Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)
Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany
-
Re: Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)
W 274 numerze "TMK" znajdziesz w pełni opowiedziane przez kibiców CKS-u Czeladź meandry całej historii kontaktów na linii obu ekip: https://tomykibice.pl/to-my-kibice-nr-9 ... sien-2024/
Możesz kupić ten numer albo w formie papierowej pisząc na maila redakcji, albo w formie cyfrowej na portalach egazety.pl oraz e-kiosk.pl.
Możesz kupić ten numer albo w formie papierowej pisząc na maila redakcji, albo w formie cyfrowej na portalach egazety.pl oraz e-kiosk.pl.

-
Widzisz, człowiek długimi latami kupował każdy numer TMK, a gdy przestał (bez konkretnego powodu), to jest odsyłany do miesięcznika. Aczkolwiek chyba rzeczywiście będę musiał się skusić i zamówić. Dziękuję.
PS: Dobra robota.
PS: Dobra robota.
c*** z podpisem
-
Układ na linii Gryf/Kotwica w tych czasach.
-
-
Że Kotwicy ?
Przecież sami maja zgodę z Kaliszem
-
Arka Gdynia ma jakieś FC poza swoim województwem?
-
Tak,bardzo dobre fc w Braniewie, Piszu,Rucianej Nigdzie
Całkiem dobrze prosperujące w Suszu i Biskupcu
Arkowcow można spotkać także w innych miastach na Mazurach,takich jak Orzysz,Giżycko,Biała Piska
Napewno Arkowcow można również spotkać w Kujpom.Kiedys dobra ekipa jeździła z Chełmna,ale teraz rządzi tam Legia.Dobrze rozrasta się żółto niebieska wiara w Tucholi.Najbardziej atrakcyjnym fc jest fc Lubelskie.Arka ma tam swoje miasto-Kurów.Kirdys był też fc Zakopane,flaga wieszana do dzisiaj
-
Jak Ruciane-Nida od lat kojarzone z Arką, to nie mogę pojąć jak to się stało, że obecnie Arka jest w PIszu - jeszcze kilkanaście lat temu mocna i zgrana grupa Lechii w mieście/miasteczku, gdzie każdy zna każdego, na Mazur Pisz (Lechia) cały przedział wiekowy w licznym jak na możliwości miasta młynie. Co się stało?Ziomeczek2727 pisze: ↑25.05.2025, 21:57Tak,bardzo dobre fc w Braniewie, Piszu,Rucianej Nigdzie
Arkowcow można spotkać także w innych miastach na Mazurach,takich jak Orzysz,Giżycko,Biała Piska
Napewno Arkowcow można również spotkać w Kujpom.Kiedys dobra ekipa jeździła z Chełmna,ale teraz rządzi tam Legia.Dobrze rozrasta się żółto niebieska wiara w Tucholi.Najbardziej atrakcyjnym fc jest fc Lubelskie.Arka ma tam swoje miasto-Kurów.Kirdys był też fc Zakopane,flaga wieszana do dzisiaj
-
Z tego co wiem to w Kurowie nie ma zadnej Arki. Kiedyś była na kilku meczach i ot cała ich kariera. To pojedyncze jednostki z Chełma, Nałęczowa czy Lubli a tworzyły te FC. AGFCL z tego co widze dalej na mecze jezdzi i to dosc aktywnie jak na odległość do Gdyni. Mają swoj fp na fb: Arka Gdynia LubelskieZiomeczek2727 pisze: ↑25.05.2025, 21:57Tak,bardzo dobre fc w Braniewie, Piszu,Rucianej Nigdzie
I tam bym ich szukał bo tu na forum raczej nikogo od nich nie ma
-
AGFCL powstało podczas szczytu medialnego Arki. Z tego co kiedyś obiło mi się o uszy (nie wiem ile jest w tym prawdy) ludzie którzy z Kurowa jeździli na Polonię zaczęli wtedy jeździć na ArkęUltrasCzarni1947 pisze: ↑26.05.2025, 14:39Z tego co wiem to w Kurowie nie ma zadnej Arki. Kiedyś była na kilku meczach i ot cała ich kariera. To pojedyncze jednostki z Chełma, Nałęczowa czy Lubli a tworzyły te FC. AGFCL z tego co widze dalej na mecze jezdzi i to dosc aktywnie jak na odległość do Gdyni. Mają swoj fp na fb: Arka Gdynia LubelskieZiomeczek2727 pisze: ↑25.05.2025, 21:57Tak,bardzo dobre fc w Braniewie, Piszu,Rucianej Nigdzie
I tam bym ich szukał bo tu na forum raczej nikogo od nich nie ma
-
Osoby, które jezdzily na Polonie z Kurowa nie udzielały się w fan clubie Arki. Były to starsze typy, a ówczesna zajawka na Arkę dotyczyła 17-18 latków z Kurowa (mowa o latach 2005-06). A skad Arka w Kurowie? Jeden z ówczesnych działaczy Arki miał tam rodzine, wysyłał gadżety itd. i tak mlodzież zlapała bakcyla. Na początku 2006 roku udalo mi się skonsolidować tę grupę w ramach AGFCL (były osoby z innych miejscowosci na lubelszczyznie jezdzace na Arkę, ale zdecydowana większość z Kurowa). I Kurowiaki nie jezdzili kilka meczów na Arkę a dobrych ponad 10 lat (+ mecze zgód). W miedzyczasie udzielali się też kibicowsko na Garbarni Kurów. Niestety okolo 7 lat temu gro chłopów z Kurowa rozjechało się, pojawiły się zyciowe problemy i ta ciekawa kibicowsko miejscowosc przestała udzielać się na chwilę obecną w ramach AGFCL. Na szczęście w miedzyczasie pojawiły się inne, mlode osoby (spoza Kurowa), które przejeły pałeczkę i smigają do dzisiaj na Arkę jak i mecze zgód.
ARKA GDYNIA
-
Czy Broń Radom próbuje czasem działać coś na mieście ? Na wyjazdach się pojawiają, jakiś młynek u siebie kręcą, a bywało już chyba z nimi gorzej?
-
Czy sektory gości w Zabrzu i Radomiu będą dostępne od początku nowego sezonu?
-
Trapi mnie to od niedawna ;) Skąd, Waszym zdaniem, powrót ruchu kibicowskiego lub jego rozpoczęcie zupełnie od zera, na wielu drużynach w niższych ligach, często przez młodzież w wieku gimnazjalnym. Wydawałoby się, że w dzisiejszych czasach dla takich osób mecze w A czy B-klasie to ostatnia rzecz, która mogłaby ich zainteresować, a jednak zauważa się coraz większą aktywność wśród tych "najmniejszych"? Szczególnie widoczne to jest na Mazowszu, w woj. zachodniopomorskim, wyświetlają mi się także takie grupki z Podkarpacia. Dzięki z góry za kulturalne i rzeczowe odpowiedzi. Pzdr.
-
w Zabrzu najprawdopodobniej tak.NoMatterWhat pisze: ↑06.06.2025, 12:20Czy sektory gości w Zabrzu i Radomiu będą dostępne od początku nowego sezonu?
Fac Fideli Sis Fidelis
-
Internet , dam Ci taki przykład ,myślisz że wielu tym podróżniką z YouTube chciałoby się latami spacerować po świecie gdyby nie to że mogą dokumentować swoje wyczyny ,oczywiście jest jakaś grupa co zarabia na tym ale są dziesiątki co pokonanie się na szkiełku jest motywatorem . To co kiedyś wydawałoby by się nudne teraz przez internet staje się ciekawe ,podwójne życie ,nawet jeśli chodzi tylko o zaistnienie lokalnie .localfootballfanatic pisze: ↑06.06.2025, 13:37Trapi mnie to od niedawna ;) Skąd, Waszym zdaniem, powrót ruchu kibicowskiego lub jego rozpoczęcie zupełnie od zera, na wielu drużynach w niższych ligach, często przez młodzież w wieku gimnazjalnym. Wydawałoby się, że w dzisiejszych czasach dla takich osób mecze w A czy B-klasie to ostatnia rzecz, która mogłaby ich zainteresować, a jednak zauważa się coraz większą aktywność wśród tych "najmniejszych"? Szczególnie widoczne to jest na Mazowszu, w woj. zachodniopomorskim, wyświetlają mi się także takie grupki z Podkarpacia. Dzięki z góry za kulturalne i rzeczowe odpowiedzi. Pzdr.
-
BKL pisze: ↑27.05.2025, 19:16Osoby, które jezdzily na Polonie z Kurowa nie udzielały się w fan clubie Arki. Były to starsze typy, a ówczesna zajawka na Arkę dotyczyła 17-18 latków z Kurowa (mowa o latach 2005-06). A skad Arka w Kurowie? Jeden z ówczesnych działaczy Arki miał tam rodzine, wysyłał gadżety itd. i tak mlodzież zlapała bakcyla. Na początku 2006 roku udalo mi się skonsolidować tę grupę w ramach AGFCL (były osoby z innych miejscowosci na lubelszczyznie jezdzace na Arkę, ale zdecydowana większość z Kurowa). I Kurowiaki nie jezdzili kilka meczów na Arkę a dobrych ponad 10 lat (+ mecze zgód). W miedzyczasie udzielali się też kibicowsko na Garbarni Kurów. Niestety okolo 7 lat temu gro chłopów z Kurowa rozjechało się, pojawiły się zyciowe problemy i ta ciekawa kibicowsko miejscowosc przestała udzielać się na chwilę obecną w ramach AGFCL. Na szczęście w miedzyczasie pojawiły się inne, mlode osoby (spoza Kurowa), które przejeły pałeczkę i smigają do dzisiaj na Arkę jak i mecze zgód.
Czytać się nie da tego pierdolenia o jakiejś mitycznej wiosce Arkowcow na Lubelszczyźnie. Może w czasach zinów ktoś by w te brednie wierzył, ale nie w tych gdzie Gdynia nie jezdzi na wyjazdy Arki bo się kłócą między sobą, a miałaby jeździć banda wyjazdowiczów ze wsi gdzie 5 domów na krzyż stoi. Następnych wynurzeń o innej wiosce tym razem na Mazurach typy Ruciane Nida szkoda gadać. Ilu tam tych Arkowców? Trzech? Czy dwóch i pół jak jeden się najebie. Pojechało 5 na najnliższy wyjazd do Płocka i wielkie fc z 4 tysięcznej mieścinki. Takie kity to wciskajcie ludziom bez pojecia.
-
Co w sytuacji, gdyby FC pewnego klubu grało w tej samej lidze co ich klub i zaczęliby odnosić sukcesy? Mówię tu o poważniejszych ekipach niż jakieś wioski.
Np Chojniczanka Chojnice i Lechia Gdańsk. Dużo nie brakowało, by grali w jednej lidze.
Takie pytanie:
W miejscowościach, gdzie jest dość ukształtowana ekipa będąca czyimś FC - np Chojniczanka (Lechia), Włocłavia Włocławek (ŁKS) co jest priorytetem? Lokalny klub, a bycie FC jest ze względu na niższy poziom piłkarski i przywiązanie do wielkiego brata? Czy najpirew jest Lechia/ŁKS a potem dopiero Chojniczanka/Włocłavia? Te 2 przykłady przychodzą mi do głowy jako najlepsze, ale może są jeszcze jakieś.
Taka ciekawostka: Kiedyś Kujawiak Włocławek będący FC Elany grał wyżej od nich, ale oni nie byli w połowie tak poważną ekipą kibicowską jak powyżsi.
Np Chojniczanka Chojnice i Lechia Gdańsk. Dużo nie brakowało, by grali w jednej lidze.
Takie pytanie:
W miejscowościach, gdzie jest dość ukształtowana ekipa będąca czyimś FC - np Chojniczanka (Lechia), Włocłavia Włocławek (ŁKS) co jest priorytetem? Lokalny klub, a bycie FC jest ze względu na niższy poziom piłkarski i przywiązanie do wielkiego brata? Czy najpirew jest Lechia/ŁKS a potem dopiero Chojniczanka/Włocłavia? Te 2 przykłady przychodzą mi do głowy jako najlepsze, ale może są jeszcze jakieś.
Taka ciekawostka: Kiedyś Kujawiak Włocławek będący FC Elany grał wyżej od nich, ale oni nie byli w połowie tak poważną ekipą kibicowską jak powyżsi.
-
Na Mazowszu zadziałał efekt domina.Kilka ekip doszło do "jakiegoś " kibicowskiego poziomu (np Mazovia czy Dolcan) kilka się reaktywowało (czy po wiadomym cyklu w TMK czy przy zmianie pokoleń) i potem dołączały kolejne.localfootballfanatic pisze: ↑06.06.2025, 13:37Trapi mnie to od niedawna ;) Skąd, Waszym zdaniem, powrót ruchu kibicowskiego lub jego rozpoczęcie zupełnie od zera, na wielu drużynach w niższych ligach, często przez młodzież w wieku gimnazjalnym. Wydawałoby się, że w dzisiejszych czasach dla takich osób mecze w A czy B-klasie to ostatnia rzecz, która mogłaby ich zainteresować, a jednak zauważa się coraz większą aktywność wśród tych "najmniejszych"? Szczególnie widoczne to jest na Mazowszu, w woj. zachodniopomorskim, wyświetlają mi się także takie grupki z Podkarpacia. Dzięki z góry za kulturalne i rzeczowe odpowiedzi. Pzdr.
Dodatkowo kilka gra na solidnym poziomie (ligi z fajnymi ekipami) więc przez zgody/koalicję/prywatne kontakty można pozwiedzać fajne stadiony i mieć styczność nie tylko z ekipami proLegijnymi.
-
Był taki przypadek że fc grało w wyższej lidze niż klub. Górnik Polkowice-Zagłębie Lubin. Nic się nie zmieniło i wiara z FC Polkowice dalej wolała śmigać na ZagłębieSoczek01 pisze: ↑07.06.2025, 20:12Co w sytuacji, gdyby FC pewnego klubu grało w tej samej lidze co ich klub i zaczęliby odnosić sukcesy? Mówię tu o poważniejszych ekipach niż jakieś wioski.
Takie pytanie:
-
Ja obstawiam obrzydzenie do tych wielkich ekip. Narzucanie przez ekipy wszystkiego co możliwe i ustalenie od A do Z wyjazdu trochę nijak ma się do hasła Against Modern Football. W niższych ligach można jeszcze poczuć trochę tego naturalnego fanatyzmu. Śpiewa każdy i biję się każdy:)Stadionowy pisze: ↑07.06.2025, 22:03Na Mazowszu zadziałał efekt domina.Kilka ekip doszło do "jakiegoś " kibicowskiego poziomu (np Mazovia czy Dolcan) kilka się reaktywowało (czy po wiadomym cyklu w TMK czy przy zmianie pokoleń) i potem dołączały kolejne.localfootballfanatic pisze: ↑06.06.2025, 13:37Trapi mnie to od niedawna ;) Skąd, Waszym zdaniem, powrót ruchu kibicowskiego lub jego rozpoczęcie zupełnie od zera, na wielu drużynach w niższych ligach, często przez młodzież w wieku gimnazjalnym. Wydawałoby się, że w dzisiejszych czasach dla takich osób mecze w A czy B-klasie to ostatnia rzecz, która mogłaby ich zainteresować, a jednak zauważa się coraz większą aktywność wśród tych "najmniejszych"? Szczególnie widoczne to jest na Mazowszu, w woj. zachodniopomorskim, wyświetlają mi się także takie grupki z Podkarpacia. Dzięki z góry za kulturalne i rzeczowe odpowiedzi. Pzdr.
Dodatkowo kilka gra na solidnym poziomie (ligi z fajnymi ekipami) więc przez zgody/koalicję/prywatne kontakty można pozwiedzać fajne stadiony i mieć styczność nie tylko z ekipami proLegijnymi.
-
Czemu Podbeskidzie ma młyn na trybunie długiej i to jeszcze w pobliżu narożnika, zamiast po prostu za bramką?
Ruch lewostronny jest dla lewaków
-
-
Czy Nadmorski Fc Lecha Poznań dalej jest aktywny ? Czy po stracie flagi na rzecz Widzewa dostali zakaz bo od tamtej pory ich flagi nie widać?
-
Nie zobaczysz żadnej flagi FC, które straciło je na rzecz Widzewa. Działają cały czas i są na meczach Lecha.szkieletor123 pisze: ↑08.06.2025, 14:38Czy Nadmorski Fc Lecha Poznań dalej jest aktywny ? Czy po stracie flagi na rzecz Widzewa dostali zakaz bo od tamtej pory ich flagi nie widać?
Nie można tego powiedzieć o FC Śląska - Oleśnica, które pomimo zjaraniu flagi na nowym stadionie Śląska wyprodukowało sobie praktycznie replikę tej straconej
Nie jestem kumaty

-
Dzięki za konkretną odpowiedźDezzon pisze: ↑08.06.2025, 21:21Nie zobaczysz żadnej flagi FC, które straciło je na rzecz Widzewa. Działają cały czas i są na meczach Lecha.szkieletor123 pisze: ↑08.06.2025, 14:38Czy Nadmorski Fc Lecha Poznań dalej jest aktywny ? Czy po stracie flagi na rzecz Widzewa dostali zakaz bo od tamtej pory ich flagi nie widać?
Nie można tego powiedzieć o FC Śląska - Oleśnica, które pomimo zjaraniu flagi na nowym stadionie Śląska wyprodukowało sobie praktycznie replikę tej straconej![]()