TMK
Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany
-
plemplem81
Re: TMK
To zależy, o co pytasz...
Nie odzywam się tu po Waszych interwencjach, bo to kwestia, na którą nie mam żadnego wpływu. Mam nadzieję, że każdemu zainteresowanemu udało się w końcu nabyć październikowy numer "TMK". Gdyby nadal były problemy - piszcie tutaj: [email protected]
Nie odzywam się tu po Waszych interwencjach, bo to kwestia, na którą nie mam żadnego wpływu. Mam nadzieję, że każdemu zainteresowanemu udało się w końcu nabyć październikowy numer "TMK". Gdyby nadal były problemy - piszcie tutaj: [email protected]

-
tak tylko pytam
Używanie wyrażenia "wisienka na torcie" w przypadku TMK, jest nie na miejscu.Fakt jest taki, że te wywiady to w zasadzie jedyna sensowna rzecz.No może jeszcze "to i owo na bojowo" i "liga pod lupą".Reszta to nuda.Najgorsze jest to, że w TMK nie znajdziesz żadnych relacji, żadnych informacji o wydarzeniach, które nie trafią do neta.Ba nawet jak część trafia, to w TMK i tak nie ma żadnej wzmianki o tym.Dla mnie to największy dramat tego miesięcznika.
-
plemplem81

Bo masz to w necie w postaci obrazków. W "TMK" są jeszcze choćby relacje, ale wiadomo - to tylko dla nudziarzy.
Bo zasadę przyjąłem zdecydowaną - zero informacji, które nie wyszły gdzieś wcześniej bez zgody zainteresowanej ekipy. Nie mam zamiaru, by "TMK" było jako pierwsze źródłem jakichkolwiek informacji, które mogłyby zaszkodzić chłopakom działającym w ekipach. "TMK" od profili w necie różnią trzy rzeczy:tak tylko pytam pisze: 05.11.2025, 08:48Najgorsze jest to, że w TMK nie znajdziesz żadnych relacji, żadnych informacji o wydarzeniach, które nie trafią do neta.Ba nawet jak część trafia, to w TMK i tak nie ma żadnej wzmianki o tym.Dla mnie to największy dramat tego miesięcznika.
1) Nasze pismo ma nad sobą Prawo Prasowe, czego nie mają profile;
2) Nawet przy popełnieniu błędu, profile w sieci mogą dany post wykasować momentalnie, zaś zapis w gazecie zostaje już na zawsze;
3) Nasze pismo nie jest anonimowe, czego o autorach profili w sieci powiedzieć nie sposób. Nie mam zamiaru być prowodyrem sytuacji generujących ludziom ewentualne problemy.
Trochę mijasz się z prawdą, bowiem w ostatnim czasie podane zostały cztery informacje w treści pisma w różnych miejscach o walkach, które odbyły się, a o których słowem nikt nie pisnął w sieci. Informacje te zostały zamieszczone tylko i wyłącznie za zgodą danych ekip. Reasumując - brak informacji chuligańskich, które nie wypłynęły spoza wąskiego grona, jest działaniem CELOWYM.
Jeśli komuś nie odpowiada taka forma prowadzenia "TMK" i przyjęte, wydawałoby się, honorowe zasady, zawsze przecież można pozostać tylko przy papce z neta. Tam wszelakie pazie, które kompletnie nie udzielają się na trybunach swoich klubów (o ile je w ogóle mają, a jeśli mają - to pytanie zasadne - czemu się nie udzielają...) i w zasadzie chooj wie kim są w życiu (bo gdyby się udzielali, to jednak w ekipie czy fan clubie jakaś weryfikacja ludzi jest), wrzucają zdjęcia, filmiki i rozkminy.

-
tak tylko pytam
Ja to wszystko wiem, rozumiem i się z tym zgadzam.Wyraziłem tylko swoje zdanie, co według mnie jest największym minusem tego magazynu.plemplem81 pisze: 05.11.2025, 14:57
Bo masz to w necie w postaci obrazków. W "TMK" są jeszcze choćby relacje, ale wiadomo - to tylko dla nudziarzy.
Bo zasadę przyjąłem zdecydowaną - zero informacji, które nie wyszły gdzieś wcześniej bez zgody zainteresowanej ekipy. Nie mam zamiaru, by "TMK" było jako pierwsze źródłem jakichkolwiek informacji, które mogłyby zaszkodzić chłopakom działającym w ekipach. "TMK" od profili w necie różnią trzy rzeczy:
2) Nawet przy popełnieniu błędu, profile w sieci mogą dany post wykasować momentalnie, zaś zapis w gazecie zostaje już na zawsze;
3) Nasze pismo nie jest anonimowe, czego o autorach profili w sieci powiedzieć nie sposób. Nie mam zamiaru być prowodyrem sytuacji generujących ludziom ewentualne problemy.
Trochę mijasz się z prawdą, bowiem w ostatnim czasie podane zostały cztery informacje w treści pisma w różnych miejscach o walkach, które odbyły się, a o których słowem nikt nie pisnął w sieci. Informacje te zostały zamieszczone tylko i wyłącznie za zgodą danych ekip. Reasumując - brak informacji chuligańskich, które nie wypłynęły spoza wąskiego grona, jest działaniem CELOWYM.
Jeśli komuś nie odpowiada taka forma prowadzenia "TMK" i przyjęte, wydawałoby się, honorowe zasady, zawsze przecież można pozostać tylko przy papce z neta. Tam wszelakie pazie, które kompletnie nie udzielają się na trybunach swoich klubów (o ile je w ogóle mają, a jeśli mają - to pytanie zasadne - czemu się nie udzielają...) i w zasadzie chooj wie kim są w życiu (bo gdyby się udzielali, to jednak w ekipie czy fan clubie jakaś weryfikacja ludzi jest), wrzucają zdjęcia, filmiki i rozkminy.
Druga sprawa - żeby się jarać w dzisiejszych czasach TMK, to albo trzeba mieć 15 lat, albo być mało ogarniętym w temacie.Żeby nie było, kupuję magazyn co miesiąc, ale tylko dla wywiadów.
Co do profili.Pewnie masz na myśli głównie fb.Ja nie rozumiem, dlaczego co miesiąc jest reklama tego dziadostwa so ? Nie siedzę tam.Ale zdarzyło się dosłownie kilka razy w przeszłości zaglądać.Przecież ten serwis to jakaś kpina, tam nawet w temacie zgód, układów, kos nie mieli wielkiego pojęcia.Już nie mówiąc np o ustawkach jakie tam głupoty były/są.
-
tak tylko pytam
Jeszcze jedno.Może by tak zrobić w styczniu lub lutym "zdobyte flagi 2020-2025" ?;)
Jak ktoś ma czas śledzić co chwila internet to może i tak, ale dla osób które na to nie mają przestrzeni TMK czy TMK+ jest świetnym rozwiązaniem - kupujesz gazetę, czytasz w samolocie czy gdzieś i w kilka godzin jesteś zaktualizowany o wszystkie wydarzenia ze świata (TMK+) czy Polski.tak tylko pytam pisze: 08.11.2025, 14:31Ja to wszystko wiem, rozumiem i się z tym zgadzam.Wyraziłem tylko swoje zdanie, co według mnie jest największym minusem tego magazynu.plemplem81 pisze: 05.11.2025, 14:57
Bo zasadę przyjąłem zdecydowaną - zero informacji, które nie wyszły gdzieś wcześniej bez zgody zainteresowanej ekipy. Nie mam zamiaru, by "TMK" było jako pierwsze źródłem jakichkolwiek informacji, które mogłyby zaszkodzić chłopakom działającym w ekipach. "TMK" od profili w necie różnią trzy rzeczy:
Druga sprawa - żeby się jarać w dzisiejszych czasach TMK, to albo trzeba mieć 15 lat, albo być mało ogarniętym w temacie.Żeby nie było, kupuję magazyn co miesiąc, ale tylko dla wywiadów.
Co do profili.Pewnie masz na myśli głównie fb.Ja nie rozumiem, dlaczego co miesiąc jest reklama tego dziadostwa so ? Nie siedzę tam.Ale zdarzyło się dosłownie kilka razy w przeszłości zaglądać.Przecież ten serwis to jakaś kpina, tam nawet w temacie zgód, układów, kos nie mieli wielkiego pojęcia.Już nie mówiąc np o ustawkach jakie tam głupoty były/są.
-
ze stadionu
Udało się komuś kupić październikowy numer w wersji elektronicznej?
-
plemplem81
Lepiej swoją ekipę zobaczyć opisaną w gazecie czy nie? I jak już tam się znajdzie (bo nie każda ekipa jest wielka i co dwa tygodnie rozgrywa ciekawy mecz na trybunach, by na bieżąco trafiać na łamy "TMK"), to serducho się cieszy czy jest mu to obojętne? Nie wierzę, że to nie są pytania retoryczne.tak tylko pytam pisze: 08.11.2025, 14:31Żeby się jarać w dzisiejszych czasach TMK, to albo trzeba mieć 15 lat, albo być mało ogarniętym w temacie.
Dlatego, że mają wielkie zasięgi i zawsze dla "TMK" to też jest źródło reklamy i dojścia do młodych pokoleń, które są coraz mniej świadome istnienia naszego miesięcznika.tak tylko pytam pisze: 08.11.2025, 14:31Co do profili.Pewnie masz na myśli głównie fb.Ja nie rozumiem, dlaczego co miesiąc jest reklama tego dziadostwa so ?
Nie było tego na tyle, by zrobić nowy cykl (choć chuligani Zagłębia Sosnowiec zapewne mają w temacie inne zdanie :D), ale od 2026 roku rusza inna seria będąca uzupełnieniem Wymarłych ekip. Nazwa Aktywne ekipy powinna mówić wszystko. Ci, którzy będą mieli pełną kolekcję wydań "TMK" z opisanymi ekipami wymarłymi wraz z tym nowym cyklem będą posiadaczami w zasadzie encyklopedii ekip kiedykolwiek działających na polskiej scenie kibicowskiej.tak tylko pytam pisze: 08.11.2025, 14:39Jeszcze jedno.Może by tak zrobić w styczniu lub lutym "zdobyte flagi 2020-2025" ?;)
Będzie wstawiony do kupna przez neta w najbliższy weekend - tak mnie zapewniono.ze stadionu pisze: 11.11.2025, 19:27Udało się komuś kupić październikowy numer w wersji elektronicznej?

plemplem81 pisze: 12.11.2025, 19:27
Będzie wstawiony do kupna przez neta w najbliższy weekend - tak mnie zapewniono.
To już wiesz, że zapewnienia tych od których je dostałeś, są gówno warte...
17 listopada na rynku ukaże się 288 numer magazynu polskiej sceny kibicowskiej – „To My Kibice!”. Zobacz, co znajdziesz na jego łamach!
„To My Kibice” nr 11 (288) listopad 2025
W NUMERZE:
Fotoreportaże z 42 meczów:
Holandia-Polska
Litwa-Polska
Jagiellonia Białystok-Hamrun Spartans
Legia Warszawa-Samsunspor Kulubu
Arka Gdynia-Korona Kielce
Raków Częstochowa-Legia Warszawa
Pogoń Szczecin-Lechia Gdańsk
Legia Warszawa-Jagiellonia Białystok
Wisła Płock-GKS Katowice
Widzew Łódź-Raków Częstochowa
Pogoń Szczecin-Piast Gliwice
GKS Katowice-Lech Poznań
Górnik Zabrze-Legia Warszawa
Śląsk Wrocław-Polonia Warszawa
Stal Rzeszów-Stal Mielec
Wieczysta Kraków-Wisła Kraków
ŁKS Łódź-GKS Tychy
Wisła Kraków-Ruch Chorzów
Podbeskidzie Bielsko-Biała-Rekord Bielsko-Biała
GKS Bełchatów-Wigry Suwałki
Olimpia Elbląg-GKS Bełchatów
Star Starachowice-Wisłoka Dębica
Górnik Wałbrzych-Moto Jelcz Oława
Stilon Gorzów Wielkopolski-Dozamet Nowa Sól
Okocimski Brzesko-Beskid Andrychów
Pogoń Lębork-Pomezania Malbork
GKS Szombierki-ROW Rybnik
Mazur Ełk-Stomil Olsztyn
Brzezina Osiek-Unia Oświęcim
Unia Oświęcim-Victoria Jaworzno
Stal Bielsko-Biała-Beskid Skoczów
Olimpia Warszawa-Polonia III Warszawa
Orzeł Przeworsk-Czuwaj Przemyśl
Pogoń Leżajsk-Unia Nowa Sarzyna
Olimp Złocieniec-Pogoń Barlinek
Gryf Słupsk-Polonia Warszawa
Flota Świnoujście-GKS Jastrzębie
Avia Świdnik-Ruch Chorzów
Odra Bytom Odrzański-Wisła Kraków
Victoria Kałuszyn-Mazovia Mińsk Mazowiecki
Apator Toruń-Motor Lublin
GKM Grudziądz-Sparta Wrocław
Aura już niemalże zimowa, ale fanatycy na polskich trybunach wciąż w gorącej formie. Końcówka rundy to zawsze powód do tego, by coś odpalić, zaprezentować i godnie pożegnać się ze swoimi klubami na najbliższe trzy, a w niektórych przypadkach nawet i cztery miesiące. Za długo spać nie będą jedynie fani klubów z najwyższych lig, ale ich również czeka dwumiesięczna pauza od ligowych zmagań i rywalizacji na trybunach.
Sercem naszego magazynu są wywiady, a tym razem przeprowadziliśmy dla Was wywiad z kibolami Sparty Brodnica. Niepozorna ekipa z granicy styku wpływów kilku ekip zdaje się być solidnie nieodkrytą kartą kibicowską dla reszty Polski. Swoimi opowieściami żółto-czarni nieco przybliżają nas do przeżyć, jakich sami doświadczyli na szlaku. A że się tam działo, to nikt z kibicowskich dinozaurów nie ma chyba wątpliwości. Wystarczy tylko wspomnieć trójkąt Chojniczanka Chojnice-Polonia Bydgoszcz-Sparta Brodnica wycelowany w ekipę Zawiszy Bydgoszcz, by mieć świadomość, że rozmowa do jałowych nie należała. Spartanie odnieśli się też sporo do kwestii związanych zarówno z tematami legijnymi, ich zgodami z Chełmży czy Kwidzynia oraz kosami ze wszystkimi okolicznymi ekipami. W ciekawy sposób przedstawiona została świeża relacja brodniczan z bandą Zagłębia Sosnowiec. Oprócz tego rzecz jasna dużo awanturniczych wspomnień z chuligańskich ścieżek, których dziś uświadczyć już w zasadzie nie sposób.
Etatowo w numerze stałe pozycje:
– „To i owo na bojowo”
– „Old School” GKS Katowice, Igloopol Dębica i Najmniejsi
– „Odchamiacz”
Polska-kibolska na 84 stronach. Fotki, historie, wywiady, reportaże, felietony, artykuły – wszystko to w cenie 14,90 zł (dostępna również prenumerata i jednorazowa sprzedaż wysyłkowa poprzez tomykibice.pl oraz skleptmk.pl).
„To My Kibice” nr 11 (288) listopad 2025
W NUMERZE:
Fotoreportaże z 42 meczów:
Holandia-Polska
Litwa-Polska
Jagiellonia Białystok-Hamrun Spartans
Legia Warszawa-Samsunspor Kulubu
Arka Gdynia-Korona Kielce
Raków Częstochowa-Legia Warszawa
Pogoń Szczecin-Lechia Gdańsk
Legia Warszawa-Jagiellonia Białystok
Wisła Płock-GKS Katowice
Widzew Łódź-Raków Częstochowa
Pogoń Szczecin-Piast Gliwice
GKS Katowice-Lech Poznań
Górnik Zabrze-Legia Warszawa
Śląsk Wrocław-Polonia Warszawa
Stal Rzeszów-Stal Mielec
Wieczysta Kraków-Wisła Kraków
ŁKS Łódź-GKS Tychy
Wisła Kraków-Ruch Chorzów
Podbeskidzie Bielsko-Biała-Rekord Bielsko-Biała
GKS Bełchatów-Wigry Suwałki
Olimpia Elbląg-GKS Bełchatów
Star Starachowice-Wisłoka Dębica
Górnik Wałbrzych-Moto Jelcz Oława
Stilon Gorzów Wielkopolski-Dozamet Nowa Sól
Okocimski Brzesko-Beskid Andrychów
Pogoń Lębork-Pomezania Malbork
GKS Szombierki-ROW Rybnik
Mazur Ełk-Stomil Olsztyn
Brzezina Osiek-Unia Oświęcim
Unia Oświęcim-Victoria Jaworzno
Stal Bielsko-Biała-Beskid Skoczów
Olimpia Warszawa-Polonia III Warszawa
Orzeł Przeworsk-Czuwaj Przemyśl
Pogoń Leżajsk-Unia Nowa Sarzyna
Olimp Złocieniec-Pogoń Barlinek
Gryf Słupsk-Polonia Warszawa
Flota Świnoujście-GKS Jastrzębie
Avia Świdnik-Ruch Chorzów
Odra Bytom Odrzański-Wisła Kraków
Victoria Kałuszyn-Mazovia Mińsk Mazowiecki
Apator Toruń-Motor Lublin
GKM Grudziądz-Sparta Wrocław
Aura już niemalże zimowa, ale fanatycy na polskich trybunach wciąż w gorącej formie. Końcówka rundy to zawsze powód do tego, by coś odpalić, zaprezentować i godnie pożegnać się ze swoimi klubami na najbliższe trzy, a w niektórych przypadkach nawet i cztery miesiące. Za długo spać nie będą jedynie fani klubów z najwyższych lig, ale ich również czeka dwumiesięczna pauza od ligowych zmagań i rywalizacji na trybunach.
Sercem naszego magazynu są wywiady, a tym razem przeprowadziliśmy dla Was wywiad z kibolami Sparty Brodnica. Niepozorna ekipa z granicy styku wpływów kilku ekip zdaje się być solidnie nieodkrytą kartą kibicowską dla reszty Polski. Swoimi opowieściami żółto-czarni nieco przybliżają nas do przeżyć, jakich sami doświadczyli na szlaku. A że się tam działo, to nikt z kibicowskich dinozaurów nie ma chyba wątpliwości. Wystarczy tylko wspomnieć trójkąt Chojniczanka Chojnice-Polonia Bydgoszcz-Sparta Brodnica wycelowany w ekipę Zawiszy Bydgoszcz, by mieć świadomość, że rozmowa do jałowych nie należała. Spartanie odnieśli się też sporo do kwestii związanych zarówno z tematami legijnymi, ich zgodami z Chełmży czy Kwidzynia oraz kosami ze wszystkimi okolicznymi ekipami. W ciekawy sposób przedstawiona została świeża relacja brodniczan z bandą Zagłębia Sosnowiec. Oprócz tego rzecz jasna dużo awanturniczych wspomnień z chuligańskich ścieżek, których dziś uświadczyć już w zasadzie nie sposób.
– „To i owo na bojowo”
– „Old School” GKS Katowice, Igloopol Dębica i Najmniejsi
– „Odchamiacz”
Polska-kibolska na 84 stronach. Fotki, historie, wywiady, reportaże, felietony, artykuły – wszystko to w cenie 14,90 zł (dostępna również prenumerata i jednorazowa sprzedaż wysyłkowa poprzez tomykibice.pl oraz skleptmk.pl).
Tym razem dwa pytania.Z kim wywiad w grudniowym numerze tmk?Drugie pytanie czy nie dałoby rady skröcić cyklu wydawniczego by tak jak na początku gazeta wychodziła koło dziesiątego dnia każdego dnia a nie 21,22 jak ostatnio?
-
plemplem81
Ad 1. Unia Nowa Sarzyna

Ad 2. Jak pewnie zauważasz, fotoreportaże kończą się zawsze w okolicy 10-15. dnia miesiąca. W okolicy połowy miesiąca mam za każdym razem numer złożony i na tyle pełny, że on musi zostać wysłany do składu i obróbki graficznej, bo gdybym oddał go tydzień później, to wyleciałoby albo kilka fotoreportaży albo wywiad. Gdyby w tym momencie był dochowany ciąg pracy, jak na linii produkcyjnej, to "TMK" ukazywałoby się jeszcze przed końcem miesiąca i fotoreportaże byłyby duuuużo świeższe. Ja swoją rolę spełniam z zegarkiem w ręku i do linijki. To, że później sprawy przybierają swój bieg, ode mnie niezależny, i taką też czasoprzestrzeń - to osobna kwestia. Nie mam na to żadnego wpływu. Nie jestem wydawcą i właścicielem tytułu.

Ad 2. Jak pewnie zauważasz, fotoreportaże kończą się zawsze w okolicy 10-15. dnia miesiąca. W okolicy połowy miesiąca mam za każdym razem numer złożony i na tyle pełny, że on musi zostać wysłany do składu i obróbki graficznej, bo gdybym oddał go tydzień później, to wyleciałoby albo kilka fotoreportaży albo wywiad. Gdyby w tym momencie był dochowany ciąg pracy, jak na linii produkcyjnej, to "TMK" ukazywałoby się jeszcze przed końcem miesiąca i fotoreportaże byłyby duuuużo świeższe. Ja swoją rolę spełniam z zegarkiem w ręku i do linijki. To, że później sprawy przybierają swój bieg, ode mnie niezależny, i taką też czasoprzestrzeń - to osobna kwestia. Nie mam na to żadnego wpływu. Nie jestem wydawcą i właścicielem tytułu.

Bedzie wywiad kiedys z Beskidem Andrychow ?plemplem81 pisze: 07.12.2025, 20:08 Ad 1. Unia Nowa Sarzyna
-
tak tylko pytam
To chociaż powiedz tym dzbanom z so, żeby przynajmniej jeden z nich kupował TMK.Będą mieli wówczas troszkę większą „wiedzę” w takich podstawowych kwestiach jak zgody, kosy, układy.I o umawianych walkach coś „lizną” z wywiadów.plemplem81 pisze: 12.11.2025, 19:27 Dlatego, że mają wielkie zasięgi i zawsze dla "TMK" to też jest źródło reklamy i dojścia do młodych pokoleń, które są coraz mniej świadome istnienia naszego miesięcznika.
Serio uważasz, że przez te 6 lat, zbyt mało flag zmieniło właścicieli ? Kilka stron w TMK spokojnie się uzbiera.No ale jeśli Ty wolisz zapychać TMK fotkami „ekip” pokroju KS Chomentów, Metalowiec Łambinowice, Galicja Raciborowice, tylko dlatego, że odpalili 3 race, albo 2 świece dymne to ok.plemplem81 pisze: 12.11.2025, 19:27Nie było tego na tyle, by zrobić nowy cykl (choć chuligani Zagłębia Sosnowiec zapewne mają w temacie inne zdanie :D)tak tylko pytam pisze: 08.11.2025, 14:39Jeszcze jedno.Może by tak zrobić w styczniu lub lutym "zdobyte flagi 2020-2025" ?;)
W końcu „coś” z innego regionu.Gdyby podzielić Polskę na 4 części, od dłuższego czasu ukazywały się wywiady tylko z ekipami z północno-wschodniej Polski.Trochę nudne się to robiło.
Już któryś raz pada pytanie o wywiad z Beskidem.Oni byli na 5 akcjach.To o czym Wy tam chcecie czytać w tym wywiadzie z nimi ? Jak oprawy robią ?:)
Mieli bodajże kilka walk na ubitej ziemi z Niemcami.tak tylko pytam pisze: 08.12.2025, 15:27To chociaż powiedz tym dzbanom z so, żeby przynajmniej jeden z nich kupował TMK.Będą mieli wówczas troszkę większą „wiedzę” w takich podstawowych kwestiach jak zgody, kosy, układy.I o umawianych walkach coś „lizną” z wywiadów.plemplem81 pisze: 12.11.2025, 19:27 Dlatego, że mają wielkie zasięgi i zawsze dla "TMK" to też jest źródło reklamy i dojścia do młodych pokoleń, które są coraz mniej świadome istnienia naszego miesięcznika.
Serio uważasz, że przez te 6 lat, zbyt mało flag zmieniło właścicieli ? Kilka stron w TMK spokojnie się uzbiera.No ale jeśli Ty wolisz zapychać TMK fotkami „ekip” pokroju KS Chomentów, Metalowiec Łambinowice, Galicja Raciborowice, tylko dlatego, że odpalili 3 race, albo 2 świece dymne to ok.plemplem81 pisze: 12.11.2025, 19:27Nie było tego na tyle, by zrobić nowy cykl (choć chuligani Zagłębia Sosnowiec zapewne mają w temacie inne zdanie :D)tak tylko pytam pisze: 08.11.2025, 14:39Jeszcze jedno.Może by tak zrobić w styczniu lub lutym "zdobyte flagi 2020-2025" ?;)
W końcu „coś” z innego regionu.Gdyby podzielić Polskę na 4 części, od dłuższego czasu ukazywały się wywiady tylko z ekipami z północno-wschodniej Polski.Trochę nudne się to robiło.
Już któryś raz pada pytanie o wywiad z Beskidem.Oni byli na 5 akcjach.To o czym Wy tam chcecie czytać w tym wywiadzie z nimi ? Jak oprawy robią ?:)
13 grudnia (realnie koło środy 17 grudnia) ukaże się 289 numer magazynu „To My Kibice!”. Sprawdź, co przygotowaliśmy dla Ciebie w najnowszym wydaniu miesięcznika!
„To My Kibice” nr 12 (289) grudzień 2025
W NUMERZE:
Fotoreportaże z 49 meczów:
Szachtar Donieck-Legia Warszawa
RC Strasbourg-Jagiellonia Białystok
Sigma Ołomuniec-Raków Częstochowa
Lincoln Red Imps FC-Lech Poznań
NK Celje-Legia Warszawa
Sparta Praga-Raków Częstochowa
Rayo Vallecano-Lech Poznań
Shkëndija Tetowo-Jagiellonia Białystok
Widzew Łódź-Radomiak Radom
Korona Kielce-Górnik Zabrze
Lech Poznań-Pogoń Szczecin
Zagłębie Lubin-Legia Warszawa
Motor Lublin-Widzew Łódź
GKS Katowice-Korona Kielce
Lech Poznań-Motor Lublin
Jagiellonia Białystok-Raków Częstochowa
Widzew Łódź-Legia Warszawa
Lechia Gdańsk-Widzew Łódź
Odra Opole-Ruch Chorzów
ŁKS Łódź-Śląsk Wrocław
Śląsk Wrocław-Polonia Bytom
Stal Stalowa Wola-Zagłębie Sosnowiec
Hutnik Kraków-Zagłębie Sosnowiec
Stal Stalowa Wola-Resovia Rzeszów
KKS Kalisz-Zagłębie Sosnowiec
Broń Radom-Dolcan Ząbki
GKS Bełchatów-ŁKS Łomża
Zawisza Bydgoszcz-Elana Toruń
Star Starachowice-Chełmianka Chełm
Star Starachowice-Czarni Połaniec
Wisłoka Dębica-Avia Świdnik
Mazovia Mińsk Mazowiecki-KS Łomianki
Polonia Przemyśl-JKS Jarosław
Stal Gorzyce-Czarni Jasło
Granica Kętrzyn-Stomil Olsztyn
Wiara Lecha Poznań-Górnik Konin
Górnik Konin-Polonia Golina
Gwardia Koszalin-Dąb Dębno
Wicher Kobyłka-Huragan Wołomin
Powiślanka Lipsko-Polonia Iłża
Sokół Sieniawa-Czuwaj Przemyśl
Pogoń Prudnik-Chemik Kędzierzyn-Koźle
Unia Kalety-Sparta Tworóg
Naprzód Syrynia-Silesia Lubomia
Błękitni Orneta-Zatoka Braniewo
Odra Chojna-Energetyk Gryfino
Znicz Jankowice-Ogrodnik Cielmice
Goplania Inowrocław-Cuiavia II Inowrocław
Hutnik Kraków-Wisła Kraków
Co za końcówka rundy jesiennej. Potężne uderzenie fanatyków na wszystkich frontach spowodowało napływ niemalże 50 fotoreportaży z jednego miesiąca, a pamiętać należy, że i tak nie jesteśmy w stanie zrelacjonować wszystkich spotkań z prezentowanymi oprawami na polskich stadionach. Oznacza to, że w ciągu miesiąca odbywa się co najmniej 60-70 meczów okraszanych choreografiami i pirotechniką. Brzmi to iście surrealistycznie, ale to fakt najprawdziwszy z prawdziwych. Jest moc!
Solidna dawka jesiennego, kibolskiego rzemiosła spowodowała, że miejsca wystarczyło już tylko na wywiad, który udało się zrealizować z fanatykami Unii Nowa Sarzyna. Grupa kibiców Unii jest bardzo ciekawym przykładem na wiele teorii, ale chyba najwłaściwszą z możliwych jest ta odnosząca się do zwrotu „Ostatni będą pierwszymi”. No bo jak nie odnieść ich kibicowskiej historii w relacji do wojny z chuliganami Pogoni Leżajsk? Były czasy, że kibice Pogoni górowali bezdyskusyjnie nad Tatarami. Trwało to szmat czasu. Karty jednak w pewnym momencie się odwróciły i dziś to dawna ofiara stała się katem. O przebiegu wojny na linii Unia-Pogoń dowiecie się dokładnie czytając wywiad z Unistami. Oprócz tego sporo poświęcono miejsca omówieniu starć z innymi zwaśnionymi ekipami na kibicowskim szlaku, w tym ciekawostka totalna – o rywalizacji derbowej w mieście Nowa Sarzyna! Tak, tak! W Nowej Sarzynie był czas, że Uniści mieli naprzeciwko siebie eskadrę 5 dych szala wcale nie łamag. Sporo również opowiedziano o subkulturowych rozgrywkach na linii skini-punki, których na Podkarpaciu nie brakowało, a w których ekipa z Nowej Sarzyny brała bardzo aktywny udział – także w dużej mierze dzięki swojemu silnemu niegdyś fan clubowi. Któremu? Dowiecie się z lektury wywiadu!
– „To i owo na bojowo”
– „Old School” GKS Jastrzębie, RKS Radomsko i Siarka Tarnobrzeg
– „Odchamiacz”
„To My Kibice” nr 12 (289) grudzień 2025
W NUMERZE:
Fotoreportaże z 49 meczów:
Szachtar Donieck-Legia Warszawa
RC Strasbourg-Jagiellonia Białystok
Sigma Ołomuniec-Raków Częstochowa
Lincoln Red Imps FC-Lech Poznań
NK Celje-Legia Warszawa
Sparta Praga-Raków Częstochowa
Rayo Vallecano-Lech Poznań
Shkëndija Tetowo-Jagiellonia Białystok
Widzew Łódź-Radomiak Radom
Korona Kielce-Górnik Zabrze
Lech Poznań-Pogoń Szczecin
Zagłębie Lubin-Legia Warszawa
Motor Lublin-Widzew Łódź
GKS Katowice-Korona Kielce
Lech Poznań-Motor Lublin
Jagiellonia Białystok-Raków Częstochowa
Widzew Łódź-Legia Warszawa
Lechia Gdańsk-Widzew Łódź
Odra Opole-Ruch Chorzów
ŁKS Łódź-Śląsk Wrocław
Śląsk Wrocław-Polonia Bytom
Stal Stalowa Wola-Zagłębie Sosnowiec
Hutnik Kraków-Zagłębie Sosnowiec
Stal Stalowa Wola-Resovia Rzeszów
KKS Kalisz-Zagłębie Sosnowiec
Broń Radom-Dolcan Ząbki
GKS Bełchatów-ŁKS Łomża
Zawisza Bydgoszcz-Elana Toruń
Star Starachowice-Chełmianka Chełm
Star Starachowice-Czarni Połaniec
Wisłoka Dębica-Avia Świdnik
Mazovia Mińsk Mazowiecki-KS Łomianki
Polonia Przemyśl-JKS Jarosław
Stal Gorzyce-Czarni Jasło
Granica Kętrzyn-Stomil Olsztyn
Wiara Lecha Poznań-Górnik Konin
Górnik Konin-Polonia Golina
Gwardia Koszalin-Dąb Dębno
Wicher Kobyłka-Huragan Wołomin
Powiślanka Lipsko-Polonia Iłża
Sokół Sieniawa-Czuwaj Przemyśl
Pogoń Prudnik-Chemik Kędzierzyn-Koźle
Unia Kalety-Sparta Tworóg
Naprzód Syrynia-Silesia Lubomia
Błękitni Orneta-Zatoka Braniewo
Odra Chojna-Energetyk Gryfino
Znicz Jankowice-Ogrodnik Cielmice
Goplania Inowrocław-Cuiavia II Inowrocław
Hutnik Kraków-Wisła Kraków
Co za końcówka rundy jesiennej. Potężne uderzenie fanatyków na wszystkich frontach spowodowało napływ niemalże 50 fotoreportaży z jednego miesiąca, a pamiętać należy, że i tak nie jesteśmy w stanie zrelacjonować wszystkich spotkań z prezentowanymi oprawami na polskich stadionach. Oznacza to, że w ciągu miesiąca odbywa się co najmniej 60-70 meczów okraszanych choreografiami i pirotechniką. Brzmi to iście surrealistycznie, ale to fakt najprawdziwszy z prawdziwych. Jest moc!
Solidna dawka jesiennego, kibolskiego rzemiosła spowodowała, że miejsca wystarczyło już tylko na wywiad, który udało się zrealizować z fanatykami Unii Nowa Sarzyna. Grupa kibiców Unii jest bardzo ciekawym przykładem na wiele teorii, ale chyba najwłaściwszą z możliwych jest ta odnosząca się do zwrotu „Ostatni będą pierwszymi”. No bo jak nie odnieść ich kibicowskiej historii w relacji do wojny z chuliganami Pogoni Leżajsk? Były czasy, że kibice Pogoni górowali bezdyskusyjnie nad Tatarami. Trwało to szmat czasu. Karty jednak w pewnym momencie się odwróciły i dziś to dawna ofiara stała się katem. O przebiegu wojny na linii Unia-Pogoń dowiecie się dokładnie czytając wywiad z Unistami. Oprócz tego sporo poświęcono miejsca omówieniu starć z innymi zwaśnionymi ekipami na kibicowskim szlaku, w tym ciekawostka totalna – o rywalizacji derbowej w mieście Nowa Sarzyna! Tak, tak! W Nowej Sarzynie był czas, że Uniści mieli naprzeciwko siebie eskadrę 5 dych szala wcale nie łamag. Sporo również opowiedziano o subkulturowych rozgrywkach na linii skini-punki, których na Podkarpaciu nie brakowało, a w których ekipa z Nowej Sarzyny brała bardzo aktywny udział – także w dużej mierze dzięki swojemu silnemu niegdyś fan clubowi. Któremu? Dowiecie się z lektury wywiadu!
– „To i owo na bojowo”
– „Old School” GKS Jastrzębie, RKS Radomsko i Siarka Tarnobrzeg
– „Odchamiacz”
Namówiłes mnie:)
Ogólnie powinna pojawić się taka rubryka z walk subkultur z lat 90-tych.Przecież w wielu miastach działo sie wtedy grubo.Wiele przygód było na trasach i w miastach,na koncertach.Walki na codzień.Może ktoś takie wspomnienia by podesłał ze swoich miast.Byłoby co czytać.
Ogólnie powinna pojawić się taka rubryka z walk subkultur z lat 90-tych.Przecież w wielu miastach działo sie wtedy grubo.Wiele przygód było na trasach i w miastach,na koncertach.Walki na codzień.Może ktoś takie wspomnienia by podesłał ze swoich miast.Byłoby co czytać.
Czy relacje w krajowym TMK nie powinny być jakoś weryfikowane, albo chociaż zestawiane z wersją drugiej strony? Z jednej strony mamy bardzo merytoryczne relacje w TMK+, ciekawe wywiady, z drugiej taka błazenada jak wymysły Zatoki Braniewo z wyjazdu na Ornetę. Ja rozumiem że nie każdy ma "piękny język" ale może lepiej w ogóle nie dodawać takich tekstów jaki stworzyli nastolatkowie z Zatoki Braniewo (plus masa przekłamań) niż publikować "byle co" metodą "kopiuj+wklej".
Zadaj sobie trud i wejdź na 54 podstronę tego tematu na wpis Jacka z 21.09.2025 z godz 19.03 i masz wszystko na tacy.Do tego w październiku 2025 był wywiad z kibicami Świtu Nowy Dwör Mazowiecki,w listopadzie Sparta Brodnica.
-
plemplem81
Część takich wspomnień udaje się przemycić w trakcie wywiadów, szczególnie jeśli jest mowa o ekipach z mniejszych miejscowości, gdzie tak naprawdę działo się najwięcej. Trochę o tym opowiedzieli kibice Unii Nowa Sarzyna, były też wzmianki w wielu innych wcześniejszych rozmowach. To, o czym wspominasz musiałoby dotyczyć subkultury skinheads, która owszem, przenikała się ze sceną kibicowską, ale jednak w dużej mierze żyła swoim odrębnym życiem. Ja przeprowadzam wywiady z kibolami - jeśli działali w obszarach skinowskich - staram się kwestię poruszać, jeśli nie - odpuszczam i nie drążę. Też mi takich opowieści brakuje, dlatego gdy tylko wyczuję w rozmowie, że coś się kiedyś działo na linii subkulturowej - wnikam, żeby powykręcać z tematu, co się da. Nie zawsze to jest możliwe. To kwestie, które działy się 30 lat temu i więcej. Nikt tego wówczas nie spisywał, a pamięć jest mocno ulotna po tak długim okresie czasu.Oldfreak pisze: 14.12.2025, 16:00Ogólnie powinna pojawić się taka rubryka z walk subkultur z lat 90. Przecież w wielu miastach działo się wtedy grubo.
Ale jak sobie wyobrażasz weryfikację? Że wysyłam opis jednej strony do drugiej i ona stwierdza, że ok - nie ma przekłamań i może "lecieć" :)? Natomiast opisy zestawiane z drugą stroną - pomysł super. Gdyby "TMK" było moim źródłem dochodów, pewnie bym tak mógł poświęcać czas. Tak jednak nie jest, a doba też nie z gumy - nie rozciągnie się, żeby ogarniać opisy od wszystkich stron.yalla pisze: 22.12.2025, 10:11Czy relacje w krajowym TMK nie powinny być jakoś weryfikowane, albo chociaż zestawiane z wersją drugiej strony?
Ty, ale widzisz, jak "TMK+" sobie funkcjonuje? Na napisanie numeru mają 3 miechy. Piszą relacje z czego chcą, pomijając całą masę hitowych meczów, na których nikogo nie ma, bo i skąd? Więc jest opis z meczu osiemnastej ligi malezyjskiej, ale nie ma opisu z derbów Rzymu. "TMK+" to jest magazyn groundhopperów, a nie kibolski przegląd wydarzeń z ostatniego kwartału. Chyba wyczuwasz tą diametralną różnicę między "TMK" a "TMK+"?
Jeśli masz obiekcje do opisu kibiców Zatoki, zawsze można przecież stworzyć sprostowanie. Kibice Zatoki taki opis przekazali jako swoją oficjalną relację, więc jakie ja mam prawo ich wersję w jakikolwiek sposób kwestionować? Nie jestem żadną stroną w temacie tego spotkania, by zajmować stanowisko. Gdybym na tym meczu był obecny, tudzież ktokolwiek z ludzi, którzy pomagają przy tworzeniu pisma, zapewne powstałaby relacja bezstronna - niezależnie czy podobałaby się ona czy też nie którejkolwiek ze stron. A że podczas tego meczu nie było obecnego żadnego reportera, ani współpracownika "TMK" (którymi bardzo często są nagminnie w Polsce jeżdżący Niemcy), więc musiał pójść do druku opis jednej z ekip.yalla pisze: 22.12.2025, 10:11Z drugiej taka błazenada jak wymysły Zatoki Braniewo z wyjazdu na Ornetę. Ja rozumiem że nie każdy ma "piękny język" ale może lepiej w ogóle nie dodawać takich tekstów jaki stworzyli nastolatkowie z Zatoki Braniewo (plus masa przekłamań) niż publikować "byle co" metodą "kopiuj+wklej".

Naprawdę egzotyczna opinia :) Polecam książkę Ewy Wilk "Krucjata łysogłowych". Rok wydania 1994.plemplem81 pisze: 22.12.2025, 22:06Część takich wspomnień udaje się przemycić w trakcie wywiadów, szczególnie jeśli jest mowa o ekipach z mniejszych miejscowości, gdzie tak naprawdę działo się najwięcej.Oldfreak pisze: 14.12.2025, 16:00Ogólnie powinna pojawić się taka rubryka z walk subkultur z lat 90. Przecież w wielu miastach działo się wtedy grubo.
-
plemplem81
Czyżby? Przypomnij, kiedy w większości mniejszych ośrodków miejskich rozpoczęła się fala ruchu kibicowskiego. Książka traktuje o wydarzeniach do 1993 roku. Wtedy na scenie istniały w zasadzie same wielkie ekipy. Mniejsze, jeśli w ogóle działały, tworzyły małe i więcej nie znaczące grupy, nawet w skali swoich miast. Rozrosły się z upływem czasu w fazie największego prosperity stadionowego buntu. Tożsamo było z falą skinowania w mniejszych ekipach, która weszła szeroką ławą w połowie lat 90. XX wieku - kilka lat później, aniżeli okres, o którym traktuje książka.

Po prostu w mniejszych ekipach tak naprawdę nie działo się najwięcej i tyle. Wie to każdy pamiętający tamte lata w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Łodzi, czy na Górnym Śląsku ze wskazaniem na Chorzów i Katowice. Przecież o tym dobrze wiesz :)
Może bardziej ktoś by podsyłał takie luzne opisy jak kiedyś były.Na ostatnich stronach TMK.Zapomniałem jak to się nazywało.Wspomnienia z wyjazdów.Taki Bałtyk np w latach 90-tych miał fajną nacjonalistyczna grupę.Pełno awantur.W Toruniu dymy z punkami którzy mieli tam swoja knajpę.
-
ArturP-CHML
Kiedyś próbowaliśmy wjechać do tej knajpy po meczu Goplania Inowrocław - Bałtyk. Policja aż broń wyciągnęła z kabur bo nie mogła zapanować nad awanturą.
Pogoń Lębork
Old wystarczy że sobie ogarniesz 6 części książki Szalone lata 90 te,to powspominasz sobie co dzialo się 25/35 lat temu.TMK niech dokumentuje to co teraz dzieje się na scenie kibicowskiej.Inna sprawa uważam że tmk pociągnie max 10 lat.
-
prawdomównyziom