Jakie plusy?Jakie minusy?u progu 2009 roku

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
paralizator

Jakie plusy?Jakie minusy?u progu 2009 roku

Post autor: paralizator » 23.12.2008, 17:52

Mysle,ze temat moglby sie przyjac...Kolejny rok mija,kolejny nadchodzi.Ciekawi mnie jakie sa wasze opinie na temat plusow i minusow tego co prezentuja polscy fani u schylku 2008 roku w odniesieniu do tego jakim byl ruch kibicowski w Polsce powiedzmy w latach 90-tych...Jakie sa waszym zdaniem przemiany pozytywne,a jakie negatywne,ktore dokonaly sie na przestrzeni prawie 20-stu lat

W/g mnie:
+ ustawki,bardziej barwne mlyny(ultras)
-brakuje mi troche dzikich awantur na stadionach i ogolnie tego chaosu,ktory panowal w latach 90-tych kiedy nie bylo podzialow na grupy wewnatrz klubowe,kumatych wyjazdow i meczy u siebie kadry(choc z tym ostatnio troche lepiej...serbia,slowacja),
ZEBY POLSKA BYLA POLSKA STOSUJ SIE DO PONIZSZYCH PUNKTOW:
1.SLAW DUME Z BYCIA POLAKIEM GDZIEKOLWIEK BYS SIE NIEZNALAZL
2.BADZ OBECNY NA MECZACH POLSKIEJ REPREZENTACJI I BIERZ AKTYWNY UDZIAL W DOPINGU DLA NIEJ
3.BRON POLSKOSCI W ROZMOWACH Z OBCOKRAJOWCAMI NAWET JAKBY ZAMIAST SLOW PRZEMAWIAC MIALYBY PIESCI
4.KUPUJ POLSKIE PRODUKTY
5.NIE SPIEWAJ DRUGIEJ ZWROTKI POLSKIEGO HYMNU(...DAL NAM PRZYKLAD BONAPARTE JAK ZWYCIEZAC MAMY...)-POLACY SAMI SOBIE DALI WIELE PRZYKLADOW

iparts.pl
kosacki

Re: Jakie plusy?Jakie minusy?u progu 2009 roku

Post autor: kosacki » 23.12.2008, 18:11

- brak "dzikich awantur" jw.
- sprzęt policji
- kiedyś do radiowozu i kop w d***, dziś wyroki c*** wie za co
- "spontan wyjazdy" (brak speców)

+ cała reszta

sepp_blater

Post autor: sepp_blater » 04.01.2009, 02:48

paralizator:
(...)
5.NIE SPIEWAJ DRUGIEJ ZWROTKI POLSKIEGO HYMNU(...DAL NAM PRZYKLAD BONAPARTE JAK ZWYCIEZAC MAMY...)-POLACY SAMI SOBIE DALI WIELE PRZYKLADOW
........................................
Patriotyzm (łac. patria = ojczyzna, gr. patris) – postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia za nią ofiar. To stawianie dobra ojczyzny ponad własne. Charakteryzuje się też przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobiste, a często także gotowością do poświęcenia własnego zdrowia lub życia. Patriotyzm to również umiłowanie i pielęgnowanie narodowej tradycji, kultury czy języka.

Patriota na co dzień dba o pomyślność i dobre imię swojego kraju i narodu. Dba o symbole narodowe takie jak flaga, godło i hymn swojej ojczyzny. Nie pozwala na obrazę swego kraju. Ma wysoko rozwinięte poczucie dumy i godności narodowej zarazem jest daleki od szowinizmu czy ksenofobii, potrafi być krytyczny wobec rodaków, zwłaszcza tych których zachowanie jest dalekie od patriotyzmu. Nie wstydzi się bycia obywatelem swojej ojczyzny i przynależności do swego narodu. Gdy potrzeba manifestuje swoje przywiązanie do ojczystej kultury, języka, tradycji.

Źródło: wikipedia.pl
......................................................
sorry za off topik ale zalogowalem sie tu tylko i wylacznie po to, by Panu paralizatorowi choc troche przypomniec o co tak naprawde chodzi w patriotyzmie....

paralizator

Post autor: paralizator » 04.01.2009, 17:04

sepp_blater pisze:paralizator:
(...)
........................................
Patriotyzm (łac. patria = ojczyzna, gr. patris) – postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia za nią ofiar. To stawianie dobra ojczyzny ponad własne. Charakteryzuje się też przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobiste, a często także gotowością do poświęcenia własnego zdrowia lub życia. Patriotyzm to również umiłowanie i pielęgnowanie narodowej tradycji, kultury czy języka.

Patriota na co dzień dba o pomyślność i dobre imię swojego kraju i narodu. Dba o symbole narodowe takie jak flaga, godło i hymn swojej ojczyzny. Nie pozwala na obrazę swego kraju. Ma wysoko rozwinięte poczucie dumy i godności narodowej zarazem jest daleki od szowinizmu czy ksenofobii, potrafi być krytyczny wobec rodaków, zwłaszcza tych których zachowanie jest dalekie od patriotyzmu. Nie wstydzi się bycia obywatelem swojej ojczyzny i przynależności do swego narodu. Gdy potrzeba manifestuje swoje przywiązanie do ojczystej kultury, języka, tradycji.

Źródło: wikipedia.pl
......................................................
sorry za off topik ale zalogowalem sie tu tylko i wylacznie po to, by Panu paralizatorowi choc troche przypomniec o co tak naprawde chodzi w patriotyzmie....
Dzieki za przypomnienie mi czym jest patriotyzm...sam bym siebie patriota nie nazwal,bo z pewnoscia za malo jeszcze dla Polski zrobilem(ale nie ukrywam,ze jak umre to chcialbym by ludzie tak o mnie mowili i tak mnie nazywali)...Rozumiem cie,ze HYMN NARODOWY JEST RZECZA SWIETA!!!,zgadzam sie z tym i z duma spiewam pierwsza zwrotke oraz jego refren...jednak na gloryfikowanie osoby Bonaparte nie moge sobie pozwolic....Popatrz kolego ile jest w nas Polakach fascynacji zachodem,jak czescto przewaza w nas pojecie,ze to co NIEPOLSKIE jest lepsze,wkoncu jak czesto LIZEMY d*** ZACHODOWI(slowa w 2 zwrotce polskiego hymnu,pomoc austrowegrom w walce z turkami...co bylo pozniej?rozbior Polski po niespelna 100 latach...rozebrali,rozgrabili nasz kraj ci ktorym pomoglismy....)...Francja,Bonaparte...heh...czy Polska nie miala paktu o wzajemnej pomocy wlasnie z Francja,tuz przed 2-ga wojna swiatowa?i jakie mielismy z tego korzysci?bylismy zapomnieni,pominieci.....jak ponizajaco to brzmi...zostalismy zepchnieci na margines i ciagle jestesmy....mimo iz Polska...WIELKA HONOROWA POLSKA!!!!!!!!!!wczesniej dawala dowod swej solidarnosci z przymierzencami....Ja mysle i nie prosze nikogo na sile by myslal tak jak ja(conajwyzej bym o tym mazyl)bysmy zaczeli gloryfikowac tylko i wylacznie Polskie symbole,swoj kraj,swoj narod,swoja ojczyzne...TYLKO I WYLACZNIE!!!PRAGNALBYM bysmy w slepy sposob gloryfikowali Polskosc...i wydaje mi sie,ze taka zasciankowosc moglaby nam wyjsc tylko na dobre...no a nie spiewanie,nie tolerowanie tych slow drogiej zwrotki polskiego hymnu jest wlasnie niczym innym jak nieakceptacja tego co w tym tekscie pachnie zachodem!!!
1.SLAW DUME Z BYCIA POLAKIEM GDZIEKOLWIEK BYS SIE NIEZNALAZL
2.BADZ OBECNY NA MECZACH POLSKIEJ REPREZENTACJI I BIERZ AKTYWNY UDZIAL W DOPINGU DLA NIEJ
3.BRON POLSKOSCI W ROZMOWACH Z OBCOKRAJOWCAMI NAWET JAKBY ZAMIAST SLOW PRZEMAWIAC MIALYBY PIESCI
4.KUPUJ POLSKIE PRODUKTY

popolupo88

Post autor: popolupo88 » 06.01.2009, 20:25

Ale nie porównuj Francji Bonapartego do Francji która w 1939 nas kopnęła w d***. Ta Francja co zdradziła nas zdradziła tez swojego wodza Bonapartego, który co by nie powiedzieć chciał dobrze, również dla Polski i na pewno więcej zrobił dla Polaków niż Polacy dla niego.
Zgodzę się z Tobą że mamy więcej naszych rodzimych bohaterów ale w hymnie jest akurat on i dla mnie to problemu nie stanowi. w końcu to nie Che Fujara... Tyle z mojej strony w tym temacie i zanim odpiszesz to wiedz że ja już tematu nie podejmę, Ty masz swoje racje ja swoje i koniec.

ODPOWIEDZ