Niestety, wszystkie powstające obecnie nowe obiekty to bardzo podobne do siebie (niekiedy wręcz identyczne), monotonne, denne architektonicznie kurniki. Nie wiem czy to wynika tylko z kosztów czy są inne uwarunkowania, ale przecież stadion może być ciekawą i oryginalną wizytówka miasta. Tak się nie dzieje. Z perspektywy czasu można powiedzieć, że i tak stadion w Kielcach (który powstał jako jeden z pierwszych) - broni się nieźle (mam na myśli małe obiekty).
Lubin, Gliwice, Gdynia, Szczecin, Sosnowiec... Identyczne "obiekty" różniące się jedynie kolorem krzesełek.
Mogę wypowiedzieć się za stadion w Szczecinie. Pojemność 21500, restauracja, muzeum, centrum szkolenia, 7 boisk, unikatowy projekt w skali światowej - dwie trybuny na wale ziemnym - gdzie została zachowana prawie 75 letnia historia tych trybun. Jak dla mnie obiekt typowo piłkarski, nie przekombinowany z jednopoziomymi trybunami bardzo dobrymi do dopingu czy też opraw. I porównujesz do np 14tys Tesco Areny w Gliwicach?
Może najpierw odwiedzisz, zobaczysz na własne oczy i później będziesz oceniał.
Jak dla mnie nowy stadion w Szczecinie jeden z fajniejszych który powstaje w Pl z tych średnich. Ok z perspektywy tv są również stadiony w Tychach czy w Lublinie. Typowo piłkarskie, nie za duże akuratnie na zainteresowanie piłką w naszym kraju. Po co nam kolejne puste molochy z Wrocławia czy Gdańska? A że monotonne projekty a jakie mają być? To nie Dubaj czy inne Emiraty a Polska. Nawet u naszych zachodnich sąsiadów stadiony - poza kilkoma dosłownie - szału nie robią architektonicznie i wizualnie. Mają być proste i nie za drogie, a nie przekombinowane i przepłacone.