Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Goral74

Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

Post autor: Goral74 »

1964RUDA SLASKA pisze: 07.04.2026, 10:16
Goral74 pisze: 07.04.2026, 08:40 Na wstępie... jestem kibicem Górnika. na mecze w Polsce (o Śląsku nie wspominając) chodzę od lat... Znam atmosferę na GKS, Ruchu, w Bytomiu, Gliwicach itd. Wiem jak przeciętna była na Górniku w latach 90-tych... Napiszę Wam jedno, od wielu lat Górnik kibicowsko to nie jest na Śląsku żaden TOP4, Od długiego czasu do Górnika nie ma podjazdu nikt... Pisanie tutaj o Polonii... litości... Pisanie jak ktoś wyżej że Górnik to jeśli chodzi o doping itp. to MOŻE i jest w TOP4.... Litości.... Gdybym miał szukać analogii to wskazałbym na 2 równie wielkie kluby o których pisze się lekceważąco.. tj. Wisła i Widzew.. zarówno Cracovia jak i ŁKS i zdecydowana większość innych klubów, przy nich nie mogą stanąć ale to nich same ochy i achy... Na Śląsku potencjał na rywalizowanie z Górnikiem ma Ruch i Zagłębie Sosnowiec cała reszta to nie ta liga. Pisząc to wszystko mówię o całościowej stronie kibicowskiej bez podziałów na Ultras, "h" itd... Na koniec 2 zdania... łatwo będzie zarzucić mi brak obiektywizmu ale każdemu kogo to boli zachęcam do odwiedzin stadionu w Zabrzu na meczu dajmy na to z Koroną Kielce. Wszystkim którzy nie widzą różnicy między ekipą kibiców która sprzedaje w 3 godziny 1900 biletów na mecz do Bydgoszczy w środku tygodnia a ekipą 30 chłopa którzy mocno ćwiczą i trenują (szacunek, ważna strona zabawy) wiążąc to również ze stroną zarobkową, od razu piszę że się nie dogadamy.
historyczny moze to byc wyazd od X lata h*** grania a teraz jest szansa na puchar i ty sie podniecasz ze w 3 godz poszly bilety
No tak... każdy opchnie 2 koła biletów w wewnętrznej sprzedaży w 3 godziny na środę do Bydgoszczy.... Ale poruszyłeś istotną kwestię mianowicie od X lata h*** grania....
iparts.pl
Obiektywnie01

Post autor: Obiektywnie01 »

Italianoo pisze: 07.04.2026, 07:52 KSG odmawia Polonii ;)
Na liczby duży znak zapytania w tej rywalizacji. Banda na bandę z przewagą dla Górnika.
bez-napinki

Post autor: bez-napinki »

Takie coś bez problemu wydarzyłoby się na Śląsku, Lechii, Wiśle, Ruchu, Legii, Lechu, Widzewie, GKSie, Pogoni, może Jagiellonii i Arce, a Ty się spuszczasz nad nie wiadomo czym.

Ochłoń chłopie, bo żeś się podniecił.
Goral74

bez-napinki pisze: 07.04.2026, 11:09 Takie coś bez problemu wydarzyłoby się na Śląsku, Lechii, Wiśle, Ruchu, Legii, Lechu, Widzewie, GKSie, Pogoni, może Jagiellonii i Arce, a Ty się spuszczasz nad nie wiadomo czym.

Ochłoń chłopie, bo żeś się podniecił.
Czy bez problemu ? może kiedyś będzie okazja się przekonać. Stawiając GKS przed Jagiellonią w sensie marki kibicowskiej dokonałeś nadużycia.. Po drugie nie wymieniłeś tutaj Poloni Bytom, Jastrzębia, Tychów czy Piasta. Co do tematu, chciałem pokazać (wystarczy ze zrozumieniem przeczytać) że porównywanie ekip potencjałem z ekipami gdzie jedynym co jest to 40 bokserów jest śmieszne.....
bez-napinki

Post autor: bez-napinki »

No właśnie. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem, a chyba tego nie zrobiłeś.
Goral74

bez-napinki pisze: 07.04.2026, 11:35 No właśnie. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem, a chyba tego nie zrobiłeś.
Wszystkim którzy nie widzą różnicy między ekipą kibiców która sprzedaje w 3 godziny 1900 biletów na mecz do Bydgoszczy w środku tygodnia a ekipą 30 chłopa którzy mocno ćwiczą i trenują (szacunek, ważna strona zabawy)...............

Gdzie w tym wpisie jaram się bardzo dobrym wyjazdem Górnika ? Jeśli dalej czegoś Twoim zdaniem nie ogarniam wytłumacz mi pls.
na_chwile

Post autor: na_chwile »

Znawca GŚ pisze: 06.04.2026, 22:09
na_chwile pisze: 06.04.2026, 20:53
shoe1984 pisze: 02.04.2026, 23:56 temat czysto zabawowy, juz dosc pisania o bieniach i innych przygłupach. Kto waszym zdaniem jest nr 5 w województwie ? top 4 to wiadomo Ruch,Górnik,Zagłebie,Gieksa kolejnosc przypadkowa
Doping, wyjazdy, oprawy - może i tak.
Chuligańsko, uważam że Górnik nie jest Top4, ale to moje subiektywne zdanie.
To kto poza top 4 pokona Górnika bande na bande?
Jeżeli taki przyjmujesz kryterium, to Ok 😆
Jak dla mnie to totalna abstrakcja, coś co nigdy się nie wydarzyło i nie wydarzy. Hipotetyczne, „laboratoryjne” dywagacje.

Przez zupełnie inny pryzmat oceniam potencjał. Ilość akcji, aktywność (organizacja, własna inicjatywa, gotowość, reakcja, responsywność, spontaniczność). W takich kategoriach Górnikowi bliżej do Piasta niż Zagłębia.
Możesz się nie zgadzać, mam to w d****.
Goral74

na_chwile pisze: 07.04.2026, 13:31
na_chwile pisze: 06.04.2026, 20:53
Doping, wyjazdy, oprawy - może i tak.
Chuligańsko, uważam że Górnik nie jest Top4, ale to moje subiektywne zdanie.
Jak dla mnie to totalna abstrakcja, coś co nigdy się nie wydarzyło i nie wydarzy. Hipotetyczne, „laboratoryjne” dywagacje.

Przez zupełnie inny pryzmat oceniam potencjał. Ilość akcji, aktywność (organizacja, własna inicjatywa, gotowość, reakcja, responsywność, spontaniczność). W takich kategoriach Górnikowi bliżej do Piasta niż Zagłębia.
Możesz nie darzyć sympatią Górnika, możesz go nienawidzić ale używaj słów których znaczenie znasz... chyba że walczysz w necie...
Responsywność (ang. response – odpowiedź, ang. Responsive Web Design – RWD) to cecha stron internetowych i aplikacji, dzięki której automatycznie dostosowują one swój układ, wygląd i funkcjonalność do wielkości ekranu urządzenia (smartfon, tablet, laptop, telewizor). Zapewnia to wygodę użytkowania, czytelność treści i wysoką funkcjonalność bez konieczności powiększania ekranu czy przewijania go w poziomie
Miszmasz

Post autor: Miszmasz »

Góral ciekawi mnie co miałeś na myśli pisząc ". Na Śląsku potencjał na rywalizowanie z Górnikiem ma Ruch i Zagłębie Sosnowiec cała reszta to nie ta liga. " A raczej zapytam czemu nie GKS a Zagłębie?
na_chwile

Post autor: na_chwile »

Goral74 pisze: 07.04.2026, 13:44

Możesz nie darzyć sympatią Górnika, możesz go nienawidzić ale używaj słów których znaczenie znasz... chyba że walczysz w necie...
Responsywność (ang. response – odpowiedź, ang. Responsive Web Design – RWD) to cecha stron internetowych i aplikacji, dzięki której automatycznie dostosowują one swój układ, wygląd i funkcjonalność do wielkości ekranu urządzenia (smartfon, tablet, laptop, telewizor). Zapewnia to wygodę użytkowania, czytelność treści i wysoką funkcjonalność bez konieczności powiększania ekranu czy przewijania go w poziomie
Otwórz SJP zamiast Wikipedii, nieuku.
Goral74

na_chwile pisze: 08.04.2026, 10:15
Goral74 pisze: 07.04.2026, 13:44

(organizacja, własna inicjatywa, gotowość, reakcja, responsywność, spontaniczność). Otworzyłem.. elastyczność, reagowanie, wrażliwość, odbiorczość, odpowiedzialność (na bodźce), aktywność, troskliwość.
Miałeś na myśli ? troskliwość, elastyczność, wrażliwość czy odpowiedzialność ? bo o reszcie wspomniałeś
Goral74

na_chwile pisze: 08.04.2026, 12:00
Goral74 pisze: 08.04.2026, 10:29
na_chwile pisze: 08.04.2026, 10:15

(organizacja, własna inicjatywa, gotowość, reakcja, responsywność, spontaniczność). Otworzyłem.. elastyczność, reagowanie, wrażliwość, odbiorczość, odpowiedzialność (na bodźce), aktywność, troskliwość.
Miałeś na myśli ? troskliwość, elastyczność, wrażliwość czy odpowiedzialność ? bo o reszcie wspomniałeś
Jak nie rozumiesz, to Twój problem nie mój.
Jesteś głąbem. Masz dokładnie zero argumentów, żeby podjąć dyskusję, a niewygodna prawda boli, więc spierdalasz w potyczki językowe. Tyle.
Pisałem na wstępie :
Wszystkim którzy nie widzą różnicy między ekipą kibiców która sprzedaje w 3 godziny 1900 biletów na mecz do Bydgoszczy w środku tygodnia a ekipą 30 chłopa którzy mocno ćwiczą i trenują (szacunek, ważna strona zabawy) wiążąc to również ze stroną zarobkową, od razu piszę że się nie dogadamy.
1964RUDA SLASKA

Post autor: 1964RUDA SLASKA »

KoKolino pisze: 08.04.2026, 16:56 Chłopie sama ruda Śl zjada Polonię , a temat był o top 4 GŚ , nie polski . I nie , nie jestem z Górnika.
tu cie ponioslo kolego ze Ruda sl zje Polonie
Mlody95

Post autor: Mlody95 »

Jakie są relacje pomiędzy ekipami Poloni Bytom i Tyskimi?
GieKSiarz00

Post autor: GieKSiarz00 »

Odnośnie Górnika to zgadzam się, kibicowsko topka w Polsce. Już abstrahując od rangi meczu i biorąc pod uwagę termin oraz odległość to 2k biletów opchnięte w 3 godziny robi wrażenie. Nie mówię, że Górnik jest jakimś top 1 w Polsce, bynajmniej, ale jest w tym samym rzędzie co Lech, Legia, Widzew.
czehulov

Post autor: czehulov »

Gdyby nie historyczna szansa na jakikolwiek puchar od upadku komuny (dobrze pamiętam?) to nie pojechaliby w takiej liczbie. Popatrz sobie jak jeżdżą Legie czy do Poznania na mecze jak by nie patrzeć szlagierowe.
Jabollo

Post autor: Jabollo »

czehulov pisze: 09.04.2026, 08:56 Gdyby nie historyczna szansa na jakikolwiek puchar od upadku komuny (dobrze pamiętam?) to nie pojechaliby w takiej liczbie. Popatrz sobie jak jeżdżą Legie czy do Poznania na mecze jak by nie patrzeć szlagierowe.
Górnik grał w finale PP w 2001.
Edenres

Post autor: Edenres »

Jabollo pisze: 09.04.2026, 10:12
czehulov pisze: 09.04.2026, 08:56 Gdyby nie historyczna szansa na jakikolwiek puchar od upadku komuny (dobrze pamiętam?) to nie pojechaliby w takiej liczbie. Popatrz sobie jak jeżdżą Legie czy do Poznania na mecze jak by nie patrzeć szlagierowe.
Na którym w Zabrzu było praktycznie tyle samo osób jak wczoraj w Bydgoszczy.
mloduksg1

Post autor: mloduksg1 »

Edenres pisze: 09.04.2026, 12:51
Jabollo pisze: 09.04.2026, 10:12
Na którym w Zabrzu było praktycznie tyle samo osób jak wczoraj w Bydgoszczy.
Jakie wtedy były frekwencję na innych stadionach w 1 lidze?
czehulov

Post autor: czehulov »

Na kilku stadionach znacznie wyższe niż na Górniku, a co?
Xsexx

Post autor: Xsexx »

Ktoś pisał że wyprzedać w 3h prawie 2tys biletów na pucharowy mecz w środę to nic takiego... Może teraz zmieni zdanie - narodowy wyprzedany w 3h, łącznie z neutralami od strony KSG
Natiste

Post autor: Natiste »

U was w Zabrzu jest kultura więc nie zapomnijcie o kiblach !
Parti1000

Post autor: Parti1000 »

Xsexx pisze: 10.04.2026, 18:42 Ktoś pisał że wyprzedać w 3h prawie 2tys biletów na pucharowy mecz w środę to nic takiego... Może teraz zmieni zdanie - narodowy wyprzedany w 3h, łącznie z neutralami od strony KSG
Szacun, ale jak wytłumaczyć że w tych tysiącach nie ma 20 czy 30 chłopa do bicia się z Polonią Bytom? ;)
Xsexx

Post autor: Xsexx »

A to pierwszy raz ktoś na scenie komuś odmówił? Chłopcy wychodzili do topowych ekip jak Arka czy Zagłębie więc ktoś do bicia jest ale czy faktycznie takie spotkania po 20 osób do rocznika 2000 dają odpowiedź która ekipa jest lepsza? Dla mnie ważniejsze są prezentacje wyjazdowe, doping, ultras, atmosfera na stadionie a nie to która ekipa zbierze z salek treningowych lepszych fighterów. I mówię ogólnie, żeby nie było że umniejszam PB bo uważam ich za solidną ekipę która wyciska bardzo dużo z niewielkiego terenu jakim władają.
Parti1000

Post autor: Parti1000 »

Xsexx pisze: 10.04.2026, 19:56 A to pierwszy raz ktoś na scenie komuś odmówił? Chłopcy wychodzili do topowych ekip jak Arka czy Zagłębie więc ktoś do bicia jest ale czy faktycznie takie spotkania po 20 osób do rocznika 2000 dają odpowiedź która ekipa jest lepsza? Dla mnie ważniejsze są prezentacje wyjazdowe, doping, ultras, atmosfera na stadionie a nie to która ekipa zbierze z salek treningowych lepszych fighterów. I mówię ogólnie, żeby nie było że umniejszam PB bo uważam ich za solidną ekipę która wyciska bardzo dużo z niewielkiego terenu jakim władają.

Przecież to Górnik chciał do 2000 rocznika, bo oni starych nie mają. Przez to się zastanawiam że może w tych 20 tysiącach na majówkę w końcu znajdą chętnych.
Ie_suiveur

Post autor: Ie_suiveur »

tak tylko pytam pisze: 10.04.2026, 16:29
Przecież to ty się boisz przyznać komu kibicujesz 😀
scania

Post autor: scania »

Xsexx pisze: 10.04.2026, 18:42 Ktoś pisał że wyprzedać w 3h prawie 2tys biletów na pucharowy mecz w środę to nic takiego... Może teraz zmieni zdanie - narodowy wyprzedany w 3h, łącznie z neutralami od strony KSG
Koniki w formie.
GieKSiarz00

Post autor: GieKSiarz00 »

375 TRŚL w Bydgoszczy, dobry wynik. Odnośnie finału - no tak jak mówiłem, Górnik to jest potężna marka kibicowska, czy to się komuś podoba czy nie, ale nie można w żaden sposób nie ujmować drużynom jak Wisła, Widzew, Lech, Ruch, Legia - wszystkie te wyżej wymienione drużyny łącznie z Górnikiem są topką i wszędzie mogą zrobić zajebiste liczby. Szkoda, że się nie dostaliśmy do finału bo byłby to kapitalny mecz pod względem kibicowski, taka szansa stracona.
Braun2025

Post autor: Braun2025 »

Znajomybienia pisze: 11.04.2026, 23:24
Braun2025 pisze: 11.04.2026, 23:13
Znajomybienia pisze: 11.04.2026, 10:27

Z tymi derbami to nie do końca jest tak jak piszesz.
Chciałbym zobaczyć inne kluby jak by jeździły jakby miały taką konkurencję jak w województwie śląskim.
U nas jakby tak był tylko Ruch albo tylko Górnik to przecież te liczby były jedne z większych w Polsce.
Nie zgodzę się. To rywalizacja nakręca kibiców. Patrz Lech. Mają całe województwo a to nie jest tak, że na każdym meczu mają komplet.(Chociaż liczby mają i tak ogromne w skali kraju jednak jak to piszesz nie zjadają ekip z GŚ frekwencyjne) Chuligańsko też twierdzę, że i Górnikowi i Ruchowi i innym ekipom jest na rękę bliskość derbowego rywala. Są przecież ekipy z dużych miast dajmy przykład Jagielloni ostatnio to mają ogromny progres, ale nie można zapominać jak im Legia wjechała do klatki....
Owszem że bliski rywal napędza, ale popatrz z innej strony, jeden , dwa rywale . A u nas na Górnym Śląsku po prostu jest pełno drużyn.
Jak dla mnie to dalej i plus. Zobacz że my na Śląsku mamy mnóstwo dużych miast. Masa mieszkańców a inne województwa mają jedno miasto i dookoła wiochy małe miasteczka
SilesiaStreets

Post autor: SilesiaStreets »

Polonia urządziła sobie polowania na kibiców Ruchu po meczu czyli można powiedzieć że oficjalna kosa?
swiatkibicow

Post autor: swiatkibicow »

Mozna powiedziec ze wyczuli najgorszy chyba moment dla siebie, bo Ruch zdecydowanie inna liga niz Polonia i raczej im sie to odbije czkawką.
Sebastian75

Post autor: Sebastian75 »

SilesiaStreets pisze: 19.04.2026, 21:18 Polonia urządziła sobie polowania na kibiców Ruchu po meczu czyli można powiedzieć że oficjalna kosa?
Nigdy zgody czy ukladu nie bylo zreszta juz jak jechali z Arką tramwajami na Ruch to pokazali ze nic nie ma .
To samo widac jak kilka razy Ruch zamalowal herby Polonii miedzy Chorzowem a Bytomiem i to samo widac w Bytomiu eRki powieszone. Ale wiecie jak to jest dzis kosa a zaraz interesy itd i pyk 20 osob robi uklad jak to mialo miejsce miedzy Ruch&Wisla.
Dżolo Rypandolo

Post autor: Dżolo Rypandolo »

Niby największe kosy PB od zawsze to Sosnowiec i Żabole, a jakoś nic nie słychać o ich polowaniach na kiboli jednych i drugich
Gablota

Post autor: Gablota »

Czysto teoretycznie to Ruch mógłby Polonię zadreptać ilością, wiem wiem nie ilość a jakość.
Lucymek

Post autor: Lucymek »

To było ciekawe, że ten neutral tyle lat trwał. Zobaczymy co teraz będzie. Było to na rękę jednym i drugim w pewnym sensie, bo no jest to tak,że polonia całościowo nie ma podjazdu do ruchu, ale prawda jest taka,że bytomskie dzielnice to, przynajmniej kiedyś, jakościowo były strasznie słabe po stronie ruchu,może teraz Łagiewniki trochę poszły do przodu, nie wiem aż tak. Wiec spokoj w Bytomiu byl ruchowi na rękę.
umulung

Post autor: umulung »

Wy macie jakies grube rozkminy, gdzie w tym rejonie wiadome, ze bedzie polowanie z kazdej strony przy okazji takiego meczu
Braun2025

Post autor: Braun2025 »

Przy takiej masie kibiców Ruchu ( i Wisły) to chyba normalne, że w niektórych rejonach były polowania. Wy myślicie, że po meczu Górnik Korona Ruch też nie jeździł? Codzienność w derbowych miastach
Silesia 90

Post autor: Silesia 90 »

Gdzie wczoraj była Gieksa jak Wiślacy spacerowali po Katowicach jak u siebie?
Italianoo

Post autor: Italianoo »

Polonia Bytom wczoraj odważnie i charakternie obstawiła Bytom od Łagiewnik, Szombierek, Arki Bożka czy nawet okolic Stroszka - Radzionkowa
Ciekawy ruchy na Śląsku najpierw koniec KSG i GKS/ROW a teraz kosa na linii Bytom - Chorzów
Obiektywnie01

Post autor: Obiektywnie01 »

Czyli chłodne od jakiegoś czasu stosunki na linii Bytom-Chorzów teraz raczej już definitywnie wrogie.
Pytanie, kto na tym wyjdzie lepiej.
ODPOWIEDZ