Liczby wyjazdowe ekip z zagranicy?
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Liczby wyjazdowe ekip z zagranicy?
jak wyglądają liczby wyjazdowe drużyn w innych ligach europejskich?
PS
Prawdę mówiąc interesują mnie wszystkie ligi europejskie
Ktoś ostatnio wkleił fotę 8-tysięcznego wyjazdu kibiców St.Pauli i to mnie natknąło na założenie tego tematu
W latach 80 tych słyszałem o 21 tysięcznym wyjeździe kibiców Fc Koln
Druga to sprawa z przydziałem biletów dla kibiców gości (5%???)
Kto co wie niech się wypowie
Fajnie jakby po każdej kolejce ktoś coś podrzucił (takie liczby wyjazdowe)
PS
Prawdę mówiąc interesują mnie wszystkie ligi europejskie
Ktoś ostatnio wkleił fotę 8-tysięcznego wyjazdu kibiców St.Pauli i to mnie natknąło na założenie tego tematu
W latach 80 tych słyszałem o 21 tysięcznym wyjeździe kibiców Fc Koln
Kto co wie niech się wypowie
Fajnie jakby po każdej kolejce ktoś coś podrzucił (takie liczby wyjazdowe)
Ostatnio zmieniony 22.09.2007, 11:03 przez ELEMELEK, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Średnio po 3 tysiące.Matpaw pisze:mnie na przyklad o angielskaInter pisze:Określ, o jaką lige Ci chodzi?
Choc zdarzają sie mecze, gdzie kluby sie dogadują. Pamiętam, kiedy na Wigan-Everton było 7 tys. Evertonu (Wigan rzadko kiedy jest zapelniony, a odleglosc z Wigan do Liverpoolu, to ok. 20 km).
http://slowfoot.pl/
-
Mozna przyjac taka zasade, ze Rapid jezdzi w dwukrotnie wieksze liczby niz Austria.alkapono pisze:A mnie interesuje jak jezdzi Rapid Wieden & Austria Wieden
Np. takie stadiony jak w Grazu, Linku czy Salzburgu Rapid jezdzi w ponad 1000, natomiast Austria w 500-600.
Na mecze w Mattersburgu, który znajduje sie niedaleko Wiednia, liczby te rosną odpowiednio dla jednych i drugich.
Rzadko, ale bywa, ze Rapid w waznych meczach pojawia sie w ponad 3000 na wyjazdach.
W europ. pucharach jest podobnie:
Rapid w Monachium w 5000:

Austria na Parmie w 2500:

http://slowfoot.pl/
-
-
racja!Inter pisze:Mozna przyjac taka zasade, ze Rapid jezdzi w dwukrotnie wieksze liczby niz Austria.alkapono pisze:A mnie interesuje jak jezdzi Rapid Wieden & Austria Wieden
Np. takie stadiony jak w Grazu, Linku czy Salzburgu Rapid jezdzi w ponad 1000, natomiast Austria w 500-600.
Na mecze w Mattersburgu, który znajduje sie niedaleko Wiednia, liczby te rosną odpowiednio dla jednych i drugich.
Rzadko, ale bywa, ze Rapid w waznych meczach pojawia sie w ponad 3000 na wyjazdach.
W europ. pucharach jest podobnie:
Rapid w Monachium w 5000:
Austria na Parmie w 2500:
Rapid w Brukseli ok. 1000 glow
Austrii Wieden ok 400 w Jablonecu, gdzie ich przegania JG + miejscowi
MORSKI KLUB SPORTOWY - MORSKIE MIASTO SZCZECIN
-
-
-
-
Też mam podobne odczucie jak kolega. Zastanawia mnie, czy wpływ na waszą hegemonię w Czechach ma przyjaźń z GKS Katowice? Że czerpiecie najlepsze wzorce z polskich stadionów.
Bo jak tak patrzę na inne czołowe ekipy z CR (Slavia, Sparta, Opava, Brno) to raczej zbywam milczeniem ich postawe. Natomiast Banik odzwierciedla polską scene kibicowską, stąd moje pytanie o polskie wzorce.
I do tego pytanie: Jakie są w CR mecze, zwane klasykami? Domyslam sie derby Pragi (Slavia-Sparta),ale czy są jeszcze inne mecze, ktore niezaleznie od formy sportowej i kibicowskiej, wzbudzaja szczegolne emocje calego kraju?
Bo jak tak patrzę na inne czołowe ekipy z CR (Slavia, Sparta, Opava, Brno) to raczej zbywam milczeniem ich postawe. Natomiast Banik odzwierciedla polską scene kibicowską, stąd moje pytanie o polskie wzorce.
I do tego pytanie: Jakie są w CR mecze, zwane klasykami? Domyslam sie derby Pragi (Slavia-Sparta),ale czy są jeszcze inne mecze, ktore niezaleznie od formy sportowej i kibicowskiej, wzbudzaja szczegolne emocje calego kraju?
Legia Warszawa
-
Po prostu w Ostravie jest od jakiegos czasu /od zdobycia majstra w sezonie 2003-04/ dobry klimat dla futbolu i panuje taka "moda na Banik". Gdy sa w miare dobre wyniki to jezdzi naprawde duzo osob i na takim Bohemiansie bylo by nas duzo wiecej, lecz dostalismy tylko ok. 600-700 biletow /nie wiem juz dokladnie/. W tym sezonie Banik gra bardzo solidnie /na razie 4.miejsce w tabeli/, wiec jezdzi duzo osob. tak jest chyba wszedzie.
Najlepsze mecze w Czechach to spotkania pomiedzy Banikiem,Sparta i Brnem i derby /Sparta-Slavia i Banik-Opava/.
pozdro
Najlepsze mecze w Czechach to spotkania pomiedzy Banikiem,Sparta i Brnem i derby /Sparta-Slavia i Banik-Opava/.
pozdro
-
-
-
jeśli chodzi o Rosję to tam prym wiodą Spartak i Zenit. Slyszałem o 400 osobach ze Spartaka we Władywostoku. Zenit bardzo dobrze jeździ do Moskwy (ok 600 km) potrafią pojawić się w 5000-7000(ostatnio na lokomotivie zajęli całą trybunę za bramką)
Tak samo sytuacja wygląda w drugą stronę. Ekipy z Moskwy(CSKA, Spartak) jeżdżą w 2000-3000 na Zenit
W Argentynie z tego co da się wyczytać na [link] liczby wyjazdowe wynoszą nawet 20.000 ludu
tak jest na meczach pomiędzy klubami z La Platy, Rosario i Buenos Aires. Na derby ekipy dostają albo jedną trybunę za bramką albo dzielą stadion pół na pół (fajnie tam musi być)
W Brazylii też liczby wyjazdowe są większe niż w Europie choć stosunkowo niższe niż w Argentynie biorąc pod uwagę odległości
Tak samo sytuacja wygląda w drugą stronę. Ekipy z Moskwy(CSKA, Spartak) jeżdżą w 2000-3000 na Zenit
W Argentynie z tego co da się wyczytać na [link] liczby wyjazdowe wynoszą nawet 20.000 ludu

tak jest na meczach pomiędzy klubami z La Platy, Rosario i Buenos Aires. Na derby ekipy dostają albo jedną trybunę za bramką albo dzielą stadion pół na pół (fajnie tam musi być)
W Brazylii też liczby wyjazdowe są większe niż w Europie choć stosunkowo niższe niż w Argentynie biorąc pod uwagę odległości
-
Anglicy mają swój styl. Na ich forach nie ma żadnych działów poświęconych kibicom, tylko piłka i piłka, nie ma jakiejś napinki na forach w stylu " Wszyscy do Port Vale "
a jednak jedzie ich kilka tysięcy. Fajna sprawa. Fajnie żeby u nas były takie liczby.
Wogóle jest w Anglii cos takiego jak kibice.net ?

Wogóle jest w Anglii cos takiego jak kibice.net ?
-
Zauważcie tylko, że krótkie odległości jakie pokonują owi kibice po pięknych autostradach w Anglii, czy też szybką koleją ni jak mają się do tych dużych pokonywanych w Polsce, często po dziurawych drogach lub naszym wspaniałym PKP. Ponadto poziom życia jest tam lepszy. U nas człowiek się martwi co włożyć dzieciom do garnka, a tam się martwią czy jechać na mecz czy iść do kina. Ponadto na wyspach piknikowi kibice mają poczucie bezpieczeństwa stąd też jeździ na mecze ich zdecydowanie więcej.
-
To co nas różni od nich to także to, że u nas nie spotkasz na wyjeździe 6 letnich małolatów, czy 70 letnich babć. Pozatym masa fanklubów nie tylko w Anglii, ale na całych wyspach i poza. W każdym mieście można spotkać kibiców różnych klubów, którzy zjeżdżają sie na mecze wyjazdowe swoich drużyn z całej Anglii. Wyobrażacie u nas fanklub Jagiellonii w Poznaniu, czy Motoru Lublin w Szczecinie ??? No właśnie.
-
Baraże o wejście do Coca-Cola Championship
Leeds United - Carlisle United 1:2 (0:1)
Bramki: Freedman (95') - Hackney (32'), Bridge-Wilkinson (50')
Żółte kartki: Hughes - Dobie, Arnison
Widzów: 36,291 (1,008 z Carlisle)
Carlisle - Leeds United 0:2 (0:1)
Bramki: Jonathan Howson (10', 90')
Żółte akrtki: brak
Widzów: 12,873 (1600 z Leeds)
Leeds United - Carlisle United 1:2 (0:1)
Bramki: Freedman (95') - Hackney (32'), Bridge-Wilkinson (50')
Żółte kartki: Hughes - Dobie, Arnison
Widzów: 36,291 (1,008 z Carlisle)
Carlisle - Leeds United 0:2 (0:1)
Bramki: Jonathan Howson (10', 90')
Żółte akrtki: brak
Widzów: 12,873 (1600 z Leeds)
-
Re: Liczby wyjazdowe ekip z zagranicy?
W 8.000 pojechalismy w tamtym roku dwa razy do Bremy: w kwietniu na mecz ligowy i w pazdzierniku na mecz pucharowy. Oczywiscie obydwa mecze z rezerwami Werderu i to we wtorek/srode. Chociaz to niewielki wyczyn bo do Bremy to "4 piwa i jedno sikanie"ELEMELEK pisze:
Nasz rekord to jednak 15.000 na trzeci mecz barazowy w Gelsenkirchen z Stuttgarter Kickers w roku 1991.
Przydzial biletow dla kibicow gosci w Niemczech wynosi 10%, ktory jest wykorzystywany prawie przez wszystkich, z wyjatkiem takich smiechow jak Bayer Leverkusen czy VfL Volkswa... eeee Wolfsburg. Do Wolfsurga nalezy z reszta minusowy rekord z tego sezonu: pojechali do Frankfurtu w 47 glow, ha ha ha
Pzdr
„Najtańszą odmianą dumy jest duma narodowa. Każdy żałosny głupiec, który nie ma na świecie nic, z czego mógłby być dumny, jako ostatniej deski ratunku czepia się narodu, tylko po to, by być z czegoś dumnym” - A. Schopenhauer
-
Co tak słabo ??? Kto w Niemczech najlepiej jeździ a kto najsłabiej ???pojechali do Frankfurtu w 47 glow
Ja chciałbym spytać o liczby wyjazdowe we Francji, bo często jak oglądam skróty meczów to w sektorach gości pustki, a jak już goście przyjadą to zamiast stać w kupie są porozstawiani w grupkach po całym sektorze, czasami na dole stoi z 20 osób i macha 40 flagami

-
Jak juz napisalem na gorze: prawie wszystkie kluby jezdza w te 10% z wyjatkiem cieniasow wlasnie takich jak Bayer czy Wolfsburg. Jest to troche niezrozumiale, bo graja calkiem niezle.kiwa jako tako pisze:Co tak słabo ??? Kto w Niemczech najlepiej jeździ a kto najsłabiej ???pojechali do Frankfurtu w 47 glow
Na wazne mecze mozna m.in. dzieki internetowi skolowac dodatkowe (drogie) bilety na sektory gospodarzy.
Napewno dobrze jezdzi Schalke, Eintracht F., H$V, Borussia D., Karlsruhe i Bayern (bo wiekszosc ich kiboli nie mieszka w Monachium).
W drugiej lidze napewno, St. Pauli, 1.FC Köln i kluby z bylego NRD.
Cienko Hoffenheim i Wehen (to takie Wronki i Pniewy).
Pzdr
„Najtańszą odmianą dumy jest duma narodowa. Każdy żałosny głupiec, który nie ma na świecie nic, z czego mógłby być dumny, jako ostatniej deski ratunku czepia się narodu, tylko po to, by być z czegoś dumnym” - A. Schopenhauer
-
Mógłbyś coś napisać o kibicach Energie Cottbus ?? Wiem, że na Energie ze względu na geograficzną bliskość jeździ wielu Polaków.
Głównie to chodzi mi o liczby wyjazdowe.
Wchodziłem na ich strone, ale nigdzie nie mogłem znaleźć galerii zdjęc ( niemiecki znam słabiutko
). Może znasz jakąś strone ultrasów czy cos w tym stylu z kibicowskimi fotkami. Pozdro.
Głównie to chodzi mi o liczby wyjazdowe.
Wchodziłem na ich strone, ale nigdzie nie mogłem znaleźć galerii zdjęc ( niemiecki znam słabiutko

-
Energie Cottbus posiada(lo) wlasciwie jedno konkretne ugrupowanie: "Inferno Cottbus", ktore ma okropne stresy z zarzadem klubu, chodzilo o smieszne zakazy; nawet nie wiem czy jeszcze istnieje, ale CHYBA nie (ich website nie dziala).
Jezdza roznie, na atrakcyjne wyjazdy (Hamburg, Monachium, Berlin i ich najwieksza zgoda VfB Stuttgart - Commando Cannstadt ´97) w komplecie, czyli 10%; no w Stuttgarcie moze troche wiecej. Z frekfencja u siebie, po rozbudowaniu stadionu i utrzymaniu 1. ligi, calkiem calkiem; kilka lat temu nie mieli nawet 13.000.
Troche fotek i historii, niestety po niemiecku:
[link]
[link]
[link]
(ta ostatnia to calkiem fajna stronka pewnego wariata hoppera z Dortmundu, byl tez pare razy w Polsce)
Pzdr
Jezdza roznie, na atrakcyjne wyjazdy (Hamburg, Monachium, Berlin i ich najwieksza zgoda VfB Stuttgart - Commando Cannstadt ´97) w komplecie, czyli 10%; no w Stuttgarcie moze troche wiecej. Z frekfencja u siebie, po rozbudowaniu stadionu i utrzymaniu 1. ligi, calkiem calkiem; kilka lat temu nie mieli nawet 13.000.
Troche fotek i historii, niestety po niemiecku:
[link]
[link]
[link]
(ta ostatnia to calkiem fajna stronka pewnego wariata hoppera z Dortmundu, byl tez pare razy w Polsce)
Pzdr