Adam Ledwoń ...
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
-
gdańszczanin
Bodajże ostatni wywiad Adama.
Nikt lepiej nie zna Austriaków niż Adam Ledwoń (34 l.), gra bowiem w Austrii od ośmiu lat. Do legendy przeszły jego starcia z Dietmarem Kuehbauerem, byłym obrońcą austriackiej reprezentacji, który po meczu ligowym SV Mattersburg - Sturm Graz odmówił wspólnego wywiadu telewizyjnego z Polakiem, twierdząc, że... śmierdzi Polską.
- Dostał potem kilka razy nauczkę na boisku i już - wspomina Ledwoń. - Ale ten facet miał jaja. Był chociaż zadziorny.
Adam grał w Austrii Wiedeń, Admirze Wacker, Sturmie Graz. Teraz występuje w Austrii Karnten. Zespół, z którym jutro o godz. 20.45 zmierzą się podopieczni Leo Beenhakkera, zna jak własną kieszeń.
- Ta drużyna nie ma przede mną tajemnic - mówi Ledwoń. - Znam wszystkich zawodników. I z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że nie ma tam asów. Nie mają chłopaki jaj. Gdy grał tam jeszcze Kuehbauer - to nadawał ton tej drużynie. Potrafił się kłócić z sędziami, rządził zespołem. Mimo że miałem z nim ścięcie, mam dla niego wiele szacunku.
Polacy, zdaniem Ledwonia, powinni sobie poradzić z tym rywalem bez problemu. Choć wiadomo, że jutro na Praterze będziemy mieli przeciwko sobie 11 zawodników i 50 tys. kibiców!
- Jak kibice rykną, może być różnie. Ale nie obawiałbym się tego - ocenia. - U nas grają charakterne chłopaki. Choć przyznam, że w meczu z Chorwatami Austriacy pokazali się z niezłej strony. W drugiej połowie fajnie prowadzili grę. Rozmawiałem teraz z Rolandem Linzem (napastnik reprezentacji Austrii - red.). Powiedział, że w meczu z nami od pierwszych minut rzucą się na nas, będą chcieli nas zmiażdżyć. Jak będziemy mądrze grali z kontry, powinniśmy wygrać.
-
Krzysiek1947
Ja najbardziej Adama zapamietam ze spiecia z Dietmarem Kuhbauerem czy jak to sie to pisze oraz z bramki , ktora strzelil z rogu w meczu z Legia , pamietam ze bylo to za czasow , gdy TVP tramsmitowalo mecze ekstraklasy . Jesli to nie byl ten mecz to niech mnie ktos poprawi ale kojarze taka bramke .
Adam - ja pamietam
Adam - ja pamietam
-
przetarte majtki
-
Fighting Dragon Tokyo
dokładnie. 3-1 dla Legii i Ledwoń strzelił Szamotulskiemu właśnie z rogu. Nie jestem kibicem Legii a i tak ta bramka jakoś mi zapadła w pamięciHunteR pisze:Ja najbardziej Adama zapamietam ze spiecia z Dietmarem Kuhbauerem czy jak to sie to pisze oraz z bramki , ktora strzelil z rogu w meczu z Legia , pamietam ze bylo to za czasow , gdy TVP tramsmitowalo mecze ekstraklasy . Jesli to nie byl ten mecz to niech mnie ktos poprawi ale kojarze taka bramke .
Adam - ja pamietam
-
Seth Gecko
- ostatnie ostrzeżenie
-
levyLESZNO
-
Zawsze wierny i oddany