rympałek pisze: ↑18.06.2025, 12:14
To było banalne do przewidzenia, że stary Psiak wiślacki uzna za bzdurę artykuł ze Sportu.
Jak już tak cytujesz ten Przegląd Sportowy , to wrzuć może foto waszej bandy z lat 70/80 w wąsach i relaksach , bo na bank posiadasz:)
I tym przyjazdem Chelsea tak się nie chwal, bo to wtedy był zwykły dzielnicowy klub był , bez żadnych sukcesów .
Cracovię przed wojną zapraszał do siebie Real i Barcelona ;)
Nie chciałem wcześniej mieszać do tego polityki, ale wiesz kto był wówczas naczelnym Sportu? Gość, który prowadził dział zagraniczny w PZPR owskiej Trybunie Robotniczej!
Z drugiej strony ten artykuł ze Sportu nic nie zmienia.
Tu masz z wikipasów opis Warszawiaka:
W rozedrganej, 17-totysięcznej masie zdenerwowanych Krakowian stanowiliśmy t. zw. „wyspę pokoju". Joanna jest z innej części Polski i przyszła na trybuny „Garbarni” głównie z chęci pokazania się w nowym płaszczu sportowego kroju i dla odetchnięcia tym, co nazywa ona sportową atmosferą. Lucio pochodzi z Łodzi i za wyjątkiem jakiegoś zadawnionego żalu do CRACOVII było mu w zasadzie wszystko jedno. Mnie rozbierało sentymentalnie, bez względu na dość rześkie powietrze, a to dla samej literackości zdarzenia. Dwa najstarsze kluby, odwieczni rywale, ciągłość .tradycji, przekazywana z pokolenia na pokolenie. „Święta wojna", przywiązanie do barw i wiele rzeczy podobnych. Poza tym, jako warszawiakowi, byłoby mi także najdokładniej wszystko jedno, gdyby nie to, że znam pewnego Zygmusia, który jest każdym fibrem swej wiernej duszy „Wiślakiem" i który bardzo się denerwował. Muszę także dodać, że moje tygodniowe, sumienne badanie opinii publicznej przed meczem dało wyniki następujące: większość Krakowa sympatyzowała jednak z WISŁĄ; ta sama większość typowała WISŁĘ na zwycięzcę.
Co do relaksów itp to dopowiedział ci "w miare kumaty". ja fotki nie znam, więc wklejaj.
Chelsea wkleiłem, bo można zobaczyć tam stadion Wisły praktycznie w całości no ale skoro uruchamiasz kolejny wątek, to dziwne, ze klub dzielnicowy zagrał wówczas również z reprezentacją Polski!
Nie daje sobie tylko wciskać bajek o jakiś ekipach w latach 70tych kiedy ruch szalikowców dopiero zaczynał w Polsce raczkować i największym wyczynem było co najwyżej kopnięcie kogoś w dupe.
76 - Polonia B atakuje Wisłę w Bytomiu
77 - w rewanżu Wisła atakuje P B przed meczem i po meczu w Krakowie . Z Polonią ich zgoda Cracovia.
78 - W Bytomiu Polonia przed meczem na dworcu na sprzęcie atakuje Wisłę z Legią i zabija młodego Wiślaka
Albo 1943
“Był to finał konspiracyjnych mistrzostw Krakowa, a zakończył się gigantycznym skandalem, gdy sędzia Tadeusz Mitusiński podyktował rzut karny dla Cracovii, co nie spodobało się wiślakom. Mieczysław Gracz kopnął arbitra, a po chwili piłkarze Wisły na polecenie kierownika Mieczysława Żaka zeszli z boiska. To nie tyle uspokoiło atmosferę, co jeszcze podgrzało ją do czerwoności. Bo po chwili kibice Wisły wpadli na boisko i zaczęła się regularna zadyma, która na ulicach Podgórza trwała dobre kilka godzin! Bito się nawet w Rynku Podgórskim.”
I wyście 5 lat później chcieli stadion Wisły przejmować? :D
DZnr1 pisze: ↑20.06.2025, 00:00
Podobnie to zapamiętałem, bo też podobnie zaczynałem wyjazdowową przygodę w II połowie lat '80 XX w., ale... trudno porównywać fanatyków 'gieTeeS-u' dowodzonych przez cYGANA w butach od brata z milicji (bez napisu "Podhale") czy dyrygującego popularną "dzisiątką" przez (bACĘ?) etatowego pracownika m.o. do ... "zawodowych" przestępców, kibicujących C.W.K.S. "Legia" Warszawa i ... uzbrojonych m.in. w łańcuchy czy pokrętła zaworów np. hydrantów jako formę kastetów. :)
To jest hit, większy od tego o przejęcia stadionu fantaykó(W) przez pikniClandię w 1948 :)
I mimo tego, że kiedyś stwierdziłem, że kompletną stratą czasu jest czytanie i komentowanie tego, co piszesz to tym razem przejsć obok tego tak sobie się nie da:
Z jednej str milicja, dowódca (?) Cygan oficerki (tu może ustalcie wspólną wersję z rympałkiem bo on twierdzi, że Relaxy ) pewnie i zomowskie pały a z drugiej bandziory, przestępcy łańcuchy oraz ... UWAGA: Zgoda Legii z GIE TE ESEM !!!