Zeszłotygodniowe zamieszki podczas meczu Interu Mediolan z Walencją w Lidze Mistrzów mogą stać się przysłowiowym gwoździem do trumny dla kandydatury Włochów.
Już za 5 tygodni Komitet Wykonawczy UEFA spotka się w Cardiff, aby zdecydować o tym, gdzie zostanie zorganizowane EURO 2012. Komitet będzie rozpatrywał trzy kandydatury – wspólne oferty: polsko-ukraińską i chorwacko-węgierską oraz ofertę z Włoch.
Jednak zamieszki podczas meczu Interu Mediolan z Walencją w Lidze Mistrzów stawiają pod znakiem zapytania włoską kandydaturę. Włochy dodatkowo pogrąża niedawna śmierć policjanta w czasie zamieszek po innym meczu tym razem na Sycylii. W UEFA narasta przekonanie, że nie można dopuścić do tego, by Włochy organizowały EURO 2012. UEFA nie może przymykać oka na ekscesy, jakie stały się plagą włoskich meczów, mimo iż kraj ten był w przeszłości dwukrotnym organizatorem Mistrzostw Europy w piłce nożnej.
Michel Platini, aktualny przewodniczący UEFA, podczas swojej kampanii wyborczej na to stanowisko, promował zmiany w Lidze Mistrzów. Zaproponował, by zamiast czterech klubów z Anglii, Włoch, Hiszpanii i Niemiec klasyfikować tylko po trzy zespoły z tych krajów. Otworzyłoby to drogę do rozgrywek krajom średniej wielkości. Ich reprezentacja byłaby bardziej realna, a nie tylko symboliczna.
Ponadto Platini popiera utworzenie nowych europejskich sił policyjnych, w celu uporania się z przemocą i chuligaństwem podczas meczów.
Jeśli członkowie UEFA zestawią razem powyższe informacje, z łatwością dojdą do wniosku, że przewodniczący UEFA wolałby, aby organizację Mistrzostw Europy przyznano krajom, które zazwyczaj nie znajdują się w centrum uwagi.
Tak więc Komitet Wykonawczy może - zamiast Włochom - przyznać organizację rozgrywek na przykład Polsce i Ukrainie, bądź Chorwatom i Węgrom.
Hej !
Kiedy dokładnie zostanie ogloszony organizator ME2012?
Jakie są jeszcze etapy selekcji kandydatur do dnia [link] zwyciezcy?
Ktos wie, prosze o informacje.
Ostatnio zmieniony 20.03.2007, 23:25 przez charcerzyk, łącznie zmieniany 1 raz.
W projekcie Oferty złożonej w II Fazie zaszły następujące zmiany:
Poznań przestał być miastem dodatkowym;
Miastami dodatkowymi są Chorzów, Kraków i Odessa; natomiast Stadion Olimpijski w Doniecku pełni funkcję dodatkowego stadionu;
w Warszawie zmienił się zakres planów i lokalizacja Stadionu Narodowego;
we Lwowie nastąpiła zmiana lokalizacji stadionu.
Ostatnie uderzenie ma charakter promocyjny. - Chcemy pokazać, że w naszych krajach Euro ma ogromne poparcie - precyzuje Nykowski. Właśnie w tym celu uruchomiono specjalny projekt internetowy. Na stronie [link] każdy kibic idei polsko-ukraińskich mistrzostw może zająć miejsce na trybunach istniejącego tylko w sieci efektownego obiektu. - Tym projektem multimedialnym pochwalimy się w Cardiff 17 kwietnia, podczas oficjalnej i ostatniej prezentacji naszej kandydatury - dopowiada Nykowski. Naszą ofertę reklamować będą na scenie: Irena Szewińska, prezes PZPN Michał Listkiewicz, trener reprezentacji Polski Leo Beenhakker, Włodzimierz i Euzebiusz Smolarkowie oraz - być może - prezydent Lech Kaczyński.
Zajmować miejsce na wirtualnym obiekcie piłkarskim można do 17 kwietnia. Lista z nazwiskami i nickami fanów popierających euro powędruje do Cardiff i będzie mocnym argumentem podczas ostatecznej prezentacji. - UEFA zawsze zwraca uwagę na to, czy dana kandydatura ma poparcie społeczne - podkreśla Romanowski. 18 kwietnia rozstrzygnie się, komu UEFA przyzna organizację mistrzostw. Z polsko-ukraińską kandydaturą konkurują włoska i węgiersko-chorwacka.
[link]
[link]
Panowie cos czuje, że ta impreza zostanie nam powierzona !!! Poza tym jak piszą i mówią, szanse miast rezerwowych nie upadły jeszcze i jeśli bedzie gralo 24 drużyn, to wszystkie miasta zorganizują mecze. Do tego to jeszcze 5 lat. Krakow jest najblizej ze swoim prawie gotowym stadionem
siedzialem w szkole i sluchalem radia z ziomem .... jak komentator powiedzial ze Polska to az wyskoczylem w gore.... ciary mam na calym ciele. ale zajebiscie
Ja p******* jeszcze to chyba do mnie nie dotarło,aż nie moge uwierzyc,najpierw szok a pozniej przeogromna radosc,tak jak ktos napisal az mnie ciary przeszły jak to usłyszałem
Ale dostałem prezent na urodziny Jestem naprawdę szczęśliwy!!!
Oglądałem na żywo tę ceremonię i muszę przyznać, że cieszyłem się jak dziecko po ogłoszeniu zwycięzców! Super sprawa!
Moze do Londynu jezdza te ladne a w Dublinie i w Hiszpanii sa te brzydkie.
Ladne owszem sie zdarzaja ale wiekszosc to pasztety, oczywiscie porownuje tu do slowianek.
Hej Czy jest jakas stronka promujaca Krakow jako miasto Euro 2012, promujaca jego kandydature? Tam zbierzemy podpisy i głosy, argumenty za i tą listę przekażemy władzom. Czy ktoś spotkał się z tego typu akcją jak organizowana jest odnośnie Stadionu Śląskiego? Potrzeba nam tego. Krakowowi.
czy znacie jakies inne stronki promujace inne miasta?