Obchody Obrony Płocka 1920r.

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
Michał_Płock

Obchody Obrony Płocka 1920r.

Post autor: Michał_Płock » 07.08.2012, 01:48

Witam,

Pozwoliłem sobie założyć ten temat, ponieważ myślę że zarówno samo wydarzenie sprzed 92 lat, jak i tegoroczne obchody zasługują na większą uwagę kibicowsko-patriotycznej braci.

O bohaterskiej Obronie Płocka przed bolszewikami można przeczytać tu -> [link]

Niezawodny Myczkins nagrał również dwa lata temu, w 90 rocznicę piosenkę-hołd dla bohaterów tamtych dni -> http://www.youtube.com/watch?v=32HgTWVH87k

W tym roku szykujemy huczniejsze niż zwykle obchody tego święta. Udało nam się załatwić dofinansowanie z miasta, więc będzie godnie. Tak się składa, że 18.08 to również dzień naszego wyjazdu do Radomia, więc również tam przypomnimy z pewnością o tym świętym dla Płocczan dniu.

[link] - Plakat promujący wydarzenie.

Gdyby ktoś miał ochotę wziąć udział w przemarszu to serdecznie zapraszamy!
Zachęcam również do poczytania o obronie miasta przed bolszewikami, za którą zostaliśmy odznaczeni przez Piłsudskiego krzyżem walecznych.
Prezentacje maturalne/prace licencjackie/magisterskie! -> gg:1451747

iparts.pl
Marcin

Re: Obchody Obrony Płocka 1920r.

Post autor: Marcin » 19.08.2012, 00:28

Chwała Bohaterom PŁOCK 1920

[link]

Michał_Płock

Post autor: Michał_Płock » 19.08.2012, 12:43

Od kilku lat kibice piłkarskiej Wisły w różnych formach upamiętniają uczestników bohaterskiej Obrony Płocka z 1920r. Wydarzenia z tamtych sierpniowych dni są dla nas ważne z kilku powodów, ale najważniejszym z nich jest to, że na barykadach stanęli wtedy tacy jak my – zwykli, młodzi Płocczanie, którzy od swoich rówieśników różnili się tylko tym, że mieli w sercach Polskę i za wszelką cenę chcieli obronić nasze miasto przed czerwoną zarazą…
Tak się złożyło, że 92 rocznica [link] Płocka przypadła w dzień wyjazdu do Radomia, co stwarzało nam dodatkowe możliwości, które zamierzaliśmy wykorzystać. Stowarzyszenie postarało się o specjalną dotację z Urzędu Miasta i rozpoczęły się gorączkowe przygotowania: Rozklejanie plakatów, przygotowanie transparentu, organizacja autokarów, zakup rac, zniczy i wlepek, a w międzyczasie produkcja kilkuset okolicznościowych koszulek – to wypełniało czas i głowy najbardziej zaangażowanych kibiców w tygodniu poprzedzając
ym uroczystości.

W sobotni poranek zebraliśmy się na placu przed teatrem, podzieliliśmy się na 4 grupy i udaliśmy się na groby bohaterów z 1920 roku, oraz symboliczne miejsca, które mają przypominać Płocczanom o Obronie Płocka. Każde z tych miejsc zostało przez nas sprzątnięte, a następnie przyozdobione zniczami.

W samo południe na placu przed teatrem zebrało się ponad 200 osób chcących jechać na mecz Wisły do Radomia. Rozdawanie koszulek, ostatnie dopisywanie ludzi na listę i już po chwili pędziliśmy w stronę miasta Warchołów czterema wypełnionymi autokarami i kilkoma samochodami osobowymi. Po drodze dołączyli do nas również nasi koledzy z Olsztyna.

Ostatecznie na sektorze w Radomiu zameldowało się ok. 240 osób, z których prawie wszyscy ubrani byli w okolicznościowe t-shirty. Grupa Ultras N@fciarze zaprezentowała okolicznościową oprawę składającą się z 15-metrowego transparentu „Chwała Obrońcom Płocka” oraz kilkudziesięciu machajek w barwach narodowych. Kilka razy zaznaczamy również istotę tego dnia stosownymi okrzykami na które radomska publiczność reaguje oklaskami.

Niestety – piłkarze nie spisali się tak jak byśmy tego oczekiwali i przegrali mecz z Radomiakiem 3:1.

Po powrocie wyruszyliśmy z placu przed teatrem i przeszliśmy zwartą grupą ulicami Płocka, aż na tumskie wzgórze, gdzie zaprezentowaliśmy jeszcze raz transparent „Chwała Obrońcom Płocka”, odśpiewaliśmy hymn oraz odpaliliśmy 92 race. Widok zapatrzonych na to wszystko postronnych ludzi, którzy bardzo pozytywnie wypowiadali się o naszej inicjatywie napawał dumą i sprawił, że obchody możemy uznać za udane.
Mamy nadzieję, że te wszystkie działania sprawią, że w świadomości młodych Płocczan na stałe zagości pamięć o naszych lokalnych bohaterach, a cała Polska przypomni sobie jak ważną rolę odegrało nasze miasto w sierpniu 1920 roku.

Foto: [link]

krzycho_ASR

Post autor: krzycho_ASR » 19.08.2012, 15:33

Szacun chłopaki, tak trzymać.

bunio5

Post autor: bunio5 » 19.08.2012, 15:42

[link]
Tylko pod Krzyżem, tylko pod tym Znakiem Polska jest Polską, a Polak Polakiem!
BÓG - HONOR - OJCZYZNA
Wielka Polska Katolicka
Krucjata Różańcowa za Ojczyznę! Codziennie odmawiajcie Różaniec o Polskę wierną Bogu, Krzyżowi i Ewangelii, o wypełnienie Jasnogórskich Ślubów Narodu!

Hrvatska

Post autor: Hrvatska » 19.08.2012, 18:46

filmik przedstawiający moment odpalenia 92 rac na Tumskim Wzgórzu

http://www.youtube.com/watch?v=Mw8mhf_RVRI

Michał_Płock

Post autor: Michał_Płock » 24.08.2012, 22:42

Kibice Wisły obrazili się na "Gazetę", że nie napisaliśmy o wielkiej imprezie, którą przygotowali z okazji obrony Płocka w 1920 r. Tylko co miałem napisać? Że byli chamscy i próbowali mi spalić włosy?
Walczący ze złym wizerunkiem kibice Wisły 18 sierpnia postanowili zamanifestować pamięć o obrońcach Płocka. Ten dzień dla miasta jest w wielu wymiarach ważniejszy od obchodzonej w kraju rocznicy 15 sierpnia.

Dlatego z nieukrywanym zaciekawieniem poszedłem zobaczyć marsz, który w sobotę przygotowało Stowarzyszenie Sympatyków Klubu Wisła Płock. Zapowiadało się ciekawie. Grupa ok. 150 młodych ludzi, wielu w specjalnie przygotowanych na tę okazję koszulkach, przeszła Tumską spod teatru na skarpę, gdzie miała odpalić 92 race. Uwierzcie, wyglądało to niesamowicie, zwłaszcza gdy ludzie ci mijali wypełnioną pijaną młodzieżą ul. Grodzką. Z jednej strony chwiejące się trzy blondynki, zaczepiające demonstrantów tekstami: "Ej, krzyknijcie coś jeszcze", z drugiej strony ludzie, których pochód otwierały biało-czerwone.

Było imponujące na tyle, że można było zapomnieć o gorszych stronach przedsięwzięcia. O tym, że inaczej na Tumskiej wyglądał przód pochodu, inaczej tył. Bo z przodu były trzy sztandary, z tyłu - trzy browary. Można było zapomnieć o okrzyku "Nie czerwona, nie tęczowa, tylko Polska narodowa". Płocka nie bronili tylko Polacy, ale w końcu głoszenie narodowych poglądów nie jest zabronione.

Ale pod Starzyńskim ktoś poznał, że jestem z "Gazety", i zaczęło się. Ktoś kazał mi powiedzieć coś Michnikowi - temu pierd... Żydowi - ktoś inny na słowa "jest pismak z Wyborczej" rzuca się mnie bić. Powstrzymany przez kolegów, jedną z 92 rac odpala za moją głową i pali mi włosy. Nie czekam na żadne śpiewy, opuszczam "dżentelmenów" z pochodu. Przypominam sobie zaproszenie na tę imprezę napisane - jak podejrzewam - przez jednego z organizatorów, który - zachęcając płocczan do przyłączenia się - zapewniał, że "kibice nie gryzą". Nie gryzą. Podpalają.

Partnerem tych obchodów był płocki Urząd Miasta oraz Wisła Płock - gminna spółka. Sprawdzam po weekendzie, ile - jako podatnik - zapłaciłem za spalenie własnych włosów. Dowiaduję się, że ratusz dał na to 7,5 tys. zł. - Miasto popiera patriotyczne inicjatywy, które mają nie tylko charakter społeczny, ale również edukacyjny - odpisał na jedno z moich pytań prezydent Płocka. - Jasna cholera, o jaką edukację chodzi? - myślę sobie.

Szefowi SSKWP Michałowi Sosnowskiemu było oczywiście przykro z powodu tego, co się wydarzyło, o ile to w ogóle... prawda. Bo GW wielokrotnie nie pisała prawdy...

Na forach wytykali nam nasze milczenie, ale wciąż wahałem się, czy pisać o tym, co się wydarzyło. M.in. po korespondencji od prezesa Wisły Jacka Kruszewskiego, który racjonalnymi argumentami przekonał mnie, że nie można wszystkich kibiców wrzucać do jednego worka.

Wtedy przeczytałem mail od czytelnika. Citizen007 napisał: "Witam. Mam do Państwa pytanie a mianowicie: Dlaczego nie ma ani jednej wzmianki o sobotnich obchodach 1920, marszu obywateli późnym wieczorem? Czy jest to niewygodny temat dla Was? Dlaczego jest pomijany? Piszecie artykuły o jakichś durnych papierosach na Sobótce, o kupach na molo, co to ludzi interesuje? Marsz robili kibole więc może dlatego cisza z Waszej strony, ale jeśli będzie tzw. zadyma na stadionie artykuł będzie wyróżniony, prawda? Oczekuje odpowiedzi bo jeśli nie to w innych lokalnych mediach rozdmucham ten temat, dlaczego nie piszecie o tak ważnym wydarzeniu być może nie wygodnym dla Was. Pozdrawiam".

Ja również Pana pozdrawiam.
Płocka Wybiórcza... Redaktor Hubert Woźniak.
Co za menda.

z Płocka

Post autor: z Płocka » 26.08.2012, 12:18

[link]

Beria

Post autor: Beria » 04.09.2012, 09:41

Brawo! Kibice pamiętają !

ODPOWIEDZ