Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

glwtrcd

Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

Post autor: glwtrcd »

Goral74 pisze: 25.05.2026, 13:03
Jepsen pisze: 25.05.2026, 12:51 Panowie z Rowu zaczęli robić czystkę z grafów i napisów Górnika na dzielnicach Rybnika, niektóre napisy miały więcej lat niż ludzie co je zamazywali.
Zobaczymy co będzie za 10 lat... pewnie kibice Górnika przerzucą się na ROW
Watpie ze sie przerzuca
iparts.pl
Jepsen

Post autor: Jepsen »

Goral74 pisze: 25.05.2026, 13:03
Jepsen pisze: 25.05.2026, 12:51 Panowie z Rowu zaczęli robić czystkę z grafów i napisów Górnika na dzielnicach Rybnika, niektóre napisy miały więcej lat niż ludzie co je zamazywali.
Zobaczymy co będzie za 10 lat... pewnie kibice Górnika przerzucą się na ROW
ROW musiałby grać przynajmniej w 2 lidze żeby coś zaczęło się dziać w tym kierunku, z Rybnika i okolic mnóstwo ludzi jeździ na Górnik i to się przez długi czas nie zmieni, zwykły kibic zabierze rodzinę na mecz Górnika w pucharach czy z Lechem lub Legią a nie na mecz ROWu z Podlesianką i będzie mieć gdzieś jakieś odgórne decyzje że w Rybniku od teraz nie kibicuje się Górnikowi bo ktoś zakazał. Propaganda na murach też tego nie zmieni.
primax20

Post autor: primax20 »

ponoc stan estakady sprawdzaja 😅
oberschlesien321

Post autor: oberschlesien321 »

Tylko Ruch w moment sie zebrał, wpadły też psy i spacer sie skończył. Ogólnie pokazówka z jednej i drugiej strony, jak sie chce żeby sie coś wydarzyło to nie zwraca sie na siebie uwagi spacerując po centrum miasta w dzień.
Krojcok1920

Post autor: Krojcok1920 »

Z psami to se mogą te swoje spacerki robić
cpcasual

Post autor: cpcasual »

Cygany z gajdą, damskim bokserem na czele to nie był mocny przeciwnik 😅
Gablota

Post autor: Gablota »

Ponoć jest na stole cały czas propozycja od Ruchu, żeby się Gieksa z nimi ustawiła ale Ci nie mają ochoty… w takim razie takie jeżdżenie i cykanie fotek na terenie wroga ze strony Ruchu jest bardziej sensowne no bo tamci i tak nie chcą się z nimi ustawić, ale na c*** Gieksa jedzie pokazówkę robić jak bić się nie chcą?
cpcasual

Jak wy widzicie taką walkę Gieksy z ruchem? 😅 Przecież ruch ich wciąga w 20 sekund
Sebastian75

Post autor: Sebastian75 »

Gablota pisze: 27.05.2026, 09:01 Ponoć jest na stole cały czas propozycja od Ruchu, żeby się Gieksa z nimi ustawiła ale Ci nie mają ochoty… w takim razie takie jeżdżenie i cykanie fotek na terenie wroga ze strony Ruchu jest bardziej sensowne no bo tamci i tak nie chcą się z nimi ustawić, ale na c*** Gieksa jedzie pokazówkę robić jak bić się nie chcą?
Jak Ruch jeszcze niedawno nie chciał sie ustawić z ŁKS, Lechem ,Legią i Zagłebiem to tez mieli siedziec w domu ?
Pojechali sie pokozaczyć na Tychy to jeszcze w******* dostali.
Psi Patrol

Post autor: Psi Patrol »

protektormalopolska pisze: 27.05.2026, 09:57 Szkoda że te wszystkie ekipy nabrały wigoru do walki z Ruchem dopiero jak im prawie całą ekipę przymknęli.
Nie kłam. Nie wszystkie ekipy i propozycje padały z obu stron nie zawsze Ruch były tylko inicjatorem.

To samo można napisać o innych ekipach że jak rywali im pozamykali to nabrali odwagi. Niestety nie tyczy sie to Twojej bandy ;)
Italianoo

Post autor: Italianoo »

Sebastian75 pisze: 27.05.2026, 09:21
Gablota pisze: 27.05.2026, 09:01 Ponoć jest na stole cały czas propozycja od Ruchu, żeby się Gieksa z nimi ustawiła ale Ci nie mają ochoty… w takim razie takie jeżdżenie i cykanie fotek na terenie wroga ze strony Ruchu jest bardziej sensowne no bo tamci i tak nie chcą się z nimi ustawić, ale na c*** Gieksa jedzie pokazówkę robić jak bić się nie chcą?
Jak Ruch jeszcze niedawno nie chciał sie ustawić z ŁKS, Lechem ,Legią i Zagłebiem to tez mieli siedziec w domu ?
I z Polonią Bytom
scania

Post autor: scania »

Sebastian75 pisze: 27.05.2026, 09:21
1. Masz nieaktualne informacje
2. Spójrz najpierw na swoje podwórko
Chwytak23

Post autor: Chwytak23 »

Opowie mi ktoś jak to jest aktualnie na linii Górnik Zabrze - ROW Rybnik? Ostatnio na Rybniku pojawia się dużo grafów/napisów Górnika, a ROW je zamalowuje. To już kosa?
Gablota

Narazie ROW zamazuje grafy Górnika, a niedługo Górnik wymaże cały ROW z Rybnika 😉
KH1964

Post autor: KH1964 »

Gablota pisze: 27.05.2026, 11:42 Narazie ROW zamazuje grafy Górnika, a niedługo Górnik wymaże cały ROW z Rybnika 😉
tak sobie wmawiaj 🤣🤣
Lucymek

Post autor: Lucymek »

Gieksa cos dziala, na plus. Ruch umie sie szybko zebrac w dobra liczbe jak za starych dobrych czasow.
Gablota

KH1964 pisze: 27.05.2026, 14:15
Gablota pisze: 27.05.2026, 11:42 Narazie ROW zamazuje grafy Górnika, a niedługo Górnik wymaże cały ROW z Rybnika 😉
tak sobie wmawiaj 🤣🤣
Mnie to grzeje, równie dobrze mogłoby być na odwrót, ale dobrze wiemy że tak nie będzie, jednak Górnik to historia, a ROW to tylko żużel.
Lucymek

Post autor: Lucymek »

Ja tam za ROWem ani Górnikiem nie przepadam, ale jest to imponujące, ze z FC Górnika stali sie ekipa z prawdziwego zdarzenia ktora przerodziła sie w zgodę zamiat bycie fan clubem po czym ta zgodę zerwała. Ciekawi mnie czy był podobny precedens w innych polskich klubach.
explore

Post autor: explore »

Dziwne. Niektórzy tutaj, po obejrzeniu zdjęć lub krótkich filmików- ogłaszają zwycięstwo jednej czy drugiej ekipy.
Ja traktuję to jako ciekawostka i fajnie, że coś tam się dzieje. Niebiescy ostatnio otoczeni, tutaj GieKSa a z drugiej strony pstryczek w nos od PB. Co nie znaczy, że są w odwrocie- żeby ktoś mnie źle nie zrozumiał.
Wilk.

Post autor: Wilk. »

Myślę że GieKSa mogła by się po nich przebiec 🫡
brutunio

Post autor: brutunio »

Wilk. pisze: 27.05.2026, 16:21 Myślę że GieKSa mogła by się po nich przebiec 🫡
Niech odbiorą telefon to się dowiemy 🙃
CopA.C.A.B.ana

Post autor: CopA.C.A.B.ana »

Busta pisze: 31.01.2026, 15:56Tez bylem w barwach GieKSy w Chorzowie i nikogo nie bylo wracalem z Bytomia i normalnie stalem kolo Rynku.
Busta pisze: 27.05.2026, 09:00
Jak GieKSa normalnie chodziła bez psów po Batorym po całym Chorzowie a jak Ruch sie zebrał na Rynku do tego przyszli z psami nikt nie został obity normalnie wracali do Katowic .
Niesamowite historie.
kirkonq

Post autor: kirkonq »

Gieksa musiała też mieć z tyłu głowy, że mają flagę PNG. Zaskoczeni szybkim zebraniem się Ruchu mogli jeszcze domyślać bądź kalkulować, że kolejni są w drodze więc reakcja psiarni mogła troszkę pomóc aby w przypadku ewentualnego starcia plecak/torba czy tam reklamówka z flaga nie zmieniły właściciela.
SilesiaStreets

Post autor: SilesiaStreets »

Ruch dał jasny sygnał że Gieksa nie odbiera telefonów.. mam nadzieję że to się zmieni bo taka próba siły byłaby czymś mocnym
JOKERJOKES

Post autor: JOKERJOKES »

Lucymek pisze: 27.05.2026, 16:15 Ja tam za ROWem ani Górnikiem nie przepadam, ale jest to imponujące, ze z FC Górnika stali sie ekipa z prawdziwego zdarzenia ktora przerodziła sie w zgodę zamiat bycie fan clubem po czym ta zgodę zerwała. Ciekawi mnie czy był podobny precedens w innych polskich klubach.
To jest roznica miedzy Gornikiem i Ruchem nie do pomyslenia u tych drugich.
Najlepsze jest to ze jedynie to Gornik moze to patrzec z boku i liczyc tak jak w RSL ze to sie jakos ulozy.
SilesiaStreets

Post autor: SilesiaStreets »

Lucymek pisze: 27.05.2026, 16:15 Ja tam za ROWem ani Górnikiem nie przepadam, ale jest to imponujące, ze z FC Górnika stali sie ekipa z prawdziwego zdarzenia ktora przerodziła sie w zgodę zamiat bycie fan clubem po czym ta zgodę zerwała. Ciekawi mnie czy był podobny precedens w innych polskich klubach.
Górnik Łęczyca FC Widzewa ale szybko zostali sprowadzeni na ziemię.
JOKERJOKES

Post autor: JOKERJOKES »

Znajomybienia pisze: 27.05.2026, 22:00
JOKERJOKES pisze: 27.05.2026, 21:37
Najlepsze jest to ze jedynie to Gornik moze to patrzec z boku i liczyc tak jak w RSL ze to sie jakos ulozy.
Taki jesteś tego pewien? Nawet nie masz pojęcia ilu ważnych z ROWu odbiło po tej akcji. A ilu jeszcze pojedzie na wakacje przez tą k**** Mare.
Tylu odbilo ze nic nie moga zrobic zeby jak grafy sa zamazywane. Tu kolejny raz ilosx nie jakosc panowie
Goral74

Post autor: Goral74 »

JOKERJOKES pisze: 27.05.2026, 21:37
Człowieku nie jesteś z Górnika a się produkujesz na temat Rudy i Rybnika z perspektywy Górnika... Napiszę tylko że z tych 2 miast plus Gliwice jeździ na Górnik najwięcej ludzi. Piszesz o różnicach między Górnikiem a Ruchem... napiszę tylko że te różnice są.... Patrząc na te forum wyciągnąć wnioski można takie że największe kluby jak Wisła, Widzew czy Górnik są w rzeczywistości daremne.. Jak czytam że ktoś deprecjonuje fetę Wisły na Rynku, sprzedaż wszystkich karnetów przez Widzew, o Górniku nie piszę, to nie wiem czy się śmiać czy płakać.. Będąc tam widzę czysty fanatyzm. Piszesz człowieku że Górnik czeka licząc aż coś się ułoży... kurna nie wiem czy jeżdżenie Rudy czy Rybnika po całej Polsce na zakazach na wyjazdy, robienie najbardziej fanatycznego klimatu w Polsce na meczach u siebie jest czekaniem aż coś się ułoży czy kibolstwem w czystym wydaniu... Kończąc akcentem Górnika.. nie martw się o nas w Rudzie, Rybniku, Gliwicach czy c*** wie gdzie.... Mocno pracuj, bo nowe pokolenie chłopaków od nas nie śpi i kwestią czasu jest kiedy ci tę jadaczkę zamkną i przestaniesz pisać o Górniku w ogóle na zasadzie sufit/podłoga.
telewizor z sharpa

Post autor: telewizor z sharpa »

Dziwne kryterium sobie wybrałeś. Katowice są z 4 razy większe obszarowo od Chorzowa. Ile masz menelni i surowych dzielnic w Katowicach? Załęże, Bogucice, Dąbrówka Mała, połowa centrum, Burowiec, Koszutka, Józefowiec. Niczym się niektóre ulice nie różnią od tych chorzowskich. Nawet w modnych dzielnicach Kato masz patologiczne ulice. W waszych topowych FC Mysłowicach i Jaworznie to Gieksa jedynie w nowym budownictwie i na zamkniętych osiedlach mieszka? Takie myślenie miało sens z 20 lat temu.
GieKSiarz00

Post autor: GieKSiarz00 »

telewizor z sharpa pisze: 28.05.2026, 14:14 Dziwne kryterium sobie wybrałeś. Katowice są z 4 razy większe obszarowo od Chorzowa. Ile masz menelni i surowych dzielnic w Katowicach? Załęże, Bogucice, Dąbrówka Mała, połowa centrum, Burowiec, Koszutka, Józefowiec. Niczym się niektóre ulice nie różnią od tych chorzowskich. Nawet w modnych dzielnicach Kato masz patologiczne ulice. W waszych topowych FC Mysłowicach i Jaworznie to Gieksa jedynie w nowym budownictwie i na zamkniętych osiedlach mieszka? Takie myślenie miało sens z 20 lat temu.
Nie zgadzam się. Zobacz sobie jakie miasta/dzielnice kibicują Ruchowi, nie chodzi mi stricte o samo miasto Chorzów. Nie będę wchodził w szczegóły, ale są to między innymi Świętochłowice, Siemianowice, Ruda Śląska ( oczywiście bardzo podzielona, ale jednak), Bytom. Ostatnio bywałem bardzo często w Rudzie Śląskiej, Świonach, Bytomiu i nie ma tutaj żadnego porównania do Katowic. U nas jedyne dzielnice, które są w stanie zbliżyć się do wyżej wymienionych to Załęże, Burowiec oraz częściowo Bogucice. I znowu, zobacz sobie na jakich dzielnicach Ruch ma przewagę- są to między innymi Szopy, Nikisz oraz Janów. Mysłowice - Rymera.
Żeby nie było - ja nie użyłem tego argumentu, żeby cokolwiek Ruchowi ujmować, wręcz przeciwnie, uważam, że to jest ich siła. Powiedziałem obiektywnie, że moim zdaniem lepszą bandą jest PFka i tyle.
cpcasual

Ostatnim kozakiem na gieksie jeśli chodzi o indywidualność właśnie to Brzęczek z Mysłowic obecnie konfident. Był to napewno świr pierwsza liga i bardzo dobry zawodnik.
cpcasual

Szombierki Bytom
maystero

Post autor: maystero »

Przyznawac sie który z GKSu prz.eruchał mu babe ? :)))
wezstoperan

Post autor: wezstoperan »

Niby zgoda ROWu z Górnikiem zerwana, ale jednak finał PP ciężko było paru osobom odpuścić.

No ale to jak kiedyś z kolegą M. pracującym w impelu czy innym juventusie, obstawiając mecze w Wodzisławiu i gazując kiboli, a następnie wyjazdy z Rybnikiem i krzyczenie 'ochroniarze c*** wam w twarze' to "wyjątkowa sytuacja" ;)
Braun2025

Post autor: Braun2025 »

wezstoperan pisze: 28.05.2026, 20:38 Niby zgoda ROWu z Górnikiem zerwana, ale jednak finał PP ciężko było paru osobom odpuścić.

No ale to jak kiedyś z kolegą M. pracującym w impelu czy innym juventusie, obstawiając mecze w Wodzisławiu i gazując kiboli, a następnie wyjazdy z Rybnikiem i krzyczenie 'ochroniarze c*** wam w twarze' to "wyjątkowa sytuacja" ;)
Kiedyś dawno temu był taki baner na starym stadionie " chłopaki z Rybnika kochają Górnika" i na tym to polegało, że to zabole którzy też chodzą na lokalny Row coś jak Knurów i concordia
Parti1000

Post autor: Parti1000 »

kirkonq pisze: 27.05.2026, 18:28 Gieksa musiała też mieć z tyłu głowy, że mają flagę PNG. Zaskoczeni szybkim zebraniem się Ruchu mogli jeszcze domyślać bądź kalkulować, że kolejni są w drodze więc reakcja psiarni mogła troszkę pomóc aby w przypadku ewentualnego starcia plecak/torba czy tam reklamówka z flaga nie zmieniły właściciela.
Uszyliby sobie nową taką samą, akurat u nich to żaden problem.
Braun2025

Post autor: Braun2025 »

Znajomybienia pisze: 28.05.2026, 22:08
Parti1000 pisze: 28.05.2026, 21:37
kirkonq pisze: 27.05.2026, 18:28 Gieksa musiała też mieć z tyłu głowy, że mają flagę PNG. Zaskoczeni szybkim zebraniem się Ruchu mogli jeszcze domyślać bądź kalkulować, że kolejni są w drodze więc reakcja psiarni mogła troszkę pomóc aby w przypadku ewentualnego starcia plecak/torba czy tam reklamówka z flaga nie zmieniły właściciela.
Uszyliby sobie nową taką samą, akurat u nich to żaden problem.
U Was też nie problem zrobić flagę z nazwą ekipy wroga. Jakoś nie wyobrażam sobie by Górnik czy Polonia Bytom, czy nawet ROW zrobili by flagę Psycho fans.
Ps, Braun to nie nazwisko a ksywa, tak mnie wołają Bienia, i nie ma to nic wspólnego z nazwiskiem tamtego gościa.
W takim razie przepraszam i zwracam honor
Myukyd

Post autor: Myukyd »

Takie historie pokazują, jak ważne jest poczucie bezpieczeństwa i szybka reakcja służb na wszelkie przejawy przestępczości. Większość mieszkańców nie interesuje się kibolskimi układami, tylko chce normalnie mieszkać i wychowywać dzieci. Zresztą w Katowicach mieszkańcy Szopienic-Burowca zobacz tu od dawna zwracają uwagę urzędowi miasta na problemy z wandalizmem, spożywaniem alkoholu w miejscach publicznych i zakłócaniem ciszy nocnej. Dobrze, że ludzie zgłaszają takie sprawy, bo bezpieczeństwo w dzielnicy zaczyna się od reagowania na mniejsze problemy, zanim urosną do większej skali.
Celownik

Post autor: Celownik »

Odnośnie pochodów czy spacerów po mieście.

Polska - Argentyna 1976.

W tamtych czasach kibice Górnika zbierali się pod browarem Górnośląskim (Było to nieliczne miejsce gdzie jeśli w ogóle było świeże piwo) Oczywiście realia zupełnie nie te ale towarzystwo zebrane na mecz reprezentacji (Bilet chyba kupiłem na kopalni lub rozdawali ? ) wybiera sie do Chorzowa pociągiem. Tam wysiadamy na Batorym i wszyscy z śpiewem na ustach idziemy na Stadion Śląski właściwie przez cały Chorzów ku zupełnemu zaskoczeniu miejscowych którzy słyszą piosenki chwalące Górnik i piłkarzy. (W tamtych czasach wiele przyśpiewek odnosiło się bezpośrednio do piłkarzy) Kiedyś chyba nawet było zdjęcie z tego pochodu z kibicem z sporą flagą Polski na kiju co już zupełnie było ewenementem. Jest jeszcze ktoś na tym forum kto to pamięta lub był świadkiem ? Sporo szczrgółów już nie pamiętam z tamtych lat.
ODPOWIEDZ