Kibicowskie Podkarpacie
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: Kibicowskie Podkarpacie
resovia chyba najmocniejsze fc obecnie to glogów bez nich to nie wiem co by tam było
-
Stal Sanok dostała jakis zakaz wyjazdowy za derby czy po prostu nie jeżdżą na wyjazdy?
-
Niby ze mną, ale na podstawie moich odpowiedzi wysuwasz błędne wnioski.Browar1629 pisze: ↑24.08.2024, 02:23Dysuksje prowadze m. in z Tobą.
To że mówie o Was niewygodną prawdę nazywasz głosami, które slysze ?
Tak właśnie sprowadza się dyskusje do najniższego szczebla , gdy już nie ma się argumentów.
"Skąd wnisek, że czegokolwiek się wstydzimy ?"
Przecztaj swoje wcześniejsze wywody, na temat tego, że nie masz sentynentu do przedwojnia bo to straszny "wyzsk i bieda" oraz że w przedwojennym Rzeszowie wiało nudą. Po tym "nieciekawym" dla Ciebie przedwojniu nastały czasy II WŚ a potem komunizmu który, ( tak można przypuszać) wspominsasz znacznie lepiej, skoro przedwojnie było złe, bo imnych czasów już nie było.
Nikt nie gloryfikuje komunizmu na flagach dobrze wiesz, że KRN jest rozwinięciem skrótu Kraina Rodu Najwierniejszych. Chyba nie sądzisz, że kibice Resovii gloryfikują krajową radę nararodową. A jeśli w rzeczywistości tak myślisz to raczej tobie polecam zastanowić się nad swoim stanem psychicznym. Podobnie można mówić o Baranówce, ktora dziś jest osiedlem. Gen. W. Andersa a w potocznej nomenklaturze funkcjnuje jak Baranówka.
Zresztą dyskutujemy o historii klubów a Ty wchodzisz w nazwy osielii, bo po prostu brakuje Ci argumentów na rzeczową obronę.
Kilka postów wcześniej można było z tobą dyskutować kulturalnie, jednak za ww. oskarżenia stwierdzam, że nie ma sensu. Każdy obiektywny oceni.
PRZYPUSZCZASZ, że czasu komuny wspominam lepiej. Krytyka pewnych minusów przedwojnia nie oznacza z automatu pochwałę dla prl-u. Nie doczytałeś bo napisałem wyraźnie, że Rzeszów dostał rozwojowego kopa jeszcze przed wojną wraz z budową COP-u. Nowy zakład, wokół nowoczesne jak na tamte czasy bloki, miasto zaczęło dopiero się rozwijać.
Muszę mieć sentyment do przedwojnia? Muszę wzdychać? Ja mogę tak samo PRZYPUSZCZAĆ, że twój sentyment do przedwojnia związany jest tylko i wyłącznie z powstaniem klubu któremu kibicujesz. Nawet PRZYPUSZCZAĆ mogę, że historia Rzeszowa zaczęła się dla ciebie dopiero około 1910 roku, aw zmianki o walkach z bolszewikami w czasie wojny są tyko wspominane przez ciebie tylko i wyłącznie przez fakt, że ktoś z twojego ukochanego klubu brał w nim udział. Zrobiłeś sobie fajny podział: twój klub vs Stal. Patrioci kontra komuna. Miastowi kontra wieśniaki. Zgaduję, że znasz choć w stopniu podstawowym historię Rzeszowszczyzny i wiesz, że zarzucanie rzeszowskiej wsi pochwały dla komuny jest po prostu śmieszne. Sowieckich pachołków to sobie możesz szukać w okolicy Hajnówki, Cisnej czy na prownicji całego Pomorza. Mógłbym wymieniać przykłady z mojej rodziny gdzie było dwóch kombatantów wojny przeciwko bolszewikom czy nawet jeden likwidator członków ppr po wojnie. Pod tym względem Rzeszów szybko się poddał, wieś dookoła dalej mocno trwała w oporze.
Żadnych argumentów mi nie brakuje. Znam dobrze historię obu klubów i wiem, że nie tylko kibice ale i też działacze przez lata mieli i mają straszny kompleks na punkcie Stali. Czytam od lat o waszej narracji której trzymacie się jak koła ratunkowego na otwartym morzu. "najstarsi, byliśmy pierwsi, reprezentacja Rzeszowa". Nie dziwię się, że kibice Stali od lat wam śpiewają "100 lat gracie, ch... macie". Wyjaśniłem ci już, że sprawa z nazwą Ogniwo nie miała nic wspólnego z waszym mitem o "chęci zniszczenia Resovii".
Dowiedziałem się, że KRN to Kraina Rodu Najwier............ to hasełko wciąż nawiązuje do komunistycznej nazwy osiedla KRN. To wyjaśnij mi o co chodzi z Gwardzistów? Jakieś kolejne przerobione hasełko? Ileż drwin z waszej strony było o starą nazwę ulicy przy której mieści się stadion Stali - obrońców Staliningradu, ale tak jak wcześniej ci napisałem, nie ma takiej flagi, jest hetmańska, nie ma żadnej kombinacji ze starymi komunistycznymi nazwami osiedli stalowskich. Gwardzistów i KRN wciąż są w magazynku. Nie wiem czy wciąż są wywieszane, teraz to jak słyszałem króluje chyba tylko Głogów.
Co do Baranówki to kulą w płot bo to przedwojenna jeszcze nazwa ówczesnej wsi.
O czymś jeszcze chciałeś podyskutować?
-
Ja chciałem - otóż żaden normalny (od pokoleń) mieszkaniec Rzeszowa nie używa nazw osiedli typu Kmity czy Krakowska Południe - te które są na naszych flagach po prostu wrosły w język mieszkańców Rzeszowa (przyjęły się). I jeśli twierdzisz że to gloryfikowanie komuny, tzn że jesteś półgłówkiem.
-
Na Stali zmp czy obrońców jakoś nie wrosły w język tamtejszych mieszkańców. :)Eustachy pisze: ↑25.08.2024, 12:00Ja chciałem - otóż żaden normalny (od pokoleń) mieszkaniec Rzeszowa nie używa nazw osiedli typu Kmity czy Krakowska Południe - te które są na naszych flagach po prostu wrosły w język mieszkańców Rzeszowa (przyjęły się). I jeśli twierdzisz że to gloryfikowanie komuny, tzn że jesteś półgłówkiem.
Nie napisałem że to gloryfikowanie, ale odbieracie kibicom Stali nawet prawa do wywieszania flagi antykomuna czy upamiętniania święta 1 marca. Hipokryzja? Osiedle Gwardii Ludowej - sowieckiej przybudówki w Polsce. Młodych chyba trzeba wychowywać co nie? A u was się uczą że Gwardzistów czy KRN to coś co przez mieszkańców uważane jest za coś normalnego.
Gwardzistów to chyba teraz os. Króla Augusta. Chyba lepsza nazwa od gwardzistów. Wasza młodzież na lekcjach historii usłyszy o KRN i gwardii ludowej i będzie im się to pozytywnie kojarzyć
-
"Ja mogę tak samo PRZYPUSZCZAĆ, że twój sentyment do przedwojnia związany jest tylko i wyłącznie z powstaniem klubu któremu kibicujesz. Nawet PRZYPUSZCZAĆ mogę, że historia Rzeszowa zaczęła się dla ciebie dopiero około 1910 roku, aw zmianki o walkach z bolszewikami w czasie wojny są tyko wspominane przez ciebie tylko i wyłącznie przez fakt, że ktoś z twojego ukochanego klubu brał w nim udział."
Jest wręcz przeciwnie. Nie dlatego wspominam bohaterów bo byli wśród nich Resoviacy, tylko dlatego kibicuje Resovii bo to coś znacznie więcej niż tylko sport. To prostu normalny odruch, że stoje po właściwej stronie.
"Jedyna chwała dla mitomanów z Resovii - oni byli nic więcej "
Zgadza się "bycie" i hitoria Resovii jest czymś znacznie więcej niż tylko sportem i suchymi statystykami sportowymi Dla Nas to powód do dumy, dla Was drwin.
Apropo mitu to wielka Stal zdobyła Puchar Polski i zajęła 7 miejsce w I lidze - to te wielkie osiągnięcia.
O dużych sukcesach to może mówić chociażby Stal Mielec, ale Stal Rz. jest zwykłym średniakiem. Większe sukcesy osiągnęły np. Szombierki Bytom a jakoś nie posiada rzeszy kibiców.
34 miejsce w tabeli wczechczasów. Nad Stalą takie Wielke kluby jak chociażby Garbarnia Kraków, Dyskobolia Grodzisk, Amica Wronki, Gwardia Warszawa, Odra Wodzisław.
Resovia jako klub wielosekcyjny mistrzostwa i wicemistrzostwa Polski w siatkówce i kiszykówce.
Ale tak jak wspomniałem nie to jest najważniejsze, bo Resovia to cos znacznie wiecej niż suche statystyki sportowe.
Jest wręcz przeciwnie. Nie dlatego wspominam bohaterów bo byli wśród nich Resoviacy, tylko dlatego kibicuje Resovii bo to coś znacznie więcej niż tylko sport. To prostu normalny odruch, że stoje po właściwej stronie.
"Jedyna chwała dla mitomanów z Resovii - oni byli nic więcej "
Zgadza się "bycie" i hitoria Resovii jest czymś znacznie więcej niż tylko sportem i suchymi statystykami sportowymi Dla Nas to powód do dumy, dla Was drwin.
Apropo mitu to wielka Stal zdobyła Puchar Polski i zajęła 7 miejsce w I lidze - to te wielkie osiągnięcia.
O dużych sukcesach to może mówić chociażby Stal Mielec, ale Stal Rz. jest zwykłym średniakiem. Większe sukcesy osiągnęły np. Szombierki Bytom a jakoś nie posiada rzeszy kibiców.
34 miejsce w tabeli wczechczasów. Nad Stalą takie Wielke kluby jak chociażby Garbarnia Kraków, Dyskobolia Grodzisk, Amica Wronki, Gwardia Warszawa, Odra Wodzisław.
Resovia jako klub wielosekcyjny mistrzostwa i wicemistrzostwa Polski w siatkówce i kiszykówce.
Ale tak jak wspomniałem nie to jest najważniejsze, bo Resovia to cos znacznie wiecej niż suche statystyki sportowe.
-
Za to nad wami takie tuzy sportowe jak: Sokół Pniewy, Arkonia Szczecin, Strzelec Siedlce, Rymer Niedobczyce itd. :) Bym zapomniał was w tabeli wszechczasów ekstraklasy przecież nie ma :)Browar1629 pisze: ↑25.08.2024, 12:36
To 7 miejsce i Puchar Polski to sufit dla Was nie osiągalny.
-
Zgadza się. Tylko to 7 miejsce i Puchar Polski dla nikogo normalnego nie jest powodem, żeby z dwóch rzeszowskich klubów wybrać kibicowanie Stali.
Tak jak napisałem w dwóch innych zespołowych i popularnych dyscyplinach sportowych Resovia osiągnęła znacznie większe sukcesy mistrzostwa i wicemistrzostwa polski. Powtórze Resovia to coś znacznie więcej niż tylko odwoływanie się do statystyk sportowych.
W tabeli wszechczasów nie ma dla przykładu Wisłoki Dębica i wiele innych, ale to nie powód do wstydu. Historia dalej się toczy i przyjdzie czas, że może i takie kluby zaistnieją w piłkarskiej ekstraklasie, również Resovia.
Gdy Stal grała w I lidze w latach 60. Resovia "Ogniwo" dołowała w III lidze i przepaść między klubami była rzeczywiście kolosalna. Kolega wyżej pisał że dobrze zna historie obu klubów, więc nie będę już ręcznie przytaczał konkretnych sezonów ligowych. Ta przepaść nie wynikała z przypadku (wspominałem o tym pare postów wyżej) i Stal jako młody klub był rzeczywiście w tym czasie tym "właściwym" klubem Rzeszowa. To co dla Was jest powodem do dumy czyli sukcesy lat 60. oraz całkowite dołowanie Resovii w tym czasie to w rzeczywistości powód do wstydu.
Kolega wcześniej napomkną "Resovia prztrwała dzięki komunie, a nie pomimo jej". Szkoda nawet to komentować, biorąc pod uwagę przepaśc dzielacą oba kluby w głębokich latach 50. i 60. Pierwszy awans Resovii do II ligii to 1977 r. ( 33 lata po wojnie !). I na całe szczęscie w latach 70. szanse obu klubów się wyrównały i Resovia rywalizowała ze Stalą jak równy z równym w II lidze w piłce nożnej oraz osiągnęła znaczące sukcesy w siatkówce i koszykówce i taki wyrównany stan rzeczy z mniejszymi skokami jednych i drugich w górę i dół utrzymuje się de facto do dnia dzisiejszego.
Tak jak napisałem w dwóch innych zespołowych i popularnych dyscyplinach sportowych Resovia osiągnęła znacznie większe sukcesy mistrzostwa i wicemistrzostwa polski. Powtórze Resovia to coś znacznie więcej niż tylko odwoływanie się do statystyk sportowych.
W tabeli wszechczasów nie ma dla przykładu Wisłoki Dębica i wiele innych, ale to nie powód do wstydu. Historia dalej się toczy i przyjdzie czas, że może i takie kluby zaistnieją w piłkarskiej ekstraklasie, również Resovia.
Gdy Stal grała w I lidze w latach 60. Resovia "Ogniwo" dołowała w III lidze i przepaść między klubami była rzeczywiście kolosalna. Kolega wyżej pisał że dobrze zna historie obu klubów, więc nie będę już ręcznie przytaczał konkretnych sezonów ligowych. Ta przepaść nie wynikała z przypadku (wspominałem o tym pare postów wyżej) i Stal jako młody klub był rzeczywiście w tym czasie tym "właściwym" klubem Rzeszowa. To co dla Was jest powodem do dumy czyli sukcesy lat 60. oraz całkowite dołowanie Resovii w tym czasie to w rzeczywistości powód do wstydu.
Kolega wcześniej napomkną "Resovia prztrwała dzięki komunie, a nie pomimo jej". Szkoda nawet to komentować, biorąc pod uwagę przepaśc dzielacą oba kluby w głębokich latach 50. i 60. Pierwszy awans Resovii do II ligii to 1977 r. ( 33 lata po wojnie !). I na całe szczęscie w latach 70. szanse obu klubów się wyrównały i Resovia rywalizowała ze Stalą jak równy z równym w II lidze w piłce nożnej oraz osiągnęła znaczące sukcesy w siatkówce i koszykówce i taki wyrównany stan rzeczy z mniejszymi skokami jednych i drugich w górę i dół utrzymuje się de facto do dnia dzisiejszego.
-
To już powoli zakrawa na mistycyzm. "Po właściwej stronie". Gdybym poprosił o rozwinięcie tematu pewnie wjechałyby tu kolejne wasze zabobony czyli "resoviackie dna" i "resoviacki charakter"Browar1629 pisze: ↑25.08.2024, 12:36Jest wręcz przeciwnie. Nie dlatego wspominam bohaterów bo byli wśród nich Resoviacy, tylko dlatego kibicuje Resovii bo to coś znacznie więcej niż tylko sport. To prostu normalny odruch, że stoje po właściwej stronie.
Tylko, że w historii Resovii na tle Polski nie ma nic nadzwyczajnego. Sami sobie tworzycie mit, zresztą sam tu napisałeś, że sprawa ze zmianą nazwy Resovia na Ogniwo była specjalnie wymierzona tylko w Resovię. A te wszystkie fuzje i przejmowanie kolejnych klubów dzięki komunistycznym decyzjom to też dla was powód do dumy. Tolerowanie agenta SB Bentkowskiego jako wieloletniego prezesa Resovii? Cały ten "profesjonalizm" z utrzymaniem waszego stadionu, który wygląda na wciąż na najbrzydszy w Polsce. Pamiętam jak po kilkunastu latach wróciłem do Rzeszowa i przechodziłem obok murów, kas stadionu przy Wyspiańskiego. Tam od roku 2001 nic się nie zmieniło, a przypomnę że wasz stadionu zbudowany dzięki komunistom, był w XXI wieku przez kilkanaście lat utrzymywany przez władzę Uniwersytetu.Browar1629 pisze: ↑25.08.2024, 12:36Zgadza się "bycie" i hitoria Resovii jest czymś znacznie więcej niż tylko sportem i suchymi statystykami sportowymi Dla Nas to powód do dumy, dla Was drwin.
Proszę cię. Nie podawaj tej statystyki bo sam sobie strzeliłeś w kolano. Was nawet w tej statystyce nie ma. A już ktoś Ci wyjaśnił jakie potęgi są wciąż nad wami: Tarnovia, Iglopol, Jutrzenka Kraków.Browar1629 pisze: ↑25.08.2024, 12:36Apropo mitu to wielka Stal zdobyła Puchar Polski i zajęła 7 miejsce w I lidze - to te wielkie osiągnięcia.
Stal to nie tylko triumf w Pucharze Polski i 11 sezonów w najwyższej lidze, ale też dobra szkoła wychowywanie młodzieży zapoczątkowana w latach 70-tych i kontynuowana w latach 80-tych mimo pustki w kasie klubowej. Trzy brązowe medale w juniorskich mistrzostwach Polski. I obecnie wrócono do takiej wizji rozwoju klubu. Wpuszczanie młodych chłopaków już na poziom 1 ligi. To także taki poziom gry który pozwolił potem piłkarzom ze Stali dostawać powołania na mecze kadry narodowej juniorów jak i seniorów. Przypomnę przezabawny fakt i waszą próbę manipulacji historią i statystykami, które jak piszesz nie są dla was ważne. Gdy otwierano u was nie tak dawno budynek SMS, to chwaliliście się ścianką na której pojawiła się grafika Resoviacy w reprezentacji Polski. W 100% zmanipulowana, bo żaden z tych graczy za grę w Resovii NIGDY nie dostał powołania, a nawet znaleźli się na niej Domarski oraz Kozerski, którzy powołania na mecze reprezentacji Polski dostali za dobre występy w ....... Stali Rzeszów.
Dumą dla kibica Stali jest fakt, że od końca lat 70-tych to opiera się skład praktycznie na samych wychowankach. Podczas gdy w waszym zespole grali praktycznie sami najemnicy. I do tego wychowankowie ze Stali Rzeszów z powodzeniem mogli grać w rozgrywkach wyższych lig. Nawet jeden z waszych najlepszych grajków w tamtym sezonie to wychowanek Stali Rzeszów.
Dziś w polskiej lidze masowo prowadzi się kluby tak, że wyjściowe jedenastki złożone praktycznie są z samego zagranicznego szrotu. Ja czuję dumę jak teraz w pierwszym składzie Stali oglądam zawodników których pamiętam z gry w trampkarzach albo nawet pamiętam ich z osiedla a oni potem grali z powodzeniem w ekstraligowych zespołach
Argument z innymi sekcjami jest żaden. Stal miała pełno sukcesów w zapasach, żużlu, boksie czy skokach do wody. A przypomnę, że siatkarska sekcja Resovii po drodze wchłonęła bardzo silną sekcję siatkarską Budowlanych czy nawet sekcję Stali Rzeszów. Natomiast lata 70-te to już sukcesy które zawdzięczacie tylko i wyłącznie polityce ekonomicznej towarzysza Gierka - wtedy wasza Malta odżyła i z dumą dziękowała władzy ludowej na pochodach 1-majowych ;)Browar1629 pisze: ↑25.08.2024, 12:36Resovia jako klub wielosekcyjny mistrzostwa i wicemistrzostwa Polski w siatkówce i kiszykówce.
-
Ale to całe forum w 99% przypadków dotyczy sekcji piłkarskich. Dodaj sobie 4 złota w siatce i 1 w kosza. Ja dodam 20 w zapasach oraz 2 na żużlu. ok?Browar1629 pisze: ↑25.08.2024, 14:51Zgadza się. Tylko to 7 miejsce i Puchar Polski dla nikogo normalnego nie jest powodem, żeby z dwóch rzeszowskich klubów wybrać kibicowanie Stali.
Sam wyciągnąłeś jako argument tę tabelę wszechczasów jako pierwszy i zarzucasz Stali, że Garbarnia jest nad Stalą.Browar1629 pisze: ↑25.08.2024, 14:51W tabeli wszechczasów nie ma dla przykładu Wisłoki Dębica i wiele innych, ale to nie powód do wstydu. Historia dalej się toczy i przyjdzie czas, że może i takie kluby zaistnieją w piłkarskiej ekstraklasie, również Resovia.
A wiesz skąd się wziął ten skok piłkarskiej Resovii pod koniec lat 70-tych? Kibice Resovii słusznie zarzucają Stali, że skorzystała ona na tym, że na początku lat 60-tych władze PZPR w Rzeszowie uznały, że w piłkarskim Rzeszowie jest za ciasno na dwie drużyny. I dlatego zmuszono władze Resovii aby 3 najlepszych zawodników przeszło do Stali. Podobnie chyba było też w połowie lat 70-tych. Tylko, że jak w drugiej połowie lat 70-tych władze PZPR w Rzeszowie postawiły na Resovię to właśnie kosztem Stali. Ci byli Resoviacy z automatu wrócili do Resovii, i przeszedł jeszcze jeden z najlepszych piłkarzy Stali. Poszedł też i Kozerski. A z Domarskim to było tak, że władze Stali zostały zmuszone do wydania zgody na przejście Domarskiego do Resovii. Właśnie wtedy Stal, która miała pod górkę, rozwinęła jeszcze bardziej drużyny juniorów. Skorzystała też i Resovia po pozyskaliście naszego Kawalca. Od końca lat 70-tych, jeśli chodzi i piłkę nożną, nie można mówić o żadnym wyrównanym stanie rzeczy. Po prostu nie pisz głupot. Od lat 80-tych czyli przez ostatnie 44 lata przez większość lat w piłkarskim Rzeszowie rządziła Stal.Browar1629 pisze: ↑25.08.2024, 14:51Kolega wcześniej napomkną "Resovia prztrwała dzięki komunie, a nie pomimo jej". Szkoda nawet to komentować, biorąc pod uwagę przepaśc dzielacą oba kluby w głębokich latach 50. i 60. Pierwszy awans Resovii do II ligii to 1977 r. ( 33 lata po wojnie !). I na całe szczęscie w latach 70. szanse obu klubów się wyrównały i Resovia rywalizowała ze Stalą jak równy z równym w II lidze w piłce nożnej oraz osiągnęła znaczące sukcesy w siatkówce i koszykówce i taki wyrównany stan rzeczy z mniejszymi skokami jednych i drugich w górę i dół utrzymuje się de facto do dnia dzisiejszego.
-
Zostało im pisanie bajeczek w internecie, wspominki historyczne i wyolbrzymianie roli swojego śmiesznego klubiku w historii Rzeszowa. W realu piłkarsko i kibicowsko leżą i kwiczą, na mecze tego jedynego słusznego klubu z miasta Rzeszowa chodzi garstka szczuRRów a na wyjazdy autokar to max pod warunkiem że klub 100 zapłaci :) Czekam aż wybudują wam ten stadion i każdy zobaczy że mimo tego jest was garstka :)
-
Dziwna jest kiepska forma resovi mając takie wioski duże jak bratkowice świlcza glogów malawa boguchwała i swoje osiedla , ktoś opisze sytuacje jak miłocin Stalowski ? rudna mała i wielka ?
-
O ku***... Resovia, Głogów Młp itp z małej litery, a stalowski z wielkiej :) Jebnięty kompleksiarz czy Rusek?
Tak samo dziwna jak dziwna forma była Stali przed laty, która też miała wioski otaczajace Rzeszów, i duże osiedla.
Kryzys i tyle z tej dziwnej sytuacji.
Tak samo dziwna jak dziwna forma była Stali przed laty, która też miała wioski otaczajace Rzeszów, i duże osiedla.
Kryzys i tyle z tej dziwnej sytuacji.
-
"Tylko, że jak w drugiej połowie lat 70-tych władze PZPR w Rzeszowie postawiły na Resovię to właśnie kosztem Stali".
"Od końca lat 70-tych, jeśli chodzi i piłkę nożną, nie można mówić o żadnym wyrównanym stanie rzeczy. Po prostu nie pisz głupot. Od lat 80-tych czyli przez ostatnie 44 lata przez większość lat w piłkarskim Rzeszowie rządziła Stal"
I weź tu bądź mądry :) Postawiono na Resovie kosztem Stali a jednocześnie nie można mówić o wyrównaym stanie rzeczy , w dalszym ciągu dominowała Stal :)
"Od końca lat 70-tych, jeśli chodzi i piłkę nożną, nie można mówić o żadnym wyrównanym stanie rzeczy. Po prostu nie pisz głupot. Od lat 80-tych czyli przez ostatnie 44 lata przez większość lat w piłkarskim Rzeszowie rządziła Stal"
I weź tu bądź mądry :) Postawiono na Resovie kosztem Stali a jednocześnie nie można mówić o wyrównaym stanie rzeczy , w dalszym ciągu dominowała Stal :)
-
Jak Twój koleżka po szalu o jakże żałosnym nicku "poważny" piszę Stal z małej litery a wasz klubik z dużej to już Ci nie przeszkadza hipokryto ? On też jest kompleksiarz czy Rusek?
-
-
Na przełomie ostatnich 44 lat nie można mówić o wyrównanym poziomie.Browar1629 pisze: ↑25.08.2024, 17:42"Tylko, że jak w drugiej połowie lat 70-tych władze PZPR w Rzeszowie postawiły na Resovię to właśnie kosztem Stali".
Sprawdź końcowe pozycje w tabeli oraz wyniki juniorów, liczbę powołań do kadry juniorów czy dalsze losy wychowanków obu klubów.
Resovia miała swojenlata dominacji w okresie 77-84 i kilka sezonów między 2010 a 2022. Tylko tyle
Wracaj dzieciaczku do swojej wioski gonić kilku małolatów z wioski obok
-
Napisał gość, który siedzi na trybunie, będącej chyba dziełem architekta na ostrym zjeździe po fecie. Koszmarkiem, znaczy się.Cały ten "profesjonalizm" z utrzymaniem waszego stadionu, który wygląda na wciąż na najbrzydszy w Polsce.
Ogólnie to strasznie dziwnie wygląda jak stary chłop daje się tak łatwo podpuścić i odpala się jak narwany małolacik, bo ktoś mu burzy stalowską wizję świata. Chyba nieprzypadkowo wciąż was ciągnie w kierunku Widzewa, któremu megalomanię wytykają nie tylko lokalni sąsiedzi ;)
Ogólnie spoko, że ta dyskusja trzyma jakiś poziom, bez jebania matek i wyzywania od ż...w, ale kur.wa, tu już się powoli robi niezły kabaret. Ta mityczna "komuna", której podobno Resovia zawdzięcza stadion... Przedwojenny zrównali z ziemią Niemcy, wiedziałeś?
Rok 1947, bo wtedy powstała obecna trybuna to nakład pracy kilku małych przedsiębiorstw budowlanych i ofiarnych datków społeczności, ale dla ciebie to będzie pewnie kolejny mit.
Tego pierdolenia o fuzjach i przejmowaniu zawodników już naprawdę czytać się nie da, bo coś takiego występuje na całym świecie, niezależnie od ustroju politycznego czy sytuacji gospodarczej. Mam przypomnieć, gdzie początkowo jeździli rzeszowscy żużlowcy, reprezentanci waszej flagowej dyscypliny? Zapasy czy tam skoki na główkę do wody se daruj :D
-
O przejęciu sekcji bokserskiej też dziwnym trafem zapomniał - przecież to ten wariat Paderewskiego czy jak mu tam.
Stal wg niego jest antykomunistycznym klubem, uciemiężonym przez władzę ludową, Resovia była zaś dla niej oczkiem w głowie, a Rzeszów wyzwolili partyzanci armii ludowej z Drabinianki.
Szkoda wchodzić z nim w jakąkolwiek dyskusję.
Na wątki kibicowskie tym bardziej szkoda czasu, bo nie ma o nich pojęcia, myli podstawowe fakty i dobiera sobie jakieś z d*** sytuację/zdarzenia pod swoją tezę.
A dla reszty stalowców - skoro ta Resovia taka tragiczna i już wyginęła, to po co się tak ciągle nami przejmujecie?
Stal wg niego jest antykomunistycznym klubem, uciemiężonym przez władzę ludową, Resovia była zaś dla niej oczkiem w głowie, a Rzeszów wyzwolili partyzanci armii ludowej z Drabinianki.
Szkoda wchodzić z nim w jakąkolwiek dyskusję.
Na wątki kibicowskie tym bardziej szkoda czasu, bo nie ma o nich pojęcia, myli podstawowe fakty i dobiera sobie jakieś z d*** sytuację/zdarzenia pod swoją tezę.
A dla reszty stalowców - skoro ta Resovia taka tragiczna i już wyginęła, to po co się tak ciągle nami przejmujecie?
-
Daty ci się pomieszały. O tych ofiarnych datkach że strony kibiców pod koniec lat 40-tych to bajeczka z waszej stronki resoviacy.pl , pełno tam tego typu mitów . Pod koniec lat 40-tych, zaraz po wojnie, gdzie panowała wielka bieda i ludzie żyli głównie z pomocy UNRRA, po złodziejskim wymianie pieniądza ty piszesz o zbiórce wśród kilkuset mieszkańcówfasci_nation pisze: ↑25.08.2024, 18:18Napisał gość, który siedzi na trybunie, będącej chyba dziełem architekta na ostrym zjeździe po fecie. Koszmarkiem, znaczy się.Cały ten "profesjonalizm" z utrzymaniem waszego stadionu, który wygląda na wciąż na najbrzydszy w Polsce.
Ogólnie to strasznie dziwnie wygląda jak stary chłop daje się tak łatwo podpuścić i odpala się jak narwany małolacik, bo ktoś mu burzy stalowską wizję świata. Chyba nieprzypadkowo wciąż was ciągnie w kierunku Widzewa, któremu megalomanię wytykają nie tylko lokalni sąsiedzi ;)
Ogólnie spoko, że ta dyskusja trzyma jakiś poziom, bez jebania matek i wyzywania od ż...w, ale kur.wa, tu już się powoli robi niezły kabaret. Ta mityczna "komuna", której podobno Resovia zawdzięcza stadion... Przedwojenny zrównali z ziemią Niemcy, wiedziałeś?
Rok 1947, bo wtedy powstała obecna trybuna to nakład pracy kilku małych przedsiębiorstw budowlanych i ofiarnych datków społeczności, ale dla ciebie to będzie pewnie kolejny mit.
Tego pierdolenia o fuzjach i przejmowaniu zawodników już naprawdę czytać się nie da, bo coś takiego występuje na całym świecie, niezależnie od ustroju politycznego czy sytuacji gospodarczej. Mam przypomnieć, gdzie początkowo jeździli rzeszowscy żużlowcy, reprezentanci waszej flagowej dyscypliny? Zapasy czy tam skoki na główkę do wody se daruj :D
No nie przesadzajmy.
Środki na budowę stadionu Resovii były wpisane w sześcioletni plan rozwoju woj. rzeszowskiego. Nikt w tym czasie nie mógł udźwignąć takiej inwestycji.
Na Stali w czasie komuny nie było żadnej fuzji . Resovia zyskała połykając Spójnię, Budowlanych i WKS Bieszczady. W latach 50-tych najlepszą męska drużyną siatkarska byli Budowlani. Wyobraź sobie jakim zyskiem było przejęcie ich przez Resovie.
WKS Bieszczady Rzeszów były solidnym 3-ligowym klubem piłkarskim i miały całkiem dobrą sekcję bokserską . Piłkarsko grali w tej samej lidze co Resovia i rezerwy Stali. Wyobraź sobie jakby dziś Resovia wchłonęła taki KKS Kalisz.
Tak więc fajnie się żyło działaczom Resovii. Sporo tych prezentów. Wchodzili niemalże na gotowe.Sekcja zapaśnicza Stali była zbudowana od zera. Przyjechał gość, chyba że Śląska, namówił działaczy, pozbierał chłopaków z osiedli i skończyło się jedną z najlepszych drużyn zapaśniczych w Polsce. Chyba 18 tytułów DMP, sporo olimpijczyków. Nie naśmiewaj się z zapasów bo na Resovii wymyślili teraz sobie powstanie takiej sekcji.
-
Tak jak myślałem. Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń.
Napisałbym coś złośliwego, ale jestem gościem po 40, jest kurewski upał, nie chce mi się. I tak masz na koncie "sukces" - twoja grafomania zmusiła mnie niejako do napisania tutaj po prawie 5 latach przerwy :D
Napisałbym coś złośliwego, ale jestem gościem po 40, jest kurewski upał, nie chce mi się. I tak masz na koncie "sukces" - twoja grafomania zmusiła mnie niejako do napisania tutaj po prawie 5 latach przerwy :D
-
Wy się widzieliście obok tego Widzewa, w ramach wrwe, ale nikt poza Wisła was tam nie widział, więc jaka to choroba? Syndrom porzuconej?fasci_nation pisze: ↑25.08.2024, 18:18Chyba nieprzypadkowo wciąż was ciągnie w kierunku Widzewa, któremu megalomanię wytykają nie tylko lokalni sąsiedzi ;)Cały ten "profesjonalizm" z utrzymaniem waszego stadionu, który wygląda na wciąż na najbrzydszy w Polsce.
I nerwowo to póki co wy reagujecie, "najstarsi", bo wam chłop chłodno odpowiada
-
"Racja jest jak d*** - każdy ma swoją". Tym cytatem z Piłsudskiego chyba można podsumować powyższe pierdololo.
-
Ten eustachy to co za jeden co pisze coś o partyzantach z gwardii ludowej?
A ty fasci_nation to po 5 latach napisałeś a wcześniejszych lat to nie pamiętasz jak na.tym forum przez kilka lat przypominaliscie o akcji pod tesco. Robienie transparentów na kilku meczach informujących o tej akcji to nie zliczę.
Zbiórka kibiców w latach 40-tych
to najlepsze co dziś przeczytałem
A ty fasci_nation to po 5 latach napisałeś a wcześniejszych lat to nie pamiętasz jak na.tym forum przez kilka lat przypominaliscie o akcji pod tesco. Robienie transparentów na kilku meczach informujących o tej akcji to nie zliczę.
Zbiórka kibiców w latach 40-tych
-
Aż chciałoby się zacytować klasyka: "wstawaj, z.....się". ;)pro100wryj pisze: ↑25.08.2024, 15:48Resovia ma już konwulsje przedśmiertne na kibice.net bo w realu już padli dawno![]()
Zejdź na ziemię, skoro wy przetrwaliście swoje "lata świetności" to i bajeczki o końcu Resovii możesz zachować w sferze swoich marzeń, które nigdy się nie spełnią.
Żeby nie było offtopu, to tak jeszcze w temacie omawianej tu B4- o ich ówczesnej kondycji niech najlepiej świadczy fakt, że jakieś 10 lat temu, może z małym hakiem, chłopaki z bialo-czerwonej Baranówki przed jednym z derbowych pojedynków zrobili zbiórkę na słynnym orliku przy pływalni właśnie na "czwóreczce" :)
-
-
Dokładnie jest to kabaret. Miałem też już nie pisać, bo chłopak stwierdza że dobrze zna historie dwóch rzeszowskich klubów, ale widać trzeba ręcznie wszystko wytłumaczyć.fasci_nation pisze: ↑25.08.2024, 18:18Napisał gość, który siedzi na trybunie, będącej chyba dziełem architekta na ostrym zjeździe po fecie. Koszmarkiem, znaczy się.Cały ten "profesjonalizm" z utrzymaniem waszego stadionu, który wygląda na wciąż na najbrzydszy w Polsce.
Największą dla mnie kpiną jest pisanie że Resovia skorzystała na byciu "Ogniwem" Rzeszów. Pozbawiona przez komunistów swojej przedwojennej nazwy i herbu. Grająca przez 33 lata (!) po wojnie w III lidze podczas gdy lokalny "nowoczesny" rywal grał o 2 klasy wyżej w I lidze (wspominane często 11 sezonów jako najwièksza duma Stali). Idealnym rozwiazaniem byłoby jakby Resovia została całkowicie zlikwidowana wtedy wszystko byłoby OK (choć bycie trzecioligowym Ogniwem było de facto likwidacją).
Gdy w końcu nadeszła odwilż w latach 70. i szanse się w miare wyrównały to zarzuty że fuzje z innymi klubami - dalej źle. Nieskazitelna Stal w koncu zaczęła mieć równoprawnego lokalnego rywala.
I na końcu wisienka na torcie w połowie lat 70. Stal idzie w odstawke a Resovia jest windowana do góry, jednocześnie Stal nadal zachowuje dominacje sportową która trwa do dnia dzisiejszego.
Jeśli chodzi o inne dyscypliny sportowe to celowo przywołałem tylko sukcesy siatkarzy i koszykarzy bo są to zespołowe gry sportowe ( nie indywidualne) które przyciągają mniejsze lub większe grona ludzi na trybuny i wznudzają zainteresowanie.
Jeśli przywolujemy indywidualne dyscypliny jak zapasy i skoki do wody to należaloby jeszcze wspomnieć np. o resoviackiej lekkoatletyce czy kolarstwie, ale to faktycznie dajmy sobie spokój.
I
-
Merytorycznie proszę.
Wytłumacz jak to możliwe, że pod koniec lat 40-tych gdy panował głód po wojnie, komuna rozwalala handel , kradła oszczędności Polaków, na wsi panowała przymusowa kontrybucja, Polacy nie umierali z głodu tylko dzięki paczkom z UNRRA , malutka mniejszość Resovii pokryła w całości koszty budowy stadionu? W czasach gdy zdobycie cegły graniczyło z cudem bo Wszystko szło na odbudowę Warszawy i rozbudowę przemysłu ciężkiego.
A przez ostatnie lata gdy panuje dobrobyt i co drugi Resoviak na trybunie ma nowego ajfonka to kibiców Resovii nie stać na budowę nowego stadionu??? Ba, nie stać ich nawet na wyjazd w 100 osób
Wytłumacz jak to możliwe, że pod koniec lat 40-tych gdy panował głód po wojnie, komuna rozwalala handel , kradła oszczędności Polaków, na wsi panowała przymusowa kontrybucja, Polacy nie umierali z głodu tylko dzięki paczkom z UNRRA , malutka mniejszość Resovii pokryła w całości koszty budowy stadionu? W czasach gdy zdobycie cegły graniczyło z cudem bo Wszystko szło na odbudowę Warszawy i rozbudowę przemysłu ciężkiego.
A przez ostatnie lata gdy panuje dobrobyt i co drugi Resoviak na trybunie ma nowego ajfonka to kibiców Resovii nie stać na budowę nowego stadionu??? Ba, nie stać ich nawet na wyjazd w 100 osób
-
-
Merytorycznie proszę. Jaka korzyść o której pisałeś z bycia przez 30 lat drugoplanowym klubem stłmszonym przez nowego "poprawnego" politycznie rywala niesplamionego przedwojennym rodowodem ?DNS___00 pisze: ↑25.08.2024, 19:32Merytorycznie proszę.
-
Browar1629 pisze: ↑24.08.2024, 00:46
Chłopak jeden z drugim przedstawił suche fakty nie umiejeszająć nic nikomu. Prównjesz wymienione walkai umówionych miejscach do wjazdu na zbiórkę i mówisz o "narracji".
To jest właśnie ta narracja którą Ty i Twoi koledzy tutaj przedstawiajcie :)))
Powiedz mi w takim razie które walki masz myśli były " umówionych miejscach " ? Nawet po 15 a nawet i 20 latach od niektórych zdarzeń nie potraficie napisać nic obiektywnie nie tworząc tutaj prawie legend.
-
Uważasz wspomniane spotkania na Podpromiu czy pod Tesco działy się z zupełnego przypadku i jedna ekipa sobie szła tamtędy i akurat trafiła przypadkiem na drugą ? Chodziło mi tylko o to że to zdecydowanie co innego niż wjazd z zaskoczenia na zbiórkę.Cos_tam_wiem pisze: ↑25.08.2024, 19:42Browar1629 pisze: ↑24.08.2024, 00:46
Chłopak jeden z drugim przedstawił suche fakty nie umiejeszająć nic nikomu. Prównjesz wymienione walkai umówionych miejscach do wjazdu na zbiórkę i mówisz o "narracji".
To jest właśnie ta narracja którą Ty i Twoi koledzy tutaj przedstawiajcie :)))
Powiedz mi w takim razie które walki masz myśli były " umówionych miejscach " ? Nawet po 15 a nawet i 20 latach od niektórych zdarzeń nie potraficie napisać nic obiektywnie nie tworząc tutaj prawie legend.
Czekam jeszcze na odpowiedź na pytanie kolegi powyżej bo mnie to intersuje :) A obawiam się że nagła zmiana tematu może spowodować uniknięcie odpowiedzi na niewygodne pytanie.
-
1. O matko. Wszystkie kluby w Polsce były pozbawione wtedy swoich nazw. Dalej tego nie rozumiesz???????? a tak skorzystała że potem wszystkie Ogniwa były łączone ze wszystkimi Spójniami. Poszukaj sobie teraz na szybko w internecie, dlaczego piłkarska Spójnia Rzeszów była tak łakomym kąskiem? Z czego Spójnia Rzeszów słynęła w Rzeszowie, a nawet w całej Polsce o nich usłyszanoBrowar1629 pisze: ↑25.08.2024, 19:28Największą dla mnie kpiną jest pisanie że Resovia skorzystała na byciu "Ogniwem" Rzeszów. Pozbawiona przez komunistów swojej przedwojennej nazwy i herbu.
A może po prostu brakowało piłkarskiego talentu, dlatego Resovia była tak słaba? Wymienisz jakiś piłkarzy którzy za swoją grę w Resovii otrzymali powołania do reprezentacji Polski?Browar1629 pisze: ↑25.08.2024, 19:28Grająca przez 33 lata (!) po wojnie w III lidze podczas gdy lokalny "nowoczesny" rywal grał o 2 klasy wyżej w I lidze (wspominane często 11 sezonów jako najwièksza duma Stali). Idealnym rozwiazaniem byłoby jakby Resovia została całkowicie zlikwidowana wtedy wszystko byłoby OK (choć bycie trzecioligowym Ogniwem było de facto likwidacją).
Uważasz, że za Gierka nadeszła odwilż? Równoprawnego ???Browar1629 pisze: ↑25.08.2024, 19:28Gdy w końcu nadeszła odwilż w latach 70. i szanse się w miare wyrównały to zarzuty że fuzje z innymi klubami - dalej źle. Nieskazitelna Stal w koncu zaczęła mieć równoprawnego lokalnego rywala.
No właśnie dlaczego gdy od połowy lat 70-tych postawiono na Resovię zabierając Stali ich najlepszych zawodników to Stal mimo wszystko przebudowała się i po kilku latach znowu pokazywała Resovii plecy? Więcej piłkarskiego talentu? Może szkolenie młodzieży Patyckiego? Nie potrafisz czytać. Napisałem wyraźnie, że Resovia miała kilka lat dominacji w latach 77-84 i w okresie 2010-2022 i tylko tyle. Porównajmy okres 1980-2024Browar1629 pisze: ↑25.08.2024, 19:28I na końcu wisienka na torcie w połowie lat 70. Stal idzie w odstawke a Resovia jest windowana do góry, jednocześnie Stal nadal zachowuje dominacje sportową która trwa do dnia dzisiejszego.
1. Pytanie o reprezentantów Polski już zadałem
2. Wymień wychowanków Resovii którzy przez te lata otrzymali powołania na mecze juniorów reprezentacji Polski
3. Wymień osiągnięcia juniorów Resovii z tych lat
4. Wymień w których sezonach w tabeli końcowej Resovia była wyżej od Stali
5. Wymień wychowanków Resovii którzy grali w ekstraklasie
6. Wymień osiągnięcia w Pucharze Polski
Same fakty. Porównamy Zamkniemy temat raz na zawsze.
7. Odpowiedzi na temat gwardzistów dalej nie uzyskałem, choć uznam ostateczną odpowiedź z waszej strony: "mieszkańcy osiedli KRN i Gwardzistów po prostu przywykli do tych komunisytycznych nazw. Jako jedyni w Rzeszowie. Fenomem.
8. Nic o tej mistycznej wyjątkowości Resovii też nie przeczytałem. Szkoda, bo liczyłem na rozwinięcie tematu" resoviackie DNA", "resoviacki charrakter"
Nie będę się tu naśmiewał z sukcesów koszykarskich i siatkarskich czy łuczniczych Resovii. Nie umniejszam tych osiągnięć, tyko dlaczego one były możliwe dopiero za komuny a nie przed wojną? Co do siatkarskiej Resovii podkreśliłem fakt, że bez przejęcia sekcji siatkarskiej Budowlanych (a nawet Stali Rzeszów) byłoby ciężko. W 1951 roku mistrzem woj. rzeszowksiego w siatkówce zostali właśnie Budowlani.Browar1629 pisze: ↑25.08.2024, 19:28Jeśli chodzi o inne dyscypliny sportowe to celowo przywołałem tylko sukcesy siatkarzy i koszykarzy bo są to zespołowe gry sportowe ( nie indywidualne) które przyciągają mniejsze lub większe grona ludzi na trybuny i wznudzają zainteresowanie.
Jeśli przywolujemy indywidualne dyscypliny jak zapasy i skoki do wody to należaloby jeszcze wspomnieć np. o resoviackiej lekkoatletyce czy kolarstwie, ale to faktycznie dajmy sobie spokój.
I
Sekcja lekkoatletyczna Stali Rzeszów też została włączona do Resovii. ;)
Resovia nękana, niszczona a w czasach stalinizmu przejmowała kluby i budynki klubowe. To chyba burzy waszą legendę nieco? Co? Wypierasz się z kolegami własnej historii
Aktyw partyjny Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej działający w Klubie powołał silny, liczący 87 osób Zespół Partyjny PZPR, który przydzielając członkom Partii konkretne zadania spowodował wzrost aktywności także i działacze bezpartyjnych. Kolejnym przewodniczącymi zespołów partyjnych byli Bronisława Piejko i Jan Stypuła. Z inicjatywy i dzięki pomocy członkom Partii zorganizowano w Klubie koło ZSMP, które wspólnie z Zespołem PZPR skutecznie pomagało Zarządowi Klubu w realizacji wspólnie opracowanych zadań. Aktywność członków PZPR i członków ZSMP spowodowały, że Resoviacy zaczęli przodować nie tylko w sporcie, ale także we wszystkich akcjach państwowych i społecznych, zdobywając sobie tym samym uznanie i życzliwość władz państwowych i partyjnych oraz społeczeństwa. W tych latach nieoceniona była życzliwa i codzienna troska miejska i wojewódzkiej instancji PZPR. W szczególności tow. Kazimierz Homik i sekretarz KW PZPR d/s propagandy tow. Bronisław Błażej interesowali się pracami Resovii i pomagali w rozwiązaniu szeregu trudności natury organizacyjnej i wychowawczej. Troska i pomoc i życzliwość doznawane na co dzień od władz partyjnych dopingowało działaczy Resovii do wzmożonych wysiłków, co z kolei owocowało w osiągnięciach sportowych poszczególnych sekcji.
-
ty rzeczywiście jesteś cymbałem - mieszkańcy Rzeszowa, którzy żyją tu trochę dłużej niż od lat 2000 używają nazw osiedli takie jak Gwardzistów, KRN, Baranówka - po prostu weszły one do potocznego nazewnictwa i nie ma to nic wspólnego z sympatiami kibicowskimi. ty wielki hidtoryku przecież nawet tego nie wiesz - wyżej twierdzisz że dawne Gwardzistów to dziś Króla Augusta. Kolejny raz p********* jakieś głupoty, obnażając swoją niewiedzę nt miasta w którym niby żyjesz.
Resovia była oczkiem w głowie komuchów, przejmowała kolejne kluby, a tymczasem na obrońców stalingradu 69 trwały konspiracyjne ruchy mające na celu obalenie totalitarnego ustroju.
Wszystkim klubom w Polsce zmieniano nazwy, tylko dziwnym trafem Stal była Stalą, od 49 roku, bo wcześniej jej nie było.
ty jesteś albo idiotą, albo chory psychicznie.
Z mojej strony koniec z tobą dyskusji i reszcie też to radzę. Szkoda nerwów na psychicznie chorego
Resovia była oczkiem w głowie komuchów, przejmowała kolejne kluby, a tymczasem na obrońców stalingradu 69 trwały konspiracyjne ruchy mające na celu obalenie totalitarnego ustroju.
Wszystkim klubom w Polsce zmieniano nazwy, tylko dziwnym trafem Stal była Stalą, od 49 roku, bo wcześniej jej nie było.
Z mojej strony koniec z tobą dyskusji i reszcie też to radzę. Szkoda nerwów na psychicznie chorego
-
Na szczęście odpadł koleś nie mający żadnej wiedzy, może znajdą się inni nieco bardziej oczytani. Jednego troglodyty mniej. Następny proszę!Eustachy pisze: ↑25.08.2024, 21:28ty rzeczywiście jesteś cymbałem - mieszkańcy Rzeszowa, którzy żyją tu trochę dłużej niż od lat 2000 używają nazw osiedli takie jak Gwardzistów, KRN, Baranówka - po prostu weszły one do potocznego nazewnictwa i nie ma to nic wspólnego z sympatiami kibicowskimi. ty wielki hidtoryku przecież nawet tego nie wiesz - wyżej twierdzisz że dawne Gwardzistów to dziś Króla Augusta. Kolejny raz p********* jakieś głupoty, obnażając swoją niewiedzę nt miasta w którym niby żyjesz.
-
Czy na przestrzeni ostatnich kilku lub kilkunastu lat, zaszły jakieś zmiany zaszły pod względem sympatii klubowych na osiedlach Rzeszowa?
-
Nie. I nigdy nie zajdą. Żadne osiedle nie zostanie odwrócone. Ostatnie lata to po prostu spadek na osiedlach Resovii i wzrost na osiedlach Stali. Tylko tyle. Widać to po liczbach wyjazdowych.
-
"O matko. Wszystkie kluby w Polsce były pozbawione wtedy swoich nazw. Dalej tego nie rozumiesz???????? a tak skorzystała że potem wszystkie Ogniwa były łączone ze wszystkimi Spójniami. Poszukaj sobie teraz na szybko w internecie, dlaczego piłkarska Spójnia Rzeszów była tak łakomym kąskiem? Z czego Spójnia Rzeszów słynęła w Rzeszowie, a nawet w całej Polsce o nich usłyszano"
Brakuje mi już argumentów.
Dziękujemy komunistycznej władzy za utworzenie komuszego tworu Ogniwo i dalsze fuzje z innym tworem nazwie Spójnia a następnie stworzenie trzeciego tworu o nazwie Sparta nie majacego wiele wspólnego z przedwojenną Resovią. Dziękujemy za wymzanie naszej nazwy bo było to normalne ( oczywiście za wyjątkiem Stali która nie była wymazana bo zdecydowanie lepiej pasowała niż jakas łacińska nazwa miasta.). Oczywiście zdajemy sobie sprawe że te wszystkie fuzje Spójnie, Ogniwa i c*** wie co jezczcze to było jak dary z nieba których po prostu nie wykorzystano i mimo tak wielkiej pomocy i dobrobytu ze strony państwa spedzono 33 lata w III lidze. W tym czasie ucimiężona Stal mimo kłód rzucanych pod nogi dała radę rozegrać 11 sezonów I lidze.
Oczywiście przepraszamy za wybudowanie stadionu. Przedwojenny zniszczyli na Niemcy. Powinniśmy grac na pastwisku. Jedynymi którzy mieli prawo do stadionu była Stal.
"Resovia nękana, niszczona a w czasach stalinizmu przejmowała kluby i budynki klubowe. To chyba burzy waszą legendę nieco? Co? Wypierasz się z kolegami własnej historii.
Tutaj to już naprawde grubo.
Tak z własnej nieprzymuszonej woli przemianowaliśmy się na Ogniwo Spartę, Spojnie i inne wynalazki. Zaciekle zabiegali o to przedwojenni działacze Resovii. Jednak ich misterny plan tworzenia wiekkiego Ogniwa Rzeszów nie wypalił i skończyło się na 33 latach w III lidze. Ale oczywìscie dziękujemy komuno, był to wspanialy czas do którego wracamy z sentynamtem.
Kolejne punkty po Twojej stronie i "wygrana".
"Wygrałeś" tego tenatu nie ma co kontynuować.
"Gdy w końcu nadeszła odwilż w latach 70. i szanse się w miare wyrównały to zarzuty że fuzje z innymi klubami - dalej źle. Nieskazitelna Stal w koncu zaczęła mieć równoprawnego lokalnego rywala. [/quote]
Uważasz, że za Gierka nadeszła odwilż? Równoprawnego ???
Oczywiście znowu przepraszamy że mielśmy się czelność zblizyć do Stali i rywalizować jak równy z równym dzięki jeszcze większej pomocy państwa niż miało to miejsce 30 lat po wojnie.
" I na końcu wisienka na torcie w połowie lat 70. Stal idzie w odstawke a Resovia jest windowana do góry, jednocześnie Stal nadal zachowuje dominacje sportową która trwa do dnia dzisiejszego. [/quote]
No właśnie dlaczego gdy od połowy lat 70-tych postawiono na Resovię zabierając Stali ich najlepszych zawodników to Stal mimo wszystko przebudowała się i po kilku latach znowu pokazywała Resovii plecy? Więcej piłkarskiego talentu? Może szkolenie młodzieży Patyckiego? Nie potrafisz czytać. Napisałem wyraźnie, że Resovia miała kilka lat dominacji w latach 77-84 i w okresie 2010-2022 i tylko tyle. Porównajmy okres 1980-2024
2. Wymień wychowanków Resovii którzy przez te lata otrzymali powołania na mecze juniorów reprezentacji Polski
Wymień osiągnięcia juniorów Resovii z tych lat
Nikt nigdzie nie zaprzecza juniorskim sukcesom ciemiężonej Stali.
Nie wymienie przywołanych sukcesów hołubionej Resovii bo ich po prostu nie było. Ot przyznaje.
Z wisienką na torcie chidziło mi o to że piszesz że w polowie lat 70. Stal idzie w odstawke ( czyt. jest jescze bardziej gnebiona na przez władzę niż 30 lat po wojnie) natomiast Resovia dostaje jeszcze większy zastrzyk niż zaraz po wojnie a mimo to Stal swoimi własnymi wysiłkami nadal dominuje sprtowo. Widać tu oczywistą sprzeczność i tylko o to mi chodziło.
Nie twierdze również że jakby porównać suche statystyki to z ostatnich 40 lat nie wyjdzie, że Stal jest lepsza. Chodzilo mi wyłącznie o to że Resovia miała czelność wrócić do swojej nazwy, zbliżyć się i rywalizować ze Stalą jak równy z równym a nie jak to miało miejsce wcześniej, gdzie kluby dzieliła przepaść dwóch klas rozgrywkowych.
Odpowiedzi na temat gwardzistów dalej nie uzyskałem, choć uznam ostateczną odpowiedź z waszej strony: "mieszkańcy osiedli KRN i Gwardzistów po prostu przywykli do tych komunisytycznych nazw. Jako jedyni w Rzeszowie. Fenomem.
8. Nic o tej mistycznej wyjątkowości Resovii też nie przeczytałem. Szkoda, bo liczyłem na rozwinięcie tematu" resoviackie DNA", "resoviacki charrakter"
Ta wyśmiewana przez Ciebie mistyczność to chociażby połączenie Resovii z kubem 17 pulku piechoty w latach 30. i utworzenie Wojskowo Cywilnego Towarzystwa Sportwego Resovia. Jedym z jej przesów był ppłk Stanisław Siuda kawaler Virtutii Miltarii bohater wojny polsko bolszewickiej i kampanii wrześniowej( zmarł w oflagu w 1945 r.). To tylko szybki przykład. Takich ciekawych historii działczy i sportowców Resovii jest wiele ale to trzeba by poswiecić sporo czasu.
Tak wiem uprzedze riposte "Resovia tylko była".
Ale historia to coś znacznie więcej niż 11 sezonów w Iidze.
I oczywiście nie ma już co kontynuować. "Wygrywasz" przepraszamy że mamy czelnośc wspominać takie "mistyczne" historie.
Na koniec mimo wszystko pozdrawiam za wtrwałośc w dyskusji. Z mojej strony mam nadzieje że to koniec.
Brakuje mi już argumentów.
Dziękujemy komunistycznej władzy za utworzenie komuszego tworu Ogniwo i dalsze fuzje z innym tworem nazwie Spójnia a następnie stworzenie trzeciego tworu o nazwie Sparta nie majacego wiele wspólnego z przedwojenną Resovią. Dziękujemy za wymzanie naszej nazwy bo było to normalne ( oczywiście za wyjątkiem Stali która nie była wymazana bo zdecydowanie lepiej pasowała niż jakas łacińska nazwa miasta.). Oczywiście zdajemy sobie sprawe że te wszystkie fuzje Spójnie, Ogniwa i c*** wie co jezczcze to było jak dary z nieba których po prostu nie wykorzystano i mimo tak wielkiej pomocy i dobrobytu ze strony państwa spedzono 33 lata w III lidze. W tym czasie ucimiężona Stal mimo kłód rzucanych pod nogi dała radę rozegrać 11 sezonów I lidze.
Oczywiście przepraszamy za wybudowanie stadionu. Przedwojenny zniszczyli na Niemcy. Powinniśmy grac na pastwisku. Jedynymi którzy mieli prawo do stadionu była Stal.
"Resovia nękana, niszczona a w czasach stalinizmu przejmowała kluby i budynki klubowe. To chyba burzy waszą legendę nieco? Co? Wypierasz się z kolegami własnej historii.
Tutaj to już naprawde grubo.
Tak z własnej nieprzymuszonej woli przemianowaliśmy się na Ogniwo Spartę, Spojnie i inne wynalazki. Zaciekle zabiegali o to przedwojenni działacze Resovii. Jednak ich misterny plan tworzenia wiekkiego Ogniwa Rzeszów nie wypalił i skończyło się na 33 latach w III lidze. Ale oczywìscie dziękujemy komuno, był to wspanialy czas do którego wracamy z sentynamtem.
Kolejne punkty po Twojej stronie i "wygrana".
"Wygrałeś" tego tenatu nie ma co kontynuować.
"Gdy w końcu nadeszła odwilż w latach 70. i szanse się w miare wyrównały to zarzuty że fuzje z innymi klubami - dalej źle. Nieskazitelna Stal w koncu zaczęła mieć równoprawnego lokalnego rywala. [/quote]
Uważasz, że za Gierka nadeszła odwilż? Równoprawnego ???
Oczywiście znowu przepraszamy że mielśmy się czelność zblizyć do Stali i rywalizować jak równy z równym dzięki jeszcze większej pomocy państwa niż miało to miejsce 30 lat po wojnie.
" I na końcu wisienka na torcie w połowie lat 70. Stal idzie w odstawke a Resovia jest windowana do góry, jednocześnie Stal nadal zachowuje dominacje sportową która trwa do dnia dzisiejszego. [/quote]
No właśnie dlaczego gdy od połowy lat 70-tych postawiono na Resovię zabierając Stali ich najlepszych zawodników to Stal mimo wszystko przebudowała się i po kilku latach znowu pokazywała Resovii plecy? Więcej piłkarskiego talentu? Może szkolenie młodzieży Patyckiego? Nie potrafisz czytać. Napisałem wyraźnie, że Resovia miała kilka lat dominacji w latach 77-84 i w okresie 2010-2022 i tylko tyle. Porównajmy okres 1980-2024
Wymień osiągnięcia juniorów Resovii z tych lat
Nikt nigdzie nie zaprzecza juniorskim sukcesom ciemiężonej Stali.
Nie wymienie przywołanych sukcesów hołubionej Resovii bo ich po prostu nie było. Ot przyznaje.
Z wisienką na torcie chidziło mi o to że piszesz że w polowie lat 70. Stal idzie w odstawke ( czyt. jest jescze bardziej gnebiona na przez władzę niż 30 lat po wojnie) natomiast Resovia dostaje jeszcze większy zastrzyk niż zaraz po wojnie a mimo to Stal swoimi własnymi wysiłkami nadal dominuje sprtowo. Widać tu oczywistą sprzeczność i tylko o to mi chodziło.
Nie twierdze również że jakby porównać suche statystyki to z ostatnich 40 lat nie wyjdzie, że Stal jest lepsza. Chodzilo mi wyłącznie o to że Resovia miała czelność wrócić do swojej nazwy, zbliżyć się i rywalizować ze Stalą jak równy z równym a nie jak to miało miejsce wcześniej, gdzie kluby dzieliła przepaść dwóch klas rozgrywkowych.
Odpowiedzi na temat gwardzistów dalej nie uzyskałem, choć uznam ostateczną odpowiedź z waszej strony: "mieszkańcy osiedli KRN i Gwardzistów po prostu przywykli do tych komunisytycznych nazw. Jako jedyni w Rzeszowie. Fenomem.
Ta wyśmiewana przez Ciebie mistyczność to chociażby połączenie Resovii z kubem 17 pulku piechoty w latach 30. i utworzenie Wojskowo Cywilnego Towarzystwa Sportwego Resovia. Jedym z jej przesów był ppłk Stanisław Siuda kawaler Virtutii Miltarii bohater wojny polsko bolszewickiej i kampanii wrześniowej( zmarł w oflagu w 1945 r.). To tylko szybki przykład. Takich ciekawych historii działczy i sportowców Resovii jest wiele ale to trzeba by poswiecić sporo czasu.
Tak wiem uprzedze riposte "Resovia tylko była".
Ale historia to coś znacznie więcej niż 11 sezonów w Iidze.
I oczywiście nie ma już co kontynuować. "Wygrywasz" przepraszamy że mamy czelnośc wspominać takie "mistyczne" historie.
Na koniec mimo wszystko pozdrawiam za wtrwałośc w dyskusji. Z mojej strony mam nadzieje że to koniec.
-
Przecież nie musisz dziękować od razu komunie. Strasznie ciasne masz horyzonty. To ze pewne historyczne wydarzenia miały miejsce nie oznacza od razu że jest sie komunistą .
Wystarczy zrozumieć i przyjąć do wiadomości, że komuna was nie tępila, tylko gdy trzeba było to rozwijaliscie się , nabywaliscie nowe sekcje, nieruchomości w mieście, kusiliscie zarobkami i mieszkaniami. Nie moja wina, że piłkarsko na Resovii było, jest i będzie mniej talentu. Nie wiem z czego to wynika ale się domyślam.
Gdzieś napisałem nieprawdę?
Nie było fuzji?
Za dogmat przyjąłeś sobie ty i cała sporo res społeczności ezę "my biedni, bo pewnie sam Bierut z Fejgjnem chcieli nas zniszczyć, bo Ogniwo, Ogniwo, Ogniwo " wasi historycy robia was w ciula z tą sprawą.
Nie napisałem że Stal pod koniec lat 70-tych była tępiona. Po prostu Resovis miała większy wpływy w mieście (czytaj KW PZPR) i to wykorzystała.
Tylko tyle. Jesteś dumny z biogramów waszych przedwojennych działaczy i sportowców. Spoko.
Ja jestem dumny z tego, że na Stali od 40 lat można oglądać wychowanków i Stal nie idzie droga Radomiaka, Cracovii i nie sprowadza masowo szrotu z zagranicy.
Na temat spraw sportowych tyle z mojej strony.
Wystarczy zrozumieć i przyjąć do wiadomości, że komuna was nie tępila, tylko gdy trzeba było to rozwijaliscie się , nabywaliscie nowe sekcje, nieruchomości w mieście, kusiliscie zarobkami i mieszkaniami. Nie moja wina, że piłkarsko na Resovii było, jest i będzie mniej talentu. Nie wiem z czego to wynika ale się domyślam.
Gdzieś napisałem nieprawdę?
Nie było fuzji?
Za dogmat przyjąłeś sobie ty i cała sporo res społeczności ezę "my biedni, bo pewnie sam Bierut z Fejgjnem chcieli nas zniszczyć, bo Ogniwo, Ogniwo, Ogniwo " wasi historycy robia was w ciula z tą sprawą.
Nie napisałem że Stal pod koniec lat 70-tych była tępiona. Po prostu Resovis miała większy wpływy w mieście (czytaj KW PZPR) i to wykorzystała.
Tylko tyle. Jesteś dumny z biogramów waszych przedwojennych działaczy i sportowców. Spoko.
Ja jestem dumny z tego, że na Stali od 40 lat można oglądać wychowanków i Stal nie idzie droga Radomiaka, Cracovii i nie sprowadza masowo szrotu z zagranicy.
Na temat spraw sportowych tyle z mojej strony.
-
Paweł, weź leki i idź spać.