo zerwało fane ,,M.G Nowak Gniezno''
-
Do tego wszystkiego o czym piszecie dodałbym także biało-czerwone flagi z nazwami firm, których właściciele czy pracownicy pojawiają się na meczach i robią sobie darmową reklamę. Jak dla mnie jest to żenujące
Co do fotek - flaga "Tu jestem mamo!":
[link]

Co do fotek - flaga "Tu jestem mamo!":

[link]
-
Jesli chodzi o flagi miast i klubów na reprezentacji to też jest tego mnóstwo, a mnie osobiście brakuje tego, żeby pół stadionu było we flagach Polski jakiś dobrze zaprojektowanych. Być może to tylko moje zdanie, ale jak się popatrzy na nasze trybuny to można się nauczyć 3/4 miast, mieścin oraz wsi w Polsce. Wiadomo, że każdy chce w ten sposób jakoś zaznaczyć, że dany klub/miasto jeździ na Reprezentacje. Ale fajnie było by popatrzyć na flagi Polski, przynajmniej na jednej prostej stadionu.VJ pisze:Również jestem zdania, że próby interweniowania mogłyby w pewnych przypadkach przynieść więcej złego niż dobrego. Widzę już jak Wyborcza robi z tego aferę, że kibole chcą przejąć stadiony na meczach reprezentacji.
Po drugie, zgodzę się aby uznać za pewną formę profanacji barw narodowych flagę z chujowym napisem, który docelowo ma być zabawny. Jakiś kretyn wywiesił kiedyś flagę z napisem skierowanym do swojej Mamy, było na nim jakieś ciulowe hasło. Takiemu to bez prelekcji na temat barw narodowych wypadałoby dać w ryj i zabrać płótno.
W pozostałych przypadkach, czyli niczego nieświadomych januszy/konfitur czy jak ich zwał, to dla ich flag typu "Mirek i Marysia - Gniezno" miejsca zwłaszcza na stadionie piłkarskim być nie powinno. Myślę, że tutaj problem sam może się rozwiązać dzięki temu, że mamy boom na flagi na reprezentacje. Ekipka z najbardziej zapyziałej wiochy, która na wyjazdy nie bierze fan tylko co najwyżej smycze (znaczy się, chuligany) robi sobie fane na reprezentacje z wyjebanym herbem swojego Zrywu Bąków i zajmuje miejsce na ogrodzeniu, świadoma tego, że nikt im płótna w barwach narodowych nie wyjebie - bo przecież nie wypada. Jako że takich ekip jest coraz więcej, to i miejsca na flagi Mirka czy Ally powinno być coraz mniej.
Jedyne co w mojej opinii można robić to, jakkolwiek to zabrzmi, e d u k o w a ć.
Pisząc "edukować" nie mam na myśli wlotu na przysłowiowej pełnej kurwie w januszy, zerwania flagi a po wszystkim prelekcji na temat jej niestosowności. Może łatwiej podejść, ściągnąć szmate, rzucić delikwentowi tłumacząc dlaczego jest tak a nie inaczej. Oczywiście w teorii wszystko pięknie i ładnie wygląda.Popularne są też ekrany LCD LED, które różnią się od zwykłych LCD rodzajem podświetlenia - wykorzystuje się diody LED. W mniejszych odbiornikach LED stosuje się podświetlenie ramowe, czyli diody umieszcza się tylko na brzegach matrycy. W dużych ekranach podświetla się całą matrycę i używa technologię LDT, która steruje jasnością diod. Dzięki temu można uzyskać idealną czerń i przy okazji zaoszczędzić na energii. Ekrany LED dają lepszy jakościowo obraz, są jednak znacznie droższe od zwykłych LCD.
-
Wszystko łądnie pięknie, ale palić te flagi? Mimo to, że na nich jest "Logan :*" i inne wynalazki, to wciąż są nasze barwy - zdjąć, oddać małyszowi, ewentualnie skonfiskować ale nie palić
Takie moje zdanie, przy czym w pełni popieram tą inicjatywę!!

wkurwiony nie jesteś sobą
-
Wszystko zaczęło się od Ally i tej jej żałosnej flagi. Trzeba to napiętnować ze stanowczością, tak jak trąbki i cylindry

-
Chyba nie tylko Wyborcza!VJ pisze:...Widzę już jak Wyborcza robi z tego aferę, że kibole chcą przejąć stadiony na meczach reprezentacji
VJ pisze:Może łatwiej podejść, ściągnąć szmate

Barwy Narodowe to nie szmata! Nawet jeśli jest na fladze jakiś chujowy napis!
Tłumaczenie Januszowi? Myślisz że weźmie to do serca? Szczerze mówiąc to wątpię, ale to tylko moja opinia!VJ pisze:rzucić delikwentowi tłumacząc dlaczego jest tak a nie inaczej
-
To nie jest flaga Polski tylko Czech!VJ pisze:a jak to nazwiecie ?
[link]
-
Ja wole flage Ally niz kumate flagi z nazwą wioski czy miasta napisaną jakims sprayem czy namazane farbą.

Na meczach reprezentacji wyspiarskich jest pełno takich flag z imionami itd.

-
Można by było takie flagi poprzerabiać na właściwe jak jest taka możliwość lub wykorzystać fragmenty do nowych np powycinać litery.wujek_fido pisze:Wszystko łądnie pięknie, ale palić te flagi? Mimo to, że na nich jest "Logan :*" i inne wynalazki, to wciąż są nasze barwy - zdjąć, oddać małyszowi, ewentualnie skonfiskować ale nie palićTakie moje zdanie, przy czym w pełni popieram tą inicjatywę!!
-
Polska to nie wyspykiwa jako tako pisze:Ja wole flage Ally niz kumate flagi z nazwą wioski czy miasta napisaną jakims sprayem czy namazane farbą.

-
Nie mogę się z tym zgodzić... Jeżeli chłopaki mieszkają w przykładowym "Maciejowie" i śmigają na mecze okolicznego dobrego zespołu to dlaczego jadąc na kadrę w 10 czy 20 osób nie mogą wywiesić swojej flagi na której jest starannie wykonany napis farbą? Lepiej jechać w 2 osoby z (kolejny raz przykładowego) Zakopanego i wywiesić mega kumatą szytą olbrzymią fanę? Mam inne podejście do takich sytuacjikiwa jako tako pisze:Ja wole flage Ally niz kumate flagi z nazwą wioski czy miasta napisaną jakims sprayem czy namazane farbą.

.
-
Czy ja w swoim poście dyskryminowałem jakies wsie ??? NapisałemNie mogę się z tym zgodzić... Jeżeli chłopaki mieszkają w przykładowym "Maciejowie" i śmigają na mecze okolicznego dobrego zespołu to dlaczego jadąc na kadrę w 10 czy 20 osób nie mogą wywiesić swojej flagi na której jest starannie wykonany napis farbą?
Chodziło mi o to ze niektore flagi, a dokładniej napisy na nich są bardzo niechlujne i walnięte jakby na odwal jak na jakims murze.Ja wole flage Ally niz kumate flagi z nazwą wioski czy miasta napisaną jakims sprayem czy namazane farbą.
-
na fane Pepików to i niech sie suka zleje, ale widząc flagi Polski typu "Mamo tu jestem" powinno się delikwenta w łeb i zdjąć barwy wstyd i hańba takie coś dla Nas wszystkich!!VJ pisze:a jak to nazwiecie ?
[link]
Torcida Crew
-
a jesli delikwent od ów flagi był psem i przy Twojej interwencji w wiadomej sprawie, wyjął by blache to spasowałbys czy nadal chcial dac mu w łeb ?

-
wszystko zależy od sytuacji jaka by zaistniała z psem:) żeś wymyślił tak czy siak fana taka powinna odrazy zniknąć
Torcida Crew
-
To jest niestety znak naszych czasów. Ludzie nie szanują najcenniejszych wartości, tradycji. Dla mnie jest to nie do pomyślenia, żeby na fladze mojego kraju ktoś miał czelność pisać takie bzdury. Gdybym miał taką możliwość, zerwałbym bez wahania. Bez względu na konsekwencje...
DZIŚ NIEWIELU TO PAMIĘTA - BARWY POLSKI TO RZECZ ŚWIĘTA !!!
DZIŚ NIEWIELU TO PAMIĘTA - BARWY POLSKI TO RZECZ ŚWIĘTA !!!
-
Mało tego w "młynie" Polski Turasy ową flagą machały i dopingowały.kocur1488 pisze:To, co się dzieje na takiej koszykówce czy siatkówce, sprawia, że nawet nie chce się oglądać meczu. Z jednej strony jakieś flagi z nazwą sponsora (stać na bilet, ale 20 zł na flagę to za drogo - musi pracodawca kupować?!), z drugiej jakieś głupie napisy (pozdrawiam z tego miejsca dwóch pedałów, którzy mieli na fladze na ME w Turcji flagę "Olek & Waldek Olsztyn"), czasami usmarowane sprayem nasze flagi, które po takim upiększeniu wyglądają jak obsmarowane gównem, i na koniec hit - megakumata siatkarska publiczność z Bełchatowa na ostatnich mistrzostwach w siatkówce pozwoliła Turasom wywiesić swoją flagę na reprezentacyjnej z Bełchatowa.
Inne dyscypliny przynoszą nam ogromny wstyd, na piłce nożnej to zjawisko występuje głównie na wielkich imprezach, gdzie jadą głównie jakieś wąsate Andrzeje.
Nie po to nasi przodkowie przelewali za Polskę krew, by teraz inni hańbili naszą narodową flagę.
-
Na tych siatkarskich ME to nie jedyne cacko "kumatych" z Olsztyna, bo była też flaga z reklamą... agencji ochrony Garda. Ale co tu się dziwić, jak przykład daje sam prezes jednego z klubów ligowych (zresztą każdy choć średnio zorientowany kibic siatkarski ma o tym panu odpowiednie zdanie), który na MŚ w Japonii paradował z polską flagą z napisem Jadar Techmatik 

-
Otóż to.wrzesien pisze:Witam.
Mozna sie tutaj zastanawiac w takim razie czy jakikolwiek napis na fladze panstwowej jest profanacja. Czy staranny napis Legia, Widzew, Zaglebie etc itp rowniez moze w jakims stopniu ta flage profanowac. Nasza flaga jest bialo czerwona, ewentualnie na niej mozne znajdowac sie godlo. "Mamo jestem tutaj" czy tpsa moze byc niesmaczne i razi w oczy ale o "Janusz - Olsztyn" czy "Ally" bym sie nie czepial, tymbardziej jesli jest wykonana starannie. Dla niektorych moze taki napis jak "Kozia Dziura" miec takie samo znaczenie jak dla niektorych Legia.
Do tego sa flagi reprezentacyjne na ktorych sa napisy po angielsku lub nazwy miast zagranicznych, ale to juz inny temat.
Pozdrawiam
Zaraz jakiś 16-latek zacznie tu rozkminiać, czy flaga z nazwą miasta poniżej 20 tys ludzi godna jest czy nie godna.
"Mamo tu jestem" rozjebało mnie do łez. Godne to umieszczenia na fladze narodowej? Oczywiście że nie! Ale...
Takie szukanie na siłę wroga. Sprawdzanie, komu by tu wpierdolić...
Na fladze polskiej jedyne co mi przychodzi do głowy, co można napisać, to... Polska!
Miasta, kluby, to już tylko nasza interpretacja. Nasz film.
Wiadomo, że nie ma co tego porównywać do nazwy producenta gwoździ z Chujni Małowiejskiej.
Ale ku***, nie bądźmy bardziej papiescy od papieża.
Że komuś flagi na koszykówce, widzianej w tv, nie pasują.
yo los domingos voy a ver al CAMPEÓN
-
Niestety tu nie ma sie co zastanawiać. Na fladze narodowej nie powinno być ŻADNYCH napisów. Tyle, że nazwy klubów mnie osobiście jak i większości z nas nie rażą. Herbu(nie godła, gdyż godło to sam orzeł biały, o czym nie wiedzieli nawet twórcy naszej konstytucji, używając w niej słowa "godło") też nie powinno być na fladze. Niby można jej używać za granicą, ale zdania są podzielone.wrzesien pisze:Witam.
Mozna sie tutaj zastanawiac w takim razie czy jakikolwiek napis na fladze panstwowej jest profanacja. Czy staranny napis Legia, Widzew, Zaglebie etc itp rowniez moze w jakims stopniu ta flage profanowac. Nasza flaga jest bialo czerwona, ewentualnie na niej mozne znajdowac sie godlo. "Mamo jestem tutaj" czy tpsa moze byc niesmaczne i razi w oczy ale o "Janusz - Olsztyn" czy "Ally" bym sie nie czepial, tymbardziej jesli jest wykonana starannie.
-
Tu nie chodzi, o szukanie wrogów, nikt przy zdrowych zmysłach nie chce bić "januszów", ale chodzi o to, żeby tych biednych pikników zacząć powoli uświadamiać i edukować.
Pamiętam, że kilka lat temu, goście z "Husarii" rozkręcili fajną akcję mającą na celu ośmieszyć używanie trąbek na meczach piłkarskich. Wydaje mi się, że wyjców jest obecnie troszkę mniej, niż jeszcze parę lat temu. Tędy droga - ulotki, wlepki, transy ośmieszające jakimś trafnym hasłem burackie flagi z napisem "Mamo, tu jestem", czy podobne.
Tym bardziej, że kilka ekip ligowych, jak Korona, i chyba Lech kierowali w stronę piknikowych kibiców transy czy nawet całe oprawy. Zamiast na siłę zrywać flagi, może lepiej to ośmieszyć. A nuż, na kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy "małyszowców", część okaże się bardziej kumata (lub mniej pijana
) i załapie w czym rzecz, coś do nich trafi. A to już będzie sukces.
Pozdrawiam.
Pamiętam, że kilka lat temu, goście z "Husarii" rozkręcili fajną akcję mającą na celu ośmieszyć używanie trąbek na meczach piłkarskich. Wydaje mi się, że wyjców jest obecnie troszkę mniej, niż jeszcze parę lat temu. Tędy droga - ulotki, wlepki, transy ośmieszające jakimś trafnym hasłem burackie flagi z napisem "Mamo, tu jestem", czy podobne.
Tym bardziej, że kilka ekip ligowych, jak Korona, i chyba Lech kierowali w stronę piknikowych kibiców transy czy nawet całe oprawy. Zamiast na siłę zrywać flagi, może lepiej to ośmieszyć. A nuż, na kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy "małyszowców", część okaże się bardziej kumata (lub mniej pijana

Pozdrawiam.
Support your local football team
-
Myślę że to nazbyt wielkie optymizm wierzyć że to do nich trafi i przestaną jeździć z tym jeździć. Takich osób jest pełno, oni nie rozumieją naszych flag z nazwami klubów, miast i dla nich to jedno i to samo czy na fladze będzie Legia czy "tu jestem mamo", na forach sportowych typu gazeta jeszcze można się spotkać z pozytywnymi komentarzami odnośnie takich flag, bo wywołują u zwykłych ludzi uśmiech na twarzy i są odbierane jako fajny, wesoły dodatek co na pewno wpływa mobilizująco na osobę która posiada takową flage.
[link]
-
tyle sie swego czasu pisalo o fladze k**** Ally, za duzo nie udalo sie zrobic, ale moze jakby tak wszyscy zwracali na to uwage cos by sie poprawilo
-
Gdybyście zwracali uwagę to na ostatnich wyjazdach nielicząc RPA Ally niemiała flagi , bo już została wyedukowana . Takich chujowych flag było kilka w Słowenii i pikniki próbujące je powiesić dostały słowną reprymendę i odpuścili ... najchujowszą flagę widziałem w Portugalii gdzie jakieś najebany głąby powiesil flagę " mamo wyślij pierogi - wojtek czy jakoś mu tam " gdy ją ściągałem to głąby się przyjebali i po przpychankach zawolali psiarnie ze ich bijemy . Oczywiście delikwenci wyłapali po kilka strzałów i zwineli się z sektora . Sprawa tyczy się równierz pilnowania flag , a dokladnie o sytuację w Bratysławie gdzie z jednym z forumowiczów wsiadamy do tramwaju , za nami wbija stary słowak i daje nam sporą flagę polski , oczywiście rozwijamy ją a na niej wielki napis Brwinów ... jak się okazało że najebany janusz zostawił ją w pobliskim parku a dziadek ją dał aby nic się jej niestało . Na meczu została odebrana od kogoś z nich bo w Mariborze udało mi się spotkać taj flagi właścicieli gdzie dostali spory opierdol
W IMIÉ OJCA I SYNA UNIA NOWA SARZYNA
-
problem tych flag w Polsce jezeli chodzi o pilke nozna to moze wystepowac glownie na wyjazdach bo u siebie trzeba przyznac trzymamy poziom.
Mimo to ze nasz los był okrutny,głos historii smutny to jest POLSKA moja Ojczyzna!
-
Z wczorajszego Grand Prix Challenge na żużlu:
Na fladze "Bóg-Honor-Ojczyzna" i ... reklama Kredens Pub Bydgoszcz-Toruń
[link]
[link]
Na fladze "Bóg-Honor-Ojczyzna" i ... reklama Kredens Pub Bydgoszcz-Toruń

[link]
[link]
-
Gdybyście zwracali uwagę to na ostatnich wyjazdach nielicząc RPA Ally niemiała flagi , bo już została wyedukowana
Powinieneś napisać Gdybyście jeździli, bo prawda jest taka że najwięcej niepasuje zawsze osobom nieobecnym.
A nieobecni nie mają racji.
Też skłaniam się do pouczania, a nie do walki. I tak już jest coraz lepiej z tym. Nie licząc jednego wybryku z ekstraklasalasek.pl na Zawiszy.
Stowarzyszenie Kibiców GKS-u Katowice "SK 1964"
[link]
[link]
-
Czytając Wasze opinie w zdecydowanej większości są one zbieżne z moimi intencjami, które mną kierowały przy zakładaniu tego tematu.
Odpowiadając na zarzut, że nakłaniam do rozdawania klapsów Januszom za co grożą konsekwencje prawne, jak ktoś zauważył, to wyjaśniam że przede wszystkim chodzi mi o edukowanie i tłumaczenie, czego nie powinno się pisać na fladze Polski. Jak sami piszecie w znacznej większości przypadków wystarczy podejść i wytłumaczyć, a problem zostaje rozwiązany.
Jeśli chodzi o metody edukacji Januszów to jako instrukcja może posłużyć post Kolegi z Nowej Sarzyny, Szacun o to właśnie mi chodziło. Liczę na to, że my wszyscy bardziej będziemy zwracać uwagę na to co jest wywieszane na meczach Polaków.
Wg mnie niedopuszczalne są flagi:
- z głupimi napisami (niby śmiesznymi) tutaj przykład Mamo tu jestem.
- jako reklama ( Tu przydałaby się kampania pt. Barwy Narodowe to nie bilbord reklamowy)
-flagi mało estetyczne- tzn. wymalowanie sprayem niechlujnie np. nazwy miejscowości czy wsi. Tu myślę że wystarczy wytłumaczyć, że jeśli chcecie zaznaczyć swoją obecność na kadrze, to bardziej się postarajcie i zainwestujcie, bo to co wywieszacie jest powodem do wstydu…. Myślę że tu takie podejście pedagogiczne by pomogło
Jako że w tej kwestii nie mamy szans liczyć na pomoc palantów z PZPNu więc musimy sami zadbać o pewien poziom.
Ktoś poruszył problem tego kto to powinien pilnować na dużych stadionach. O ile na stadionach klubowych to raczej oczywiste że to obowiązek gospodarzy to już np. na Śląskim taki obowiązek powinien spoczywać na „kumatej” ekipie która zasiada na danym sektorze. Tzn. wiadomo że np. na sektorze 18 jest powiedzmy Lechia to oni odpowiadają, żeby na ich sektorze nie pojawiały się niewłaściwe flagi. Myślę ze tą metodą dałoby się upilnować cały stadion.
Podsumowując, nie twierdze że w tej kwestii jest tragicznie, ale chyba wszyscy się zgodzimy że może być „trochę” lepiej, a bez nas- Kibiców to się nie uda. Jako dobry przykład niech będzie kampania przeciw trąbkom, która została zauważona i na ostatnim meczu z Irlandia Pn już nie można ich było wnosić, co dało naprawdę dobry efekt.
PS. Padł też ciekawy pomysł aby uszyć Reprezentacyjną Flagę Polski, ale tu trzeba by kampanii na wzór tej z szyciem flagi poświęconej zmarłemu Trenerowi Górskiemu.
Ps2: Co do tej flagi z żużla to już przykład typowej profanacji Barw Narodowych i myślę że pewnych wartości. Mam nadzieję że owa „flaga” już się nie pojawi ale to zależy od nas Kibiców.
Pamiętajmy
"DZIŚ NIEWIELU TO PAMIĘTA - BARWY POLSKI TO RZECZ ŚWIĘTA"
Odpowiadając na zarzut, że nakłaniam do rozdawania klapsów Januszom za co grożą konsekwencje prawne, jak ktoś zauważył, to wyjaśniam że przede wszystkim chodzi mi o edukowanie i tłumaczenie, czego nie powinno się pisać na fladze Polski. Jak sami piszecie w znacznej większości przypadków wystarczy podejść i wytłumaczyć, a problem zostaje rozwiązany.
Jeśli chodzi o metody edukacji Januszów to jako instrukcja może posłużyć post Kolegi z Nowej Sarzyny, Szacun o to właśnie mi chodziło. Liczę na to, że my wszyscy bardziej będziemy zwracać uwagę na to co jest wywieszane na meczach Polaków.
Wg mnie niedopuszczalne są flagi:
- z głupimi napisami (niby śmiesznymi) tutaj przykład Mamo tu jestem.
- jako reklama ( Tu przydałaby się kampania pt. Barwy Narodowe to nie bilbord reklamowy)
-flagi mało estetyczne- tzn. wymalowanie sprayem niechlujnie np. nazwy miejscowości czy wsi. Tu myślę że wystarczy wytłumaczyć, że jeśli chcecie zaznaczyć swoją obecność na kadrze, to bardziej się postarajcie i zainwestujcie, bo to co wywieszacie jest powodem do wstydu…. Myślę że tu takie podejście pedagogiczne by pomogło
Jako że w tej kwestii nie mamy szans liczyć na pomoc palantów z PZPNu więc musimy sami zadbać o pewien poziom.
Ktoś poruszył problem tego kto to powinien pilnować na dużych stadionach. O ile na stadionach klubowych to raczej oczywiste że to obowiązek gospodarzy to już np. na Śląskim taki obowiązek powinien spoczywać na „kumatej” ekipie która zasiada na danym sektorze. Tzn. wiadomo że np. na sektorze 18 jest powiedzmy Lechia to oni odpowiadają, żeby na ich sektorze nie pojawiały się niewłaściwe flagi. Myślę ze tą metodą dałoby się upilnować cały stadion.
Podsumowując, nie twierdze że w tej kwestii jest tragicznie, ale chyba wszyscy się zgodzimy że może być „trochę” lepiej, a bez nas- Kibiców to się nie uda. Jako dobry przykład niech będzie kampania przeciw trąbkom, która została zauważona i na ostatnim meczu z Irlandia Pn już nie można ich było wnosić, co dało naprawdę dobry efekt.
PS. Padł też ciekawy pomysł aby uszyć Reprezentacyjną Flagę Polski, ale tu trzeba by kampanii na wzór tej z szyciem flagi poświęconej zmarłemu Trenerowi Górskiemu.
Ps2: Co do tej flagi z żużla to już przykład typowej profanacji Barw Narodowych i myślę że pewnych wartości. Mam nadzieję że owa „flaga” już się nie pojawi ale to zależy od nas Kibiców.
Pamiętajmy
"DZIŚ NIEWIELU TO PAMIĘTA - BARWY POLSKI TO RZECZ ŚWIĘTA"
-
[link] - przykład niekibicowski, ale pokazuje, że problem sięga naprawdę glęboko.