Zgody/Kosy/Układy reaktywacja.

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

zabarsking

Re: Zgody/Kosy/Układy reaktywacja.

Post autor: zabarsking »

Ciekawym zjawiskiem są w żaden sposób nieuregulowane, choć de facto przyjazne relacje Górnika Zabrze i Lecha Poznań. Obie ekipy dawno temu miały sztamę, ale to nie wystarczy do wyjaśnienia tego fenomenu.
A fenomen polega na tym, że z kim z Górnika nie gadam, to pozytywnie wyraża się o Lechu, to samo w drugą stronę. Jadąc do Poznania w barwach Górnika, za każdym razem z wieloma innymi Żabolami siadam na sektorach kibiców Lecha, zawsze pełna kulturka. To samo w Poznaniu na mieście oraz pod stadionem, przed meczem.

Kibicowsko mecze Górnika z Lechem zawsze top.
iparts.pl
zgredzik

Post autor: zgredzik »

A nie wydał ostatnio Lech oświadczenia, że barwy Górnika nie będą tolerowane na sektorach Lecha?
Emigrujacy

Post autor: Emigrujacy »

zgredzik pisze: 02.07.2026, 09:39 A nie wydał ostatnio Lech oświadczenia, że barwy Górnika nie będą tolerowane na sektorach Lecha?
Tak było..ale koledze wyżej się marzy zgoda z Lechem z wiadomych względów ,więc wymyśla bajeczki
zabarsking

zgredzik pisze: 02.07.2026, 09:39 A nie wydał ostatnio Lech oświadczenia, że barwy Górnika nie będą tolerowane na sektorach Lecha?
Z ciekawości - mógłbyś mi na priv wysłać info, gdzie jest to oświadczenie? Z ciekawości pogooglowałem i tak jak często spotykam oświadczenia różnych ekip czy to na Fejsie czy na SO, tak tego oświadczenia nie mogę znaleźć.

No offense, nie podważam tego co piszesz, po prostu chciałbym to zobaczyć.
-Fanatyk-

Post autor: -Fanatyk- »

Było info z obu stron.
zgredzik

Post autor: zgredzik »

zabarsking pisze: 02.07.2026, 11:40
Z ciekawości - mógłbyś mi na priv wysłać info, gdzie jest to oświadczenie? Z ciekawości pogooglowałem i tak jak często spotykam oświadczenia różnych ekip czy to na Fejsie czy na SO, tak tego oświadczenia nie mogę znaleźć.

No offense, nie podważam tego co piszesz, po prostu chciałbym to zobaczyć.
Chyba tu coś takiego wyczytałem. Nie śledzę profili na fb.
Rokass

Post autor: Rokass »

ziomek pisze: 10.06.2026, 19:43 Większość teraz patrzy na zgodę Śląska i Lechii jako tę "nie do rozjebania" I zgoda jest mocna ale v tak szczerze przed 2016 to w TKWMie bliżej do siebie było Wisła i Lechia i zapewne gdyby WSH się zachowali inaczej w pewnym momencie to może zgoda Lechia by przetrwała na niekorzyść Śląska, który zawsze blisko był z Motorem, a do którego daleko było dwóm pozostałym koalicjantom;)
No a dziś jest jak jest. Ja to tylko się nie mogłem się nadziwić na pewnym etapie jak po zerwaniu zgody Wrocławianie i Krakusy się cisnęli (ale to chyba nie tylko ja)
Mamy 2026 rok. 10 lat mineło, ludzie. A juz gadanie ze do wisły było bliżej niż do wrocławian - to absurd. Zreszta wiślacy juz mieli miec "rozmowe" z Lechią, ale wrotki były odpalone na najwyższym biegu u wiślaków. Po co debatować 'kto co był' 10 lat temu.
halodrol

Post autor: halodrol »

No chyba nie do końca wiesz co było te 10 lat temu.
zabarsking

Emigrujacy pisze: 02.07.2026, 09:47
Tak było..ale koledze wyżej się marzy zgoda z Lechem z wiadomych względów ,więc wymyśla bajeczki
Z jakich "wiadomych względów"?
Mnie się nic nie marzy. Stwierdzam tylko, zgodnie z faktami, że nie raz i nie dwa w Poznaniu w barwach Górnika na sektorze Lecha byłem. A spacerowanie po mieście kończyło się przebijaniem piątek z fanami Kolejorza. Tyle.
Adamkibic

Post autor: Adamkibic »

To samo jest z Koroną w Zabrzu, Górnikiem w Kielcach. Podczas ostatniego meczu Korony na Górniku- zbijanie piątek, pod stadionem Korona wymieszana z Górnikiem itd.
Lepiej niż z Gieksą hehe
lubię czytać książki

Post autor: lubię czytać książki »

Bo tutaj Koronie marzy się zgoda z Górnikiem, w sumie to od lat.
nr1

Post autor: nr1 »

Po tym co się wydarzyło w szeregach Górnika Lech sobie nie pozwoli na sztamę co innego Korona oni przymkną oko na kulawe numery byle ich ktoś przygarnął
shoe1984

Post autor: shoe1984 »

nr1 pisze: 03.07.2026, 12:10 Po tym co się wydarzyło w szeregach Górnika Lech sobie nie pozwoli na sztamę co innego Korona oni przymkną oko na kulawe numery byle ich ktoś przygarnął
mówisz o tym Lechu ktory zabiera konfidentów na wakacje , nie rozmieszaj forumowiczów
UrzadSkarbowy

Post autor: UrzadSkarbowy »

"Wcześniej ekipa Górnika Wałbrzych została zaproszona na mecz do Nowego Sącza, a teraz Sączersi gościnnie pojawili się w Wałbrzychu na turnieju miejscowych."

Nowy układ na scenie?
1964RUDA SLASKA

Post autor: 1964RUDA SLASKA »

zabarsking pisze: 02.07.2026, 08:36 Ciekawym zjawiskiem są w żaden sposób nieuregulowane, choć de facto przyjazne relacje Górnika Zabrze i Lecha Poznań. Obie ekipy dawno temu miały sztamę, ale to nie wystarczy do wyjaśnienia tego fenomenu.
A fenomen polega na tym, że z kim z Górnika nie gadam, to pozytywnie wyraża się o Lechu, to samo w drugą stronę. Jadąc do Poznania w barwach Górnika, za każdym razem z wieloma innymi Żabolami siadam na sektorach kibiców Lecha, zawsze pełna kulturka. To samo w Poznaniu na mieście oraz pod stadionem, przed meczem.

nawet po wyjezdzie Gornika dwa sezony temamu kibice Ksg dostali od swoich info zeby nie nujac sie po poznaniu w barwach itp
NaprzodRydultowy

Post autor: NaprzodRydultowy »

1964RUDA SLASKA pisze: 06.07.2026, 10:03
zabarsking pisze: 02.07.2026, 08:36 Ciekawym zjawiskiem są w żaden sposób nieuregulowane, choć de facto przyjazne relacje Górnika Zabrze i Lecha Poznań. Obie ekipy dawno temu miały sztamę, ale to nie wystarczy do wyjaśnienia tego fenomenu.

nawet po wyjezdzie Gornika dwa sezony temamu kibice Ksg dostali od swoich info zeby nie nujac sie po poznaniu w barwach itp
Ale to nic dziwnego. Nie ma nic oficjalnego wiec to normalne ze sie w barwach nie chodzi.
zabarsking

Bo oficjalnych relacji nie ma, sam to przecież napisałem. Mówię o nieoficjalnych, oddolnych i spontanicznych relacjach kibiców, zarówno tych bardziej piknikowych, jak i bardziej zaangażowanych. Po prostu z jakichś powodów kibice Lecha i Górnika dobrze sobie życzą. Coś jak Węgry i Polska w czasie II wojny światowej. Oficjalnie w osobnych sojuszach, nieoficjalnie dobre ziomki. Przyczyn takiego stanu rzeczy pewnie jest sporo. Ja nie czuję się kompetentny, by je wymieniać. 😉
zabarsking

Mnie to w ogóle śmieszy jak kibice jednej drużyny się nadzwyczaj interesują tym, co się dzieje w innej drużynie. Dorastałem w takim świecie, w którym ploteczkami zajmowały się wsiowe baby, a nie szanujący się mężczyźni. No ale czego się spodziewać po "kumatych" dla których największą nobilitacją jest poklepanie po ramieniu przez innego, im podobnego grzmota, ewentualnie "bycie w ekipie". 🫢
zabarsking

bgh1930 pisze: 06.07.2026, 19:26 Nie ograniczają się do bojówek ale tylko one mają na wszystko wpływ. Cała reszta jest podporządkowana
No więc ja kilka postów temu podałem Ci z życia wzięte przykłady, że niekoniecznie "reszta jest podporządkowana". Obejrzyj sobie oficjalną fotorelację z jakiegokolwiek meczu Lecha z Górnikiem przy Bułgarskiej, a szybko się przekonasz, że na trybunie im. Anioły zasiada sporo kibiców w trójkolorowych barwach. Na poznańskim rynku też ich zobaczysz przed meczem. Każdy, kto był w Poznaniu na meczu nie raz i nie dwa wie o czym mówię.
swiatkibicow

Post autor: swiatkibicow »

Ktoś z WRWE zasugerował Pogoni, że Kotwica to niepasujący element i zeby dali sobie z nimi spokój
kómaty

Post autor: kómaty »

swiatkibicow pisze: 07.07.2026, 21:04 Ktoś z WRWE zasugerował Pogoni, że Kotwica to niepasujący element i zeby dali sobie z nimi spokój
od momentu oficjalnych kontaktów na linii Kotwa-Gryf czułem, że Pogonii się to może nie spodobać. i tak dość długo nie było żadnej reakcji ze strony Pogonii ani Lechii
BekazWas

Post autor: BekazWas »

Weź wyjdź już jeden z drugim z koleżeńskim relacjami Lecha i Górnika. Takich sytuacji w Polsce było od c**** i często to się kończy później bluzgami i kosą bo ktoś idzie w swoją stronę. Tak też bedzie gdy Górnik się skuma z Koroną
SilesiaStreets

Post autor: SilesiaStreets »

Koniec zgody Pogoń Kotwa. Dziwne w c*** bo dobrze ze soba żyli od lat i też dlugi czas Lechia oraz Pogoń nie ingerowali w układy Gryfa z Kotwica, myślałem że będzie się to dalej kręcić pod okiem „wielkich bratow”
Diego Armando

Post autor: Diego Armando »

kómaty pisze: 07.07.2026, 21:14
swiatkibicow pisze: 07.07.2026, 21:04 Ktoś z WRWE zasugerował Pogoni, że Kotwica to niepasujący element i zeby dali sobie z nimi spokój
od momentu oficjalnych kontaktów na linii Kotwa-Gryf czułem, że Pogonii się to może nie spodobać. i tak dość długo nie było żadnej reakcji ze strony Pogonii ani Lechii
Szczerze to myślałem, że to pierdzielnie dużo szybciej.
Zaskoczeniem była nowa wspólna flaga zaprezentowana chyba w poprzedniej rundzie, czy mocne wsparcie w Katowicach gdzie spora część sektora to była Wisła z Ruchem.
tetteh

Post autor: tetteh »

Pewnie ultimatum bylo do otwarcia brakujacrgo odcinka trasy S6 ;)
czehulov

Post autor: czehulov »

SilesiaStreets pisze: 07.07.2026, 22:02 Koniec zgody Pogoń Kotwa. Dziwne w c*** bo dobrze ze soba żyli od lat i też dlugi czas Lechia oraz Pogoń nie ingerowali w układy Gryfa z Kotwica, myślałem że będzie się to dalej kręcić pod okiem „wielkich bratow”
Wielkich bratów? Wielki to może być roczny dochód zakładu produkującego paprykarz
DZnr1

Re: Kosy/układo-zgody - reaktywacja

Post autor: DZnr1 »

kosmaty pisze: 07.07.2026, 21:14
świat.kibicow pisze: 07.07.2026, 21:04Chyba któraś banda z sojuszu "w.pÎe.r.w" zasugerowała szczecinianom, że "kotWa" to niepasujący element ... i żeby dali sobie z nią spokój.
Od momentu oficjalnych kontaktów na linii fani Kotwicy i milicyjnego Gryfa czułem, że Pogonii się to może w końcu nie spodobać. I tak bardzo długo nie było żadnej reakcji ze strony "paprykarzy", ani lechistów.
Jak ekipka z 'kolberg' swatała przez/via kaliski fanklub eRTeeS-u tzw. ... pogonionych ze 'ßtëttin' ... z resztą koalicji ... "60-tek", to ten ... puzzel im wszystkim pasował? ;)
w miare kumaty

Re: Kosy/układo-zgody - reaktywacja

Post autor: w miare kumaty »

DZnr1 pisze: 09.07.2026, 20:05
kosmaty pisze: 07.07.2026, 21:14
świat.kibicow pisze: 07.07.2026, 21:04Chyba któraś banda z sojuszu "w.pÎe.r.w" zasugerowała szczecinianom, że "kotWa" to niepasujący element ... i żeby dali sobie z nią spokój.
Od momentu oficjalnych kontaktów na linii fani Kotwicy i milicyjnego Gryfa czułem, że Pogonii się to może w końcu nie spodobać. I tak bardzo długo nie było żadnej reakcji ze strony "paprykarzy", ani lechistów.
Jak ekipka z 'kolberg' swatała przez/via kaliski fanklub eRTeeS-u tzw. ... pogonionych ze 'ßtëttin' ... z resztą koalicji ... "60-tek", to ten ... puzzel im wszystkim pasował? ;)
Nie wiem czemu tak cieszy Cię używanie niemieckich nazw polskich miast, ale zgaduje, że swojego raczej Warschau nie nazywasz. W czasach które dobrze pamiętasz panowała zasada, że możemy się nienawidzieć, ale powinniśmy się szanować.
lubię czytać książki

Post autor: lubię czytać książki »

DZnr1 to folskdojcz, jego dziadkowie donosili szkopom.
zero osiem

Post autor: zero osiem »

lubię czytać książki pisze: 10.07.2026, 00:19 DZnr1 to folskdojcz, jego dziadkowie donosili szkopom.
to jest nieprawda. nie dziadkowie tylko babki,
nie Dozola tylko twoje, nie szkopom tylko ruskim i donosiły one ciąże
Amok-rts

Post autor: Amok-rts »

SilesiaStreets pisze: 07.07.2026, 22:02 Koniec zgody Pogoń Kotwa. Dziwne w c*** bo dobrze ze soba żyli od lat i też dlugi czas Lechia oraz Pogoń nie ingerowali w układy Gryfa z Kotwica, myślałem że będzie się to dalej kręcić pod okiem „wielkich bratow”
Nic dziwnego, że to padło. Kotwica poszła w stronę Gryfu (obóz Lechii), a Pogoń w stronę WRWE. Dziwne, że zrobili nową druga flage gdzie Kotwica już miała kontakty z Gryfem.
Rokass

Post autor: Rokass »

tetteh pisze: 08.07.2026, 04:49 Pewnie ultimatum bylo do otwarcia brakujacrgo odcinka trasy S6 ;)
Akurat wy to powinniscie siedziec cicho, bo wy to tam przyjmujecie hurtowo kazdego, byle wiecej, byle wiecej. c*** tam ze jeszcze przed chwila sie z kims tam ganialiscie. Prikaz z poznania poszedł i jest jak jest. Mozna sobie gdybac, ale bym z checia zobaczyl jakby wygladala obecna scena kibicowska, gdyby Lechia podjela jakis czas temu kilka decyzji w inne strony. Ciekawe jakie by były wasze minki wtedy :D
tetteh

Post autor: tetteh »

Jeziorak, GKM, Polonia Bydgoszcz, Lomza, Stomil, Rakow, Motor, Miastko, Kotwica.

Kto tutaj bierze kazdego?
maystero

Post autor: maystero »

Motor i Hetman już oficjalnie zgoda.
Coś mi sie wydaje że niedługo ta sielanka na Lubelszczyźnie sie zakończy.
Jeden3Jeden2

Post autor: Jeden3Jeden2 »

maystero pisze: 10.07.2026, 20:19 Motor i Hetman już oficjalnie zgoda.
Co masz na myśli "sielanka się zakończy" ?
.szakal.

Post autor: .szakal. »

Już? 8 lat ukladu
Dżolo Rypandolo

Post autor: Dżolo Rypandolo »

Lechia wzięła żólto-niebieski GKM a Arka biąło-zieloną Olimpię :))
89piotrekski

Post autor: 89piotrekski »

Jeden3Jeden2 pisze: 11.07.2026, 13:12
Dotyczy tego ,że zarówno Łęczna jak i Orlęta Radzyń Podlaski idą w stronę Jagiellonii.
Jeden3Jeden2

Post autor: Jeden3Jeden2 »

89piotrekski pisze: 11.07.2026, 17:41
Dotyczy tego ,że zarówno Łęczna jak i Orlęta Radzyń Podlaski idą w stronę Jagiellonii.
OK. Masz rację, chociaż obu obozom raczej daleko do kosy, to Lubelszczyzna już nie będzie zdominowana typowo przez Motor i inne ekipy. Motor z Hetmanem , Górnik z Chełmianką i Orlętami idą w stronę Jagielloni, Avia działająca z Ładą mająca sprawdzian w II lidze. Jeszcze AZS ale nie mam pojęcia czy oni skupiają się na sobie czy na Legii.
maystero

Post autor: maystero »

89piotrekski pisze: 11.07.2026, 17:41
O kolega mnie wyręczył.
ODPOWIEDZ