Przeciepy ze Śląska na Zagłębie Sosnowiec?
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Przeciepy ze Śląska na Zagłębie Sosnowiec?
Co sądzicie o osobach ze Śląska kibicujacym Zagłębiu Sosnowiec? Uważacie że można przerzucić się z np Ruch, GKSu, Górnika albo Polonii B na Zagłębie? Albo czy w ogóle Ślązacy mogą kibicować np Legii albo Zagłębiu? Co o tym sądzicie?
-
Re: Przeciepy ze Śląska na Zagłębie Sosnowiec?
Jeżeli chodzi o Legię, to skoro kibicują - to mogą :) W latach '90-tych mieliśmy aktywny FC Gliwice (chociaż pierwsza flaga tego miasta pojawiła się już w drugiej połowie '80-tych). Aktualnie, od wielu lat (oficjalnie 2002), jest łączony FC z Górnego Śląska - Squadron.
Nie wiem, czy mamy za to przeprosić, czy co innego :)))
Nie wiem, czy mamy za to przeprosić, czy co innego :)))
-
Ja sądzę, że najlepiej to przeciepać się z internetu na stadion, użytkownikom kibice.net polecam.
Miasto moje a w nim..
-
Chyba to pojedyńcze sztuki jak już, bo powiedzmy sobie szczerze. Pomijając animozje historyczne to ZS nie miało jakichś oszalamiajacych sukcesów w piłce, a to przede wszystkim przyciąga kibiców. Ale to zadziałało w drugą stronę. Ludzie z Zagłębia Dąbrowskiego swego czasu potrafili jeździć na Gks, Ruch czy Ksg. Do dzisiaj w Sławkowie jest Gks, a na Ruchu potrafiły pojawić się sporadycznie osoby z Czeladzi czy Sosnowca.
W sumie nie słyszałem, aby ktoś ze Śląska jeździł na ZS.
Co do Legii to najwięcej kiedyś ich było na Śląsku, ale Opolskim. Pewnie pojedyncze sztuki znajdą się wszędzie, ale niechęć do Legii jest zbyt silna, aby tu jakieś poważne fc powstało.
-
Kiedyś to można było widywać dużo wrzut Legii w Gliwicach. I nie mówię tu o jakichś ciekawych pracach , tylko zwykłe L w kółku.oRt pisze: ↑28.02.2025, 22:56Chyba to pojedyńcze sztuki jak już, bo powiedzmy sobie szczerze. Pomijając animozje historyczne to ZS nie miało jakichś oszalamiajacych sukcesów w piłce, a to przede wszystkim przyciąga kibiców. Ale to zadziałało w drugą stronę. Ludzie z Zagłębia Dąbrowskiego swego czasu potrafili jeździć na Gks, Ruch czy Ksg. Do dzisiaj w Sławkowie jest Gks, a na Ruchu potrafiły pojawić się sporadycznie osoby z Czeladzi czy Sosnowca.
Co do Legii to najwięcej kiedyś ich było na Śląsku, ale Opolskim. Pewnie pojedyncze sztuki znajdą się wszędzie, ale niechęć do Legii jest zbyt silna, aby tu jakieś poważne fc powstało.
Fac Fideli Sis Fidelis
-
Cóż, np. na POL-FRA'94 w Zabrzu było kilkanaście osób z Gliwic z flagą. Gadałem z nimi. A czy Squadron jest "poważnym" FC? Werdykt forum kibice.net zadecyduje :)
-
Prędzej chyba w drugą stronę jak kibice Gieksy z Dąbrowy Górniczej.
-
Nie ma czegoś takiego jak Śląsk Opolski. ;)AMF1948 pisze: ↑28.02.2025, 23:01Kiedyś to można było widywać dużo wrzut Legii w Gliwicach. I nie mówię tu o jakichś ciekawych pracach , tylko zwykłe L w kółku.oRt pisze: ↑28.02.2025, 22:56Chyba to pojedyńcze sztuki jak już, bo powiedzmy sobie szczerze. Pomijając animozje historyczne to ZS nie miało jakichś oszalamiajacych sukcesów w piłce, a to przede wszystkim przyciąga kibiców. Ale to zadziałało w drugą stronę. Ludzie z Zagłębia Dąbrowskiego swego czasu potrafili jeździć na Gks, Ruch czy Ksg. Do dzisiaj w Sławkowie jest Gks, a na Ruchu potrafiły pojawić się sporadycznie osoby z Czeladzi czy Sosnowca.
-
Nie ja to pisałem, ale według historii jest coś takiego jak Śląsk Opolski.bez-napinki pisze: ↑01.03.2025, 08:42Nie ma czegoś takiego jak Śląsk Opolski. ;)AMF1948 pisze: ↑28.02.2025, 23:01Kiedyś to można było widywać dużo wrzut Legii w Gliwicach. I nie mówię tu o jakichś ciekawych pracach , tylko zwykłe L w kółku.oRt pisze: ↑28.02.2025, 22:56
Chyba to pojedyńcze sztuki jak już, bo powiedzmy sobie szczerze. Pomijając animozje historyczne to ZS nie miało jakichś oszalamiajacych sukcesów w piłce, a to przede wszystkim przyciąga kibiców. Ale to zadziałało w drugą stronę. Ludzie z Zagłębia Dąbrowskiego swego czasu potrafili jeździć na Gks, Ruch czy Ksg. Do dzisiaj w Sławkowie jest Gks, a na Ruchu potrafiły pojawić się sporadycznie osoby z Czeladzi czy Sosnowca.
Fac Fideli Sis Fidelis
-
Coś się z cytowaniem pojebało, zdania co do tego są podzielone. Dla prawdziwych Ślązaków "Śląsk Opolski" to sztuczny twór.AMF1948 pisze: ↑01.03.2025, 10:11Nie ja to pisałem, ale według historii jest coś takiego jak Śląsk Opolski.
-
Określenie Śląsk Opolski to tylko sztuczne oddzielanie historycznej stolicy Górnego Śląska od Śląskości. Powstało w wyniku zamieszania związanego z podziałem Śląska po powstaniach, a potem przez debilną politykę PRL. Opole to historyczna stolica Górnego Śląska, tak jak Wrocław jest historyczną stolicą całego Śląska. A odpowiadając na pytanie w temacie - trzeba być zdrowo jebniętym żeby się w ogóle przerzucać, jednak nie ma problemu w tym, żeby Ślązacy mieli dobre kontakty z nie-Ślązakami. Przykładem są chociażby kontakty Miedź - BKS.
j**** rosje i ruskich
-
A BKS nie identyfikuje się przypadkiem bardziej z Małopolską? Z tego co kojarzę to określają się jako "Bialska Stal" od Białej Krakowskiej, a nie Bielska od Bielska. No i oczywiście zgoda z ZS - "łowcami hanysów". Lepszym przykładem byłaby tu chyba zgoda Ruchu z Widzewem i Wisłą.rozkminiacz pisze: ↑01.03.2025, 15:18jednak nie ma problemu w tym, żeby Ślązacy mieli dobre kontakty z nie-Ślązakami. Przykładem są chociażby kontakty Miedź - BKS.
-
Ile znasz takich osób?
Dla jakiejkolwiek próby wynik nie zbliży się nawet do 1%
Nie można sie przerzucać, tak w ogóleUważacie że można przerzucić się z np Ruch, GKSu, Górnika albo Polonii B na Zagłębie?
Natomiast kibice Zagłębia mieli nawet piosenkę, o tym że nie zdradza Zagłębia, że inni je zdradzili i Ruch polubili, ale oni nie.
Także jak przerzutka szła to raczej w drugą stronę.
Zakazu nie ma. Powiedz nam jakie miałyby być motywy Ślązaka, który miałby kibicować Zagłębiu? Mega mnie to ciekawi?Albo czy w ogóle Ślązacy mogą kibicować np Legii albo Zagłębiu? Co o tym sądzicie?
-
W sensie można się przeciepnąć. Jak ktos chce to kto mu zabroni?Montanista pisze: ↑02.03.2025, 14:54Ile znasz takich osób?
Nie można sie przerzucać, tak w ogóleUważacie że można przerzucić się z np Ruch, GKSu, Górnika albo Polonii B na Zagłębie?O takiej migracji nikt nigdy nie słyszał. Owszem, w latach 90 mówiło się że mieszkańcy GŚ mają w szafie trzy szaliki, ale żaden z nich nie był w barwach Zagłębia.
Natomiast kibice Zagłębia mieli nawet piosenkę, o tym że nie zdradza Zagłębia, że inni je zdradzili i Ruch polubili, ale oni nie.
Zakazu nie ma. Powiedz nam jakie miałyby być motywy Ślązaka, który miałby kibicować Zagłębiu? Mega mnie to ciekawi?Albo czy w ogóle Ślązacy mogą kibicować np Legii albo Zagłębiu? Co o tym sądzicie?
-
Dokładnie tak, dlatego podałem przykład na linii Legnica (Ślązacy) - Bielsko-Biała (nie Ślązacy)szpak pisze: ↑01.03.2025, 15:29A BKS nie identyfikuje się przypadkiem bardziej z Małopolską? Z tego co kojarzę to określają się jako "Bialska Stal" od Białej Krakowskiej, a nie Bielska od Bielska. No i oczywiście zgoda z ZS - "łowcami hanysów". Lepszym przykładem byłaby tu chyba zgoda Ruchu z Widzewem i Wisłą.rozkminiacz pisze: ↑01.03.2025, 15:18jednak nie ma problemu w tym, żeby Ślązacy mieli dobre kontakty z nie-Ślązakami. Przykładem są chociażby kontakty Miedź - BKS.
j**** rosje i ruskich
-
Ale oczywiście wiesz tez, ze piosenkę ta śpiewało pewnie pół Polski w latach 90. Nierzadko kopiując słowa (lub delikatnie zmieniając). Teraz się tego już prawie nie śpiewa, bo piosenka długa i generalnie ciężka do pociągnięcia przez cały stadion, aby słowa były zrozumiałe.Montanista pisze: ↑02.03.2025, 14:54Ile znasz takich osób?
Nie można sie przerzucać, tak w ogóleUważacie że można przerzucić się z np Ruch, GKSu, Górnika albo Polonii B na Zagłębie?O takiej migracji nikt nigdy nie słyszał. Owszem, w latach 90 mówiło się że mieszkańcy GŚ mają w szafie trzy szaliki, ale żaden z nich nie był w barwach Zagłębia.
-
Pytanie do FC Ruchu, FC GKSu takim jak Myszków, Zawiercie, Staszów, Dzierżoniów, Kęty, Jaworzno, Trzebinia, Sławków, Olkusz, Wolbrom.... jak się czujecie czy też śpiewacie jak Ruch, Gieksa śpiewa j**** goroli. Nie jesteście ze ślaska to znaczy jesteście gorole.
-
-
Temat jest trudny, bo o ile zwykli mieszkańcy napewno nie czują się Ślązakami, tak aktywni kibole bardziej się utożsamiają z miastem swojego klubu, niż z tym w którym mieszkają. Generalnie to większość osób ma to gdzieś
-
Na Ruchu już nie jest tak jak kiedyś. Teraz dużo młodych ma dziary patriotycznie, dużo osób ma wydziaranego Polskiego Orła, i nie są to przypadkowe osoby.
Fac Fideli Sis Fidelis
-
postaram sie to w miare łopatologicznie wytłumaczyć. Gorol = wroga osoba spoza terenów GŚ. Osoby jezdzace i udzielające sie spoza terenów GŚ nie są gorolami, bo są traktowani jak swoje synki. Sądze że wytłumaczyłem jasno i klarownie.
-
[link]
Tutaj odsyłam do słowika śląskiego. W którym gorol oznacza nie ślązak czyli śpiewacie j**** nie ślązaków.
Ktoś napisał że na Ruchu tatuaże Patriotyczne. No to czekamy na pierwszą flage z godłem Polski, ale chyba najpierw musiałyby zniknąć takie flagi jak Oberschlesien, My naród śląski , Śląscy ekstremiści. No i Panowie spod znaku R hymn śpiewamy wyrażając szacunek i bez nakrycie głowy
[link]
Tutaj odsyłam do słowika śląskiego. W którym gorol oznacza nie ślązak czyli śpiewacie j**** nie ślązaków.
Ktoś napisał że na Ruchu tatuaże Patriotyczne. No to czekamy na pierwszą flage z godłem Polski, ale chyba najpierw musiałyby zniknąć takie flagi jak Oberschlesien, My naród śląski , Śląscy ekstremiści. No i Panowie spod znaku R hymn śpiewamy wyrażając szacunek i bez nakrycie głowy
[link]
-
Ale Cię to musi boleć że osoby Śląska jeżdzą na GieKSe, Górnika, Ruch itd i są na trybunach normalnie na równi traktowani jak rodowici mieszkańcy G.Śląska. Widać że szukasz na siłę dziury w całym, no ale cóż szukaj dalej. Tylko żebyś z taką samą zawziętością dostrzegał oprawy pro Polska na śląskich stadionach to by może trochę mnie Cię piekło.
Ps. komu kibicujesz?
Ps. komu kibicujesz?
-
Jakie straszne :(s80 pisze: ↑16.03.2025, 09:35[link]
[link]
-
Legnica to nie są żadni ślązacy przecież . Coś ci się pomyliłorozkminiacz pisze: ↑02.03.2025, 22:26Dokładnie tak, dlatego podałem przykład na linii Legnica (Ślązacy) - Bielsko-Biała (nie Ślązacy)szpak pisze: ↑01.03.2025, 15:29A BKS nie identyfikuje się przypadkiem bardziej z Małopolską? Z tego co kojarzę to określają się jako "Bialska Stal" od Białej Krakowskiej, a nie Bielska od Bielska. No i oczywiście zgoda z ZS - "łowcami hanysów". Lepszym przykładem byłaby tu chyba zgoda Ruchu z Widzewem i Wisłą.rozkminiacz pisze: ↑01.03.2025, 15:18jednak nie ma problemu w tym, żeby Ślązacy mieli dobre kontakty z nie-Ślązakami. Przykładem są chociażby kontakty Miedź - BKS.
-
On nie odróżnia Górnego od Dolnego Śląska
-
Tak, oczywiście. Tylko, że nie pamiętam aby którakolwiek grupa kibiców śląskich klubów śpiewała o przerzuceniu na Zagłębie. Przerzucenie w tą stronę , zwłaszcza w atach 90, wydaje mi się abstrakcją.w miare kumaty pisze: ↑15.03.2025, 10:00Ale oczywiście wiesz tez, ze piosenkę ta śpiewało pewnie pół Polski w latach 90. Nierzadko kopiując słowa (lub delikatnie zmieniając). Teraz się tego już prawie nie śpiewa, bo piosenka długa i generalnie ciężka do pociągnięcia przez cały stadion, aby słowa były zrozumiałe.Natomiast kibice Zagłębia mieli nawet piosenkę, o tym że nie zdradza Zagłębia, że inni je zdradzili i Ruch polubili, ale oni nie.
-
W przypadku przerzucania się ze śląskich klubów na Zagłębie Sosnowiec, to jest jeden przypadek w Zawierciu, dwóch gagatków przerzuciło się z Ruchu na Zagłębie
-
Z Katowic do Sosnowca samochodem to jest kilka minut. To nie są lata 80 czy 90 że ktoś się pruje do kogoś że jest z Katowic a ten z Sosnowca. Może stare baby i patusy pod żabka tak ale większość ma to już w d****
-
Tam to nie ma co się pruć.fredperrycp pisze: ↑21.03.2025, 20:56Z Katowic do Sosnowca samochodem to jest kilka minut. To nie są lata 80 czy 90 że ktoś się pruje do kogoś że jest z Katowic a ten z Sosnowca. Może stare baby i patusy pod żabka tak ale większość ma to już w d****
Bo ty z Krakowa, tak?
-
Największa bekę mam z mieszkańców Katowic (oraz innych miast Górnego Śląska), którzy się śmieją z Sosnowca, że gorole, żarty z paszportu itp. a sami tymi gorolami są - po prostu za komuny ich dziadków ulokowano np. w Katowicach / Mysłowicach / Siemianowicach etc. , a nie w Będzinie, Czeladzi czy Sosnowcu.
-
Tak jesteśmy gorolamiB. Ricci pisze: ↑23.03.2025, 08:54Największa bekę mam z mieszkańców Katowic (oraz innych miast Górnego Śląska), którzy się śmieją z Sosnowca, że gorole, żarty z paszportu itp. a sami tymi gorolami są - po prostu za komuny ich dziadków ulokowano np. w Katowicach / Mysłowicach / Siemianowicach etc. , a nie w Będzinie, Czeladzi czy Sosnowcu.
-
Mysle, ze piosenka nie miala pokrycie w rzeczywistosci, tylko radosna tworczosc. Prawdopodobnie powstala jeszcze w latach 80, gdzie nikt nie przypuszczal, ze niespelna 50 lat pozniej ktos bedzie ja interpretowal niczym wiersze tej k**** Czeslawa Milosza.Montanista pisze: ↑21.03.2025, 17:59Tak, oczywiście. Tylko, że nie pamiętam aby którakolwiek grupa kibiców śląskich klubów śpiewała o przerzuceniu na Zagłębie. Przerzucenie w tą stronę , zwłaszcza w atach 90, wydaje mi się abstrakcją.
-
Skoro wyjeżdżasz z tekstem o interpretowaniu piosenki jak wierszy Miłosza, to ja rozumiem, że też nie pamiętasz aby ktoś z Górnego Śląska śpiewał że nie przerzuci się na Zagłębie 
-
Rozumiem, ze czytanie ze zrozumieniem nie jest Twoja mocna strona.Montanista pisze: ↑23.03.2025, 19:32Skoro wyjeżdżasz z tekstem o interpretowaniu piosenki jak wierszy Miłosza, to ja rozumiem, że też nie pamiętasz aby ktoś z Górnego Śląska śpiewał że nie przerzuci się na Zagłębie![]()
-
Możesz wyjeżdżać z tekstami mającymi pokazywać moja postać jako głupka nie potrafiącego czytać ze zrozumieniem... nie mniej jednak nie potrafisz wskazać kibiców klubu z Górnego Śląska którzy śpiewali kiedykolwiek o tym że nie przerzuca się na Zagłębie.
I tyle
I tyle
-
Nie uważasz, ze dla któregokolwiek klubu ze Śląska byłaby to niesamowita wtopa, gdyby ułożyli taka piosenkę? Przerzucanie się na Ruch czy Górnik miało teoretycznie sens (lata 80 i wcześniejsze), bo odnosiły one sukcesy sportowe. Fanatyzm - umówmy się - pojawił się w latach 90. GKS Katowice tez śpiewał - inni Cię zdradzili, Chorzów polubili. To tylko piosenka - jak pisałem wcześniej, powstała w latach 80 i słowa w różnych miejscach brzmiały inaczej. Jakie miały pokrycie w rzeczywistości? Prawdopodobnie żadne, albo chodziło o jednostki. A Ty robisz z tego prawdę objawiona…Montanista pisze: ↑23.03.2025, 20:09Możesz wyjeżdżać z tekstami mającymi pokazywać moja postać jako głupka nie potrafiącego czytać ze zrozumieniem... nie mniej jednak nie potrafisz wskazać kibiców klubu z Górnego Śląska którzy śpiewali kiedykolwiek o tym że nie przerzuca się na Zagłębie.
I tyle![]()
-
Jeżeli mowa tutaj o zwykłych kibicach incognito, którzy nie są zrzeszeni w żadnych ekipach jeżeli ktoś ma dostęp do takich danych na bank znajdzie osoby jeżdżące z tzw bastionów, gdzie wydaje się, że masz jeden klub na jedno województwo na inne kluby, a gro ludzi na zachodzie śmiga na Bundesligę.. myślę, że znajdą się nawet tacy, którzy śmigają na dwa sobie wrogie kluby w jednym mieście, więc śmiganie na Zagłębie Sosnowiec z Górnego Śląska nie jest wogole kontrowersyjne. Co innego, żeby w takim Chorzowie powstał oficjalny FC.