Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

ODPOWIEDZ
Stpne

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: Stpne » 15.09.2024, 15:15

Ciekawe jest też, że o niej piszesz w kontekście Krakowa. Zapamiętałem ją jako przede wszystkim historię braci K. z warszawskiego Grochowa (którzy zresztą są na okładce). Przewijali się przez jakiś czas w okolicach Ł3. Mam ją gdzieś u siebie i jak skończę swój ligowy weekend poszukam wieczorem. Wydaje mi się jednak. że jeżeli coś tam jest o Krakowie to raczej w "kronice wypadków" - spisie wydarzeń związanych z ruchem, który jest ostatnim rozdziałem tej lektury. Zupełnie o niej zapomniałem :)

iparts.pl
Oldfreak

Post autor: Oldfreak » 15.09.2024, 15:50

Pamiętam.Czytałem ta książkę w wieku około 15 lat.Też kojarzyłem ją z Krakowem.Pożniej widziałem tych dwóch braci w programie o Skinheadach chyba Fronda.Jednego z braci już nie ma.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=MwJtC_QM5lU

[link]

Raiden

Post autor: Raiden » 15.09.2024, 16:17

Tak się składa, że pamiętam dosyć dobrze tamte czasy i promowanie skinów neonazioli jest według mnie pluciem w twarz polskim bohaterom, którzy zginęli z rąk niemieckiego okupanta. Za chwilę ktoś napisze, że takie były czasy i tym podobne dyrdymały, ale moje zdanie jest takie, że nie powinno być tutaj miejsca na pisanie o typach, którzy latali ze swastykami i wielbili adolfa i 3 rzeszę.
Dobrze, że czasy tej ideologii już dawno się skończyły i zrobiono z tym porządek. O ile jeszcze nacjonalizm w odniesieniu do Dmowskiego można w jakimś stopniu zrozumieć i poprzeć, tak neonazioli powinno się tępić i niszczyć w zarodku tak samo jak wyznawców komuny.
Najgorsze jest to, że taki neonaziol jest święcie przekonany o tym, że jest polskim patriotą a do takich ''patriotów'' to bohaterowie z AK strzelali.

Oldfreak

Post autor: Oldfreak » 15.09.2024, 17:04

Raiden pisze:
15.09.2024, 16:17
Tak się składa, że pamiętam dosyć dobrze tamte czasy i promowanie skinów neonazioli jest według mnie pluciem w twarz polskim bohaterom, którzy zginęli z rąk niemieckiego okupanta. Za chwilę ktoś napisze, że takie były czasy i tym podobne dyrdymały, ale moje zdanie jest takie, że nie powinno być tutaj miejsca na pisanie o typach, którzy latali ze swastykami i wielbili adolfa i 3 rzeszę.
Dobrze, że czasy tej ideologii już dawno się skończyły i zrobiono z tym porządek. O ile jeszcze nacjonalizm w odniesieniu do Dmowskiego można w jakimś stopniu zrozumieć i poprzeć, tak neonazioli powinno się tępić i niszczyć w zarodku tak samo jak wyznawców komuny.
Najgorsze jest to, że taki neonaziol jest święcie przekonany o tym, że jest polskim patriotą a do takich ''patriotów'' to bohaterowie z AK strzelali.
Gdyby nie oni to byś chodził pod butem antify.

eNGie

Post autor: eNGie » 15.09.2024, 17:29

Wisła wtedy zdaję się, że śpiewała "Zabij skina skurwysna"

kapitan_swir_planeta

Post autor: kapitan_swir_planeta » 15.09.2024, 17:30

Raiden pisze:
Porządek? XD
Sami zaczęli chodzić do kosciola a swastyki zamienili na miecze Chrobrego i celtyki. Po prostu zmądrzeli, i słusznie.
Nazizm to nic dobrego ale więcej szacunku do tych ludzi.
Teraz spotkasz ich na niejednym meczu czy wydarzeniu patriotycznym ale dużo bardziej ogarniętych ideologicznie i prędzej z medalikami niż młotami Thora.
Banda antykomuna!

asmodeL

Post autor: asmodeL » 15.09.2024, 18:04

Raiden pisze:
Chyba nie za bardzo pamiętasz te czasy skoro w całości ruch skinheads łączysz w Polsce z nazizmem . Zdecydowana większość nas wyznawała po prostu hasło Polska dla Polaków , jak to bywa w wielu subkulturach zwłaszcza licznych zawsze znajdowały się jednostki ortodoksyjne chcące być bardziej prawi itd . W naszej ekipie z początków lat 90 tych większa połowa ekipy to byli skinheads i tylko z dwóch bazgrało i wyznawało pogląd nazi Legia ze swastyką. Znikało to zresztą szybko ale pamiętam ten wrzut na dworcu zachodnim i wiem kto go maznął . Pierdolenie więc o naziolach to bzdura , skini w Krakowie na Cracovii mieli identyczne nastawienie nacjonalistyczne i w kontrze do Ruch Anarchia wyznawanego przez punków . Punki mimo wszystko w tamtych czasach to nie były szczurki z Antify obecnej a konkretni goście często prawdziwe świry potrafiący z siekierą wyskoczyć , kto się bawił w supkultury tamtych czasów to wie . W Polsce ruch skinheads nie miał umocowania w nazizmie jako takim poza tym to dzięki niemu Polski patriotyzm przetrwał na stadionach i tam został zakorzeniony . Cześć wielkiej Polsce

Stpne

Post autor: Stpne » 15.09.2024, 19:49

No i znalazłem "Krucjatę...". Poza "kroniką" jest krótki fragment o kibolskim Krakowie i nie tylko. Moim zdaniem z perspektywy czasu to parodia dowcipu. Są przytoczone słowa czterech krakowskich psów, że wtedy (z ich perspektywy "teraz") KSC jest najlepsza w Europie. Nowa Huta jest przedstawiona jako Wisła i Hutnik z załogami w podobnym stylu. Tyle, że osiedlowe zamieszania autorka tłumaczy tym, że... mieszkańcy NH to ludność napływowa z wiosek i przenieśli tradycję ganianek ze sztachetami do miasta... z bejsbolami :) Z pewnością na starych krakowskich osiedlach wtedy ganianek nie było... W tej samej książce opisane są realia starego Grochowa w Warszawie z podkreśleniem, że zachowała się nawet zabudowa przedwojenna i wielopokoleniowy klimat typowo miejski... wyglądał wtedy podobnie. Zresztą sam ze Starego Mokotowa pamiętam to bez specjalnych różnic. Innym żartem jest wymienianie w kontekście polskich podobnych (czyli skinowskich) załóg tylko nas i... Pogoni. Pomijając już tych ex-metalowych wtedy Portowców, wspominanie o takich ekipach w Polsce bez Lechii, Śląska, ŁKS-u, Ruchu (z trochę inną specyfiką), czy np. Odry Opole to nieporozumienie.

Powtórzę więc, że główną wartością tej książki jest historia braci K. No i w jakimś stopniu zapis subkulturowych i politycznych realiów tamtych czasów.

PS asmodeL - podziemia przy W-wa-Śród i Centralu w swoim czasie były zajebane napisami np. "nazi front Legia" i swastami, podobnie np. rozpadająca się wtedy kamienica za Żelazną Bramą na rogu Waliców i Pereca. Pewnie dzieło tych samych osób, ale warto oddać, że był czas gdy było tego w Centrum na bogato. Również np. na hali Gwardii przy okazji brudnych koncertów. Dobrze, że od lat już nie ma. "Naszym wzorem jest!..." "... NSZ!" - i tego się trzymajmy ;)

MłodaBanda

Post autor: MłodaBanda » 15.09.2024, 20:42

To prawda że od lat już tego nie ma. Choć ja pamiętam ze przeżyłem swego czasu lekki szok podczas oglądania transmisji tv , czasy już powiedzmy nowożytne może 2008 może 2010 rok i z sektora gości Łksu na jakimś takim nielicznym ich wyjeździe poszło - Sieg Heil Rudolf Hess Łódzki Ks SS. Bylo to z tego co mi się wydaje na starym stadionie Cracovi choć mogę się mylić.

Śnieżnobiały

Post autor: Śnieżnobiały » 15.09.2024, 20:47

W mieście gdzie chodziłem do szkoły średniej(małe miasto liczące 30 tys. ludzi) nie raz się niosło po ulicy głośne "adolf hitler rudolf hess trzecia rzesza ss" i mowa tu o początku lat 2000. Środek dnia, dookoła pełno ludzi, psiarnia jak przejechała to często nawet nie spisali nikogo. Akurat miejscowa ekipa a raczej ekipka łysych, bo było to z 10 osób miała takie poglądy.

pangrzegorz1975p

Post autor: pangrzegorz1975p » 15.09.2024, 21:23

Pamiętam też jak Ruch lubił zaśpiewac 'Kto zabija ten nie grzeszy,my jestesmy z trzeciej rzeszy;) takie były czasy

SalveDuce

Post autor: SalveDuce » 15.09.2024, 21:26

Co do szeroko pojętych zespołów skinowskich z Krakowa, to za Cracovią nie tylko BTM, ale także przynajmniej część składu Sztormu 68. Oprócz tego Bandog zespół łączący wszystkie klasyczne nurty skinowskiej muzyki (ska, oi, hardcore), wydawali się apolityczni a nawet bliżej lewej strony patrząc na jakich koncertach grali, ale na jednej z płyt podpadli lewarom nagrywając kawałek o "paleniu tęczy", nie wiem jak to się skończyło ale były jakieś cyrki typu wycofywanie się z dystrybucji itp.

Dr Kamszot

Post autor: Dr Kamszot » 16.09.2024, 12:11

pangrzegorz1975p pisze:
15.09.2024, 21:23
Pamiętam też jak Ruch lubił zaśpiewac 'Kto zabija ten nie grzeszy,my jestesmy z trzeciej rzeszy;) takie były czasy
Ruch jeszcze śpiewał "Adolf Hitler KS Ruch"

asmodeL

Post autor: asmodeL » 16.09.2024, 15:07

Stpne pisze:
15.09.2024, 19:49
No i znalazłem "Krucjatę...". Poza "kroniką" jest krótki fragment o kibolskim Krakowie i nie tylko. Moim zdaniem z perspektywy czasu to parodia dowcipu. Są przytoczone słowa czterech krakowskich psów, że wtedy (z ich perspektywy "teraz") KSC jest najlepsza w Europie. Nowa Huta jest przedstawiona jako Wisła i Hutnik z załogami w podobnym stylu. Tyle, że osiedlowe zamieszania autorka tłumaczy tym, że... mieszkańcy NH to ludność napływowa z wiosek i przenieśli tradycję ganianek ze sztachetami do miasta... z bejsbolami :) Z pewnością na starych krakowskich osiedlach wtedy ganianek nie było... W tej samej książce opisane są realia starego Grochowa w Warszawie z podkreśleniem, że zachowała się nawet zabudowa przedwojenna i wielopokoleniowy klimat typowo miejski... wyglądał wtedy podobnie. Zresztą sam ze Starego Mokotowa pamiętam to bez specjalnych różnic. Innym żartem jest wymienianie w kontekście polskich podobnych (czyli skinowskich) załóg tylko nas i... Pogoni. Pomijając już tych ex-metalowych wtedy Portowców, wspominanie o takich ekipach w Polsce bez Lechii, Śląska, ŁKS-u, Ruchu (z trochę inną specyfiką), czy np. Odry Opole to nieporozumienie.

Powtórzę więc, że główną wartością tej książki jest historia braci K. No i w jakimś stopniu zapis subkulturowych i politycznych realiów tamtych czasów.

PS asmodeL - podziemia przy W-wa-Śród i Centralu w swoim czasie były zajebane napisami np. "nazi front Legia" i swastami, podobnie np. rozpadająca się wtedy kamienica za Żelazną Bramą na rogu Waliców i Pereca. Pewnie dzieło tych samych osób, ale warto oddać, że był czas gdy było tego w Centrum na bogato. Również np. na hali Gwardii przy okazji brudnych koncertów. Dobrze, że od lat już nie ma. "Naszym wzorem jest!..." "... NSZ!" - i tego się trzymajmy ;)
W kamienicy przy rondzie ONZ mieszkał Abstynent jeden z tych o których wspomniałem. My też śpiewaliśmy nie raz Auschwitz Birkenau sia lala ale to podczas meczów z Lodziakami , na Śląskie drużyny zaś leciało Schweine Deutschland Schweine . Jak pamiętasz te czasy i ekipę wyjazdową z początku lat 90 to tylko Adolf z Piaseczna , już nie pamiętam taki z Legionowa co w stroje Ku Klux Klan się przebrali na meczu i Abstynent ze Śródmieścia mieli takie Nazi Legia poglądy . Trzon ekipy skinheads wówczas na Legii to dzisiejsze Bielany ( Piaski, Huta , Wrzeciono) . Pozdrawiam

Raiden

Post autor: Raiden » 16.09.2024, 17:29

asmodeL pisze:
15.09.2024, 18:04
Chyba nie za bardzo pamiętasz te czasy skoro w całości ruch skinheads łączysz w Polsce z nazizmem . Zdecydowana większość nas wyznawała po prostu hasło Polska dla Polaków , jak to bywa w wielu subkulturach zwłaszcza licznych zawsze znajdowały się jednostki ortodoksyjne chcące być bardziej prawi itd .
Kilka osób wyżej napisało jakie to jednostki były. Nie wmawiaj mi bzdur, bo doskonale pamiętam tamte czasy i większość skinów wtedy hajlowała i wielbiła 3 rzeszę oraz jej przywódcę. No chyba, że mówisz o oi czy sharp w co wątpię. Pewnie kojarzysz taki zespół jak honor, który był najważniejszą kapelą dla polskich skinów. Zaraz obok konkwista 88. Mariusz Szczerski nie był neonazistą?? Jego uwielbiała cała skinowska Polska.
Dla mnie ta subkultura to przede wszystkim kult siły i spuszczanie łomotu kto się nawinął. Spytaj się przeciętnego skina z tamtych czasów o historię Polski to by ci nawet daty wybuchu Powstania Warszawskiego nie powiedział. Szła ekipa skinów to zwykli ludzie schodzili z drogi, bo bali się, że zostaną przekopani. Młodzi ludzie się dołączali, bo imponowała im siła, przynależność do grupy.
Proszę was o nie łączenie ruchu skinowskiego z patriotyzmem, bo tak jak napisałem neonaziole nie mają nic wspólnego z patriotyzmem. Wyzywanie innychr ras, ludzi o innym kolorze skóry to nie jest patriotyzm a na tym się głównie opierało.
Tak z 10 lat temu miałem nieprzyjemność jechać z 2 skinami czy tam byłymi skinami w jednym przedziale w pociągu. Zwykłe patole i debile nie potrafiący się wysłowić a ich monologi to wyzywanie innych ras i gadki, że musi wrócić hitler by zrobić porządki. Po godzinie musiałem wysiąść bo nie dało się ich słuchać. Oni nawet prostych dat z historii nie kojarzyli, ale oczywiście patriotyczna odzież na sobie. Dajcie spokój, bo wśród skinów to może z 10% miało coś w głowie.

kot kreskowy

Post autor: kot kreskowy » 16.09.2024, 18:09

Co ty tu robisz na tym forum ? Kibicem nie jesteś, płaczesz o byle co i wylewasz gorzkie żale, idź gdzie indziej rozsiewać swoje mądrości.

pikur75

Post autor: pikur75 » 16.09.2024, 18:28

Kolego - Raiden.. częściowo masz rację że zdecydowana większość skinheads to byli naziole i bardzo dobrze że podałeś tutaj przykład grupy Honor… ale chyba nie wiesz, że po latach całkowicie zmienili poglądy i zaczęli śpiewać utwory pro-polskie i patriotyczne .. potem były teksty antykościelne i wokalista zginął w wypadku..( ale to już inna historia)

Rozsadnychultaj88

Post autor: Rozsadnychultaj88 » 16.09.2024, 20:08

Raiden pisze:
Są w Polsce ludzie którzy czczą Dirlewangera Hessa i Hitlera nikt nie zrobił porządku pozmieniali nazwy, organizacje i nie głoszą tego tak publicznie sam jako młody chłopak byłem tym zaciekawiony bo co by nie mówić Hitler to osoba historyczna z wielką władzą i rzeszą wyznawców szkoda ze Polska nie miała takiego wodza ale skumałem szybko ze te poglądy są bezsensu o ile co do Żydów można się zgodzić bo miał dużo racji w tym Ci mówił o tyle dziwi ze te ruchy neo poganskie i nazistowskie go czczą skoro my Słowianie tez byliśmy gorsza rasą dla niego więc gdzie tu sens słucham do dziś Honoru i innych ale nie zgadzam się z wieloma poglądami to były inne czasy po komunie wysyp brudasów anty faszystów komunistów I lewaków którzy do dzisiaj mają się dobrze co do nacjonalizmu Polskiego i Dmowskiego miał dużo racji min co do ukrainców mamy w Polsce wielu Ludzi którzy mieli nacjonalistyczne poglądy min większość Nsz I Now i to ich powinniśmy czcic i z nich brać przykład a nie być Słowianinem udającym aryjczyka i mowic o białej Europie i bratać się min z banderowcami I ss galizien dla których to Bohaterowie nie pojmuje tego dlatego odpuściłem te organizacje patriotyczne bo te MW i Ruchu narodowe są za mało radykalne co do działań a te inne mają szkodliwe poglady moim zdaniem anty Polskie i jedyny ich plus ze walczyli z antifą szkoda ze w Polsce nie ma organizacji typowo pro Polskiej z odpowiednimi poglądami i działaniami najbliżej chyba jest Nop ale oni też mieli romans ze swobodą ale w porę się chyba obudzili pozdrawiam normalnych

kaelowiec

Post autor: kaelowiec » 16.09.2024, 22:40

tak naprawde to przełom ideowy nastąpił wraz z rozwojem MW przy LPRze wtedy pojawiły się duże pieniądze na jakies kształcenie młodych ludzi odpowiednio , no i potem boom na patriotyzm inicjowany przez PIS i finansowanie Tadka z Firmy i potem to już poszło kulą śniegową , Marsze Niepodległości itp

a lata 90-te to przecież młodzież zawsze się łączyła w grupy / subkultury, głównie co było modne , bez większego przemyślenia , teraz tak pisze z perspektywy czasu , bo oczywiście bicie punków wydawało mi się wtedy jak najbardziej przemyślanym zajęciem

oczywiscie że skinowanie było pro-nazi i nie odzukujmy się że nie , kazdy sie jarał Romper Stomper , albo tatuażami Edwarda Nortona w American History-X

nie do konca będąc nastolatkiem patrzyło kto najechał na Polske 60 lat wcześniej, raczej AH jawił się jako osoba która personifikowała skuteczność i skrajność w bliskich skinom pogladach (nacjonalizm, rasizm, antysemityzm)

obserwator17

Post autor: obserwator17 » 17.09.2024, 15:49

[link]
Prosiła żebym pokazał jej Kraków,
Puścił chłopaków z baraków i zabrał na Legia-Raków

asmodeL

Post autor: asmodeL » 17.09.2024, 16:44

kaelowiec pisze:
16.09.2024, 22:40
tak naprawde to przełom ideowy nastąpił wraz z rozwojem MW przy LPRze wtedy pojawiły się duże pieniądze na jakies kształcenie młodych ludzi odpowiednio , no i potem boom na patriotyzm inicjowany przez PIS i finansowanie Tadka z Firmy i potem to już poszło kulą śniegową , Marsze Niepodległości itp

a lata 90-te to przecież młodzież zawsze się łączyła w grupy / subkultury, głównie co było modne , bez większego przemyślenia , teraz tak pisze z perspektywy czasu , bo oczywiście bicie punków wydawało mi się wtedy jak najbardziej przemyślanym zajęciem

oczywiscie że skinowanie było pro-nazi i nie odzukujmy się że nie , kazdy sie jarał Romper Stomper , albo tatuażami Edwarda Nortona w American History-X

nie do konca będąc nastolatkiem patrzyło kto najechał na Polske 60 lat wcześniej, raczej AH jawił się jako osoba która personifikowała skuteczność i skrajność w bliskich skinom pogladach (nacjonalizm, rasizm, antysemityzm)
Mylisz się jeśli mówisz ze skinowanie było pro nazi , naturalnie integrowanie się grupy było związane z kultem siły i chęci należenia do jakiejś grupy. Jednak pierdolenie że jakiś muzyk konkwisty był nazistą to i ruch skinheads to aberracja ten sam muzyk śpiewał Polska ponad wszystko Polska moja ojczyzna itd skrajności w ruchu skins zawsze się znajdowały ale nikt nie było tak że skini w większości nosili jakieś swastyki , celtyk na biało czerwonej fladze ok ale nigdy swastyka . Co do ruchu politycznego przynajmniej u mnie w Warszawie ruch skinheads próbował zagospodarować Tejkowski z Polskiej Wspolnity Narodowej ,ba zorganizował nawet demonstracje skinów i narodowców z całej Polski na granicy w Zgorzelcu w 1991 roku . Tam przyjechało chyba z 300-400 łysych z całej Polski , sam byłem więc wiem . Lecieliśmy pociągiem nocnym i dosiadali się łysi z Częstochowy , Śląska ( Tychy ), na miejscu byli już ci z Łodzi ( ŁKS ) , Wrocławia itd . Tworzycie tu jakiś mit nazi skins w Polsce ale ten ruch wyglądał inaczej , byłem jego częścią i nie mogę na stare lata czytać bzdur lewackich klocków na forum kibicowskim . Jak każda subkultura gaśnie tak i ta zgasła lub zlała się z ruchem kibicowskim . Poza tym prawicowe poglądy potrafiły zagospodarować jak mówisz MW i SN. Kiedyś bycie narodowcem wiązało się z byciem skinheadem bo było nas naprawdę niewielu. Na pierwszy MN pod zamkiem królewskim choć to późniejsze czasy przyszło nas 300 .

Stpne

Post autor: Stpne » 17.09.2024, 17:25

asmodeL pisze:
16.09.2024, 15:07
W kamienicy przy rondzie ONZ mieszkał Abstynent jeden z tych o których wspomniałem. My też śpiewaliśmy nie raz Auschwitz Birkenau sia lala ale to podczas meczów z Lodziakami , na Śląskie drużyny zaś leciało Schweine Deutschland Schweine . Jak pamiętasz te czasy i ekipę wyjazdową z początku lat 90 to tylko Adolf z Piaseczna , już nie pamiętam taki z Legionowa co w stroje Ku Klux Klan się przebrali na meczu i Abstynent ze Śródmieścia mieli takie Nazi Legia poglądy . Trzon ekipy skinheads wówczas na Legii to dzisiejsze Bielany ( Piaski, Huta , Wrzeciono) . Pozdrawiam
Wiem, kto mieszkał na granicy Śródmieścia i Woli. Nie chciałem tego pisać. Jednak inaczej pamiętamy naszą ekipę pod tym względem. Pominąłeś np. postać z Żoliborza, z której inicjatywy pojawiła się większość elementów nazi na Legii. Podobnie z łysą załogą z Ursynowa. Skądś się brała np. podstawa kontaktów z Lechią na przełomie '80 i '90 (nie mam tu oczywiście na myśli R. i T. z wcześniejszego pokolenia). Nie ma co jednak naszymi tematami "zaśmiecać" tematu krakowskiego.

Subkulturowo natomiast - zbiórki na pierwsze (dwa?) MN miały miejsce Na Rozdrożu - i faktycznie rzecz gromadziła od 150 do 300 uczestników po stronie nacjonalistycznej. Na samych późniejszych MN u nas też było różnie. Włącznie z solową szarżą na blokadę brudasów z okrzykiem "Naszym wzorem jest!"... dalej było coś zupełnie innego, niż NSZ :) Pozdrawiam również.

kaelowiec

Post autor: kaelowiec » 17.09.2024, 19:19

asmodeL pisze:
17.09.2024, 16:44
kaelowiec pisze:
16.09.2024, 22:40

Mylisz się jeśli mówisz ze skinowanie było pro nazi , naturalnie integrowanie się grupy było związane z kultem siły i chęci należenia do jakiejś grupy. Jednak pierdolenie że jakiś muzyk konkwisty był nazistą to i ruch skinheads to aberracja ten sam muzyk śpiewał Polska ponad wszystko Polska moja ojczyzna itd skrajności w ruchu skins zawsze się znajdowały ale nikt nie było tak że skini w większości nosili jakieś swastyki , celtyk na biało czerwonej fladze ok ale nigdy swastyka . Co do ruchu politycznego przynajmniej u mnie w Warszawie ruch skinheads próbował zagospodarować Tejkowski z Polskiej Wspolnity Narodowej ,ba zorganizował nawet demonstracje skinów i narodowców z całej Polski na granicy w Zgorzelcu w 1991 roku . Tam przyjechało chyba z 300-400 łysych z całej Polski , sam byłem więc wiem . Lecieliśmy pociągiem nocnym i dosiadali się łysi z Częstochowy , Śląska ( Tychy ), na miejscu byli już ci z Łodzi ( ŁKS ) , Wrocławia itd . Tworzycie tu jakiś mit nazi skins w Polsce ale ten ruch wyglądał inaczej , byłem jego częścią i nie mogę na stare lata czytać bzdur lewackich klocków na forum kibicowskim . Jak każda subkultura gaśnie tak i ta zgasła lub zlała się z ruchem kibicowskim . Poza tym prawicowe poglądy potrafiły zagospodarować jak mówisz MW i SN. Kiedyś bycie narodowcem wiązało się z byciem skinheadem bo było nas naprawdę niewielu. Na pierwszy MN pod zamkiem królewskim choć to późniejsze czasy przyszło nas 300 .
widze że możemy fajnie pogadać, bo jesteś w temacie
skoro byłeś w Zgorzelcu i zakładam że nie miałeś 7-8 lat ;) to jesteś ode mnie troche starszy, ale niewiele
tak od połowy lat 90tych już ogarniam nieźle
mysle że niezgoda miedzy nami może polegać na tym że takie słowa jak "nazi" "faszysta" itp mogą być zupełnie inaczej rozumiane przez nas
swoje zrobili też lewacy którzy wszelkie prawicowy odchyły wrzucają do współnego worka faszyzmu

mam zatem nadzieje że 'lewacki klocek' to nie o mnie

Rozsadnychultaj88

Post autor: Rozsadnychultaj88 » 17.09.2024, 20:09

Stpne pisze:
15.09.2024, 19:49

Dlaczego twierdzisz że dobrze że niema naszym wzorem jest Nsz ? Dla każdego Polaka Narodowe siły zbrojne powinny być wzorem walczyli z komunistycznym wrogiem do końca i nie dali się złamać możesz wyjaśnić Ci masz na myśli?

Stpne

Post autor: Stpne » 17.09.2024, 20:14

Z przyjemnością. Tekst "dobrze, że już tego nie ma" dotyczy wspominanych wcześniej wątków nazi na Legii. Oryginalna wersja hasła "naszym wzorem jest!" kończy się frazą "Rudolf Hess!", którą zastąpiłem jako moim zdaniem właściwą: "NSZ!".

No i tyle :)

Niepierdol

Post autor: Niepierdol » 20.09.2024, 16:54

Jak wygląda tak na prawdę obecną sytuacja na Bieżanowie? Kiedyś wiadomo było to imperium Wisły. Później sprawy karne i się posypało przez różne zeznania pewnych osób itp.
Od jakiegoś czasu można zauważyć w internecie jakieś profile Cracovia Bieżanów. Czy jest to pasiasta propaganda i są to osoby z Prokocimia, czy faktycznie na Bieżanowie jest jakaś działająca młoda ekipa pasów która dominuje do Bieżanowie?

gekon56

Post autor: gekon56 » 20.09.2024, 20:46

Jak wygląda sytuacja na osiedlu Olsza 2 ?

DiegoT

Post autor: DiegoT » 20.09.2024, 21:37

Bieżanów - z obu stron działa może po kilka małolatów. KSC ma o tyle łatwiej, ze mocno w propagandzie pomaga Prokocim.
Olsza II - bez zmian, tereny Wiślackie.

Ciro di Marzio

Post autor: Ciro di Marzio » 20.09.2024, 23:27

Niepierdol pisze:
20.09.2024, 16:54
Jak wygląda tak na prawdę obecną sytuacja na Bieżanowie? Kiedyś wiadomo było to imperium Wisły. Później sprawy karne i się posypało przez różne zeznania pewnych osób itp.
Od jakiegoś czasu można zauważyć w internecie jakieś profile Cracovia Bieżanów. Czy jest to pasiasta propaganda i są to osoby z Prokocimia, czy faktycznie na Bieżanowie jest jakaś działająca młoda ekipa pasów która dominuje do Bieżanowie?
Z topowego Wiślackiego osiedla nie zostało nic. KSC sie gdzieś przewija, ale to chyba bardziej osoby z zewnatrz, bo będąc przelotem widziałem małolatów z…. Niepolomic, w barwach Pasów :) Pustynia kibicowska, nie ma tu o czym pisać. Szkoda, bo był okres ze była zgrabna ekipa która trenowała sporty walki na osiedlu w liczbie około 20 osób. Gdyby krakowskie kluby odrzuciły wtedy sprzęt to na pewno mieli by kilkanaście dobrych osób do bicia tylko z tego osiedla.

Niepierdol

Post autor: Niepierdol » 21.09.2024, 00:28

Na Złocieniu już chyba sytuacja zupełnie inna, ponieważ są tam osoby które coś działają i raczej osiedle całe za Wisłą. Czy można więc uznać że obecnie Złocień prezentuje o wiele lepszą firmę niż Bieżanów?
Można też wyciągnąć wnioski że Złocień oraz Prokocim walczą ze sobą w propagandzie o Bieżanowie
Ciro di Marzio pisze:
20.09.2024, 23:27
Niepierdol pisze:
20.09.2024, 16:54
Z topowego Wiślackiego osiedla nie zostało nic. KSC sie gdzieś przewija, ale to chyba bardziej osoby z zewnatrz, bo będąc przelotem widziałem małolatów z…. Niepolomic, w barwach Pasów :) Pustynia kibicowska, nie ma tu o czym pisać. Szkoda, bo był okres ze była zgrabna ekipa która trenowała sporty walki na osiedlu w liczbie około 20 osób. Gdyby krakowskie kluby odrzuciły wtedy sprzęt to na pewno mieli by kilkanaście dobrych osób do bicia tylko z tego osiedla.

Harmonia

Post autor: Harmonia » 21.09.2024, 05:00

Wiele osiedli w Krakowie to cień tych z przed lat … Bieżanów , Azory to jedynie internetowa propaganda , tak jak ktoś napisał wyżej.

Prądnik Czerwony zawsze był Wiślacki więc to pytanie o Olsze 2 , dziwne ,to tak jakby ktoś zapytał o sytuacje na dzielnicy Widzew w Łodzi .

Tak naprawdę ,poziom trzyma Huta .

Mareczek86

Post autor: Mareczek86 » 21.09.2024, 09:03

No bo ten spierdolony sprzęt, pseudo gangsterka wszystkich zniechęciła, każde osiedle w krk zaliczyło spory regres, teraz sie zbiorą w 10-20 osób i już lecą z flagą i osiedle jest ich.

eNGie

Post autor: eNGie » 21.09.2024, 13:46

gekon56 pisze:
20.09.2024, 20:46
Jak wygląda sytuacja na osiedlu Olsza 2 ?
Nadal Wisła, ale chyba spory regres.

kibiccc1

Post autor: kibiccc1 » 21.09.2024, 17:40

Co do Wiślackich terenów czy nadal w nowej hucie jeżeli chodzi o najsilniejszą ekipę to są to Bieńczyce z uwzględnieniem Jagiellońskiego i Kazimierzowskiego?

Jak wygląda obecnie sytuacja na Oświecenia? Chyba kiedyś najmocniejsze Pasiaste osiedle w Krakowie.

ts06

Post autor: ts06 » 21.09.2024, 20:45

Harmonia pisze:
21.09.2024, 05:00
Wiele osiedli w Krakowie to cień tych z przed lat … Bieżanów , Azory to jedynie internetowa propaganda , tak jak ktoś napisał wyżej.

Prądnik Czerwony zawsze był Wiślacki więc to pytanie o Olsze 2 , dziwne ,to tak jakby ktoś zapytał o sytuacje na dzielnicy Widzew w Łodzi .

Tylko że działania pewnego troglodyty, kompletnego idioty z Olszy, spowodowały że rozpierdolił swoje osiedle i wszystkie naokoło.
Nie wiem czy ten idiota już wyszedł, jeśli nie , wyjdzie niebawem. Może być 'ciekawie', choć wróże mu szybki powrót do puchy.

obserwator17

Post autor: obserwator17 » 21.09.2024, 21:00

ts06 pisze:
21.09.2024, 20:45
Harmonia pisze:
21.09.2024, 05:00

Tylko że działania pewnego troglodyty, kompletnego idioty z Olszy, spowodowały że rozpierdolił swoje osiedle i wszystkie naokoło.
Nie wiem czy ten idiota już wyszedł, jeśli nie , wyjdzie niebawem. Może być 'ciekawie', choć wróże mu szybki powrót do puchy.
Olsza nie jest jedynym osiedlem/FC w którym tzw. "troglodyci" skutecznie zniechęcili ludzi do działania na Wiśle. Moim zdaniem kiedyś Olsza/PB/Bieżanów kompletny top. Teraz jak ktoś napisał głównie Huta działa, głównie Bieńczyce.
Prosiła żebym pokazał jej Kraków,
Puścił chłopaków z baraków i zabrał na Legia-Raków

ts06

Post autor: ts06 » 21.09.2024, 21:21

No ale jednak młody M. to 'miszcz' destrukcji...swoich terenów. Sąsiadka zresztą może nie aż tak, ale też pozamieniała sporo mocnych osiedli w pustynie, choć obiektywnie, mają więcej aktywnych osiedli. Ogólnie, chciałbym żeby Krk, było jak Łódź. Tam też pewnie nie jest jak było 'kiedyś' ale to jest jednak przepaść. Huta, obśmiewana ale tu zdecydowanie Wisła, mimo iż tam sporo pomawiaczy, więc mają ich na głowie, sąsiadkę i nawet Hutnika.

BillHodges

Post autor: BillHodges » 21.09.2024, 22:19

Ktoś tu ostatnio pisał o rzekomym kryzysie krakowskiego Hutnika, tymczasem zaliczają kozacki najazd na Bielsko-Białą oddaloną o niecałe 90 km od Krakowa w 21 osób. Szacunek 🙌

RaryTaS

Post autor: RaryTaS » 21.09.2024, 22:27

Daj spokój z jakimś Hutnikiem który wyszedł z nor jak przez rozjebusów się posypała ekipa Wisły z Huty już nie mówiąc o wąchaniu się z żydami i lataniem pod ich skrzydłami. Trochę wypełzli na powierzchnię dzięki temu bo za czasów sharks żyli w kanałach a jak się próbowali wychylić to kończyło się to dla nich źle.

pppp12

Post autor: pppp12 » 22.09.2024, 01:06

BillHodges pisze:
21.09.2024, 22:19
Ktoś tu ostatnio pisał o rzekomym kryzysie krakowskiego Hutnika, tymczasem zaliczają kozacki najazd na Bielsko-Białą oddaloną o niecałe 90 km od Krakowa w 21 osób. Szacunek 🙌
We wtorek, na godzinę 16, gdzie pierwotny sobotni wyjazd został odwołany przez przełożenie terminu meczu (złe warunki atmosferyczne)...

Wiadomo, nie byłoby wyjazdowego tysiąca w weekend, ale to chyba istotna informacja.

ODPOWIEDZ