Kibicowska Warszawa

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

ODPOWIEDZ
Sensi_

Re: Kibicowska Warszawa

Post autor: Sensi_ » 22.12.2014, 21:30

wibrator pisze:
Dokładnie, gadanie o Hutniku to raczej zabieg marketingowy który fajnie brzmi, równie dobrze można stworzyc jeszcze parę takich "Hutników" i nazywać Polonie czwartą lub piątą siłą stolicy, tylko co by to miało na celu
sam jesteś zabieg marketingowy.

iparts.pl
wibrator

Post autor: wibrator » 22.12.2014, 22:57

mogłem napisac "zabieg marketingowy" w cudzysłowiu, ale zapewne doskonale zrozumiałeś o co mi chodziło, jak i zapewne reszta forumowiczów

Kabo
Lokalizacja: Piszę chore posty siedząc 5 centymetrów od komputera

Post autor: Kabo » 23.12.2014, 12:46

Czy jest jakies osiedle w Warszawie gdzie Polonia rzadzi niepodzielnie?aha i jak wyglada sytuacja w podwarszawskich miejscowosciach i miastach?wszedzie L czy sa tez miasta bastiony Poloni takie jak Wolomin?
JP 100%

Stadionowy

Post autor: Stadionowy » 23.12.2014, 15:17

Kabo pisze:Czy jest jakies osiedle w Warszawie gdzie Polonia rzadzi niepodzielnie?aha i jak wyglada sytuacja w podwarszawskich miejscowosciach i miastach?wszedzie L czy sa tez miasta bastiony Poloni takie jak Wolomin?
Albo inaczej rozumiemy słowo "bastion" albo coś pomyliłeś. W Wołominie jest grupka kibiców KSP ale jest to miasto z przewagą legionistów i raczej się to szybko nie zmieni...

;)

Post autor: ;) » 23.12.2014, 16:13

Nowe Miasto (osiedle koło Starówki) jest raczej polonijne. Jest to malutkie osiedle położone najbliżej stadionu, z boku Starego Miasta. Tyle, że w połowie ma swój turystyczny charakter. Jest raptem parę bloków.

Kabo
Lokalizacja: Piszę chore posty siedząc 5 centymetrów od komputera

Post autor: Kabo » 23.12.2014, 16:56

;) pisze:Nowe Miasto (osiedle koło Starówki) jest raczej polonijne. Jest to malutkie osiedle położone najbliżej stadionu, z boku Starego Miasta. Tyle, że w połowie ma swój turystyczny charakter. Jest raptem parę bloków.
To wszystko?A reszta dzielnicy Muranow?sa gdzies widoczni poza Muranowem? Maja flagi dzielnicowe jak Praga to chyba nie robili jej jak by tam bylo kilkanascie osob?
JP 100%

Cezar15

Post autor: Cezar15 » 23.12.2014, 18:11

Mogą sobie nawet zrobić flagę Pekinu,ale i tak każdy wie jak jest.

;)

Post autor: ;) » 24.12.2014, 21:11

Kabo pisze:
;) pisze:Nowe Miasto (osiedle koło Starówki) jest raczej polonijne. Jest to malutkie osiedle położone najbliżej stadionu, z boku Starego Miasta. Tyle, że w połowie ma swój turystyczny charakter. Jest raptem parę bloków.
To wszystko?A reszta dzielnicy Muranow?sa gdzies widoczni poza Muranowem? Maja flagi dzielnicowe jak Praga to chyba nie robili jej jak by tam bylo kilkanascie osob?
Oczywiście ilościowo jest ich najwięcej na szeroko pojętym Muranowie. Muranów można bardzo upraszczając podzielić na część śródmiejską i wolską. Przyjmijmy, że część śródmiejską zamieszkuje więcej Polonistów, a wolską Legionistów. Ogólnie na Muranowie jest Polonia i grupa Murawnoscy Legii Fani. Co do pozostałych dzielnic, to tak to mniej więcej wygląda, że jest ich od 0 do kilkunastu sztuk maksymalnie pokitranych, raczej nie chwalących się w okolicy, że są Polonistami. Weź też pod uwagę, że Warszawa ma swoją specyfikę i też niektóre dzielnice są wielkości dużych polskich miast. Największe: Mokotów (225 tys.), Praga Południe (sztuczny dwór, bardziej mówi się, że jest się z któregoś z osiedli czyli Gocławia, Grochowa czy Saskiej Kępy) (ok. 180 tys.), Ursynów (ok. 150 tys.). Oprócz tego jest jeszcze 5 innych ponad 100-tysięcznych dzielnic, a ogółem dzielnic jest 18 i na żadnej Polonia nie ma nic do powiedzenia. Nie spotkasz nikogo w barwach. Niektóre flagi są mniej więcej takie jak Wisła FC Gdynia czy Arka FC Zakopane.

89piotrekski

Post autor: 89piotrekski » 26.12.2014, 02:57

Prawda jest taka ,ze szeregi Polonii zasililo troche wyrzutkow z Legii ,ktorzy zostali pogonieni za kapowanie ,krojenie z kasy innych kolegow oraz inne krzywe akcje.

Sensi_

Post autor: Sensi_ » 26.12.2014, 13:34

ciekawostka:

Nieznani Sprawcy

Z okazji świąt taka kibolska ciekawostka.
Najpierw jednak warto przypomnieć, że ilość meczów, w których było dane nam uczestniczyć, zarówno w Warszawie jak i tych wyjazdowych, z różnych względów była dość okrojona, jednak chyba dla wszystkich jest jasne, że było warto
W roku 2014 odpaliliśmy na meczach Legii :
336 rac
55 strobo
85 ogni wrocławskich
15 ogni rzymskich
10 ogni bengalskich
158 świec dymnych
8 wyrzutni fajerwerków
25 wulkanów

OldKSP

Post autor: OldKSP » 26.12.2014, 20:26

Nie rozumiem stwierdzenia "w połowie turystyczny charakter" co ma trajektoria tras zwiedzania starówki z kibicami to chyba tylko autor może wiedzieć..... ,jako mieszkaniec "raptem paru bloków".........Konwiktorska,Bonifraterska,Franciszkańska,Ciasna,Freta,Sapierzyńska,mniejsze uliczki,Andersa plus Mordor czyli Stawki,Lewartowskiego,Zamenhoffa do Nowolipek to 99/9 % Polonia.....tą resztę to zostawiam ,bo to wynalazki pokroju mojego sąsiada taksówkarza -legionisty co to był na Legii ostatni w 1993 roku ....
Specjalnie nie wspominam o Murano i Manhatanie czyli zamkniętym osiedlu blisko Arkadii,kiedyś "bastion" Polonii teraz kilka sztuk "muranowskich fanów ..." ,ale to zostawmy z wiadomych względów........,a Murano to 100% japiszonów co w d**** byli gówno widzieli i koniec........
Co do .....hmmmm panowania czy też "akcji" to Mordor jakoś sobie daje radę choć bracia Z. mocno się sadzą,ale na noże i maczety (tak,tak właśnie tak) oraz krojenie juniorów Polonii czasami nie ma siły ,to już te "parę bloków" na Franciszkańskiej,Ciasnej,Bonifraterskiej,Freta ma trochę sukcesów na swoim koncie........myślę ,ze spokojnie można nazwać to miejsce bastionem Polonii.....mogą coś o tym powiedzieć choćby "malujący chłopcy" ......
Osobiście znam swoje miejsce w szyku i nie będę się sadził ,ze gdzieś tam "panujemy" czy rządzimy,bo za stary jestem na pisanie bajek,ale swego czasu faktycznie Muranów i Starówka plus pl.Hallera na Pradze to były bastiony Polonii.....pl.Hallera stracony prawie w 100%, Starówka i Mordor jak pisałem raczej poszczególne jednostki z Legii,reszta dzielnic i podwarszawskie mieści od kilku jednostek do kilku procent Polonii........specjalnie nie dzielę tutaj sprawy na młodych starych bo to czasami działa współnie ,a czasami młodzi sobie starzy sobie.........

PS : bobini88....88 to poziom twej inteligencji ,rok urodzenia czy rodzaj miseczki,,,,,,widzę niezłe kompleksy widzę...."dziad na emeryturze" nacisnął ci na odcisk...baba??? matka??? pisz może na priv ,bo będzie siara ......

Foxx

Post autor: Foxx » 26.12.2014, 21:15

Nie mogłeś tego napisać pod swoim starym nickiem, dobrze znanym paroletnim użytkownikom forum i nie tylko? Również w kontekście propozycji, byście nie ściemniali w kwestii opinii "dziada" od was. Być wirtualnie jebanym przez B.ossa i "odrabiać to" na kibiconetowni to dopiero sztuka :)
A co tam w komentarzach na Onecie?

Fenomen

Post autor: Fenomen » 26.12.2014, 21:27

pyt.do Legionistow. Praga Pd czy Bielany w waszej opini ktora z dzielnic sie lepiej prezentuje kibicowsko mecze u siebie itd.

OldKSP

Post autor: OldKSP » 26.12.2014, 21:50

Foxx pisze:Nie mogłeś tego napisać pod swoim starym nickiem, dobrze znanym paroletnim użytkownikom forum i nie tylko? Również w kontekście propozycji, byście nie ściemniali w kwestii opinii "dziada" od was. Być wirtualnie jebanym przez B.ossa i "odrabiać to" na kibiconetowni to dopiero sztuka :)
Nie mogłem,bo jak mnie "zbanowałeś" to rozumek krótki i zapomniał hasełka,a saporcik jakoś się nie kwapił co by przypomniec mi hasło więc najpierw sobie darowałem,by potem powstac jak feniks z popiołów ponownie.......ale to powinieneś zrozumieć,szczególnie ,że w stolicy nic nie jest czarne i nic zielone i czasami ....hmmmmm nazwijmy ich normalnymi , muszą tonować i wyjaśniac pewne sprawy.....zreszta chyba sam przyznasz,nic nie zostało z mojej strony podkoloryzowane........To ,że u nas Darek vel B.pojechał niektórym,albo inaczej pewnej polonijnej opcji....nie jest żadną tajemnicą,to ,że dzieje się u nas źle też.......ale pewne sprawy kibicowskie dalej istnieją i jakoś tam działają.....temu chyba nie zaprzeczysz?
Ja jeszcze raz piszę,znam swoje miejsce w szeregu,znam dysproporcje,znam "kogoś" ,zna "ktos" mnie......nie pozwolę ,aby pewne szczórki ,szczególnie "szczórki88" skakały mi po pagonach,proste.....możemy się gdzies tam spierać o historie,daty ,c*** wi co jeszcze ,ale pewnym faktom nie możemy zaprzeczać........to ,że dostajemy w p**** jest faktem,ale ,ze np. na takiej Franciszkańskiej to jakoś nie pamiętam abyśmy przegrali starcie od X lat,baaa nawet za taką akcje wyłapałem co moje bo "ktoś" mnie sprzedał......wszystko ok ,bo "ktoś" dostał czerwona kartkę znad kanałku,ale nadal fakt jest faktem........owszem takich Franciszkańskich na nasza niekorzyść są setki w Warszawie,ale nie o nich tu mowa.
Nie zrozum mnie ,nie mam ochoty się przekomażać czy tez licytować,wszedzie znajda się tacy i tacy.......tylko na 100 "k****" pod naszym adresem ,1-na jest poparta argumentami lub też "kontaktami " z nami ,reszta to tylko inwektywy,których pajace nie rozumieja i nie chcą zrozumieć........

P.S: aha jakby co to "glejty" do wglądu.

Nurni F.

Post autor: Nurni F. » 26.12.2014, 22:59

Fenomen pisze:pyt.do Legionistow. Praga Pd czy Bielany w waszej opini ktora z dzielnic sie lepiej prezentuje kibicowsko mecze u siebie itd.
W mojej ocenie bardziej aktywne są Bielany (to oczywiście tylko moje prywatne zdanie).
Wartości to podstawa

Dullum

Post autor: Dullum » 26.12.2014, 23:46

Fenomen pisze:pyt.do Legionistow. Praga Pd czy Bielany w waszej opini ktora z dzielnic sie lepiej prezentuje kibicowsko mecze u siebie itd.
Jaka Praga Pd ? Na Legii nie występuje nic takiego jak Praga Południe.Jest Saska Kępa , Gocław i Grochów.
Czy chcesz wymienioną trójkę razem zestawić w porównaniu do Bielan ?
Kolejną rzeczą jest to , co znaczy "lepiej kibicowsko" ? Ilość , jakość , obwód bicepsa a może czapka Manto ma być wyznacznikiem ?
Trudno to obiektywnie rozstrzygnąć.

Lari

Post autor: Lari » 26.12.2014, 23:50

Jak już ktoś wyżej wspomniał, nikt z Legionistów nie będzie latał z szalikiem "Praga Południe", bo jest to sztuczny, administracyjny twór, legioniści z tego rejonu dzielnicy reprezentują Grochów, Gocław czy też Saską Kępę, tak samo jak nie "Praga Północ" tylko "Praga".
exitus acta probat.

Andrzej Brejwiński

Post autor: Andrzej Brejwiński » 27.12.2014, 01:20

Jakiekolwiek porównywania nie mają raczej sensu, bo i po co. Obie dzielnice (o ile Pragę Płd można uznać za dzielnicę) licznie wspierają Legię czy to u siebie czy na wyjazdach, uczestniczą w obchodach patriotycznych itd. Można tylko dodać, że Bielany to dzielnica gdzie prężnie działa Hutnik. Jeśli cię to bardzo interesuje, możesz znaleźć sobie rankingi tzw. rywalizacji dzielnic, która była prowadzona na meczach legijnych sekcji - o ile oczywiście można uznasz to za wyznacznik "lepszego prezentowania się kibicowsko".

Foxx

Post autor: Foxx » 27.12.2014, 09:38

OldKSP pisze: Nie mogłem,bo jak mnie "zbanowałeś" to rozumek krótki i zapomniał hasełka,a saporcik jakoś się nie kwapił co by przypomniec mi hasło więc najpierw sobie darowałem,by potem powstac jak feniks z popiołów ponownie.......
Powtarzam po raz milion pincetny. Nie banuję nikogo z KSP. Wystarczy prześledzić ten wątek - jeżeli się włączam, to staram się możliwie wyczerpująco odnieść do tematu. Pomijam już, że wirtualnie znamy się od ponad dekady właśnie dlatego, że mogliśmy ze sobą normalnie pisać, mimo kiedyś tam czegoś tam na forum KSP "za plecami" ;)

Co do nicka - sorry, mógł być stary z dodatkowym znakiem, cyferką, w podpisie, wrzucony na końcu tego wpisu...
ale to powinieneś zrozumieć,szczególnie ,że w stolicy nic nie jest czarne i nic zielone i czasami ....hmmmmm nazwijmy ich normalnymi , muszą tonować i wyjaśniac pewne sprawy.....zreszta chyba sam przyznasz,nic nie zostało z mojej strony podkoloryzowane........To ,że u nas Darek vel B.pojechał niektórym,albo inaczej pewnej polonijnej opcji....nie jest żadną tajemnicą,to ,że dzieje się u nas źle też.......ale pewne sprawy kibicowskie dalej istnieją i jakoś tam działają.....temu chyba nie zaprzeczysz?
Nie zaprzeczę. Z pewnym aneksem, o czym niżej.
Ja jeszcze raz piszę,znam swoje miejsce w szeregu,znam dysproporcje,znam "kogoś" ,zna "ktos" mnie......nie pozwolę ,aby pewne szczórki ,szczególnie "szczórki88" skakały mi po pagonach,proste.....możemy się gdzies tam spierać o historie,daty ,c*** wi co jeszcze ,ale pewnym faktom nie możemy zaprzeczać........
Myślę, że źle czytasz sytuację (no i nigdy nie wiesz, kto za którą ósemką urzęduje). Użyłeś sformułowania "sprawy kibicowskie". Tymczasem mamy do czynienia z sytuacją, której nie chcę publicznie rozwijać, w której występuje piętrowe zaprzeczanie temu, co kiedyś się określało zasadami. Do tego z pointą - przez 10 lat ocenialiśmy to, co się dzieje przy K6 w określony, ostry sposób (nie chodzi o "derbową" rywalizację). Tymczasem wrócił człowiek, który niecałe 30 lat temu zmontował na Polonii ekipę, która miała poważanie w całej Warszawie, a 20 lat temu sprowadził na K6 brudasów i aktualnie... publicznie powiedział dokładnie to samo, co my (chociaż oczywiście z innej perspektywy). I stało się coś, co w innych ekipach byłoby nie do pomyślenia. Brak zauważalnej reakcji adresatów tych opinii. Dodajmy, adresatów którzy wcześniej bardzo mocno się sadzili. Wierz mi na słowo, Bobini z tym wszystkim nie ma nic wspólnego. Kibolstwo młodsze od nas obu o jakąś dekadę nazwałoby to "autodissem".
A co tam w komentarzach na Onecie?

Viclav

Post autor: Viclav » 27.12.2014, 09:52

zdzichu lewe płuco pisze:A co tu wyjaśniać.Pragę podzielili na PN/PŁD,a dla mieszkańców jest to właśnie sztuczny twór.
Nie bardzo. Raczej Pragę nazwali Pragą Pn, a Grochów Pragą Pd. Gdyby ktoś chciał głębiej wejść w ten temat, to może poszukać wpisów na tym blogu [link]

koniec OT
Obrazek"Jesteś sterem, białym żołnierzem!" Beata KozidrakObrazek

halodrol

Post autor: halodrol » 27.12.2014, 16:33

W związku z tym co piszecie to w Polonii szykuje sie znowu kupno licencji?

Dullum

Post autor: Dullum » 27.12.2014, 20:04

Andrzej Brejwiński pisze: Jeśli cię to bardzo interesuje, możesz znaleźć sobie rankingi tzw. rywalizacji dzielnic, która była prowadzona na meczach legijnych sekcji - o ile oczywiście można uznasz to za wyznacznik "lepszego prezentowania się kibicowsko".
Przestrzegam przed sugerowaniem się taką rywalizacją ! Nie może ona być żadnym wyznacznikiem szczególnie po wydarzeniach sprzed dwóch lat !

Killimgo

Post autor: Killimgo » 27.12.2014, 20:16

halodrol pisze:W związku z tym co piszecie to w Polonii szykuje sie znowu kupno licencji?
Nie. W Polonii na pewno nie będzie kupna licencji. Ten temat jest zamknięty.

halodrol

Post autor: halodrol » 29.12.2014, 17:54

Chodziło mi o to, że parę lat temu nie czytałem nigdzie o tym "jebaniu parów", myślałem, że to teraz się pojawiło przy okazji jakiejś nowej licencji. EOT

zbeku

Post autor: zbeku » 29.12.2014, 18:07

Może ktoś napisać najlepsze fan cluby Legii? Z województwa mazowieckiego jak i po za jego obszarem. Bo porównując Legie do Lecha lub Widzewa Legii FC slabo sie prezentują

charlierinkle

Post autor: charlierinkle » 02.01.2015, 10:03

Włodi (raper) kibicuje komuś? Jeśli tak to jakie są odczucia z kibicowskiego punktu widzenia do jego osoby. Nie dawno w wywiadzie przyznał, że jest anarchistą.

eNGie

Post autor: eNGie » 02.01.2015, 10:38

Włodi kibicuje Legii, jest muzułmaninem - z tą anarchią to raczej chyba bardziej chodziło mu o bycie przeciwko systemowi.

Averno

Post autor: Averno » 02.01.2015, 14:54

Nie jest żadnym kibicem. Co najwyżej może sympatyzować i tyle. Z warszawskich raperów, mało kto interesuje sie kibicowaniem, a jak cos tam ma pojęcie to sympatia po stronie Legi, jedyny przypadek inny mi znany to Duże P, sympatyzuje Ksp, po którymś z jego wystepów mial rozmowie, po której już się z tym nie afiszuje, ale chyba nadal chodzi na mecze.

Andrzej Brejwiński

Post autor: Andrzej Brejwiński » 02.01.2015, 16:04

Tak samo Solar (ten od Białasa). Natomiast B.R.O grał całkiem niedawno w juniorach Polonii, choć rzekomo "kibicuje Legii" ;)

glwtrcd

Post autor: glwtrcd » 02.01.2015, 17:05

eNGie pisze:Włodi kibicuje Legii, jest muzułmaninem - z tą anarchią to raczej chyba bardziej chodziło mu o bycie przeciwko systemowi.
Wilku jest za Legia wsumie cale HG,Dixony,Kaczy

eNGie

Post autor: eNGie » 02.01.2015, 17:09

Averno pisze:Nie jest żadnym kibicem. Co najwyżej może sympatyzować i tyle. Z warszawskich raperów, mało kto interesuje sie kibicowaniem, a jak cos tam ma pojęcie to sympatia po stronie Legi, jedyny przypadek inny mi znany to Duże P, sympatyzuje Ksp, po którymś z jego wystepów mial rozmowie, po której już się z tym nie afiszuje, ale chyba nadal chodzi na mecze.
Kaczy i wielu innych jednak kibicują.

Cezar15

Post autor: Cezar15 » 02.01.2015, 20:28

W teledyskach RPK bardzo często są motywy legijne.

Lari

Post autor: Lari » 03.01.2015, 12:57

Na pewno Kaczy, Dixon37, Hemp Gru, Ciemna Strefa/RPK - dużo motywów i nawiązań legijnych, Napalm Grupa, Eldo - chociaż ten miał różne perypetie i swoje kibicowanie Legii definiuje na 1000 sposobów, swego czasu podobno Pono, Pelson widziany z Borucem podczas wyjazdu do Płocka gdzie ten drugi robił "show", oraz sporo mniej znanych raperów, różnie aktywnych na trybunach Legii. Po stronie KSP jedynie Duże Pe, Solar'owi została przyklepana jakiś czas temu łatka kibica KSP, ale sam się wyparł wspierania Polonii, a łączenie go z klubem z K6 tłumaczył zamieszkiwaniem rejonów obok stadionu.
exitus acta probat.

Cezar15

Post autor: Cezar15 » 03.01.2015, 13:57

Może się wypierać, ale ostatnio na forum legijnym zostało podane nawet jego konto na forum KSP.

obiektywny_

Post autor: obiektywny_ » 03.01.2015, 17:00

Myślę, że źle czytasz sytuację (no i nigdy nie wiesz, kto za którą ósemką urzęduje). Użyłeś sformułowania "sprawy kibicowskie". Tymczasem mamy do czynienia z sytuacją, której nie chcę publicznie rozwijać, w której występuje piętrowe zaprzeczanie temu, co kiedyś się określało zasadami. Do tego z pointą - przez 10 lat ocenialiśmy to, co się dzieje przy K6 w określony, ostry sposób (nie chodzi o "derbową" rywalizację). Tymczasem wrócił człowiek, który niecałe 30 lat temu zmontował na Polonii ekipę, która miała poważanie w całej Warszawie, a 20 lat temu sprowadził na K6 brudasów i aktualnie... publicznie powiedział dokładnie to samo, co my (chociaż oczywiście z innej perspektywy). I stało się coś, co w innych ekipach byłoby nie do pomyślenia. Brak zauważalnej reakcji adresatów tych opinii. Dodajmy, adresatów którzy wcześniej bardzo mocno się sadzili. Wierz mi na słowo, Bobini z tym wszystkim nie ma nic wspólnego. Kibolstwo młodsze od nas obu o jakąś dekadę nazwałoby to "autodissem".
Jest jeszcze gdzieś w sieci wypowiedzi/wpis B. na temat obecnej sytuacji w KSP?

schab

Post autor: schab » 22.02.2015, 18:45

Killimgo pisze:
halodrol pisze:W związku z tym co piszecie to w Polonii szykuje sie znowu kupno licencji?
Nie. W Polonii na pewno nie będzie kupna licencji. Ten temat jest zamknięty.
Doszły mnie słuchy ,że jednak kupujecie licencję od Dolcanu. Info z MZPN.

Waran

Post autor: Waran » 10.03.2015, 15:22

Jaki jest najmocniejszy FC Legii?
Wyjebane mam na hajs,żyję po swojemu i jest mi dobrze.

;)

Post autor: ;) » 10.03.2015, 17:18

Chełmża, Brodnica i Siedlce, chociaż to moje prywatne zdanie.

A.M.D.G.

Post autor: A.M.D.G. » 10.03.2015, 19:55

Kojarzy ktoś typa z Targówka, który w 96 roku napisał do Szalikowców że chce rozkręcić młyn na GKP? Pamiętam, że napisał, że jest SAM narazie ale wierzy że uda się zrobić kibolski klimat na Targówku itp.
ROBOTNICZE TOWARZYSTWO SPORTOWE

Averno

Post autor: Averno » 10.03.2015, 20:03

Jeśli podajemy miasta F.C. to dodałbym jeszcze Kwidzyń.

ODPOWIEDZ